Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΒΤΑ) 15.12.2012
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια θα είναι τα βασικά θέματα της επικείμενης συνεδρίασης των δυο κυβερνήσεων; Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά από τις συνομιλίες των Υπουργικών Συμβουλίων; Πρόκειται να υπογραφούν και συγκεκριμένες συμφωνίες;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ελληνο-βουλγαρικές σχέσεις αποτελούν πρότυπο συνεργασίας, ιδίως στη γειτονιά μας. Είναι η απτή απόδειξη της ισχύος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και της ικανότητας του να λειτουργεί ως καταλύτης ειρήνης, προόδου και ανάπτυξης. Εύχομαι και άλλοι γείτονές μας να ακολουθήσουν το πνεύμα αυτό, και να συνεργασθούν μαζί μας, ώστε να οικοδομήσουμε μια νέα νότιο-ανατολική Ευρώπη, η οποία θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής, δεν θα προσδιορίζονται από συγκρούσεις του παρελθόντος, αλλά από τα έργα ειρήνης και ανάπτυξης του παρόντος και το κοινό όραμα για το μέλλον. Ο Βουλγαρικός λαός έχει μακραίωνη ιστορία. Πέρασε, όπως όλοι οι λαοί της περιοχής, από δύσκολες περιόδους, που άφησαν το στίγμα τους, χωρίς όμως να τον εμποδίσουν να οραματίζεται ένα διαφορετικό, καλύτερο μέλλον στην Ενωμένη Ευρώπη.
Είναι λαός εργατικός, υπερήφανος και αποφασιστικός. Όταν άνοιξαν τα σύνορα και έπεσε το παλιό καθεστώς, χιλιάδες Βούλγαροι πολίτες ήρθαν στην Ελλάδα, προσπαθώντας να φτιάξουν τη ζωή τους. Και το έκαναν. Πρόκοψαν, πολλοί από αυτούς παραμένουν στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν ως δεύτερη πατρίδα τους. Από την άλλη πλευρά, πάρα πολλοί Έλληνες έχουν κάνει επενδύσεις, ζουν και εργάζονται το τελευταίο διάστημα στην Βουλγαρία, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη και την πρόοδο και των δύο χωρών.
Το δεύτερο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας, που συνέρχεται στην Αθήνα την Δευτέρα, σηματοδοτεί την αμοιβαία επένδυση των χωρών μας στη μεταξύ μας συνεργασία, σε όλο και περισσότερους, όλο και σημαντικότερους τομείς. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε αναξιοποίητες τις τεράστιες δυνατότητες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία σε τομείς που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών μας, όπως το περιβάλλον, το εμπόριο και ο τουρισμός. Κύρια επιδίωξη της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε αυτή την στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Με δεδομένο ότι, θα υπάρξουν κατ’ ιδίαν συνομιλίες, πέραν των Πρωθυπουργών και μεταξύ Υπουργών των δύο χωρών, θα γίνει εκτενής επισκόπηση σειράς θεμάτων και θα αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες συνεργασίας. Τέλος, ως επιστέγασμα του διαλόγου μας, προγραμματίζεται η υπογραφή συμφωνιών για, μεταξύ άλλων, θέματα παιδείας και πολιτισμού, αθλητισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ραδιοσυχνοτήτων και τουρισμού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα σχολιάζατε τις τελευταίες εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα στη Βουλγαρία, δηλαδή η αποχώρηση από το σχέδιο για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», η υπογραφή της οριστικής επενδυτικής απόφασης για τον αγωγό φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα», η απόφαση για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιλογή χρήσης της πυρηνικής ενέργειας είναι πολύ σοβαρή απόφαση και είναι σημαντικό ο βουλγαρικός λαός να έχει την ευκαιρία να δηλώσει την επιθυμία του. Για το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, η Ελλάδα έχει κάνει τις δικές της επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, μια χώρα που επιλέγει να ενσωματώσει στο ενεργειακό της μίγμα την πυρηνική ενέργεια, πρέπει απαραιτήτως να τηρεί, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια, τους κανόνες και τη νομοθεσία που απορρέει από το διεθνές συμβατικό πλαίσιο και τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Κατά συνέπεια, πρέπει να υπάρχουν συχνοί και πυκνοί έλεγχοι, που είναι απαραίτητοι για την εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, καθώς και στενή παρακολούθηση των προγραμμάτων και των εγκαταστάσεων.
