Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στον τ/σ ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» (22.2.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον Υφυπουργό των Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δόλλη, να μας πει τι σχεδιάζει. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, κύριε Δόλλη.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα. Είστε σε επικοινωνία εκεί με τους ανθρώπους μας και με την ελληνική κοινότητα, ας πούμε έτσι, με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί και σκοπεύετε να κάνετε κάτι;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, πρώτα από όλα προσπαθήσαμε να μαζέψουμε ό,τι πληροφορία μπορούσαμε σε σχέση με τους εργαζόμενους εκεί. Η Λιβύη είναι μία μεγάλη χώρα, έχει κόσμο σε εργοτάξια και εργοστάσια στην έρημο και βρίσκονται σε περιοχές 350 χιλιόμετρα παραδείγματος χάριν από το κοντινότερο αεροδρόμιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ξέρετε περίπου πόσοι Έλληνες ζουν και εργάζονται εκεί;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Περίπου τριακόσιοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίπου 300. Μάλιστα.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Τί έχουμε κάνει: Πέραν της προετοιμασίας, θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο επαναπατρισμού, έχουμε ζητήσει άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως από τη Λιβύη και αυτή τη στιγμή, σχεδιάζουμε και προσπαθούμε να βρούμε τη δυνατότητα να πάμε σε τέσσερα αεροδρόμια, στη Βεγγάζη, στην Τρίπολη, Σέμπχα και Σίρτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε έρθει σε επαφή με τους Έλληνες εκεί;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι καλά;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, με όλους τους Έλληνες δεν μπορείς να έρθεις σε επαφή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι με όλους, με κάποιους εννοώ.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Με όσους μπορούμε ερχόμαστε σε επαφή και εμείς και η πρεσβεία και οι εταιρείες τους. Μιλάμε με τις εταιρείες διαφόρων συμφερόντων, όπως καταλαβαίνετε δεν κάνουμε τίποτα άλλο παρά να προσπαθούμε να συντονίσουμε ένα πράγμα το οποίο δεν συντονίζεται εύκολα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τις αρχές εκεί, τις τοπικές, έχετε επαφές για να κανονίσετε αυτό που είπατε πριν, τις υπερπτήσεις και τα υπόλοιπα, όλες τις σχετικές άδειες;
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ναι, το Υπουργείο Άμυνας και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ήδη έχει ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία. Το ίδιο έχει κάνει και ο κύριος Ζέπος, το ίδιο κάνω κι εγώ. Όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η ευκολότερη των καταστάσεων για να μας πούνε ναι. Είμαστε έτοιμοι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια. Κύριε Υπουργέ, έχετε έρθει σε επικοινωνία ή συζητάτε καθόλου το ενδεχόμενο για μία κοινή επιχείρηση με την Τουρκία, που έχει και πάρα πολύ κόσμο, έχει 3.000 ανθρώπους εκεί και η οποία, από ό,τι μαθαίνουμε, σκοπεύει να πάει ακτοπλοϊκώς;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με πλοία. Τα αεροπλάνα γύρισαν πίσω.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ναι, συζητάμε με όποιο κράτος έχει τη δυνατότητα αυτήν τη στιγμή, αλλά την ίδια ώρα κι εμείς προσπαθούμε μόνοι μας. Εάν βρούμε σύμμαχο κράτος ή φιλική χώρα ή οποιαδήποτε χώρα η οποία έχει πρόσβαση σε μέρος που υπάρχουν Έλληνες, να είστε σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε να τους βάλουμε και αυτούς εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν, δεν έχετε μέχρι στιγμής ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε μπορείτε να πάτε εκεί στην περιοχή, δεν ξέρετε ακόμα, είναι όλα μετέωρα.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ
: Δεν ξέρουμε. Μπορεί να είναι σήμερα, μπορεί να είναι αύριο. Θα εξαρτηθεί από την άδεια που θα μας δώσουν οι αρχές της Λιβύης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας, κύριε Δόλλη.
Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Να είστε καλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημέρα, να είστε καλά.

22 Φεβρουαρίου, 2011