ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Καλωσορίσατε στη συνέντευξη τύπου με το πέρας των εργασιών της σημερινής υπουργικής συνάντησης μεταξύ της ομάδας Visegrad και των Ευρωπαϊκών χωρών της περιοχής των Βαλκανίων και υποψηφίων κρατών – μελών από τα Δυτικά Βαλκάνια. Θα αρχίσουμε μία τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών κυρίου Κοτζιά και θα ακολουθήσει η τοποθέτηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας κυρίου Szijjarto και προεδρεύοντος της ομάδας Visegrad. Μετά θa υπάρξει και χρόνος για κάποιο περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι από χθες που ξεκινήσαμε τις συζητήσεις μας, είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, και διερευνήσαμε τα θέματα που συνδέονται με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα ενεργειακά ζητήματα. Ήμασταν 15 κράτη, εκ των οποίων 10 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Υπουργούς τους. Λείπανε δύο και εκπροσωπούνταν και 5 κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που είτε είναι υποψήφια κράτη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε το σχεδιάζουν. Κάναμε επίσης ένα ειδικό τραπέζι με 4 καθηγητές, που θέλω να τους ευχαριστήσω, από το εξωτερικό και από την Ελλάδα. Αυτό που λέμε ένα brainstorm, μία θύελλα ανταλλαγής απόψεων, με στόχο να δούμε από διαφορετικές οπτικές, πέρα των πολιτικών και των υπουργών, τα ζητήματα που εξετάζαμε. Και ήταν μία πάρα πολύ δημιουργική συζήτηση. Όπως πάντα, και όπως και στην προηγούμενη συνάντηση στη Βουδαπέστη, μιλήσαμε ανοιχτά με ειλικρίνεια, κάτι που δεν γίνεται πάντα στις τυπικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Κουβεντιάσαμε τον τρόπο που βλέπουμε να αναπτύσσει τις λειτουργίες της, τα ερωτήματα που τίθενται για το θεσμικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, καθώς και τις θεματικές στις οποίες θέλουμε να αναπτυχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το τι υπογράμμισα ο ίδιος προσωπικά εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, μπορείτε να το βρείτε στην ομιλία μου που έχει αναρτηθεί στα ελληνικά και στα αγγλικά στο site του Υπουργείου, στην ιστοσελίδα του, και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επανέλθω.Είδαμε επίσης τα προβλήματα σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικού κράτους και νομίζω ότι αυτό που συμφωνήσαμε όλοι, είναι ότι πρέπει στο επίκεντρό μας να έχουμε τον πολίτη και όχι κάποια μεταφυσικά σχήματα ή να φοβόμαστε να πάρουμε τολμηρές πρωτοβουλίες.Μιλήσαμε επίσης για ζητήματα του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μέλλον, στο παγκόσμιο πεδίο. Για τη σχέση ανάμεσα στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής διαδικασίας και τη διαδικασία της διεύρυνσης, και υπογραμμίσαμε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλοι μας, μαζί με το ρόλο του πολίτη να θυμηθούμε και τη σημασία των αρχών της αλληλεγγύης. Μας απασχόλησε και το ζήτημα της συνδεσιμότητας, για το οποίο, όπως ξέρετε, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίσαμε στη Θεσσαλονίκη να κάνουμε και ένα μεγάλο ειδικό διεθνές συνέδριο. Γιατί μαζί με τη διεύρυνση, συζητήσαμε και για τις σχέσεις μας με τα 6 κράτη της Ανατολικής Γειτονίας, καθώς και με τις σχέσεις που πρέπει να έχει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά με τον περίγυρό της.
