Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λοιπόν, ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας εδώ, μαζί μας στο στούντιο. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι οι μέρες του, δηλαδή γίνεται χαμός στην περιοχή μας. Πέρα από τα εσωτερικά και τα λοιπά διότι είναι δίπλα στον Παπανδρέου και δίπλα και στο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης και τα λοιπά, γίνεται και χαμός.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μεγάλη αναταραχή. Πριν να πάμε στον Θοδωρή Κολυδά, σπεύδω να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, ο Καντάφι μετράει μέρες όπως λένε τώρα; Τί συζητάτε εσείς μεταξύ σας στα τηλέφωνα; Προφανώς θα έχουν ανάψει τώρα όλοι οι Υπουργοί, όλοι αυτοί, πιέζεται από την Αμερική, πιέζεται από άλλες χώρες. Θα τελειώσει αυτή η ιστορία γρήγορα, να μην έχουμε πάρα πολλούς νεκρούς ακόμα;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα από όλα, ο κύριος Καντάφι πιέζεται από τον ίδιο το λαό της Λιβύης και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι χθες είχαμε μία πολύ σημαντική εξέλιξη σε αυτό το θέμα, είχαμε την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και το τονίζω αυτό, ότι είναι ομόφωνη, διότι δείχνει ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας στηρίζει αυτές τις θέσεις, κυρώσεις, όλα αυτά που έχουν αποφασιστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Είναι λοιπόν το σύνολο...
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μήπως πάμε σε επέμβαση;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, δε θέλω να πηγαίνω τόσο μακριά. Ακόμα και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνει αυτή τη θεωρητική δυνατότητα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δίνει τη δυνατότητα με το άρθρο 7, το περίφημο. Για στρατιωτική βία.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θέλω να ελπίζω για όλους μας ότι δεν θα χρειαστούν τέτοιου είδους επεμβάσεις, αλλά να είμαστε ρεαλιστές, να είμαστε σαφείς ότι τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τα πούμε στη συνέχεια, κύριε Υπουργέ, αυτά. Επειδή ήμασταν παραδοσιακά φίλοι με τη Λιβύη, εσείς δηλαδή στο ΠΑΣΟΚ ειδικά, παραήσασταν φίλοι, είχατε καμία επαφή με κάποιους αξιωματούχους της Λιβύης; Έχετε κάποια εικόνα; Μίλησε ο Καντάφι με κάποιον από εσάς ή κάποιος Υπουργός του; Έχουμε μία εικόνα τί σκέφτονται αυτοί οι άνθρωποι;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν είχαμε επαφή, βεβαίως όχι με τον κύριο Καντάφι, υπήρχαν επαφές με αξιωματούχους της Λιβύης, αλίμονο, από την πρώτη στιγμή, για να έχουμε κι εμείς όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα, διότι για μας το πρώτο και πιο σημαντικό ήταν και νομίζω θα έχουμε και την ευκαιρία να συζητήσουμε λίγο γι' αυτό, ήταν με ασφάλεια να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλοι οι Έλληνες. Αυτό, το τονίζω, ήταν ο πρωταρχικός στόχος και όλες μας οι κινήσεις και όλες μας και οι δημόσιες δηλώσεις μέχρι κάποιο σημείο, βεβαίως είχαν…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς καλά τα κάνατε, αλλά εκεί κάτω λέγεται ότι το Προξενείο και η Πρεσβεία εκεί κάτω, έχουμε πολλές καταγγελίες ότι τα έκαναν μπάχαλο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλοι που ήρθαν τα…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, έχω ακούσει πολλά. Δεν θα ήθελα να αδικούμε ανθρώπους, οι οποίοι πραγματικά με μεγάλες θυσίες κάνουν τη δουλειά τους.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ούτε εγώ θα ήθελα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εάν κάποια πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελαν όλοι να πάνε, όλα αυτά θα τα εξετάσουμε, αλλά νομίζω ότι το πολύ σημαντικό είναι ότι τελικά όλους τους Έλληνες καταφέραμε με ασφάλεια να τους φέρουμε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το αποτέλεσμα είναι ότι γύρισαν ασφαλείς. Έχετε δίκιο, είναι σημαντικό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ πάντως μία φορά τα 100 χρόνια χρειάζεσαι τον Πρέσβη ή τον Πρόξενο και μία φορά τα 50 χρόνια άμα δεν τον βρίσκεις και στο τηλέφωνο, τί θα κάνουμε;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, δεν θα ήθελα να αδικούμε ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά προσπαθούν...
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αναφέρομαι στις καταγγελίες που είχαμε, κύριε Υπουργέ. Δεν τις υιοθετώ γιατί δεν ξέρω, το είπα και προχθές αυτό, δεν ξέρω.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το καταλαβαίνω αυτό και είμαι…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά όταν όλοι που γύρισαν λένε το ίδιο πράγμα, κάτι έγινε εκεί. Κοιτάξτε το.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σας είπα, το σημαντικό είναι ότι όλοι γύρισαν με ασφάλεια, ότι μπορεί να μην έγινε στην εντέλεια, όλα αυτά θα τα εξετάσουμε για να βελτιωθούμε κι εμείς. Αλίμονο, και ελπίζω να μην χρειαστεί να έχουμε πάλι μία τέτοια επιχείρηση, διότι ήταν πολύ – πολύ δύσκολη αυτή η επιχείρηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άμα έχουμε πάλι κι αλλού, αλίμονό μας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λοιπόν, καθίστε να τα πούμε, κύριε Υπουργέ. Θοδωρή, καλημέρα.
[ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ]
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάμε σε τίτλους και εφημερίδες.
[ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ]
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Φοβάται η Ελλάδα για κύμα προσφύγων τώρα, με όλες αυτές τις αναταραχές; Ήδη έχουμε τρομερό πρόβλημα εδώ, σ’ αυτή τη χώρα, το μόνο που έλειπε είναι να επιδεινωθεί.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα σηκώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του βάρους της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι γεγονός και με τις εξελίξεις στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή -θέλω να το τονίσω αυτό- όταν είδαμε τις πρώτες εξελίξεις στην Τυνησία, θυμόσαστε ότι από την Τυνησία ξεκίνησε όλο αυτό το ρεύμα, αν θέλετε να το αποκαλέσουμε έτσι. Από την πρώτη στιγμή εμείς είπαμε, και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμως, ότι κοιτάξτε, εδώ υπάρχει ένας κίνδυνος να υπάρξει ροή μεταναστών, η Ελλάδα δεν μπορεί και βεβαίως και δεν θέλει να σηκώσει μόνη της περαιτέρω βάρος, κι είπαμε ότι θα πρέπει, από την πρώτη στιγμή, να βρεθούν αυτές οι αναγκαίες λύσεις ώστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ευρώπη να αναλάβει συνολικά τις ευθύνες της. Εδώ, όπως θυμόσαστε, και ο Χρήστος ο Παπουτσής, ως αρμόδιος για αυτά τα θέματα, είχε τις δικές του επαφές με ομολόγους του από τις Μεσογειακές χώρες πρώτα, διότι και η Ιταλία, αν θυμόσαστε, ήδη αντιμετώπισε ένα πρώτο πρόβλημα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ε, βέβαια, έχει αυτό το νησί εκεί πέρα που πλακώσανε χιλιάδες ας πούμε…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …έγινε ο απαραίτητος συντονισμός και μετά, στο αρμόδιο συμβούλιο…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μήπως είναι μία ευκαιρία να βάλουμε το θέμα του Ελσίνκι επί τη ευκαιρία;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Του Δουβλίνου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Του Δουβλίνου, ναι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως, το έχουμε κάνει αυτό…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή τώρα, άμα έρθει όλη η Αφρική προς τα πάνω…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως το έχουμε κάνει αυτό, δεν μπορώ τώρα να σας πω για τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτά τα επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά το πολιτικό μήνυμα…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εννοείτε ότι έχουμε βάλει θέμα αλλαγής του Δουβλίνου ΙΙ;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εμείς το έχουμε βάλει αυτό, βεβαίως. Το έχουμε βάλει…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ δεν το έχω ξανακούσει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …με όλους τους τόνους, όχι, όχι, το έχουμε βάλει αυτό το θέμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το έχουμε ζητήσει επισήμως;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το έχουμε ζητήσει. Και ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Παπανδρέου, και στις δικές του επαφές και στο Βερολίνο και στο Ελσίνκι, αναφέρθηκε μέσα στο…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα; Στη Μέρκελ και στο…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως. Αναφερθήκαμε σε αυτό το θέμα, λέγοντας ακριβώς…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τι αντιδράσεις είχαμε;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, δεν είναι ότι παίρνεις αμέσως την απάντηση. Και την επιθυμητή απάντηση.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, προφανώς.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι ένα θέμα, το σημαντικό είναι ότι έχει ξεκινήσει μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτός ο προβληματισμός, αυτή η συζήτηση. Είπαμε δύο πράγματα. Πρώτον, ξέρετε ότι η Ελλάδα ήδη σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε αυτή την υπόθεση, 90% του συνόλου των παράνομων μεταναστών που θέλουν να πάνε Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται μέσω Ελλάδας, και δεύτερον, με αφορμή τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική – Μέση Ανατολή, είπαμε τώρα πλέον πρέπει να συζητήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ σοβαρά. Και ο Χρήστος ο Παπουτσής, πραγματικά το έχει θέσει αυτό το θέμα με μεγάλη έμφαση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα, ενδιαφέρον, εγώ δεν το ήξερα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, ότι θα γίνει και τίποτα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά τουλάχιστον να το θέσεις, βρε αδερφέ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σ’ αυτό να είμαστε σαφείς. Εδώ, στην Ελλάδα, μερικές φορές έχουμε λίγο την…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουμε μία ηττοπάθεια.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι μόνο ηττοπάθεια, δεν θέλω να μπαίνω σε τέτοιες λέξεις, έχουμε όμως αυτή την απαίτηση από τη μία μέρα στην άλλη να γίνονται κάποια πράγματα και ιδιαίτερα σε μεγάλα θέματα, τα οποία δεν είναι μόνο στο χέρι μας. Αυτό είναι ένα σοβαρότατο θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιλαμβάνεσθε ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από κράτη μέλη, εταίρους…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βόρειους.