Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα στην T/O ΣΚΑΪ στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» και στους δημ/φους κ. Λυριτζή και κ. Οικονόμου

Βασικά σημεία:

[Για τις ελληνο – τουρκικές σχέσεις:]

· Όταν έχεις ένα τόσο βεβαρημένο παρελθόν στις σχέσεις σου με μία χώρα, δεν είναι εύκολο το να ξεκινήσεις και να οικοδομήσεις αυτή την αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης ώστε θέματα τα οποία ταλανίζουν τις σχέσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό, να μπορέσεις να μιλήσεις με ανοιχτή γλώσσα, με καθαρή γλώσσα, να μιλήσεις ανοικτά.  Αυτό λοιπόν, το οικοδομούμε.  Θέλει χρόνο, θέλει προσπάθεια, μην ξεχνάμε η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει, τώρα με πιο εντατικούς ρυθμούς από τη σημερινή κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο περίπου, λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.
· Η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, βεβαίως δεν μπορεί να είναι μία διαδικασία ανοικτή σε χρόνο, χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο και εάν δούμε ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε, η Ελλάδα προτείνει να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
· Και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ελλάδα, μακάρι να είχαμε λύση αύριο. Το πλαίσιο αυτής της λύσης, για εμάς είναι σαφές κι είναι σαφές για όλη τη διεθνή κοινότητα. Βασίζεται πάνω στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βασίζεται πάνω στο σεβασμό του λεγομένου Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, διότι μην το ξεχνάμε αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
· Η Τουρκία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια μία φάση, όπου λαμβάνει και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεχυμένα μηνύματα, το σαφές αυτό μήνυμα το οποίο εμείς είχαμε δώσει προς την Τουρκία, είχαμε εκπέμψει προς την Τουρκία ότι εάν συμμορφωθείς, κάνεις όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εκπληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη, τότε θα γίνεις κράτος-μέλος, πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λοιπόν, αυτό το σαφές, καθαρό μήνυμα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει γίνει λίγο γκρίζο…Αυτό το παίρνει και η Τουρκία και κάποιες δυνάμεις στην Τουρκία, οι οποίες δεν επιθυμούν να δουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, δεν επιθυμούν να δουν και λύση του Κυπριακού, βάσει αυτού του πλαισίου και προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία.

[Επί ερωτήματος για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής στην τρέχουσα δημοσιονομική συγκυρία:]


· Δείτε παρακαλώ τα αποτελέσματα του τελευταίου χρόνου στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.  Ας πάρουμε τα Ελληνοτουρκικά, μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Τουρκία και μπροστά σε αυτό το ακροατήριο, με αυτοπεποίθηση, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, νομίζω τα λέει όλα.  Δείτε τη δραστηριότητα πάλι της Ελλάδας στην άμεση γειτονιά μας, στα Βαλκάνια.  Η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία πάλι να προωθήσει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών χωρών, Ευρωπαϊκή προοπτική η οποία είχε, να μου επιτραπεί ο όρος, αποκοιμηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία και έδωσε τη δυναμική.  Στη Μέση Ανατολή, πάλι η Ελλάδα είναι παρούσα. 

[Για την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ:]

· Τα εθνικά θέματα, για εμένα είναι ιερά θέματα, είναι σοβαρά θέματα που δεν επιτρέπουν ούτε λαϊκισμούς, ούτε να μας δίνουν κατευθύνσεις οι επικοινωνιακές ανάγκες, ούτε μικροκομματικές τακτικές κ.λπ.  Βλέποντας λοιπόν τις αντιδράσεις των κομμάτων πρέπει να πω ότι εδώ όλος ο ελληνικός λαός νομίζω συμφωνεί ότι είδε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό με υπερηφάνεια, με αυτοπεποίθηση να υπερασπίζεται, να προωθεί τις ελληνικές θέσεις, τα ελληνικά συμφέροντα στην Τουρκία και μπροστά σ’ αυτό το δύσκολο το ακροατήριο. 

[Για τη λαθρομετανάστευση και την κατασκευή τεχνητού εμποδίου σε τμήμα των ελληνο-τουρκικών συνόρων:]


· Το θέμα της λαθρομετανάστευσης ήταν ένα από τα κύρια σημεία.  Και εδώ συμφωνήσαμε για μία στενή συνεργασία, Ελλάδα και Τουρκία, διότι είπαμε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει να τραβήξει το μεγαλύτερο βάρος, τις συνέπειες, αν θέλετε, όλου αυτού του φαινομένου αλλά επειδή οι ροές προέρχονται από την Τουρκία, σήμερα, χρειάζεται στενή συνεργασία με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα.
· Το διευκρινίσαμε αυτό, αυτό δεν είναι μέτρο εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.  Αφορά στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τα ελληνικά σύνορα από τη ροή της λαθρομετανάστευσης.  Και η Τουρκία και ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε αυτό το θέμα κατάλαβε ότι η Τουρκία έχει άμεσο συμφέρον να συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα. Η Τουρκία έχει έναν «καημό», αν θέλετε να το πω έτσι, επιθυμεί την άρση της βίζας για Τούρκους υπηκόους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί μία στάση επιφυλακτική.  Το λέω ευθέως και αυτό για να είμαστε ξεκάθαροι, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την άρση της βίζας απέναντι στην Τουρκία γιατί το είδαμε, παραδείγματος χάριν, και αυτό το καλοκαίρι ότι μπορεί να υπάρξουν στον τουριστικό τομέα πάρα πολύ μεγάλα κέρδη.  Άρση της βίζας, και εδώ να είμαστε σαφείς, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να ασκήσεις τον απαραίτητο έλεγχο στα σύνορά σου, απλώς διευκολύνεις την πρόσβαση για τους Τούρκους υπηκόους.  Λοιπόν, η Τουρκία επιθυμεί τη  άρση της βίζας για Τούρκους υπηκόους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εδώ, λοιπόν, το επιχείρημα το δικό μας ήταν, ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά αυτήν τη ροή των λαθρομεταναστών από την Τουρκία, διότι εάν το ελέγξουμε αυτό, αυτό το επιχείρημα δε θα μπορέσει πλέον να χρησιμοποιηθεί.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Λοιπόν, εδώ είμαστε.  Να καλημερίσουμε τον Υπουργό των Εξωτερικών, τον κύριο Δρούτσα, που είναι μαζί μας.  Γεια σας κύριε Υπουργέ, καλωσήρθατε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να είστε καλά, χρόνια πολλά.  Λέμε και στους τηλεθεατές να τοποθετούνται… βλέπω τα μηνύματά σας ήδη που ρωτάτε για τα θέματα που θα συζητήσουμε εδώ με τον Υπουργό.  Το τί δώσαμε τί δε δώσαμε, περιμένετε παιδιά, θα τα συζητήσουμε τώρα αμέσως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα μας πει ο κύριος Δρούτσας τί δώσαμε και τί δεν δώσαμε.  Θα συζητήσουμε βεβαίως για την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία… [διακοπή]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τον Υπουργό των Εξωτερικών.  Θα έλεγα πάντως Βασίλη, να ξεκινήσει ο Υπουργός να μας πει πρώτα γι’ αυτό το παρασκήνιο που παίχθηκε πριν τη συνάντηση, πριν γίνει καν η συνάντηση και πριν πάτε εκεί.  Αν ισχύει αυτό το παρασκήνιο και υπήρχε όντως διάθεση από την ελληνική πλευρά, λόγω των υπερπτήσεων στο Αιγαίο και στο Αγαθονήσι, να μην πάμε στη συνάντηση αυτή.  Υπήρξε τέτοια σκέψη από πλευράς σας; 

