Συνέντευξη του Εκπρόσωπου του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα στον ρ/σ ΝΕΤ (03.03.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ακόμα θέμα το οποίο αυτό το τελευταίο διάστημα είναι κι απ’ ότι φαίνεται θα είναι στην επικαιρότητα, είναι το θέμα με τη Λιβύη και τα όσα διαδραματίζονται εκεί, τα όσα άσχημα διαδραματίζονται εκεί. Να κουβεντιάσουμε για λίγο με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα, τον οποίο έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή. Καλή σας ημέρα, κύριε Δελαβέκουρα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε ημέρα που περνάει νομίζω ότι είναι και χειρότερα σε σχέση με τη Λιβύη;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δυστυχώς ναι, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Εμπνέει ανησυχία, την παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Βέβαια, είναι σημαντικό ότι μπορέσαμε να οργανώσουμε μία επιτυχημένη επιχείρηση επαναπατρισμού για τους Έλληνες που επιθυμούσαν να επιστρέψουν και καταφέραμε σε μία πολύ δύσκολη επιχείρηση να γυρίσουν όλοι καλά, με εξαίρεση βέβαια τον υπάλληλο της Πρεσβείας μας, ο οποίος τραυματίστηκε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, με τα προβλήματά της κι αυτή όμως, γιατί κι εκεί είδαμε ότι υπήρξαν προβλήματα, υπήρξε γκρίνια, υπήρξαν διάφορα, άλλα ας προχωρήσουμε, ας δούμε πώς έχουν τα πράγματα τώρα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Νομίζω, πρέπει να κρίνουμε κάτι τέτοιο από το αποτέλεσμα. Ο στόχος μίας τέτοιας επιχείρησης είναι να γυρίσουν οι άνθρωποι καλά. Ήταν σε πολύ δύσκολες συνθήκες και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, τί εικόνα έχετε σε σχέση με τη Λιβύη;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή η κατάσταση παραμένει άσχημη, η χώρα είναι μοιρασμένη ουσιαστικά, έχουμε πολεμικές επιχειρήσεις, έχουμε θύματα, έχουμε συγκρούσεις. Η Διεθνής Κοινότητα πήρε μία σημαντική απόφαση, νομίζω. Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρώτα απ’ όλα έδειξε την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Διεθνούς Κοινότητας. Eλήφθησαν μέτρα τα οποία ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο καθεστώς. Πέρα από το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, είναι σημαντικό ότι τα εγκλήματα αυτά παραπέμφθηκαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και αυτό είναι μία εγγύηση ότι δε θα υπάρχει ατιμωρησία, ότι δηλαδή οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα θα τιμωρηθούν. Από εκεί και πέρα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν αρχίσει και αναπτύσσονται, κύριε Δελαβέκουρα, διάφορα σενάρια περί στρατιωτικών επεμβάσεων στη Λιβύη είτε αυτά έχουν να κάνουν με τους Αμερικανούς είτε έχουν να κάνουν με το ΝΑΤΟ. Χθες είχαμε και την επίσκεψη εδώ του Αμερικανού. Θεωρείτε ότι έχουν βάση αυτά τα σενάρια;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κοιτάξτε, βλέπουμε κι εμείς τις αναφορές, συμμετέχουμε στις συζητήσεις, υπάρχουν συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι εμείς συνεχώς εδώ πέρα έχουμε συσκέψεις, σε λίγο μάλιστα θα πάω σε μία μεγάλη σύσκεψη που έχουμε με την πολιτική ηγεσία και την υπηρεσιακή ηγεσία αλλά και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Είναι σίγουρο ότι το σημαντικότερο εργαλείο που έχει η Διεθνής Κοινότητα αυτή τη στιγμή είναι να παραμείνει ενωμένη και αυτό συμβολίζει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και εκεί πρέπει να δώσουμε έμφαση, ότι για οποιεσδήποτε ενέργειες της Διεθνούς Κοινότητας θα πρέπει να έχουμε τη νομιμοποίηση που παρέχει μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οφείλουμε να εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι, θα πρέπει όμως να συγκρατήσουμε –και αυτό είναι πολύ σημαντικό– τη νομιμοποιητική ισχύ που έχει μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση που κυλάνε έτσι όπως τα λέτε, δηλαδή υπάρχει ομοφωνία, υπάρχει σύμπνοια, συμφωνία κ.λπ., και αποφασιστεί μία στρατιωτική εμπλοκή, θα συμμετάσχει η Ελλάδα;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που μου λέτε τώρα είναι τελείως υποθετικό γιατί αυτή τη στιγμή σας λέω ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αποφασίσει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων εναντίον του καθεστώτος. Πρέπει να συγκρατήσουμε αυτό, ότι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, πρέπει να κάνουμε σχεδιασμό ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, αλλά αυτή τη στιγμή να μπούμε σε μία υποθετική συζήτηση για πολεμικές επιχειρήσεις, δε νομίζω ότι έχει νόημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξετάζετε, παρακολουθείτε τα σενάρια του ντόμινο και προς άλλες χώρες; Ο φόβος είναι φυσικά και η Σαουδική Αραβία, έτσι; Με τα πετρέλαια και με όλα αυτά.