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …Σκανδιναβικές χώρες, Βόρειοι, που δεν έχουν αυτή την άμεση σχέση αλλά και βεβαίως ανησυχούν ότι αυτές οι ροές μεταναστών θα πάνε προς τα πάνω, είναι ένα θέμα πολύπλοκο, δύσκολο, το οποίο όμως -το τονίζω- μπήκε στην ατζέντα, γίνεται πλέον πολιτική συζήτηση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί δεν τους δίνουμε άσυλο εμείς εδώ; Να ξεμπλέξουμε. Επειδή υπάρχει και το θέμα της Υπατίας και…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, και εδώ να σας πω ότι υπάρχουν…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: …έχετε άποψη εσείς, διότι είναι αρμοδιότητά σας εν πολλοίς…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …υπάρχουν, και δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, το έχουμε άλλωστε πει και δημοσίως, δυστυχώς δεν έχουν λειτουργήσει στο παρελθόν τα πράγματα στην Ελλάδα, και σε αυτό το θέμα, με τον τρόπο που θα έπρεπε, ξέρετε πόσες χιλιάδες, δεκάδες χιλιάδες αιτήματα για άσυλο βρέθηκαν στα συρτάρια…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Παρέμεναν σε εκκρεμότητα…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …των αρμοδίων αρχών και κανένας δεν ασχολήθηκε με αυτό; Λοιπόν, αυτά εμείς τα βάζουμε πλέον σε μία σειρά και έχουμε πει ότι θα εντατικοποιηθούν οι διαδικασίες, θα γίνουν σοβαρά τα πράγματα, ώστε κι εμείς να μπορέσουμε αυτό το εργαλείο, διότι να μιλάμε και για ένα εργαλείο σε αυτήν την υπόθεση…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μέχρι τότε όμως…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …να δίδεται πιο εύκολα, πιο γρήγορα άσυλο σε αυτούς βεβαίως που το δικαιούνται.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επειδή είναι εκτεθειμένο το κράτος λοιπόν με όλες αυτές τις ολιγωρίες που περιγράψατε από το παρελθόν, ηθικά, δικαιούνται κι αυτοί που είναι ήδη εδώ και είναι χρόνια, να ζητάνε μία λύση στο πρόβλημά τους. Αυτό είναι το ζήτημα και μην περιμένετε να πεθάνει κανένας, μην περιμένετε να πεθάνει κανένας από την Υπατία…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, βεβαίως ο καθένας…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …εν ονόματι του ότι αν δώσουμε σε αυτούς, θα αναγκαστούμε να δώσουμε και σε άλλους, διότι θα είσαστε σε πολύ δύσκολη θέση τότε ως κυβέρνηση. Έτσι πιστεύω εγώ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, θα μου επιτρέψετε να πω ότι, εάν υπάρχει μία κυβέρνηση εδώ στην Ελλάδα και ένας Πρωθυπουργός, θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό με καθαρό τρόπο, ο οποίος έχει δείξει την απαραίτητη ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και την απαραίτητη αποφασιστικότητα να λυθούν αυτά τα θέματα, είναι η Κυβέρνηση η σημερινή, του ΠΑΣΟΚ, και ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς δικαιούστε να το λέτε αυτό, Υπουργός της κυβέρνησης είστε, αλλά από την άλλη μεριά, υπάρχει ένα κράτος απέναντι το οποίο έχει μία συνέχεια. Και το κράτος αυτό είναι εκτεθειμένο, δεν ήταν εντάξει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως, η συνέχεια του κράτους είναι δεδομένη, κι αυτό έχουμε πει, έχουμε κληρονομήσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και οι προσπάθειες γίνονται.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα, Υπουργέ μου, εντάξει, λοιπόν μη φάμε όλη μας τη συζήτηση σε αυτό. Εδώ, δύο λεπτά τώρα…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι προσπάθειες γίνονται, δεν γίνονται όμως από τη μία μέρα στην άλλη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά εδώ υπάρχουν πολύ σοβαρότερα θέματα συντονισμού στα οποία δεν δουλεύει η κυβέρνηση κι εσείς μας λέτε θα λύσει το θέμα των μεταναστών, που βρήκατε και εκατό χιλιάδες αιτήσεις στα συρτάρια.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και πολλά άλλα θέματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εδώ δεν μπορούμε να λύσουμε άλλα θέματα, εδώ μπαίνει θέμα συντονισμού, βγαίνει ο Πάγκαλος, λέει… λένε οι Υπουργοί, γράφουν οι εφημερίδες, γίνεται χαμός. Εσείς που είστε στο συντονιστικό, τι κάνετε εκεί;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Λοιπόν, κύριε Καμπουράκη, να σας πω μία δική μου εμπειρία, τώρα, των τελευταίων ημερών, με τη Λιβύη πάλι που συζητήσαμε προηγουμένως και μπορεί να έχουμε και την ευκαιρία να εμβαθύνουμε τη συζήτησή μας σε αυτό το θέμα. Με το θέμα του επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών. Μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση, είναι σχεδόν εμπόλεμη κατάσταση εκεί πέρα, πραγματικά η πιο δύσκολη επιχείρηση επαναπατρισμού και παρά τα παράπονα που έχουν εκφραστεί από διαφόρους, για το τι έγινε στη Λιβύη, στην Τρίπολη, από στελέχη της Πρεσβείας μας και τα λοιπά, νομίζω όλοι θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση και την εκτελέσαμε με πλήρη επιτυχία. Όλοι οι Έλληνες ήρθαν με ασφάλεια στην Ελλάδα και από πολύ δύσκολες περιοχές. Ακόμα και με στρατιωτικού τύπου επεμβάσεις, σε συνεργασία με τη Γερμανική κυβέρνηση, όπως ξέρετε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με τη Γερμανική.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς. Τώρα όμως, για το θέμα του συντονισμού, αν θα μου επιτρέπατε να πω αυτή την προσωπική μου εμπειρία. Γίνεται λοιπόν αυτή η δουλειά, μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση, όπου εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία, όπως ήταν βεβαίως το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Επειδή όπως γνωρίζετε και πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό, ότι τρίτες χώρες και μάλιστα χώρες όπως η Κίνα επέλεξαν και εμπιστεύτηκαν στην Ελλάδα τον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων πολιτών τους. Εμπλέκονται και άλλα Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων. Εγώ βρισκόμουν στο εξωτερικό όταν ξεκίνησαν αυτές οι επιχειρήσεις με τον Πρωθυπουργό. Διάβαζα όμως και άκουγα και είχα εγώ πλήρη εικόνα ότι όλα γίνονταν, ο συντονισμός ήταν πλήρης. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρέσβης ο κύριος Ζέπος, και να απευθύνω και από εδώ τις ευχαριστίες μου και τα συγχαρητήριά μου. Παρακαλώ επιτρέψτε μου να το κάνω αυτό και από εδώ. Τα συγχαρητήριά μου προς όλα τα στελέχη και τον υφυπουργό τον Δημήτρη τον Δόλλη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά αυτό είναι μία έκτακτη κατάσταση. Στην έκτακτη τα πάτε καλά, στην καθημερινότητα δεν τα πάτε καλά, Υπουργέ μου.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι, να σας πω, να τελειώσω αυτό αν μου επιτρέπετε. Ξέρω λοιπόν, από πρώτο χέρι, ότι ο συντονισμός ήταν απόλυτος. Ήταν στελέχη όλων αυτών των Υπουργείων σε καθημερινή βάση, βρισκόντουσαν, συντονιζόντουσαν και ακούω και διαβάζω ότι «μπάχαλο στο συντονισμό». Γιατί αυτό; Γιατί αυτό; Εγώ θα σας πω ότι το βάζω αυτό μέσα σε μία γενική προσπάθεια –έτσι το βλέπω εγώ, μπορεί να κάνω λάθος, αλλά έτσι το βλέπω εγώ-, μια γενική προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους κύκλους, και βεβαίως και από την αντιπολίτευση, να δημιουργηθεί μία εικόνα ότι η κυβέρνηση δεν συντονίζεται, η κυβέρνηση καταρρέει, το κράτος καταρρέει. Αλίμονο, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συγνώμη, από όσο ξέρω τουλάχιστον, ο κύριος Πάγκαλος δεν είναι αντιπολίτευση.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπάρχουν βεβαίως…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ο κύριος Πάγκαλος δεν είναι αντιπολίτευση, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω και σε αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ ήρθε πριν από μία βδομάδα και μας είπε ότι έχετε πρόβλημα με τον συντονισμό. Το είπε ξεκάθαρα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, κανείς δεν λέει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα. Είναι τόσα πολλά τα θέματα που έχουν ανοίξει και είναι αναγκαίο να ανοίξουν για να προχωρήσει αυτή η χώρα, είναι τόσα πολλά τα θέματα, που είναι λογικό, όταν κάνεις τόσο μεγάλο έργο, ότι θα υπάρξουν και κάποιες αδυναμίες. Ένα είναι το θέμα, να αναγνωρίσεις ότι υπάρχουν αδυναμίες και προσπαθείς αυτές τις αδυναμίες να τις διορθώσεις και άλλο είναι αυτή η προσπάθεια που γίνεται, από κάποιους, να δημιουργηθεί αυτή η εικόνα της πλήρους ασυνεννοησίας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς βλέπετε δηλαδή υπονόμευση.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το βλέπω και ως υπονόμευση, βεβαίως. Είναι και ένα πολιτικό παιχνίδι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το λένε και οι συνάδελφοί σας στο ΠΑΣΟΚ, δεν το λέει μόνο η αντιπολίτευση, κύριε Υπουργέ. Δε μπορεί να είναι και αυτοί μέσα στο κόλπο ας πούμε το...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το τονίζω για άλλη μία φορά. Δεν είναι όλα τέλεια. Αλίμονο. Είναι πολλά τα μέτωπα, είναι πολλά τα θέματα που έχουμε ανοίξει και οφείλαμε να ανοίξουμε και οφείλουμε να ανοίξουμε, διότι πρέπει να προχωρήσει η χώρα, αλλά δεν είναι η πραγματική εικόνα αυτή η οποία μερικές φορές παρουσιάζεται. Και να σας πω και ένα τελευταίο, αν μου επιτρέπετε; Από το αποτέλεσμα θα κριθούμε όλοι. Από το αποτέλεσμα. Είναι τώρα μία φάση όπου έχουν ανοίξει πολλά θέματα, είναι μία φάση που πολλοί συμπολίτες μας εκφράζουν βεβαίως τις ανησυχίες τους, τις αντιρρήσεις τους σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Είναι μία φάση, είμαστε μέσα στο μέσο αυτής της προσπάθειας. Μην το ξεχνάμε και αυτό. Γι’ αυτό, υπομονή, επιμονή…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, βλέπετε τις δημοσκοπήσεις όμως. Σας πλησιάζει η Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε τον κύριο Πάγκαλο που τον έκραξαν στο Παρίσι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όλα αυτά τα βλέπουμε. Όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Υπομονή, επιμονή, σοβαρότητα, υπευθυνότητα στο έργο μας.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, αλλά ξέρετε τί λέει ο κόσμος; Να δώσω, να πληρώσω, αλλά δεν βλέπω προοπτική.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το ξέρω, κύριε Καμπουράκη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι η τραγωδία. Εχθές μιλούσα με έναν φίλο μου, μεγάλος άνθρωπος, και μου λέει, «ρε, αδελφέ…», δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτός. Βρε, αδελφέ –μου λέει-, να τα δώσω όλα, να τα πληρώσω, η κόρη μου έχει διδακτορικό και είναι δύο χρόνια άνεργη. Αυτό δεν το δέχομαι. Να πληρώσω ό,τι πληρώσω, πάρε μου τα όλα, εγώ τα έκανα, η γενιά μου, αυτός που ψήφισα. Το παιδί τί φταίει; Τί να του πω;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, αυτά είναι τα μηνύματα τα οποία -πιστέψτε με- όλους μας, και μας, μας πονάνε πάρα πολύ και γι' αυτό προσπαθούμε. Μην σας πω ότι και αυτό είναι το κίνητρο, ένα επιπλέον κίνητρο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία είναι πολύ δύσκολη και πονάει όλους μας. Αλίμονο. Αλλά για άλλη μία φορά, βρισκόμαστε σε μία φάση, μία κρίσιμη καμπή αν θέλετε, είναι και κρίσιμη καμπή τώρα, όπου έχουμε ξεκινήσει αυτό το έργο, έχουν ανοίξει κάποια θέματα, πολλά θέματα, όπου υπάρχουν αντιδράσεις, εδώ θέλει και από μας ως κυβέρνηση αλλά και από το σύνολο της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, υπομονή και επιμονή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να μιλήσουμε με τον κύριο Αλεξανδρόγλου, που είναι στο Στούντιο 1. Κύριε Αλεξανδρόγλου, καλημέρα.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Καλημέρα σας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τα λέγαμε από το τηλέφωνο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Να σας δούμε και στη φάτσα, ρε παιδί μου. Τα είπαμε μία φορά, τα είπαμε δύο από το τηλέφωνο.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Να είστε καλά. Τί κάνετε; Καλημέρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιστρέψατε, τα καταφέρατε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όλα πήγαν καλά από ό,τι…
