Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου (Υπουργείο Εξωτερικών, 24.1.2014)

Συνέντευξη Τύπου Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου (Υπουργείο Εξωτερικών, 24.1.2014)ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα. Σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.
Μετά από απουσία 11 ημερών, και μετά από ένα σύνθετο ταξίδι στο εξωτερικό με πολλούς σταθμούς, θεώρησα αναγκαίο να συναντηθούμε με τους συντάκτες που καλύπτουν το Υπουργείο Εξωτερικών για να κάνουμε μια επισκόπηση των εξελίξεων αυτών και να αναδείξουμε θέματα, τα οποία η ροή της ειδησεογραφίας δεν επέτρεψε να αναδειχθούν έως τώρα.

Ξεκινώντας χρονολογικά ήθελα να σας θυμίσω ότι την προηγούμενη Δευτέρα επισκέφθηκα το Παρίσι και είχα συναντήσεις με τον ομόλογό μου, τον κ. Laurent Fabius, για όλα τα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, για τα μεγάλα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα, μεταξύ των οποίων για τη Συρία και την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Συναντήθηκα επίσης με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Moscovici, με τον οποίο συζητήσαμε για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για τις εξελίξεις στο Eurogroup και σε σχέση με την τρόικα. Επίσης είχα την ευκαιρία την επόμενη μέρα να απευθυνθώ σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλικής Γερουσίας και να πάρω μέρος σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή συζήτηση με τους Γερουσιαστές μέλη των δύο αυτών Επιτροπών, με αφορμή την Ελληνική Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Παρίσι ήταν συγκεντρωμένοι οι Υπουργοί Εξωτερικών πάρα πολλών χωρών, προετοιμάζοντας τη Διάσκεψη Γενεύη ΙΙ, και είχαμε κι εμείς την ευκαιρία σε μια σειρά παράλληλων επαφών να μετάσχουμε στις διαβουλεύσεις αυτές, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και η πρόσκληση που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ προς την Ελλάδα να μετάσχει στη Διάσκεψη Γενεύη ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε, όπως ξέρετε, προχθές Τετάρτη 22 Ιανουαρίου στο Μοντρέ.

Από το Παρίσι, όπως ξέρετε, πήγα στην Ουάσιγκτον μετά από πρόσκληση του ομολόγου μου, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Kerry, που ήθελε να έχει μια άμεση επαφή με την Ελληνική Προεδρία αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Η συζήτηση μαζί του ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, κάλυψε όλο το φάσμα και των ευρωπαϊκών θεμάτων και των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένων Πολιτειών και τα διμερή ζητήματα Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών, με έμφαση, όπως αντιλαμβάνεστε, στα κλασικά ανοιχτά εθνικά μας θέματα, για τα οποία πάντοτε είναι πάρα πολύ σημαντική η αμερικανική θέση.

Μιλήσαμε για την ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών, για το πρόβλημα που υπάρχει με την πορεία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, η οποία πρέπει να ανταποκριθεί στα κριτήρια που έχει επιβάλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ για κάθε υποψήφια χώρα.

Μιλήσαμε φυσικά για την κατάσταση στην Τουρκία, για το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, για το Κυπριακό, για τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, αλλά και για τα θέματα που ανοίγονται μπροστά μας μέσα από τη διαπραγμάτευση της νέας μεγάλης διατλαντικής συμφωνίας για το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ επίσης με τον Υπουργό Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Lew, με τον οποίο συζητήσαμε πάρα πολύ στοχευμένα ζητήματα βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, ζητήματα σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και ζητήματα σχετικά με τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μέσα στην τρόικα.

Ήταν πολύ σημαντικές και οι συζητήσεις μου με τους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας.

Mε τον Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής τον κ. Royce είχαμε μια πάρα πολύ θερμή συζήτηση, γιατί έχει την ιστορική αίσθηση της περιοχής και έτσι ήταν πάρα πολύ εύκολη η τοποθέτηση των θεμάτων στον ιστορικό τους ορίζοντα. Ο δε κ. Menendez, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, έχει διαδεχτεί τον κ. Kerry στη θέση αυτή, είναι ένας Γερουσιαστής που διαδραματίζει κομβικό θεσμικό ρόλο στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα για όλα τα θέματα, φυσικά και για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος και για τις ευρωαμερικανικές σχέσεις και η συζήτηση μαζί του είναι πάντα πάρα πολύ σημαντική. Έχει στενή επαφή και με την ελληνοαμερικανική κοινότητα ως Γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ.
Πολύ σημαντική ήταν και η συνάντησή μου με τους επικεφαλής όλων σχεδόν των μεγάλων δεξαμενών σκέψης της Ουάσιγκτον, σε ένα κοινό γεύμα εργασίας στο οποίο συζητήσαμε σε βάθος για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, την περιοχή, την Ευρώπη, τις ευρωατλαντικές σχέσεις, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ακαδημαϊκού-πολιτικού χαρακτήρα συζήτηση, η οποία επηρεάζει σε βάθος τις σχετικές αντιλήψεις.

Από την Ουάσιγκτον πήγα στις Βρυξέλλες, όπως ξέρετε, για τη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου, που αφιερώθηκε σε όλα τα μεγάλα θέματα, με κορυφαία τα θέματα της Συρίας, του Ιράν. Είχαμε στα χέρια μας την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, που στην πραγματικότητα επιβεβαίωνε την έναρξη εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας της Γενεύης για το Ιράν.

Προετοιμάσαμε την Σύνοδο της Γενεύης ΙΙ, τη Σύνοδο του Μοντρέ, όπου τελικά έγινε για πρακτικούς λόγους η συνάντηση αυτή. Μιλήσαμε για την Αίγυπτο, για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Η Ελλάδα φιλοξενεί την εκπαίδευση και το επιτελείο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα δράσει στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χωρίς όμως κανείς Έλληνας στρατιώτης να μετάσχει στην αποστολή αυτή και να πατήσει στο έδαφος της χώρας αυτής.

Επίσης, ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κλήθηκα να ενημερώσω την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό την προεδρία του κ. Brok, τον οποίο είχαμε φιλοξενήσει πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα, για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων εκ μέρους της κας Ashton, αλλά και για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα θέματα της αρμοδιότητας της περιοδικής Προεδρίας, που είναι κυρίως τα θέματα της διεύρυνσης, αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, η συζήτηση επεκτάθηκε στην Επιτροπή σε όλα τα θέματα που αφορούν την ελληνική εξωτερική πολιτική, την ελληνική οικονομία αλλά και τα μεγάλα διεθνή θέματα, όπως είναι οι σχέσεις με τη Ρωσία, το ζήτημα της Ουκρανίας, φυσικά η κατάσταση στη Συρία και ούτω καθ’ εξής.

Την επόμενη μέρα, δηλαδή την προηγούμενη Τρίτη, είχα την τιμή και την ευκαιρία να προεδρεύσω της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Σερβίας, η οποία σηματοδότησε και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν μια ιστορική στιγμή για τη γειτονική μας χώρα, μια στιγμή που τη μοιράστηκαν με την Ελληνική Προεδρία φυσικά και με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι διακυβερνητικού χαρακτήρα η διαδικασία αυτή, είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αρχίζει αυτή η διαπραγματευτική διαδικασία, θα είναι βεβαίως μακρά και πολύπλοκη, γιατί πρέπει να ανοίγουν τα κεφάλαια ένα-ένα, αλλά είναι μια πολύ σημαντική στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, άρα πρόκειται για μια στήριξη και της ευρωπαϊκής προοπτικής του Κοσόβου, από την άποψη αυτή.

Μετά τις Βρυξέλλες είχα την ευκαιρία, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα στην οποία αναφέρθηκα, να πάω στο Μοντρέ μαζί με τους υπόλοιπους προσκεκλημένους του Γενικού Γραμματέα, προκειμένου να ενθαρρύνουμε την έναρξη της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη Δαμασκό και την αντιπολίτευση, προκειμένου η Συρία να βγει από τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τρία τελευταία χρόνια, μια κατάσταση που έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές, σε πόνο, σε δυστυχία. Τώρα αρχίζει το ουσιαστικό μέρος της διαπραγμάτευσης υπό τον κ. Brahimi, που είναι ο ειδικός απεσταλμένος και του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

Κάναμε πάρα πολλές παράπλευρες επαφές στο Μοντρέ για μια σειρά από θέματα με τον Κινέζο ομόλογό μου, τον Ιρακινό ομόλογό μου, τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου και θα φιλοξενήσουμε στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου την Υπουργική Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αραβικού Συνδέσμου, ένα πολύ μεγάλο γεγονός της Ελληνικής Προεδρίας.

Και βέβαια συζητήσαμε με τον κ. Lavrov για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και την Ολυμπιακή εκεχειρία. Συζητήσαμε και με τον κ. Kerry και τον ευχαρίστησα για την υποδοχή που μου επιφύλαξε στην Ουάσινγκτον και για την ευκαιρία της συνάντησης μαζί του.

Ελπίζουμε ότι θα αποδώσει πρακτικά αποτελέσματα η διαδικασία αυτή, αρχής γενομένης από την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή άμεσα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης, κυρίως για την προστασία των γυναικών, των παιδιών, των αμάχων, για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, την απελευθέρωση ομήρων, για να αλλάξει το κλίμα κυρίως από ανθρωπιστικής πλευράς και φυσικά έτσι να κάνουμε ένα πρώτο βήμα για μια αξιόπιστη πολιτική λύση στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Εάν πρέπει να κάνω μια σύνοψη, μια σύνθεση και μια αξιολόγηση της προσπάθειας αυτής που έγινε τις προηγούμενες μέρες, θα έλεγα ότι αυτή κινήθηκε ταυτοχρόνως σε τέσσερα μέτωπα.

Το πρώτο μέτωπο ήταν και θα εξακολουθήσει να είναι όλους τους επόμενους μήνες η ανάδειξη της αξιοπιστίας της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πλήρης αξιοποίηση αυτής της πρόσθετης δυνατότητας που έχουμε το εξάμηνο αυτό για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης από τα εθνικά μας θέματα.

