ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα, ο οποίος βρίσκεται στη Ρώμη για τη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου. Καλημέρα από τη Ρώμη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ρωτήσω ποιές είναι οι συζητήσεις που κάνετε, τι βγαίνει και αν βλέπετε φως, αν δηλαδή θα μπορέσει ο λαός της Λιβύης να ζήσει ειρηνικές ημέρες σύντομα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, μακάρι. Μακάρι να μπορέσουμε να δούμε το τέλος της βίας, να δούμε ειρήνη, σταθερότητα στην περιοχή μας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη Λιβύη –βεβαίως ιδιαίτερα για τη Λιβύη– αλλά και για τη Συρία. Εδώ, κύριε Χατζηνικολάου, στη Ρώμη είναι η συνάντηση, όπως είπατε, της λεγόμενης Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη όπου θα γίνει μία, ελπίζω, ουσιαστική και υπεύθυνη συζήτηση πλέον, για τις προσπάθειες εξεύρεσης πολιτικής λύσης για την κρίση. Η Ελλάδα, να το υπενθυμίσω αυτό κύριε Χατζηνικολάου, διότι είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες πολίτες να το γνωρίζουν αυτό, η Ελλάδα έχει πει ότι από την πρώτη στιγμή, βεβαίως, εμείς σεβόμαστε τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και βεβαίως θα κάνουμε και εμείς ό,τι οφείλουμε να κάνουμε για να υλοποιηθούν, αλλά παράλληλα έχουμε τονίσει την ανάγκη, την απόλυτη ανάγκη να έχουμε μία πολιτική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορούμε να έχουμε λύση μόνο με στρατιωτικά μέσα, αυτό είναι το δικό μας το μήνυμα και εδώ στη Ρώμη ελπίζω να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε μαζί με τους συμμάχους και εταίρους μας ότι πρέπει να συντονίσουμε με ουσιαστικό, υπεύθυνο τρόπο αυτές τις προσπάθειες για επίτευξη πολιτικής λύσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, θέλω να σας ρωτήσω και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτά που είπατε πριν από μερικές ημέρες προκάλεσαν έντονη αντίδραση από την αντιπολίτευση. Είπατε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Τουρκία, πριν καταλήξουν οι διερευνητικές επαφές με την Άγκυρα και μάλιστα κατηγορήσατε όσους επιχειρούν να καταστήσουν το θέμα της ΑΟΖ μόδα στο εσωτερικό της χώρας. Θέλω να ρωτήσω αν θεωρείτε επομένως ότι, για παράδειγμα, η Κύπρος έχει κάνει λάθος πολιτική στο θέμα της ΑΟΖ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, βεβαίως δεν έχει κάνει λάθος η Κύπρος και σε όλα αυτά τα θέματα, και σε αυτά τα θέματα, η ελληνική πλευρά είναι σε απόλυτο συντονισμό και συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Και σας το λέω με κάθε ειλικρίνεια, κύριε Χατζηνικολάου, δεν μου έκανε καμία εντύπωση ότι υπήρχε αυτή η αντίδραση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διότι είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα αρνητικό πολιτικό κλίμα και να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα. Επειδή πριν συνδεθούμε είχα την ευκαιρία να ακούσω λίγο τα σχόλιά σας, που είπατε για τη συνομωσιολογία θέλω και εγω να πω ότι πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε με τέτοια σενάρια, έχετε απόλυτο δίκιο. Σε ακριβώς αυτήν τη λογική είναι και το πνεύμα των δηλώσεών μου. Διότι, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα εθνικά μας θέματα, πρέπει εδώ να δείξουμε όλοι μας σοβαρότητα, υπευθυνότητα. Σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό, η «Ελευθεροτυπία» σήμερα, που δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, είναι μία εφημερίδα που θεωρείται εφημερίδα του χώρου της κεντροαριστεράς, της ευρύτερης κεντροαριστεράς, έχει τίτλο στην πρώτη σελίδα της «Η Αθήνα θάβει την ΑΟΖ για να μη στεναχωρήσει την Τουρκία».
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Λοιπόν, εάν δείτε - και πολύ καλά κάνετε και το αναφέρετε αυτό, κύριε Χατζηνικολάου, και σας ευχαριστώ - εάν δείτε πέρα από τον τίτλο, εάν δείτε μέσα στο κείμενο –όπως και στις περισσότερες σημερινές εφημερίδες– θα δείτε ότι παρουσιάζεται με αντικειμενικό, και θα μου επιτρέψετε να πω, σωστό τρόπο, το όλο θέμα. Δυστυχώς και στην Ελλάδα, αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα, βεβαίως ο τίτλος πάντα πρέπει να είναι λίγο πιο «πιασάρικος» απ’ ότι είναι η ουσία.
