Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στη βουλγαρική εφ. «ΤΡΟΥΝΤ» (13.05.11)


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, συμμετείχατε σε διάσκεψη στη Σόφια για την ευρωπαϊκή εμπειρία και το μέλλον των αραβικών επαναστάσεων. Προτείνατε νέο σχέδιο Μάρσαλ για τον αραβικό κόσμο και σοβαρότερη δέσμευση της ΕΕ. Δεν θα καταστεί υπερβολικό αυτό για τους πολίτες σας που πιέζονται από την χρηματοοικονομική κρίση στην Ελλάδα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική, κι όχι μόνο μέσω της πολιτικής γειτονίας της ΕΕ. Πρόκειται για τους νότιους γείτονές μας. Σταθερότητα, ειρήνη και οικονομική άνοδο εκεί, σημαίνουν το ίδιο και για την Ελλάδα, αλλά και μείωση της μεταναστευτικής πίεσης τόσο στη χώρα μου, όσο και στα υπόλοιπα κράτη – μέλη του νοτίου τόξου της ΕΕ – Μάλτα, Ιταλία, Κύπρος. Όλοι εμείς έχουμε ευθύνες για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Πρέπει να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα για το μέλλον και την ανάπτυξη της Β. Αφρικής και στη Μέσης Ανατολής. Είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για την ΕΕ να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της. Γι’ αυτό και εμείς προτείνουμε ένα σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» ως μία επένδυση όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και για την Ευρώπη.
Οι αραβικές χώρες χρειάζονται ιδέες, υποστήριξη και όχι μόνο πόρους. Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τον όρο «όραμα» για να μην ακουστεί απαιτητικά, αλλά πραγματικά χρειαζόμαστε όραμα για το μέλλον.
Η ΕΕ πρέπει να αναπτύξει νέου τύπου συμφωνίες συνεργασίας με τα κράτη της Β. Αφρικής και τη Μέση Ανατολή, με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες και διευκολύνσεις. Προτείνουμε και τη δημιουργία εκεί χρηματοοικονομικών θεσμών, τύπου Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η ελληνική θέση για τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που κατακλύζουν τώρα τελευταία την Ευρώπη;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ή έκταση και η μορφολογία των συνόρων μας καθιστούν δύσκολη τη φύλαξή τους, όταν υπάρχει αυξημένη πίεση από παράνομες μεταναστευτικές ροές. Θα πω ανοιχτά επίσης ότι η γειτονική Τουρκία δεν εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα αναστολής των μεταναστευτικών κυμάτων προς την Ελλάδα από το έδαφός της. Πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση που αποτελεί μεγάλη πρόκληση για μας.
Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος και ο έλεγχος είναι δύσκολος. Θεωρούμε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος του χώρου Σέγκεν. Χρειάζονται αλληλεγγύη και συνεργασία. Πρόκειται για ηθική δέσμευση κάθε κράτους στην ΕΕ κατά τη γνώμη μου, το να συμμετάσχει στην επίλυση των προβλημάτων στα εξωτερικά σύνορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι νέες δυσκολίες θα επηρεάσουν αρνητικά τη βουλγαρική υποψηφιότητα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Συνθήκη Σέγκεν αποτελεί κοινούς αυστηρούς κανόνες, που ο καθένας πρέπει να τηρεί και αυτό κάνει και η Ελλάδα. Γι’ αυτό η παράνομη μετανάστευση αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα για μας – γιατί τηρούμε πιστά τις υποχρεώσεις μας σχετικά με την προστασία των συνόρων Σέγκεν.
Η Βουλγαρία πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη. Εμείς αναμένουμε να γίνετε μέλος του χώρου Σέγκεν, πρωτοστατήσαμε στην ευρωπαϊκή υποστήριξη των χωρών των Βαλκανίων – για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, τώρα στον χώρο Σέγκεν. Αλλά πραγματικά, κάθε κράτος – μέλος πρέπει να τηρεί τους ίδιους όρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς αντιμετωπίζετε την ιταλο-γαλλική ιδέα για αλλαγή των κανόνων σε ό,τι αφορά τα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σέγκεν;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαστε πάντα υπέρ των αλλαγών που οδηγούν στην σωστή κατεύθυνση. Ίσως ήρθε ο καιρός να προσαρμοστεί η συμφωνία Σέγκεν προς τα νέα δεδομένα. Από τη μία, η ελεύθερη μετακίνηση είναι ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ΕΕ και δεν θέλουμε να δούμε την αυτή την ελευθερία να περιορίζεται. Από την άλλη, έχουμε συμφέρον να δούμε έναν καλύτερο έλεγχο των συνόρων στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ποιο είναι το σημαντικότερο θέμα για την Ελλάδα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για την Ελλάδα, όπως και για τη Βουλγαρία, κάθε είδος οικονομικής σύμπραξης είναι πολύ σημαντική, για να μπορούν οι άνθρωποι να ζουν μαζί καλύτερα. Αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, ιδιαίτερα για μας στα Βαλκάνια, στο δικό μας τμήμα της Ευρώπης, με βεβαρημένη ιστορία και παρελθόν.
Γι’ αυτό και επικροτήσαμε την πρότασή σας για από κοινού συνεδριάσεις των δύο κυβερνήσεων, με επικεφαλής τους δύο πρωθυπουργούς, Μπορίσοφ και Παπανδρέου. Γνωρίζουμε ότι μοιράζονται θερμά αισθήματα και σεβασμό ο ένας προς τον άλλο. Αυτό είναι το σωστό μήνυμα – για από κοινού συνύπαρξη, για το κοινό μέλλον στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο είναι το πραγματικό όφελος για τους ανθρώπους από αυτές τις κοινές κυβερνητικές διασκέψεις;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αφορούν στις μεταφορές, την ελεύθερη διακίνηση, τη γεωργία, τον πολιτισμό, την παιδεία, την υγειονομική περίθαλψη – όλους τους σημαντικούς τομείς, στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε από κοινού και στενά, προς υποστήριξη των πολιτών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κοινό ενεργειακό έργο, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο η σημερινή βουλγαρική κυβέρνηση έχει επιφυλάξεις. Η Ελλάδα συνεχίζει να το υποστηρίζει;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Από την αρχή το έργο αυτό είναι έργο προτεραιότητας για την Ελλάδα. Κάθε χώρα, φυσικά, έχει δικαίωμα στην άποψή της, που πρέπει να γίνεται σεβαστή. Ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για περιβάλλον. Η Ελλάδα μελετά, επίσης, πολύ προσεκτικά αυτή την πτυχή του θέματος. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνησή σας αναμένει ανάλογη περιβαλλοντική εκτίμηση και ελπίζουμε πως αυτή θα άρει τις επιφυλάξεις γύρω από το έργο αυτό.
Ο ενεργειακός τομέας είναι στρατηγικής σημασίας και για την ευρύτερη περιοχή και για την ΕΕ. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ως γείτονες πρέπει να εργαζόμαστε πολύ στενά και από κοινού στον τομέα αυτό. Π. χ. στις μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας, στις οποίες η Ελλάδα έχει εμπειρία.
Τέλος, δεν πρέπει να λησμονούμε και ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο περιφερειακής συνεργασίας, αυτό της κατασκευής του αγωγού διασύνδεσης των συστημάτων αερίου Ελλάδος – Βουλγαρίας, το οποίο επίσης η Ελλάδα στηρίζει και θεωρεί σημαντική την υλοποίησή του.

13 Μαΐου, 2011