Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο ρ/σ ΒΗΜΑ και τους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο

Βασικά σημεία:

[για την ΑΟΖ:]

  • Δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα, δεν απεμπόλησε ή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απεμπόλησης κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας.  Δεν είναι και ορθό ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θέλει να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  Αντιθέτως, και το έχουμε πει και αυτό επανειλημμένως, η Κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο και στόχο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους μας τους γείτονες.
  • Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, γεγονός είναι και είναι γνωστό ότι αυτό το οποίο συζητάμε με την Τουρκία εδώ και αρκετό χρόνο, είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Βλέπουμε μία Τουρκική Κυβέρνηση, έναν Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος εκπέμπει, μας δίνει μηνύματα τα οποία μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορεί –μπορεί, δε λέω ότι θα γίνει– ότι μπορεί κάπου να φτάσουμε με αυτήν τη διαδικασία.

  • Τώρα, γιατί δε μιλάμε για ΑΟΖ και ρίχνουμε το βάρος στην υφαλοκρηπίδα;  Διότι η υφαλοκρηπίδα είναι εκείνη η οποία μας δίνει, δίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αυτά που χρειαζόμαστε, για αυτό επικεντρώνουμε εκεί την προσοχή μας. Όταν μιλάμε για τον ορυκτό πλούτο μας, τον οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε, δε χρειάζεσαι οριοθέτηση της ΑΟΖ.  Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα. 

[για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις:]

  • Η Τουρκία σε λίγες εβδομάδες έχει εκλογές.  Αυτές οι εκλογές για εμάς έχουν μια ιδιαίτερη σημασία.  Διότι εάν η νέα τουρκική πολιτική ηγεσία που θα αναδειχθεί, βγει ενδυναμωμένη και μπορέσει τότε να υλοποιήσει κάποια πράγματα τα οποία ακούμε, αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε.