Να μπω στην ουσία, με πολύ λίγα λόγια, διότι είναι και μία καλή ευκαιρία οι ακροατές μας να ακούσουν περί τίνος πρόκειται όταν γίνεται λόγος για ΑΟΖ. Εγώ απάντησα σε δύο βασικά επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στον πολιτικό διάλογο και όπως είπα κάποιοι έχουν κάνει το θέμα της ΑΟΖ «μόδα». Εγώ απάντησα στο πρώτο επιχείρημα και λέω ότι δεν χρειάζεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο. Αυτό κατοχυρώνεται από την υφαλοκρηπίδα. Το δεύτερο επιχείρημα που κάποιοι χρησιμοποιούν είναι ότι με την ΑΟΖ θα μεγαλώσει το εύρος της θαλάσσιας περιοχής που δικαιούται να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και αυτό δεν ισχύει, διότι ιδιαίτερα σε μία θάλασσα όπως είναι η Μεσόγειος, το εύρος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι το ίδιο. Αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν δεν ισχύουν και το πολιτικό επιχείρημα, αν μου επιτρέπετε και αυτό να το αναφέρω, γιατί λέω ότι ξαφνικά έγινε το θέμα της ΑΟΖ «μόδα». Κύριε Χατζηνικολάου, η Νέα Δημοκρατία η οποία...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε; Γιατί το λέτε αυτό, κύριε Υπουργέ; Με συγχωρείτε, μα...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …όλες οι χώρες...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες οι χώρες την περίοδο αυτή σπεύδουν να καθορίσουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Γιατί εμείς είμαστε μονίμως στο «Καλέστε αργότερα», όπως γράφει και εύστοχα η «Ελευθεροτυπία».
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω, κύριε Χατζηνικολάου, το διευκρίνισα και χθες με αυτά που είπα, νομίζω με σαφή τρόπο. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν προχωράει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είπαμε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο γι’ αυτό το θέμα, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, απλώς υπάρχει, όπως γνωρίζουμε, στο εσωτερικό της Αλβανίας αυτό το κόλλημα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Με τη Λιβύη έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε αυτό το θέμα. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Και για την Τουρκία είπα το εξής ότι εμείς εδώ και αρκετά χρόνια τώρα διεξάγουμε τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές. Στόχος των διερευνητικών επαφών είναι, ως γνωστόν, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εδώ έχω πει, με σαφήνεια, κι εγώ είμαι πάντα οπαδός των καθαρών λέξεων –να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους– αυτή είναι η προσπάθειά μας, οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Είμαστε τώρα σε ένα δρόμο, οι διερευνητικές επαφές ελπίζουμε να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα και είπαμε ότι τη στιγμή που για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως η ΑΟΖ δεν μας δίνει επί της ουσίας κάτι παραπάνω - χωρίς να υποτιμώ ο ίδιος τη σημασία της ΑΟΖ, αλλά σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα αυτή τη στιγμή δε μας δίνει κάτι παραπάνω - είπα ότι δε βλέπω το λόγο, δε θα ήταν ωφέλιμο αυτή τη στιγμή να επιβαρύνουμε τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει με μία άλλη βάση, δηλαδή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με το να φέρνουμε νέους όρους. Αυτό ήταν που είπα και αυτή είναι η αλήθεια και νομίζω ότι είναι και πάρα πολύ λογικό αυτό.
Τώρα, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το θέμα της ΑΟΖ και για πολιτικούς λόγους, όπως σας είπα, για να δημιουργήσουν πολιτικό κλίμα αυτό είναι για εμένα σαφές. Για τον εξής λόγο: η Νέα Δημοκρατία η οποία ανεβάζει αυτό το θέμα εδώ και κάποιους μήνες, αναρωτιέμαι, εφόσον το θέμα της ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό και τόσο επείγον, κύριε Χατζηνικολάου, γιατί τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, όταν η ίδια ήταν Κυβέρνηση, δεν προχώρησε άμεσα σε αυτό το βήμα και αυτοί οι οποίοι σχολιάζουν ή υψώνουν τη φωνή τους για αυτό το θέμα σήμερα, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια γιατί δεν ύψωναν τη φωνή τους; Άρα, καταλήγω ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα ότι για πολιτικούς λόγους, απλώς για να δημιουργήσουμε κάποιο αρνητικό κλίμα, χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα της ΑΟΖ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Καλή σας ημέρα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σας ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Χατζηνικολάου. Γεια σας.
5 Μαΐου, 2011