Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στο ρ/σ FLASH και στο δημοσιογράφο Α. Κοκκορίκο

Βασικά σημεία:


·  Κανένας δεν έχει πει και δεν λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας [Ελλάδος – Τουρκίας]. Ακριβώς αυτά προσπαθούμε κι εμείς με αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα, με σοβαρό τρόπο, να τα επιλύσουμε, αλλά πάντα με απόλυτο γνώμονα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρας μας.  Εμείς όμως πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να φέρουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε ένα επόμενο επίπεδο.  Είναι προς όφελος και της Ελλάδας.
·  Η πολιτική και ο στόχος της κυβέρνησης, όχι μόνο της σημερινής, να το τονίσω αυτό, και της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε αυτήν την διαδικασία, είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες.  Αυτός όμως είναι ένας συνολικός στόχος.  Δεν μπορείς να βλέπεις αποσπασματικά τα πράγματα και είναι ένα πολύπλοκο θέμα με πολλές λεπτομέρειες, νομικές λεπτομέρειες, και οι ειδικοί του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με άλλους ειδικούς έχουν αναλάβει αυτήν τη σοβαρή, συστηματική, συνολική δουλειά και προσέγγιση.
·  Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από κανένα casus belli, καμία απειλή, η Ελλάδα έχει σταθερές, πολύ δυνατές θέσεις, έχει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Έχουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, όπως σας είχαμε προαναγγείλει, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα.  Καλή σας ημέρα κύριε Δρούτσα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ήσασταν παρών στην συνομιλία του κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό.  Εν τω μεταξύ κατέθεσε και μία ερώτηση η κυρία Παπαρήγα με αφορμή τα αποτελέσματα του πρόσφατου ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, όπου λέει, θέλω να ξεκινήσω μ’ αυτό, ότι με τον ορισμό αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, στην Ανατολική Μεσόγειο, από Ισραήλ, Κύπρο και Λίβανο, για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, οι εξελίξεις κρίνονται σοβαρές και υπάρχουν ανησυχίες για εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Κοκκορίκο, τί να πω;  Είναι η συνηθισμένη «καραμέλα» που ακούμε.  Σεβαστή η κάθε άποψη που εκφράζεται, αλίμονο, από κάθε πολιτικό κόμμα και βεβαίως από κάθε αρχηγό κόμματος, αλλά θα μου επιτρέψετε να πω, έχω λίγο την εντύπωση ότι το γεγονός ότι η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του κυρίου Παπανδρέου στην Τουρκία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σε ό,τι αφορά την ουσία, αλλά να το πω και αυτό, και την εικόνα. Αυτό φαίνεται έχει ενοχλήσει κάποιους και προσπαθούν κάπως το χαμένο έδαφος να το κερδίσουν πάλι, βγαίνοντας με τέτοιου είδους σκέψεις –θα μου επιτρέψετε να τις χαρακτηρίσω, πάντα με όλο το σεβασμό, το τονίζω αυτό, αλλά πρέπει να απαντήσω σ’ αυτά– με κάπως λαϊκίστικες αντιλήψεις.  Ένα πράγμα είναι σίγουρο και πραγματικά παρακαλώ όλους που μας ακούνε να το λάβουν αυτό υπόψη τους, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα θέματα εξωτερικής πολιτικής με ιδιαίτερη προσοχή, με συστηματικό τρόπο.  Για άλλη μια φορά οι θέσεις της Ελλάδας, οι στόχοι της Ελλάδας στα εθνικά θέματα είναι δεδομένοι στόχοι, οι θέσεις είναι διαχρονικές.  Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων εδώ στην Ελλάδα διαχρονικά στηρίζει αυτές τις θέσεις.  Αυτούς τους στόχους στηρίζει και ακολουθεί και η σημερινή ελληνική κυβέρνηση.  Να μην έχει κανένας καμία αμφιβολία ότι αυτούς τους στόχους κι εμείς ακολουθούμε και προσπαθούμε τα συμφέροντα της χώρας να τα υπερασπιστούμε και να τα προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή, κύριε Δρούτσα, γι’ αυτό το ταξίδι, το συγκεκριμένο, είχε αρχικά προγραμματιστεί να υπάρξει κάποια πρόοδος, κάποια κοινή δήλωση, κάποια κοινή συμφωνία ή από την αρχή ήταν σχεδιασμένο έτσι όπως εξελίχθηκε, να το πω λίγο, ας πούμε, επικοινωνιακά.  Χωρίς να το υποβιβάζω, γιατί όπως είπατε κι εσείς και η εικόνα σ’ αυτά τα θέματα είναι πολύ σημαντική.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως.  Κύριε Κοκκορίκο, κι εδώ να είμαι σαφής.  Επειδή υπήρξαν πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία κάποιες δηλώσεις, ορισμένοι προετοίμαζαν το έδαφος λέγοντας ότι «Α, εκεί θα υπάρξουν οι μεγάλες αποφάσεις, οι μεγάλες ανακοινώσεις, μας βάζουνε παγίδες πάλι οι Τούρκοι και θα πέσουμε μέσα», άκουσα και ακούω πολλές τέτοιες φωνές, τώρα, τί να σας πω, νομίζω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν είχε προγραμματιστεί δηλαδή τίποτα...

