Συνέντευξη του ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο ρ/σ REAL και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

Βασικά σημεία:

  • Πρέπει και προς το εξωτερικό να στέλνουμε, ως Ελλάδα, ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας, υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, και τονίζουμε με αυτό το μήνυμά μας προς το εξωτερικό την προσήλωσή μας στο πρόγραμμα που έχουμε αποφασίσει και εφαρμόζουμε. Και είναι σημαντικό να μην χάσουμε αυτή την αξιοπιστία που επανακτήσαμε τον τελευταίο χρόνο χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.  Τώρα, από εκεί και πέρα, πρέπει βεβαίως να δούμε τί βοηθάει και τί δεν βοηθάει από αυτά που ακούμε και εμείς από το εξωτερικό. Εξωτερικές παρεμβάσεις και υποδείξεις που δεν είναι εποικοδομητικές, που δεν συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, απλούστατα δεν βοηθούν, ακόμα και αν με αυτές τις συστάσεις ζητείται το αυτονόητο...
  • Το Αγαθονήσι είναι ελληνικό. Όπως και η τελευταία σπιθαμή ελληνικής γης, δε χωράει καμία αμφισβήτηση και εμείς δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση.
  • Η κάθε δήλωση, η κάθε πράξη εκ μέρους της Τουρκίας παίρνει άμεσα την απαραίτητη και κατάλληλη απάντηση από την Ελλάδα.  Αυτό να είναι ξεκάθαρο.  Αλλά και πάλι, μην κάνουμε και εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας πιο δύσκολη.  Μην εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά που λένε πάντα οι ξένοι.  Να βλέπουμε εμείς τι κάνουμε, να εμπιστευόμαστε αυτό που λέει η ίδια η ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα. Μην μπαίνει κανένας στον πειρασμό να εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα για μικροκομματικούς σκοπούς και να κάνει με αυτόν τον τρόπο ζημιά στη χώρα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συν/ξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε τώρα να συζητήσουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δρούτσα.  Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θέλω να ξεκινήσω την συζήτησή μας από τα όσα είπατε χθες στο Συνέδριο του Economist.  Μιλήσατε για συστάσεις και σχόλια που δεν είναι εποικοδομητικά και δεν αξίζουν στον ελληνικό λαό και θέλω να ρωτήσω ποιους φωτογραφίζατε με τη διατύπωση αυτή.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Χατζηνικολάου, πρώτα απ' όλα να τονίσουμε ότι πρέπει και προς το εξωτερικό να στέλνουμε, ως Ελλάδα, ένα σαφές μήνυμα αξιοπιστίας, υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, και τονίζουμε, νομίζω, με αυτό το μήνυμά μας προς το εξωτερικό την προσήλωσή μας στο πρόγραμμα που έχουμε αποφασίσει και εφαρμόζουμε. Και είναι σημαντικό να μην χάσουμε αυτή την αξιοπιστία που επανακτήσαμε τον τελευταίο χρόνο χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.  Τώρα, από εκεί και πέρα, πρέπει βεβαίως να δούμε τί βοηθάει και τί δεν βοηθάει από αυτά που ακούμε και εμείς από το εξωτερικό. Και είπα ότι εξωτερικές παρεμβάσεις και υποδείξεις που δεν είναι εποικοδομητικές, που δεν συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε, απλούστατα δεν βοηθούν, ακόμα και αν με αυτές τις συστάσεις ζητείται το αυτονόητο...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, περιλαμβάνετε σε αυτές για παράδειγμα και τις δημόσιες συστάσεις που απευθύνει προς τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα για συναίνεση ο κύριος Olli Rehn;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όλα αυτά βεβαίως συμπεριλαμβάνονται, κύριε Χατζηνικολάου. Και δεν κρύβομαι προσωπικά ποτέ πίσω από το δάχτυλό μου και σημαντικό για μένα είναι να πούμε ότι τέτοιου είδους συστάσεις δεν τις αξίζει ο ελληνικός λαός, ο οποίος κάνει τεράστιες προσπάθειες και συνεχίζει να κάνει μεγάλες θυσίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι και οι πολιτικοί και τα κόμματα στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τις δικές τους ευθύνες, διότι όλοι θα κριθούν για τη στάση τους σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας.  