  • Έχω πει, από τα λόγια τα θετικά που ακούμε από τον κύριο Erdogan, θέλουμε πλέον να δούμε πράξεις.  Και οι τουρκικές εκλογές και το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, σίγουρα, θα είναι κάτι σαν ένα ορόσημο. 
  • Από εκεί και πέρα θα δούμε εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστη και μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική.  Εάν όχι, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, όποιο και να είναι αυτό, και αν χρειαστεί και για αλλαγή της δικής της πολιτικής απέναντι και στην Τουρκία.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Καλημέρα, καλημέρα.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Καλημέρα σας.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Νότης Παπαδόπουλος.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Βασίλης Χιώτης.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Καλή εβδομάδα να έχετε.  Λοιπόν, τα νέα της ημέρας τα ακούσατε στις προηγούμενες εκπομπές δε θα επανέλθουμε και δε θα επανέλθουμε και για έναν ακόμη λόγο, συνεχίζοντας αυτές τις συναντήσεις τις εβδομαδιαίες που έχουμε με εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής ζωής, σήμερα έχουμε την τιμή να έχουμε στο studio μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα.  Καλή σας ημέρα, κύριε Δρούτσα και ευχαριστούμε πολύ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα.  Τιμή δική μου αλλά πολύ περισσότερο χαρά μου.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Ευχαριστούμε πολύ.  Λοιπόν, να ξεκινήσουμε αμέσως...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  …χωρίς προλόγους και περιστροφές.  Η ημέρα η σημερινή μας αναγκάζει να ξεκινήσουμε με ένα θέμα.  Ένα θέμα υπάρχει σήμερα και είναι το τί ακριβώς συνέβη στα παρασκήνια του Λουξεμβούργου, όχι για αυτήν καθεαυτή την συνάντηση, αλλά γιατί ξαφνικά διαπιστώσαμε ότι γίνεται μία διαβούλευση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και των ισχυρών της Ευρώπης για πράγματα που δε γνωρίζαμε και δεν ξέρουμε ακόμα τί ακριβώς είναι.  Επειδή λοιπόν ως Υπουργός Εξωτερικών και ως στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού προφανώς έχετε γνώση, περιμένουμε να μας διαφωτίσετε κάπως περισσότερο.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Χιώτη, δε νομίζω ότι υπάρχει κάτι για να σας διαφωτίσω περισσότερο.  Πρώτα από όλα, νομίζω, ο αρμόδιος Υπουργός, ο κύριος Παπακωνσταντίνου, έχει πει ό,τι έπρεπε και είχε να πει για αυτή τη συνάντηση, έδωσε πλήρη εικόνα.  Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχει έτσι μια εντύπωση, να έχει τυλιχθεί με το μανδύα του μυστηρίου αυτή η συνάντηση, αλλά θέλω να τονίσω ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο για θέματα οικονομίας, και για πολλά άλλα θέματα, γίνονται πολλές άτυπες συναντήσεις ακόμα και σε πιο περιορισμένο κύκλο. Αυτό γίνεται ακριβώς για να μπορέσεις να συζητήσεις κάποια θέματα σε βάθος και ίσως και με πιο ανοικτό τρόπο.  Η συγκεκριμένη συνάντηση του Λουξεμβούργου, να το υπενθυμίσουμε και να το επαναλάβουμε αυτό, ήταν πρωτοβουλία του κυρίου Juncker, ο οποίος κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν και στην ομάδα των λεγομένων «G20», για να συνεχίσουν μία κουβέντα η οποία είχε ξεκινήσει κατά την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Και επειδή μέσα σε αυτήν τη συζήτηση που είχε ξεκινήσει, λόγω των εξελίξεων - αλίμονο, δεν μπορούμε αυτό να μην το λάβουμε υπόψη μας ή να το αποκρύψουμε - η Ελλάδα όπως και κάποιες χώρες, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, είναι στο επίκεντρο της προσοχής και γι’ αυτό το λόγο κλήθηκε και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε αυτήν τη συνάντηση. Νομίζω ότι είναι καλό να υπάρχουν τέτοιου είδους συζητήσεις και συναντήσεις, διότι αυτό που εμείς έχουμε κληθεί να κάνουμε ως Κυβέρνηση και όχι μόνο ως Κυβέρνηση, ως χώρα, είναι το πώς θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το χρέος που έχει μαζέψει όλα αυτά τα χρόνια η χώρα.  Για τη διαχείριση αυτού του χρέους μιλάμε και για όλα τα βήματα που είναι αναγκαία. Όποιες επαφές είναι αναγκαίες για να βρούμε την καλύτερη λύση για τα συμφέροντα της Ελλάδας, νομίζω είναι προς τη θετική κατεύθυνση.  Για να το πω πολύ σύντομα: δεν υπάρχει κάποιος μανδύας μυστικότητας γύρω από αυτή τη συνάντηση.  Το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε αυτή η συνάντηση είναι και μέσα στην πρακτική τέτοιου είδους συναντήσεων και η ανακοίνωση ή μη ανακοίνωση αυτής της συνάντησης ή τέτοιου είδους συναντήσεων εναπόκειται στο χειρισμό που κάνει αυτός ο οποίος συγκαλεί.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Τί ζητούν οι Γερμανοί;  Να καταλάβω, κύριε Υπουργέ, γιατί ήσαστε, έχετε ζήσει και πολλά χρόνια στην Αυστρία, ξέρετε τη νοοτροπία τους.  Αντιλαμβάνομαι ότι εμείς δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποπληρώσουμε το χρέος μας έτσι όπως έχει ορίσει το Μνημόνιο και γίνονται αυτές οι συναντήσεις για να έχουμε, ας πούμε, μία επιμήκυνση, μία διευκόλυνση, έτσι ώστε εν ευθέτω χρόνο να πάρουν και αυτοί τα χρήματά τους, να μη χάσουν λεφτά, κι εμείς να μπορέσουμε να αναπροσαρμόσουμε την οικονομία μας.  Γιατί οι Γερμανοί μας πιέζουν συνεχώς για πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα;  Τί ζητούν;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, κύριε Παπαδόπουλε.  Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έχει, δυστυχώς, ένα πολύ μεγάλο χρέος - μην το ξεχνάμε και αυτό, μην ξεχνάμε πού παραλάβαμε τη χώρα, σε ποια κατάσταση βρισκόταν και βρίσκεται ακόμα και σήμερα η χώρα.  Είναι τεράστιο το έργο.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Αυτό είναι το σημαντικό, ότι βρίσκεται ακόμα σε μία κατάσταση για την οποία δεν μας εμπιστεύονται οι Ευρωπαίοι και αυτό είναι που μας γεννάει κι εμάς την απορία, του τί ακριβώς θέλουν οι Ευρωπαίοι και του τί ακριβώς θέλει και η ελληνική Κυβέρνηση.  Από τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει ήδη καταλαβαίνουμε ότι εκείνοι μας ζητούν ταχύτερα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων, περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων, αλλά κι εμείς λέμε ότι όλα αυτά που ζητάτε, στο χρόνο που τα ζητάτε, δεν μπορούν να γίνουν.  Άρα πού θα πάει το πράγμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Λοιπόν, θίξατε νομίζω ένα πολύ σημαντικό σημείο και θα χρησιμοποιήσω πάλι μία λέξη την οποία έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές και στο παρελθόν και με τον κίνδυνο να γίνω κουραστικός, αλλά για εμένα αυτή η λέξη είναι κομβική: «αξιοπιστία» της χώρας.  Όταν αναλάβαμε πριν από 19 μήνες... και το λέω με πολύ μεγάλη θλίψη, διότι δεν είναι για κανέναν Έλληνα, όχι μόνο Υπουργό ή ακόμα και Υπουργό Εξωτερικών που έχει να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα,  για κάθε Έλληνα, είναι θλιβερό να ακούς ότι «δεν σε πιστεύουμε, έχεις χάσεις την αξιοπιστία σου». Αυτό λοιπόν που καταφέραμε τον τελευταίο χρόνο και είναι μεγάλη επιτυχία αυτό, πιστέψτε με, διότι αυτό είναι που μας έφερε και τα απαραίτητα αποτελέσματα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε, ήταν ότι ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας.  Ξέρετε όμως πολύ καλά, ότι όταν έχεις χάσει μία φορά την αξιοπιστία σου, είναι πολύ δύσκολο, θέλει πολλή δουλειά να την ανακτήσεις και είναι πάλι πολύ εύκολο να χάσεις την αξιοπιστία σου.  Άρα για να διατηρήσεις την αξιοπιστία σου θέλει καθημερινή, σοβαρή, υπεύθυνη δουλειά και αυτό είναι και το πνεύμα το οποίο αντιμετωπίζουμε μερικές φορές και από τους ξένους συνομιλητές μας. Αναφερθήκατε στη Γερμανία, και άλλες χώρες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν που σκέφτονται σε αυτή την κατεύθυνση.  Δίνει η Ελλάδα καθημερινά εξετάσεις, γι’ αυτό πρέπει όλοι μας και ξεκινάμε από Κυβέρνηση, αλλά και όλο το πολιτικό σύστημα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ο κάθε Έλληνας πολίτης, πρέπει από κοινού να «τραβήξουμε κουπί» για να μπορέσουμε καθημερινά να κάνουμε αυτό που χρειάζεται, να αποδεικνύουμε τη σοβαρότητά μας, την υπευθυνότητά μας, την αξιοπιστία μας και προς τους ξένους συνομιλητές.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Πάντως προς το παρόν κουπί τραβούν μόνο οι μικροί και οι μεσαίοι, όλοι οι υπόλοιποι κοιτούν όλη αυτή την ιστορία.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, ότι δυστυχώς σε πολλούς τομείς θα επιθυμούσαμε όλοι μας να έχουμε δει ήδη περισσότερα αποτελέσματα, αυτό είναι γεγονός.  Δεν κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου.  Πολλά πράγματα τα οποία θα θέλαμε ήδη να είχαν υλοποιηθεί ή να είχαν ήδη αποδώσει πιο αποτελεσματικά, είναι στην πορεία υλοποίησης και δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί οι οποίοι αντιστέκονται στην υλοποίηση αυτών των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα. Το τονίζω, πρέπει να γίνουν για την Ελλάδα όχι μόνο για να βγει από την οικονομική κρίση, που βεβαίως αυτός είναι ο πρώτος στόχος.  Πρέπει να γίνουν πράγματα και αυτά έχουμε βάλει μπρος, ώστε όταν με το καλό η Ελλάδα θα έχει βγει από την οικονομική κρίση, να μπορέσει να μείνει και έξω από οποιαδήποτε κρίση στο μέλλον.  Τί θέλω να πω με αυτό;  Χρειάζονται ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, οι οποίες θα εγγυηθούν ότι δεν θα πέσουμε πάλι πίσω, σε σφάλματα του παρελθόντος...