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μετά το Ερζερούμ τουλάχιστον νομίζω ότι διαψεύστηκαν όλες αυτές οι φωνές και θα ήλπιζα κάποιοι να το λάβουν κι αυτό υπόψη τους και να μην συνεχίζουν αυτή την ρητορική.  Κύριε Κοκκορίκο τέτοιου είδους...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δεν υπήρχε κάτι προγραμματισμένο δηλαδή εξ υπαρχής;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν υπήρχε κάτι προγραμματισμένο, για άλλη μια φορά. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μάλιστα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε λάβει πρόσκληση από τον Τούρκο ομόλογό του να απευθύνει μία ομιλία στη συνάντηση των Τούρκων Πρεσβευτών.  Αυτό είναι και μία συμβολική κίνηση, εάν θέλετε, και ως τέτοια κι εμείς την χειριστήκαμε και ο κύριος Παπανδρέου αποδέχθηκε αυτή την πρόσκληση διότι πραγματικά είναι και μία συμβολική κίνηση.  Αυτός ήταν ο στόχος και η αιτία του ταξιδιού. Όταν πηγαίνεις λοιπόν εκεί και είσαι προσκεκλημένος του Τούρκου Πρωθυπουργού, αλίμονο, θα αξιοποιήσεις και την παρουσία σου εκεί για να υπάρξει μία συνάντηση, να συνομιλήσεις με τον ομόλογό σου.  Αλλά δεν ήταν αυτό μία επίσκεψη όπου έλεγες, ναι, θα υπάρξουν αποφάσεις, ανακοινώσεις κ.λπ.  Για όνομα του Θεού.  Εδώ η διαδικασία προσέγγισης και συνεργασίας με την Τουρκία είναι μία μακρά διαδικασία, βήμα-βήμα. Η κυβέρνηση έχει πει ότι εμείς θέλουμε και εργαζόμαστε για την προσέγγιση και τη στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ακόμα κι αυτό πάντως είναι δύσκολο γιατί χρειαστήκατε και εσείς και ο κύριος Νταβούτογλου να ξενυχτήσετε, να μιλάτε επί πολλές ώρες στο τηλέφωνο και μετά τα μεσάνυχτα για να λύσετε θέματα που απειλούσαν ακόμα και μία τέτοια συνάντηση, να την τινάξουν στον αέρα μέχρι την τελευταία στιγμή, και ο Πρωθυπουργός και ο κύριος Ερντογάν επίσης.  Ακόμα και αυτό που λέτε, δηλαδή δείχνει...

