Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84 και στους δημοσιογράφους Β. Πάϊκο και Μ. Κοττάκη

Βασικά σημεία:

· Η ΑΟΖ δεν είναι το «μαγικό ραβδάκι» που λύνει όλα τα θέματα όπως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν.  Η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι αυτή η οποία δημιουργεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Αυτό το δικαίωμα είναι ήδη κατοχυρωμένο και να μην υπάρχουν εδώ, παρακαλώ, παρερμηνείες.

·Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά κι εδώ μη δημιουργούμε μύθους ή λανθασμένες προσδοκίες στον κόσμο ότι σε μία νύχτα η Ελλάδα έγινε ένα νέο Κατάρ ή μία νέα Σαουδική Αραβία. Αλλά παράλληλα, επιτρέψτε μου να το τονίσω και αυτό, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, βεβαίως η Κυβέρνηση δεν αφήνει καμία ευκαιρία και δυνατότητα αναξιοποίητη.

·Και η Κύπρος, επειδή λέγονται πολλά, την ίδια πολιτική προσέγγιση έχει, όπως και η Ελλάδα.  Κάνει τα πράγματα με την ΑΟΖ όπως πρέπει να γίνονται, με υπεύθυνο, σοβαρό, ενδεδειγμένο τρόπο. Η σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, είναι τόσο στενή, είναι αδελφική όπως λέμε. Γι’ αυτό, μόλις οι δύο χώρες μας κρίνουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, είναι προς το κοινό συμφέρον, θα προχωρήσουν και θα το κάνουν μάλιστα γρήγορα.

· Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στην Αλβανία, είναι γειτονική μας χώρα, έχουμε εκεί και την ελληνική εθνική μειονότητα, την οποία προσέχουμε βεβαίως σαν τα μάτια μας.  Είμαστε σε επαφή, κι εγώ προσωπικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την κύρια Ashton, την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εξωτερικά θέματα, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα να υπάρξει η σωστή παρέμβαση. Αλλά και η Αλβανία και οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία θα πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πρέπει και εκείνες, οι ίδιες να συμβάλλουν στη σταθερότητα στη χώρα τους.