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ναι, όλα πήγαν μία χαρά. Είχαμε τις ανησυχίες μας, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για θυμίστε στον κόσμο πού ήσασταν. Εσείς ήσασταν τελευταίοι, φύγατε με τους Γερμανούς.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ναι, εμείς ήμασταν στο Φάρεχ που είναι νότια του Τζιάλο, μεταφερθήκαμε, αφού δεχτήκαμε τις επιθέσεις από τους ένοπλους που μας έκλεψαν αυτοκίνητα και εξοπλισμό, μετά μεταφερθήκαμε στο Τζιάλο, εκεί μείναμε τρεις μέρες και μετά ανεβήκαμε πιο βόρεια, στην Αφούρα, όπου και το Σάββατο πραγματοποιήθηκε αυτή η επιχείρηση διάσωσης. Θέλω να ευχαριστήσω το Υπουργείο Εξωτερικών, τον κύριο Δόλλη, με τον οποίο είχαμε και επικοινωνία μέσω του καναλιού σας, καθώς και την εταιρεία μου, η οποία έκανε ότι ήταν δυνατό για να μας πάρει από εκεί.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα, συγνώμη, στρατιωτική επιχείρηση ήταν στην πραγματικότητα τώρα που σας πήραν;
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ναι, κανονικά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, κατέβηκαν κομάντο δηλαδή;
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ναι, ακριβώς. Ήρθαν τα δύο C-160, ακροβολίστηκαν Γερμανοί στρατιώτες, έφτιαξαν μία περίμετρο, μας έβαλαν όλους μέσα και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Η επιχείρηση διήρκεσε το πολύ 35 με 40 λεπτά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπήρξε κάποια στιγμή που αισθανθήκατε ότι κινδυνεύετε, ότι θα πάθετε τίποτα, θα σας σκοτώσουν;
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Η μόνη στιγμή ήταν όταν ήμασταν ακόμα στο Φάρεχ, στο δικό μας το camp δηλαδή, την Τρίτη, όπου ήρθαν μέσα στη μέρα δύο φορές ένοπλοι, απείλησαν τον κόσμο, απείλησαν τον site manager του εργοταξίου, τον κύριο Πολύβιο Θεοδωρίδη και ζητούσαν τα κλειδιά αυτοκινήτων. Οι άνθρωποι ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, ήταν κλέφτες, προσπαθούσαν για προσωπικό τους…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πλιατσικολόγοι ήταν, δεν έκαναν πολιτικό αγώνα.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι. Οπότε δεν ήξερες από πού θα σου έρθει.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ήταν προσωπικό όφελος να πάρουν αυτοκίνητα, να τα πουλήσουν, να κλέψουν τα πράγματα τα δικά μας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως θέλω να σου πω ότι η μάνα σου ήταν απαράδεκτη εδώ. Την καταγγέλλω.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γιατί;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Διότι πρώτον κόντευε η γυναίκα να τρελαθεί από την αγωνία της για σένα, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Δεν είναι και εύκολο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μας έστελνε κάτι απελπισμένα μηνύματα «Εάν σωθεί το παιδί μου, σε σας θα το χρωστάω» μας έλεγε η μάνα σου και μας δημιουργούσε φοβερό πρόβλημα, είχε γίνει και δική μας αγωνία αυτό, το πώς θα έρθετε εσείς πίσω.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Δεν είναι εύκολο να κοντρολάρεις κάποια συναισθήματα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το λέω, για να σου πω πόσο είχε τρελαθεί η γυναίκα, εδώ, με εσένα.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Το ξέρω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσύ προφανώς θα το ζούσες αυτό, θα σου τα έλεγε, αλλά ευτυχώς πήγαν όλα καλά, διότι μας είχε πει, είσαστε υπεύθυνοι, ούτε Υπουργείο Εξωτερικών, ούτε τίποτα, και αν σωθεί ο γιος μας θα οφείλεται σε εσάς. Ήταν πάρα πολύ το βάρος αυτό για εμάς βεβαίως και δεν… Τούτοι εδώ τα έκαναν όλα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, εμείς απλώς μεσολαβήσαμε.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Βοηθήσατε κι εσείς που το βγάλατε το θέμα, το ανεβάσατε, δώσατε μεγάλη ακροαματικότητα και το πιέσατε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι άλλοι, από αυτούς που έμειναν πίσω τώρα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συντονιστήκανε μία χαρά, εδώ με τον Υπουργό και με τον Υφυπουργό…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, τώρα, είχαμε παράπονα.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Μπορώ να πω ήταν τέλειος ο συντονισμός, για να έρθουν το Σάββατο τα αεροπλάνα, να πάμε εμείς όλοι εκεί, να μπουν όλοι μέσα, ήταν υπάλληλοι και της Wintershall και της Bonatti, Γερμανών και Ιταλών, ήρθαμε κι εμείς, μπήκαμε όλοι μέσα, μας πήραν και φύγανε. Ήταν τέλεια… τέλεια εκτέλεση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μη σου ξανάρθει, τώρα θα έχεις να λες στα εγγόνια σου, αλλά μην σου ξανατύχει. Μην σου ξανατύχει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Φοβερό, φοβερό.