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Τί εννοείτε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όλα αυτά τα κακώς κείμενα που έχουμε δει και στο παρελθόν.  Να αρχίσουμε με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, όπως, ναι, να το πω και αυτό ευθέως, τα ρουσφέτια, όλα αυτά που έχουμε δει στο παρελθόν, που γέμισαν και το Δημόσιο Τομέα με αυτές τις δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, αν θέλετε, παραπάνω δημοσίους υπαλλήλους από αυτούς που χρειάζονται. Να μην πέσουμε, λοιπόν, πάλι σε τέτοιου είδους σφάλματα.  Έχουμε μία, πώς να το πω, έχουμε μία τάση εδώ στην Ελλάδα να πέφτουμε σε τέτοιου είδους σφάλματα. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις με τέτοιον τρόπο, πειστικό, υπεύθυνο τρόπο, ώστε να βάλουμε φρένο και σε τέτοιου είδους πρακτικές και στο μέλλον να μην μπει ούτε κανείς στον πειρασμό αλλά ούτε και να μπορεί, αν μπει στον πειρασμό, να κάνει τέτοιου είδους πράγματα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Δε μου απαντήσατε σε κάτι, τί ζητάμε εμείς από την Ευρώπη αυτή την περίοδο;  Πάμε σε μία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 24 Ιουνίου, ζητάμε πράγματα τα οποία ακόμα δεν τα έχετε πει στο λαό.  Τί ζητάμε;  Ζητάμε επιμήκυνση του χρέους όπως γράφεται σήμερα στις εφημερίδες;  Ζητάμε επιμήκυνση του δανεισμού προς τη χώρα;  Και με τί αντάλλαγμα τα ζητάμε όλα αυτά;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Χιώτη, θα μου επιτρέψετε, αν και δημοσιογραφικά σίγουρα δε θα χαρείτε για αυτό, να μην μπω σε λεπτομέρειες αυτών που συζητούνται.  Στόχος για την Ελλάδα είναι η καλύτερη δυνατή διαχείριση του χρέους που έχουμε, με τους καλύτερους δυνατούς όρους για την Ελλάδα, προς το συμφέρον της Ελλάδας.  Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζουμε και θα μου επιτρέψετε να μην μπω εγώ, σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες τις οποίες χειρίζεται με πολύ υπεύθυνο τρόπο και ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, αλλά βεβαίως και η Κυβέρνηση στο σύνολό της.  Είναι μια ρευστή κατάσταση, δεν είναι στατικά τα πράγματα, αυτό είναι μάλλον ο καλύτερος όρος.  Δεν είναι στατικά τα πράγματα, είναι δυναμικά, διότι η οικονομία κινείται. Είναι και πολλά άλλα θέματα τα οποία μπαίνουν και στη μέση, όπως οι εξελίξεις που είδαμε με Ιρλανδία, με Πορτογαλία.  Έχουμε αγορές, διεθνείς αγορές οι οποίες είναι, θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω αυτήν την έκφραση, «στα κάγκελα».  Όλα αυτά πρέπει κανείς να τα λάβει υπόψη του και να πω ένα τελευταίο, όσο λιγότερο μιλάμε, σχολιάζουμε όλα αυτά τα θέματα, και όσο περισσότερο επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην υλοποίηση του προγράμματός μας, ενός αξιόπιστου, υπεύθυνου προγράμματος, τόσο πιο γρήγορα και εύκολα θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.  Εγώ αφήνω τα σχόλια και όλα αυτά σε άλλους και δεν αναφέρομαι εδώ, εντός της Ελλάδας, αλλά ειδικά εκτός της Ελλάδας, οι οποίοι κάνουν σχόλια για δικούς λόγους, για να ασκήσουν πιέσεις, για κερδοσκοπικούς λόγους, όλα αυτά τα κακώς κείμενα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εννοείτε το δημοσίευμα του Spiegel φαντάζομαι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Σε αυτό βεβαίως εντάσσεται και το τελευταίο δημοσίευμα του Spiegel, το οποίο πραγματικά είναι, να το αποκαλέσω κι εγώ με αυτόν τον όρο, είναι μια σκέτη γελοιότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μιλήσατε για δυναμική στη διεθνή σκηνή, είδαμε, για να περάσουμε και στα Ελληνοτουρκικά ότι…, πρόσφατα είπατε, πως εμείς δεν πρόκειται να ενεργοποιήσουμε τα δικαιώματά μας για τις Ζώνες Αποκλειστικής Οικονομικής δραστηριότητας, αντίθετα απ’ ότι σας πιέζουν, πολλοί στο εσωτερικό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μου επιτρέπεις να σε διακόψω, ανοίγεις ένα θέμα τώρα, θα χάσουμε τις διαφημίσεις, να το κρατήσουμε για μετά τις διαφημίσεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλά, ας κάνω την ερώτηση και θα απαντήσει μετά τις διαφημίσεις.  Λοιπόν, γιατί δεν προχωράτε, όπως σας ζητάνε, στην ΑΟΖ, κάποιοι λένε ότι μπορούμε να απεμπολήσουμε δικαιώματα, αν δεν προχωρήσουμε τώρα.  Να ακούσουμε τις διαφημίσεις και να απαντήσετε.

[διαφημίσεις]

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  BHMA FM 99,5, στα μικρόφωνα Νότης Παπαδόπουλος και Βασίλης Χιώτης.  Στο studio μαζί μας σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, o κύριος Δημήτρης Δρούτσας.  Μπορείτε να του απευθύνετε κι εσείς ερωτήσεις, γράφετε ΒΗΜΑ FM, κενό, την ερώτηση, την παρατήρησή σας, ό,τι θέλετε και το στέλνετε στο 54010.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Ρωτήσαμε πριν τους τίτλους ειδήσεων γιατί δεν προχωρήσαμε να ανακοινώσουμε Ζώνες Αποκλειστικής Οικονομικής δραστηριότητας, κάτι το οποίο το έχει κάνει η Κύπρος με το Ισραήλ.  Πολλοί κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι με αυτόν τον τρόπο απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Παπαδόπουλε, θα μου επιτρέψετε να πω πρώτα απ’ όλα κατηγορηματικά, διότι υπάρχουν πολλοί τίτλοι οι οποίοι έχουν παίξει σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ότι δεν παραιτήθηκε η Ελλάδα από κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα, δεν απεμπόλησε ή δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απεμπόλησης κυριαρχικού δικαιώματος της Ελλάδας.  Να είμαστε παρακαλώ σαφείς και κατηγορηματικοί σε αυτό, διότι πολλοί προσπαθούν να παίξουν με τις ανησυχίες του κόσμου, ιδιαίτερα σε περιόδους όπου η ανασφάλεια στην ελληνική κοινωνία είναι υπαρκτή και λόγω της οικονομικής κρίσης.  Γι’ αυτό θα ήθελα σ' αυτό να είμαι κατηγορηματικός. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα.  Τώρα, δεν είναι και ορθό ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θέλει να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  Αντιθέτως, και το έχουμε πει και αυτό επανειλημμένως, η Κυβέρνηση έχει ένα σαφές σχέδιο και στόχο οριοθέτησης όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους μας τους γείτονες.  Έχουμε ήδη συνάψει μία συμφωνία με την Αλβανία, η οποία είναι γνωστόν, λόγω κάποιων εσωτερικών τους διαδικασιών, κωλυμάτων…

