Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στη ραδιοφωνική εκπομπή Europe Today του BBC

Βασικά σημεία:

[για τα γεγονότα στη Βόρεια Αφρική και το ενδεχόμενο αύξηση των μεταναστευτικών ροών:]


· Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα – λόγω της γεωγραφικής της θέσης – φέρει το μεγαλύτερο φορτίο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης: το 90% περίπου του συνολικού αριθμού των παράνομων μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται από την Ελλάδα και από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα.
· Λόγω αυτών των εμπειριών που έχουμε και του τεράστιου φορτίου που η Ελλάδα επωμίζεται, σίγουρα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις πιθανές σχετικές εξελίξεις με τους γείτονές μας στην Αίγυπτο και την Τυνησία και πιστεύουμε ότι η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.
· Την επόμενη Δευτέρα έχουμε το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και, όπως μπορείτε να φανταστείτε, στην ατζέντα του θα κυριαρχούν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην περιοχή. Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για ένα ζήτημα που θα θέσω στους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

[για την ελληνική οικονομία:]

· Όντως, εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά νούμερα σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά αν δείτε τα τελευταία στοιχεία – ιδιαίτερα εκείνα των τελευταίων τριών μηνών – θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε εδώ μια άλλη τάση, μια θετική τάση. Και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα και ειδικότερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνησή μας, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο ελληνικός λαός, αποδίδουν και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα, το νέο φορολογικό σύστημα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
· Και θα μου επιτρέψτε να σας δώσω κι άλλο ένα παράδειγμα αυτής της θετικής τάσης: οι εξαγωγές της  Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 8% σε σχέση με το 2009.
· Πολλοί μιλούν για μια «ελληνική» κρίση. Σίγουρα η χώρα μας πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει αυτές τις θυσίες αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια ελληνική κρίση. Πρόκειται για μια κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα την αντιμετωπίζει μόνη της. Προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά είναι επίσης και στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει και να δώσει τις απαραίτητες πειστικές απαντήσεις στις διεθνείς αγορές, ότι δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης καθώς και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θέλετε, είναι προσηλωμένα στο ευρώ και στηρίζουν το κοινό νόμισμα.
· Στα τέλη Μαρτίου, στις 24 και 25, θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει επί ενός τελικού συνολικού πακέτου –  όπως το αποκαλούμε – επί των απαραίτητων μέτρων  και του μηχανισμού σταθεροποίησης, τα οποία θα δώσουν  την πειστική απάντηση, το πειστικό μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δηλαδή το ευρώ είναι ισχυρό και ότι η ΕΕ – και όλα τα κράτη μέλη – είναι προσηλωμένη σε αυτό και το στηρίζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης (μετάφραση από την αγγλική):

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πολύ που είσαστε σήμερα μαζί μας στην εκπομπή του BBC. Το εκτιμούμε πολύ που βρήκατε τον χρόνο. 

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαρίστησή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτα απ’όλα, ίσως θα μπορούσαμε να αρχίσουμε μιλώντας για την κατάσταση που εξελίχθηκε πολύ γρήγορα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, σε όλη την Βόρεια Αφρική και τον Αραβικό κόσμο. Και τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε για την κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η Ιταλία λόγω της μεγάλης ροής προσφύγων κυρίως από την Τυνησία που κατευθύνονται προς αυτή. Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν παρόμοια προβλήματα  ή προβλέπει ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοια κατάσταση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα απ’όλα, επιτρέψτε μου να πω το προφανές. Πρόκειται για την άμεση γειτονιά της Ελλάδας. Θεωρούμε τη χώρα μας κομμάτι της περιοχής και, σε τελική ανάλυση, έχουμε το προνόμιο να γνωρίζουμε την περιοχή αρκετά καλά. Διατηρούμε μακροχρόνιους παραδοσιακούς δεσμούς αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης με τον  Αραβικό κόσμο. Κατά συνέπεια, σίγουρα η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με ανησυχία αλλά και με αίσθημα ελπίδας ότι τελικά θα μπορέσουμε να δούμε σε αυτές τις χώρες την ανάδυση πραγματικών δημοκρατιών.

Σχετικά με το θέμα στο οποίο αναφέρεστε, στη μεταναστατευτική ροή, έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας.  Η χώρα μας δεν έχει έρθει ακόμη αντιμέτωπη με αυτή την κατάσταση. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα – λόγω της γεωγραφικής της θέσης – φέρει το μεγαλύτερο φορτίο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Επιτρέψτε μου  να σας δώσω μερικά στοιχεία σε αριθμούς: το 90% περίπου του συνολικού αριθμού των παράνομων μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχονται από την Ελλάδα και από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα.

