Συνέντευξη του ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στον ρ/σ REAL και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου (25.2.2011)

Βασικά σημεία:

[για την κατάσταση στη Λιβύη]

  • Πρέπει να κάνουμε το παν, για να σταματήσει η βία που παρακολουθούμε πλέον καθημερινά στη Λιβύη και να επανέλθει η περιοχή στην απαραίτητη σταθερότητα.  Το πώς θα το κάνουμε αυτό, το συζητάμε στενά με τους εταίρους μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[για πιθανά κύματα λαθρομεταναστών]

  • δεν μπορούν οι Μεσογειακές χώρες το ενδεχόμενο αυτό βάρος σε μια τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα στηριχθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και οικονομική βοήθεια

[για την επιχείρηση επαναπατρισμού από τη Λιβύη]

  • Θα μου επιτρέψετε μόνο να εκφράσω και από το δικό σας το ραδιόφωνο τις ευχαριστίες μου προς όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον τρόπο με τον οποίο ενέργησαν για να φέρουμε πίσω τους Έλληνες κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να συζητήσουμε όσα συμβαίνουν αυτήν την περίοδο στη Λιβύη και για τη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης.  Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω και να ζητήσω το σχόλιό σας για τις σκέψεις της Δύσης, σκέψεις που ασκούσαμε και από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου αλλά και από το Νικολά Σαρκοζί για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, βεβαίως τα πράγματα στη Λιβύη είναι εξαιρετικά ανησυχητικά πλέον. Υπάρχει μεγάλη βία εκεί.  Αυτό πρέπει να σταματήσει.  Χρειάζεται πάλι να επιστρέψει η περιοχή στην απαραίτητη σταθερότητα.  Αυτό είναι προς άμεσο συμφέρον της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε, είναι η άμεση γειτονιά μας, η Ελλάδα είναι μέρος της ευρύτερης περιοχής, άρα το θέμα ασφάλειας για εμάς παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.  Και το άλλο το θέμα το οποίο βεβαίως τίθεται σε αυτή την φάση, ο κίνδυνος μεγάλης ροής μεταναστών προς την Ευρώπη και βεβαίως και η Ελλάδα τότε θα αντιμετωπίσει μία πολύ μεγάλη πρόκληση και πάλι.  Άρα εδώ χρειάζεται συντονισμός με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα.  Είμαστε σε συντονισμό, συζητάμε με όλους, βλέπουμε, παρακολουθούμε τις εξελίξεις, πώς πάνε τα πράγματα και θα πρέπει να δούμε και να πάρουμε σύντομα τις απαραίτητες αποφάσεις ώστε να σταματήσει η βία, όπως είπα, και να επιστρέψει η περιοχή στην απαραίτητη σταθερότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Τώρα, βέβαια πολλοί θα πουν ότι η Δύση όψιμα αντιδρά γιατί τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε με αγαστό τρόπο με το καθεστώς Καντάφι.  Η Γαλλία και η Ιταλία έπαιρναν πετρέλαιο από τον Καντάφι, οι σχέσεις του ακόμη και με χώρες οι οποίες ήταν συνδεδεμένες με το ΝΑΤΟ και με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βελτιώθηκαν δραματικά, ενώ με την Ελλάδα οι σχέσεις του ήταν πάντα θερμές.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:
Κύριε Χατζηνικολάου, για άλλη μία φορά, η Ελλάδα είναι μέρος της γειτονιάς. Η Ελλάδα έχει άμεσα συμφέροντα για την ασφάλειά της και για την οικονομική της ανάπτυξη, μην το ξεχνάμε και αυτό, με την άμεση περιοχή μας, με όλους τους γείτονές μας, κακά τα ψέματα, αυτές ήταν οι κυβερνήσεις στην περιοχή και η Ελλάδα όφειλε να έχει συνεργασία μαζί τους. Αυτή τη στιγμή πρέπει να βλέπουμε το παρόν, δηλαδή να σταματήσει άμεσα η βία.  Πρέπει εδώ πραγματικά να κάνουμε το παν, η βία που υπάρχει στη Λιβύη που παρακολουθούμε πλέον καθημερινά, να σταματήσει και να επανέλθει η περιοχή στην απαραίτητη σταθερότητα.  Το πώς θα το κάνουμε αυτό είναι ένα θέμα που σας είπα, το οποίο συζητάμε στενά με τους εταίρους μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να δούμε με υπεύθυνο τρόπο πώς θα προχωρήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα πώς προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο ενός κύματος μεταναστών από τη Λιβύη;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:
Όπως γνωρίζετε, ήδη από χθες και προχθές και ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Παπουτσής, είχε μια ειδική συνάντηση που και εμείς προκαλέσαμε, των Υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μεσόγειο για να γίνει εδώ μία σωστή προετοιμασία και μετά υπήρχε την επόμενη ημέρα –χθες, για να είμαι και πιο συγκεκριμένος– η συνάντηση του αρμοδίου Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, το οποίο χειρίζεται αυτά τα θέματα, και εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούν οι Μεσογειακές χώρες –αυτό σημαίνει Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα ιδιαίτερα– να σηκώσουν αυτό το βάρος, το ενδεχόμενο αυτό βάρος εάν υπάρξουν κύματα μεταναστών, κύματα προσφύγων σε αυτήν την περίπτωση, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο θα στηριχθεί από το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επιχειρησιακό σχέδιο αλλά και οικονομική βοήθεια και ακριβώς αυτά τα θέματα τώρα επεξεργάζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ θερμά.  Καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα μου επιτρέψετε μόνο, κύριε Χατζηνικολάου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Βεβαίως.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μία στιγμή μόνο να εκφράσω και από το δικό σας το ραδιόφωνο τις ευχαριστίες μου προς όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον τρόπο με τον οποίο ενέργησαν για να φέρουμε πίσω τους Έλληνες κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.  Ξέρω ότι έχουν υπάρξει και κάποια παράπονα, έχουν ακουστεί πολλές κριτικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Όταν υπάρχει η πίεση μιας τόσο άσχημης κατάστασης όλοι θέλουν να γίνουν όλα πιο γρήγορα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό το αντιλαμβάνομαι, θέλω όμως να διαβεβαιώσω όλους τους ακροατές σας...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σημασία έχει ότι γύρισαν όλοι πίσω και αυτό είναι επιτυχία.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  ...ότι έγινε όλη η επιχείρηση, μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και νομίζω τα αποτελέσματα, κύριε Χατζηνικολάου, μας δικαιώνουν και χαίρομαι που επέστρεψαν όλοι οι Έλληνες συμπολίτες μας ασφαλείς πίσω στην πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό είναι το βασικό, ότι επέστρεψαν όλοι σώοι και ασφαλείς και πράγματι αυτό αξίζει να επισημανθεί.  Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Χατζηνικολάου.  Γεια σας.

25 Φεβρουαρίου, 2011