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν είναι αυτονόητο αυτό; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι.  Δεν ξέρω, τίποτα δεν είναι αυτονόητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι κύριε Υπουργέ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Για εμάς είναι αυτονόητο διότι πάντα μιλάμε με καθαρή γλώσσα, νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός, το αργότερο μετά το Ερζερούμ, πρέπει αυτό να το έχει καταλάβει, να το έχει εμπεδώσει.  Είναι αυτονόητο για εμάς ότι, βεβαίως, όταν ενημερωθήκαμε την Τετάρτη το απόγευμα ότι υπήρχε αυτή η προκλητική ενέργεια της υπέρπτησης, την παραμονή της μετάβασης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ότι αυτό το λάβαμε υπόψη μας, το εξετάσαμε, το σκεφτήκαμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το εκφράσαμε κιόλας; 

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Το εκφράσαμε, με καθαρό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μιλήσατε εσείς με τον ομόλογό σας τα μεσάνυχτα όπως μάθαμε…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μίλησα με τον κύριο Νταβούτογλου κι αυτό για εμένα είναι αυτονόητη πράξη, το συζητήσαμε, μετέφερα κι εγώ με καθαρό τρόπο, για άλλη μία φορά το τονίζω, τις δικές μας θέσεις, τη διαμαρτυρία μας, την έντονη διαμαρτυρία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ξέρετε όμως, κύριε Υπουργέ…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Έλαβα, άκουσα αυτά που θεωρούσα ότι έπρεπε να ακούσω για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού και πήραμε την απόφαση να πάμε. Και θέλω να το τονίσω και αυτό, αν μου επιτρέπετε, στο ξεκίνημα της συζήτησής μας, σε τέτοιου είδους περιπτώσεις έχεις δύο επιλογές:  Είτε λες δεν πάω και στέλνω και μ’ αυτό τον τρόπο βεβαίως ένα μήνυμα ή λες η πολιτική μου είναι ότι παρά ταύτα εγώ θα πάω για να πω με καθαρό τρόπο πώς έχουν τα πράγματα.  Ακριβώς αυτήν την επιλογή προκρίναμε, αυτήν την απόφαση πήραμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γι’ αυτό μίλησε, λέτε, με αυτή τη γλώσσα ο Πρωθυπουργός.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  O Έλληνας Πρωθυπουργός πάντα μιλάει με καθαρή γλώσσα και σε όλες τις συναντήσεις με τον Τούρκο ομόλογό του, αν κοιτάξετε λίγο πίσω, τον τελευταίο χρόνο, κι όλες τις συναντήσεις, θα διαπιστώσετε ότι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με τέτοιους τόνους δεν μίλησε ποτέ, κύριε Υπουργέ, είναι η πρώτη φορά που ακούμε τέτοιους τόνους.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ναι, βεβαίως, βεβαίως, είναι και οι που συνθήκες ήταν διαφορετικές, το ακροατήριο ήταν διαφορετικό, και γι’ αυτό το λόγο σίγουρα ο καθαρός τρόπος με τον οποίο εκφράστηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ξέρετε όμως, κύριε Υπουργέ, λέει πολύς κόσμος, ωραία, εντάξει, και μάλιστα τον τελευταίο καιρό πολλές και πυκνές οι επισκέψεις, σε πυκνό χρονικό διάστημα οι συναντήσεις.  Αλλά να, οι υπερπτήσεις εδώ είναι.  Λοιπόν;  Μήπως συζητάτε τίποτα άλλο;  Κι επειδή είχατε κι αυτό το δίωρο, το κλειστό, ανάμεσα στους δύο Πρωθυπουργούς, έχει μείνει μία αίσθηση, και κατηγορείστε κι από την αντιπολίτευση γι’ αυτό, ότι είναι μία από τις συναντήσεις που κάνουμε και για λόγους επικοινωνιακούς, και τα σοβαρά συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες, δε μαθαίνει κανείς ποτέ τι λέγεται, κατηγορηθήκατε για μυστική διπλωματία από ορισμένα κόμματα, έχουμε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που οι δύο Πρωθυπουργοί, ο ένας μιλάει Τούρκικα κι ο άλλος Ελληνικά, ανταλλάσσουν κασκόλ και γάντια κ.λπ., πολύ ωραία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αφίσες στους δρόμους, ιστορίες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και αφίσες, πολύ ωραία και χειροκροτήματα, ωραία λόγια, αλλά επί της ουσίας και αλλαγή στη συμπεριφορά της Τουρκίας δεν έχουμε στο Αιγαίο, μάλιστα και λίγες μέρες πριν πάτε εκεί και δε μαθαίνουμε τι συζητήθηκε.  Τι συζητήσατε δηλαδή;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Συζητήσαμε όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν τα είχατε συζητήσει και πριν από ένα μήνα;  Εδώ είχε έρθει ο…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ασφαλώς και τα συζητάμε, και συνεχίζουμε να συζητάμε, δεν είναι εύκολα τα θέματα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν λέω ότι είναι εύκολα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Λέμε αν υπάρχει πρόοδος κύριε Υπουργέ.  Υπάρχει πρόοδος;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κι επειδή κατηγορείστε για μυστική διπλωματία από την αντιπολίτευση…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα έρθουμε και σ’ αυτό διότι είναι της μόδας αυτή η λέξη, «μυστική διπλωματία», απλώς επιτρέψτε μου να τονίσω το εξής:  Όταν έχεις ένα τόσο βεβαρημένο παρελθόν στις σχέσεις σου με μία χώρα, δεν είναι εύκολο το να ξεκινήσεις και να οικοδομήσεις αυτή την αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης ώστε θέματα τα οποία ταλανίζουν τις σχέσεις μας εδώ και πάρα πολύ καιρό, να μπορέσεις να μιλήσεις με ανοιχτή γλώσσα, με καθαρή γλώσσα, να μιλήσεις ανοικτά.  Αυτό λοιπόν, το οικοδομούμε.  Θέλει χρόνο, θέλει προσπάθεια, μην ξεχνάμε η προσπάθεια αυτή έχει ξεκινήσει, τώρα με πιο εντατικούς ρυθμούς από τη σημερινή κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο περίπου, λίγο παραπάνω από ένα χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσείς έχετε κάνει δέκα συναντήσεις με τον ομόλογό σας μέχρι τώρα;  Έχετε κάνει πάρα πολλές συναντήσεις.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δέκα συναντήσεις, δεν τις μετράω μία - μία αλλά σίγουρα έχει υπάρξει μία σειρά συναντήσεων και του Πρωθυπουργού με τον κύριο Ερντογάν και δικές μου συναντήσεις με τον κύριο Νταβούτογλου και υπηρεσιακοί παράγοντες συναντιούνται, συζητούν, αυτό είναι που λέμε, οικοδομούμε μία σχέση εμπιστοσύνης βήμα-βήμα. Μην ξεχνάμε και το άλλο πολύ σημαντικό που κάναμε τους τελευταίους μήνες, αυτό που αποκαλούμε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Τότε, τον περασμένο Μάιο επισκέφτηκε ο κύριος…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και τώρα, αυτό προετοιμάσατε στην πραγματικότητα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ο κύριος Ερντογάν επισκέφθηκε την Αθήνα, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό Υπουργών του. Συζητήσαμε και συνάψαμε συμφωνίες, 22 συμφωνίες σε διάφορους τομείς συνεργασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Χαμηλά, χαμηλή πολιτική...

