Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στο ρ/σ ΝΕΤ και τη δημοσιογράφο Ε. Δελβινιώτη (22.3.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε πάρα πολύ γρήγορα να καλωσορίσουμε και ευχαριστήσουμε, γιατί ξέρω ότι δεν έχει και πάρα πολύ χρόνο, τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα. Καλό σας μεσημέρι.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλό μεσημέρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κάνετε;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μία χαρά, εσείς; Στο Βερολίνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο Βερολίνο. Αφού είσαστε, λοιπόν, στο Βερολίνο ας ξεκινήσουμε από αυτό, διότι μαθαίνουμε ότι ο Υπουργός των Εξωτερικών, ο κύριος Δρούτσας, είχε συνάντηση, έχει συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είχαμε σήμερα νωρίς το πρωί μία συνάντηση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, έχει ολοκληρωθεί.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …ακριβώς, με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία όπως καταλαβαίνετε βασικό θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Φυσικά συζητήσαμε και για άλλα θέματα, για τα θέματα της οικονομίας, της αντιμετώπισης της κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά βασικό θέμα ήταν η κατάσταση στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι. Τώρα, για αυτό ακριβώς, τι είναι αυτό που μπορείτε να μας πείτε; Τι έχει προκύψει από αυτήν τη συνάντηση, με δεδομένη τη στάση της Γερμανίας, η οποία δεν θέλει να έχει εμπλοκή στην όλη επιχείρηση.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτήν τη στιγμή η κατάσταση έχει ως εξής, έχουμε μία πολύ σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τη 1973, που ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός και προστασία των αμάχων. Η Διεθνής Κοινότητα, λοιπόν, οφείλει να εφαρμόσει αυτήν την απόφαση, οφείλει να απαιτήσει να σταματήσουν άμεσα οι εχθροπραξίες, πράγμα που βλέπουμε ότι συνεχίζει να μην έχει συμβεί. Έχουμε πληροφορίες ότι συνεχίζονται πολεμικές επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο συζητήσεις που γίνονται, μία στο ΝΑΤΟ και μία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ελλάδα είναι μέλος. Στο ΝΑΤΟ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και θα έχουμε σε είκοσι λεπτά μία νέα συνάντηση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, του NAC, όπου θα περιμένουμε εκεί να δούμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις, ποιά θα είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ τελικώς ως προς την εφαρμογή της απόφασης 1973.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί προσκρούουν σε διάφορους διπλωματικούς σκοπέλους, να το πω έτσι. Δηλαδή η κατάσταση μέσα στο ΝΑΤΟ είναι ελαφρώς περίεργη για τη στάση κάποιων χωρών-μελών και θέλω να σας πω, επειδή λέτε ότι θα συνεδριάσει, ότι ήδη συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ως προς το ΝΑΤΟ, πράγματι οι διαβουλεύσεις έχουν συναντήσει εμπόδια. Το ΝΑΤΟ έχει προχωρήσει στο σχεδιασμό επιχειρήσεων και για τον ανθρωπιστικό τομέα και για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και για την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσης, αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει στην ενεργοποίηση αυτών των σχεδίων. Είναι μία συζήτηση που αναμένουμε να συνεχιστεί σήμερα και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαμε χθες μία απόφαση από τους Υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλες ότι ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο στον ανθρωπιστικό τομέα, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στην παροχή πολιτικής προστασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πάντως παραμένει ένα πάρα πολύ μεγάλο ερώτημα, πέρα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους κόλπους του ΝΑΤΟ, ποιός θα ηγείται, τί θα γίνει και τί δε θα γίνει, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, κύριε Δελαβέκουρα, ποιός είναι ο στόχος όλης αυτής της διαχείρισης της κρίσης που υπάρχει. Με τι στόχο γίνεται, πέρα βεβαίως από το να προστατευτούν οι άμαχοι, που μπαίνει και ένα πολύ μεγάλο ερώτημα όταν η στάση του Gaddafi είναι αυτή που είναι και θέλω να πω, όταν δημιουργεί ανθρώπινες αλυσίδες στους πιθανούς στόχους.