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Κοκκορίκο, θα μου επιτρέψετε, να μην υπερβάλλουμε και εμείς οι δύο τώρα στη συνομιλία μας.  Είναι γεγονός ότι...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
:  Κοιτάξτε, εγώ θυμάμαι την τελευταία φορά που μιλούσαν μετά τα μεσάνυχτα οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ήταν στα Ίμια και μάλιστα μιλούσαν με μεσάζοντα, όχι απευθείας.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Παρακαλώ μη συγκρίνουμε...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Γι’ αυτό λέω, υπάρχει πρόοδος προφανώς, έτσι δεν είναι;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, επιτρέψτε μου να το πω κι αυτό, ελπίζω με τρόπο κατανοητό.  Είναι γεγονός ότι πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία την ημέρα πριν την μετάβασή του είχαμε αυτή την προκλητική ενέργεια της υπέρπτησης πάνω από το Αγαθονήσι.  Βρισκόμασταν στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός κι εγώ, όπου ο Πρωθυπουργός είχε την ομιλία του σε ένα πολύ σημαντικό οικονομικό Συνέδριο, και τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, τον Πρωθυπουργό τον κύριο Fillon. Μόλις ενημερώθηκα για αυτή την προκλητική ενέργεια της υπέρπτησης, αυτονόητο είναι ότι προβληματίζεσαι και εξετάζεις όλα τα ενδεχόμενα.  Και ναι, εξετάσαμε, βεβαίως, αυτονοήτως, και το ενδεχόμενο να μην μεταβεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός στην Τουρκία.  Το κλίμα που έχουμε αναπτύξει και σε προσωπικό επίπεδο, αν θέλετε, δε δίνω την απόλυτη σημασία σε αυτό το στοιχείο, αλλά και η προσωπική επαφή και η προσωπική σχέση παίζει ρόλο σήμερα στις σχέσεις δύο κρατών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σαφώς, αλλά προφανώς κι εσείς υποστηρίζετε ότι οι χώρες δεν έχουν μόνιμες καλές σχέσεις, έχουν μόνιμα συμφέροντα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κανένας δεν έχει πει και δεν λέει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.  Ακριβώς αυτά προσπαθούμε κι εμείς με αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα, με σοβαρό τρόπο, να τα επιλύσουμε, αλλά πάντα με γνώμονα –και αυτό το τονίζω πάντα, κύριε Κοκκορίκο, για να μην υπάρχουν εδώ παρερμηνείες και να μην έχει κανένας τη δυνατότητα να διαστρεβλώνει ούτε τα δικά μου λόγια ούτε κανενός τα λόγια– πάντα με απόλυτο γνώμονα, μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της χώρας μας.  Εμείς όμως πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να φέρουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε ένα επόμενο επίπεδο.  Είναι προς όφελος και της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές τις μέρες πάντως με την αφορμή της επίσκεψης στο Ερζερούμ διατυπώθηκαν και στον ελληνικό Τύπο, θα τα έχετε δει, και αρκετές απόψεις με επώνυμη αρθρογραφία, και από διανοούμενους και από πρώην διπλωμάτες και από πολιτικούς και από δημοσιογράφους, εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει να ορίσει τις δικές της αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.  Έχει καθυστερήσει σε σχέση με άλλες χώρες της περιοχής, με πρώτη την Κύπρο, η οποία το έκανε από την εποχή του Τάσου του Παπαδόπουλου, και σε αυτό θα ήθελα μια απάντηση από εσάς.  Θεωρείτε ότι η χώρα περιορίζεται στην άσκηση αυτού του δικαιώματός της από τη Συμφωνία της Λισαβόνας;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μα βεβαίως όχι.  Τώρα μη λέμε κι εδώ αστειότητες, συγγνώμη που χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη, αλλά πρέπει εδώ να τελειώνουμε με αυτή τη φιλολογία που όπως είπατε, κάποιοι τρίτοι, συνήθως εξωθεσμικοί παράγοντες, καλλιεργούν. Και εδώ μία παράκληση και έκκληση προς όλους, να λαμβάνουμε περισσότερο υπόψη τί λέει και η ελληνική κυβέρνηση με υπεύθυνο τρόπο. Η πολιτική και ο στόχος της κυβέρνησης, όχι μόνο της σημερινής, να το τονίσω αυτό, και της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ξεκίνησε αυτήν την διαδικασία και αυτές τις εργασίες και προετοιμασίες,  ο στόχος και η πολιτική της κυβέρνησης της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες.  