Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στον ρ/σ AΘΗΝΑ 9,84 (22.2.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας τα πει αναλυτικά ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Δόλλης, τον οποίο παρακαλέσαμε να έχουμε για λίγο στη γραμμή μας, για να μας ενημερώσει για το πώς είναι ακριβώς η κατάσταση κάτω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι κι αλλιώς, σε όποιες επικίνδυνες αποστολές, τον κύριο Δόλλη τον βρίσκουμε μπροστά μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο οποίος, αν μη τι άλλο, φημίζεται και για την αποτελεσματικότητά του και για την ευαισθησία του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δόλλη, καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Δόλλη.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Δόλλη, ακούσατε το τηλεφώνημα που δεχθήκαμε πέντε λεπτά πριν μπούμε στο στούντιο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι έχετε μιλήσει κι εσείς μαζί τους, έτσι δεν είναι;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, είναι από τα βασικότερα προβλήματα τα οποία έχω να αντιμετωπίσω από χθες το απόγευμα, με την έννοια ότι μίλησα με την εταιρεία, ξέρουμε ακριβώς ποια είναι η κατάσταση, να σας εξηγήσω όμως γενικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως στη Λιβύη από την Τρίπολη και σήμερα το πρωί ζητάμε Βεγγάζη, Σέμπχα και Σύρτη. Εάν πάρουμε τις τέσσερις άδειες υπερπτήσεως, και φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να προσγειωθούμε, τότε έχουμε μία δυνατότητα να πάμε τα αεροπλάνα. Το πρόβλημα πού αρχίζει; Κοντά στη Βεγγάζη έχουμε περίπου τα 30 άτομα, ας πούμε, οι οποίοι είναι από αποστάσεις 200 μέχρι 350 χιλιομέτρων. Στη Σέμπχα έχουμε από 130 μέχρι 200 χιλιόμετρα και, βασικά, στη Σύρτη είναι μόνο που είναι κοντά το αεροδρόμιο εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποί μας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να βρούμε κάποιον να συντονίσει, τουλάχιστον τα άτομα πέραν της Τρίπολης. Στην Τρίπολή έχουμε Πρεσβεία, είναι δυνατόν να τους μαζέψουμε στην Πρεσβεία μόλις μπορούμε να πετάξουμε και να τους μεταφέρουμε στο αεροδρόμιο. Σε όλες τις άλλες περιοχές, πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό που δεν τον έχουμε κάνει ποτέ. Ούτε δυνατότητα έχουμε ατόμων εκεί, να μεταβούν και να τους φέρουν με ασφάλεια, ούτε κράτος υπάρχει ούτε τίποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό είναι δεδομένο. Να σας πω, επικοινωνία μαζί τους έχετε ή μόνο με την εταιρεία;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Επικοινωνία προσπαθούμε να έχουμε με όποιον μπορούμε να έχουμε. Η δυσκολία είναι, για να μιλήσω εγώ με την Πρεσβεία χρειάζονται 20 τηλεφωνήματα πριν πιάσει. Αρχίζουν και οι επικοινωνίες να γίνονται δύσκολες. Το μόνο μήνυμα το οποίο θέλω να αφήσω είναι ότι άσχετα από τη δυσκολία, άσχετα από το πόσο παράλογο είναι το όλο κλίμα, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Επίσης, συνεννοούμαστε αυτή τη στιγμή και μιλάμε με άλλες πρεσβείες και άλλα κράτη. Εάν βρούμε ένα κράτος το οποίο μπορεί να επιχειρήσει κοντά σε μέρος που υπάρχουν Έλληνες, θα προσπαθήσουμε να τους βάλουμε ή σε πλοίο ή σε αεροπλάνο ή σε ό,τι βρούμε και φυσικά εάν μπορέσουμε εμείς να πάμε και να τους φέρουμε, θα το κάνουμε αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πόλη εκεί κοντά, έστω κωμόπολη ή κάποιο σημείο με κατοίκους εκεί κοντά, κύριε Δόλλη;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Αυτό είναι το πιο δύσκολο, διότι έχει σχέση και με την απομόνωσή τους, έχει σχέση και με την παροχή τροφίμων, έχει σχέση με πολλά πράγματα. Προσπαθούμε να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε σήμερα. Αν υπήρχαν Αρχές που μπορούσαμε να συνεννοηθούμε στη Λιβύη, όπως καταλαβαίνετε θα ζητούσαμε και τη βοήθειά τους. Το άλλο πρόβλημα που υπάρχει, οι πληροφορίες μας αλλάζουν συνεχώς ποιος έχει τον έλεγχο των αεροδρομίων, διότι πέρα από την Τρίπολη δεν είμαστε σίγουροι και για την κατάσταση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις άλλες πόλεις.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Επομένως το να επιχειρήσεις χωρίς να είσαι σίγουρος για την ασφάλεια των ανθρώπων σου δεν είναι και λογικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολύ σωστά. Κύριε Υπουργέ, επιχείρησε κάποια χώρα να στείλει αεροσκάφος και γύρισε άπρακτη; Αληθεύουν οι πληροφορίες που υπάρχουν για την Τουρκία που έστειλε αεροσκάφος;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Αληθεύουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αληθεύουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Άρα τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Για πόσους Έλληνες μιλάμε συνολικά, κύριε Δόλλη, στη Λιβύη αυτή τη στιγμή; Έχουμε μία εικόνα;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Περίπου 300.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου 300, μάλιστα.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Χθες μιλήσαμε και με την Κύπρο για να δούμε τί θα κάνει η Κύπρος σε σχέση με έναν πολύ μεγάλο αριθμό Ελλήνων Κυπραίων και φυσικά οι περισσότερες εταιρείες είναι κυπριακών συμφερόντων. Τώρα προσπαθούμε να δούμε τί θα γίνει και με αυτούς τους ανθρώπους, διότι το ανθρώπινο δράμα δεν ξεχωρίζεται ούτε με σημαία κράτους ούτε με εθνότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι σαφές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ γι’ αυτή την παρέμβαση και τις πληροφορίες που μας δώσατε, γιατί καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …και είναι συμπατριώτες μας οι οποίοι αγωνιούν αυτή τη στιγμή. Να είστε καλά, να ευχηθούμε καλή επιτυχία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σας καλημερίσουμε, όταν λέτε «θα επιχειρήσουμε», να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για παράδειγμα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ώρες προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή και ώρες;

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Μπορεί να περιμένουμε και τις επόμενες… ώρες. Να σας δώσω ένα παράδειγμα των δυσκολιών, η Κίνα έχει 13.000 άτομα εκεί και προσπαθεί να βρει λύση, δεν έχει βρει λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ίσως να είμαστε από τους πρώτους, αλλά τουλάχιστον είμαστε έτοιμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλή επιτυχία.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Γεια σας. Ευχαριστώ.

22 Φεβρουαρίου, 2011