Και επιτρέψτε μου να πω ότι έχω την εντύπωση ότι η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ακόμη και συζητώντας μόνο για την ενότητα χάνει ψήφους. Πρόκειται, αν μου επιτρέπετε, για πολύ ξεπερασμένη θεωρία.  Πιστεύω ότι οι πολίτες στη χώρα μας βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από εμάς και απαιτούν να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων.  Και κάτι τελευταίο: βεβαίως γελιέται, νομίζω, όποιος θεωρεί ότι μπορεί να διαλυθούν τα πάντα και ο ίδιος, ο οποιοσδήποτε, να διασωθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, ωστόσο θέλω να σας πω ότι η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, η Υπουργός Παιδείας, συνάδελφός σας στην Κυβέρνηση, δήλωσε στον Real FM ότι η συναίνεση είναι κατ' αρχήν ευθύνη της Κυβέρνησης και θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει τον τελευταίο ένα-ενάμιση χρόνο ό,τι χρειάζεται για να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Αν έχει δώσει δηλαδή το έδαφος εκείνο που απαιτείται για να καλλιεργηθεί η συναίνεση.  Γιατί η συναίνεση, φαντάζομαι συμφωνείτε μαζί μου, δεν διατάσσεται, η συναίνεση οικοδομείται.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Οπωσδήποτε, κύριε Χατζηνικολάου.  Σ' αυτό έχετε απόλυτο δίκιο και γι' αυτό νομίζω ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν και σε αυτό τον τομέα στη χώρα μας.  Κοιτάξτε, νομίζω ότι η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, από την αρχή της θητείας του έδειξε ότι είναι ανοιχτός, ότι επιδιώκει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο την συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.  Όταν βλέπεις όμως ότι η αντιπολίτευση, και η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της, επιλέγει καθαρά μία πορεία αντιπαράθεσης, αν θέλετε και σύγκρουσης, τότε η όποια προσπάθεια που έχει γίνει και γίνεται για συνεργασία και συναίνεση δυσκολεύει πάρα πολύ.  Διότι θα σας πω και κάτι άλλο, με κάθε ειλικρίνεια.  Έχω την εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Σαμαράς έχουν επιλέξει να επενδύσουν πάνω στην αποτυχία της Κυβέρνησης και αυτό όμως σημαίνει την αποτυχία της χώρας, και αυτό είναι πολύ κρίμα.  Δεν αναφέρομαι, κύριε Χατζηνικολάου, στο εάν έγιναν λάθη και από εμάς, από την Κυβέρνηση, στο παρελθόν, σ' αυτό τον ενάμιση χρόνο όπως αναφέρατε. Στην κατεύθυνση για μια συναίνεση, για μια συνεργασία, εάν έγιναν λάθη, τότε αυτά θα πρέπει να τα δούμε και να τα διορθώσουμε και να γίνουν ακόμα πιο μεγάλες προσπάθειες.  Αλλά θέλω να το τονίσω αυτό, ότι οι προσπάθειες από τη δική μας την πλευρά και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό έχουν γίνει, γινόντουσαν πάντα και θα συνεχίσει να τις κάνει και αυτή την κρίσιμη στιγμή με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, ακούστε τι γράφει σήμερα στην πρώτη σελίδα της Καθημερινής ένας συνάδελφος τον οποίον εκτιμώ ιδιαίτερα, ο κύριος Σταύρος Λυγερός.  Το άρθρο του έχει τίτλο «φθηνά κόλπα με όχημα τη συναίνεση».  Λέει λοιπόν εκεί ότι στο δημοκρατικό πολίτευμα, οι ρόλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης είναι διακεκριμένοι και σαφείς.  Προφανώς όπου τα κόμματα συγκλίνουν, εκεί διαμορφώνεται κλίμα συναίνεσης.  Στα άλλα ζητήματα υπάρχει αντιπαράθεση και αυτή είναι κατά κανόνα πιο χρήσιμη από τη συναίνεση.  Πρώτον, επειδή διατηρεί ζωντανό το θεσμικό έλεγχο της εξουσίας.  Δεύτερον, επειδή η προβολή εναλλακτικών προτάσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης επιτρέπει στους πολίτες να συγκρίνουν πολιτικές. Με άλλα λόγια, η πολτοποίηση των πραγματικών διαφορών στο όνομα της συναίνεσης, είναι εξ ίσου κακή με το έτερο εκφυλιστικό φαινόμενο της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση.  