ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς καθορίστηκαν οι συνομιλίες με τον απεσταλμένο της Λιβύης Abdul Ati al Obeidi;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η πρωτοβουλία για τις συνομιλίες στην Αθήνα προήλθε από τη λιβυκή πλευρά και συγκεκριμένα μετά από τηλεφώνημα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Παπανδρέου και του Λίβυου πρωθυπουργού al Mahmudi, το οποίο επίσης πραγματοποιήθηκε ύστερα από παράκληση της Τρίπολης. Αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας ήταν η αποστολή Λίβυου απεσταλμένου σε Αθήνα, Άγκυρα και Μάλτα. Ύστερα από συνεννόηση με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον αραβικό κόσμο, αποφασίσαμε να δεχτούμε τον απεσταλμένο της Λιβύης, δεδομένου ότι η Ελλάδα δε θέλησε ποτέ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά τις συνομιλίες σας με τον Obeidi θεωρείτε δυνατή μια πολιτική λύση;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το σημαντικότερο συμπέρασμά μας από τις συνομιλίες είναι: το καθεστώς της Λιβύης αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα πλην της εξεύρεσης πολιτικής λύσης. Αυτό είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα, πλην όμως δε μπορούμε να προσεγγίσουμε περισσότερο μια λύση, όσο το καθεστώς θέτει όρους. Εξ’ ου και είναι πρόωρο να διατυπώνουμε εικασίες για την έκβαση μιας τέτοιας διαδικασίας. Η λιβυκή πλευρά εξέφρασε, ωστόσο, προς εμάς την πρόθεσή της να εκπληρώσει όσα προκύπτουν από τα ψηφίσματα των ΗΕ, δηλαδή να παύσουν άμεσα οι εχθροπραξίες και να υπάρξει μέριμνα για τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό, βέβαια, το έχει δηλώσει και άλλη φορά το καθεστώς Καντάφι, χωρίς όμως να το τηρήσει. Αποφασιστικής σημασίας είναι στην παρούσα φάση το ερώτημα, πώς μπορεί να υλοποιηθεί αποτελεσματικά η κατάπαυση του πυρός, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η πρότασή μας. Και οι δύο πλευρές, το καθεστώς και το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο πρέπει, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών, του Αραβικού Συνδέσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αφρικανικής Ένωσης να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την αποτελεσματική κατάπαυση του πυρός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θεωρείτε αξιόπιστους τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι ενδιαφέρεται για διάλογο εντός της χώρας;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό το ερώτημα παραμένει ανοιχτό. Η πρόσφατη εμπειρία δε διευκολύνει τη διεθνή κοινότητα στο να εμπιστεύεται το καθεστώς της Λιβύης. Απ’ την άλλη, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τη διπλωματική-πολιτική οδό, καθώς κανείς δε έχει συμφέρον να συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Η αξιοπιστία των πρόσφατων επίμονων διαβεβαιώσεων του καθεστώτος θα εξακριβωθεί λίαν συντόμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έδωσε ο Λίβυος απεσταλμένος την εντύπωση ότι στην Τρίπολη θεωρούν πως μια ενδεχόμενη λύση θα μπορούσε να περιλαμβάνει και το πολιτικό μέλλον του Μουαμάρ Καντάφι ή των γιών του στη Λιβύη;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Στη διπλωματία πρέπει να προσέχει κανείς να μην οδηγείται σε αδιέξοδα. Η διεθνής κοινότητα έχει εκφραστεί ήδη ξεκάθαρα σχετικά με το μέλλον του Καντάφι. Δεν υπάρχει κανείς στη διεθνή κοινότητα που να μπορεί να φανταστεί ένα πολιτικό μέλλον της Λιβύης με τον Μουαμάρ Καντάφι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκφράστηκε ο al Obeidi σχετικά με το μελλοντικό ρόλο των γιων του Καντάφι;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Επ’ αυτού του ζητήματος δε μπορεί να λεχθεί τη στιγμή αυτή τίποτα συγκεκριμένο. Είναι ξεκάθαρο, πάντως, ότι η μελλοντική ηγεσία της χώρας μπορεί να καθοριστεί μόνο μέσω της ελεύθερης απόφασης του λιβυκού λαού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο al Obeidi συνέχισε το ταξίδι του στην Άγκυρα. Αναζητά η Λιβύη τον βολικότερο διαμεσολαβητή;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν επιθυμώ να προβώ σε εικασίες για τις προθέσεις του λιβυκού καθεστώτος σχετικά με το ταξίδι του ειδικού απεσταλμένου σε Αθήνα, Άγκυρα και Μάλτα, καθώς Λίβυοι απεσταλμένοι εστάλησαν και σε αφρικανικές χώρες. Η Ελλάδα, πάντως, δεν είναι σίγουρα ένας βολικός διαμεσολαβητής. Ως χώρα της περιοχής, που καλλιεργεί παραδοσιακά καλές σχέσεις με όλες τις αραβικές χώρες, επιθυμούμε να θέσουμε εαυτούς στη διάθεση της διεθνούς κοινότητας. Για το λόγο αυτό βρίσκομαι σε στενή επαφή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Νταβούτογλου, όπως επίσης και ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον ομόλογό του, Ερντογάν, προκειμένου να συντονίσουν την τακτική των χωρών μας στην περιοχή. Ελλάδα και Τουρκία μπορούν από κοινού να ασκήσουν την επιρροή τους για τον τερματισμό της κρίσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συμφωνήθηκαν περαιτέρω συναντήσεις με τη λιβυκή πλευρά;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαστε σε επαφή με όλους τους εταίρους προκειμένου να συζητήσουμε την περαιτέρω πορεία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της διεθνούς ομάδας επαφής για τη Λιβύη.
6 Απριλίου, 2011