Συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου στην εφημερίδα REAL NEWS και στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Λώρα Ιωάννου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε για ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής. Τι χρειάζεται να αναθεωρηθεί κ. Yπουργέ; Και τι απαιτείται να εμπεριέχει;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά δεν γίνονται σε μια βραδιά, ούτε στο πόδι. Χρειάζονται καλή προετοιμασία, ανάλυση και σε βάθος συζήτηση όλων των παραμέτρων που καθορίζουν την εξωτερική μας πολιτική. Ο κόσμος έχει αλλάξει και νέα δεδομένα έχουν προκύψει στην ευρύτερη περιοχή μας όπου είναι σημαντικός ο ρόλος της χώρας μας ως σταθερού και σταθεροποιητικού παράγοντα. Η ελληνική διπλωματία καλείται να γίνει και πάλι εξωστρεφής και να πάψει να ορίζεται ως αντίδραση σε πρωτοβουλίες άλλων. Πρέπει να είναι πολιτική πρωτοβουλιών, που θα οδηγούν στην επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.
Η εξωτερική πολιτική είναι πολλαπλασιαστής ισχύος και ανάπτυξης. Είναι εργαλείο που, πέρα από την προάσπιση των δικαιωμάτων της χώρας, μπορεί και πρέπει να δημιουργεί ευκαιρίες για την βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα, να ανοίγει ευκαιρίες για πολιτικές και οικονομικές συνεργασίες και να αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μας.
Είναι σημαντικό, λοιπόν, όλα αυτά να κωδικοποιηθούν, κάτι που θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της διπλωματίας μας και την υπηρέτηση ενός μακρόπνοου σχεδίου για το πού και πώς θέλουμε να δούμε την Ελλάδα σε βάθος χρόνου. Η κρίση έφερε στην επιφάνεια διαχρονικές παθογένειες του εθνικού μας συστήματος. Μας δείχνει όμως και νέους δρόμους, με πρώτον εκείνο που θέλει την ενδυνάμωση του διεθνούς μας κύρους και την βελτίωση της λαβωμένης, δυστυχώς, διεθνούς μας εικόνας.
Ήδη απέστειλα εγκύκλιο σε όλες τις Αρχές του εξωτερικού με συγκεκριμένες οδηγίες για την ανάληψη πρωτοβουλιών προβολής της Ελλάδας και ενεργοποίηση του διπλωματικού μας μηχανισμού, ώστε να ξεκινήσει αμέσως και σε παγκόσμια κλίμακα η προσπάθεια να αλλάξει η κακή αντίληψη για την χώρα μας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά κοινή ομολογία, το Πρόγραμμα δεν βγαίνει. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ν.Δ. από την αρχή που η χώρα εισήλθε στην περιπέτεια του μνημονίου υποστηρίζει – και φυσικά ως Κυβέρνηση έχει την ίδια θέση – ότι θα πρέπει να επανεξετασθεί το πρόγραμμα στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας, ώστε να προσαρμοσθούν τα μέτρα εκείνα που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά και, σε αρκετές περιπτώσεις, επιβλαβή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας προβληματίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ιφιγένεια της Ευρώπης; Το αντέχει αυτό η Ένωση;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ανθρωποθυσίες για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους που βιώνουμε αρκετές χώρες στον Νότο της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια. Αρκετά έχει προκαλέσει η πολιτική λιτότητας. Το πρόβλημα εντοπίζεται στη διαφορετική προσέγγιση του όλου θέματος από τις πληττόμενες χώρες και τις χώρες με ισχυρές οικονομίες, διαφορά που δεν επιτρέπει να διαμορφωθεί ακόμη μια διαφορετική πολιτική, με άξονες την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την απασχόληση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, πολιτική η οποία θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.