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν προχωράει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …δεν έχει προχωρήσει αυτή τη στιγμή.  Αυτό το επεξεργαζόμαστε, έχουμε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να συνεχίσει και να προχωρήσει αυτό το θέμα.  Έχουμε ξεκινήσει ήδη από καιρό συζητήσεις και με άλλους γείτονές μας, όπως είναι η Λιβύη, όπως είναι η Αίγυπτος.  Για ευνόητους λόγους, πιστεύω, όλοι θα καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή αυτά τα θέματα μάλλον δεν είναι στην ημερήσια διάταξη αυτών των χωρών, αλλά και αυτό το κυνηγάμε.  Να σας πω μάλιστα, πριν από λίγες εβδομάδες, επισκέφτηκα την Αίγυπτο, όπου συζήτησα με τον Αιγύπτιο ομόλογο μου και αυτό το θέμα, πως θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, δεν είναι τόσο εύκολα τα θέματα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Τί θα σήμαινε η ΑΟΖ και τί σημαίνει με την υφαλοκρηπίδα;

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Εκεί δημιουργήθηκε σύγχυση, ότι μιλήσατε για υφαλοκρηπίδα χωρίς να μιλάτε για ΑΟΖ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω, διότι το θέμα είναι περισσότερο με την Τουρκία και εδώ κάποιοι βγαίνουν να το εκμεταλλευτούν, να εκμεταλλευτούν και κάποια εθνικιστικά ερείσματα που υπάρχουν και στην ελληνική κοινωνία για να κατηγορήσουν και την Κυβέρνηση ότι είναι υποχωρητική, ότι φοβάται την Τουρκία και τέτοιου είδους ευτράπελα.  Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, γεγονός είναι και είναι γνωστό ότι αυτό το οποίο συζητάμε με την Τουρκία εδώ και αρκετό χρόνο, είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Πιστέψτε με, δεν είναι και εύκολο και αυτονόητο, ας το πω έτσι, η Τουρκία να πειστεί να καθίσει να συζητήσει για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.  Ξέρετε ότι εμείς έχουμε πει, και αυτή είναι σαφέστατη θέση μας και αυτή είναι η πραγματικότητα, ότι ο στόχος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Γι’ αυτό εγώ έχω πει και έχουμε πει ότι έχουμε επενδύσει σε αυτή την διαδικασία, έχουμε ελπίδες να έχουμε κάποια αποτελέσματα, διότι εμείς έχουμε πει, και βλέπετε, είναι όλο αυτό ένα πλέγμα, το οποίο το ένα σχετίζεται με το άλλο, υπάρχουν και κάποιες πολιτικές συγκυρίες τις οποίες πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του.  Εμείς έχουμε πει - σωστά ή όχι, θα το δούμε στο μέλλον από τα αποτελέσματα - εμείς όμως έχουμε πει ότι βλέπουμε μία Τουρκική Κυβέρνηση, έναν Τούρκο Πρωθυπουργό, ο οποίος μας δίνει μηνύματα τα οποία μας κάνουν να ελπίζουμε ότι μπορεί –μπορεί, δε λέω ότι θα γίνει– ότι μπορεί κάπου να φτάσουμε με αυτήν τη διαδικασία.  Γι’ αυτό έχουμε πει, οφείλουμε να προσπαθήσουμε, και έχουμε επενδύσει σε αυτήν τη διαδικασία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Τώρα, γιατί δε μιλάμε για ΑΟΖ και ρίχνουμε το βάρος στην υφαλοκρηπίδα;  Διότι η υφαλοκρηπίδα είναι εκείνη η οποία μας δίνει, δίνει στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή αυτά που χρειαζόμαστε, για αυτό επικεντρώνουμε εκεί την προσοχή μας.  Και πάλι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ούτε υποτιμώ, ούτε υποβαθμίζω την έννοια της ΑΟΖ, και το τονίζω για άλλη μία φορά:  Στόχος και σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.  Αλλά αυτή τη στιγμή, όταν μιλάμε για τον ορυκτό πλούτο μας, τον οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε και πολύ σωστά θέλουμε να τον αξιοποιήσουμε, δε χρειάζεσαι οριοθέτηση της ΑΟΖ.  Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα.  Το δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν κάποιοι, αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν αυτές τις εντυπώσεις, ότι υποχωρεί η Ελλάδα, χάνει δικαιώματά της κ.λπ., λένε, ότι με την ΑΟΖ διευρύνεις γεωγραφικά το εύρος που μπορείς να ασκήσεις τα δικαιώματά σου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Αυτό λένε, ακριβώς.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν είναι έτσι.  Σε μία θάλασσα όπως είναι η Μεσόγειος γενικά στο σύνολό της, το εύρος υφαλοκρηπίδας είναι το ίδιο με το εύρος της ΑΟΖ.  Άρα και αυτό το δεύτερο επιχείρημα ότι μέσω οριοθέτησης της ΑΟΖ διευρύνουμε γεωγραφικά το εύρος της άσκησης δικαιωμάτων μας, δεν ευσταθεί.  Αυτό είναι λοιπόν, εγώ, που προσπαθώ να τονίσω και που προσπαθώ να καταλάβει και ο έλληνας πολίτης ότι γίνεται μια εκμετάλλευση του όρου της ΑΟΖ για καθαρά πολιτικούς λόγους.  Για άλλη μία φορά, για να μην με παρερμηνεύσει κανένας, ούτε υποβαθμίζω, ούτε υποτιμώ τον όρο της ΑΟΖ και στόχος, σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας.  Και αυτά γίνονται με συστηματικό τρόπο, βήμα-βήμα και θα γίνουν με όλους τους γείτονές μας, χωρίς εξαίρεση.  Αλλά αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ και γι’ αυτό μπαίνουμε και σε αυτή την αντιπαράθεση, είναι κάποιοι να χρησιμοποιούν τον όρο ΑΟΖ, για να δημιουργήσουν μια τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα, τη στιγμή που επί της ουσίας δεν υπάρχει κάτι. 