Αυτός ήταν ο άξονας όλων των επαφών που κάναμε στις πόλεις και στα σημεία που σας ανέφερα, γιατί φυσικά το υπόβαθρο των συζητήσεων ήταν και οι δικές μας προτεραιότητες, όχι μόνον οι ευρωπαϊκές.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο, ο δεύτερος μεγάλος άξονας είναι η υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους, με κομβικό σημείο την επίσημη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την οποία απορρέουν τα πάντα, όλη η συζήτηση για το λεγόμενο "δημοσιονομικό κενό", το λεγόμενο "χρηματοοικονομικό κενό", την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Επίσης, τη στροφή προς την πραγματική οικονομία, προς τις αγωνίες των ανθρώπων, με κορυφαία αγωνία την ανεργία και την ανεργία των νέων, προς την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων, όπως είναι οι ανάπηροι, όπως είναι οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, όπως είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, όλες οι επαφές οι οποίες γίνονται σε ένα υψηλό διεθνές επίπεδο γύρω από αριθμούς, από έννοιες, από θεσμούς, από συσχετισμούς δυνάμεων, έχουν μια άμεση αντανάκλαση στην πραγματική ζωή, των πραγματικών ανθρώπων, τις αγωνίες και τις προτεραιότητές τους στην Ελλάδα.

Ο τρίτος άξονας ήταν, βεβαίως, η προώθηση των μεγάλων εθνικών θεμάτων, όπου είχα την ευκαιρία στις Βρυξέλλες να κάνω μία επισκόπηση με τον Κύπριο ομόλογό μου, τον κ. Ιωάννη Κασουλίδη, σε σχέση με την κατάσταση στο Κυπριακό, να απαντήσω σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων για τη σχέση μας με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, να εξαγγείλω την περιοδεία μου ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πρωτεύουσες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένων και των Σκοπίων, και φυσικά τα θέματα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, που είναι συνυφασμένα με την οριζόντια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας για τη θαλάσσια πολιτική.

Ο τέταρτος άξονας ήταν αυτός που συνέβαινε στην Ελλάδα όσο απουσίαζα στο εξωτερικό και που θα αποκτήσει μια πιο συγκεκριμένη μορφή στην απογευματινή συνάντηση που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό, δηλαδή η μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία της Κυβέρνησης και άρα της χώρας, σε όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες.

Από την ασφάλεια του κάθε ενός, μέχρι την προοπτική που έχει η ελληνική οικονομία τώρα που φτάσαμε σε αυτό το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, που μπορεί να φαίνεται κάτι αόριστο ή λογιστικό, αλλά είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό και μπορεί να έχει πολύ άμεσο αντίκρισμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αλλά και για την οικονομία ως τέτοια.

Ο σχεδιασμός των επομένων ημερών περιλαμβάνει από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τα μέλη του οποίου έχουν κληθεί ήδη σε συνεδρίαση στο Υπουργείο Εξωτερικών στις τρεις το μεσημέρι, όπου μετέχουν, όπως ξέρετε, τα κατά τον κανονισμό της Βουλής κόμματα και το υπηρεσιακό και το πολιτικό επιτελείο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Θα προετοιμάσουμε τις επόμενες κινήσεις μας σε σχέση με την Προεδρία, που είναι η μετάβασή μου την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο για να εκπροσωπήσω την Προεδρία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι όπου εκεί θα έχουμε γεύμα εργασίας με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και θα μιλήσω σε γεύμα όλων των Επικεφαλής των γραφείων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρα επρόκειτο για μία περίοδο δύο εβδομάδων πυκνή, η οποία ακολουθείται από άλλες δύο εξίσου πυκνές εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε θα κάνω μια ερώτηση για το Υπουργείο Εξωτερικών και μία ερώτηση, αφού τα συνδέσατε, και για τα υπόλοιπα θέματα. Ένα, αν σκέφτεστε να υπάρξει κάποια πρωτοβουλία, στα πλαίσια της Ελληνικής Προεδρίας, προς το Ιράν, έναν παραδοσιακό σύμμαχο με τον οποίο ουσιαστικά οι σχέσεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν παγώσει.

Και το δεύτερο, επειδή αναφερθήκατε στο θέμα της βιωσιμότητας που πράγματι είναι σημαντικό, η τρόικα παρόλα αυτά δε δηλώνει πότε θα έρθει στην Ελλάδα, είναι μια διαπραγμάτευση που κρατάει από τον Σεπτέμβριο και το ερώτημα που ήθελα να σας κάνω είναι ότι εφόσον ακόμα δεν μπορεί να προηγηθεί, από ό,τι φαίνεται, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, τι ακριβώς συμβαίνει, είναι η Κυβέρνηση η οποία έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που χρειάζονται για την αξιολόγηση ή η τρόικα παίζει κάποιο παιχνίδι με αυτή την καθυστέρηση η οποία υπάρχει;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε σχέση με το Ιράν, όπως ξέρετε, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Επίσης πρόκειται να συναντηθώ τις επόμενες μέρες με τον Πρέσβη του Ιράν στην Αθήνα, εφαρμόζοντας την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή και την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στη βάση της εισήγησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας έλαβε πολύ συγκεκριμένες, δημιουργικές θα έλεγα αποφάσεις, σε σχέση με την εφαρμογή της Συμφωνίας της Γενεύης για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

Μας ενδιαφέρει φυσικά να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία αυτή, να λειτουργήσει ως ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και για την άρση οποιασδήποτε ανασφάλειας και οποιασδήποτε απειλής για οποιαδήποτε χώρα, αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, και βεβαίως μας ενδιαφέρει να αποκατασταθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, διότι οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και στις οικονομίες των δυτικών χωρών και επιπτώσεις και στη δική μας οικονομία.

Αλλά βεβαίως προέχει το Διεθνές Δίκαιο, η διεθνής νομιμότητα, η υποχρέωσή μας να συμμορφωνόμαστε προς τις αποφάσεις και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα κινηθούμε με την ετοιμότητα και την ταχύτητα που απαιτείται, αλλά με πλήρη σεβασμό στη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα και έχοντας πάντα κατά νου τις παραδοσιακές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες.

Χτες διατύπωσα μια δημόσια δήλωση με την οποία εκφράζω αυτή μου την αισιοδοξία, χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας διατύπωσε μια θετική αξιολόγηση, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ελπίζουμε το βήμα αυτό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Το δεύτερο σκέλος;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το δεύτερο σκέλος σε σχέση με την τρόικα θα μας πάει σε μια άλλη συζήτηση, την οποία θα την κάνουμε τώρα. Θα απαντήσω στην ερώτησή σας, ήθελα να παρακαλέσω όμως να προηγηθούν οι ερωτήσεις που αφορούν την εξωτερική πολιτική και αμέσως μετά θα απαντήσω στην ερώτησή σας και σε όλες τις συναφείς ερωτήσεις. Δεν αρνούμαι την απάντηση, θα τη δώσω, απλώς θα ήθελα να διαχωρίσουμε τα θέματα για λόγους συστηματικότητας.

Δ. ΚΑΤΣΙΜΕΝΤΕ: Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία. Αν σας ανησυχεί η αύξηση της έντασης στη γειτονική χώρα και αν πιστεύετε ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όπως αντιλαμβάνεστε το ζήτημα της Τουρκίας απασχολεί όλες τις διεθνείς συναντήσεις. Ο κ. Erdogan πραγματοποίησε μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, συναντήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία.

Και εμείς έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εμείς θέλουμε μια εσωτερικά, θεσμικά, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά σταθερή Τουρκία. Γιατί η σταθερή Τουρκία είναι αξιόπιστος συνομιλητής, δημιουργικός συνομιλητής στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Και γιατί η ιστορική εμπειρία λέει πως όταν υπάρχει ένταση στην Τουρκία, υπάρχει το φαινόμενο της εξαγωγής της κρίσης. Εμείς δεν θέλουμε να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η τουρκική Κυβέρνηση και γενικά το τουρκικό πολιτικό σύστημα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξαγωγής της έντασης και της κρίσης.

Η Τουρκία, άλλωστε, βρίσκεται μέσα σε ένα διεθνή περίγυρο, μέσα σε μια γεωγραφική κατάσταση, η οποία δίνει την εικόνα πως ο πιο πρόσφορος γείτονας μεταξύ όλων των γειτόνων της είναι η Ελλάδα. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς. Τα λιγότερα προβλήματα τα έχει η Τουρκία με την Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα ευρωπαϊκή, είναι μια χώρα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα μια χώρα που λέει «ας εφαρμόσουμε το Διεθνές Δίκαιο». Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν συγκρίνεται με την κατάσταση που υπάρχει στη Συρία, στο Ιράν, στο Ιράκ.

Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για τις δυο χώρες να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεών τους, σε μια περιοχή, η οποία για μας είναι μια περιοχή την οποία τη βλέπουμε από μια ευρωπαϊκή οπτική γωνία

– έτσι βλέπουμε και τα δυτικά Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο - αλλά για την Τουρκία είναι μια περιοχή που είναι όαση, θα μου επιτρέψετε να πω, σε σχέση με τις άλλες όψεις που έχει η γειτονία της.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, κατ' αρχάς έχω και μια ερώτηση για τα θέματα της τρόικας. Θα τα κάνω μετά ή θα τα κάνω τώρα;

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μετά, για να μπορέσετε να διευκολυνθείτε στην αποτύπωση των απαντήσεων.

Α. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
Ωραία. Θέλω να επιστρέψω στο θέμα του Ιράν. Ως γνωστόν με το Ιράν έχουμε κάποια προηγούμενα όσον αφορά την περίοδο που προμηθευόμασταν πετρέλαιο, υπάρχει ένα χρέος εκεί το οποίο πρέπει να αποπληρώσουμε και τα λοιπά. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις και κινήσεις που εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε, είτε ενδεχομένως με την παροχή κάποια βοήθειας εκεί στο Ιράν. Υπάρχουν ζητήματα κατασκευαστικά, ανθρωπιστικά και τα λοιπά. Πώς σκοπεύουμε να λύσουμε αυτό το θέμα; Διότι είναι ένα θέμα καίριο, εμπλέκει ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν δικά τους συμφέροντα και, ενδεχομένως, μπορεί να περιπλέξει τις διμερείς σχέσεις αυτό.

Το άλλο που θα ήθελα να σας ρωτήσω είναι, όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ήσασταν εκεί, είχαμε τις συζητήσεις αυτές και τα λοιπά. Υπάρχει κάτι, το οποίο η Αθήνα μπορεί συγκεκριμένα να προσφέρει, να προτείνει, να διευκολύνει στη διαδικασία εξομάλυνσης της κρίσης; Ευχαριστώ.