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εντάξει, χαμηλή, αλλά είναι σημαντικό για την καθημερινότητα, για τη βελτίωση των σχέσεών μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στα καυτά μας θέματα είχαμε καμία πρόοδο, κύριε Υπουργέ;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να ρωτήσω κάτι, κύριε Υπουργέ, προφανώς κανείς δε θέλει να είναι με το γείτονά του «στα μαχαίρια», ούτε καλό κάνει, μας οδηγεί και σε υπέρογκα έξοδα, εκτός των υπολοίπων ζητημάτων, καμία αντίρρηση.  Ωραία.  Εμείς λοιπόν, μέσα από αυτές τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κλίματος και καλύτερων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τι θέλουμε να πετύχουμε πέρα από αυτό;  Εκτός από το να είμαστε καλά και να μην πειράζει ο ένας τον άλλο, τι θέλουμε να πετύχουμε; 

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας και για να πετύχουμε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας, αυτό προϋποθέτει για εμάς, πρώτα από όλα, το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.  Εκεί ξεκινούν τα πράγματα και βεβαίως…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εκεί τελικά θα πάμε στη Χάγη;  Τι βλέπετε να γίνεται κύριε Υπουργέ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …και βεβαίως θέλουμε να δούμε και επίλυση του Κυπριακού.  Το έχουμε τονίσει. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία, μπορούμε να τα δούμε ένα - ένα, έτσι όπως τα λέτε;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι το νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής το Κυπριακό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία.  Ας πούμε για την υφαλοκρηπίδα.  Εκεί, από ό,τι καταλαβαίνουμε, θα πάμε στη δικαιοσύνη, έτσι;  Δεν υπάρχει άλλη λύση.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εδώ, όπως είναι γνωστό, έχουμε εγκαινιάσει αυτή τη διαδικασία, που αποκαλούμε διερευνητικές επαφές, γίνεται σε υπηρεσιακό επίπεδο, έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, την εγκαινιάσαμε εμείς ως κυβέρνηση, την τελευταία περίοδο, 1999 - 2004, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση και ο Γιώργος Παπανδρέου Υπουργός Εξωτερικών, ξεκινήσαμε τότε αυτή τη διαδικασία.  Η προηγούμενη κυβέρνηση συνέχισε μεν αυτή τη διαδικασία, αλλά δεν μπορεί νομίζω κανείς να υποστηρίξει ότι το έκανε με ιδιαίτερη θέρμη ώστε να προχωρήσουν κάποια πράγματα, και όταν ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση πάλι την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, εμείς είπαμε, ο Πρωθυπουργός είπε, αυτήν τη διαδικασία επιθυμώ να την εντατικοποιήσουμε, για να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα.  Είπαμε ότι αυτή η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, βεβαίως δεν μπορεί να είναι μία διαδικασία ανοικτή σε χρόνο, χρειάζεται κάποιο χρονικό περιθώριο και εάν δούμε ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε, η Ελλάδα προτείνει να πάμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία.  Άρα μένει ανοικτό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το Κυπριακό;  Που νιός ήμουνα και γέρασα που λένε, εσείς εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι η χρονιά αυτή, χρονιά επίλυσης του Κυπριακού;  Είναι και στόχευσή μας;  Γιατί είδα τον Πρωθυπουργό να το θέτει με έναν πιο έντονο τρόπο αυτή τη φορά, συνδέοντας την ιστορία του Κυπριακού και με την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μιλώντας και για εισβολή, που αυτό ενοχλεί τους Τούρκους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  …αλλά άκουσα όμως και την απάντηση της Τουρκικής πλευράς, του κυρίου Νταβούτογλου, ο οποίος είπε ότι ο καθένας έχει τις θέσεις του, λέγε ό,τι θέλεις αλλά εμείς εδώ, κι όποιος βάλει δίλημμα σε εμάς τους δύο, είναι φανερό ποια θα είναι η απάντηση.  Είπε δηλαδή, ουσιαστικά, ότι εμείς δε θα κάνουμε πίσω στο Κυπριακό για να πάμε στην Ευρώπη.  Κράτησε δηλαδή μία πολύ σκληρή στάση σε αυτό το επίπεδο.  Εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχουν δυνατότητες φέτος να μπούμε σε έναν άλλο δρόμο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πρώτα απ’ όλα, και για την Κυπριακή Δημοκρατία και για την Ελλάδα, μακάρι να είχαμε λύση αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ε, καλά, αυτό εντάξει.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Σήμερα να την είχαμε.  Το πλαίσιο αυτής της λύσης, για εμάς είναι σαφές κι είναι σαφές για όλη τη διεθνή κοινότητα.  Βασίζεται πάνω στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, βασίζεται πάνω στο σεβασμό του λεγομένου Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, διότι μην το ξεχνάμε αυτό, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτό είναι πολύ σοβαρό επίτευγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν βλέπω να πτοεί την Τουρκία, από αυτά που λέτε όμως, κύριε Υπουργέ.  Η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται καν για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή. 

