Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο ρ/δ σταθμό «Πρακτορείο 104,9»

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, στο ρ/δ σταθμό «Πρακτορείο 104,9»ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως σας είχαμε προαναφέρει, κοντά μας θα έχουμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις, τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Καλή σας ημέρα κ. Υπουργέ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Καλή σας ημέρα σε εσάς και στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα να ευχηθούμε. Ξεκινάει καλά για την Τερέζα Μέι; Τελικά το διαζύγιο είναι βελούδινο κ. Υπουργέ ή όχι;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι ένας συμβιβασμός, όπως κάθε τέτοια διεθνής συμφωνία που πρέπει να συμβιβάσει συγκρουόμενα συμφέροντα. Αυτό που πετύχαμε εμείς ως 27 είναι να δείξουμε ενότητα και αλληλεγγύη και μεταξύ μας και προς τις χώρες που περισσότερο είχαν σημαντικά κρίσιμα εθνικά συμφέροντα εξαρτώμενα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης, όπως η Ιρλανδία, αλλά και πρόσφατα η Ισπανία, και να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που προστατεύει τα καίρια μας συμφέροντα. Προστατεύει και τα καίρια συμφέροντα βέβαια και της άλλης πλευράς, όπως πρέπει να είναι αυτές οι συμφωνίες.

Από εδώ και έπειτα βέβαια έχει έναν πολύ δύσκολο δρόμο η κυρία Μέι για να πετύχει την κύρωση, την αποδοχή αυτής της συμφωνίας, γιατί δυστυχώς ο πολιτικός διάλογος στη Μεγάλη Βρετανία δεν είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής τα διλήμματα.

Υπήρχαν πολλοί που πίστευαν ότι και θα έφευγαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα διατηρούσαν τα προνόμια που έχουν τα μέλη, κάτι που προφανώς δεν μπορούσε να συμβεί. Ακόμα και από μια απλή λέσχη, από ένα club όταν φεύγεις, είναι προφανές ότι δεν έχεις πια τα ίδια προνόμια που είχες όταν ήσουνα μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά ενώ η επικύρωση της συμφωνίας στο Λονδίνο είναι «αμφίβολη» σε εισαγωγικά, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την εξαίρουν. Εντάξει ο Πρωθυπουργός είπε δεν πρέπει να γίνει παράδειγμα για άλλους αυτή η συμφωνία. Τελικά ήταν κακή;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όχι. Εννοούμε ότι σε ορισμένες πλευρές, για παράδειγμα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, θέλουμε να διατηρήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο μια σχέση συνεργασίας πολύ περισσότερο απ’ ό,τι με άλλες τρίτες χώρες. Αυτή η ειδική σχέση που θέλουμε να κρατήσουμε με το Ηνωμένο Βασίλειο όμως δεν πρέπει να είναι πρότυπο για σχέσεις που μπορεί να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον με άλλες χώρες, γιατί θέλουμε πράγματι να κρατήσουμε τη Μεγάλη Βρετανία ως έναν ξεχωριστό εταίρο. Φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν φεύγει από την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για εμάς τους Έλληνες κ. Υπουργέ, για τους Έλληνες φοιτητές, για τους Έλληνες μετανάστες στην Αγγλία, τί θα σημάνει το Brexit; Θα σημάνει κάτι για τη ….

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Πολύ καλά το λέτε. Για εμάς ήταν η απόλυτη προτεραιότητα η εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των Ελλήνων εργαζομένων και των Ελλήνων σπουδαστών. Και αυτά ήταν από τα πρώτα θέματα που ρυθμίστηκαν. Υπάρχει μια πλήρης εγγύηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία και θα γίνει το κάθε τι δυνατό στο πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης, ώστε και όσοι πρόκειται να πάνε στη Μεγάλη Βρετανία να έχουν σημαντική προστασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προστασία πού; Στη ζωή; Στις σπουδές τους; Θα χρειάζονται βίζα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Να το ξεκαθαρίσω απόλυτα. Για όσους είναι ….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί θέλω να σας πω: έχουν και κάποια προνόμια ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουν κάποια προνόμια. Είχαν. Όπως το σύστημα υγείας. Αυτά τί θα απογίνουν;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όσοι ήταν αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία είχαν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα - ας μην τα λέμε προνόμια, γιατί είναι δικαιώματα - με τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ακριβώς γιατί δεν επιτρέπεται για τα κράτη μέλη να κάνουν διακρίσεις στο εσωτερικό τους.