Μιλήσαμε για την ανάγκη να συσσωματωθούν, να ενσωματωθούν τα υποψήφια κράτη, τα συνδεδεμένα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη γενικότερη συζήτησή μας και πολιτική και ένας από τους στόχους σήμερα ήταν ότι, από τη στιγμή που μιλάμε για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετέχουν και τα κράτη που ενδιαφέρονται, ελπίζουν, και ελπίζουμε και εμείς, ότι θα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του μέλλοντος, για το οποίο συζητάμε. Επίσης, υποστηρίξαμε την ανάγκη της επιτάχυνσης ήδη για τις δύο χώρες που ξεκινήσανε, Μαυροβούνιο και Σερβία, για την επιτάχυνση του ανοίγματος των Κεφαλαίων και της όλης διαδικασίας και να μην εγκλωβιστεί αυτή σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Είδαμε θέματα που συνδέονται με τη μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στην ευρύτερη δικιά μας περιοχή και στην Ανατολική Μεσόγειο. Και σας θυμίζω, τελειώνοντας, ότι 21 με 22 Ιουνίου έχουμε την 3η Διάσκεψη της Ρόδου, που θα ασχοληθεί με την οργάνωση ενός θεσμικού συστήματος ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη, όπως είχε γίνει στη δεκαετία του ’70 για την Ευρώπη στη Συνθήκη του Ελσίνκι, να δούμε ανάλογες μορφές και δομές για την Ανατολική Μεσόγειο. Ξεκινήσαμε, όπως θυμόσαστε, τη συνάντηση της Ρόδου με 11 κράτη – μέλη. Σήμερα, μαζί με τις Αραβικές Ενώσεις, είμαστε στα 24 και είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για αυτές τις πρωτοβουλίες που παίρνει η χώρα μας, που της δίνουν έναν ιδιαίτερο ρόλο και αναπτύσσει φιλίες με χώρες και κράτη που μπορεί να έχουν διαφορετική ιστορική διαδρομή, διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις, αλλά πολύ συχνά συμπίπτουμε στο δια ταύτα.
Είναι μεγάλη μου ευτυχία και χαρά, ότι αυτή τη συνδιάσκεψη σήμερα τη συνδιοργανώνουμε μαζί με τον Πέτρο, τον Peter, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία της Βορειοανατολικής και της Νοτιοανατολικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί είναι ανάγκη να συζητάμε, να επεξεργαζόμαστε θέσεις και να μην εγκαταλείπουμε τις τύχες του μέλλοντος της Ευρώπης μόνο στη σκέψη ή στις πρωτοβουλίες της μίας ή άλλης μεγάλης χώρας ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χρειάζεται και η δικιά μας σκέψη, η δικιά μας σοφία, η δικιά μας κοινή βούληση.
[...]
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Θα δεχθούμε έναν περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων. Παρακαλώ να δηλώνετε το όνομα και το μέσο που εκπροσωπείτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτή τη δεύτερη συνάντηση όπου από όπου καταλάβαμε έγινε ένας γόνιμος διάλογος, ποια πιστεύετε ότι είναι απαραίτητα να γίνουν, ποιος δρόμος ανοίγεται για τα επόμενα βήματα και πότε βλέπετε ή αν συμφωνήσατε την επόμενη συνάντησή σας; Ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καταρχάς θέλω να σας πω ότι πιστεύω ακράδαντα όπως και ο Υπουργός, ο Peter, ότι πρέπει να συζητάμε και τις συμφωνίες μας και τις διαφωνίες μας, διότι και τα δύο είναι απαραίτητα για να αναπτυχθεί μια δημοκρατική Ευρώπη. Είπαμε να προσανατολιστούμε να κάνουμε την επόμενη συνάντηση προς τον Οκτώβρη, Νοέμβρη και να γίνει σε χώρα του Βίζενγκραντ στα βόρεια ώστε η επόμενη συνάντηση που θα γίνει τέτοια εποχή του χρόνου να είναι στο νότο, διότι πρέπει να σας πω, ήταν πραγματική διαφήμιση για όλους το να γνωρίσουν το Σούνιο και να δουν και οι τηλεοράσεις και τα μέσα των χωρών τους αυτή την περιοχή.