Αυτός όμως είναι ένας συνολικός στόχος.  Δεν μπορείς να βλέπεις αποσπασματικά τα πράγματα και είναι ένα πολύπλοκο θέμα με πολλές λεπτομέρειες, νομικές λεπτομέρειες, και οι ειδικοί του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με άλλους ειδικούς έχουν αναλάβει αυτήν τη σοβαρή, συστηματική, συνολική δουλειά και προσέγγιση. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Το ίδιο ισχύει, κύριε Δρούτσα, και για τις άλλες χώρες που το έκαναν.  Τις ίδιες δυσκολίες, το ίδιο θεσμικό καθεστώς χρησιμοποίησαν και οι άλλες χώρες.  Γιατί δεν καθυστέρησε η Κύπρος;  Γιατί δεν καθυστέρησε το Ισραήλ;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν είναι έτσι τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τί ιδιομορφία έχει η Ελλάδα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε κύριε Κοκκορίκο, δεν είναι ότι η Ελλάδα έχει καθυστερήσει ή μόνο η Ελλάδα είναι αυτή η οποία έχει καθυστερήσει ή δεν έχει προβεί σε κάποια πράγματα.  Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε σε αυτά τα θέματα να κάνουμε τέτοιες συγκρίσεις.  Η κάθε χώρα έχει και τη δική της θέση, έχει πράγματα τα οποία πρέπει συνολικά να τα λαμβάνει υπόψη, είναι ένα συνολικό έργο, είναι μία συνολική προσέγγιση αυτή και παρακαλώ πολύ, την αδικεί οποίος κατηγορεί την Ελλάδα.  Επειδή διάβασα, μου μετέφεραν χθες, προχθές, δε θυμάμαι πότε, ένα άρθρο ή κάποιο κομμάτι ενός άρθρου που έγραψε κάποιος κατηγορώντας το Υπουργείο Εξωτερικών ότι φοβάται, υποχωρεί, κάνει πίσω, παρακαλώ, το τονίζω για άλλη μία φορά αυτό και θέλω να το πω με όλους τους τόνους, αυτό είναι προσβολή όχι προς το Υπουργείο Εξωτερικών, την κυβέρνηση ή εμένα προσωπικά, είναι προσβολή προς όλους τους άξιους αυτούς ανθρώπους, τους διπλωμάτες μας, οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη μάχη...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Προφανώς όμως, κύριε Δρούτσα κανείς δε θέλει...

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Κοκκορίκο, να το ολοκληρώσω και να το πω αυτό.  Είναι προσβολή απέναντι σε αυτούς τους άξιους ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση και προώθηση των συμφερόντων και των θέσεων της χώρας.  Παρακαλώ αυτό να το λάβουν όλοι υπόψη τους και θα με δείτε να αντιδρώ πάντα με αυτόν τον τρόπο εάν κάποιος προσπαθεί να προσβάλει το έργο του Υπουργείου Εξωτερικών και των ανθρώπων που εργάζονται για τα συμφέροντα της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ενδεχομένως και να μη θέλει να προσβάλει κανέναν κάποιος, απλώς να εκφράζει ανησυχία.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Υπάρχει τρόπος κάποιος να εκφράζεται...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σωστά.  Εγώ να σας ρωτήσω λοιπόν, μεταξύ των άλλων παραγόντων που λαμβάνετε υπόψη σας στον καθορισμό της ελληνικής στάσης είναι και το casus belli;  Είναι και η Συμφωνία της Μαδρίτης;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Κοκκορίκο, δε θα με παρασύρετε, όσο και να προσπαθήσετε, σε μία τέτοια κατεύθυνση.  Η Ελλάδα δεν επηρεάζεται από κανένα casus belli, καμία απειλή, η Ελλάδα έχει σταθερές, πολύ δυνατές θέσεις, θέλω να το πω κι αυτό, έχει ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα.  Όλα αυτά είναι σαφή.  Παρακαλώ μην προσπαθούμε να δημιουργούμε εδώ εντυπώσεις.  Για άλλη μία φορά, όλα αυτά τα θέματα απαιτούν μια συνολική προσέγγιση από πλευράς της Ελλάδας.  Αυτό ακριβώς γίνεται και με πολύ σοβαρή, συστηματική δουλειά γίνεται αυτή η προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Δρούτσα, σας ευχαριστούμε πολύ.  Καλό σας μεσημέρι.  Γεια σας.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Κοκκορίκο.  Καλό μεσημέρι.

11 Ιανουαρίου, 2011