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μην το λέτε αυτό, μην το λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έτσι δείχνει τουλάχιστον.  Δεν ξέρω.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, η Τουρκία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια μία φάση, όπου λαμβάνει και από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεχυμένα μηνύματα, το σαφές αυτό μήνυμα το οποίο εμείς είχαμε δώσει προς την Τουρκία, είχαμε εκπέμψει προς την Τουρκία ότι εάν συμμορφωθείς, κάνεις όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εκπληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη, τότε θα γίνεις κράτος-μέλος, πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτή η θέση μας ισχύει κύριε Υπουργέ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Η δική μας θέση, ισχύει...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή εμείς δε δίνουμε το πράσινο φως στην Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν επιλυθεί το Κυπριακό;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Η δική μας θέση ισχύει και το έχουμε πει, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην το βάζω με αρνητικούς όρους, ότι εάν δεν το λύσεις αυτό δεν θα μπεις, το λέμε, εάν εκπληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου, τότε είσαι καλοδεχούμενο μέλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα μπεις.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λοιπόν, αυτό το σαφές, καθαρό μήνυμα, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα τελευταία χρόνια δυστυχώς έχει γίνει λίγο γκρίζο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχει θολώσει.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αυτό το παίρνει και η Τουρκία και κάποιες δυνάμεις στην Τουρκία, οι οποίες δεν επιθυμούν να δουν τέτοιου είδους μεταρρυθμίσεις, δεν επιθυμούν να δουν και λύση του Κυπριακού, βάσει αυτού του πλαισίου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία.  Και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …και προσπαθούν να μπλοκάρουν αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και πόσο ισχυρή, κύριε Υπουργέ, μπορεί να είναι η θέση της Ελλάδας και η πολιτική που ακολουθεί, που θέλει να ακολουθήσει σε σχέση με την Τουρκία, σε μία περίοδο που η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και διεθνώς, δηλαδή οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχουν αδυνατίσει και τη θέση μας, και τη διαπραγματευτική μας, ας πούμε, θέση και διεθνώς.  Αλλιώς μιλάει μία χώρα που είναι ισχυρή οικονομικά, που δεν κυκλοφορεί ζητώντας δανεικά δεξιά κι αριστερά, που δεν είναι υπό επιτήρηση, που δεν είναι υπό επίβλεψη, που δεν έχει τρεις που την κοιτάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ, που δεν ξέρω κι αν την κοιτάνε και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κι αλλιώς να είναι μόνη της.  Πόσο μπορείτε να ασκήσετε ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική όταν είμαστε υπό επιτροπεία;  Γιατί θυμάμαι τον Πρωθυπουργό να μιλάει για περιορισμένη ανεξαρτησία, εξαιτίας της Τρόικας. 

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δείτε παρακαλώ τα αποτελέσματα του τελευταίου χρόνου στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.  Ας πάρουμε τα Ελληνοτουρκικά, μόνο και μόνο το γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός πηγαίνει στην Τουρκία και μπροστά σε αυτό το ακροατήριο, με αυτοπεποίθηση, λέει τα πράγματα με το όνομά τους, νομίζω τα λέει όλα.  Δείτε τη δραστηριότητα πάλι της Ελλάδας στην άμεση γειτονιά μας, στα Βαλκάνια.  Η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία πάλι να προωθήσει την Ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανικών χωρών, Ευρωπαϊκή προοπτική η οποία είχε, να μου επιτραπεί ο όρος, αποκοιμηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία και έδωσε τη δυναμική.  Στη Μέση Ανατολή, πάλι η Ελλάδα είναι παρούσα.  Και οι παραδοσιακές στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τον Αραβικό κόσμο, τις έχουμε συνεχίσει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχετε μετακινηθεί σε αυτό το…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν έχουμε μετακινηθεί κύριε Λυριντζή.  Όχι, εμείς απλώς… και σ’ αυτό θέλω να καταλήξω, έχουμε ανοίξει το φάσμα των επιλογών μας και των δραστηριοτήτων μας και της παρουσίας μας στη Μέση Ανατολή, με το άνοιγμα…, σε αυτό θα αναφέρεστε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στο Ισραήλ.  Σε αυτό αναφέρομαι, στο Ισραήλ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Με το άνοιγμα που έχει κάνει η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι σε μία πολιτική, ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λοιπόν, κοιτάξτε όμως, ακριβώς αυτός είναι ο αυξημένος ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή, ότι είναι αξιόπιστος συνομιλητής και του ενός, του Αραβικού κόσμου, και του άλλου, του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βέβαια, να σας πω ένα σχόλιο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μην το υποτιμάμε αυτό. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν το υποτιμάει κανείς.  Κανείς δεν το υποτιμάει, ίσα - ίσα, είναι θέμα οπτικής που βλέπει τα πράγματα.  Καθόλου.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι πραγματικά σημαντικό στοιχείο αυτό που καταφέραμε, είναι επίτευγμα για την Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προσέξτε όμως, λέει ένας κόσμος, σας λέω τώρα όπως το άκουσα και πώς ειπώθηκε και τις τελευταίες ημέρες από πολλούς φίλους που παρακολουθούν την εκπομπή.  Ναι, τί να το κάνω, ωραίο ήταν που βγήκε ο Πρωθυπουργός και σωστά είπε για τις θέσεις μας κ.λπ., πολύ ωραία τα είπε, τί να το κάνω όμως, μόλις έκλεισαν οι πόρτες από πίσω άρχισε η κουβέντα για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, των πλουτοπαραγωγικών πηγών;  Σας λέω ένα σχόλιο από τα πολλά που ακούγονται.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως, και ευχαριστώ που μου δίνετε για άλλη μία φορά την ευκαιρία αυτό να το ξεκαθαρίσω.  Πρώτα απ’ όλα ποιός λέει ότι συζητείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ρωτάω, συζητείται;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως όχι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μα δεν μας λέτε όμως και τί συζητείται, κύριε Υπουργέ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Σας παρακαλώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είχαμε μία συνάντηση, μακρά κιόλας συνάντηση του Πρωθυπουργού…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δύο ώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  …με τον ομόλογό του, δύο ώρες, μετά μπήκατε κι εσείς με τον ομόλογό σας τον κύριο Νταβούτογλου.  Δεν ξέρουμε τι προηγήθηκε, τι συζητήθηκε εκεί σ’ αυτή την κλειστή συνάντηση, με αποτέλεσμα να επικρίνεστε έντονα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.  Είχε προηγηθεί, σας θυμίζω, μια σκληρή δήλωση της κυρίας Παπαρήγα, πριν πάτε εκεί, και άλλα σχόλια της αντιπολίτευσης που λένε ότι και αυτά οδήγησαν τον Πρωθυπουργό να μιλήσει με τέτοια ανοιχτή και καθαρή φωνή, ότι πιέστηκε ο Πρωθυπουργός.  Εν πάση περιπτώσει, τι συζητήθηκε είναι το θέμα μας.  Το ερώτημά μας είναι αυτό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ας τα πάρουμε ένα - ένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητούνται ζητήματα συνεκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο, με την Τουρκία;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις να ξεκινήσουμε με το πρώτο, ευθέως όχι.  Λοιπόν, να τα πάρουμε, αν μου επιτρέπετε, ένα-ένα.  Να πάρουμε πρώτα λίγο τα ατμοσφαιρικά, τις δηλώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και με όλο το σεβασμό το λέω αυτό, θα πω αυτό που θέλω να πω, διότι τα έχω και μαζί μου εδώ, παρακάλεσα να μου τα δώσουν πριν από την εκπομπή, λίγο για να φρεσκάρω κι εγώ τη μνήμη μου.  Διαβάζοντας όλες αυτές τις δηλώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχω την εντύπωση ότι αυτές οι δηλώσεις ήταν κατά κάποιον τρόπο «προκάτ».  Ήταν πριν πάμε στο Ερζερούμ ή όταν ήμασταν εκεί, δεν ξέρω ποιο ήταν το άγχος κάποιων να βγάλουν τέτοιου είδους αρνητικά σχόλια, δεν ξέρω αν υπήρχαν και οι επικοινωνιακές ανάγκες κ.λπ., δε θέλω τώρα να μπω σ' αυτό, απλώς το αναφέρω και αυτό διότι θεωρώ ότι στα θέματα...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν έπρεπε όμως να έχετε ενημερώσει, κύριε Υπουργέ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα έρθω σ’ αυτό κύριε Λυριτζή.  Θεωρώ ότι στα θέματα αυτά, τα εθνικά θέματα, για εμένα είναι ιερά θέματα, είναι σοβαρά θέματα που δεν επιτρέπουν ούτε λαϊκισμούς, ούτε να μας δίνουν κατευθύνσεις οι επικοινωνιακές ανάγκες, ούτε μικροκομματικές τακτικές κ.λπ.  Βλέποντας λοιπόν τις αντιδράσεις των κομμάτων πρέπει να πω ότι εδώ όλος ο Ελληνικός λαός νομίζω συμφωνεί ότι είδε έναν Έλληνα Πρωθυπουργό με υπερηφάνεια, με αυτοπεποίθηση να υπερασπίζεται, να προωθεί τις ελληνικές θέσεις, τα ελληνικά συμφέροντα στην Τουρκία και μπροστά σ’ αυτό το δύσκολο το ακροατήριο.  Το θεωρώ κρίμα να προσπαθεί τώρα ο καθένας κάπου να βρει κάτι για ν’ ασκήσει κριτική.  Είναι τόσο δύσκολο εδώ στην Ελλάδα να πουν όλοι ότι μπράβο, καλά έκανες, συνεχίζουμε, ας προσπαθήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι εύκολο να το πει κανείς γιατί δεν ξέρει τί κάνατε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Έρχομαι τώρα σ’ αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εμένα μου άρεσε ο Πρωθυπουργός, κύριε Δρούτσα, σας το λέω ευθέως, στο επίπεδο του κλίματος, της φρασεολογίας και στην επικοινωνία μου άρεσε πολύ αυτό που άκουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Παρακάτω όμως… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Παρακάτω, δεν ξέρουμε τί συζητήθηκε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Έρχομαι σ’ αυτό.  Ήθελα απλώς να το ξεκαθαρίσω αυτό, διότι το θεωρώ λάθος, λάθος για τα συμφέροντα της χώρας να αφήσω αναπάντητη αυτή την κριτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κοιτάξτε τώρα, να ανάγουμε τη δημόσια τοποθέτηση και την έκφραση των ελληνικών θέσεων σε μεγάλη επιτυχία είναι και λίγο... Εντάξει, βγήκε και τις είπε.  Αλίμονο.  Αυτό πρέπει να κάνει.  Να λέει τις ελληνικές θέσεις.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος το λέει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Παρακάτω τί κάνουμε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Παρακάτω...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα σταματήσουν οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο, κύριε Υπουργέ;  Έχετε τη διαβεβαίωση;  Να ξεκινήσω από το νούμερο ένα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μακάρι να σταματήσουν, θα το πω...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το «μακάρι» το λέμε εμείς που είμαστε δημοσιογράφοι, εσείς δεν πρέπει να λέτε «μακάρι».