Κύριε Χιώτη, επιτρέψτε μου να πω και το εξής, διότι για εμένα αυτό είναι και ένα σημαντικό και ελπίζω, πειστικό επιχείρημα. Πιστεύω ότι γίνεται χρήση του όρου της ΑΟΖ μόνο για πολιτικούς λόγους και όχι για λόγους ουσίας, διότι πρώτα απ’ όλα δεν έχω ακούσει και πραγματικά επιχειρήματα, ουσία από αυτούς που το θέτουν.  Θέτω ένα πολύ απλό ερώτημα: πεντέμιση χρόνια, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον λέει ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι επιτακτική, ότι χάνουμε δικαιώματα, ότι υποχωρούμε, ότι φοβόμαστε την Τουρκία, όλα αυτά που λέει, επί πεντέμιση χρόνια, όταν ήταν στο χέρι της, γιατί δεν το έκανε η ίδια; 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έτσι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Το δεύτερο, όλοι αυτοί οι οποίοι βγαίνουν σήμερα και υψώνουν τη φωνή τους για το θέμα της ΑΟΖ, γιατί στο πρόσφατο παρελθόν δεν ύψωναν τη φωνή τους και δεν έκρουαν το καμπανάκι του κινδύνου;  Επί της ουσίας λοιπόν βγάζω αυτό το συμπέρασμα ότι όλη αυτή η συζήτηση γίνεται, την χρησιμοποιούν κάποιοι για πολιτικούς λόγους.  Καμία αντίρρηση, αλίμονο, στην πολιτική είμαστε, η πολιτική αντιπαράθεση είναι αυτονόητη, σημαντικό και ιδιαίτερα όταν υπάρχει μέσω αυτής της αντιπαράθεσης και έλεγχος για να βελτιωθούμε, να μην κάνουμε λάθη, δεκτό, σεβαστό αυτό, αλλά αίσθησή μου είναι ότι απλώς γίνεται μία εκμετάλλευση της ανησυχίας που έχει ο κόσμος και αυτό το θεωρώ, σε καιρούς όπως είναι οι σημερινοί, λάθος.  Και ιδιαίτερα, θα μου επιτρέψετε να πω και αυτό ως τελευταίο, και ιδιαίτερα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, διότι δεν μας χωρίζει τίποτα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.  Οι στόχοι είναι οι ίδιοι και είναι διαχρονικοί.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Πρέπει να σας διακόψω γιατί η ώρα είναι 10:32, πρέπει να πάμε σε τίτλους ειδήσεων.  Θα επιστρέψουμε γιατί έχω άλλη μία ερώτηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά έχουμε και μηνύματα για τα θέματα τα ευρωπαϊκά που συζητούσαμε πριν. Τίτλοι ειδήσεων και επιστρέφουμε με τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα.

[ειδήσεις]


Β. ΧΙΩΤΗΣ:  ΒΗΜΑ FM 99,5, στα μικρόφωνα Νότης Παπαδόπουλος και Βασίλης Χιώτης, συνομιλούμε με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα, που είχε την καλοσύνη να είναι μαζί μας σήμερα στο studio και τον ευχαριστούμε πολύ.  Για να κλείσουμε το θέμα που συζητάγαμε για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, της ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα, ακούω την τελευταία εβδομάδα το εξής επιχείρημα:  Αν είναι έτσι όπως τα λέτε, γιατί δεν επεκτείνουμε τις έρευνες για το πετρέλαιο, για τους υδρογονάνθρακες που ξεκινήσαμε στο Ιόνιο και στο Αιγαίο;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πρώτα απ’ όλα να πω ότι και εδώ υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι μας κατηγορούν «καθυστερείτε, καθυστερείτε», ενώ και οι ίδιοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε.  Να υπενθυμίσω ότι η δική μας Κυβέρνηση με γοργούς ρυθμούς έχτισε και έφτιαξε αυτό το πλαίσιο που είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να προβούμε με υπευθυνότητα και με σοβαρότητα στις απαραίτητες έρευνες.  Ο Γιάννης Μανιάτης, και νομίζω του αξίζουν και συγχαρητήρια για αυτό, το πήρε επάνω του και το έτρεξε το θέμα, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αυτόν τον φορέα τον απαραίτητο για να κάνουμε τις απαραίτητες έρευνες.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Δημιουργείτε όμως την εντύπωση ότι το Αιγαίο παραμένει γι’ αυτού του είδους τα θέματα γκρίζα ζώνη.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Οπωσδήποτε όχι, κύριε Χιώτη, και εδώ κατηγορηματικά παρακαλώ τέτοια πράγματα να μην τα λέμε εμείς οι ίδιοι, διότι το παρατηρώ κι αυτό πολλές φορές ότι οι ίδιοι εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε αυτοί οι οποίοι δημιουργούμε προβλήματα στους εαυτούς μας, λέγοντας τέτοια πράγματα, υιοθετώντας επιχειρηματολογίες τις οποίες χρησιμοποιεί η τουρκική πλευρά.  Πρέπει, νομίζω, και εδώ στην Ελλάδα να σταματήσουμε με τέτοιου είδους πρακτικές.  Καταλαβαίνω ότι είναι και «πιασάρικο» αυτό μερικές φορές, βεβαίως πρέπει και να «τσιγκλίσεις» λίγο και το συνομιλητή σου και τον εκάστοτε Υπουργό Εξωτερικών…

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Αυτό ακριβώς κάνω.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …αλλά νομίζω ότι δεν κάνουμε καλό και στα δικά μας τα συμφέροντα εάν ρίχνουμε περισσότερο βάρος, ας το πω έτσι, περισσότερο βάρος σε αυτά που λένε οι άλλοι απ’ ό,τι αυτά που, επανειλημμένως, με κατηγορηματικό τρόπο, πειστικό τρόπο, στοιχειοθετημένο με επιχειρήματα τρόπο, λέει η ίδια η Κυβέρνηση.  Το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού μας πλούτου είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συστηματικό τρόπο, χωρίς να δημιουργούμε και στην κοινή γνώμη, στους συμπολίτες μας, τις οποιεσδήποτε ψευδαισθήσεις.  Μακάρι, λέω μακάρι, να αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι ένα καινούργιο μικρό Κατάρ ή Σαουδική Αραβία, μακάρι να αποδειχθεί κάτι τέτοιο, αλλά μέχρι τότε, μέχρι να έχουμε κάνει τις απαραίτητες έρευνες, οι οποίες τώρα ξεκινάνε με συστηματικό τρόπο, και το τονίζω για άλλη μία φορά, η δική μας η Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία με γοργούς ρυθμούς έφτιαξε το απαραίτητο πλαίσιο, αυτές οι έρευνες...