Σήμερα όλο και περισσότεροι Αξιωματούχοι της Ένωσης, της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά και οι ηγέτες πολλών χωρών–μελών, υποστηρίζουν μια νέα πολιτική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της κρίσης, που είναι πολύ κοντά στις θέσεις αλλά και στις ανάγκες της χώρας μας, κάτι που ενισχύει την προσπάθεια μας για διαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά και τις εκλογές, πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κόμμα της δραχμής»;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιούσε την συγκυριακή αυτή δύναμή του, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας καθαρά εθνικής πολιτικής. Πιο απλά, η πολιτική του αποδυναμώνει την χώρα αυτή τη στιγμή.
Εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει. Ωστόσο, η στάση του το προκαλεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μπορεί, κινδυνεύει να χάσει την μάχη της αξιόπιστης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης δείχνουν να σχηματίζουν «μέτωπο» στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σας ανησυχεί ως προς τη συνοχή της κυβέρνησης;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση από μόνη της συγκροτεί ενιαίο μέτωπο, το οποίο ορίζεται από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, η διαρκής διάσκεψη των αρχηγών παρακολουθεί την εξέλιξη της συμφωνίας και δεν συνιστά ένα είδος επιτροπείας, ούτε κηδεμονίας της κυβέρνησης. Την πολιτική της, κατά συνέπεια, καθορίζει ο Πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ εκτιμάτε ότι θα λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα στο πολιτικό σύστημα;

Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το μόνο βέβαιο για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι έχει χρέος και ιστορική ευθύνη απέναντι στους Έλληνες πολίτες να είναι μέτοχος στην εθνική προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξεταστική για το μνημόνιο, όπως ζητά η αντιπολίτευση; Ή δεν θα βοηθήσει το πολιτικό κλίμα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εξεταστικές δεν έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους. Η διερεύνηση, ωστόσο, του γιατί και πώς φτάσαμε εδώ έχει την αξία της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα μέτρα αποφασίστηκε να ληφθούν τώρα. Η χώρα τι πρέπει – και πότε – να διεκδικήσει από την Ευρώπη και τους δανειστές;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση των τριών πολιτικών αρχηγών, βασιζόμενη στην εισήγηση του Πρωθυπουργού, απαντά ξεκάθαρα στην ερώτησή σας.
Στόχος μας παραμένει η τροποποίηση της συμφωνίας, ώστε να σταματήσουν οι εξαιρετικά βλαπτικές συνέπειες εις βάρος των Ελλήνων πολιτών από την σκληρή λιτότητα και την ύφεση.
Πάνω από όλα, όμως, χρειάζεται εθνική συνεννόηση. Η κοινωνία, στο σύνολο της, αποδεικνύεται πολύ πιο ώριμη απ’ ότι οι χειριστές της κρίσης. Θα έλεγα ότι όλοι μας οφείλουμε να επιδεικνύουμε αυτές τις ώρες ψυχραιμία, σύνεση και υπευθυνότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια από τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. υπήρξε η άμεση οριοθέτηση και εξαγγελία της ΑΟΖ. Θα υλοποιηθεί η εξαγγελία αυτή εντός του 2012;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα της ΑΟΖ αποτελεί μέρος της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων και συνιστά προτεραιότητα της κυβέρνησης. Έχουμε χαράξει έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της Ελλάδας από την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου φυσικού της πλούτου, συμβάλλοντας στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός, όλες οι ενέργειες θα γίνουν με προσοχή, με αποφασιστικότητα και με συναινετικό τρόπο. Θα γίνουν στον κατάλληλο χρόνο, βάσει του σχεδιασμού μας, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει το διεθνές δίκαιο. Επιδίωξή μας είναι, τελικά, η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Άλλωστε, πέρα από τα προφανή οικονομικά οφέλη που επιδιώκουμε, θεωρούμε ότι οι συμφωνίες οριοθέτησης λειτουργούν και ως καταλύτης εμπέδωσης της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν προϋποθέσεις λύσης στο όνομα με τη FYROM; Γιατί λέγεται ότι τα Σκόπια θα θέσουν το θέμα στη Γ.