ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε αμέσως τώρα στον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δόλλη. Μία μεγάλη καλημέρα από εμάς. Κύριε Υπουργέ.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε λιγάκι με τις τελευταίες πληροφορίες που φτάνουν και στο Υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στη Λιβύη; Αυτά που σας διάβασα και μεταδίδονται από τα ξένα πρακτορεία, φαντάζομαι τα γνωρίζετε. Έχετε επιβεβαίωση από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές στην Λιβύη για κάτι τέτοιο;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή. Μέχρι πάρα πολύ αργά χθες το βράδυ την παρακολουθούσαμε και αρχίσαμε νωρίς σήμερα το πρωί, διότι για μας το βασικό θέμα είναι να δούμε τί ακριβώς έλεγχος υπάρχει στη χώρα, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε ζητήσει άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο ο οποίος θέλει να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα και σε μία ρευστή κατάσταση, την οποία δεν ελέγχουν εύκολα αρχές, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι. Τα παρακολουθούμε και θα τα παρακολουθούμε όλη την ημέρα πάλι σήμερα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από ό,τι ξέρω το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει σε ετοιμότητα δύο C-130 ώστε να μεταβούν στη Λιβύη για να μεταφέρουν Έλληνες πολίτες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει ούτε η δυνατότητα να εξασφαλιστεί ότι θα φτάσουν εκεί με ασφάλεια και θα προσγειωθούν σε Λιβυκό έδαφος, ούτε ακόμη υπάρχει ασφάλεια της πτήσης, έτσι;, μέσα στον Λιβυκό εναέριο χώρο.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Χθες κάποια στιγμή θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο επαναπατρισμού. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα να πετάξουμε μέσα σε μιάμιση ώρα περίπου από τη στιγμή που θα δοθούν οι άδειες. Η Λιβύη δεν είναι Αίγυπτος, με την έννοια ότι δεν έχουμε κόσμο σε δύο μεγάλες πόλεις και μία κατάσταση την οποία ελέγχει τουλάχιστον ο στρατός για να πάρεις την άδεια να πας, με τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος να έρθει στο αεροδρόμιο, να τον πάρεις και να φύγεις. Δυσκολίες υπήρχαν και εκεί, αλλά εδώ έχουμε κόσμο που βρίσκεται σε αποστάσεις από 200 μέχρι 350 χιλιόμετρα, όπως παραδείγματος χάριν στη Βεγγάζη, όπου είναι λίγα άτομα αλλά δίνουμε την ίδια σοβαρότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για Έλληνες, κύριε Υπουργέ, οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικές εταιρείες, έτσι;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Εργαζόμενοι σε εταιρείες και χθες και το Σαββατοκύριακο προσπαθούσαμε να πάρουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση μπορούσαμε από εταιρείες, η πρεσβεία τηλεφωνούσε, διότι όπως καταλαβαίνετε όταν ένας εργαζόμενος πηγαίνει, δεν έχει καταγράψει το όνομά του με την πρεσβεία για να ξέρουμε ότι βρίσκεται εκεί. Νομίζω ότι χθες το βράδυ βρισκόμασταν σε μία καλή κατάσταση καταγραφής. Το δυσκολότερο πράγμα που έχουμε όμως, είναι οι αποστάσεις και οι αποστάσεις από τα αεροδρόμια είναι πολύ μεγάλες. Επομένως δύο είναι τα προβλήματα, το ένα είναι οι άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως, τις οποίες θα προσπαθήσουμε με πολύ - πολύ μεγάλη προσπάθεια σήμερα, τουλάχιστον για την Τρίπολη να τις πάρουμε, και το δεύτερο είναι η μεταφορά των δικών μας ανθρώπων στο αεροδρόμιο. Όπως σας εξήγησα, υπάρχουν αποστάσεις μέχρι και 350 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο, τις οποίες πρέπει να διανύσει κάποιος με σχετική ασφάλεια. Την ασφάλεια αυτή δεν μπορεί να του τη δώσει κανένας. Επομένως κοιτάμε όλα αυτά τα σημεία, για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε την καλύτερη προσέγγιση προς εκεί και από εκεί προς τα εδώ και να φέρουμε τον κόσμο με μεγαλύτερη ασφάλεια και όσους περισσότερους μπορούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πόσους Έλληνες μιλάμε; Μιλάμε για δεκάδες, εκατοντάδες; Έχουμε μία εικόνα;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Όχι, να σας πω. Γύρω από τη Βεγγάζη είναι περίπου 30 άτομα, βάλτε περίπου 150 στην Τρίπολη, φυσικά αυτά θα αλλάξουν, περίπου 300 άτομα όλα - όλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία και αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν, είπαμε, σε τεχνικές εταιρείες ή τέλος πάντων είναι εργαζόμενοι.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Οι περισσότεροι είναι εργαζόμενοι, υπάρχουν μερικές οικογένειες, υπάρχουν ορισμένα άτομα τα οποία μένουν στη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τίθεται θέμα όμως για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που δουλεύουν στη Λιβύη, έτσι; Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία ότι κάποιοι από αυτούς κινδύνευσαν.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Όχι, το αν κινδύνευσαν δεν είναι δυνατό να σας το πω με το 100%. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουμε πληροφορίες πέραν του ότι όλοι είναι καλά. Αλλά σας λέω, είναι σχετικά τα πράγματα, διότι η Λιβύη είναι μεγάλη χώρα, έχει έρημο, οι επικοινωνίες δεν είναι πάρα πολύ καλές όλη την ώρα, επομένως και η κάθε προσπάθεια που κάνω εγώ ή το γραφείο μου, παίρνει 15 - 20 φορές για να πιάσουμε κάποιον στο τηλέφωνο. Φανταστείτε αυτό όταν γίνεται πολλαπλές φορές με πολλά άτομα. Η υπόθεση είναι ότι έχουμε ετοιμαστεί, είμαστε έτοιμοι και τώρα η προσπάθεια θα γίνει, να δούμε πότε μπορούμε να φύγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κι εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή συνέχεια.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Και σε σας. Γεια σας.
22 Φεβρουαρίου, 2011