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Αυτές οι έρευνες θα επεκταθούν και στο Αιγαίο;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο και είναι τα πράγματα ώριμα και μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτό επειδή έχει νόημα, και πάλι, για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, όχι επειδή υποχωρούμε απέναντι στην Τουρκία ή λαμβάνουμε υπόψη μας την Τουρκία.  Δεν είναι αυτοί οι λόγοι, παρακαλώ.  Πρέπει να γίνουν τα πράγματα με συστηματικό, σωστό τρόπο.  Οι ενδείξεις που έχουμε, να το πω και αυτό, αν και δεν είμαι εγώ ο πλέον ειδικός, αλλά οι ενδείξεις οι οποίες υπάρχουν αυτήν τη στιγμή μας δείχνουν ότι σε άλλες περιοχές, ιδιαίτερα όπως αναφερθήκατε στο Ιόνιο, υπάρχουν καλές πιθανότητες για κοιτάσματα και νομίζω ότι είναι υπεύθυνο να πας εκεί πρώτα απ’ όλα, όπου έχεις τις μεγαλύτερες ελπίδες.  Διότι, αυτά κοστίζουν πάρα πολλά. 

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Και θα έχουμε εξόρυξη σε δέκα χρόνια.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Έχει μεγάλο κόστος.  Γι’ αυτό λέω ότι με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και συστηματικό σχέδιο θα κάνουμε αυτά που πρέπει.  Και μην έχει κανένας καμία αμφιβολία ότι σε ό,τι αφορά και το Αιγαίο η Ελλάδα ούτε απεμπολεί δικαιώματά της, ούτε δεν κάνει χρήση δικαιωμάτων της, ούτε φοβάται, ούτε κάνει υποχωρήσεις.  Τα κάνει όλα με υπεύθυνο, σοβαρό τρόπο.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Φαίνεται ότι ποντάρετε πολύ στον κύριο Erdogan απ’ ό,τι καταλαβαίνω.  Το έκανε ο κύριος Καραμανλής με τους κουμπάρους.  Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι παρ’ όλα τα Υπουργικά Συμβούλια τα κοινά, που κάνουμε εδώ πέρα, συνεχίζονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Πιστεύετε κι εσείς το σενάριο ότι ο κύριος Erdogan δεν μπορεί να ελέγξει τους στρατηγούς του;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, πρώτα απ’ όλα σε ό,τι αφορά ότι επενδύουμε στον κύριο Erdogan.  Έχουμε αναπτύξει σχέσεις οι οποίες μας έχουν επιτρέψει να μιλήσουμε πολύ ανοιχτά και με ευθύ τρόπο και ακούμε από τον κύριο Erdogan μηνύματα τα οποία για εμάς ακούγονται θετικά, στη σωστή κατεύθυνση.  Επαναλαμβάνω αυτό που έχω πει και το εννοώ, δεν θέτω κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.  Θα ήταν λάθος αυτό να πεις, μέχρι τότε πρέπει να γίνει το ένα, το άλλο κ.λπ.  Στη διπλωματία δεν μπορείς να παίξεις με τόσο απόλυτους όρους, αλλά έχουμε πει το εξής, ότι η Τουρκία σε λίγες εβδομάδες έχει εκλογές.  Αυτές οι εκλογές για εμάς, για το δικό μας σκεπτικό, τη δική μας την ανάλυση, το δικό μας το σχεδιασμό, προγραμματισμό αν θέλετε, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία;  Διότι εάν η νέα τουρκική πολιτική ηγεσία που θα αναδειχθεί, και θα μου επιτρέψετε να μη μπω τώρα σε σχολιασμό των εσωτερικών διαδικασιών στην Τουρκία, αλλά εάν η τουρκική ηγεσία που θα προκύψει από αυτές τις εκλογές βγει ενδυναμωμένη και μπορέσει τότε να υλοποιήσει κάποια πράγματα τα οποία ακούμε, αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορούμε να προχωρήσουμε.  Έχω πει, από τα λόγια πλέον τα θετικά που ακούμε και από τον κύριο Erdogan, θέλουμε πλέον να δούμε πράξεις.  Και οι τουρκικές εκλογές και το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών, σίγουρα, θα είναι κάτι σαν ένα ορόσημο.  Μετά από εκεί, μετά από τις αντιδράσεις που θα δούμε, μετά από την εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία, από εκεί και πέρα κι εμείς θα μπορέσουμε να πάρουμε και τις δικές μας περαιτέρω αποφάσεις, να βγάλουμε τα δικά μας συμπεράσματα, και να το πω ευθέως, να απαντήσουμε στο ερώτημα: είναι αξιόπιστος ο κύριος Erdogan;  Είναι αξιόπιστη η Τουρκία, όταν λέει, «πολιτική μηδενικών προβλημάτων» με τους γείτονές της;  Ότι θέλουμε να προχωρήσουμε με τις σχέσεις μας με την Ελλάδα;  Να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας;  Θέλουμε να προχωρήσουμε και με επίλυση του Κυπριακού;  Το οποίο για την Ελλάδα είναι πολύ υψηλά, είναι νούμερο ένα στην ατζέντα μας της εξωτερικής πολιτικής.  Από εκεί και πέρα θα δούμε εάν η Τουρκία είναι αξιόπιστη και μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την πολιτική.  Εάν όχι, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει προετοιμαστεί, προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο, όποιο και να είναι αυτό, και αν χρειαστεί και για αλλαγή της δικής της πολιτικής απέναντι και στην Τουρκία.  Για όλα αυτά γίνεται η επεξεργασία, είμαστε έτοιμοι, θα είμαστε έτοιμοι, να μην έχει κανένας καμία αμφιβολία.

