Συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Σ. Λαμπρινίδη στο κανάλι SKY NEWS (21.10.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και εμείς σας ευχαριστούμε κύριε Λαμπρινίδη που είστε μαζί μας. Πιστεύετε ότι τώρα με τις δύο επικείμενες συναντήσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπάρξει μια σταθερή και βιώσιμη λύση στα προβλήματα της Ελλάδος μέχρι την επόμενη εβδομάδα;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Το πιστεύω και το ελπίζω, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη στο σύνολό της. Το πρόβλημα της Ελλάδος είναι ξεκάθαρο και η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει λάβει πολύ σκληρά και δύσκολα μέτρα. Και όπως είπατε, λαμβάνονται κι άλλα μέτρα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει. Εξίσου ξεκάθαρη είναι και η πολιτική βούληση που επέδειξε η κυβέρνηση. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν αποτελεί το μοναδικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, παρόλο που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και έχουμε τη τάση να επικεντρωνόμαστε σε αυτή. Κι άλλες χώρες επίσης έχουν ενταχθεί σε μηχανισμούς στήριξης, ενώ άλλες έχουν δεχθεί επιθέσεις από τις αγορές λόγω των δικών τους χρεών και ελλειμμάτων. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να δώσει μια συλλογική λύση σε ένα συλλογικό πρόβλημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ποιος είναι υπεύθυνος κατά τη γνώμη σας για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες σήμερα; Ποιος φταίει για αυτό;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Δεν θέλω να μπω στο παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών. Είναι σαφές ότι ήδη από το 2009, η Ελλάδα είχε μεγάλα χρέη και ελλείμματα για τα οποία έχει την ευθύνη της. Και συνεπώς, τα εξαιρετικά σκληρά μέτρα που χρειάστηκε να ληφθούν και που ελήφθησαν είναι μέτρα τα οποία η ελληνική κυβέρνηση είχε την ευθύνη να εφαρμόσει. Είναι σαφές ότι τα σκληρά αυτά μέτρα είναι εξαιρετικά επίπονα για τον ελληνικό λαό. Εξάλλου, αυτό που κατέστη σαφές τους περασμένους μήνες από τις συζητήσεις είναι ότι η Ελλάδα ήταν μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος που αφορούσε τη νομισματική ένωση της ΕΕ, μιας ένωσης που δεν εξελίχθηκε σε μια δημοσιονομική και οικονομική ένωση, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει. Είναι ένα μείζον θέμα το οποίο συζητείται σήμερα.

Επίσης, σίγουρα και άλλες χώρες, και όχι μόνο η Ελλάδα, αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και ελλείμματος, αλλά η κάθε περίπτωση είναι μοναδική, κάτι το οποίο πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη. Συνεπώς δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Και φοβάμαι ότι για πολύ καιρό στην Ευρώπη και στον κόσμο επιδιδόμασταν σε αυτό το παιχνίδι αλληλοκατηγοριών. Κατηγορούσαμε ο ένας τον άλλον αντί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η Ελλάδα έχει την ευθύνη να αλλάξει και αντιμετωπίζει αυτή την ευθύνη με τη μέγιστη σοβαρότητα. Ξέρουμε πόσο επίπονη είναι αυτή η διαδικασία και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το έχουμε αποδείξει εξάλλου έως τώρα. Έχουμε τις δυνατότητες αλλά πρέπει να εγκαταλειφθεί η ρητορική της τιμωρίας. Πρέπει να δούμε φως στο τέλος του τούνελ, τόσο για την Ελλάδα όσο και για οποιονδήποτε άλλο. Εξάλλου, είμαστε ισχυρές δημοκρατίες και στις δημοκρατίες οι λαοί μπορεί να υποφέρουν, αλλά πρέπει να έχουν και ελπίδα. Και η ελπίδα είναι κάτι που μπορούμε να προαγάγουμε συλλογικά, τόσο προς όφελος της Ελλάδας, όσο και προς όφελος όλης της Ευρώπης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ο Γερμανός φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει για τη διάσωση της Ελλάδας;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Πρώτον, ο Γερμανός φορολογούμενος και κάθε άλλος φορολογούμενος δεν πληρώνει και δεν δίνει ελεημοσύνη. Μας χορηγούν δάνεια, ακριβά δάνεια, δάνεια που