Για τη θεματολογία διατύπωσα μια σειρά από προτάσεις, διατύπωσαν και οι χώρες του Βίζενγκραντ και συμφωνήσαμε ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουμε γραπτές προτάσεις πάνω σε αυτό. Νομίζω ότι το θέμα, όπως θα καταλάβατε και από την ομιλία του συναδέλφου μου, το θέμα της μετανάστευσης θα είναι από τα θέματα που πιθανόν να μας απασχολήσουν. Το ζήτημα τη συνδεσιμότητας και της αλληλεγγύης θα μας απασχολήσει και γενικά θα μας απασχολήσει η ανάγκη να ανοίξει ένας δημοκρατικός διάλογος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να βλέπει συνολικά την πορεία της στο μέλλον και όχι να λύνουμε αποσπασματικά, χωρίς κριτήρια, κάτω από την πίεση των γεγονότων, τα θέματα που αντιμετωπίζουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή η συζήτηση αφορούσε και την διεύρυνση, προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχθεί να δοθεί ημερομηνία για να ξεκινήσει η γειτονική σας χώρα η «beautiful Macedonia», όπως είπατε ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς να υπάρξει λύση για το όνομα; Τώρα τον Ιούνιο δηλαδή. Ευχαριστώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θέλω να πω ότι συζητήσαμε για την αξία, τη σημασία και τα θετικά αποτελέσματα κάθε διεύρυνσης. Και για αυτό συζητήσαμε και για τις σχέσεις μας με αυτό που ονομάζουμε Ανατολική Γειτονία που αφορά έξι χώρες, οι τρεις εκ των οποίων είναι στην Ευρώπη. Με τον όρο που χρησιμοποιήσαμε «της όμορφης», είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε στην διαπραγμάτευση πριν καταλήξουμε στον όρο που θα χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, είναι ένας προσδιορισμός... Νομίζω ότι από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε, και θα υπάρξει η νομική επικύρωση αυτής της συμφωνίας, ο δρόμος για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ανοιχτός.
Αύριο, όπως ξέρετε, στις 10:30, θα κάνουμε τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων. Έρχεται και ο κος Νίμιτς. Η προηγούμενή μας διαπραγμάτευση έγινε στη Θεσσαλονίκη χωρίς την παρουσία του. Νομίζω ότι εφόσον το θελήσουμε πραγματικά μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας και οι δυο πλευρές θα τελειώσουμε με ένα πρόβλημα που δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί. Και, όπως λέω με το συνάδελφό μου το Νικόλα Δημητρόφ, ως υπουργοί έχουμε κληθεί να λύσουμε ένα πρόβλημα που δεν το δημιουργήσαμε και θέλω αυτό να το υπογραμμίσω. Και το οποίο παγιώθηκε, παρέμεινε, χάλασε με την περίοδο του Γκρουέφσκι. Πήγαμε στους αρχαϊσμούς, χωρίς, ούτε εκείνος ούτε εγώ, είτε οι σημερινές μας κυβερνήσεις, να ευθύνονται. Έχουμε όμως μια ευθύνη απέναντι στην περιοχή να το λύσουμε το πρόβλημα. Πιστεύω βαθιά ότι η λύση αυτών των προβλημάτων όπως και η επικύρωση των συμφωνιών που κάνουμε με την Αλβανία, και είδατε υπογράψαμε και σήμερα, είναι και θέματα καθημερινότητας, ζωής των ανθρώπων, ότι αυτό θα καλυτερεύσει τις ζωές των πολιτών μας, θα μεγαλώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών μας και της περιοχής.
Δεύτερον, πιστεύω και το λέω κάθε φορά, θα το έχετε μάθει και εσείς απέξω, η ιστορία δεν πρέπει να είναι φυλακή, πρέπει να είναι σχολείο. Και μας φυλάκισε σε πολλά ζητήματα. Είναι ζητήματα που άλλες χώρες τα λύσανε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ας ήταν σε διαφορετικά στρατόπεδα, που σε εμάς όμως αναδείχθηκαν μετά από τον Ψυχρό Πόλεμο. Διότι, το συγκεκριμένο πρόβλημα με την φίλη χώρα δεν υπήρχε με αυτή τη μορφή όσο υπήρχε η Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας. Άρα, επειδή μερικοί μας κοιτούν που ασχολούμαστε με τέτοια προβλήματα, μας προέκυψε μετά.