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όχι, κι εγώ θα το πω το «μακάρι», διότι δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πάνω σ’ αυτό.  Να σας πω και κάτι άλλο, εγώ περιμένω ότι πάλι θα υπάρξουν τέτοιες δραστηριότητες, και το λέω αυτό ώστε κανείς εδώ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τότε δεν πετυχαίνεις το κλίμα εμπιστοσύνης που θέλεις να οικοδομήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το λέτε για να είμαστε προετοιμασμένοι;  Γιατί το λέτε;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Το λέω για να μην μπει κανείς σε πειρασμό, εάν και όταν συμβεί πάλι κάτι τέτοιο, αμέσως να βγουν πάλι κραυγές ότι «δεν έγινε τίποτα, λάθος πολιτική» κ.λπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας επαναλαμβάνω, και δεν το έχετε απαντήσει τόση ώρα που σας το έχω θέσει, ότι πολλές φορές έχουν ένα δίκιο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που σας ασκούν κριτική διότι, με συγχωρείτε να σας πω, λέει ο άλλος πήγανε, ούτε πριν συναντηθούν, ούτε μετά μας έχουν ενημερώσει, ούτε τίποτα δεν έχει γίνει, ποιος ξέρει τί έχουν συζητήσει, ή αν υπάρχει οποιαδήποτε συναλλαγή κ.λπ., και υπάρχει αυτό, της μυστικής διπλωματίας, που λέμε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Να σας απαντήσω πάνω σ’ αυτό.  Πρώτον, παίρνω το θάρρος να πω και να υποστηρίξω ότι είμαι σε συνεχή επαφή και με τα κόμματα αλλά και με τη Βουλή στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα πηγαίνω για ενημέρωση.  Δεύτερον, πριν από τα Χριστούγεννα ήδη έστειλα την πρόσκληση και έχω συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, το λεγόμενο ΕΣΕΠ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για σήμερα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Για αύριο.  Αυτό το κάλεσα, παρακαλώ, πριν από τα Χριστούγεννα, ακριβώς με το σκεπτικό να ενημερώσω αμέσως μετά το Ερζερούμ...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Συζήτηση στη Βουλή πότε θα γίνει;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Συζήτηση στη Βουλή έχει προγραμματιστεί για αρχές της επόμενης εβδομάδας, ζητώ κατανόηση, ή Δευτέρα ή Τρίτη, δε θυμάμαι ακριβώς την ημερομηνία.  Εκεί βεβαίως θα υπάρξει η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων, το λέω κι αυτό ευθέως, διότι έχουμε όλοι μας την εμπειρία μας από τέτοιου είδους συζητήσεις στη Βουλή.  Εκφράζω την ελπίδα να μην είναι πάλι απλώς μία ευκαιρία και για τα κόμματα να πουν απλώς τις κλασσικές θέσεις, κάποια στερεότυπα, να ανεβάσουμε τους τόνους...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εξαρτάται τί θα πει η κυβέρνηση.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  ...για διάφορους λόγους.  Τέλος πάντων...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εξαρτάται, γιατί αν πείτε αυτά που λέτε εδώ σε μας που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής γιατί δεν μας είπατε τίποτα για τις υπερπτήσεις, δεν μας είπατε τίποτα για το casus belli, δεν μας είπατε τίποτα για το Κυπριακό, δεν μας είπατε τίποτα για τη λαθρομετανάστευση, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κανένα αποτέλεσμα, ούτε ένα πόντο δεν έχουμε μετακινηθεί απ’ αυτά που ξέραμε.  Εάν τα πείτε αυτά στη Βουλή, νομίζω, θα ακούσετε πολλά. 