Πέρα από την πυρηνική ενέργεια όμως, Ελλάδα και Βουλγαρία έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας γενικότερα στον τομέα της ενέργειας. Είμαστε γειτονικές χώρες, με στρατηγική θέση για τη μεταφορά υδρογονανθράκων προς την Ευρώπη. Μην ξεχνάμε ότι πριν λίγα χρόνια, όταν η Βουλγαρία αντιμετώπισε προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου από το Βορρά, η Ελλάδα αναπλήρωσε άμεσα τις ελλείψεις, κρατώντας τα σπίτια των φίλων μας στη Βουλγαρία ζεστά μες στο χειμώνα. Αυτή η εμπειρία μας δίδαξε ότι πρέπει να επισπεύσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας. Ο South Stream είναι ένα σημαντικό έργο, που έχει τη στήριξη της Ελλάδας, όπως και η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αέριου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο TAP, αλλά ακόμα και ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που παραμένει κατά τη γνώμη μας ένα σχέδιο χρήσιμο για τη γειτονιά μας και την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων περί του ονόματος της κοινής μας γειτόνισσας και κατά συνέπεια περί της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής είναι γνωστές. Τώρα τελευταία οξύνονται οι διαφορές μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας που πάλι αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου. Πώς εκτιμάτε στα συμφραζόμενα των τελευταίων εξελίξεων τη θέση της Σόφιας απέναντι στις προσπάθειες ορισμένων κύκλων στα Σκόπια να διαστρεβλώσουν το παρελθόν και την ταυτότητα του βουλγαρικού πολιτισμού στην περιοχή;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι λογικό η κάθε χώρα να έχει τις δικές της ευαισθησίες στα θέματα που θεωρεί κορυφαίας σημασίας. Τόσο οι ελληνικές θέσεις, όσο και οι θέσεις της Βουλγαρίας για την πολιτική και τη συμπεριφορά των Σκοπίων είναι γνωστές. Οι ευαισθησίες μας είναι διαφορετικές. Υπάρχει όμως, μια κοινή μεγάλη ανησυχία και ένας κοινός προβληματισμός για την έξαρση φαινομένων εθνικιστικής και λαϊκίστικης ρητορικής και καλλιέργειας κλίματος μισαλλοδοξίας. Αυτές οι προκλητικές ενέργειες δε συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Μία χώρα που δηλώνει ότι έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και προσανατολισμό, όπως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι τιμά και σέβεται την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Και εμείς είμαστε εδώ να την στηρίξουμε στη νέα αυτή πορεία της, μόλις εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις που αποτελούν κοινοτικό κεκτημένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε αναμένεται να λειτουργήσει η συνοριακή διάβαση Κομοτηνή-Κίρτζαλι;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι συνοριακές διαβάσεις μεταξύ των δύο χωρών φέρνουν τις κοινωνίες μας πιο κοντά. Είναι σημαντικές για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, ειδικά σε τοπικό επίπεδο. Εντάσσονται σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, που αποσκοπεί στην ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας και τη δημιουργία πολλαπλασιαστικών ωφελημάτων για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πνεύμα, ήδη λειτουργούν πέντε συνοριακές δίοδοι. Προχωρούμε με σταθερό ρυθμό και παρά τις δυσχέρειες που ανέκυψαν κατά καιρούς, στην ολοκλήρωση της ανωτέρω διόδου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες είναι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών, αλλά όχι μόνο, σχέσεων;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ευρώπη βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Αυτή η κρίση δοκιμάζει πρωτίστως την ενότητά της. Το δεσμό και την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της. Είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε από την κρίση πιο ενωμένοι και πιο ισχυροί. Και μαζί θα χτίσουμε τη νέα μεγάλη μας χώρα, την Ευρώπη.
Στη σημερινή εποχή, οι εθνικές οικονομίες είναι αλληλένδετες. Η γνώση, η τεχνολογία, το χρήμα, δε γνωρίζουν σύνορα. Η ευημερία και το υψηλό επίπεδο διαβίωσης της Δύσης διαχέεται στις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ η κρίση μιας τράπεζας ή μιας χώρας μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες.
Σε αυτό το παγκόσμιο περιβάλλον, η συνεργασία, ειδικά με τους γείτονες, δεν είναι απλά επιλογή, αλλά επιτακτική ανάγκη, στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού. Η συνεργασία μας με τη Βουλγαρία είναι ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε. Το αντίθετο, δεν πρέπει να αφήσουμε καμία ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση μάς ώθησε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε διαφορετικά. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πιο εξωστρεφείς, αναζητώντας επιχειρηματικές ευκαιρίες και νέες αγορές. Στη χώρα σας οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα ανακτά σιγά-σιγά την ανταγωνιστικότητα της, ενώ εξυγιαίνει και θέτει σε ορθές βάσεις την οικονομία της. Η Ελλάδα θα γυρίσει το παιχνίδι και θα κερδίσει. Και από τα οφέλη αυτής της επιτυχίας θα κερδίσει και η Βουλγαρία και όλη η ευρύτερη περιοχή μας. Το μέλλον μας είναι κοινό.
16 Δεκεμβρίου, 2012