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Σε σχέση με το Ιράν απάντησα προηγουμένως, πέρα από τη δική μου συνάντηση με τον ομόλογό μου, υπήρξε και η επίσκεψη του Γενικού Πολιτικού Διευθυντή στην Τεχεράνη, όπου υπήρξαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο Γενικών Πολιτικών Διευθυντών.

Υπάρχουν, πράγματι, ανοιχτές συναλλαγές, μάλλον, θα έλεγα, ανοιχτές οικονομικές εκκρεμότητες μεταξύ ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων του Ιράν. Υπάρχουν χρέη, τα οποία τα αναγνωρίζουμε, τα οποία όμως είναι παγωμένα λόγω των διεθνών κυρώσεων, τις οποίες σεβόμαστε και τις οποίες εφαρμόζουμε σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε.

Δεν υπάρχει καμία δυσκολία να αποπληρωθούν οι οφειλές αυτές, μόλις αυτό επιτραπεί διεθνώς. Και θα ήταν πολύ θα έλεγα ευχάριστο και ικανοποιητικό για μας ένα μεγάλο μέρος των οφειλών αυτών να ικανοποιηθεί μέσω της αγοράς στην Ελλάδα φαρμακευτικού και γενικώς ανθρωπιστικού υλικού, το οποίο είναι ούτως ή άλλως κι ένα υλικό το οποίο έχει ειδική μεταχείριση. Αλλά αυτά θα τα δούμε πάντα σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την οπτική γωνία που σας εξήγησα προηγουμένως.

Σε σχέση με τη Συρία. Η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει κατ' αρχάς συμμετέχοντας στη διαμόρφωση ενός κρίσιμου διεθνούς περιβάλλοντος, μιας κρίσιμης διεθνούς μάζας που πιέζει προς την κατεύθυνση της έναρξης και της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων των δυο πλευρών, για μια πολιτική λύση.

Η Ελλάδα δεν εμπλέκεται στο εξαιρετικά πολύπλοκο τοπίο της λεγόμενης αντιπολίτευσης, όπου υπάρχουν και μετριοπαθείς εκφραστές της που, υπό τον Ahmed Jarba, μετείχαν στη διαδικασία της Γενεύης ΙΙ, αλλά υπάρχουν και πολύ σκληρές φονταμενταλιστικές εκδοχές, οι οποίες δεν εκπροσωπήθηκαν.

Έχει όμως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους χριστιανικούς πληθυσμούς, για τα χριστιανικά μνημεία, για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εγκατεστημένα συμφέροντα και προοπτικές στη Συρία και κυρίως έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τον ίδιο τον συριακό λαό. Γιατί έχουμε δεσμούς ιστορικούς, δεσμούς βαθιάς ιστορικής φιλίας και δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αμέριμνοι αυτή τη σφαγή, η οποία γίνεται, ανεξαρτήτως του καταλογισμού ευθυνών.

Άρα προσπαθούμε να παίξουμε αυτό μας το ρόλο σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της περιοχής, όπως είναι για παράδειγμα η Αίγυπτος και η Ιορδανία με τις οποίες μιλάμε πάρα πολύ αναλυτικά και συχνά για τα θέματα αυτά. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε μέσω του Αραβικού Συνδέσμου και είμαστε στη διάθεση και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και των δύο Υπουργών Εξωτερικών που είχαν πάρει την αρχική πρωτοβουλία, του κ. Kerry και του κ. Lavrov προκειμένου να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες, όταν και όπως χρειαστεί.