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν έχουμε μπει καθόλου, και εδώ, στη δική μας την κουβέντα, σε κάποια θέματα που πραγματικά μπορούμε και να συζητήσουμε ανοιχτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γιατί είναι αυτά τα οποία δεν ανακοινώνονται δημοσίως, θέλετε να πείτε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε κύριε Λυριτζή, να είμαστε κι εδώ καθαροί, και αυτό περί μυστικής διπλωματίας, πρώτα απ’ όλα, πέρα απ' αυτό που λέτε, είναι γεγονός ότι η διπλωματία έχει ένα στοιχείο εμπιστευτικότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αλλά κάνει εντύπωση, γιατί οι δύο Πρωθυπουργοί μόνοι τους;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πού είναι το πρωτοφανές σ’ αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είναι πρωτοφανές, αλλά αναρωτιέται κανείς, για να είναι μόνοι τους, κάτι πάρα πολύ σημαντικό συζητείται.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Λυριτζή, είπαμε στην αρχή ότι οικοδομούμε, χτίζουμε μία σχέση εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εμπιστοσύνη, σημαίνει ανοιχτά.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ανοιχτά. Και μπορείς να μιλήσεις ανοιχτά και με έναν άλλο τρόπο, όταν μιλάς κατ’ ιδίαν.  Μην το ξεχνάμε, είναι οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, είναι αυτονόητο ότι θα μιλήσουν μεταξύ τους και μόνοι τους και θα συζητήσουν, θα εκφράσει ο καθένας τις απόψεις του, πώς βλέπει τα πράγματα....

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εγώ δεν το λέω ως αρνητικό.  Λέω ότι… αυτό δείχνει κάτι για εμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στην εσωτερική, στη συζήτηση τη μεταξύ τους υπήρξε κάποια πρόοδος στα θέματα που συζήτησαν;  Δε θέλω να μας πείτε συγκεκριμένα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Σε όλα τα θέματα υπάρχει πρόοδος, έστω και αν αυτό είναι να μπορέσει ο ένας να πλησιάσει τον άλλον περισσότερο, να καταλάβει τις θέσεις, τις απόψεις του ενός και του άλλου καλύτερα, να εμπεδωθεί ένα κλίμα -  και δεν είναι απλώς μία λέξη αυτή - ένα κλίμα εμπιστοσύνης.  Όπως βλέπετε υπάρχουν κάποια προβλήματα, κάποιες στιγμές κρίσης που θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα πιο σοβαρό επεισόδιο αν δεν το χειριστείς σωστά. Το τηλεφώνημα, ας πούμε, το δικό μου προς τον κ. Νταβούτογλου το βράδυ πριν πάμε.  Όταν έχεις χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης σου είναι πιο εύκολο να μπορέσεις να βρεις λύσεις σε θέματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να ξεφύγουν κατά κάποιον τρόπο. Μην το υποτιμούμε αυτό, παρακαλώ, και μην μπαίνουμε στη διαδικασία, επειδή βλέπουμε τους δύο Πρωθυπουργούς να κάνουν μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, να θεωρούμε ότι εδώ συζητούνται μυστικά ή ότι θα λυθούν ξαφνικά όλα. 

[διακοπή]

