Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σταύρου Λαμπρινίδη στο BBC

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: ...  Έχουμε στην γραμμή τον κύριο Σταύρο Λαμπρινίδη, Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας. Καλημέρα σας.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι πλησιάζουμε τώρα σε ένα σημείο όπου πρέπει να υπάρχει περισσότερη ειλικρίνεια σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν; Και μια από αυτές τις επιλογές αφορά ένα κούρεμα του χρέους μεγάλου εύρους, κάτι που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και την επιδίωξη όλων και που θα επιτρέψει και την απρόσκοπτη εκταμίευση και ευόδωση και της άλλης βοήθειας προς την Ελλάδα. 

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Όχι, δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι και θα είναι πολύ αποτελεσματικές, αν εφαρμοστούν. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής τους όπως πολύ σωστά είπατε πριν. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα τεράστιο πρόγραμμα δημοσιονομικής ενοποίησης  και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.  Αυτό λοιπόν κάνει ήδη από τον περασμένο χρόνο και σύμφωνα με τις εκθέσεις της Τρόικας και άλλων, η εφαρμογή του  προγράμματος είναι εξαιρετικά επιτυχής. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη  ή στον κόσμο δεν ανέλαβε να κάνει τόσο τεράστιες αλλαγές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε άλλες χώρες τις Ευρώπης υπάρχει η εντύπωση ότι παρά το γεγονός ότι έχετε κάνει πολλά –  και πιστεύω ότι κανένας δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει το αντίθετο – και ότι αλλάξατε πραγματικά τον τρόπο που προσεγγίζετε την οικονομία σας, όλα αυτά δεν θα είναι αρκετά.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Έχετε δίκιο και πρέπει να διασκεδάσουμε αυτή την εντύπωση.  Αυτή η εντύπωση δεν αφορά κυρίως αυτά που κάνει ή δεν κάνει η Ελλάδα, αλλά συνδέεται με την επικρατούσα αντίληψη σχετικά με αυτά που κάνει ή δεν κάνει η Ευρώπη. Την 21η Ιουλίου οι Πρωθυπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν ότι θα υπάρξει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα αλλά και γενικά για τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό το πακέτο αφορά την επέκταση της ημερομηνίας λήξης των δανείων που λαμβάνουμε, τη μείωση του επιτοκίου, τη δυνατότητα του μηχανισμού που δημιουργήσαμε στην Ευρώπη να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, μια σειρά πραγμάτων που θα δώσουν το απαραίτητο χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία να υλοποιήσουν  όλες αυτές τις πολύ δύσκολες αλλαγές.

Τώρα, όταν αυτό το πακέτο εγκριθεί  από όλα τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ,  τότε θα πάψουν όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με την πτώχευση. Τώρα, όσο δίνουμε την εντύπωση ότι καθυστερούμε αυτή τη διαδικασία, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ενθαρρύνουμε εκείνους που επιθυμούν να βλέπουν  περισσότερο την αρνητική πλευρά της κατάστασης, να συνεχίσουν να το κάνουν. Ο μεγάλος κίνδυνος που ελλοχεύει βέβαια είναι η πιθανότητα αυτές οι προφητείες να αυτοεκπληρωθούν.  Η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας και όντως οι κίνδυνοι που περιγράφετε, και στο μέτρο που οι τελευταίοι προβάλλονται σε όλο τον κόσμο, μέσα από άρθρα και αναλύσεις, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Τώρα η Ευρώπη έχει τη λύση για όλη αυτή την κατάσταση. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να την εφαρμόσει κατά τον ίδιο τρόπο που και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πολύ αυστηρά και δυναμικά τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται για να αλλάξει την οικονομία της.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία κύριε Λαμπρινίδη. Σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν μαζί μας σήμερα.

6 Οκτωβρίου, 2011