Βασικά σημεία
· Ως προς το θέμα της Αιγύπτου. Ταχθήκαμε υπέρ μιας άμεσης μετάβασης, με αλλαγές δημοκρατικές, πάντα χωρίς βία και με ομαλό τρόπο. Εγώ είχα την ευκαιρία να τονίσω ότι, για μας, η Αίγυπτος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, γιατί είναι γειτονιά μας, αφορά άμεσα την ασφάλειά μας και την οικονομία μας. Και βεβαίως, αρνητικά σενάρια στην εξέλιξη των εσωτερικών διαδικασιών της Αιγύπτου θα σήμαιναν και άλλα προβλήματα, όπως π.χ. μια πιθανή μεγάλη έκρηξη προσφυγιάς και προς τη δική μας χώρα. Επίσης, υπάρχει και ελληνισμός στην Αίγυπτο, όπως υπάρχει βεβαίως και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.
· Εμείς δεν έχουμε περιθώρια, ούτε την πολυτέλεια απλά να παρακολουθούμε. Γι΄ αυτό, είμαστε συνεχώς σε επαφή με όλους, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή, ώστε να μην κυλούν οι εξελίξεις από μόνες τους.
· Με τεράστια προσπάθεια, με την κατανόηση και στήριξη του Ελληνικού λαού, κατορθώσαμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πρώτον, ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός σταθερότητας, δεύτερον, ότι έπρεπε να καλύπτονται δανειακά οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με τα δικά μας και, τρίτον και κυρίως, ότι αυτή η δομή θα έπρεπε να προσλάβει μονιμότερα χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπίσει οριστικά και αποφασιστικά την κρίση χρέους, που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν αρκετές χώρες.
· Με τις πραγματικά σημαντικές αποφάσεις που έχει πάρει, η Ελλάδα, από μεμονωμένη περίπτωση και πρόβλημα στην ευρωζώνη, έχει γίνει πια μέρος της λύσης. Σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά αποφασιστική για όλους, δείξαμε σαφή αποτελέσματα, τα οποία δημιουργούν ήδη προοπτική και ελπίδα για την Ελλάδα, αλλά και συνέβαλαν ώστε να συμμετέχουμε σε ένα συλλογικό ευρωπαϊκό προβληματισμό και να συνδιαμορφώνουμε πολιτικές, για να μπορέσουμε ειδικότερα να διαμορφώσουμε και έναν εύρωστο, αποτελεσματικό και μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας σε όλη την Ευρώπη.
· Όσον αφορά στην ενεργειακή πολιτική, είχαμε μια χρήσιμη και αποτελεσματική συζήτηση, κατά την οποία εμείς τονίσαμε την ανάγκη να προχωρήσουμε συστηματικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια.
· Η ένταξη της Ανατολικής Μεσογείου στο ευρωπαϊκό δίκτυο ενέργειας, στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, θα μπορούσε να είναι στρατηγικής σημασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
7 Φεβρουαρίου, 2011