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Λοιπόν, εδώ είμαστε και συζητούμε με τον Υπουργό των Εξωτερικών τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα με αφορμή την επίσκεψη που είχε, και ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός βέβαια, στο Ερζερούμ και τη συνάντηση που είχατε με την Τουρκική Ηγεσία και ένα από τα θέματα, λέω, πριν πάμε στο τελευταίο θέμα που είναι η ιστορία της λαθρομετανάστευσης και πώς μπορεί να υπάρξει κάτι, να γίνει κάτι, καθώς ο κύριος όγκος από την πλευρά της Τουρκίας έρχεται.  Ένα όμως από τα θέματα που απασχολεί πάρα πολύ τον κόσμο και έχει να κάνει και με την οικονομική κρίση που περνάμε, κύριε Υπουργέ, είναι η ιστορία των πλουτοπαραγωγικών πηγών στο Αιγαίο. Εσείς λέτε όχι στην συνεκμετάλλευση. Καταρχήν, υπάρχουν πλουτοπαραγωγικές πηγές για να συνεκμεταλλευτούμε;  Να ξεκινήσουμε από αυτό.  Υπάρχει κάτι που θα φέρει έσοδα στην Ελλάδα, στο Αιγαίο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εδώ γίνεται μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία. Θα ήθελα να πω το εξής με καθαρό τρόπο και χωρίς να με παρεξηγήσει κανείς. Κάποιοι δημιουργούν την εντύπωση ότι η Ελλάδα μέσα σε μία νύκτα ξαφνικά έγινε Κατάρ. Δεν είναι έτσι τα πράγματα, μην υπερβάλλουμε και μην προσπαθούμε σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις, να καλλιεργούμε μεγάλες προσδοκίες και να παίζουμε λίγο με αυτά τα αισθήματα του κόσμου.  Ένα όμως, είναι σαφές για την Κυβέρνηση αυτή, ό,τι μπορεί να αξιοποιηθεί, θα αξιοποιηθεί, και γι’ αυτό να είναι όλοι σίγουροι.  Αλλά μη δημιουργούμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα αξιοποιηθεί μονομερώς ή θα υπάρξει αυτό που λέγεται, σε αυτήν τη βάση, συνεκμετάλλευση.  Τι θα πει «θα αξιοποιηθεί»;  Εξαρτάται πού βρίσκεται για να αξιοποιηθεί.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Για άλλη μία φορά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσείς θα πείτε όχι, αλλά πολλοί, και θέλω την άποψή σας για αυτό, συνδέουν όλη αυτήν την υπόθεση των οικονομικών ζωνών δηλαδή, και με την ιστορία της υφαλοκρηπίδας.  Μία ερώτηση προς την Κυβέρνηση θα ήταν «Γιατί όχι;».  Γιατί δηλαδή να μην πάμε σε μία συνεννόηση με τους γείτονες, που θα περιλάμβανε την ιστορία της υφαλοκρηπίδας και θα περιλάμβανε και οικονομικά ζητήματα.  Να σας την πάω από την άλλη πλευρά τώρα την ερώτηση.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αυτό, κύριε Λυριτζή – και εδώ ευχαριστώ για τη δυνατότητα να το διευκρινίσω – είναι έτσι κι αλλιώς η πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση, και όχι μόνο η σημερινή. Θέλω να το πω κι αυτό, υπάρχει μία συνέχεια. Και η προηγούμενη Κυβέρνηση ξεκίνησε ακριβώς αυτό το θέμα της οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.  Αυτό γίνεται.  Έχουμε μπει σε συζητήσεις με όλους τους γείτονες για αυτά τα θέματα. Οι συζητήσεις προχωρούν, αυτά τα θέματα είναι άκρως τεχνικά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι μόνο τεχνικά;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εδώ είναι ένα θέμα, όπου δημιουργούμε μερικές φορές εντυπώσεις. Υπάρχουν εδώ, σε αυτά τα δύσκολα και τεχνικά θέματα, μισές αλήθειες.  Δε γνωρίζουν όλοι, όλες τις λεπτομέρειες και είναι εύκολο, μερικές φορές, να δημιουργούμε εδώ σενάρια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, υπάρχουν και σενάρια, υπάρχουν και μύθοι, υπάρχουν πολλά.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Σενάρια, μύθοι.  Εδώ έχω πει επανειλημμένως, και είναι κάτι το οποίο θέλουμε να κάνουμε σύντομα και με σοβαρό και συστηματικό τρόπο, ότι θέλουμε να προετοιμάσουμε σωστή ενημέρωση προς όλους, και πολιτικούς παράγοντες και εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. - πολύ σημαντικός ο ρόλος και των Μ.Μ.Ε. σε αυτά τα θέματα. Να γίνει σωστή ενημέρωση, να μη δημιουργούμε σενάρια, μύθους ή να σπρώχνουμε κάποια πράγματα σε μία κατεύθυνση η οποία δεν είναι σωστή.  Εδώ, να κάνουμε μία σωστή συζήτηση και ενημέρωση όλων.  Τι σημαίνουν όλα αυτά, τι είναι η αποκλειστική οικονομική ζώνη, τι είναι η υφαλοκρηπίδα κ.λπ., σε ποιους τομείς μπορούμε να κάνουμε τι, τι σημαίνουν όλα αυτά.  Χρειάζεται αυτή η ανοικτή, σοβαρή συζήτηση πάνω σε αυτά τα θέματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Στο χέρι σας είναι.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …και αυτό ακριβώς θα κάνουμε και…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε να ολοκληρώνουμε, κύριε Υπουργέ, με το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ένα καυτό θέμα για την Ελλάδα που ανέβηκε πολύ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με αφορμή την απόφαση που πήρε η Ελληνική Κυβέρνηση για το φράχτη, φαίνεται ότι το δέχεται η Τουρκία αυτό, αλλά δε φτάνει όμως αυτό.  Από την πλευρά της η Τουρκία τι θα κάνει για το ζήτημα αυτό, κύριε Υπουργέ;  Γιατί από εκεί είναι ο μεγαλύτερος όγκος, όπως είπαμε, το δέχονται, το ξέρουμε όλοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Από εκεί έρχονται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός από την Τουρκία, κάτι που σας ειπώθηκε, κάτι που συμφωνήσατε από την πλευρά της στο να πράξει και η ίδια;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λοιπόν, αυτό είναι ένα από τα κύρια θέματα που συζητήσαμε, όπως σας είπα και προηγουμένως, στη μακρά συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών. Το θέμα της λαθρομετανάστευσης ήταν ένα από τα κύρια σημεία.  Και εδώ συμφωνήσαμε για μία στενή συνεργασία, Ελλάδα και Τουρκία, διότι είπαμε ότι αυτό δεν είναι μόνο ένα θέμα το οποίο αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα. Δυστυχώς η Ελλάδα έχει να τραβήξει το μεγαλύτερο βάρος, τις συνέπειες, αν θέλετε, όλου αυτού του φαινομένου αλλά επειδή οι ροές προέρχονται από την Τουρκία, σήμερα, χρειάζεται στενή συνεργασία με την Τουρκία σε αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Που σημαίνει τι η «στενή συνεργασία»;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και εδώ θέλω να επισημάνω αυτό που είπε ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετά τη μακρά συζήτηση για το θέμα, στη Συνέντευξη Τύπου. Είπε ο κ. Ερντογάν:  Ναι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μου εξήγησε πώς είναι τα πράγματα και έχει δίκιο.  Πρέπει εδώ να συνεργαστούμε στενά.  Παραδείγματος χάριν, το θέμα του φράχτη, που λέμε για τον Έβρο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Συμφώνησε σε αυτό, εντάξει.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …που καταλαβαίνετε όταν ακούει μία γειτονική χώρα ότι ο γείτονάς μου θέλει να φτιάξει ένα τείχος, ένα φράχτη, όλοι αυτοί οι όροι που έχουν χρησιμοποιηθεί, βεβαίως θα αισθανθείς «Γιατί το κάνεις αυτό απέναντί μου;».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γιατί περνάει αδιακρίτως, θα είναι η απάντηση.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ναι, βεβαίως αλλά πρέπει να σκεφτείτε όμως πώς το βλέπει και ο άλλος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σαν κλίμα λέτε, ναι.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αισθάνεται ότι είναι εις βάρος του.  Το διευκρινίσαμε αυτό, αυτό δεν είναι μέτρο εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού.  Αφορά στην προσπάθεια να προστατεύσουμε τα ελληνικά σύνορα από τη ροή της λαθρομετανάστευσης.  Θέλω να προσθέσω και ένα άλλο στοιχείο. Ελπίζω να μπορέσω να το κάνω κατανοητό και στους τηλεθεατές, γιατί και η Τουρκία και ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε αυτό το θέμα κατάλαβε ότι η Τουρκία έχει άμεσο συμφέρον να συνεργαστεί στενά με την Ελλάδα.  Η Τουρκία έχει έναν «καημό», αν θέλετε να το πω έτσι, επιθυμεί την άρση της βίζας για Τούρκους υπηκόους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Εδώ η Ευρωπαϊκή Ένωση τηρεί μία στάση επιφυλακτική.  Το λέω ευθέως και αυτό για να είμαστε ξεκάθαροι, η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την άρση της βίζας απέναντι στην Τουρκία γιατί το είδαμε, παραδείγματος χάριν, και αυτό το καλοκαίρι ότι μπορεί να υπάρξει στον τουριστικό τομέα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και κέρδος για τα νησιά μας είναι αυτό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …πάρα πολύ μεγάλα κέρδη.  Πολύ καλή  συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί με αυτόν τον τρόπο.  Άρση της βίζας, και εδώ να είμαστε σαφείς, δε σημαίνει ότι δεν μπορείς να ασκήσεις τον απαραίτητο έλεγχο στα σύνορά σου, απλώς διευκολύνεις την πρόσβαση…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα, γραφειοκρατικά, ας πούμε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …για τους Τούρκους υπηκόους.  Λοιπόν, η Τουρκία επιθυμεί τη  άρση της βίζας για Τούρκους υπηκόους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Υπάρχει επιφυλακτική στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι υπάρχει αυτός ο φόβος, η ανησυχία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ότι θα έρθουν και δε θα φύγουν.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εδώ, λοιπόν, το επιχείρημα το δικό μας ήταν, ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας να ελέγξουμε πιο αποτελεσματικά αυτήν τη ροή των λαθρομεταναστών από την Τουρκία, διότι εάν το ελέγξουμε αυτό, αυτό το επιχείρημα δε θα μπορέσει πλέον να χρησιμοποιηθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Συμφωνία για επανεισδοχή ισχύει με την Τουρκία;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως, για εμάς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για εκείνους;  Για εκείνους λέω.  Αν μπορούμε εμείς αυτούς που έρχονται εδώ να τους στέλνουμε πίσω.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Υπογράψαμε συμφωνία. Τονίζω ότι τον προηγούμενο Μάιο υπογράψαμε σχετικό μνημόνιο συνεργασίας, παρακαλώ μην το ξεχνάμε, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό αποτέλεσμα όλης αυτής της προσέγγισης και της πολιτικής.  Έχουμε υπογράψει τη συμφωνία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το ξέρετε κύριε Υπουργέ;  Υπάρχει εδώ μία…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Συγγνώμη, και η Τουρκία οφείλει να το σεβαστεί και θα το σεβαστεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Οφείλει να το σεβαστεί, δε το σέβεται όμως.  Και το να μην ίπταται επάνω από τα νησιά οφείλει να σεβαστεί, αλλά δεν το σέβεται.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι κοινό. Θα πρέπει να το σεβαστεί στο μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα το σεβαστεί λέτε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα το σεβαστεί.  Θα υπάρξει εδώ στενή συνεργασία.  Αυτό έχουμε συζητήσει και ευελπιστώ και προσβλέπω στην άμεση, αποτελεσματική εφαρμογή και υλοποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πατριαρχείο, Θράκη;  Ετέθησαν αυτά τα θέματα;