Και λέει κατ' ουσίαν ότι τα περί συναίνεσης –τον διαβάζω επί λέξει– είναι ελιγμός της Κυβέρνησης με στόχο να εξουδετερώσει πολιτικά τη Νέα Δημοκρατία ή ρυμουλκώντας την στο στρατόπεδο του Μνημονίου ή επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για το αδιέξοδο.  Λέει δηλαδή ότι θυμηθήκατε τη συναίνεση τώρα, επειδή δε σας βγαίνει η πολιτική, επειδή δεν τα καταφέρνετε να προχωρήσετε μόνοι σας.  Και θέλω την απάντησή σας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Χατζηνικολάου, σεβαστά όλα αυτά και οπωσδήποτε η κάθε άποψη έχει και κάποια αλήθεια και κάποια δική της λογική, η οποία είναι σεβαστή.  Πρώτον, να τονίσω ότι όταν μιλάει η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή για συναίνεση και συνεργασία, βεβαίως δεν εννοεί ότι «ελάτε εδώ, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, δώστε μου μια λευκή επιταγή, αυτό που λέω εγώ αυτό ισχύει και εσείς απλώς θα πείτε ναι, εντάξει, προχώρα, συναινούμε».  Αυτό βεβαίως ούτε ρεαλιστικό ούτε σωστό είναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα δεν έχετε πάρει κάποια πρωτοβουλία για ουσιαστικό διάλογο.  Εγώ ακούω συνεχώς να τους καλείτε να στηρίξουν την πολιτική που ήδη εφαρμόζετε και η οποία, κύριε Υπουργέ, δε σκίζει...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:   …η οποία πολιτική δε σκίζει.  Δηλαδή αν έσκιζε, θα συζητούσαμε ήδη για το πώς θα βγούμε στις αγορές.  Εμείς, αντίθετα, είμαστε με βάση τα επιτόκια που βλέπω, σε χειρότερη θέση από ό,τι ένα χρόνο πριν.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό όμως έχει σχέση, κύριε Χατζηνικολάου, όχι μόνο με το πώς έχουν υλοποιηθεί και πώς έχουν «πιάσει» τα μέτρα τα οποία έχουμε εφαρμόσει.  Αυτό έχει δυστυχώς περισσότερο σχέση με όλες αυτές τις εικασίες και όλα αυτά που λέγονται και διεθνώς. Όλες αυτές οι συζητήσεις που γίνονται επηρεάζουν πάρα πολύ το κλίμα των διεθνών αγορών και έχουν συνέπειες.  Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα, μια άλλη συζήτηση, βεβαίως και αυτή πάρα πολύ σοβαρή.  Τώρα, σε ό,τι αφορά πάλι το θέμα της συναίνεσης και αυτά τα επιχειρήματα που αναφέρατε, από το άρθρο του κυρίου Λυγερού σήμερα, κύριε Χατζηνικολάου, πρέπει να ξεκινήσουμε στην Ελλάδα πρώτα απ' όλα από αυτό το πνεύμα της συνεργασίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Πρέπει να φύγουμε από αυτή τη λογική ότι όταν είσαι αντιπολίτευση περιμένεις αυτό το φημισμένο πλέον ώριμο φρούτο να πέσει, λέγοντας «όχι» σε όλα.  Δεν λέω, κύριε Χατζηνικολάου - και πάλι θα χρησιμοποιήσω καθαρά λόγια - και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση πολλές φορές ύψωνε τους τόνους εκεί που θα μπορούσε να μην τους είχε υψώσει τόσο πολύ και να προσπαθούσε να χαράξει μια άλλη πορεία. Αλλά και πάλι, αν βλέπουμε μόνο το παρελθόν, δεν θα μάθουμε ούτε για το παρόν ούτε για το μέλλον. Γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περνάει τη μεγαλύτερη κρίση, και εδώ, εάν όλοι μας δεν συνεννοηθούμε, εάν όλοι μας δεν σοβαρευτούμε και δείξουμε την απαραίτητη υπευθυνότητα, η χώρα απλούστατα δεν θα προχωρήσει μπροστά.  Και, κύριε Χατζηνικολάου, να τονίσω και το εξής: για εμένα προσωπικά δεν είναι μόνο μία οικονομική κρίση την οποία περνάει η χώρα, βεβαίως αυτό είναι το άμεσο από το οποίο πρέπει να βγούμε.  Η χώρα περνάει και μεγάλη κρίση ηθών και αξιών και όλα αυτά τα συστήματα, το πολιτικό σύστημα, οι πρακτικές που είχαμε συνηθίσει έως σήμερα, πρέπει να τις ξεχάσουμε.  Πρέπει να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα ως χώρα και ακόμα και αυτή η συζήτηση περί συνεργασίας και συναίνεσης είναι νομίζω ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση αλλά και για το χτίσιμο μιας νέας Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, ωραία είναι αυτά, συμφωνώ μαζί σας.  Εγώ έχω αρθρογραφήσει και αρθρογραφώ υπέρ της συναίνεσης εδώ και ένα χρόνο, όμως το spread του δεκαετούς ομολόγου, τώρα που μιλάμε, είναι 1.356,2 μονάδες, σε real time.