Α. ΓΙΑΜΑΛΗ: Κύριε Πρόεδρε είπατε ότι προσπαθείτε να διατηρήσετε καλές σχέσεις με τη Συρία και τα λοιπά. Ανάμεσα στους 12 πρόσφυγες που πνίγηκαν στα ανοιχτά στο Φαρμακονήσι είναι και Σύριοι, Σύριοι και Αφγανοί βασικά. Έχουμε δεχτεί καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία, από τον Ο.Η.Ε. και από τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος Υπουργός, ο Υπουργός Ναυτιλίας, είπε ότι «βιάστηκαν να κρίνουν και ότι θα δείξει». Θεωρείτε ότι τίθεται θέμα απομάκρυνσης του εν λόγω Υπουργού και πως σχολιάζετε το όλο ζήτημα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν έχω συζητήσει με τον κ. Βαρβιτσιώτη, δεν είχα την ευκαιρία να έχω μια απ' ευθείας συζήτηση μαζί του. Θα συζητήσουμε το απόγευμα με τον Πρωθυπουργό για τα θέματα της μετανάστευσης και της διαχείρισης γενικότερα των μεταναστευτικών ροών, που είναι και προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας.
Βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλή συνεργασία με την κα Malmström για τα θέματα αυτά, ιδίως μέσω του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, φαντάζομαι ότι το ίδιο ισχύει για το Υπουργείο Ναυτιλίας. Επειδή φυσικά υπάρχουν διάφορες αναφορές, φήμες, πιέσεις, αντιδράσεις, υπάρχει και μια διεθνής συζήτηση η οποία γίνεται και στο επίπεδο θεσμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης, αλλά και στο επίπεδο Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο, αλλά και χρήσιμο για τη διεθνή φυσιογνωμία της Ελλάδας, να υπάρξει μια έρευνα αξιόπιστη, η οποία να έχει το κύρος το δικαστικό ή μιας ανεξάρτητης Αρχής, προκειμένου να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα και καμία διάθεση αναπαραγωγής ερωτηματικών, γύρω από το θέμα αυτό.
Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική, αλλά και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, πρέπει να είναι απόλυτος. Αυτό το δίπτυχο τα λέει όλα.
ΧΡ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Κύριε Αντιπρόεδρε, τη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. ‘Εχει ειδοποιηθεί να πάρει μέρος και εκπρόσωπος του Κόμματος της Χρυσής Αυγής;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι. Η Χρυσή Αυγή δεν έχει ορίσει εκπρόσωπους και δεν μετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής από την αρχή αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Η σύνθεση είναι σταθερή, έχει διαμορφωθεί, η Χρυσή Αυγή δεν μετέχει.
S. RISTOVSKA: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι θα πάτε και στα Σκόπια. Αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, αν είναι προγραμματισμένο αυτό το ταξίδι και αν θα πάτε ως Πρόεδρος του Συμβουλίου ή ως Αντιπρόεδρος της Ελλάδας και Υπουργός Εξωτερικών να γίνουν και κάποιες διμερείς συναντήσεις με την Κυβέρνηση εκεί;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τις επόμενες εβδομάδες θα οργανώσουμε μια επίσκεψη, η οποία θα περιλαμβάνει και τις πέντε πρωτεύουσες των δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή θα πάμε στα Τίρανα, στην Πρίστινα, στο Βελιγράδι, στα Σκόπια, στην Ποντγκόριτσα και στο Σεράγιεβο και, ως εκ τούτου, είναι αρκετά δύσκολο τεχνικά να οργανώσουμε το ταξίδι αυτό, γι' αυτό και δεν μπορούμε να το ανακοινώσουμε ακόμη.
Η επίσκεψη θα είναι ως προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά δεν παύω να είμαι και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, αλλά ο βασικός λόγος της επίσκεψης είναι οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι συζητήσατε με τον κ. Kerry για το Κυπριακό και επίσης και με τον κ. Κασουλίδη. Ποιά είναι η εκτίμηση για τη δυνατότητα της περαιτέρω πορείας προς τη λύση, με δεδομένη και την αναταραχή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Τουρκία; Από αυτά τα δύο κέντρα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη στο Κυπριακό, είναι η Τουρκία. Γιατί η Τουρκία σύμφωνα και με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει την ευθύνη της συνεχιζόμενης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, του βόρειου κατεχόμενου τμήματος. Είναι, εκ των πραγμάτων, ουσιώδης παράγοντας της διαδικασίας, επηρεάζει την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε αντίθεση με την Ελλάδα, η οποία δεν έχει καμία ευθύνη, η οποία λειτουργεί, βεβαίως, ως εγγυήτρια δύναμη και στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις τον κυπριακό ελληνισμό, αλλά δε βρίσκεται ούτε στη νομική, ούτε στην πολιτική, ούτε στην de facto κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία στην Κύπρο.
Το κρίσιμο ζήτημα, όπως το έχει διατυπώσει ο Πρόεδρος, ο κ. Αναστασιάδης, είναι να διατυπωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν, που προσφέρει ένα καθαρό περίγραμμα των συνομιλιών κι ένα καθαρό περίγραμμα της επιδιωκόμενης λύσης, τουλάχιστον ως προς τη συνταγματική του πτυχή.
Και, πράγματι, είναι πολύ πιο ωφέλιμο αυτό να αποσαφηνιστεί εξ αρχής εμπροσθοβαρώς, για να προσανατολιστούν οι διαδικασίες οι συζητήσεις και να μην πελαγοδρομεί μια διαδικασία η οποία είναι δυστυχώς μακρά, γιατί η εισβολή έγινε πριν από 40 χρόνια και η κατοχή συνεχίζεται για 40 χρόνια, άρα έχουμε ένα ανοιχτό διεθνές ζήτημα, μια ανοιχτή διεθνή πληγή, μια προφανή παραβίαση και προσβολή του Διεθνούς Δικαίου.
Υπάρχει βεβαίως ένα σημείο που επικαθορίζει όλα τα άλλα. Αυτό είναι η ανάγκη να διαμορφωθεί μία λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η οποία να είναι, όπως έχουμε πει κατ΄ επανάληψη κι όπως όλοι δέχονται, ομοσπονδιακού διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα, βασισμένη, όμως, σε μία διεθνή νομική προσωπικότητα του κράτους της Κύπρου, σε μία ενιαία κυριαρχία και σε μία ενιαία ιθαγένεια.
Η λύση αυτή, αυτό είναι το κρίσιμο σημείο, πρέπει να μπορεί να γίνει δεκτή μέσω δημοψηφίσματος από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα είναι το καθοριστικό και στο δημοψήφισμα μετέχουν όλοι οι πολίτες μέσω των κοινοτήτων τους, γιατί οι κοινότητες είναι οι οντότητες που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα του 1960 και το υφιστάμενο διεθνώς καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Έχει, λοιπόν, πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινάμε από αυτό το τελικό καθοριστικό και καταλυτικό σημείο.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Κύριε Υπουργέ, δύο διευκρινίσεις αν θέλετε.
Μία για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Είπατε νωρίτερα ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το Στρατηγείο. Δίνουμε το Στρατηγείο στη Λάρισα για την εκπαίδευση. Με βάση όσα δημοσιοποιήθηκαν από το σχέδιο της Ashton, θα σταλεί μια δύναμη από 700 με 1000 άντρες εκεί. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση να τους φιλοξενήσουμε στη Λάρισα και να τους εκπαιδεύσουμε; Αυτή είναι η μία ερώτηση.
Η δεύτερη αφορά τη Σερβία και το Κόσοβο. Μιλήσατε για ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Πρίστινας-Βελιγραδίου και για ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσόβου. Θα τεθεί ως προαπαιτούμενο στη Σερβία, εν όψει των διαπραγματεύσεών της για ένταξη στην Ε.Ε,. η αποδοχή από μέρους της, της οριστικής απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ξεκινάω από το δεύτερο, γιατί είναι πολύ απλό. Ανακοίνωσα ως Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης το διαπραγματευτικό πλαίσιο που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με το διαπραγματευτικό πλαίσιο αυτό που απαιτείται από τη Σερβία είναι η ομαλοποίηση των σχέσεών της με το Κόσοβο στη βάση ενός νομικά δεσμευτικού κειμένου. Αυτή είναι η διατύπωση, την οποία απεδέχθη η Σερβική Κυβέρνηση.
Τώρα, ως προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ζητήθηκε η ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας, που είναι ένα από τα πέντε Ευρωπαϊκά Στρατηγεία που είναι διαθέσιμα για αποστολές στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.
Η ενεργοποίηση του Στρατηγείου της Λάρισας είναι κατ΄ αρχάς ωφέλιμη -αν μου επιτρέπετε να το αναφέρω αυτό- για την περιοχή, γιατί θα διαμορφωθούν συνθήκες μιας δραστηριότητας η οποία έχει και οικονομική επίπτωση. Δεν πρόκειται να φιλοξενήσει η Ελληνική Κυβέρνηση καταβάλλοντας τις δαπάνες. Δημιουργείται η υποδομή για μια διεθνή παρουσία στη Λάρισα, ένα σημαντικό στρατιωτικό προσωπικό θα φιλοξενηθεί εκεί, με την έννοια ότι θα δαπανήσει χρήματα στην περιοχή.
Και από την άλλη, μια υποδομή που έχουμε σε αδράνεια του Στρατηγείου αυτού αξιοποιείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι και μία ένδειξη στενής πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, που είναι η διευθύνουσα χώρα στα θέματα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, για ιστορικούς και προφανείς λόγους.
Αυτή η αποστολή είναι μία αποστολή ειδικού χαρακτήρα, δεν είναι δηλαδή ενεργοποίηση του θεσμού των ομάδων μάχης, των battle groups. Αυτό είναι σαφές. Αυτό το εισηγήθηκε η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό το δέχθηκε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό, γιατί την περίοδο που διανύουμε το εξάμηνο αυτό η ομάδα μάχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε ετοιμότητα είναι νοτιοανατολικοευρωπαϊκού χαρακτήρα με βασική χώρα την Ελλάδα.
Άρα δεν πρόκειται περί αυτού, δεν είναι μία αποστολή των battle groups, είναι μια ειδικού χαρακτήρα αποστολή και, όπως είπα και προηγουμένως, δεν πρόκειται Έλληνες στρατιώτες να μετάσχουν στην αποστολή αυτή, διότι δεν είναι εκπαιδευμένοι για το σκοπό αυτό, ούτε είναι αυτή τη στιγμή αυτό μία προτεραιότητά μας. Στηρίζουμε όμως τις πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθούμε στην προετοιμασία, στην υποδομή, όσο και όπως μπορούμε.
Α. ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ : Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Αιγύπτιος Πρόεδρος για πρώτη φορά, ήταν η πρώτη του επίσκεψη σε μη αραβική χώρα. Προσβλέπουμε στην αναθέρμανση των συζητήσεων σε σχέση με την ΑΟΖ και την ενίσχυση των διμερών διπλωματικών σχέσεων;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όταν πήγα στην Αίγυπτο το Σεπτέμβριο, σε πάρα πολύ κρίσιμες συνθήκες και πηγαίνοντας εκεί εκδήλωσα τη στήριξη της Ελλάδας προς τον αιγυπτιακό λαό και προς τη μεταβατική Κυβέρνηση, στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για την αποκατάσταση των θεσμών της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, συμφωνήσαμε ότι το ταχύτερο δυνατό θα συνέλθουν οι Τεχνικές Επιτροπές για τα ζητήματα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ήδη έγινε μία επόμενη συνάντηση σε επίπεδο Πολιτικών Διευθυντών, ακολούθησε τριμερής συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Νέα Υόρκη, με τους συναδέλφους μου της Αιγύπτου και της Κύπρου, ακολούθησε συνάντηση των Πολιτικών Διευθυντών Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου.