κ.Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θα δεχτείτε το αίτημα για τον εκλεγμένο Μουφτή, αποδοχή του εκλεγμένου Μουφτή;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όπως και στην ομιλία του Πρωθυπουργού, που το έθεσε ευθέως, όλα αυτά τα θέματα τα έθεσε, βεβαίως, και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ωραία, επειδή ετέθησαν και από την άλλη πλευρά θέματα.  Υπάρχει το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να δεχθεί το αίτημα για την εκλογή, την αποδοχή του εκλεγμένου Μουφτή, του λεγόμενου εκλεγμένου Μουφτή της Ξάνθης, της Θράκης;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Να τονίσω πρώτα απ’ όλα ότι δεν υπάρχει για εμάς θέμα «αμοιβαιότητας», σε εισαγωγικά, μεταξύ των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Εδώ η Ελλάδα οφείλει και θα το πράξει να εγγυηθεί σε όλους τους Έλληνες πολίτες, και οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες, να εγγυηθεί για όλους ίσα δικαιώματα.  Και πάνω σε αυτό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ο Μουφτής είναι μέσα σε αυτά;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …και πάνω σε αυτό εμείς θα εργαστούμε και εξετάζουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε οι συμπολίτες μας στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας στη Θράκη, να μπορέσουν να έχουν ίσα δικαιώματα, ό,τι προβλέπει το ελληνικό Σύνταγμα, ό,τι προβλέπουν και οι διεθνείς Συμβάσεις, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αυτά θα υλοποιηθούν.  Είναι υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε όλους τους πολίτες.  Και εδώ…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Φανταζόμαστε και αντίστοιχα για τη μειονότητα στην Τουρκία, έτσι;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως, αλλά αυτά τα θέματα δεν μπαίνουν στη λογική της αμοιβαιότητας, αυτό το τονίζω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Όχι αμοιβαιότητα, μάλιστα.  Να σας κάνω μία τελευταία ερώτηση;  Προσωπικά, εσείς τόσο καιρό που συναντιέστε με τους Τούρκους αξιωματούχους, τον κύριο Νταβούτογλου, έχετε δει και τον κύριο Ερντογάν, τους έχετε δει να μετακινούνται μία θέση πλάι, να αλλάζουν σε κάτι την πολιτική τους;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ούτε φραστικά μήπως;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Άσε τα φραστικά. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια προσέγγισης αλλαγών, καλύτερο κλίμα κ.λπ. έχετε δει να αλλάζει κάτι;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όπως σας είπα είναι ένας μακρύς δρόμος.  Αλλάζουν προσεγγίσεις.  Θέλει χρόνο, θέλει να καλλιεργήσουμε αυτό το κλίμα, μην το ξεχνάμε αυτό.  Υπάρχουν πάντα, και το είπε και ο κύριος Παπανδρέου στην ομιλία του πάρα πολύ καθαρά, η πιθανότητα ενός συμβάντος, μίας προκλητικής ενέργειας που μπορεί να σε πάει δυστυχώς πίσω. Πράγματα τα οποία έχεις προσπαθήσει να καλλιεργήσεις, να οικοδομήσεις με σκληρή συστηματική προσπάθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα να πάνε πίσω.  Κι αυτό είναι ένα πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αν θέλετε, ότι ναι υπάρχει και αυτό το βεβαρημένο παρελθόν, υπάρχει αυτή η ιστορία, υπάρχει και αυτό το αίσθημα του πολίτη.  Ναι, είναι κατανοητό αυτό.  Είναι κατανοητό αυτό, πρέπει σιγά - σιγά, βήμα - βήμα να το ξεπεράσουμε, μιλώντας καθαρά και στο εσωτερικό μας μερικές φορές.  Και κάποιοι μύθοι που έχουν καλλιεργηθεί εδώ, να καταρριφθούν. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ένα τελευταίο σχόλιο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μία τελευταία κουβέντα.  Πρώτα απ’ όλα θέλω να τονίσω και να μην έχει κανένας ψευδαισθήσεις και κανένα περιθώριο για παρερμηνείες, δεν υπάρχει Ελληνική Κυβέρνηση η οποία δεν προωθεί τους στόχους και τα συμφέροντα της Ελλάδας.  Αυτά τα συμφέροντα, αυτοί οι στόχοι είναι διαχρονικοί, μην το ξεχνάμε αυτό. Είναι στόχοι, είναι θέσεις οι οποίες είναι διαχρονικές και σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα διαχρονικά αυτές τις θέσεις τις υποστηρίζει.  Λοιπόν, αυτός είναι ο στόχος, να σταματήσουμε παρακαλώ με αυτήν την υποκρισία που γίνεται ότι η εκάστοτε κυβέρνηση, από όποιο κόμμα προέρχεται, είναι μειοδότης που θα πουλήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας… 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το κάνατε κι εσείς όταν ήσασταν αντιπολίτευση. Αυτά λέγονται…

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …και η κάθε αντιπολίτευση είναι ξαφνικά ο υπερπατριώτης.  Να σας πω ευθέως, και σήμερα ως Κυβέρνηση και πριν λίγο χρονικό διάστημα ως αντιπολίτευση, εγώ προσωπικά το ίδιο πατριώτης αισθάνομαι και αυτό οφείλουμε όλοι.  Να σταματήσουμε αυτήν την υποκρισία προς όφελος της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Βεβαίως.  Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλή συνέχεια ευχόμαστε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και εγώ ευχαριστώ.

10 Ιανουαρίου, 2011