Θα μου επιτρέψετε, μια τελευταία λέξη για να κλείσουμε τα εξωτερικά, διότι μου είναι σημαντικό να το πω και αυτό.  Είπα προηγουμένως ότι οι στόχοι της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι σαφείς και είναι διαχρονικοί.  Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία, συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις σε ό,τι αφορά τους στόχους.  Υπάρχουν διαφορές, πώς θα πετύχεις αυτούς τους στόχους, πώς θα τους κυνηγήσεις.  Εμείς είμαστε της φιλοσοφίας ότι χρειάζεται κινητικότητα, πρωτοβουλίες, ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα φθάσουμε την Ελλάδα εκεί που πρέπει και δεν διστάζουμε να πούμε ότι έχουμε και το πολιτικό θάρρος, να προσπαθήσουμε να λύσουμε θέματα.  Πιστέψτε με, θέλει θάρρος αυτό. Είναι πολύ πιο εύκολο να βγαίνεις με «κορώνες» από ότι να λες με ψυχραιμία, με υπευθυνότητα, «θα προσπαθήσω». Πάντα όμως μέσα σε ένα σαφές πλαίσιο το οποίο καλύπτει πλήρως τις ελληνικές θέσεις και τα ελληνικά συμφέροντα.  Αναρωτιέμαι όμως πώς μπορεί κάθε τέσσερα χρόνια ή με κάθε αλλαγή Κυβέρνησης, να το πω έτσι, αυτοί που ήταν Κυβέρνηση και τους κατηγορούν για υποχωρήσεις, ακόμα και για προδότες κ.λπ., πώς ξαφνικά, όταν αλλάζεις πλευρά στη Βουλή και από τα κυβερνητικά έδρανα πας στην αντιπολίτευση, πώς ξαφνικά γίνεσαι υπερπατριώτης, ξεχνάς αυτά τα οποία έλεγες και έκανες ο ίδιος ως Κυβέρνηση και κατηγορείς τώρα πλέον τη νέα Κυβέρνηση ότι αυτή είναι υποχωρητική, προδότης κ.λπ. Γιατί το λέω αυτό, πρέπει να σταματήσουν αυτές οι πρακτικές στην ελληνική πολιτική ζωή, ιδιαίτερα στα εθνικά μας θέματα, τα οποία πρέπει να τα βλέπουμε με υπευθυνότητα, όχι μόνο επειδή περνάει η Ελλάδα μια δύσκολη περίοδο γενικά.  Σε όλα τα θέματα θέλει υπεύθυνη στάση.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Πρέπει να σας διακόψω και πάλι.  Να πάμε πάλι σε ένα διαφημιστικό πακέτο και αμέσως μετά να επιστρέψουμε να δούμε ακριβώς τί γίνεται με την αντιπολίτευση.

[διαφημίσεις]

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  ΒΗΜΑ FM 99,5, στα μικρόφωνα Νότης Παπαδόπουλος και Βασίλης Χιώτης.  Στο studio μαζί μας ο Υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας.  Έχουμε πολλά μηνύματα που ρωτούν το εξής, έτσι όπως έχουν φτάσει τα πράγματα, με την Ευρώπη να πιέζει και να πιέζει μερικές φορές και με τρόπο όχι και τόσο ορθό, με την αντιπολίτευση να λέει ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει πια την πλειοψηφία που είχε, λέγεται μάλιστα ότι τίθεται και ένα ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας για την έγκριση των νέων μέτρων που έρχονται.  Με όλο αυτό το περιβάλλον, μήπως τελικώς η λύση είναι οι εκλογές; 

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Χιώτη, η μόνη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να συνεχίσουμε με υπεύθυνο, σοβαρό, συστηματικό τρόπο την υλοποίηση του προγράμματός μας.  Στο ξεκίνημα, στην αρχή της εκπομπής σας, μίλησα για τη λέξη αξιοπιστία, η οποία, για άλλη μία φορά το τονίζω, έχει πολύ μεγάλη σημασία σε όλη αυτήν την υπόθεση, σε όλα αυτά που γίνονται.  Χωρίς αξιοπιστία η Ελλάδα δε θα μπορέσει να προχωρήσει.  Το γεγονός ότι μπροστά σε μία χρεωκοπία καταφέραμε, κατάφερε προσωπικά ο Πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, να φέρει αυτό το μεγάλο δάνειο στην Ελλάδα και να στήσει, να συμβάλλει στο να στηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας μηχανισμός στήριξης, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά γενικά για το Ευρώ, αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία την οποία ανακτήσαμε.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Και λέτε ότι η αξιοπιστία μας θα καταστραφεί αν καταφύγει η χώρα σε εκλογές;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, εάν οδηγηθούν ή οδηγήσουν κάποιοι τα πράγματα σε ακραίες καταστάσεις μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξει και η απαραίτητη ανταπόκριση.  Αυτό, όμως, που λέω είναι καλύτερα να συγκεντρωθούμε όλοι μας, όχι μόνο Κυβέρνηση –πρωτίστως η Κυβέρνηση– αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και όλοι οι πολίτες, μαζί, να υλοποιήσουμε αυτό το πρόγραμμα, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα το οποίο έχουμε, να συγκεντρωθούμε πάνω σε αυτό.  Αυτή είναι η πραγματική λύση.  Εάν τώρα κάποιοι νομίζουν για οποιουσδήποτε λόγους ότι πρέπει να οδηγήσουν τη χώρα σε άλλου είδους επιλογές, εάν αναγκαστούμε δεν είναι ότι θα μείνουν αναπάντητα αυτά τα πράγματα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Αν το ζητήσει ο κύριος Σαμαράς τη Πέμπτη;  

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αφήστε το να το ζητήσει πρώτα, διότι πολλά ακούμε, πολλά διαρρέουν, πολλούς λεονταρισμούς ακούμε, έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, ας ακούσουμε πρώτα απ’ όλα με σαφήνεια τι έχει να πει η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Σαμαράς και από εκεί και πέρα τα βλέπουμε όλα.  Έχουμε ακούσει πολλά μισόλογα και πολλά υπονοούμενα από πλευράς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.  Δική μου έκκληση θα ήταν και επιθυμία νομίζω και του ελληνικού λαού θα ήταν, όλοι μας να σοβαρευθούμε, με υπεύθυνο τρόπο να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που χρειάζεται ο τόπος για να βγει η Ελλάδα από αυτήν την κρίση και να μπορέσουμε να χτίσουμε από κοινού, αυτό που θέλουμε να δούμε, μία νέα Ελλάδα με νέα ήθη, ένα νέο πολιτικό σύστημα αν θέλετε, χωρίς αυτά τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. Ένας νέος αέρας χρειάζεται και στην πολιτική ζωή της χώρας και αυτό μόνο από κοινού μπορούμε να το κάνουμε. 

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Θα σας διακόψω για το τελευταίο πακέτο των διαφημιστικών μηνυμάτων και μετά έχει ο Νότης να σας ρωτήσει κάποιες προσωπικές ερωτήσεις.  

[διαφημίσεις]

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  ΒΗΜΑ FM 99,5, στα μικρόφωνα Νότης Παπαδόπουλος και Βασίλης Χιώτης.  Μαζί μας ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας.  

