Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στην εφημερίδα Der Standard και στον δημοσιογράφο Markus Bernath (10.03.11)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαμαρτυρίες στη Λιβύη μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο. Ποια είναι η απάντηση της Ευρώπης σε αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά της Μεσογείου;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το πρώτο σαφές μήνυμα πρέπει να είναι η έκκληση προς όλες τις πλευρές για τερματισμό της βίας. Το δεύτερο είναι να γίνει σεβαστή η βούληση του λιβυκού λαού, η επιθυμία του για δημοκρατία, ελευθερία, καλύτερες συνθήκες ζωής και περισσότερη δικαιοσύνη. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν, και μάλιστα χωρίς βία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς μπορείτε να πείσετε τον Μουαμάρ Καντάφι να το κάνει αυτό;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπάρχει η πίεση εκ μέρους του λιβυκού λαού. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Στη Λιβύη βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη μία διαδικασία χωρίς επιστροφή, όπως πριν στην Τυνησία και την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική και το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εκφυλιστεί προς την κατεύθυνση του εμφυλίου πολέμου. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να στείλουν μήνυμα στην ηγεσία της Λιβύης ότι οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανακήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη μπορεί να αποτελέσει τέτοιο μήνυμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό συζητείται, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Είναι σαφές ότι κάθε στρατιωτική επιχείρηση απαιτεί την πλήρη νομιμοποίηση του ΟΗΕ. Πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου. Ήδη έχουμε μία ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της Λιβύης. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την ενότητα της διεθνούς κοινότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όμως, η ενότητα αυτή της διεθνούς κοινότητας δεν έχει ωφελήσει μέχρι στιγμής σε τίποτα τους απλούς Λίβυους, που γίνονται θύματα των ένοπλων συγκρούσεων στη χώρα…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Γι’ αυτό πρέπει τώρα να ενεργήσουμε γρήγορα, και, αν αυτό είναι δυνατόν, από κοινού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα: Ποια πρέπει να είναι η απάντηση της Ε.Ε. στον Καντάφι;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Η στρατιωτική επέμβαση αποτελεί πάντα το έσχατο μέσο. Πρέπει, όμως, σε όλους να είναι σαφές -και αυτό αποτελεί μέσο άσκησης πίεσης- ότι, αν χρειαστεί, η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, η πιθανότητα για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη είναι υπαρκτή;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σίγουρα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν μπορούμε για πολύ ακόμα να παρακολουθούμε αποστασιοποιημένοι την άσκηση βίας στους πολίτες της χώρας. Η Ε.Ε. πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα επ’ αυτού. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό το ότι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ και αργότερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας έρθουμε στο πρόβλημα δανεισμού της Ελλάδας. Πώς σχολιάζετε αξιολόγηση Β1 που έλαβε η Ελλάδα από τον οίκο Moody’s;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πρέπει καταρχήν να τεθεί το ερώτημα ποια είναι η νομιμοποίηση αυτών των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες αξιολογήσεις, που εν μέρει είναι ακατανόητες και άδικες, ενώ τίθεται και το ερώτημα για το χρονικό σημείο που επιλέγεται για την ανακοίνωση αυτών των αξιολογήσεων. Θέλω να πω το εξής: Βλέπετε μια ελληνική κυβέρνηση, που τους τελευταίους 18 μήνες προσπαθεί με ένα πολύ σοβαρό πρόγραμμα να αντιμετωπίσει την κρίση. Με περικοπές μισθών και συντάξεων, που είναι πολύ επώδυνες για τους πολίτες, και με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων, με ένα νέο φορολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα. Ήδη έχουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Μέσα σε ένα χρόνο το έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο από έξι μονάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται, όμως, ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν πειστεί.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Η Ελλάδα εφαρμόζει πολύ αποτελεσματικά όσα έχει συμφωνήσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της, κάτι που αναγνωρίζουν και οι ίδιοι. Βλέπουμε όμως ότι μόνο οι διεθνείς αγορές δεν αντιδρούν θετικά. Γιατί; Είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για μια κατεξοχήν ελληνική κρίση. Και η Ε.Ε. πρέπει να στείλει πειστικά μηνύματα στις αγορές, προκειμένου να τις καθησυχάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο συγκεκριμένα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», που προωθεί κυρίως η Γερμανία. Πρόκειται για την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού σταθερότητας, δηλαδή τους επαρκείς πόρους, ώστε να αντιληφθούν οι αγορές ότι η Ε.Ε. παίρνει στα σοβαρά την ανάγκη στήριξης του ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, σημαίνει παράταση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις. ευρώ και προϋποθέσεις ίδιες με αυτές που ισχύουν για την Ιρλανδία. Όσο μεγαλύτερος ο χρόνος αποπληρωμής ενός δανείου, τόσο ευκολότερα πείθονται οι αγορές ότι οι όροι δανεισμού τηρούνται. Και φυσικά σημαίνει μείωση των υψηλών επιτοκίων, που ισχύουν αυτή τη στιγμή.

11 Μαρτίου, 2011