Άρα, όλα όσα συμφωνήσαμε το Σεπτέμβριο εφαρμόζονται, φυσικά λαμβανομένων υπόψη των δύσκολων εσωτερικών συνθηκών που επικρατούν στην Αίγυπτο, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι εγκρίθηκε τώρα το Σύνταγμα αλλά επίκειται η προεδρική εκλογή και η εκλογή του νέου Κοινοβουλίου. Αυτά θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.
Οι Τεχνικές Επιτροπές όμως θα συνέλθουν και η κοινή μας αναφορά είναι το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, αυτό το έχουμε τονίσει κι έχουμε πει επίσης στην κοινή συνέντευξη που είχαμε δώσει με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου στο Κάιρο, ότι αυτό δε στρέφεται κατά άλλου κράτους. Είναι μία διμερής συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.
ΧΡ. ΛΟΥΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα επιστρέψω λίγο στα θέματα στα οποία έχετε απαντήσει, αλλά με διευκρινιστικές.
Για το Φαρμακονήσι, να ρωτήσω αν σας προβληματίζει καθόλου το γεγονός ότι οι άνθρωποι πνίγηκαν την ώρα που τους ρυμουλκούσαμε, δηλαδή είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που το διαβάζω και παγκοσμίως πλέον, ότι οι άνθρωποι πνίγηκαν την ώρα που δεν ήταν αβοήθητοι, υποτίθεται ότι τους βοηθούσαμε. Αυτό για το Φαρμακονήσι.
Για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αναρωτιέμαι πόσο αναγκαίο και χρήσιμο είναι -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια σας πριν από λίγο- για την Ελλάδα να αναλάβει ένα τέτοιο άνοιγμα ενός πολέμου, που ουσιαστικά είναι της Γαλλίας για προφανείς και ιστορικούς λόγους, με το budget το οποίο δεν έχω ακούσει κάτι για το budget, ξέρω ότι είναι προϋπολογισμένο, αλλά αν μπορούσατε να ρίξετε λίγο φως πάνω σε αυτό, πόσο θα κοστίσει αυτή η ιστορία;
Και τρίτον για το Ιράν, ήμουνα το Σεπτέμβρη στο Ιράν και συναντήθηκα και με τη μισή σχεδόν Κυβέρνηση, με το γραφείο του Προέδρου Rouhani, ο οποίος είναι στο Νταβός και πουλάει αυτή τη στιγμή πετρέλαιο, πουλάει φυσικό αέριο, πράγματα τα οποία έχουμε άμεση ανάγκη εδώ στην Ελλάδα, με τα μαγκάλια είμαστε.
Αν δε μας πείτε τώρα ότι υπάρχουμε ως Ελλάδα αυτή τη στιγμή που μιλάμε στο Ιράν, επιχειρηματικά, ενδεχομένως πολιτικά, θα σας πω εγώ ότι χάσαμε το τρένο. Γίνεται ένα πάρτι αυτή τη στιγμή από χώρες, οι οποίες, όπως και η Ελλάδα, εξίσου υποθέτω, σέβονται τις κυρώσεις και τα διεθνή, τέλος πάντων, θεσμικά, η Γαλλία η Total είναι κάτω, η Γερμανία σέβεται, η Merck είναι κάτω, γίνεται ένα πάρτι. Ή είμαστε τώρα λοιπόν ή το χάσαμε το τρένο.
Οι διευκρινιστικές είναι αυτές, ευχαριστώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς το τρένο δε χάνεται, γιατί οι δεσμοί με το Ιράν είναι δεσμοί παλαιοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί και τα γεωγραφικά δεδομένα δε μεταβάλλονται.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κινούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομιμότητας και της διεθνούς νομιμότητας. Φυσικά η κάθε μια προωθεί τα δικά της οικονομικά και ευρύτερα εθνικά συμφέροντα. Αυτό κάνουμε κι εμείς. Και το κάνουμε με πολύ συστηματικό τρόπο, χωρίς κανένα πρόβλημα σε σχέση με το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό το νόημα είχαν οι δικές μου επαφές και οι επαφές σε επίπεδο γενικών πολιτικών διευθυντών.
Ως προς το θέμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, γιατί είναι η τρίτη φορά που το λέω τώρα, ότι υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή θέση. Δεν πρόκειται για συμμετοχή σε πόλεμο. Πρόκειται για μια διαδικασία στην πραγματικότητα σταθεροποίησης και προστασίας των αμάχων.
Η Ελλάδα δεν έχει πραγματική εμπλοκή. Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει, διατηρώντας το ρόλο της ως Προεδρία και το ρόλο του στρατηγείου που έχει εδώ και χρόνια στη Λάρισα ανενεργό, είναι να κάνει αυτό που προσεφέρθη να κάνει, που της ζητήθηκε να κάνει και που νομίζω ότι είναι και μια πολύ καλή υπενθύμιση των στενών σχέσεών μας με τη Γαλλία. Μας ζητήθηκε. Δεν πήγαμε αυτόκλητοι.
Είχατε κάνει και μια ερώτηση για το Φαρμακονήσι, όπου επανέρχομαι. Έχω δει τις δημοσιογραφικές αναφορές, οι οποίες παραπέμπουν σε μαρτυρίες διασωθέντων. Έχω δει και τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος. Ως εκ τούτου, νομίζω ότι το απλούστερο και το ουσιωδέστερο που μπορεί και πρέπει να γίνει, είναι να διερευνηθεί πλήρως το συμβάν αυτό, έτσι ώστε να έχουμε μια εικόνα. Εμείς ακολουθούμε πάντα τη γραμμή του σεβασμού της νομιμότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλήθειας.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε να συμβαίνουν στη Μεσόγειο ανθρωπιστικού χαρακτήρα τραγωδίες. Σε αυτό το θέμα πρέπει να είμαστε απολύτως σαφείς και σταθεροί χωρίς εκπτώσεις. Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος. Αλλά αυτά, καλό θα είναι, να τεκμηριωθούν και να υποστηριχθούν διεθνώς μέσω μιας πλήρους έρευνας και μιας αναλυτικής τεκμηρίωσης, η οποία να γίνει πέραν των ορίων του Λιμενικού Σώματος, διότι πρέπει να πείσουμε όλους εκείνους που προσπαθούν να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας ως Ελλάδα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
G. MELNIK: Κύριε Πρόεδρε, η Μόσχα αναμένει κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας να υπογράψει μια συμφωνία για τη διευκόλυνση των θεωρήσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι μπορείτε να πείτε για το θέμα αυτό;
Και η δεύτερη ερώτηση. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Barroso, δήλωσε χθες για την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας. Ποιά είναι η θέση της Αθήνας σε αυτό το θέμα και πώς εσείς εκτιμάτε την κατάσταση στην Ουκρανία τώρα;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κατ’ αρχάς, όπως ξέρετε, έκανα μια σύντομη δήλωση προχθές για τα γεγονότα στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, ζητώντας αυτοσυγκράτηση, αποφυγή κάθε πράξης βίας. Επί της ουσίας της πολιτικής η Ελλάδα ακολουθεί το κεντρικό ευρωπαϊκό ρεύμα, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εμείς πιστεύουμε ότι, εάν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας εφαρμόσει αυτά που ανέφερε στην επιστολή που έστειλε προς τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παπούλια, συγχαίροντας την Ελλάδα για την ανάληψη της Προεδρίας, θα μπορούσαμε να έχουμε μια εκτόνωση της κατάστασης και μια εξομάλυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία.
Πιστεύουμε βαθιά στην καλλιέργεια και την προώθηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Δεν θέλουμε οι χώρες που μετέχουν στη λεγόμενη Ανατολική Γειτονία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ουκρανία, η Μολδαβία, η Γεωργία, η Αρμενία, να τίθενται μπροστά σε διλήμματα, είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε σε συνεργασία με τη Ρωσία. Δεν είναι διλημματικού χαρακτήρα αυτή η πολιτική.
Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει μια πολιτική βάθους. Πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι και να συνειδητοποιήσουμε το στρατηγικό χαρακτήρα της σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας και αυτά είχα την ευκαιρία να τα πω κατ΄ επανάληψη με τον κ. Lavrov και συνοπτικά τα επαναλάβαμε και στο Montreux.
G. MELNIK: Και για τις θεωρήσεις;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μέσα στο πακέτο των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας είναι η υπογραφή μιας νέας ολοκληρωμένης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας. Είναι η υπογραφή της συμφωνίας εκσυγχρονισμού. Είναι η προώθηση της διαδικασίας απελευθέρωσης των θεωρήσεων.
Είναι τα βασικά αντικείμενα αυτού του διαλόγου και αυτής της διαδικασίας. Οι θεωρήσεις είναι ένα από αυτά που παίζουν πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Άλλωστε ξέρετε πόσο σημαντικό είναι για μας λόγω τουριστικής αγοράς. Για μας εθνικά είναι μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
A. BIBE: Κύριε Υπουργέ, εάν υπάρχει κάτι νέο σχετικά με την Αλβανία. Το θέμα των τοπωνυμίων και εάν έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με την Αλβανία έχουμε έναν κανονικό διάλογο, πολυεπίπεδο. Όσα είχα πει κατά την επίσκεψή μου στην Αλβανία ισχύουν. Είμαστε σε επαφή και με τον Πρωθυπουργό και με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και με τον ομόλογό μου τον κ. Bushati, ο οποίος, πριν από λίγες μέρες, μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί για την ανάληψη της Προεδρίας και τώρα που θα ξαναπάω κατά πάσα πιθανότητα, πιστεύω ότι θα έχουμε να εμφανίσουμε κάποια ολοκληρωμένα αποτελέσματα αυτών όλων των συζητήσεων που γίνονται για τα θέματά μας, τα οποία τα παρουσιάσαμε, εγώ τουλάχιστον από δικής μου πλευράς, τα παρουσίασα στη συνέντευξη που είχαμε δώσει με τον κ. Bushati στα Τίρανα.
Να σας πω λίγο για τα χημικά όπλα, την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, για το οποίο δεν με ρωτήσατε και το οποίο είναι ένα θέμα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος, ότι έχουμε ακολουθήσει τις προηγούμενες μέρες μια πολύ εντατική γραμμή. Έχουμε κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύει το μεσογειακό θαλάσσιο περιβάλλον από την διαδικασία καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας.
Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις μου με πολλούς συναδέλφους μου, αλλά και με τις διεθνείς περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αυτό που προέχει είναι να απομακρυνθούν τα χημικά όπλα από τη Συρία και να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή, μέσα στην οποία ανήκουμε και μέσα στην οποία είναι και η Μεσόγειος.