Λόγω αυτών των εμπειριών που έχουμε και του τεράστιου φορτίου που η Ελλάδα επωμίζεται, σίγουρα εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τις πιθανές σχετικές εξελίξεις με τους γείτονές μας στην Αίγυπτο και την Τυνησία και πιστεύουμε ότι η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Κάνετε έκκληση λοιπόν για ενιαία δράση ή τουλάχιστον ενιαία πολιτική σχετικά με αυτό το θέμα; Αλλά κατά πόσο είσαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε τους μετανάστες που θα έρθουν από τη Βόρεια Αφρική; 

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα καθώς η Ελλάδα, όπως προείπα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είδους μέτρα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δυστυχώς, φέρουμε αυτό το τεράστιο φορτίο και οι δυνατότητες της χώρας μας δεν είναι πάρα πολλές. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κανένα είδος αυξημένης μεταναστατευτικής ροής. Για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνω ότι αν βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους εξελίξεις, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα κληθεί να πάρει τα απαραίτητα μέτρα.  Την επόμενη Δευτέρα έχουμε το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και, όπως μπορείτε να φανταστείτε, στην ατζέντα του θα κυριαρχούν οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και στην περιοχή. Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για ένα ζήτημα που θα θέσω στους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι τα σύνορα με την Τουρκία δεν φυλάσσονται αρκετά καλά με αποτέλεσμα να διέρχονται από αυτά παράνομοι μετανάστες. Ασκείτε μεγαλύτερη πίεση στους Τούρκους ώστε να φυλάσσουν καλύτερα τα σύνορα τους και να κάνουν περισσότερα από τη μεριά τους;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Φυσικά. Είμαστε σε στενή επαφή με τους Τούρκους συναδέλφους μας και αυτό το ζήτημα το έχουμε συζητήσει εκτενώς. Πρόκειται για ένα ζήτημα που συζήτησαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του, ο Πρωθυπουργός κ. Ερντογάν κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Τουρκία στις αρχές του έτους.

Βλέπουμε ότι και η Τουρκία κατανοεί ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά και  την ίδια και η Τουρκία επίσης θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της και πρέπει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, πάντα σε συνεργασία με την Ελλάδα. Είναι κοινά αποδεκτό ότι θα πρέπει να επιλύσουμε αυτό το πρόβλημα μαζί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας περάσουμε στο θέμα της ελληνικής οικονομίας. Γνωρίζω ότι δεν είναι δικιά σας αρμοδιότητα αλλά θα το εκτιμούσαμε αν θα μπορούσατε να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Χθες, δημοσιεύτηκαν νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η οικονομία συρρικνώθηκε πάλι κατά 1,4% κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2010 και πρόκειται να είναι η τρίτη χρονιά ύφεσης στη χώρα. Αναμένεται επίσης περαιτέρω συρρίκνωση, παρά το πακέτο βοήθειας που δόθηκε πέρσι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πώς θα καταφέρετε να σταματήσετε αυτή την πτώση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι προφανές ότι είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ναι, η Ελλάδα βρέθηκε σε μια κρίσιμη κατάσταση σχετικά με την οικονομική κρίση και για αυτό τον λόγο η κυβέρνησή μας – και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, κ. Παπανδρέου – ανέλαβε αυτή τη δέσμευση. Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε αυτό το διαρθρωτικό πρόγραμμα που αρχίσαμε. Οι αριθμοί στους οποίους αναφέρεστε είναι όντως σωστοί, κάτι που δείχνει ότι δεν υπάρχει ακόμη στην Ελλάδα η επιθυμητή οικονομική ανάπτυξη. Επιτρέψτε μου όμως να σας μιλήσω και για την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Όντως, εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά νούμερα σε επίπεδο ανάπτυξης αλλά αν δείτε τα τελευταία στοιχεία – ιδιαίτερα εκείνα των τελευταίων τριών μηνών – θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε εδώ μια άλλη τάση, μια θετική τάση. Και αυτό δείχνει ότι τα μέτρα και ειδικότερα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα, που ανέλαβε να υλοποιήσει η κυβέρνησή μας, που ανέλαβε να υλοποιήσει ο ελληνικός λαός, αποδίδουν και πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αφορούν το συνταξιοδοτικό σύστημα, το νέο φορολογικό σύστημα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ή το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Τα στοιχεία των τριών τελευταίων μηνών δείχνουν ότι υπάρχει μια θετική τάση. Και θα μου επιτρέψτε να σας δώσω κι άλλο ένα παράδειγμα αυτής της θετικής τάσης: οι εξαγωγές της  Ελλάδας κατέγραψαν αύξηση μεγαλύτερη του 8% σε σχέση με το 2009. Αυτή είναι μια πολύ ενθαρρυντική ένδειξη και πάλι τα στοιχεία των τριών τελευταίων ετών είναι ακόμη πιο ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι έχουμε μπει πάλι σε μια πολύ θετική και δυναμική τροχιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως οι ελεγκτές από την ΕΕ και το ΔΝΤ είναι μεν ευχαριστημένοι με τη δρομολόγηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα δεν υλοποιούνται αρκετά γρήγορα. Πρότειναν επίσης ότι αν πουλούσατε τα κρατικά ακίνητα θα μπορούσατε ίσως να βρείτε χρήματα αρκετά γρήγορα. Προτείνουν να πουλήσετε το εθνικό αεροδρόμιο και ίσως και άλλα λιμάνια και αεροδρόμια της επαρχίας … Εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσατε να αντλήσετε 40 δις ευρώ. Αξίζει λοιπόν να σκεφτείτε αυτή την πρόταση, έτσι δεν είναι; 

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα απ’όλα να σας πω ότι όλα τα μέσα που ελήφθησαν και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα τυγχάνουν μεγάλης αναγνώρισης από όλα αυτά τα όργανα που βοηθούν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την οικονομική πρόκληση. Το ΔΝΤ, η ΕΕ, η ΕΚΤ και όλοι οι εκπρόσωποι αυτών των οργάνων αλλά επίσης και οι εξέχουσες προσωπικότητες αυτών των οργάνων, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους με την πορεία της υλοποίησης του προγράμματος μας. 

