Συνέντευξη του ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο ρ/σ ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Σ. Κοσιώνη (21.03.11)

Βασικά σημεία:
•    Η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως διεξάγονται αυτή τη στιγμή και σίγουρα όταν αυτές δεν διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε πει ότι οι υποχρεώσεις μας, που απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, είναι να ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα.
•    Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο στόχος αυτών των αποφάσεων είναι να υπάρξει τερματισμός της βίας στη Λιβύη, να σταματήσει η βία απέναντι στον ίδιο το Λιβυκό λαό.
•    Αλίμονο αν δεν υπήρχε η δυνατότητα και μέσω της διπλωματικής οδού, παράλληλα, να γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις. Αφήνουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και εμείς ως Ελλάδα έχουμε φροντίσει να έχουμε τους δικούς μας διαύλους, διότι είμαστε χώρα στην άμεση περιοχή, είμαστε μία χώρα με παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Αραβικό Κόσμο.
•    Η Κυβέρνηση είχε από την πρώτη στιγμή μια ξεκάθαρη γραμμή, σε απόλυτη συνεννόηση και συντονισμό των αρμοδίων Υπουργείων και Υπουργών, και αυτή η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας εκφράστηκε και από την πρώτη στιγμή και δημοσίως και απέναντι στους εταίρους και συμμάχους μας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς θα συνδεθούμε με τις Βρυξέλλες και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα, κυρία Κοσιώνη. Καλημέρα από τις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή εβδομάδα να έχετε.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλή εβδομάδα και σε εσάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, ποιά αναμένεται να είναι η δική μας θέση τώρα, κύριε Δρούτσα, στη Συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κυρία Κοσιώνη, η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη, είναι σαφής από την πρώτη στιγμή, εκφράστηκε και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στην τελευταία αυτή μίνι Σύσκεψη Κορυφής, αν θέλετε, στο Παρίσι. Εμείς λέμε ότι υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές από όλους, υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές τις αποφάσεις και για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων. Αυτές τις υποχρεώσεις η Ελλάδα θα τις σεβαστεί, θα τις σεβαστεί στο ακέραιο, αλλά έχουμε όμως και τονίσει ότι η Ελλάδα δεν μετέχει σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, όπως διεξάγονται αυτή τη στιγμή και σίγουρα όταν αυτές δε διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε πει ότι οι υποχρεώσεις μας, που απορρέουν από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, είναι να ανταποκρινόμαστε σε αιτήματα φίλων και συμμάχων χωρών για την παροχή διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα. Κι αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με αυτόν τον τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ΝΑΤΟ λοιπόν φαίνεται ότι έχει μείνει ένα βήμα πίσω. Αυτή τη στιγμή έχουμε μονομερείς επεμβάσεις, μονομερείς επιχειρήσεις πάνω από το Λιβυκό έδαφος κι εσείς μας λέτε τώρα, κύριε Δρούτσα, ότι η Ελλάδα -το επαναλαμβάνουμε για να είναι σαφές- δεν μπορεί να εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο έξω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, σωστά;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές. Θα δούμε εάν το ΝΑΤΟ αποφασίσει μία επιχείρηση και, όπως είπατε πολύ σωστά, οι διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ συνεχίζονται. Μέχρι χθες αργά το βράδυ υπήρχε η Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του λεγόμενου ΝΑC, έφθασα εγώ χθες μεσάνυκτα στις Βρυξέλλες και με ενημέρωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στο ΝΑΤΟ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας τις πληροφορίες σας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …για την πορεία των συνομιλιών. Συνεχίζει σήμερα αυτές τις διαβουλεύσεις και θα δούμε αν το ΝΑΤΟ θα μπορέσει να πάρει μία απόφαση. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποια κράτη-μέλη, κάποιοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, που φέρνουν κάποιες ενστάσεις, κάποιες αντιρρήσεις στο να αναλάβει το ΝΑΤΟ μία τέτοια είδους επιχείρηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς τί λέμε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εμείς, κυρία Κοσιώνη, επαναλαμβάνουμε αυτό που είπα και προηγουμένως. Υπάρχουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις. Ο στόχος αυτών των αποφάσεων του ΟΗΕ είναι να υπάρξει τερματισμός της βίας στη Λιβύη, να σταματήσει η βία απέναντι στον ίδιο το Λιβυκό λαό. Υπάρχει η απόφαση για άμεση παύση πυρός, αυτό πρέπει να υλοποιηθεί, αυτό πρέπει να δούμε να υλοποιείται από το καθεστώς Καντάφι και σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, το καθεστώς Καντάφι, για ακόμα μία φορά χθες, ανακοίνωσε εκεχειρία, ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός. Στην πρώτη περίπτωση, όταν το έκαναν δηλαδή το Σάββατο, μετά την απόφαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ, το παραβίασε, κατά τη Διεθνή Κοινότητα και γι’ αυτό υπήρξε αυτή η επιχείρηση. Τώρα για ποιό λόγο εκτιμάτε ότι η Δύση δεν αναγνωρίζει αυτή την εκεχειρία που ανακοίνωσε εκ νέου ο Μουαμάρ Καντάφι, εφόσον, όπως λέτε εσείς, αυτό που ζητάει η Διεθνής Κοινότητα είναι η άμεση διακοπή της βίας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δυστυχώς, κυρία Κοσιώνη, υπάρχει διαφορά μεταξύ των λόγων και των πράξεων, όπως αναφέρατε κι εσείς, στο άμεσο παρελθόν. Πριν από λίγες ημέρες η Λιβυκή πλευρά είπε ότι ναι, θα τηρήσει μία εκεχειρία, κατάπαυση πυρός, αλλά την ίδια στιγμή είδαμε εμπράκτως ότι δεν το έκανε. Υπάρχει βεβαίως ένα θέμα
αξιοπιστίας, εδώ, το οποίο πρέπει να εξεταστεί σοβαρά αλλά, κυρία Κοσιώνη, την ίδια στιγμή να τονίσω ότι η ελληνική πλευρά –και το πρότεινε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση στο Παρίσι, στη δική του την παρέμβαση– ότι δεν πρέπει να σταματήσουν και οι διπλωματικές προσπάθειες για να βρεθεί λύση, για να σταματήσει άμεσα η βία στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι πολεμικές επιχειρήσεις, θεωρείτε στ’ αλήθεια ότι υπάρχει περιθώριο για διπλωματικές πρωτοβουλίες;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αλίμονο. Αλίμονο, κυρία Κοσιώνη, αν δεν υπήρχε η δυνατότητα και μέσω της διπλωματικής οδού, παράλληλα, να γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις. Αφήνουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και εμείς ως Ελλάδα έχουμε φροντίσει να έχουμε τους δικούς μας διαύλους, διότι είμαστε χώρα στην άμεση περιοχή, είμαστε μία χώρα με παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Αραβικό Κόσμο και βεβαίως, κυρία Κοσιώνη, οι δίαυλοι υπάρχουν και οι προσπάθειες πρέπει να συνεχίζονται. Αυτό το τονίζω, πρέπει να συνεχίζονται και οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, όλη την εβδομάδα που μας πέρασε μαθαίναμε πληροφορίες ότι η Ελλάδα θα έστελνε ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη στη Λιβύη. Τώρα μαθαίνουμε πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Παρά το γεγονός ότι μας είπατε και πριν, και φαίνεται να είστε σταθεροί εσείς στο Υπουργείο Εξωτερικών ως προς αυτή τη θέση, βλέπουμε κάποιου είδους