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου επιτρέψετε εγώ να πω, αν και δεν είμαι πολύ φίλος να αποκαλύπτω, σε εισαγωγικά, παρασκήνια κ.λπ., αλλά νομίζω επειδή είχαμε και αυτό το θετικό αποτέλεσμα, λίγο να σας πω, πώς έγινε η προετοιμασία αυτής της επιχείρησης.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Με τους Γερμανούς.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Με τους Γερμανούς. Ήδη στην επίσκεψη που είχαμε στο Βερολίνο με τον Πρωθυπουργό, είχα και μία συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, τον κύριο Westerwelle, όπου συζητήσαμε, βεβαίως, για τις εξελίξεις στην περιοχή. Είπαμε ο καθένας μας, λίγο την ανησυχία μας για το θέμα του επαναπατρισμού των πολιτών μας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχαν και αυτοί Γερμανούς κάτω;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως είχαν Γερμανούς. Είχαμε και οι δυο μας αυτή τη μεγάλη ανησυχία, ότι εάν τα πράγματα γίνουν πιο δραματικά, πώς θα μπορέσουμε, ιδιαίτερα πολίτες μας οι οποίοι δεν είναι κοντά σε μεγάλες πόλεις, όπως και ο κύριος Αλεξανδρόγλου, που ήταν στην κυριολεξία μέσα στη μέση της ερήμου, πως θα μπορέσουμε αυτούς τους ανθρώπους να τους φέρουμε πίσω και είχαμε πει από εκεί ότι θα συνεργαστούμε στενά, μου είχε πει ότι οι ίδιοι σκεφτόντουσαν μία επιχείρηση, εάν χρειαστεί, στρατιωτική και είχαμε συμφωνήσει ότι εάν προχωρήσουν σε αυτό, τότε θα πάρουν και τους δικούς μας ανθρώπους…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, του είπατε κι εσείς, αν πας κι εσύ…, αν πάτε εκεί, θέλουμε κι εμείς.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως, και μάλιστα είπαμε ότι διαθέτουμε βεβαίως και την Κρήτη, τις βάσεις στην Κρήτη για αυτήν την επιχείρηση. Το δέχθηκαν οι Γερμανοί αυτό, και ξέρετε ότι αεροπλάνα από την Κρήτη απογειώθηκαν και υπήρχε στενή συνεργασία, στενός συντονισμός, από την αρχή για αυτήν την επιχείρηση, η οποία ήταν πραγματικά μία πάρα πολύ δύσκολη.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εάν μπορούσατε, κύριε Υπουργέ, να πείσετε τη Μέρκελ, όπως έκανε αυτήν την επιχείρηση εκεί κάτω στο Τζιάλο, να κάνει και την επιχείρηση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρε παιδί μου, εκεί με τα κουρέματα και τους μηχανισμούς…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, θα ήταν καλύτερα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήταν...
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Αλεξανδρόγλου, εσείς, σε σχέση με το μπάχαλο που μας είπανε πολλοί με την Πρεσβεία, για να μην μας τα εξωραΐζει όλα ο Υπουργός, και μας τα δείχνει όλα ρόδινα, σε σχέση…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ λέω, αντικειμενικότητα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …σε σχέση με την Πρεσβεία έχετε κάποια ερμηνεία;
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Εμείς δεν είχαμε καμία επικοινωνία, μπορούσαμε μόνο να δεχθούμε τηλεφωνήματα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν μπορούσατε να πάρετε.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Δεν μπορούσαμε να πάρουμε κανέναν. Η εταιρεία προσπαθούσε να μας πάρει και η εταιρεία μιλούσε με την Πρεσβεία και τα γραφεία μας στην Τρίπολη, που έχουμε. Εγώ, προσωπικά, δεν μπορούσα να έχω με κανέναν επικοινωνία, μπορούσα μόνο να δεχθώ τηλεφωνήματα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή σας παίρναμε εμείς από εδώ…
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ακούγατε τον Υφυπουργό, μιλάγατε μαζί του.
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Ακριβώς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό που μας λέει μία τηλεθεάτρια μας ότι ο Πρέσβης μας στη Λιβύη…
Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΓΛΟΥ: Δηλαδή μαθαίναμε και το τί θα κάνουμε μέσω της εταιρείας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …κύριε Υπουργέ, έκλεισε το τηλέφωνο στο Γενικό Γραμματέα, τον κύριο Ζέπο, είναι αλήθεια; Ότι δεν υπήρχε…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, δεν ξέρω εάν η τηλεθεάτρια ήταν δίπλα στον κύριο Ζέπο για να γίνει μάρτυρας ενός τέτοιου τηλεφωνήματος…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, μπορεί να έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών, να δουλεύει η κοπέλα και να ξέρει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …μου κάνει λίγο εντύπωση αυτό, τί μεταφέρεται, από ποιόν, αλλά τέλος πάντων, να μπω στην ουσία του πράγματος, όπως είπα και προηγουμένως ήταν μία πάρα πολύ δύσκολη επιχείρηση. Θεωρώ ότι αδικούνται κάποιοι εάν τους στιγματίζουμε ότι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, και μάλιστα μέσα σε πάρα πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς έχετε τη γνώση ότι την έκαναν σωστά; Δεν έχω αντίρρηση εγώ, να το δεχθούμε, αλλά…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, θα σας πω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …πείτε μας όμως, ποια είναι η δική σας η άποψη.