Δ.  ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και ακριβώς γι' αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας τις απαραίτητες προσπάθειες ώστε αυτό το spread επιτέλους να κατέβει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με συγχωρείτε, θέλω να σας θυμίσω τι μας λέγατε ένα χρόνο πριν.  Κύριε Υπουργέ, για να κατέβει αυτό το spread, πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αποτελεσματικοί, ότι εφαρμόζουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, ότι επιτυγχάνουμε τους στόχους μας.  Δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, ένα θέμα αποτελεσματικότητας, συνοχής, πολιτικής διεύθυνσης, συντονισμού της σημερινής Κυβέρνησης;  Ακόμη και χθες, είδαμε Υπουργούς να διαφωνούν στο θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο, μεταξύ τους, δημόσια.  

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Χατζηνικολάου, και με τον κίνδυνο τώρα να βγουν κάποιοι και να πουν «ναι, και ο Δρούτσας αρχίζει τώρα να μιλάει για τα εσωτερικά της Κυβέρνησης», πράγμα το οποίο όπως ξέρετε εγώ αποφεύγω, διότι είμαι της άποψης, όποια διαφωνία και όποια γνώμη έχεις, πρέπει πρώτα απ’ όλα μέσα στα κυβερνητικά όργανα να τη συζητήσεις διεξοδικά πριν βγεις στη δημοσιότητα. Πάντως, και πάλι, δεν κρύβεται κανένας πίσω από το δάχτυλό του:  και προβλήματα υπάρχουν και δυσλειτουργίες έχουν υπάρξει και υπάρχουν.  Όλα αυτά που είπατε υπάρχουν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, δεν το κρύβει αυτό κανένας. Αυτό θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ανοιχτό, ειλικρινή τρόπο διότι, η χώρα έφτασε σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε ούτε να κρυβόμαστε, ούτε να παίζουμε τα παιχνιδάκια μας.  Ο καθένας, ο οποίος έχει μία προσωπική στρατηγική ατζέντα πρέπει να την αφήσει στην άκρη.  Δεν χωρούν αυτά τα πράγματα πλέον και όλοι μας με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε από κοινού για τη χώρα μας, για την πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα πείτε μου κάτι.  Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι Αγαθονήσι;  Μας θεωρούν αγαθούς;     

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πρώτα απ’ όλα το Αγαθονήσι είναι ελληνικό. Όπως και η τελευταία σπιθαμή ελληνικής γης, δε χωράει καμία αμφισβήτηση και εμείς δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση και έχω κάνει και τις απαραίτητες ξεκάθαρες δηλώσεις και έχουμε δώσει τις απαραίτητες και ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω σε αυτό. Για άλλη μία φορά, η έκκλησή μου προς όλους, να μην εστιάζουμε πάντα την προσοχή μας στην όποια δήλωση του όποιου Τούρκου αξιωματούχου, σοβαρού ή μη σοβαρού, σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα.  Αλίμονο.  Η κάθε δήλωση, η κάθε πράξη εκ μέρους της Τουρκίας παίρνει άμεσα την απαραίτητη και κατάλληλη απάντηση από την Ελλάδα.  Αυτό να είναι ξεκάθαρο.  Αλλά και πάλι, μην κάνουμε και εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας πιο δύσκολη.  Μην εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά που λένε πάντα οι ξένοι.  Να βλέπουμε εμείς τι κάνουμε, να εμπιστευόμαστε αυτό που λέει η ίδια η ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα στα εθνικά θέματα, κύριε Χατζηνικολάου, που εδώ πραγματικά δεν χωρούν παιχνίδια από κανέναν.  Μην μπαίνει κανένας στον πειρασμό να εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα για μικροκομματικούς σκοπούς και να κάνει με αυτόν τον τρόπο ζημιά στη χώρα.  Και ας μην εκληφθεί αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, ως απόπειρα να υπερασπιστώ εγώ τη δική μας τη γραμμή, τη δική μας την πολιτική.  Το λέω με κάθε ειλικρίνεια, ότι όποιος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τα εθνικά θέματα για μικροκομματικούς λόγους, κάνει ζημιά στη χώρα.  Οι θέσεις της Ελλάδας είναι διαχρονικές, η κάθε ελληνική Κυβέρνηση, η όποια ελληνική Κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, δίνει όλες της τις δυνάμεις για την υπεράσπιση και την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων και εδώ, παρακαλώ, να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, καμία αμφισβήτηση από κανέναν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ευχαριστώ θερμά.  Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.     

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και εγώ ευχαριστώ, κύριε Χατζηνικολάου.  Γεια σας.

20 Μαΐου, 2011