Έχουμε, επίσης, την απόλυτη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να απορριφθούν υλικά στη Μεσόγειο, αυτό το διαβεβαιώνουν όλοι οι Διεθνείς Οργανισμοί και ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων και όλες οι εμπλεκόμενες Κυβερνήσεις, αυτές που ασχολούνται με τη μεταφορά, όπως είναι οι Κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Δανίας ή με τη μεταφόρτωση όπως είναι οι Κυβερνήσεις της Ιταλίας ή με την υδρόλυση όπως είναι η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Βεβαίως θα προτιμούσαμε και προτιμούμε και αγωνιζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, το αμερικανικό σκάφος επί του οποίου θα γίνει η υδρόλυση να πραγματοποιήσει τη διαδικασία αυτή εκτός ορίων Μεσογείου, που αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται κι από τις μετεωρολογικές συνθήκες. Έχουμε συμφωνήσει με την κα Bonino να απευθύνουμε σχετικές επιστολές στον Οργανισμό για την απαγόρευση χημικών όπλων και το κάνουμε αυτό.
Έχει ενεργοποιηθεί και η Επίτροπος, η κα Δαμανάκη, που έχει τις αρμοδιότητες της θαλάσσιας πολιτικής και της αλιείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε ζητήσει να ενεργοποιηθεί η ύπατη εκπρόσωπος η κα Ashton προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε διαμορφώσει όλο το πλαίσιο ασφάλειας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιβάρυνση του θαλασσίου περιβάλλοντος της Μεσογείου.
H. HACI: Κύριε Υπουργέ, μετά το σκάνδαλο στην Τουρκία φαίνεται ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει τη δικαιοσύνη και όπως φαίνεται και στη Βουλή αυτή τη στιγμή συζητιέται ότι θέλει να αλλάξει το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων. Τώρα γι΄ αυτό το θέμα εσείς, σαν Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα τι σκέφτεται, αν προτείνει κάτι για την Τουρκία και αυτό στην Ευρώπη πως γίνεται, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης; Ευχαριστώ πολύ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα δεν έχει να πει τίποτα διαφορετικό από αυτά που είπαν την Τρίτη στις Βρυξέλες ο κ. Van Rompuy, ο κ. Barroso και ο κ. Schulz, οι Πρόεδροι των βασικών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έγινε αναλυτική και έντονη αναφορά στην ανάγκη σεβασμού του κράτους δικαίου και της δικαστικής ανεξαρτησίας, ότι ειπώθηκε από τους τρεις Προέδρους είναι και η ελληνική θέση.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Και τώρα περνάμε στον δεύτερο κύκλο των ερωτήσεων.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχουμε την εκκρεμότητα της ερώτησής σας, θέλετε να την επαναλάβετε την ερώτηση;
N. MEΛΕΤΗΣ: Συνδέσατε το θέμα της βιωσιμότητας με το δημοσιονομικό κι επειδή το θέμα της βιωσιμότητας δε φαίνεται να λύνεται πριν έρθει η τρόικα κι έχουμε το πρόβλημα με την τρόικα, η οποία δεν επιστρέφει, ήθελα να ρωτήσω, αυτό κατά τη γνώμη σας οφείλεται σε καθυστερήσεις της κυβέρνησης σε μια πεντάμηνη διαπραγμάτευση που υπάρχει ή παίζει κάποιο παιχνίδι η τρόικα; Την εκτίμησή σας για αυτό θα ήθελα.
ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καταρχάς αυτή η αναθεώρηση του προγράμματος, η έκτη, είναι εξαιρετικά κρίσιμη, γιατί στην ουσία είναι η αναθεώρηση η οποία οδηγεί στην οριστική έξοδο από το μνημόνιο και στην επάνοδο της Ελλάδας στη θέση που έχουν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, δηλαδή σε μηχανισμούς εποπτείας οι οποίοι είναι θεσμικά προσδιορισμένοι, είναι κοινοτικοί και είναι κοινοί, υπάρχει μια στην πραγματικότητα ίση μεταχείριση όλων των κρατών μελών.
Το δάνειο που έχει δοθεί προς την Ελλάδα από τους εταίρους της είναι μοναδικό σε ύψος, είναι εντυπωσιακά μεγάλο, μιλάμε για 240 δισεκατομμύρια ευρώ. Εάν σκεφθείτε ποιες είναι οι διευθετήσεις που έχουν γίνει σε άλλες χώρες, αν σκεφθείτε ότι αυτή τη στιγμή η Αργεντινή ζητάει από το λεγόμενο κλαμπ των Παρισίων να μειωθεί ένα χρέος 10 δισεκατομμυρίων κατά 4 δισεκατομμύρια, αντιλαμβάνεστε για τι συγκλονιστικές διαφορές οικονομικών μεγεθών συζητούμε.
Η αλληλεγγύη η ευρωπαϊκή λοιπόν έχει αποτυπωθεί σε ένα πάρα πολύ μεγάλο δάνειο, δεν έχει χάσει τίποτα κανένας Ευρωπαίος πολίτης, διότι οι ευρωπαϊκές χώρες μετέχουν κατά βάση ως εγγυήτριες, το δάνειο εξυπηρετείται, δεν έχει καταπέσει καμία εγγύηση, δεν έχει πληρώσει κανείς τίποτα και κανείς δε θα χάσει τίποτα εφόσον το πρόγραμμα ολοκληρωθεί ομαλά, που μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί ομαλά.
Όμως, οι όροι βεβαίως του δανείου, οι πολιτικοί όροι είναι πάρα πολύ σκληροί, γιατί απορρέουν από μια αντίληψη για το τι σημαίνει ανταγωνιστικότητα, τι σημαίνει δημοσιονομική πειθαρχία, από μια εμπειρία για το τι έγινε σε άλλες χώρες όταν ήταν σε περίοδο κρίσης, γιατί από μεγάλες κρίσεις πέρασε και η Γερμανία, πέρασε και η Φινλανδία, πέρασε και η Ολλανδία και νομίζουν, γιατί αυτή είναι η κρατούσα προσέγγιση, ότι όλες οι χώρες πρέπει λίγο πολύ να ακολουθούν το ίδιο μοντέλο. Άρα, λοιπόν, η διαπραγμάτευση αυτή έχει περιεχόμενο στρατηγικού χαρακτήρα και είναι λογικό να είναι πιο δύσκολη και πιο μακρά.
Τα ορόσημα σε σχέση με την εκταμίευση των δόσεων η Ελλάδα τα έχει εκπληρώσει και γι΄ αυτό και η εκταμίευση των δόσεων γίνεται κανονικά και δεν έχει βρεθεί η Ελλάδα σε κίνδυνο να μην εκταμιευθεί μία δόση και να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σε σχέση με λήξεις ομολόγων ή σε σχέση με λήξεις δόσεων του δανείου, αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο.
Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους δεν είναι μια δική μας επινόηση, είναι απόφαση και δέσμευση του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα αυτό, το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα τον Φεβρουάριο του 2012 και όταν επιβεβαιώθηκε μετά από αναθεώρηση τον Νοέμβριο του 2012, περιελήφθη στις αποφάσεις η ρήτρα της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους μόλις η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού της.
Η Ελλάδα πέτυχε νωρίτερα από ότι προβλεπόταν, μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα από ότι προβλεπόταν, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά κριτήρια, με αυτά με τα οποία μετριέται το πρωτογενές έλλειμμα ή το πρωτογενές πλεόνασμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Σε σχέση με τη βιωσιμότητα λοιπόν του χρέους, αυτό που περιμένουμε τώρα είναι να έρθει η Eurostat να επιβεβαιώσει τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και να μας πει τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, άρα εκπληρούται ο όρος που είχε θέσει το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Επίσης, όπως έχω πει κατ΄ επανάληψη σε συναδέλφους σας στο εξωτερικό και σε συναντήσεις μου με ομολόγους μου ή με Κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ο πιο αρμόδιος να μιλά για το θέμα της βιωσιμότητας είναι ο δανειστής, ο δανειστής είναι το EFSF, τώρα το ESM, το European Stability Mechanism, που διευθύνεται από τον κ. Klaus Regling.
Ο κ. Regling κατ΄ επανάληψη έχει τονίσει, απαντώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων σας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ότι αν θεωρήσουμε το ελληνικό χρέος σωστά, με όρους καθαράς παρούσης αξίας, λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη διάρκεια, τα μικρά επιτόκια, τη μεγάλη περίοδο χάριτος, την καλή διάρθρωση των λήξεων, θα δούμε ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι ουσιαστικά μικρότερο και άρα πολύ πιο βιώσιμο από ότι το δημόσιο χρέος άλλων ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι σε πρόγραμμα προσαρμογής και δεν βιώνουν την αίσθηση της κρίσης.
Άρα, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι συνομιλητές μας να αντιληφθούν τα τεχνικά δεδομένα, αυτό θέλουμε από την τρόικα, η οποία ενεργεί όχι μόνον διαθεσμικά ως εκπρόσωπος των τριών οργάνων που μετέχουν σε αυτήν, αλλά στην πραγματικότητα και ως εκπρόσωπος των κυβερνήσεων των κρατών μελών, γιατί αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έγινε στον πολιτικό ρόλο της τρόικας.
Αυτό είναι η μήτρα του ζητήματος, από τη βιωσιμότητα του χρέους κρίνονται πάρα πολλά θέματα, οι δημοσιονομικές ανάγκες προσδιορίζονται σε σχέση με τον στόχο της βιωσιμότητας, οι χρηματοδοτικές ανάγκες προσδιορίζονται σε σχέση με τον ίδιο στόχο – και τι είναι αυτό που λέμε; Πάρα πολύ απλό: Το χρέος είναι πάντα ένα κλάσμα, είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ.
Για να προβληθεί στο μέλλον ένα βιώσιμο χρέος, πρέπει να έχεις έναν καλό αριθμητή – κι αυτό προσδιορίζεται από την ύπαρξη σταθερού πρωτογενούς πλεονάσματος. Αλλά πρέπει να έχεις κι έναν καλό παρονομαστή και αυτό προσδιορίζεται από ένα ΑΕΠ που αυξάνει, δηλαδή από την ύπαρξη θετικών ρυθμών ανάπτυξης.
Δεν έχει νόημα να μιλάμε μόνον για τον αριθμητή, δηλαδή για το πρωτογενές πλεόνασμα, εάν δεν μεγαλώνει ο παρονομαστής. Άρα πρέπει να κάνουμε μία συζήτηση, η οποία βλέπει το ζήτημα συνολικά, μακροοικονομικά και αυτό κάνουμε σε όλες τις επαφές, αυτό ήταν και το περιεχόμενο των συζητήσεών μου με τον κ. Moscovici, με τον κ. Lew, με όλους όσοι έχουν λόγο άμεσα ή έμμεσα στην υπόθεση αυτή. Και αυτό έχει σχέση με τη ζωή των Ελλήνων, έχει σχέση με τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, με τα επιτόκια, με τις επενδύσεις, με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, με την επάνοδο της κατανάλωσης στα επίπεδα προ του 2010. Έχει άμεση σχέση με το κλίμα μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, το είπατε πριν από λίγο, σε ό,τι αφορά το χρέος σε όρους καθαρής αξίας, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι περισσότερο βιώσιμο από άλλα χρέη σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το είχατε επαναλάβει πριν από λίγες μέρες στο France 24 σε μια συνέντευξη.
Την ίδια στιγμή εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μνημόνιο, η Ισπανία έχει βγει, η Ιρλανδία έχει βγει, το PSI συνέβη μόνο στην Ελλάδα, εσείς το θεωρείτε θετικό, οι μικροομολογιούχοι δεν νομίζω ότι συμμερίζονται την ίδια άποψη με εσάς.
Εμένα μου φαίνεται λίγο παράδοξο όταν λέτε ότι το χρέος της Ελλάδας είναι πιο βιώσιμο σε σχέση με άλλες χώρες και αντ' αυτού βλέπουμε ακριβώς το αντίστροφο πράγμα να συμβαίνει στην Ελλάδα.
Δεν θα έπρεπε δηλαδή κι άλλες χώρες, από τη στιγμή που το χρέος τους είναι πιο μεγάλο από της χώρας μας, να είναι κι αυτοί στο μνημόνιο ή, τουλάχιστον, το δικό μας το μνημόνιο να είναι λίγο πιο… ευγενικό να το πω; Όπως θέλετε πείτε το.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καταρχάς η ερώτησή σας είναι εντυπωσιακή. Διότι σχεδόν έχετε ενοχληθεί επειδή είπα ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο.