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς, έχετε δίκιο. Αυτό βέβαια είναι μία πολιτική ανάλυση, μία δημοσιογραφική ανάλυση. Θα πρέπει όμως πέρα από τις ερμηνείες να μείνουμε στην ουσία. Η απόφαση 1973 λέει ξεκάθαρα ποιοί είναι οι στόχοι, οι στόχοι είναι η προστασία των αμάχων και η άμεση εκεχειρία, άμεση κατάπαυση του πυρός. Αυτές είναι οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Διεθνής Κοινότητα, αλλά ορίζουν και το όριο της δράσης της και εκεί πρέπει να μείνουμε. Αυτή είναι η άποψη της Ελλάδας και αυτό θέλουμε να δούμε να συμβαίνει, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε την κατάσταση στη Λιβύη αυτήν τη στιγμή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περασμένο Σάββατο ουσιαστικά υπήρχε ο κίνδυνος να έχουμε επιθέσεις μέσα στη Βεγγάζη. Είναι δηλαδή η ανθρωπιστική πίεση, η αγωνία αυτών των ανθρώπων, οι άμαχοι οι οποίοι πλήττονται σε πάρα πολύ δυσμενή θέση και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό επιχειρεί να κάνει η απόφαση 1973.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, πάντως διαβάζουμε και τις δηλώσεις του Αμερικανού στρατηγού, του κυρίου Ham, που ηγείται των αμερικανικών δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις, ο οποίος είπε ότι ναι, δεν είναι ο στόχος ο ίδιος ο Gaddafi, δεν έχει εντολές για απευθείας επίθεση στο Λίβυο ηγέτη αλλά πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στο Gaddafi και στρατοπεδεύουν κοντά στη Βεγγάζη, αυτοί είναι οι στόχοι. Βεβαίως υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για την επόμενη ημέρα με δεδομένο ότι επίσης, πάλι ερωτηματικό, και για το στόχο όλης αυτής της ιστορίας.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Είναι γεγονός ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω σε αυτά που ορίζει η διεθνής νομιμότητα, δηλαδή η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δε θα πρέπει να φεύγουμε μακριά από αυτά γιατί είναι ακριβώς το όριο που θέτει το Συμβούλιο Ασφαλείας, και είναι πράγματι η επιβολή μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία των αμάχων. Αυτή είναι η αποστολή και σε αυτό το όριο θα πρέπει να μένουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω και κάτι άλλο, κύριε Δελαβέκουρα, είχα προηγουμένως και μία συζήτηση με τον Καθηγητή, τον κύριο Κούτση, και έλεγα ότι η Ελλάδα παραδοσιακά, όπως και η Κύπρος, είχαμε παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με αυτό που λέμε με την ευρύτερη έννοια αραβικός κόσμος. Διεκδικούμε, θέλουμε κάποιο ρόλο σε όλη αυτήν την κρίση που έχει δημιουργηθεί;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα όχι μόνο είχε αλλά συνεχίζει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αραβικό Κόσμο, σχέσεις σεβασμού, σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεχίζει να τις έχει. Η Ελλάδα όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και εκ του γεγονότος ότι υπηρετεί μία εξωτερική πολιτική αρχών και αξιών έχει την εμπιστοσύνη του Αραβικού Κόσμου αλλά και οφείλει να παίξει έναν αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή. Έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις σε όλη την περιοχή, για να περάσουμε τώρα πέρα από τη Λιβύη. Αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Αφρική υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις, όπως στην Αίγυπτο που είχαμε το Σαββατοκύριακο το δημοψήφισμα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: …και για πρώτη φορά ουσιαστικά είχαμε τους Αιγυπτίους να μπορούν να πάνε και να ψηφίσουν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες για ένα νέο Σύνταγμα, για να αλλάξουν τη χώρα τους. Είναι σίγουρο ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις θα μιλάμε για μία νέα Μέση Ανατολή και σε αυτή τη Μέση Ανατολή η χώρα μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο, διότι εκ των πραγμάτων είναι μία γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης αλλά και γιατί είναι μία χώρα που έχει πολύ στενούς δεσμούς και πρέπει να φτιάξουμε ακριβώς μία νέα εταιρική σχέση με όλες αυτές τις χώρες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι είναι μία καλή ευκαιρία, κύριε Δελαβέκουρα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ακριβώς. Ελπίζω να μπορέσουμε πραγματικά να γυρίσουμε αυτήν την πολύ άσχημη κατάσταση, που βλέπουμε σήμερα, σε μία ευκαιρία. Αν και σας λέω, το άμεσο, το επείγον είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Λιβύη, να προστατευτούν οι άμαχοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ για τη συνομιλία. Καλό μεσημέρι. Γεια χαρά σας.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ. Να είστε καλά, γεια σας.

22 Μαρτίου, 2011