· Εμείς θέλουμε τη συναίνεση, θέλουμε τη συνεργασία.  Ειδικά στα εθνικά μας θέματα, νομίζω εδώ δε μας χωρίζει τίποτα, από κοινού πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά η έκκλησή μου προς όλους πηγαίνει στην κατεύθυνση να μη χρησιμοποιούμε τα εθνικά θέματα απλώς για να δημιουργούμε εντυπώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Λοιπόν, λέγαμε για την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο Αρχηγών που έγινε χθες στη Βουλή, κυρίες και κύριοι, έστω κι αν πήγε στα της διαφάνειας, εν πολλοίς, και στο τηλέφωνό μας ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας.  Κύριε Υπουργέ, γεια σας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλημέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Κύριε Υπουργέ, παρατηρήσαμε ότι χθες η συζήτηση, μάλλον η αιχμή των παρεμβάσεων όλων των Πολιτικών Αρχηγών αναφερόταν στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.  Δε νομίζετε ότι…, ξέρω ‘γω, λίγο διογκώνεται το θέμα αυτό περισσότερο απ’ ότι του αξίζει;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι για αυτό το θέμα των θαλασσίων ζωνών, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι γεγονός ότι γίνεται πολύς λόγος, κι επιτρέψτε μου να το πω αυτό, ότι ακούγονται υπερβολές και δυστυχώς πολλές φορές ακούγονται και λάθη.  Νομίζω ότι κάποιοι χρησιμοποιούν αυτό το θέμα κυρίως σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά αυτό μερικές φορές έχει βεβαίως και κάποιους κινδύνους, όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις εντυπώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί η χώρα και η κοινή γνώμη σε μύθους και κάποια στερεότυπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να ρωτήσω κάτι, για να το διευκρινίσουμε για τους ακροατές μας και για εμάς όλους.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η οριοθέτηση, να το πούμε έτσι, των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με τους γείτονές μας, αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για να κάνουμε οποιουδήποτε είδους έρευνες σε ό,τι μας αφορά στα νερά μας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Πάϊκο, σας ευχαριστώ γι’ αυτήν την ερώτηση διότι μου δίνετε, και νομίζω αυτό είναι ένα από τα κεντρικά σημεία γύρω από τα οποία υπάρχει κάποια…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Η σύγχυση.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …ας το πω έτσι, παρεξήγηση.  Και χωρίς την πρόθεση να υποβαθμίσω τη σημασία της ΑΟΖ, να πω γενικά ότι η ΑΟΖ δεν είναι το «μαγικό ραβδάκι» που λύνει όλα τα θέματα όπως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν.  Λοιπόν, συγκεκριμένα αυτό που αναφέρατε, η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι αυτή η οποία δημιουργεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …όποιο και να είναι αυτό, διότι και εδώ υπάρχουν κάποιοι μύθοι που πλάθονται.  Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά κι εδώ μη δημιουργούμε μύθους ή λανθασμένες εικόνες και…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Υπερβολικές προσδοκίες ίσως.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …προσδοκίες, ακριβώς, στον κόσμο ότι σε μία νύχτα η Ελλάδα έγινε ένα νέο Κατάρ ή μία νέα Σαουδική Αραβία. Αλλά παράλληλα, επιτρέψτε μου να το τονίσω και αυτό, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, βεβαίως η Κυβέρνηση δεν αφήνει καμία ευκαιρία και δυνατότητα αναξιοποίητη.  Όλα γίνονται με σοβαρό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάντως η ΑΟΖ δεν αποτελεί προϋπόθεση αναγκαία.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λοιπόν, τώρα, η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν δημιουργεί το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας.  Αυτό το δικαίωμα είναι ήδη κατοχυρωμένο και να μην υπάρχουν εδώ, παρακαλώ, παρερμηνείες, παρεξηγήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, σωστό είναι αυτό που λέτε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όπως, αν μου επιτρέπετε, και ένα δεύτερο σημείο, απλώς για να προσπαθήσουμε και με λίγο απλουστευτικό τρόπο βεβαίως, το ομολογώ, αλλά για να καταλάβουν και οι ακροατές μας, διότι είναι πολύπλοκο, είναι νομικό το θέμα.  Ένα δεύτερο σημείο, λοιπόν, το οποίο έχει σημασία, διότι στο δημόσιο διάλογο, στη δημόσια αντιπαράθεση αν θέλετε, χρησιμοποιείται και αυτό το επιχείρημα:  θα ήθελα να τονίσω ότι η ΑΟΖ δεν διευρύνει το εύρος των θαλασσίων ζωνών μας, ιδιαίτερα σε μία θάλασσα όπως στη Μεσόγειο που είναι τόσο στενά τα μεγέθη, το εύρος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στην πράξη συμπίπτουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Είναι ταυτόσημο.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι ταυτόσημο, και αυτό ήθελα να το πω, έτσι, λίγο με πιο καθαρό τρόπο, διότι δημιουργούνται κι εδώ λίγο λανθασμένες εντυπώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, δύο ερωτήσεις.  Η πρώτη, ναι, έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε, ότι δεν είναι προϋπόθεση εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ωστόσο διαβάζουμε σχόλια διεθνολόγων, και όχι κατ’ ανάγκη των πολιτικών σας αντιπάλων, που λένε ότι εφόσον προχωρήσετε στη θέσπιση και αργότερα στην οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Καστελόριζο, Ελλάδα και Κύπρος θα αποκτήσουν κοινά θαλάσσια σύνορα και θα αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.  Γιατί λοιπόν δεν προχωράτε;  Η δεύτερη παρατήρηση, την οποία την άκουσα από τον κύριο Τσίπρα χθες, ήταν γιατί δεν προχωράτε στις άλλες περιοχές της χώρας, δηλαδή στο Ιόνιο πέλαγος.  Γιατί δεν κάνετε ό,τι κάνει και η Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα; 

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λοιπόν κι εδώ, κύριε Κοττάκη, κι ευχαριστώ γι’ αυτήν την ερώτηση, μου δίνετε κι εδώ την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, διότι θα διαπιστώσετε, και νομίζω κι από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, διαπιστώσαμε ότι όλοι μας, πάνω κάτω, στην ουσία το ίδιο λέμε, απλώς ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί διαφορετικούς τόνους, κάποιοι να παρουσιάζουν τα πράγματα λίγο πιο δραματικά.  Καταλαβαίνω ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη άρθρωσης αντιπολιτευτικού λόγου και κριτικής απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά στην ουσία το ίδιο πράγμα λέμε.  Διότι αυτονόητη στρατηγική μας επιδίωξη και πολιτική που εφαρμόζουμε, είναι ακριβώς η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.  Όλες αυτές οι συζητήσεις, όλες οι δραστηριότητες που είναι αναγκαίες βρίσκονται σε εξέλιξη και όλα γίνονται με τον ενδεδειγμένο και απολύτως υπεύθυνο τρόπο, όπως πρέπει να γίνονται τα πράγματα.