Α. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ: Όχι, όχι φυσικά, καθόλου δεν νομίζω ότι έχω ενοχληθεί.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ναι, αλλά εδώ υπάρχει μια μερίδα Ελλήνων, οι οποίοι ενοχλούνται με τη σκέψη ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Υπάρχει και μια μερίδα στο εξωτερικό που ενοχλείται. Δεν πιστεύουν πάρα πολλοί άνθρωποι ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, δεν πιστεύουν ότι μπορεί να καταστεί ποτέ βιώσιμο. Διότι δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει ποτέ από την κρίση για τον απλό λόγο ότι κατοικείται από Έλληνες!
Και όταν οι Έλληνες δεν πιστεύουν σε κάτι οι ίδιοι και προβάλλουν προς τα έξω την κακή εκδοχή της χώρας τους, γιατί να πιστέψουν οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί; Αυτό είναι το θέμα.
Πώς μπορείτε να συγκρίνετε μια οποιαδήποτε άλλη χώρα με την Ελλάδα; Η Ελλάδα είχε τριπλό πρόβλημα. Δεν είχε κανείς το πρόβλημα της Ελλάδας, όπως αυτό αποτυπώθηκε το 2009. Καμία χώρα δεν είχε τόσο μεγάλο και μη χρηματοδοτήσιμο χρέος, τόσο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και τόσο μεγάλο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Καμία άλλη χώρα δεν τα είχε και τα τρία αυτά μαζί. Ούτε η Πορτογαλία, ούτε η Ιρλανδία, ούτε η Ισπανία, ούτε η Ιταλία. Μπορεί να είχαν μεγάλο χρέος, καμία δεν είχε τόσο μεγάλο, αλλά δεν είχαν τόσο μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ακόμη κι αν είχαν μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Μεγάλη Βρετανία είχε το μεγαλύτερο μετά την Ελλάδα, είχε 12,5% όταν η Ελλάδα είχε 15,7%, είχαν άλλους όρους ανταγωνιστικότητας της οικονομίας τους και σε καμία χώρα δεν έχει δοθεί τέτοια οικονομική ενίσχυση. Η Ελλάδα έχει πάρει 240 δις, η Πορτογαλία πήρε 90 δις, η Ισπανία είχε πάρει για τις τράπεζές της 40 δις και είναι μέσα στους G-20, είναι μια τεράστια οικονομία σε σχέση με την Ελλάδα σε απόλυτα μεγέθη.
Πώς μπορούμε να συγκρίνουμε μη συγκρίσιμα πράγματα; Γιατί στην Ελλάδα δεν μιλάμε με πραγματικούς αριθμούς και δεν βλέπουμε τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία ισχύουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες; Γιατί κάνουμε μια συζήτηση μόνο για την Ελλάδα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη αυτά που λαμβάνουν υπόψη διεθνώς διάφοροι παράγοντες;
Γιατί το χρέος είναι βιώσιμο το ελληνικό; Γιατί το είπε ο κ. Regling τεχνικά. Δεν επινοώ πράγματα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ή του εαυτού μου. Και για να το λέει, κάποιο λόγο έχει. Γιατί το Eurogroup είπε ότι, μόλις η Ελλάδα αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα, θα επιβεβαιώσουμε τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους; Κάποιο λόγο είχε που το είπε.
Και εν πάση περιπτώσει δεν έχετε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα απηλλάγη από ένα βάρος 125 δις ευρώ; Καμία άλλη χώρα δεν έχει απαλλαγεί από τέτοιο βάρος. Αφέθηκε, διεγράφη χρέος 125 δις. Αυτό είναι άνω του 65% του ΑΕΠ. Όλο το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ήταν 90 δις δολάρια και μόνο το διαγεγραμμένο τμήμα του ελληνικού δημοσίου χρέους είναι 125 δις ευρώ.
Λέτε για τους μικροομολογιούχους. Αδικούνται οι μικροομολογιούχοι, αλλά αυτό επιβλήθηκε ως όρος από το Eurogroup. Και βέβαια οι ομολογιούχοι οι οποίοι είχαν μάλιστα ομόλογα έως 100.000, δηλαδή στο όριο των προστατευομένων εγγυήσεων, δεν έπρεπε να έχουν μεταχείριση χειρότερη από τη μεταχείριση των καταθετών.
Αυτό είναι μια εκκρεμότητα που έχουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση, διότι αυτοί δεν είναι επενδυτές, αυτοί είναι καταθέτες στην πραγματικότητα. Αλλά αυτό είχε να κάνει με τη διεθνή προστασία της χώρας σε σχέση με την εφαρμογή των ρητρών συλλογικής δράσης των ομολογιούχων, των μεγάλων ομολογιούχων.
Και επειδή έχω ακούσει κατ’ επανάληψη και αυτή την αστεία ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων, την τραγική ιστορία. Τα ασφαλιστικά ταμεία της Ελλάδας για λόγους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς οδηγήθηκαν σε βλάβη των συμφερόντων τους. Γιατί αν έκαναν αυτό που έκανε το ΙΚΑ, δηλαδή αν με τα χρήματα που πήραν από το PSI αγόραζαν ξανά ελληνικά ομόλογα, τώρα θα είχαν ένα χαρτοφυλάκιο ακέραιο όχι μόνο με το 100% των ομολόγων που είχαν πριν το PSI, αλλά στο 125%.
Το ΙΚΑ απεδέχθη τις συστάσεις της κυβέρνησης, ενήργησε όπως έπρεπε να ενεργήσει η εταιρεία διαχείρισης του χαρτοφυλακίου και βγήκε κερδισμένο. Στα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία επικράτησαν αντιπολιτευτικές, μικροκομματικές και συντεχνιακές αντιλήψεις, δεν το έκαναν αυτό και έβλαψαν τους ασφαλισμένους τους.
Και αντί να στρέφονται κατά της κυβέρνησης, θα έπρεπε οι ασφαλισμένοι να ζητούν λογαριασμό από αυτούς, που οδήγησαν για λόγους κομματικούς και συντεχνιακούς στη βλάβη των χαρτοφυλακίων των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτή είναι η κατάσταση.
Επίσης πρέπει να σας πω, για να έχετε υπόψη σας, ότι η Ελλάδα έχει ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα. Το χρέος της δεν ανήκει στην αγορά. Ένα ελάχιστο τμήμα του ελληνικού δημοσίου χρέους βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Το χρέος βρίσκεται στα χέρια των κρατών μελών της Ευρωζώνης, του ESM και δευτερευόντως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ευρωσυστήματος. Άρα στα χέρια θεσμών του διεθνούς δημόσιου τομέα.
Διότι το χρέος που βρισκόταν στα χέρια του διεθνούς ιδιωτικού τομέα κουρεύτηκε με εντυπωσιακό τρόπο κατά 53,5%, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Χωρίς να ανοίξει μύτη! Διότι έγινε αυτό εθελοντικά, χωρίς να υπάρχουν τα προβλήματα που έχουν χώρες όπως η Αργεντινή, που κατηγορούνται συνεχώς στα δικαστήρια της Νέας Υόρκης - γιατί διέπονταν τα ομόλογά της από το δίκαιο της Νέας Υόρκης - και είναι συνεχώς στα δικαστήρια και είναι σε μια ανακύκλωση της αγωνίας και της κρίσης.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καταρχήν μια διευκρίνιση θα ήθελα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μια ακόμη διευκρίνιση!
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση για τα οικονομικά. Η τρόικα που δεν έρχεται πιέζει για νέο μνημόνιο;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νέο μνημόνιο τι θα πει;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι το 2016 για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το πρόγραμμά μας ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι το 2016. Γιατί και μετά τη λήξη των εκταμιεύσεων του ευρωπαϊκού δανείου υπάρχουν εκταμιεύσεις από το δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το νέο μνημόνιο είναι ένας συμβολισμός, εάν υπάρχουν νέα δάνεια υπάρχουν νέοι όροι.
Εμείς θέλουμε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει από το μνημόνιο, να ξαναγυρίσει στην ομαλότητα, να ξαναγυρίσει σταδιακά στις αγορές, φυσικά θα ισχύουν οι γενικοί μηχανισμοί πολυμερούς εποπτείας. Αλλά σε αυτούς τους γενικούς μηχανισμούς υπάγεται η ίδια η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Γαλλία, οι πάντες. Αυτή είναι η κατάσταση.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα εν κατακλείδι η Ελλάδα λέει όχι νέα δάνεια.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα, η Ελλάδα θέλει να πείσει τους συνομιλητές της ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση μου επιτρέπετε για το θέμα της τρομοκρατίας; Από την περιοδεία που κάνατε και τις επαφές, οι Ηνωμένες Πολιτείες μας πιέζουν για το θέμα της απόδρασης του Ξηρού;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Γιατί είναι παράλογο να εκφράζεται ανησυχία γι' αυτό το συμβάν; Εμείς πρώτοι εκφράζουμε πολύ μεγάλη ανησυχία, δυσφορία θεωρούμε ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος και ότι πρέπει επίσης να γίνει πιο αυστηρός ο νόμος για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων. Άρα κανείς στο εξωτερικό δεν λέει τίποτε πιο έντονο, από αυτό που λέμε εμείς εδώ ως Κυβέρνηση και ως δημόσιος λόγος.
Επίσης είναι γνωστό ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με όλους τους φίλους και συμμάχους της και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς. Κανείς δεν λέει στο εξωτερικό ούτε στο επίπεδο του Υπουργού Εξωτερικών, ούτε στο επίπεδο του δημοσιογραφικού σχολιασμού τίποτε πιο έντονο από αυτό που λέμε εμείς.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε νωρίτερα ότι σήμερα με τον κ. Σαμαρά θα μιλήσετε για το θέμα αποτελεσματικότερης λειτουργίας της Κυβέρνησης. Συμφωνείτε κι εσείς ότι η απόδραση του Ξηρού έχει να κάνει με τη διαφωνία που υπάρχει και εμφανίζεται και δημόσια μεταξύ του κ. Δένδια και του κ. Αθανασίου, δηλαδή μεταξύ των Υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας; Γι' αυτό έφυγε ο Ξηρός;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κύριε Χασαπόπουλε, υπάρχει μια νομοθεσία. Μια νομοθεσία ποινική και σωφρονιστική. Υπάρχουν όργανα αρμόδια δικαστικά ή διοικητικά με τη συμμετοχή δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που εφαρμόζουν τη νομοθεσία αυτή, υπάρχει και η Αστυνομία η οποία είναι αρμόδια πάντα για την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας και άρα έχει ειδική μέριμνα για κάποιες κατηγορίες ατόμων.
Αυτό είναι κάτι, το οποίο συμβαίνει πάντα. Δεν πρόκειται για διαφωνία μεταξύ Υπουργών, πρόκειται για την ανάγκη κάθε Αρχή κάθε Υπηρεσία κάθε κρατικό όργανο, να κάνει τη δουλειά του καλά.
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως στο θέμα του Ξηρού δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με συγχωρείτε, η αντιπολίτευση ζητάει πολιτικές ευθύνες. Εσείς πιστεύετε ότι η εφαρμογή του ποινικού Δικαίου και του σωφρονιστικού Δικαίου είναι ζήτημα κυβερνητικό; Είναι ζήτημα πολιτικό; Δηλαδή πρέπει ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Επιτροπές ή τα Δικαστικά Συμβούλια, όταν μάλιστα οι Επιτροπές προεδρεύονται από εισαγγελικό λειτουργό;
Πως το βλέπετε; Πως το βλέπουμε στην Ελλάδα το θέμα αυτό; Τι πρέπει να γίνει ακριβώς; Ποιος είναι ο ρόλος της Κυβέρνησης, ποιος είναι ο ρόλος της Βουλής, ποιος είναι ο ρόλος των δικαστικών λειτουργών, ποιος είναι ο ρόλος των σωφρονιστικών υπαλλήλων, των διοικητικών Αρχών, ποιος είναι ο ρόλος των δημοσιογράφων, ποιος είναι ο ρόλος της κοινωνίας, ποιος είναι ο ρόλος της επιστήμης; Τι γίνεται στον τόπο αυτό;