Θέλω επίσης να σας πω ότι η Κυβέρνησή μας πιστεύει ότι, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση, χρειαζόμαστε να μην βγούμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε να βγούμε σε συνέργεια με τις γειτονικές μας χώρες, και δη τις Βαλκανικές, ώστε η ανάπτυξη να είναι συνολική όλων μας. Και η ανάπτυξη κάθε χώρας στην περιοχή είναι σίγουρο ότι θα συμβάλει και στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδος. Όπως σίγουρο είναι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδος θα διευκολύνει και αυτές τις χώρες. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια συνολική ανάπτυξη αυτή η περιοχή, διότι η άλλη περιοχή, προς ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή, ανατολικά μας, και βόρεια Αφρική έχει πάρα πολλές δυσκολίες, λόγω των γνωστών κρίσεων, εμπόλεμων καταστάσεων, συνθηκών έντασης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, όπως προαναφέρατε, στα τεχνικά θέματα και στα θέματα της καθημερινότητας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας πάτε πολύ καλά. Υπάρχει όμως στο καλάθι των θεμάτων που συζητάτε, υπάρχουν θέματα ιστορικά και πιο δύσκολα όπως είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Αν υπάρχει κάπου πρόοδος πάνω σε αυτά, πρώτον. Και δεύτερον, βέβαια δεν είναι δικό σας θέμα απλά θα έχετε μια άποψη, αν ξέρετε, αν γνωρίζετε πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αλβανία και πριν ή μετά τις εκλογές;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ποιες εκλογές;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις εδώ εννοώ.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό σίγουρα πριν γιατί οι εκλογές είναι σε ενάμισι χρόνο. Το ταξίδι του Πρωθυπουργού θα είχε γίνει πιο νωρίς αν η διαδικασία των συμφωνιών δεν είχε εμπλακεί με το θεσμικό ζήτημα που προέκυψε στην Αλβανία μεταξύ Κυβέρνησης-Προέδρου που καθυστέρησε την όλη διαδικασία. Νομίζω ότι στα θέματα των οικονομικών ζωνών, έχουμε κάνει τις πρώτες συναντήσεις. Νομίζω ότι αυτές είναι καλές και πιστεύω ότι οι επόμενες συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη, στη βάση του διεθνούς δικαίου συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος για αυτή τη συμφωνία. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι μαζί με αυτή τη συμφωνία θα έχουμε ένα προεδρικό διάταγμα για την κατάργηση του εμπολέμου, που είναι μια σχιζοφρένεια ιστορική, καθώς και ορισμένες συμφωνίες και για τα χερσαία σύνορα που αφορούν στον καθορισμό και προσδιορισμό των πυραμίδων.
Νομίζω ότι οι πολιτικοί πρέπει να είναι παρόντες για να λύνουν προβλήματα και να λύνουν τα χέρια της χώρας τους από βαρίδια του παρελθόντος. Όπως ξέρετε εγώ δεν είμαι πολιτικός καριέρας, πρώτη φορά ήμουν υποψήφιος το ’15, δεν είχα ξαναγίνει υποψήφιος ποτέ στη ζωή μου. Έχω ωραία δουλειά, θεωρώ τη δουλειά του καθηγητή πανεπιστημίου την πιο ωραία, κακοπληρωμένη δουλειά του κόσμου, αλλά είναι η πιο ωραία δουλειά του κόσμου. Είμαι πολιτικό ον και ελπίζω στη διάρκεια της θητείας μου να λύσω, χάρη στην πολιτική που έχει ο Αλέξης, ο Τσίπρας, προβλήματα που εκκρεμούσαν, διότι δεν τόλμαγαν να τα λύσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν 40 χρόνια αυτόν τον τόπο. Ελπίζω να συμπεριφερθούν με ορθολογισμό και να στηρίξουν αυτές τις λύσεις. Είχαμε μια συζήτηση εχθές στη Βουλή για τη συμφωνία παροχής βοήθειας στα ευρωπαϊκά ζητήματα της Αλβανίας. Κόμματα της αντιπολίτευσης το στηρίξανε, αλλά η Αξιωματική Αντιπολίτευση δυσκολεύτηκε. Πρέπει να σας πω ότι δεν το κατάλαβα, διότι, λέει, έπρεπε να βάλουμε προϋποθέσεις, conditionality. Μα, όταν κάνεις μια συμφωνία ότι θα βοηθήσεις τον άλλον θα του βάλεις conditionality για το πώς θα του δώσεις; Αυτά είναι άλλων εποχών αντιλήψεις.