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ έχω πει το εξής, ότι βεβαίως εγώ σέβομαι και λαμβάνω πλήρως υπόψη μου κριτική, καταγγελίες, από οποιονδήποτε και βεβαίως πρώτα απ’ όλα από τους συμπολίτες μας. Δεν είναι το Υπουργείο Εξωτερικών σε μία τέτοια φάση, είναι ένα Υπουργείο το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες, για να είμαστε κι εδώ σαφείς, εδώ το θέμα ήταν ένα πάρα πολύ σοβαρό. Βεβαίως, όμως λαμβάνω την κάθε κριτική και την κάθε καταγγελία των συμπολιτών μου πάρα πολύ σοβαρά, θα τα εξετάσουμε, θα τα μελετήσουμε, αλλά δε νομίζω ότι είναι σωστό να αναλώνουμε ή να δίνουμε έμφαση σε τυχόν…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, το αποτέλεσμα μετράει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σε τυχόν αδυναμίες που υπήρχαν σε μία πολύ δύσκολη…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι, όταν πιέζεσαι, Υπουργέ μου…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …σε μία πολύ δύσκολη στιγμή και να δίνουμε έμφαση σε αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οι άνθρωποι πιεστήκανε πολύ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς γι’ αυτό κι εγώ δείχνω όλη την απαραίτητη κατανόηση, κατανοώ, καταλαβαίνω τον καθένα ο οποίος είναι…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πιεστήκανε πολύ, θέλανε κάποιο στήριγμα. Αν η Πρεσβεία μου…, θα μου πεις τώρα αυτοί πάλευαν για να τους πάρουν από εκεί, δεν ήταν να απαντάνε στα τηλέφωνα, αλλά…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …είναι εκεί, νιώθει ο καθένας για τον εαυτό του, για την οικογένειά του, για τους δικούς, αυτή την αγωνία…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, προφανώς και δικαίως.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι ξεκάθαρο, είναι αυτονόητο. Θα μου επιτρέψετε όμως μία τελευταία κουβέντα, κύριε Καμπουράκη, κύριε Οικονομέα. Ξέρω και δεν θέλω αυτό, μην υπάρχει παρερμηνεία, ότι εκμεταλλεύομαι επικοινωνιακά το γεγονός ότι είχαμε και ένα στέλεχος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη, τραυματία, με δύο σφαίρες. Αυτό και μόνο, νομίζω δείχνει ότι οι άνθρωποι εκεί πέρα δεν καθόντουσαν απλώς, έκαναν το καθήκον τους και μάλιστα με κίνδυνο και της ζωής τους.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, εντάξει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό θέλω όλοι μας να το αναγνωρίσουμε. Τυχόν αδυναμίες, λάθη, οτιδήποτε, αποκαλέστε το όπως θέλετε, όλα αυτά θα ληφθούν υπόψη και κατανοώ τον καθένα που εκφράζει αυτή την αγωνία. Μην παραβλέπουμε όμως την πραγματικότητα της κατάστασης και το δύσκολο αυτής της επιχείρησης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς, νομίζω, δικαίως σας τα θέτουμε τα θέματα, Έλληνες πολίτες μας τα μετέφεραν…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το ξέρω…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …και καθώς βλέπαμε τον Υφυπουργό σας, το Δόλλη, να τρέχει σαν την άδικη κατάρα με τα C-130, από ‘δω και από ‘κει… Μισό λεπτό, από τη μία έκανε αυτό, από την άλλη, εάν ήταν αλήθεια ότι οι άλλοι εκεί κάτω κοιμόντουσαν ή κάποιοι από αυτούς, είναι ένα ζήτημα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Κύριε Οικονομέα, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν το υιοθετούμε, απλώς σας λέω την εικόνα που μας μεταφέρανε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το καταλαβαίνω και για άλλη μία φορά…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, κάτι τελευταίο… Τα είπαμε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …το μεγάλο ευχαριστώ σε όλους οι οποίοι συνέβαλλαν σε αυτήν την μεγάλη επιτυχία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τα λύσαμε. Θέλουμε ένα τελευταίο σχόλιο γι’ αυτά που έγιναν στο Παρίσι με τον κύριο Πάγκαλο.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Καμπουράκη, έγινα κι εγώ μάρτυρας μίας παρόμοιας…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Που; Πότε;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …περίπτωσης στο Βερολίνο, μαζί με τον Πρωθυπουργό, στην ομιλία του Πρωθυπουργού στο…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, στην ομιλία ήσασταν μέσα…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …πολύ σοβαρό πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το Humboldt.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εκεί είχαμε μία παρόμοια περίπτωση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, στον Πάγκαλο ήταν πιο αγριεμένοι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, κύριε Καμπουράκη, νομίζω ότι μπαίνουμε πλέον σε μία φάση όπου εδώ… αυτά θα πρέπει να τα συνηθίσουμε.
κ. Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, έτσι! Ψύχραιμο σας βλέπω.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ναι, εγώ είμαι πολύ ανοικτός και ξεκάθαρος σε αυτό. Βλέπω ότι υπάρχει εδώ μία τάση από κάποιους να εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους εκδηλώσεις για να εκφραστούν. Να σας πω όμως τώρα κάτι άλλο; Εάν κάποιος θέλει να εκφραστεί…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, συγνώμη, γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει μία εκμετάλλευση; Μπορεί να ένιωθαν έτσι για να…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω γιατί το λέω αυτό, κύριε Οικονομέα. Όπως σας είπα δεν ξέρω τί έγινε ακριβώς στο Παρίσι, βεβαίως είδα τις εικόνες…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είχατε μία εμπειρία όμως με το Humboldt.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο Humboldt.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …είχα όμως ο ίδιος αυτήν την εμπειρία, όπου τί έκανε ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος o Παπανδρέου; Είπε «Παιδιά, ωραία, εντάξει, ησυχάστε τώρα, είναι μία εκδήλωση εδώ. Ακούστε πρώτα τί έχω να πω και μετά έχει προβλεφθεί, έτσι κι αλλιώς, πολύς χρόνος για ερωτο-απαντήσεις, άρα καθίστε και ό,τι έχετε να πείτε και ό,τι ερώτημα έχετε να κάνετε ή να δηλώσετε κάτι, να μπούμε σε ένα διάλογο, ακούστε πρώτα τί έχω να πω…».
