Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μια μακρά εμπειρία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και στο διπλωματικό σώμα γενικότερα. Πώς αξιολογείτε μέχρι τώρα την πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο και πόσο σημαντική θεωρείτε αυτήν την Προεδρία;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Επισκέφθηκα την Κύπρο την ημέρα της ανάληψης της Προεδρίας της. Ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδος, ως Υπουργός Εξωτερικών. Και είμαι υπερήφανος που μοιράστηκα με τον κυπριακό λαό αυτή τη συμβολική ημέρα. Η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε εξαιρετική προετοιμασία. Ανέλαβε την Προεδρία στην πιο δύσκολη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω της σφοδρότερης οικονομικής και πολιτικής κρίσης και με μια πολύ δύσκολη ατζέντα. Χάρη στην καλή προετοιμασία και την ικανότητα του διπλωματικού της μηχανισμού, είμαι βέβαιος ότι με σεβασμό στο θεσμικό της ρόλο, θα φέρει σε πέρας την αποστολή της με επιτυχία, κατορθώνοντας να συμβιβάσει αποκλίνουσες θέσεις και αναδεικνύοντας όλα αυτά που μας ενώνουν, στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Η επιτυχία της, άλλωστε, θα αναδείξει σε όλο τον κόσμο το στρατηγικό λάθος της Τουρκίας να προσβάλει τον κορυφαίο ευρωπαϊκό θεσμό και να αφήσει να παρέλθει ανεκμετάλλευτη άλλη μια ευκαιρία για πρόοδο στο Κυπριακό, αλλά και στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 6-7 του μήνα θα βρεθείτε στην Πάφο για την άτυπη Σύνοδο ΥΠΕΞ ΕΕ. Σε ποια από τα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής πιστεύετε ότι θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θα έχουμε την ευκαιρία για μια ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των 27. Φυσικά θα ενημερώσουμε τους ομολόγους μας για την επίσκεψή μας στην Αίγυπτο και τις επαφές μας με τον Πρόεδρο Μόρσι, αλλά και την ηγεσία του Αραβικού Συνδέσμου. Πέρα από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι στην άμεση γειτονιά μας, την Νότια και Ανατολική Μεσόγειο συντελούνται τεράστιες αλλαγές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι παρούσα σε αυτές τις εξελίξεις, συνειδητοποιώντας ότι η συνεισφορά της δεν συνιστά βοήθεια, αλλά αυτονόητη επένδυση και για τη δική της σταθερότητα και ανάπτυξη. Η ΕΕ δεν έρχεται να επιβάλει πρότυπα, αλλά να συμπαρασταθεί στους αραβικούς λαούς καθώς χαράζουν το δικό τους δρόμο προς τη δημοκρατία. Οι σταθερές του παρελθόντος ανατρέπονται, δημιουργώντας ελπίδες, ευκαιρίες, αλλά και σημαντικές προκλήσεις. Η κατάσταση στην Συρία είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας, αλλά και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η διεθνής κοινότητα -και ειδικότερα η ΕΕ- οφείλει να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια για την ειρηνική επίλυση της αιματηρής αυτής κρίσης, με σεβασμό στην κυρίαρχη βούληση του συριακού λαού. Η λύση πρέπει να δοθεί από τους ίδιους τους Σύρους που έχουν ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα αίματος στον αγώνα για δημοκρατία και ελευθερία. Θα συζητήσουμε επίσης τη σημασία της παιδείας και του νερού, στη διαμόρφωση του νέου διεθνούς περιβάλλοντος, που παράλληλα με την ανάπτυξη, χρειάζεται μια πολιτική προσέγγιση για την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι η απάντηση στην κρίση χρέους της ΕΕ θα δοθεί τελικά με πολιτικούς όρους; Και μήπως οι μέχρι τώρα πολιτικοί χειρισμοί σε υπερεθνικό και διακρατικό επίπεδο επέτειναν την κρίση;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η οικονομική κρίση έχει εξελιχθεί και σε πολιτική κρίση. Σε κρίση ταυτότητας και προσανατολισμού. Είναι πρωτίστως κρίση εμπιστοσύνης. Όχι μόνο των αγορών απέναντι στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Κρίση εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Δυστυχώς, τα αργά αντανακλαστικά και η έλλειψη οράματος επέτρεψαν στις ακραίες φωνές στην Ευρώπη να επιβάλλουν τη δική τους λαϊκίστικη ατζέντα. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα, που απειλεί τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η απάντηση στην κρίση θα συνοδεύεται από ένα νέο όραμα για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, μέσα από το οποίο θα γεννηθεί μια Ένωση πιο ισχυρή και πιο δεμένη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πρόσφατα μεταβεί στη Γερμανία για επαφές με το Γερμανό ομόλογό σας ο οποίος απέκλεισε επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Μετά από αυτό ποια περιθώρια διαπραγμάτευσης υπάρχουν για την Ελλάδα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα δίνει τη μάχη και θα την κερδίσει. Θα την κερδίσει σε συνεργασία με τους εταίρους της, που θα πιστέψουν στην αποφασιστικότητά μας να μείνουμε στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες και αυτές οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Αντίθετα, χρειάζεται να ξαναδώσουμε στον κόσμο την ελπίδα. Η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς, ώστε η χώρα μας να ανακτήσει την αξιοπιστία που χάθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Και θα τα καταφέρουμε, σε πείσμα όλων αυτών που κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την προσπάθειά μας και να μας γυρίσουν στη δραχμή.