Είναι αλήθεια ότι έγινε μια αναφορά εκ μέρους των εκπροσώπων αυτών των οργάνων σχετικά με την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας αλλά θα ήθελα σχετικά με αυτό να υπογραμμίσω το εξής: η ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία και είπε ότι θέλει να αξιοποιήσει καλύτερα,  να αξιοποιήσει σε βέλτιστο βαθμό την κρατική μας περιουσία. Επιτρέψτε μου επίσης  να ξεκαθαρίσω και το εξής: δεν μιλάμε για εκποίηση της ελληνικής περιουσίας. Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Μιλάμε για ένα αποδοτικό πρόγραμμα βέλτιστης αξιοποίησης των ακινήτων μας. Και επί αυτού του προγράμματος εργάζεται η κυβέρνησή και πρόκειται για ένα πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα το 2015 και αναμένουμε μέσω αυτού του προγράμματος να αντλήσουμε 50 δις ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα είναι κύριε Υπουργέ, ότι οι άλλες κυβερνήσεις στην ΕΕ ασκούν ολοένα και πιο μεγάλη πίεση στην κυβέρνησή σας προκειμένου να δρομολογηθεί αυτό το πρόγραμμα πιο γρήγορα και να ανακάμψει η Ελλάδα με πιο γοργούς ρυθμούς.  Δεν είναι ικανοποιημένοι από τον ρυθμό με τον οποίο επιλύετε αυτά τα ζητήματα. Πιστεύετε ότι αυτές οι κριτικές είναι δικαιολογημένες ή πιστεύετε ότι οι γείτονές σας υποστηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη στιγμή;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Πρέπει να πω ότι δεν αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε κριτική από τους εταίρους μας στην ΕΕ ή από τα όργανα που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση. Το αντίθετο μάλιστα. Όπως είπα και πριν, λαμβάνουμε πολύ θετικά σχόλια σχετικά με τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα και με τον ρυθμό επίσης με τον οποίο υλοποιούνται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Πιστεύω ότι τα στοιχεία που σας παρουσίασα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο.

Από την άλλη, επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω επίσης και ένα άλλο θέμα. Πολλοί μιλούν για μια «ελληνική» κρίση. Σίγουρα η χώρα μας πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο και ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να κάνει αυτές τις θυσίες αλλά δεν πρόκειται μόνο για μια ελληνική κρίση. Πρόκειται για μια κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα την αντιμετωπίζει μόνη της. Προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αλλά είναι επίσης και στο χέρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρουσιάσει και να δώσει τις απαραίτητες πειστικές απαντήσεις στις διεθνείς αγορές, ότι δηλαδή τα κράτη της ευρωζώνης καθώς και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θέλετε, είναι προσηλωμένα στο ευρώ και στηρίζουν το κοινό νόμισμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρέπει να είναι πιο θετικοί, πρέπει να σας υποστηρίξουν σε διεθνές επίπεδο λέτε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Λέμε ότι υπάρχει συνεργασία και διεξάγονται αυτή τη στιγμή συζητήσεις όπως γνωρίζετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα τέλη Μαρτίου, στις 24 και 25, θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει επί ενός τελικού συνολικού πακέτου –  όπως το αποκαλούμε – επί των απαραίτητων μέτρων  και του μηχανισμού σταθεροποίησης, τα οποία θα δώσουν  την πειστική απάντηση, το πειστικό μήνυμα στις διεθνείς χρηματαγορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δηλαδή το ευρώ είναι ισχυρό και ότι η ΕΕ – και όλα τα κράτη μέλη – είναι προσηλωμένη σε αυτό και το στηρίζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση κύριε Υπουργέ. Θα χρειαστεί η Ελλάδα ακόμη ένα πακέτο βοήθειας μέσα στα επόμενα χρόνια;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υλοποιούμε ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα, ένα πολύ ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό. Βλέπουμε ότι έχουμε τα πρώτα πολύ θετικά αποτελέσματα. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6% στο διάστημα ενός έτους είναι κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Βλέπουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις μας αποφέρουν καρπούς. Έτσι λοιπόν παραμένουμε προσηλωμένοι σε αυτές. Έχουμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε πλήρως το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά μας και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βρούμε σύντομα τον τρόπο να βγούμε από αυτή την κρίση και να επιτύχουμε πάλι μια θετική οικονομική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

17 Φεβρουαρίου, 2011