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα δεν κάνουν διάλογο, πολιτική διαμαρτυρία έκαναν.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Λοιπόν, κύριε Καμπουράκη, αυτό είναι το θέμα: πολιτική διαμαρτυρία, ναι, να την κάνεις, αλλά σε οδηγεί σε κάτι μόνο αυτή η τυφλή, αν θέλετε, πολιτική διαμαρτυρία;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλά, τώρα δε θα επιβάλετε και ησυχία νεκροταφείου όμως επειδή το θέλετε εσείς!
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι. Κύριε Οικονομέα, δεν είναι να επιβάλεις τίποτα…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εδώ ο κόσμος υποφέρει, εδώ αισθάνεται ότι τον έχετε ξεγελάσει και καμιά φορά διαμαρτύρεται…
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, όχι, όχι
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: …δε θα επιβάλετε τη σιωπή ή όπως το θέλετε εσείς θα γίνεται με πρωτόκολλο, αίτηση, διαμαρτυρόμαστε για αυτό που κάνατε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως, όχι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Υπάρχει και αυτός ο αντίλογος.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, υπάρχει αυτός ο αντίλογος… Θα μου επιτρέψετε να προσπαθήσω να απαντήσω σε αυτόν τον αντίλογο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κανείς δεν έχει αντίρρηση, και αλίμονο, να εκφραστεί οποιοσδήποτε θέλει και ο κάθε συμπολίτης μας να εκφραστεί με τον τρόπο που θέλει, βεβαίως χωρίς βία. Αυτό είναι το αυτονόητο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, ναι.
κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αν και τα αυτονόητα δυστυχώς…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εάν τα ίδια έκαναν στη Νέα Δημοκρατία, πριν από δύο χρόνια, εσείς οι ίδιοι θα πανηγυρίζατε στο ΠΑΣΟΚ. Δε θα πανηγυρίζατε, ότι ορίστε…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Οικονομέα, επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω την άποψή μου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι… Να ο κόσμος, να ο λαός, αποδοκιμάζει κ.λπ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και σε αυτή την περίπτωση λάθος και σήμερα λάθος, αλλά αυτό κάνατε, αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουμε, το πολιτικό σύστημα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω πάνω σε αυτό. Όπως είπα, να εκφραστεί ο καθένας, αλίμονο, αλλά εγώ το πάω ένα βήμα παραπέρα. Εξέφρασε την ανησυχία σου, το παράπονό σου, τη διαμαρτυρία σου, μετά όμως, όταν σε προσκαλεί ο συνομιλητής σου, «έλα λοιπόν, τώρα άκουσέ με κι εμένα και μετά πες μου», με σωστό τρόπο, τη θέση ώστε να μπορέσουμε να βρούμε και κάποια άκρη, να ακούσουμε, να μάθουμε κι εμείς. Να μάθουμε κι εμείς!
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, ναι. Μάλιστα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό είναι το παράπονό μου, κύριε Οικονομέα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, γιατί δεν τα ξέρετε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι κύριε Οικονομέα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να το συνηθίσετε λέτε εσείς, έτσι;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Γιατί δεν τα ξέρετε. Από εκεί περιμένετε να τα μάθετε, την κριτική.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αν θέλετε και ένα τελευταίο πάνω σε αυτό. Όχι, όχι, θα σας πω κι αυτό και ανέφερα την περίπτωση του Βερολίνου πολύ συνειδητά, διότι μετά από την εκδήλωση είχα την ευκαιρία να μιλήσω με κάποια από αυτά τα παιδιά, που συμμετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τί μου είπαν αυτά τα παιδιά, ότι ήταν δύο οι ομάδες, μου λέει, ήμασταν εμείς οι οποίοι πραγματικά θέλαμε να εκφραστούμε και να μιλήσουμε και υπήρχαν οι άλλοι, μία άλλη ομάδα οργανωμένη, η οποία ήρθε μόνο για να κάνει τη φασαρία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, δεν πήγατε σε αυτούς που έκαναν τη φασαρία, λοιπόν, πήγατε στους άλλους που ήθελαν διάλογο.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν ήταν πλέον εκεί, δεν ήταν πλέον εκεί.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, είχαν φύγει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ συνειδητά πήγα και θα μου επιτρέψετε και…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Α, πήγατε τους πλησιάσατε, παρά τις…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως, βεβαίως αλίμονο και θα ήθελα και από εδώ, από αυτή την καρέκλα, αν μου επιτρέπετε, επειδή είχα υποσχεθεί στα παιδιά και μάλιστα είχα πάρει και…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, τους δώσατε και υπόσχεση, ναι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …το τηλέφωνο του ενός παιδιού, Μάκης Τσαμαλίκης…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ωχ, τον έδωσε!
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι τον έδωσα… Έδωσε συνέντευξη, παρακαλώ.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Α, εντάξει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Έδωσε συνέντευξη, αλλιώς δε θα το έλεγα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για σημειώστε το όνομα, να τον πάρουμε κι εμείς να δούμε αν είναι έτσι που τα λέει ο Υπουργός;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι. Θα σας πω γιατί, διότι υποσχέθηκα στα παιδιά ότι την επόμενη ημέρα θα προσπαθούσα να συναντηθούμε για να…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιλήσετε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …τα πούμε, για να μιλήσουμε. Δυστυχώς, οι προετοιμασίες για όλες τις συναντήσεις δεν το επέτρεψαν. Ζητώ…
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το υποσχέθηκε και την έκανε απ’ ότι καταλάβατε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ζητώ κατανόηση και απλώς να υποσχεθώ ότι την επόμενη φορά που θα είμαι στη Γερμανία και θα είμαι σύντομα, διότι η Γερμανία θέλει ακόμα πολλή δουλειά, θα τα πούμε από κοντά.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μάλιστα. Ωραία, λοιπόν, Υπουργέ μου, ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.
28 Φεβρουαρίου, 2011