Νομίζω ότι θα τα λύσουμε, έχουμε λύσει και μικρά και μεγάλα, και αυτό με τους οδηγούς κλπ. Και νομίζω ότι είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Και θέλω να σας πω τη βαθιά μου πεποίθηση ότι σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση των 35 μέχρι 40 κρατών-μελών, κράτη μικρά, ή έστω και μεσαία, δεν θα μπορούν να παίξουν ρόλο αν δεν έχουν συνεργαστεί και δεν έχουν μια κοινή αντίληψη, όπως έχουν οι Visegrad, οι Benelux. Οι μεγάλες δεν το χρειάζονται. Αυτό, για να γίνει, δεν μπορεί να προκύψει αφού γίνουν όλοι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα που υπάρχουν οι δυσκολίες, που υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις, αυτό σφυρηλατείται ώστε εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπάρχει αυτή η κοινή πορεία. Και θέλω να σας πω η συνεργασία με τις χώρες Visegrad είναι και μια συνεργασία -πλην της Πολωνίας που είναι πιο ισχυρή χώρα στα μεγέθη της- μικρομεσαίων κρατών που θα πρέπει να υπερασπιστούν και τα δικαιώματά τους στις επερχόμενες θεσμικές αλλαγές. Επειδή έχω κάνει πάρα πολλές διαπραγματεύσεις, ξέρω ότι ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη από τη διεύρυνση και, πριν τελειώσει αυτή η διαδικασία, φέρνουν τις θεσμικές αλλαγές στο όνομα της διεύρυνσης, οι οποίες δεν είναι πάντα εύκολες και ευχάριστες. Άρα η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης έχει και αυτή την πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επανέρχομαι λίγο στο θέμα των Σκοπίων και στην αυριανή συνάντηση που έχετε. Αν καταλαβαίνουμε σωστά αυτό το οποίο μπορεί να συζητάτε με τον κύριο Δημητρόφ αφορά και την υπογραφή μιας διεθνούς συμφωνίας που θα έχει σαφές χρονοδιάγραμμα, θα προβλέπει βήματα και εκατέρωθεν υποχρεώσεις από τις δυο χώρες ώστε εφόσον σε ένα διάστημα ενός έτους, δυο ετών, τριών ετών καταλήξουμε σε αυτά που ζητάει η μια και η άλλη πλευρά να προχωρήσουμε;
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ακούω από το πρωί ένα χρονοδιάγραμμα που δεν έχω καταλάβει από πού προέκυψε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το έχει πει ο κος Τζανακόπουλος στον Alpha.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, είπε τι για δυο-τρία χρόνια;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είπε για δυο-τρία χρόνια απλά μίλησε για ένα χρονοδιάγραμμα.
Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ δυο-τρία χρόνια δεν έχω ακούσει, δεν έχω διαπραγματευτεί, δεν έχω προτείνει, δεν μου προτείνανε, το λέω για να είμαι σαφής. Εμείς έχουμε τον κύριο Νίμιτς που διαμεσολαβεί. Ο κος Νίμιτς έχει, με βάση την 817 και 845 Απόφαση του ΟΗΕ, έχει αναλάβει να απαντήσει στον ΟΗΕ πότε οι χώρες θα έχουν λύσει το ονοματολογικό, προκειμένου να επικυρωθεί από τον ΟΗΕ. Ο κος Νίμιτς έχει ένα δικό του σχέδιο νομικού χαρακτήρα που θα καταθέσει στο ΟΗΕ, όταν έρθει η ώρα του. Και δίπλα σε αυτό έχουμε υποβάλει εμείς μια πρόταση προς το έτερο μέρος που αφορά τη λύση ορισμένων ζητημάτων, όπως είναι ο αλυτρωτισμός και η διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος για τη μελλοντική συνεργασία ανάμεσα στα δυο κράτη. Δηλαδή, και ανάμεσα στο G2G να υπάρχουν συναντήσεις κυβερνήσεων, διευθύνσεων, συνεργασία στην ασφάλεια, στα οικονομικά, στον πολιτισμό, στην παιδεία. Αυτό, γιατί θέλουμε την ημέρα που θα εμφανίσουμε, και θα την εμφανίσουμε, θα έρθει, ελπίζω βαθύτατα, η συμφωνία πάνω στο ονοματολογικό και τα συνακόλουθά του, αυτό να εντάσσεται σε πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας. Δεν θα ήθελα μια συμφωνία που απλώς θα έλεγε λύσαμε κάποια αρνητικά του παρελθόντος χωρίς θετικά στο μέλλον.
Όσον αφορά αυτό το κομμάτι της προόδου, της προοπτικής κλπ. δεν έχουμε προβλήματα. Βλέπετε το μέλλον αποδεικνύεται πιο εύκολο από το παρελθόν. Ελπίζω να τελειώσουμε και να αποδείξουμε ότι το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και το μέλλον ανήκει και στους δυο μας.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Σας ευχαριστούμε.
11 Μαΐου, 2018