Σ. του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, ενώ πρόσφατη υπήρξε και η επίσκεψη του Μπαν Κι Μουν.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη λύσης είναι η πολιτική βούληση των ενδιαφερόμενων πλευρών. Η Ελλάδα απέδειξε τη δική της ετοιμότητα, κάνοντας αυτό που της αναλογούσε. Η άλλη πλευρά παραμένει προσκολλημένη στις ίδιες θέσεις εδώ και είκοσι χρόνια. Εμείς αναζητούμε έναν αξιόπιστο συνομιλητή. Αυτό μεταφέραμε και στον κ. Νίμιτς. Οι διαρροές περί προσφυγής στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, που προέρχονται από την κυβέρνηση των Σκοπίων, συνιστούν στην ουσία απόπειρες παράκαμψης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Εμείς παραμένουμε συνεπείς και προσηλωμένοι στη διαδικασία διαπραγματεύσεων, με την προσδοκία να υπάρξει πρόοδος, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε το τεράστιο δυναμικό των σχέσεών μας με τη γειτονική χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Άγκυρα πότε θα σας δούμε; Και με τι σκοπό; Και η ανταποδοτική επίσκεψη του πρωθυπουργού με το υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα πότε θα πραγματοποιηθεί;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Ακόμα δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να ανακοινώσουμε. Έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. Νταβούτογλου να επισκεφθεί την Αθήνα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Συμβουλίου Συνεργασίας. Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορούμε να δούμε απτά οφέλη από τη συνεργασία μας με την Τουρκία. Στην οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και σε πολλούς άλλους τομείς υπάρχουν περιθώρια προόδου. Για πρώτη φορά το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ των δύο χωρών είναι πλεονασματικό υπέρ της Ελλάδας, ενώ στον τουρισμό έχει ενισχυθεί σημαντικά το ρεύμα από την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε βάσει του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας. Και, όπου χρειάζεται, δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις, διπλωματικά και επιχειρησιακά.
Η αναταραχή που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή αναδεικνύει την ανάγκη για υπεύθυνες συμπεριφορές από όλους. Αυτό αναμένουμε και από τους γείτονές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο εσωτερικό της Ν.Δ. σας ανησυχεί ότι η κυβερνητική πολιτική αφήνει έδαφος στη λαϊκή Δεξιά;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί οι όροι έχουν μείνει πίσω. Ανήκουν στο παρελθόν. Στην εποχή, δηλαδή, που στο εσωτερικό της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος οι έννοιες αυτές εξηγούντο ιστορικά, φιλοσοφικά, ιδεολογικά και πολιτικά.
Στη σημερινή συγκυρία, το δίλημμα είναι μπροστά με την Ευρώπη και μέσα στην Ευρώπη ή άτακτη οπισθοδρόμηση στο χθες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε δύσκολες στιγμές για τον λαό μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει ενιαία γραμμή και προσωπικές επιλογές δεν χωρούν. Η κοινωνική μας βάση έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή και θα κρίνει όλους και τον καθένα μας πολύ αυστηρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνολικότερα, εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα βλέπετε; Μπορεί να υπάρχουν νέα σχήματα; Π.χ. μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή και αλλού;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το πολιτικό μας σύστημα είναι ήδη σε διαδικασία μετασχηματισμού. Ωστόσο, τα νεόκοπα σχήματα που έχουν προκύψει δεν είναι βιώσιμα.
Ο ρόλος τους είναι περιστασιακός. Αυτό που σίγουρα αντέχει είναι το μεγάλο αστικό κομμάτι της κοινωνίας και της Δημοκρατίας. Όσο για την Αριστερά, βρίσκεται σε εσωτερική αντίφαση και σύγχυση.
Στο τέλος αυτής της διαδρομής είναι βέβαιο ότι θα έχουν σταθεροποιηθεί οι δυο ισχυροί πυλώνες του πολιτικού μας συστήματος.

5 Αυγούστου, 2012