η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέχρι το τελευταίο ευρώ, κάτι που έχει ήδη κάνει. Συνεπώς, δεν πρόκειται για ελεημοσύνη. Δεύτερον, επειδή όλοι αποτελούμε μέρος ενός κοινού νομίσματος, αλλά ακόμη κι εκείνοι που δεν ανήκουν σε αυτό, είμαστε εξαρτημένοι από τη σταθερότητα της Ευρώπης στο σύνολό της ως σημαντικής οικονομικής δύναμης, για τις εξαγωγές και για τη βιωσιμότητα και των δικών τους οικονομιών. Ως εκ τούτου, και σε αυτό βασίζεται όλη η ιδέα της ΕΕ, έχουμε, αν θέλετε, μια κοινή ευθύνη, την ευθύνη της αμοιβαίας ευθύνης. Αυτή η αρχή της αμοιβαίας ευθύνης τα τελευταία χρόνια παραβιάστηκε από κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου. Η Ελλάδα δεν είναι μια φτωχή χώρα. Είναι μια χώρα που είχε κακή διαχείριση, και που τώρα εισέρχεται σε ένα τελείως διαφορετικό μονοπάτι. Αλλά επίσης, υπάρχει και η ευθύνη της αλληλεγγύης, κάτι στο οποίο όλοι συμφωνούμε, όχι επειδή απλώς από καλοσύνη, αλλά επειδή, σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η Ένωσή μας κάνει πιο ισχυρούς από την εσωστρέφεια. Η εσωστρέφεια είναι το μεγαλύτερο σφάλμα που θα μπορούσαμε να διαπράξουμε.
.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ ότι θα πρέπει να υπάρξει κούρεμα ενός ποσοστού του χρέους κάτι το οποίο θα πλήξει είτε τις τράπεζες οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να λάβουν στήριξη με τα χρήματα των φορολογουμένων, είτε θα υπάρξει κάποια διέξοδος με το κόστος της οποίας θα επιβαρυνθούν πάλι άλλες κυβερνήσεις. Κι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα. Και υπάρχουν χώρες σαν τη Σλοβακία που δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο. Όπως το γνωρίζετε, οι Σλοβάκοι υποστηρίζουν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερες από τις συντάξεις στη χώρα τους και κατά συνέπεια αναρωτιούνται γιατί θα πρέπει να συνεισφέρουν σε αυτή τη διάσωση.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θέσατε μια σειρά πολύ σημαντικών ζητημάτων. Επιτρέψτε μου να αρχίσω από το τελευταίο. Είναι αρκετά ενδιαφέρον να δούμε τα στατιστικά δεδομένα, όχι κάποιας ελληνικής υπηρεσίας αλλά του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία σε σχέση με τη μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ευρώπη. Επίσης, οι Έλληνες εργάζονται περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και όπως είπα, πρόκειται για στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τον περασμένο χρόνο, η Ελλάδα, εκτός από τις άλλες σημαντικές αλλαγές στις οποίες προέβη σε διαρθρωτικό επίπεδο και σε επίπεδο φορολογικής ενοποίησης, αναμόρφωσε το συνταξιοδοτικό της σύστημα. Οι συντάξεις είναι πιο χαμηλές, και η ηλικία συνταξιοδότησης μεγαλύτερη. Το αναφέρω αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις ευρωπαϊκών χωρών, αυτή η συζήτηση επικεντρώνεται σε μύθους. Πραγματικό γεγονός είναι ότι υπήρξε κακοδιαχείριση της χώρας. Αυτή είναι πραγματικότητα και αποτελεί δική μας ευθύνη και κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να διορθώσουμε αυτή την κατάσταση. Όπως είπα, πρόκειται για επίπονες αλλαγές αλλά δεν αρνούμαστε αυτή την ευθύνη. Υπάρχουν όμως και εντυπώσεις που καλλιεργούνται και κάνουν τις πολιτικές αποφάσεις πιο δύσκολες καθώς βασίζονται στην αντίληψη ότι υπάρχουν λαοί αμαρτωλοί και λαοί ενάρετοι. Πιστεύω ότι αυτό το είδος της ρητορικής πρέπει να σταματήσει. Αυτό είναι προς όφελος όλων μας. Ταυτόχρονα, όπως οι άλλες χώρες πρέπει να καταλάβουν τις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, έτσι και η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει τις άλλες χώρες. Και το κάνει. Αυτό είναι και το μεγαλείο, αν θέλετε, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλουμε να υπάρχει σύγκλιση, κάτι που δεν επιτύχαμε ως Ένωση τα τελευταία δέκα χρόνια. Τώρα κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Οφείλουμε να αντιληφθούμε τι ζητούν οι πολίτες των χωρών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.

21 Οκτωβρίου, 2011