Να υπενθυμίσω κι εδώ, κύριε Κοττάκη, ότι αυτή η διαδικασία της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας, δεν ξεκίνησε μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση, ξεκίνησε και από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζουμε αυτό το έργο.  Απλώς, αυτά τα θέματα είναι πολύπλοκα, χρειάζονται χρόνο, χρειάζονται συζητήσεις με τους γείτονές μας και δεν αναφέρομαι εδώ, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, στην Τουρκία.  Αναφέρομαι σε όλους τους γείτονές μας, υπάρχει μία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, ναι, πάντως με την Αλβανία υπάρχει εμπλοκή του Συνταγματικού Δικαστηρίου εκεί.  Εντάξει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ακριβώς.  Υπάρχει, και να το τονίσω αυτό, μία συνολική προσέγγιση η οποία είναι απαραίτητη, διότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει σχέση μόνο με τα οικονομικά οφέλη, οικονομικά θέματα αν θέλετε, που συνδέονται με αυτό, με τις θαλάσσιες ζώνες.  Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να συμβάλλει και στην σταθερότητα όλης της περιοχής.  Γι’ αυτό υπάρχει συνολική προσέγγιση κι όλα γίνονται με το σωστό τρόπο. 

Τώρα, σε ό,τι αφορά την Κύπρο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως να επισημάνουμε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …συγνώμη, επειδή αναφερθήκατε και στο θέμα της Κύπρου, κι εδώ παρακαλώ να είμαστε σαφείς.  Πρώτα απ’ όλα και η Κύπρος, επειδή λέγονται πολλά, την ίδια πολιτική προσέγγιση έχει, όπως και η Ελλάδα.  Κάνει τα πράγματα με την ΑΟΖ όπως πρέπει να γίνονται, με υπεύθυνο, σοβαρό, ενδεδειγμένο τρόπο.  Και δεύτερον, η σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, είναι τόσο στενή, είναι αδελφική όπως λέμε, δίνουμε τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου από κοινού, τον αγώνα για τη θωράκιση της Ελλάδας αν θέλετε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και συνεργάζεστε και σ’ αυτό εννοείτε.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …από κοινού, και για τη σταθερότητα στην περιοχή. Γι’ αυτό, μόλις οι δύο χώρες μας κρίνουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, είναι προς το κοινό συμφέρον, θα προχωρήσουν και θα το κάνουν μάλιστα γρήγορα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μακάρι. Πάντως, κύριε Υπουργέ…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αν μου επιτρέπετε, ένα τελευταίο.  Μόλις και χθες το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός είχε, για άλλη μία φορά, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Δημήτριο Χριστόφια, πρώτα απ΄ όλα εν όψει της συνάντησης που θα έχει τώρα, αύριο Τετάρτη στη Γενεύη, με τον Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον κύριο Έρογλου.  Όπως πάντα, υπάρχει μία στενή συνεργασία και συντονισμός και συζήτησαν και συμφώνησαν, εάν μπορεί και ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να έρθει στην Αθήνα τις επόμενες μέρες, μετά από αυτή τη συνάντηση, για μία ανταλλαγή απόψεων, όπου βεβαίως, όπως πάντα, συζητάνε και τα θέματα της ενεργειακής συνεργασίας, όλα αυτά τα θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Μάλιστα.  Να προχωρήσουμε λίγο…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα ήθελα για άλλη μία φορά να το τονίσω, μην δραματοποιούμε τα πράγματα.  Όλα γίνονται με τον σωστό, σοβαρό, υπεύθυνο τρόπο, σε συνεργασία με όλους όσους χρειάζεται.  Καμία ευκαιρία και δυνατότητα δεν μένει αναξιοποίητη. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.  