Υπάρχει μια Κυβέρνηση που έχει την ευθύνη για όλα, υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα κάποια Κόμματα, κάποια πολιτικά πρόσωπα που είναι οι αμνοί, οι αίροντες την αμαρτία ιστορικά όλου του τόπου, και όλοι οι άλλοι δεν έχουν καμία ευθύνη. Όλα πρέπει να τα ελέγχει μια Κυβέρνηση παντογνώστρια και πανεπόπτρια, η οποία πρέπει να εξετάζει τα πάντα. Πως θα γίνει αυτό; Δεν υπάρχει ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, δεν υπάρχουν διοικητικές διαδικασίες, δεν υπάρχουν ευθύνες σε χαμηλότερο επίπεδο, δεν υπάρχει τίποτε;
Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπουργέ, ο ένας Υπουργός αδειάζει τον άλλον. Εμείς γι' αυτό σας ρωτάμε. Ο κ. Δένδιας με τον κ. Αθανασίου δημοσίως ο ένας αδειάζει τον άλλον για τις ευθύνες και ο Ξηρός είναι ελεύθερος.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ σας απαντώ για το πώς πρέπει να λειτουργούμε κανονικά ως συντεταγμένη σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Σας εξηγώ πως πρέπει να σκεφτόμαστε με σοβαρότητα και ορθολογισμό, σας απαντώ τι έχει συμβεί διεθνώς και σας λέω: αυτό που συνέβη ήταν ατυχέστατο, επρόκειτο για κακή εφαρμογή ενός νόμου που έχει ανάγκη συμπλήρωσης και συμπληρώνεται και δεν χρειάζεται να μας πει κανείς τίποτε περισσότερο από αυτό που λέμε εμείς.
Σας λέω, επειδή με ρωτήσατε στην αρχή για το τι μου είπε ο κ. Kerry ή το τι μου είπαν άλλοι συνάδελφοί μου Υπουργοί Εξωτερικών. Δεν μου είπαν τίποτε βαρύτερο, τίποτε εντονότερο, τίποτε πιο αυστηρό, τίποτε πιο αναλυτικό από αυτά που λέμε μόνοι μας και καλά κάνουμε και τα λέμε, διότι έχουμε μια επιτυχία ιστορική σε σχέση με την τρομοκρατία και αυτή δεν πρέπει να την χάσουμε.
Είχαμε τη μεγάλη επιτυχία με τη 17 Νοέμβρη, είχαμε ασφαλέστατους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρέπει στη γραμμή αυτή να συνεχίσουμε. Γιατί η ελληνική κοινωνία στηρίζει τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και γιατί κανείς δεν θέλει βία έγκλημα, κανείς δεν θέλει να μιλούν τα όπλα όταν πρέπει να μιλούν οι άνθρωποι με λόγο και συναίσθημα.
Χ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν θυμάμαι καλά όρος για την απομείωση του χρέους δεν ήταν απλώς η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά η επίτευξη βιώσιμου πρωτογενούς πλεονάσματος.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Όχι βιώσιμου, συνεχούς πρωτογενούς πλεονάσματος.
Χ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Που προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,5%
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Το πρωτογενές πλεόνασμα ήρθε νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί. Δεν προβλεπόταν πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξάνεται σταδιακά, από 0,5 σε 4,5% και θα πρέπει να σταθεροποιηθεί στο επίπεδο του 4,5% μετά το 2016. Άρα είμαστε πριν από το στόχο από την άποψη αυτή.
Χ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ: Ναι, αλλά έχουμε πείσει τους συνομιλητές μας ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε φέτος θα συνεχίσει να υπάρχει και να αυξηθεί όπως προβλέπεται και δεν θα εξανεμιστεί δεξιά και αριστερά;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Τι θα εξανεμιστεί; Μισό λεπτό, η συζήτηση που γίνεται για τη διάθεση του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι όρος του προγράμματος. Το πρόγραμμα λέει ότι τα 2/3 του πρωτογενούς πλεονάσματος που υπερβαίνει τον ετήσιο στόχο, μπορεί να διατεθεί για την κάλυψη αναγκών κυρίως αναγκών κοινωνικού χαρακτήρα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Εδώ φέτος όλο το πρωτογενές πλεόνασμα υπερβαίνει το στόχο, άρα τα 2/3 του μπορούν σύμφωνα με το πρόγραμμα να διατεθούν για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε συναφές με το θέμα της πολιτικής σταθερότητας και της κυβερνητικής είναι και οι διεργασίες στην Κεντροαριστερά και θέλω με την ιδιότητά σας ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να μου πείτε ποια είναι η εκτίμησή σας πλέον για την ευόδωση ή όχι του εγχειρήματος ανασύνθεσης του ευρύτερου χώρου. Εσείς χτες μιλούσατε από τη Θεσσαλονίκη στο Relaunching Europe με τον κ. Swoboda, την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ εξέδιδε ανακοίνωση που σας κατηγορούσε για νευρικό κλονισμό. Απαντήσατε εσείς ακολούθως στη ΔΗΜΑΡ και την κατηγορήσατε για επαρχιωτισμό.
Τελικώς το ΠΑΣΟΚ και οι 58 είναι μόνοι τους; Είναι άλλο πράγμα η ΔΗΜΑΡ; Είναι άλλο πράγμα οι υπόλοιπες Κινήσεις στο χώρο; Ευχαριστώ.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλά με συγχωρείτε, είχατε κάποια δημοσιογραφική απορία για το θέμα αυτό; Εμείς κουβαλάμε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος, ως ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει την εντολή από ένα τμήμα του ελληνικού λαού να συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου η χώρα να βγει οριστικά από το Μνημόνιο και την κρίση. Μετέχουμε, πληρώνοντας πολύ μεγάλο κόστος, στην κυβερνητική ευθύνη γιατί αν δεν το κάναμε αυτό, η χώρα δεν θα είχε στρατηγική, δεν θα είχε προσανατολισμό, δεν θα είχε μοίρα.
Θέλαμε η ΔΗΜΑΡ να μείνει στο κυβερνητικό σχήμα και με κουραστικό τρόπο έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει συνεργασία, κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, κοινή κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές εφόσον έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις και ανήκουν υποτίθεται στον ίδιο χώρο, το χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
Έχει επέλθει μια τομή. Ούτως ή άλλως η ΔΗΜΑΡ επέμενε στην υπόστασή της και στην κομματική της πορεία αυτοτελώς πάντα, αλλά έχει επέλθει και μια τομή τώρα που είναι η αποχώρηση από την Κυβέρνηση και ο επαμφοτερίζον ρόλος στην αντιπολίτευση, που βλέπει και προς άλλες κατευθύνσεις. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Τώρα τίθεται το θέμα των ευρωεκλογών. Εμείς λέμε το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται, ούτε κρύβεται, αλλά καλεί τους πάντες σε συνεργασία και θέλουμε να συγκροτηθεί η ευρύτατη δημοκρατική προοδευτική Παράταξη. Πάλι καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να έρθει μέσα στο σχήμα αυτό, αλλά το σχήμα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και είναι μέλος, το μόνο στην Ελλάδα, του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει άποψη για την Κυβέρνηση στην Ελλάδα και για τη συνεργασία; Είναι αδιάφορο στο αν κάποιο Κόμμα μετέχει στο κυβερνητικό σχήμα και είναι υπέρ της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και αυτής της εθνικής στρατηγικής που οδηγεί με δυσκολίες κάπου, ή μιας άλλης αόριστης άγνωστης στρατηγικής, την οποία η αντιμνημονιακή λεγόμενη αντιπολίτευση προτείνει;
Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι μπορεί να λειτουργούν παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Και επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, παρασιτικά σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο κ. Swoboda μου το διευκρίνισε χτες ότι προφανώς δεν είπε σε κανέναν ότι θα υπάρχει μια πολλαπλότητα συμπεριφορών και ένας πλουραλισμός όλοι με όλους. Όχι καθόλου.
Άλλωστε ο κ. Swoboda είναι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Δεν κατεβαίνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στις εκλογές, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατεβαίνει με υποψήφιο Πρόεδρο της Επιτροπής τον κ. Schulz και Πρόεδρο του Κόμματος τον κ. Στάνισεφ η ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών παίζει πολύ συγκεκριμένο ρόλο στο Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου ούτως ή άλλως μιλάμε επί λάθος βάσεως, αλλά και ο κ. Swoboda το είπε αυτό πεντακάθαρα και σε μένα και προσωπικά και δημόσια. Τι προσδοκούν κάποιοι, να είναι μια δεύτερη εκδοχή του ίδιου πράγματος; Δεν είναι το ίδιο πράγμα, γιατί το κρίσιμο θέμα είναι η ευθύνη, η στρατηγική, που πηγαίνει η χώρα.
Αυτή η συζήτηση είναι μια συζήτηση αστεία και προσβλητική, γιατί δεν είμαστε εδώ για να ασχολούμαστε με το τι θα κάνει το ένα κόμμα ή το άλλο κόμμα, το ένα πρόσωπο ή το άλλο πρόσωπο. Αν ήταν να σκεφτόμαστε κόμματα και πρόσωπα, η χώρα θα είχε πάει κατά διαόλου.
Λοιπόν εδώ κάποιοι σκέφτονται στο όνομα της χώρας, του έθνους, της οικονομίας, των πολιτών με κόστος, γιατί κάποιοι μας βρίζουν, μας λοιδορούν, νομίζουν ότι θέλαμε να τους βλάψουμε και κάποιοι άλλοι κάνουν τον καλό, τον συμπαθή, τον αθώο, στις πλάτες τις δικές μας. Αυτό έχει και τα όριά του, είναι και αντιαισθητικό από ένα σημείο και μετά, είναι και άδικο και είναι και ανήθικο θα μου επιτρέψετε να πω.
Γιατί ήθος δεν είναι η υποκρισία και η ηθικολογία, ήθος είναι να στέκεσαι όρθιος, να αναλαμβάνεις κόστος, να σηκώνεις βάρη, να δέχεσαι προπηλακισμούς και ύβρεις πιστεύοντας ότι αυτό που κάνεις είναι κάτι που το έχει ανάγκη το έθνος και ο πολίτης ο οποίος είναι σε απόλυτη σύγχυση και αγωνία.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Κύριε Πρόεδρε, ξέρω ότι το πρόγραμμά σας είναι βαρύ, αλλά να δώσουμε μία ερώτηση στον κ. Κούτρα και στον κ. Γαλιατσάτο;
ΧΡ. ΚΟΥΤΡΑΣ: Όχι, ευχαριστώ αλλά καλύφθηκα.
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Κούτρας υπέρ καλύφθηκε.
Π. ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ: Όντως νομίζω ότι όλοι έχουν υπέρ καλυφθεί, αλλά αυτό δεν το θίξαμε κι επειδή αφορά και το πρώτο σκέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω λοιπόν, στη συνάντηση με τον Μοσκοβισί και στη συνάντηση με τον κ. Λιού υποθέτω συζητήσατε για ελεγχόμενη έξοδο στις αγορές φαντάζομαι. Προσδιορίστηκε καθόλου αυτό, έγινε περαιτέρω συζήτηση;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, η ελεγχόμενη έξοδος στις αγορές είναι ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο από ένα σημείο και μετά έχει θα έλεγα και περιορισμένη πρακτική αξία, γιατί η Ελλάδα είναι πάντα στις αγορές σε επίπεδο εντόκων γραμματίων και γιατί ούτως ή άλλως προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος ΟΜΤ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μέσω του καταστατικού ρόλου του ΕSM μηχανισμοί στήριξης της σχέσης των κρατών-μελών με την αγορά.
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΥΠΕΞ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλό μεσημέρι.

24 Ιανουαρίου, 2014