αναδίπλωση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καμία αναδίπλωση, κυρία Κοσιώνη. Εξετάσαμε τα θέματα από κοινού, με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κύριος Βενιζέλος και εγώ και βεβαίως το σύνολο της Κυβέρνησης. Υπήρξε μετά συνάντηση, ενημέρωση του Πρωθυπουργού όπου εκεί καθορίσαμε την τελική γραμμή της Κυβέρνησης. Υπήρξε ενημέρωση και όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου πάνω σε αυτό. Από την πρώτη στιγμή η γραμμή μας, κυρία Κοσιώνη, ήταν ξεκάθαρη. Όπως είπα και προηγουμένως, έχουμε υποχρεώσεις απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα, που απορρέουν ειδικά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είπαμε, αυτές τις υποχρεώσεις στο ακέραιο εμείς θα τις υλοποιήσουμε, θα τις υλοποιήσουμε μέσω της παροχής διευκολύνσεων υποστηρικτικού χαρακτήρα, όπως είναι και οι συμβατικές μας υποχρεώσεις, αλλά δεν μετέχει η Ελλάδα άμεσα με δικές της δυνάμεις σε στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή γίνονται. Αυτή ήταν η ξεκάθαρη στάση από την πρώτη στιγμή και από κοινού, βεβαίως, τη χαράξαμε, Υπουργείο Εξωτερικών και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τώρα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό καθόλου δεν καθησυχάζει…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …ότι μέσα στις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, παρακαλώ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …ότι μέσα στις λεπτομέρειες της προετοιμασίας και του προγραμματισμού ότι γίνονται βεβαίως διάφορα σχέδια και θεωρητικά, αυτό είναι γεγονός. Το ότι υπάρχει δυστυχώς αυτή η τάση στην Ελλάδα, και θα το πω αυτό ευθέως, κυρία Κοσιώνη, διότι πρέπει πλέον όλοι να σοβαρευτούμε, διότι εδώ μιλάμε για τα άμεσα συμφέροντα της χώρας, για την ασφάλεια της χώρας, για θέματα υψίστης σημασίας, πρέπει να σταματήσουν οι εικασίες, οι διαρροές, αν θέλετε, από ορισμένους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πού, από πού, κύριε Δρούτσα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …τα παιχνιδάκια τα πολιτικά, ώστε να μη δημιουργείται αυτή η εικόνα ότι είτε υπάρχει διχογνωμία μέσα στην Κυβέρνηση ή ότι η Κυβέρνηση λέει τη μία στιγμή το ένα και την άλλη στιγμή το άλλο ή ακόμα και αυτές οι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε δηλαδή ότι οι πολιτικοί σας αντίπαλοι διέρρευσαν τα περί αποστολής F-16;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι, κυρία Κοσιώνη. Απλώς λέω ότι πρέπει να είμαστε όλοι σοβαροί και υπεύθυνοι πάνω σε αυτό το θέμα. Η Κυβέρνηση είχε από την πρώτη στιγμή μια ξεκάθαρη γραμμή, σε απόλυτη συνεννόηση και συντονισμό των αρμοδίων Υπουργείων και Υπουργών, και αυτή η ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας εκφράστηκε και από την πρώτη στιγμή και δημοσίως και απέναντι στους εταίρους και συμμάχους μας. Και σε αυτό να είμαστε σαφείς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Πάντως όλα αυτά που λέτε, νομίζω ότι καθόλου δεν καθησυχάζουν τα κόμματα της ελάσσονος Αντιπολίτευσης. Βλέπουμε και το ΚΚΕ και τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ αλλά και το ΛΑΙΚΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ, να τάσσονται κατά της οποιασδήποτε εμπλοκής της Ελλάδας στην επέμβαση στη Λιβύη, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο. Απορρέουν κίνδυνοι από την οποιαδήποτε εμπλοκή, όχι στρατιωτική λέω εγώ, κύριε Υπουργέ;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να ξεκαθαρίσω, κυρία Κοσιώνη, καμία, κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα από την οποιαδήποτε εμπλοκή μας σε αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το καθεστώς Καντάφι απειλεί με αντίποινα ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, το καθεστώς Καντάφι, όπως είπατε, απειλεί όλο τον κόσμο. Είναι σαφές ότι η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα -αυτό είναι αυτονόητο- για την προστασία της ελληνικής επικράτειας, έχουμε φροντίσει και από καιρό να έχουμε φέρει πίσω στην πατρίδα μας τους Έλληνες που ήταν στη Λιβύη. Τέτοιου είδους απειλές, εμείς δεν τις λαμβάνουμε υπόψη μας. Έχουμε κάνει ό,τι χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις λαμβάνουμε υπόψη μας επειδή δεν είναι υπαρκτές; Θεωρούμε ότι είναι προπαγάνδα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, κυρία Κοσιώνη, βεβαίως έχει ένα μεγάλο στοιχείο προπαγάνδας αυτό το θέμα, αλλά δε νομίζω ότι είναι και τώρα σκόπιμο να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις, απειλές πάντα υπάρχουν, πάντα εκτοξεύονται και τέτοιου είδους απειλές, το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δική της την άμυνα, εάν παρουσιαστεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Τώρα, σε ό,τι αφορά, κυρία Κοσιώνη, τις διαφορετικές απόψεις που έχουν εκφραστεί από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, κι αυτό σεβαστό, λογικό είναι, γνωρίζουμε, είναι και παραδοσιακές θέσεις αυτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο εντύπωση μου προκαλεί, δεν το κρύβω, η θέση που έχει εκφράσει το ΛΑΟΣ, αλλά σεβαστές όλες αυτές οι θέσεις που εκφράζονται. Θα έχουμε και αύριο τη δυνατότητα, στη Βουλή, να συζητήσουμε γι’ αυτό το θέμα, θα ενημερώσει ο Πρωθυπουργός αύριο τη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά θα ήθελα να διαβεβαιώσω τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι η θέση την οποία χάραξε η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση, σε αυτό το θέμα, είναι μία θέση η οποία λαμβάνει υπόψη της πλήρως τα συμφέροντα της Ελλάδας, την ασφάλεια της Ελλάδας, αυτό είναι πάντα για εμάς, πρώτιστο μέλημά μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τώρα τι να περιμένουμε από τη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών, θέλω να πω ότι έχει δημιουργηθεί η εντύπωση από την πρώτη στιγμή, ότι η Γαλλία έχει βγει μπροστά και αν θέλετε, κατά πολλούς, έχει προκαταλάβει και τις εξελίξεις, δηλαδή αναγνωρίζοντας πρώτα απ’ όλα τους αντικαθεστωτικούς και μετά ανακοινώνοντας, το Σάββατο, ότι εντός των επομένων ωρών ξεκινούν οι επιχειρήσεις.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, εμείς θα συνεχίσουμε εδώ την συζήτησή μας, αυτή η συζήτηση που ξεκίνησε και στο Παρίσι, να δούμε πού βρίσκονται τα πράγματα, οι εξελίξεις, να δούμε και ποιος θα είναι τελικά ο ρόλος του ΝΑΤΟ, η προσπάθεια θα είναι να τηρήσουμε αυτή την ενιαία φωνή που υπάρχει μέχρι τώρα μέσα στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν και μοναδικό στόχο, κυρία Κοσιώνη. Επιτέλους να σταματήσει η βία, δεν λέω ότι στη βία πρέπει πάντα να απαντάς με βία, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια αυτή τη στιγμή από ότι να στείλει η Διεθνής Κοινότητα αυτό το αποφασιστικό μήνυμα στο καθεστώς Καντάφι, για να πάψει η αιματοχυσία στη Λιβύη, απέναντι στο Λιβυκό λαό. Αυτός είναι ο στόχος και πάνω σε αυτό εμείς θα εργαστούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε λοιπόν πώς θα πάνε τα πράγματα, πώς θα εξελιχθεί και το Συμβούλιο τώρα των Υπουργών Εξωτερικών, αλλά βεβαίως και οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ. Κύριε Δρούτσα, σας αποδεσμεύουμε για να μπείτε μέσα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρία Κοσιώνη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας, Υπουργός Εξωτερικών, αρκετά λοιπόν πάνω στην Ελληνική θέση αλλά και τις Ελληνικές εκτιμήσεις γύρω από τις εξελίξεις στη Λιβύη.

21 Μαρτίου, 2011