Για τη μυστική διπλωματία θα μας πείτε;  Γιατί ο κύριος Σαμαράς είπε ότι δύο ώρες έβλεπε τον… είδε τον Τούρκο Πρωθυπουργό στο Ερζερούμ, εσείς έχετε δει, είπε, επτά φορές τον Νταβούντογλου, διάβασε κι αποσπάσματα από το βιβλίο του Νταβούντογλου που έλεγε ότι εν πάση περιπτώσει δεν είναι και η Τουρκία η δύναμη η οποία θέλει να εμφανίζεται, δεν πρέπει κάποια στιγμή να ενημερώσετε, όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά κατ΄ ιδίαν εσείς, ως Υπουργός των Εξωτερικών, τους αρχηγούς των κομμάτων για τα περιεχόμενα των συναντήσεών σας και των συνομιλιών σας;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Κοττάκη, είναι αυτονόητο για μένα αυτό.  Και καθήκον μου και υποχρέωσή μου αλλά και ειλικρινές πιστεύω μου και νομίζω ότι όποιος, σε εισαγωγικά, με «κατηγορεί» και προσωπικά ότι δεν ενημερώνω τα πολιτικά κόμματα, νομίζω ότι με αδικεί.  Όποιος έχει συνεργαστεί μαζί μου τους τελευταίους μήνες, νομίζω έχει δει εμπράκτως ότι είμαι στη διάθεση του καθενός όποτε αυτό χρειαστεί.  Και δεύτερον, θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ότι μόλις πριν λίγες μέρες είχα συγκαλέσει, με δική μου πρωτοβουλία, και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, για να ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις. 
Και θα μου επιτρέψετε να το τονίσω και να το υπενθυμίσω και αυτό, ότι συγκάλεσα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή πριν το ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, ακριβώς για να στείλω το μήνυμα και να πω ευθέως σε όλα τα πολιτικά κόμματα ότι αμέσως μετά την επιστροφή μας, μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, θα ενημερώσω όλα τα κόμματα μέσα σε αυτό το όργανο όπου γίνονται συζητήσεις βεβαίως με ανοιχτό τρόπο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και το κάνετε.  Κύριε Υπουργέ, θα μου επιτρέψετε να προχωρήσουμε λίγο.  Για πείτε μου ανησυχείτε καθόλου για τις ταραχές που γίνονται στην Αλβανία;  Γιατί φαίνεται, αυτή η ιστορία, ότι δεν ξέρουμε μάλλον πού θα εξελιχθεί και πόσο θα επηρεάσει και τις σχέσεις μας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι νομίζω αυτονόητο ότι παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στην Αλβανία, είναι γειτονική μας χώρα, έχουμε εκεί και την ελληνική εθνική μειονότητα, την οποία προσέχουμε βεβαίως σαν τα μάτια μας.  Ασφαλώς μας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Αλβανία διότι δεν ήταν απλώς ένα μεμονωμένο συμβάν, βλέπουμε ότι έχει δοθεί συνέχεια, σε καθημερινή βάση υπάρχουν διαδηλώσεις και μάλιστα και τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα έχουν εξαγγείλει μεγάλες διαδηλώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και ο Μπερίσα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι μία ατμόσφαιρα, ναι, δε θα διστάσω να την αποκαλέσω εκρηκτική, η οποία βεβαίως μας ανησυχεί, την παρακολουθούμε στενά και είμαστε κι εμείς, με τον τρόπο μας, σε επαφή με όποιους χρειάζεται αλλά βεβαίως είμαστε σε επαφή, κι εγώ προσωπικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την κύρια Ashton, την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εξωτερικά θέματα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, έχει εκφραστεί ανησυχία και από εκεί…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …διότι πιστεύουμε ότι πρέπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα να υπάρξει η σωστή παρέμβαση, πρέπει να υπενθυμίσουμε και στην Αλβανία ότι επιθυμεί κι εκείνη την ευρωπαϊκή της προοπτική και για να έχει δυνατότητες και πιθανότητες να προχωρήσει αυτή η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας αυτής, την οποία εμείς ως Ελλάδα επιθυμούμε, διότι είναι εγγύηση για τη σταθερότητα μία ευρωπαϊκή προοπτική…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Και στα σύνορά μας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …αλλά και η Αλβανία και οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία θα πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πρέπει και εκείνες, οι ίδιες να συμβάλλουν στη σταθερότητα στη χώρα τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για πείτε μας τώρα, τον Ιούνιο θα έρθει για τα Special Olympics η ομόλογός σας, η κυρία Hillary Clinton;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δε γνωρίζω κάτι τέτοιο, αλλά καταλαβαίνω πού θέλετε να πάτε την ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάει μόνη της.