Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και τοv δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε λίγες ημέρες συμπληρώνετε έναν χρόνο στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών. Μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό της θητείας σας ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:
Στο χρόνο που πέρασε, η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιήθηκε συστηματικά, θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση της τραυματισμένης από την οικονομική κρίση εικόνας της χώρας. Παράλληλα, εργάστηκε μεθοδικά, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος, σε διεθνές επίπεδο, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεών μας με βασικούς εταίρους της Ευρωζώνης.
Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά. Η αξιοπιστία της χώρας ενισχύεται, όλοι πλέον μιλούν για Grecovery αντί για Grexit, η Ελλάδα σταθεροποιείται, προσελκύει ξένους επενδυτές και διαμορφώνονται οι συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και αναβάθμισης της χώρας σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο.
Με μία ενορατική, δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών, η Ελλάδα ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας, ανανεώνει παραδοσιακές φιλίες και οικοδομεί νέες, ενισχύοντας τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, διαφυλάττοντας στο ακέραιο και προωθώντας τα συμφέροντά της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμμετείχατε στις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν. Επισκεφθήκατε μέσα στην εβδομάδα το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο, αλλά και την Παλαιστίνη. Μείνατε ικανοποιημένος από τις δύο πρώτες επισκέψεις και τι αναμένεται να προκύψει από το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η μόλις ολοκληρωθείσα επίσκεψή μου στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ελληνική διπλωματία δίνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανακτά το χαμένο έδαφος και την ισχύ της, γίνεται εξωστρεφής και αποτελεί ελκυστικό προορισμό επενδύσεων.
Στην Κίνα θέσαμε τις βάσεις για τη διεύρυνση της οικονομικής μας συνεργασίας, την προσέλκυση κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τη στρατηγική συνεργασία με μία χώρα που είναι οικονομική υπερδύναμη και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο Αζερμπαϊτζάν προωθήσαμε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος, εάν επιλεγεί, θα θέσει την Ελλάδα στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.
Στην Παλαιστίνη ανανεώσαμε τη στήριξη μας στο δίκαιο αίτημα του Παλαιστινιακού λαού για μία λύση του Μεσανατολικού που θα προσφέρει ασφάλεια στο Ισραήλ και θα προβλέπει δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους. Στο Ισραήλ θέσαμε τις βάσεις για την ενδυνάμωση της στρατηγικής μας συνεργασίας και συμφωνήσαμε ότι αυτή θα επεκταθεί στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας, της έρευνας και τεχνολογίας και εν γένει της οικονομίας. Όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδος-Ισραήλ που αποφασίσαμε ότι θα συγκληθεί στο επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρίσκεστε σε ένα από τα πιο νευραλγικά Υπουργεία. Οι προκλήσεις είναι καθημερινές. Μήπως η στρατηγική μας θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή έναντι της Τουρκίας και των Σκοπίων ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Στη διεθνή σκακιέρα, γενικότερα, αλλά και έναντι της Τουρκίας και των Σκοπίων ειδικότερα, η στρατηγική μας είναι αυτή που πρέπει και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Διαμορφώνεται με βάση την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και σύμφωνα με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Σας διαβεβαιώνω ότι κάθε ενέργεια και δήλωσή μας είναι προϊόν εκτενούς και προσεκτικού σχεδιασμού, μελέτης και πολύωρων συσκέψεων. Παραμένουμε αταλάντευτοι στις βασικές μας αρχές και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε την αλλαγή στάσης των γειτόνων μας, δίνοντάς τους, στο πλαίσιο της ΕΕ, κίνητρα προσαρμογής στις αρχές της καλής γειτονίας και στα ευρωπαϊκά κριτήρια της Κοπεγχάγης, διότι πολύ απλά πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί την σταθερότητα της περιοχής και το εθνικό συμφέρον της χώρας μας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω την ιδιαίτερη σημασία της σύγκλισης στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Μάρτιο, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που έθεσε τις βάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Η κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας-Τουρκίας είναι μία εξέλιξη ιστορικής σημασίας με θετική επίδραση τόσο στην περιφερειακή σταθερότητα όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανταποκρίνεται στην κοινή επιθυμία των δύο λαών για ειρήνη και συνεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε εξελίξεις στο Σκοπιανό;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η βούλησή μας για επίλυση του θέματος είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και η προσήλωσή μας στις αρχές και τα κριτήρια που θα πρέπει να ικανοποιούνται από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη βήματα που δείχνουν ότι συμμετέχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς, αντίστοιχα βήματα δεν έχουμε δει από την πλευρά των Σκοπίων, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει να αφήσει οριστικά πίσω το βαλκανικό της παρελθόν και να εργασθεί εποικοδομητικά για το ευρωπαϊκό της μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τη ΔΕΠΑ να καταλήγει στους Ρώσους και με τις συμμαχίες με Μόσχα, Πεκίνο, Μπακού, Τελ Αβίβ, θεωρείτε ότι λύνονται ζητήματα γεωστρατηγικού χαρακτήρα ή δημιουργούνται άλλα, περισσότερα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι μία διαδικασία ανοικτή σε όλους και το αποτέλεσμά του διαγωνισμού, ο οποίος δεν διεξάγεται με γεωπολιτικά αλλά αυστηρώς οικονομικά κριτήρια, δεν έχει προεξοφληθεί. Ανεξαρτήτως αυτού, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει δυτική χώρα που να μη συνεργάζεται με την Κίνα, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ. Κατά συνέπεια, κανένα θέμα δεν δημιουργείται από τη διεύρυνση της συνεργασίας της Ελλάδος με τις ανωτέρω ανερχόμενες οικονομικά δυνάμεις, οι οποίες είναι πλήρως ενταγμένες σε όλους τους πολυμερείς διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.

1 Ιουνίου, 2013