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένταση σε πάρα πολλές χώρες του Αραβικού κόσμου κι αυτό είναι πρώτα απ’ όλα ένα σημείο που δημιουργεί ανησυχία, το οποίο πρέπει να παρακολουθήσουμε πάρα πολύ προσεκτικά, πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι μιλάμε για μία πολύ ευαίσθητη περιοχή κι ότι υπάρχουν πολλοί οι οποίοι, ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν αυτά τα κινήματα, τα οποία είναι λαϊκά κοινωνικά κινήματα. Είναι κινήματα τα οποία έχουν γεννηθεί μέσα από δίκαια αιτήματα των λαών της περιοχής, των νέων της περιοχής και τα οποία μπορούν πραγματικά να αλλάξουν το πρόσωπο της περιοχής μας. Το ζητούμενο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι έτσι και στη Λιβύη; Συγνώμη που σας διακόπτω, αλλά είναι έτσι και στη Λιβύη; Γιατί η εικόνα που έχουμε για τη Λιβύη δεν είναι ακριβώς αυτή. Ενώ για την Τυνησία, για την Αίγυπτο, μπορεί να είναι αυτό που περιγράφετε, στη Λιβύη μου φαίνεται ότι είναι λίγο διαφορετική η εικόνα.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ίδια με την άλλη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, έχει τα δικά της χαρακτηριστικά τα οποία επηρεάζονται καθοριστικά από τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, την πληθυσμιακή σύνθεση, τα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα, οπότε και το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό, η διαδικασία θα είναι διαφορετική, αυτό όμως που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι θα είναι μία επίπονη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή, στη Λιβύη έχουμε πόλεμο, οπότε σίγουρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι τώρα. Υπάρχουν κοινωνικά αιτήματα, υπάρχουν δίκαια αιτήματα, θα πρέπει όμως να δούμε και όλα τα ενδεχόμενα. Τη θρησκευτική διάσταση, τη φυλετική διάσταση, μέσα στην ίδια την πληθυσμιακή σύνθεση της χώρας. Όλα αυτά σίγουρα δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε. Μιλάμε για μία ρευστή κατάσταση, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί. Το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η βία. Η βία σίγουρα δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα, θα δημιουργήσει πολύ μεγάλες πιέσεις και στην ίδια τη χώρα και στις γειτονικές χώρες, στην Αίγυπτο και την Τυνησία, θα δημιουργήσει πίεση μεταναστευτική προς την Ευρώπη, αυτό είναι σίγουρο. Όλα αυτά τα πράγματα συνθέτουν μία πολύ προβληματική εικόνα. Και γι’ αυτό θα πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να υποστηρίξει πρώτα απ’ όλα τις αλλαγές που γίνονται, αλλά να μπορέσει να βοηθήσει ώστε οι εξελίξεις να μας οδηγήσουν στην ξανά ομαλότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κουβεντιάζουμε με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, τον κύριο Γρηγόρη Δελαβέκουρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα ερώτημα σε σχέση με τους μετανάστες κ.λπ., πάντα σε ένα εμφύλιο πόλεμο και όταν τα πράγματα εξελίσσονται πολύ πιο δραματικά, αρχίζει ένας νέος κύκλος μετανάστευσης. Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας σε αυτό το ενδεχόμενο;

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, ήδη από την έκρηξη των συγκρούσεων, η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθιξε αυτό το θέμα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια που ήταν σε εξέλιξη. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο σύνολο της και θα είναι μία πολύ δύσκολη αποστολή. Ήδη, όπως γνωρίζετε, έχουμε παρουσία, έχουμε επιχειρήσεις ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ελλάδα, υπάρχει η αντίστοιχη παρουσία στην Ιταλία, που έχει δεχθεί πίεση από μεταναστευτικά κύματα και πρόσφυγες από την Τυνησία, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση και θα χρειαστεί, ακριβώς, και να μοιραστούν τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το βάρος που θα δημιουργήσει αυτή η πίεση, αλλά και να έχουμε χρηματοδοτήσεις, υποδομές, διαδικασίες οι οποίες θα μπορέσουν να κατανείμουν ισομερώς όλα αυτά τα βάρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δελαβέκουρα, να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία.

κ. Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.

3 Μαρτίου, 2011