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Τον Ιούνιο δεν ξέρω εάν θα έρθει η κυρία Clinton, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι με μεγάλη πιθανότητα θα επισκεφθεί η κυρία Clinton την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.  Δεν κάνουμε ακόμα επίσημες ανακοινώσεις για αυτό αλλά είναι γνωστή η πρόθεση της κυρίας Clinton να επισκεφθεί την περιοχή, αλλά μόλις έχουμε τα νεότερα και τα επίσημα νέα βεβαίως θα γίνουν και ανακοινώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εγώ, κύριε Υπουργέ, πριν κλείσουμε, γιατί ήδη υπερβήκαμε και το χρόνο, ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση.  Το είχαμε συζητήσει όταν ήσαστε ακόμα Αναπληρωτής, στην αρχή, εκεί που είχε ξεκινήσει κρίση, η οικονομική κρίση, και τότε και ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για ένα είδος περιορισμού, ως εκ της κρίσης δηλαδή, της εθνικής μας κυριαρχίας ή να το πούμε απαλότερα των διπλωματικών μας δυνατοτήτων, των διαπραγματευτικών μας δυνατοτήτων.  Το είχατε δεχθεί τότε ότι υπάρχει.  Το βλέπετε ακόμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, θα σας πω όπως και τότε ότι δε θα ήμουν αξιόπιστος και σοβαρός εάν έλεγα ότι μία οικονομική κρίση, μία δύσκολη περίοδος για τη χώρα, δε δυσκολεύει και το έργο της διπλωματίας μας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το διπλωματικό μας κεφάλαιο το περιορίζει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν το διευκολύνει το έργο, αλλά νομίζω αποδείξαμε ότι παρά αυτήν την κρίση, η ελληνική διπλωματία μπορούσε να ενεργήσει με μεγάλη αποτελεσματικότητα και νομίζω ότι τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν. Αλλά για άλλη μία φορά, κι εδώ για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, το ότι δε μας διευκολύνει το έργο μας είναι μία υπόθεση.  Το άλλο όμως που θέλω να τονίσω είναι ότι σε καμία περίπτωση –να μην μπει σε κανέναν, παρακαλώ, αυτή η σκέψη– η οικονομική κρίση και αυτή η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίζουμε δεν επηρεάζει τα εθνικά μας θέματα, δεν το επιτρέπουμε κι εμείς να επηρεάσουν τα εθνικά μας θέματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Μάλιστα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Γι’ αυτό μας βλέπετε ότι κινούμαστε, παίρνουμε πρωτοβουλίες, με καινοτόμες ιδέες προχωρούμε τα δικά μας τα θέματα, όπως έχω πει και πολλές φορές, έχουμε πάρει τα ηνία των δικών μας υποθέσεων, στα δικά μας τα χέρια και…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλά είναι όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, αλλά, όπως σας είπε και ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης, κινδυνεύουν οι φρεγάτες οι τούρκικες να μας κουνάνε το μαντήλι στο Φάληρο.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Νομίζω κι εδώ είναι υπερβολικός αυτός ο λόγος.  Για άλλη μία φορά, κατανοώ ότι υπάρχει ανάγκη άρθρωσης αντιπολιτευτικού λόγου, σεβαστό αυτό, αλλά αυτό που έχω πει και το εννοώ, είναι ότι εμείς θέλουμε τη συναίνεση, θέλουμε τη συνεργασία.  Ειδικά στα εθνικά μας θέματα, νομίζω εδώ δε μας χωρίζει τίποτα, από κοινού πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά η έκκλησή μου προς όλους πηγαίνει στην κατεύθυνση να μη χρησιμοποιούμε τα εθνικά θέματα απλώς για να δημιουργούμε εντυπώσεις. Τέτοιου είδους φράσεις, κύριε Κοττάκη, θα μου επιτρέψετε να πω, περισσότερο εξυπηρετούν στη δημιουργία εντυπώσεων παρά έχουν πραγματική ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.  Καλημέρα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ.  Γεια σας.

25 Ιανουαρίου, 2011