Αυτό λοιπόν λέω, ότι γι’ αυτούς τους πολίτες που είναι αυτή τη στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία, αυτοί που είναι εγκατεστημένοι είτε σπουδάζουν, είτε εργάζονται, δεν θα αλλάξει κάτι. Τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα συνεχίσουν να είναι όπως πρώτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε λίγο στη γείτονα χώρα, την Τουρκία. Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία φαίνεται να είναι σε επιφυλακή και στην περιοχή της Κύπρου, για όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, τα οποία βλέπουμε ότι επενδύονται από καθημερινές σχεδόν απειλές από την τουρκική ηγεσία.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είναι προς το απόλυτο συμφέρον της χώρας μας να διατηρήσει τη νηφαλιότητά της. Ακριβώς γιατί γνωρίζουμε, όχι απλώς ότι τα συμφέροντά μας είναι θωρακισμένα από τη διεθνή νομιμότητα και κατοχυρώνονται στις διεθνείς συνθήκες, αλλά και γιατί είναι ιδιαίτερα ενισχυμένη η διπλωματική θέση τόσο της Ελληνικής όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και μάλιστα είναι προφανές ότι αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι οι προσπάθειες αναθεωρητισμού των συνθηκών και διατήρησης υψηλής πολεμικής ρητορικής, δεν ωφελούν, αντιθέτως απομονώνουν. Νομίζω, και είναι προφανές αυτό από το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί στην πράξη στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, ότι βρίσκεται σε απομόνωση αυτή τη στιγμή η πολιτική αυτή που σας είπα: της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και όχι της προσπάθειας τα εθνικά συμφέροντα να ρυθμίζονται στο πλαίσιο που το διεθνές δίκαιο επιτάσσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ αφήνει υπονοούμενα ακόμα και για νέα εισβολή στην Κύπρο κ. Υπουργέ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Υπάρχει πράγματι, δεν το είπε αυτό εκπρόσωπος της κυβέρνησης, το είπε εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Αλλά αυτό είναι δηλωτικό του ότι στον πολιτικό κόσμο της Τουρκίας υπάρχει έδαφος για τέτοιες εθνικιστικές κορώνες. Και είναι προφανώς ξανά προς το συμφέρον μας να μην ακολουθούμε εμείς τις κορώνες αυτές με αντίστοιχες κορώνες δικές μας, ακριβώς γιατί εμείς και δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά και δεν έχουμε να παραχωρήσουμε τίποτα. Τα συμφέροντά μας και τα εθνικά μας δίκαια είναι απόλυτα κατοχυρωμένα.

Και αυτό αντανακλάται, για να μην νομίζουν οι ακροατές μας ότι είναι κούφια λόγια, σε μια σειρά από πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εάν τις συγκρίνουμε με το παρελθόν, ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους όπως την επαύριο των Ιμίων, δείχνουν τη σαφή αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση του απλού γεγονότος που σας είπα: ότι στην περιοχή μας έχουμε αμφισβήτηση της νομιμότητας από ένα κράτος, την Τουρκία, σε ό,τι αφορά το Δίκαιο της Θάλασσας και την υπεράσπισή του από ένα άλλο κράτος, που είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει εξ αυτού και μόνο του γεγονότος την απαίτηση αλληλεγγύης. Και επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο θέμα δικαίου, είναι και θέμα διπλωματικής ισχύος, που φαίνεται αυτή τη στιγμή στις θάλασσες της Κύπρου.

26 Νοεμβρίου, 2018