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Κύριε Δρούτσα, είστε 10-12 χρόνια δίπλα στον κύριο Παπανδρέου, πολλοί θα περίμεναν σε μία τέτοια εποχή δύσκολη μεγαλύτερη πυγμή και αποφασιστικότητα από τον Πρωθυπουργό σε όλα αυτά τα ζητήματα που βλέπουμε καθημερινά. Δηλαδή θα περίμενα να μην έχει την εικόνα αυτή η Κυβέρνηση, όπως λέει ο Απόστολος Κακλαμάνης, τρεις λαλούν και δύο χορεύουν.  Γιατί ο κύριος Παπανδρέου δε δείχνει μεγαλύτερη πυγμή;   

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Νομίζω, κύριε Παπαδόπουλε, ότι πολλοί αδικούν τον Πρωθυπουργό όταν λένε αυτά τα πράγματα.  Όπως είπατε είμαι αρκετά χρόνια δίπλα του, είναι τιμή μου, χαρά μου.  Όλα αυτά τα χρόνια της στενής συνεργασίας έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα και έχω μάθει, πιστεύω, το πώς λειτουργεί και ο Γιώργος ο Παπανδρέου.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Γι’ αυτό σας ρωτάμε.  

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εγώ να σας πω την αλήθεια δεν έχω δει πιο αποφασιστικό άνθρωπο από τον Γιώργο Παπανδρέου –και το έχει αποδείξει νομίζω– πιο θαρραλέο και τολμηρό, και ως πολιτικό, και το έχει αποδείξει σε πολλές φάσεις της πολιτικής του σταδιοδρομίας.  Μόνο και μόνο τα ελληνοτουρκικά, αν τα δείτε, ο Γιώργος Παπανδρέου…

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Υπάρχει όμως έλλειψη συντονισμού αυτήν τη στιγμή.  

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  …τα έφερε με πείσμα, με αποφασιστικότητα σε ένα άλλο επίπεδο.  Θυμηθείτε τα εσωκομματικά, όλον τον πόλεμο που έγινε εναντίον του, όλη αυτή η προσπάθεια απαξίωσης την οποία βλέπουμε και σήμερα.  Αντί λοιπόν όλοι μας να συγκεντρωνόμαστε πάνω στην κοινή προσπάθεια, βλέπουμε ότι υπάρχει πάλι αυτή η προσπάθεια απαξίωσης του ιδίου, αλλά και της Κυβέρνησης όταν λένε διάφοροι ότι δεν υπάρχει συντονισμός, δεν υπάρχει συνεννόηση.  Μη ξεχνάμε ποτέ σε τι κατάσταση βρέθηκε η χώρα και τί παραλάβαμε.  Το έργο είναι τεράστιο, έχει ανοίξει η Κυβέρνηση πάρα πολλά θέματα και μέτωπα, εάν θέλετε, και ο καθένας μέσα στο πλαίσιο των δικών του αρμοδιοτήτων κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί με αποφασιστικότητα.  Το ίδιο και ο Γιώργος Παπανδρέου και θα δείτε και μέσα στην επόμενη περίοδο, η οποία σίγουρα είναι κρίσιμη, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις πάντα για το συμφέρον της χώρας, μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό.  Νομίζω η όλη του η πορεία έως σήμερα και τα αποτελέσματα που έχουμε δει έως σήμερα είναι εγγύηση ότι όλα γίνονται προς το συμφέρον του ελληνικού λαού. 

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Μου φαίνεται πως σας έχει προσβάλει ο ιός της πολιτικής.  Θα πολιτευτείτε; 

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ο ιός της πολιτικής σίγουρα είναι κάτι το πολύ… 

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Μικρόβιο είναι, δεν είναι ιός.  Ούτε με αντιβίωση δε φεύγει.      

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι μικρόβιο όταν έχεις την αίσθηση ότι μπορείς να συμβάλεις και να υλοποιήσεις αυτά που πιστεύεις, τουλάχιστον ο ίδιος, ότι είναι καλά για τη χώρα.  Θα σας απογοητεύσω, δε θα σας δώσω είδηση.  Θα επαναλάβω αυτό που έχω πει πολλές φορές και πιστέψτε με, το εννοώ, δεν είναι απλώς έτσι για να το πω για να ξεφύγω από αυτήν την ερώτηση ή να δημιουργήσω μία εικόνα θετική.  

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Μισό λεπτό, την έχετε την είδηση και δε μας τη δίνετε ή δεν την έχετε;    

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν την έχω.  Αυτό θέλω να πω, δεν την έχω.  Ειλικρινά σας λέω δεν με έχει απασχολήσει αυτό το θέμα καθόλου.  Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου, διότι όπως είπα και πριν… 

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Περίεργο.  Περίεργο.  

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όπως είπα και πριν, το έργο, οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι τόσο μεγάλες, που ο καθένας μας οφείλει να συγκεντρωθεί πάνω σε αυτό που έχει κληθεί να κάνει.  Οποιαδήποτε προσωπική σκέψη ή ακόμα περισσότερο προσωπική στρατηγική ή ατζέντα, όχι μόνο είναι λάθος, είναι…  

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Στους συναδέλφους σας να το πείτε αυτό, μην το λέτε σε εμάς.     

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ο καθένας παίρνει τα μηνύματά του και γνωρίζει πάρα πολύ καλά.  Με κάθε ειλικρίνεια, κύριε Παπαδόπουλε, δεν το έχω σκεφτεί.  Όταν έρθει η ώρα όλα θα τα σκεφτούμε και θα τα συζητήσουμε και αν έχω την είδηση, σας υπόσχομαι θα σας τη δώσω.  Θα τη δώσω σε εσάς.    

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Θα την πάρουμε εμείς.  Ωραία, μια χαρά.  Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πολύ που είσαστε σήμερα μαζί μας.  Δε φτάνει μία ώρα για να συνομιλήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών. 

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Πολλά θέματα.

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Ελπίζω να έχουμε ξανά την ευκαιρία εκεί στον Ιούνιο, που θα κρίνονται τα πάντα για τη χώρα, να τα ξαναπούμε.  Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ και επειδή βλέπω μόνο ένα από τα μηνύματα στην οθόνη σας, έναν ευτυχισμένο και υπερήφανο «βάζελο», να πούμε τα συγχαρητήρια και στον Παναθηναϊκό μας, που έφερε το κύπελλο και μας έκανε όλους υπερήφανους...    

Β. ΧΙΩΤΗΣ:  Ευχαριστούμε πολύ.  Καλή σας ημέρα, κυρίες και κύριοι, εμείς πάλι αύριο με το Νότη στις 10:00 θα είμαστε μαζί.  Καλό μεσημέρι.

Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:  Γεια χαρά.

9 Μαΐου, 2011