Οι διεθνείς ανησυχίες για τις συνέπειες και η αναμφισβήτητη αποφασιστικότητα του Έλληνα Πρωθυπουργού να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, προχωρώντας σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, συντείνουν στην αναθεώρηση της εικόνας της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της στάσης των εταίρων μας. Η εφαρμογή του τετράπτυχου των αλλαγών – εκσυγχρονισμός του κράτους, απελευθέρωση και άνοιγμα των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις και νέο φορολογικό σύστημα – δε συνιστούν απλά δέσμευση της χώρας έναντι των εταίρων της, αλλά πρωτίστως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή της Ελλάδος στις απαιτήσεις μιας ανταγωνιστικής συμμετοχής στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, με μικρότερη χρηματοοικονομική εξάρτηση και πιο ενισχυμένη θέση στη διεθνή κατανομή δραστηριοτήτων και στο διεθνές εμπόριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας στο νέο οικονομικό-πολιτικό σκηνικό;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου είναι σχέσεις αδελφικές. Αποτελούν μια από τις θεμελιώδεις και πλέον ανθεκτικές σταθερές του γεωπολιτικού χάρτη της περιοχής μας. Αναμφίβολα περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας. Όμως η κρίση δεν μπορεί να επηρεάσει τους δεσμούς μας. Είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία και αυτή τη δυσκολία και το πιο σημαντικό: θα μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να φτάσει ξανά ο ελληνισμός σε αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ. Πώς βλέπετε την προοπτική και τη δυναμική αυτής της συνεργασίας, κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια δυναμική σχέση με πολύ θετικές προοπτικές. Όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά σε πάρα πολλούς τομείς, τα συμφέροντά μας είναι συμπληρωματικά και μας δίνουν την ευκαιρία να αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για τους λαούς μας. Αυτό που είναι κρίσιμης σημασίας είναι να ξεπεράσουμε τις διακηρύξεις, και με ρεαλισμό να δώσουμε περιεχόμενο σε αυτή τη σχέση. Άλλωστε, η συνεργασία μας δεν βασίζεται σε αποκλεισμούς, αλλά είναι ανοικτή στη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής, με τις οποίες Ελλάδα και Κύπρος διατηρούν παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας. Για αυτό πιστεύω ότι η ενίσχυση των σχέσεών μας μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση και στα περιφερειακά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν στο άμεσό μέλλον κάποια σχέδια για οριοθέτηση και αξιοποίηση της ελληνικής ΑΟΖ;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Ένας από τους βασικούς στόχους της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Και βέβαια, η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, όπως και ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, αποτελούν προτεραιότητα και είναι πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής. Αυτό άλλωστε περιλαμβάνεται και στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση. Χρειάζεται μεθοδικότητα, καλός σχεδιασμός και συνεχής συντονισμός. Ήδη προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι διαδικασίες για την έρευνα του ενεργειακού δυναμικού στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης, όπως και η αξιοποίηση επιβεβαιωμένων κοιτασμάτων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία ευκαιρία αναξιοποίητη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού βρίσκονται σε στασιμότητα. Ποια η θέση της Ελλάδας και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Κύπριους πολίτες.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να εκφράσω το σεβασμό και το θαυμασμό μου για τα επιτεύγματα των Κυπρίων αδελφών μας, που κατόρθωσαν μετά την εθνική καταστροφή, να ξαναχτίσουν την πατρίδα τους και να την κάνουν ισχυρό και υπολογίσιμο παράγοντα στη διεθνή σκηνή, όπως αποδεικνύει και η προεδρία της ΕΕ που ασκεί σήμερα η Κύπρος. Δυστυχώς, ο στόχος της επανένωσης του νησιού εξακολουθεί να παραμένει ανεκπλήρωτος και αυτή τη στιγμή, με ευθύνη της τουρκικής πλευράς, η διαδικασία είναι παγωμένη. Δεν πρέπει όμως να το βάλουμε κάτω. Πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τις ευθύνες της άλλης πλευράς για την εισβολή, τη συνεχιζόμενη κατοχή, τον εποικισμό και την έλλειψη προόδου. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για την επίτευξη δίκαιης λύσης, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Μην ξεχνάμε ότι πλέον δίνουμε τη μάχη έχοντας επιτύχει τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα στρατηγικό επίτευγμα για ολόκληρο τον ελληνισμό.

6 Σεπτεμβρίου, 2012