Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στην El Mundo και τη δημοσιογράφο Irene H. Velasco (29.05.11)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως επηρεάζουν τα οικονομικά προβλήματα την διεθνή εικόνα της Ελλάδας;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχθηκε Πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2009, τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας προκάλεσαν μια κρίση αξιοπιστίας. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενάμιση χρόνου, η ελληνική Κυβέρνηση, και ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός, έχουμε ανακτήσει την αξιοπιστία μας μέσω των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που υλοποιούμε και των τεράστιων θυσιών που κάνει ο λαός - θυσίες που έχουν αναγνωρίσει οι εταίροι μας. Τον περασμένο χρόνο καταφέραμε να μειώσουμε το έλλειμμά μας κατά πέντε μονάδες. Εφαρμόσαμε απαραίτητες –και σκληρές – αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, και εκσυγχρονίσαμε τη δημόσια διοίκηση μειώνοντας δραστικά τις δαπάνες. Και τώρα θα φέρουμε εις πέρας το υπόλοιπο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας, που περιλαμβάνει ευρείες αποκρατικοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ελληνική κρίση προκαλεί μια έντονη διαμάχη εντός της ΕΕ, μερικοί από τους ευρωπαίους ηγέτες πιστεύουν ότι η Αθήνα πρέπει να αφεθεί μόνη και να λύσει μόνη της τα οικονομικά της προβλήματα. Τι σκέφτεστε για αυτές τις προτάσεις; Τι θα συνέβαινε έαν η Ελλάδα εγκαταλειπόταν στην τύχη της;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα – δηλαδή, να εγκαταλειφθεί η αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, δεν αποτελεί επιλογή. Είναι μια στάση που υιοθετούν ορισμένοι πολιτικοί για να ευχαριστήσουν την κοινή γνώμη –την μη ενημερωμένη κοινή γνώμη- των εκλογικών τους περιφερειών. Κανένας ευρωπαίος πολιτικός δεν πιστεύει πραγματικά ότι η Ελλάδα μπορεί να αφεθεί μόνη της. Και το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Πρόκειται για ένα γεγονός: είμαστε 27 εταίροι στην ΕΕ, 17 από τους οποίους ανήκουμε στην ομάδα του ευρώ. Από την άλλη, η Ελλάδα είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δε ζητά ελεημοσύνη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί φιλανθρωπίες. Θα τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας και θα αποπληρώσουμε το χρέος μας μέχρι το τελευταίο σεντ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι επιπτώσεις θα είχε μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ είμαι Υπουργός Εξωτερικών, και γι ’αυτό θα αφήσω την κινδυνολογία στις Κασσάνδρες, που δεν λείπουν ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Εγώ πιστεύω ότι δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε περισσότερο στους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να βγει από αυτή την κατάσταση δωρεάν. Και οπωσδήποτε δεν πρόκειται να μας βγει δωρεάν. Αναδιάρθρωση, χρεοκοπία: κάποιοι χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους, αλλά τίποτε από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Υπάρχουν πιο σημαντικοί όροι: μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, φορολογική μεταρρύθμιση, εξορθολογισμός της δημόσιας διοίκησης, μείωση των δαπανών, αποκρατικοποιήσεις. Η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός μετατρέπουν αυτή τη δεύτερη ομάδα όρων σε δράσεις, γεγονότα και αποτελέσματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από ένα χρόνο η ελληνική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σκληρό πακέτο μέτρων για να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα, το οποίο όμως, δεν απέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τι πήγε λάθος;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το βέβαιο είναι ότι τώρα έχουμε τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα και θα συνεχίσουμε τις διαρκείς και συνολικές προσπάθειές μας για να βγούμε από την κρίση. Δεν μπορώ να μη δώσω έμφαση στο γεγονός ότι αυτά τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν με αντίτιμο μεγάλες θυσίες. Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι να γνωρίζει ότι δεν είναι μόνη της σε αυτή την πορεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση μόλις ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων το οποίο ελπίζει ότι θα αποφέρει 50 δις ευρώ πριν το 2015, και στο οποίο κάποιοι πολιτικοί ασκούν έντονη κριτική, με πατριωτικές αναφορές. Τι γνώμη έχετε σχετικά με αυτό;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η αξιοποίηση της δημοσίας περιουσίας είναι ένα από τα βασικά συστατικά του προγράμματός μας, καθώς θα συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση του δημόσιου χρέους. Σε μια δημοκρατία, η δουλειά των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι να αντιτίθενται, να ασκούν πιέσεις και να εξασφαλίζουν τη διαφάνεια στην λήψη αποφάσεων. Αλλά η επίκληση του πατριωτισμού για να αντιτεθεί κάποιος στο πρόγραμμα αυτό, είναι καθαρός πολιτικός οπορτουνισμός. Ετοιμάζουμε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πολύ προσεκτικά. Μπορώ να διαβεβαιώσω όλους τους ξένους επενδυτές ότι οποιαδήποτε επένδυση κάνουν στη χώρα μας θα αποβεί επικερδής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε σχέση με το παραπάνω, τι θα λέγατε σε δυνητικούς ξένους επενδυτές για να τους πείσετε να επενδύσουν στην Ελλάδα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αν είχα 20 δευτερόλεπτα για να πείσω κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα, θα του έλεγα τρία πράγματα. Το πρώτο: ότι η Ελλάδα τακτοποιεί τα του οίκου της και ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετίζεται με την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα είναι επικερδής. Δεύτερον: υπάρχει κάτι για όλους τους επενδυτές: τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες. Και τρίτον: οι επενδυτές θα έχουν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο μέλλον, όταν η Ελλάδα θα είναι μια σύγχρονη και ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας επίσης αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πιστεύετε ότι μπορούμε να μιλήσουμε για μια μεσογειακή κρίση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η Ισπανία και η Πορτογαλία βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση από τις αγορές κεφαλαίου και τους οίκους αξιολόγησης, όπως και η Ιρλανδία. Και όλες αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν υψηλή ανεργία και χαμηλή ανάπτυξη. Αλλά το να μιλήσει κανείς για μεσογειακή κρίση θα ήταν λανθασμένο. Όλες οι περιπτώσεις είναι διαφορετικές, παρά το γεγονός ότι η κρίση επιδεινώθηκε εξαιτίας ενός πλέγματος κοινών παραγόντων, συμπεριλαμβανόμενης της κερδοσκοπίας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να ελπίζουμε ότι θα την ξεπεράσουμε, πρέπει να θεωρήσουμε ότι αυτή είναι μια ευρωπαϊκή κρίση. Η κρίση δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα των χωρών που μέχρι τώρα έχουν χτυπηθεί πιο σκληρά από αυτή. Θα ήταν ένα τεράστιο λάθος, υπό τις παρούσες συνθήκες , να περιχαρακωθεί κάποιος στο εθνικό συμφέρον, το οποίο σε μερικές περιπτώσεις είναι αντίθετο με τις βασικές αρχές και τις βαθύτερες αξίες του ευρωπαϊκού οράματος. Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της ΕΕ είναι επιβεβλημένη εάν θέλουμε να έχουμε επιτυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναγκάζει αυτή η κρίση την Ελλάδα να ελαττώσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς αποστολές; Σκέφτομαι για παράδειγμα τη Λιβύη…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πέρα από τη μείωση των δαπανών, επικεντρωνόμαστε στο πώς θα αξιοποιήσουμε πιο αποδοτικά τα χρήματά μας: θέλουμε κάθε ευρώ που ξοδεύεται στο εξωτερικό να χρησιμεύει στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας, ως μέλος της ΕΕ ή της διεθνούς κοινότητας. Η Λιβύη είναι, υπό αυτή την έννοια, ένα έξοχο παράδειγμα. Η Ελλάδα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εκκένωση Ευρωπαίων και πολιτών τρίτων χωρών από τη Λιβύη, φιλοξενώντας χιλιάδες άτομα στην Κρήτη. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ διαθέτοντας εγκαταστάσεις στους συμμάχους μας, ενώ αποστέλλουμε και ανθρωπιστική βοήθεια.

29 Μαΐου, 2011