ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μεταφερθούμε στις Βρυξέλλες, να δούμε καταρχάς τί έχουμε από τη χθεσινοβραδινή πρώτη συνάντηση των ηγετών και τί αναμένουμε, αν υπάρχουν εκκρεμότητες και ποιές είναι αυτές, για τις εργασίες που ολοκληρώνονται σε πολύ λίγη ώρα. Στην τηλεφωνική μας γραμμή είναι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας και τον ευχαριστούμε γι’ αυτή τη ραδιοφωνική του παρουσία. Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλή σας ημέρα από Βρυξέλλες και χρόνια πολλά σε όλους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε λίγο σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ζητήματα, επειδή καταλάβαμε ότι η Ελλάδα δεν είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε αυτή τη Σύνοδο, αλλά όμως έχει ζητήματα προς τελική επίλυση, να το πούμε έτσι, που θέλουμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχουν όλα κλείσει, δηλαδή, και η επιμήκυνση και το επιτόκιο και η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από τον υπάρχοντα μηχανισμό;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος, αν μου επιτρέπετε να τα αποκαλέσω με αυτόν τον τρόπο, έχουν κλείσει και να τονίσω ότι αυτά τα θέματα έκλεισαν ήδη κατά τη Συνάντηση Κορυφής της Ευρωζώνης πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Μαρτίου. Και νομίζω ότι εδώ αποδεικνύεται ότι αυτή η τακτική και η επιδίωξη του Πρωθυπουργού, του Γιώργου Παπανδρέου, να προσπαθήσουμε να κλείσουμε αυτά τα θέματα ήδη στις 11 Μαρτίου αποδείχθηκε πολύ σωστή και σοφή, αν θέλετε, διότι είδαμε ότι τις τελευταίες ημέρες είχαμε εξελίξεις τις οποίες, εκείνη τη στιγμή, κανένας δεν μπορούσε να τις προβλέψει με αυτό τον τρόπο. Αναφέρομαι εδώ, κύριε Κωβαίε, στις εξελίξεις στη Λιβύη, στις εξελίξεις στην Ιαπωνία, αλλά βεβαίως και στις τελευταίες εξελίξεις με την Πορτογαλία, οι οποίες οπωσδήποτε στο κλίμα το χθεσινό των συζητήσεων κυριάρχησε αυτό το γεγονός, ότι στην Πορτογαλία είχαμε την παραίτηση του Πορτογάλου Πρωθυπουργού. Γι’ αυτόν το λόγο νομίζω ήταν πολύ σωστό και πολύ σημαντικό εν τέλει ότι τα δικά μας τα θέματα, αυτά τα τρία στοιχεία ιδιαίτερα που αναφέρατε προηγουμένως, μπορέσαμε να τα κλείσουμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και απομένει η επικύρωσή τους εννοείται από τη σημερινή διαδικασία.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κάθονται μπροστά από το Σχέδιο Συμπερασμάτων, όπως το αποκαλούμε, και πηγαίνουν παράγραφο - παράγραφο αυτά τα συμπεράσματα, δεν προβλέπονται οποιαδήποτε προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία και προς το μεσημέρι, όπως αναμένεται να τελειώσει η διαδικασία, θα έχουν επικυρωθεί τα συμπεράσματα και επισήμως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Παρά ταύτα για την Πορτογαλία επίσημη συζήτηση δεν υπάρχει από ό,τι έχουμε αντιληφθεί, δηλαδή είναι θέμα συζητήσεων αλλά δεν αποτυπώνεται κάπου, κάτι, που να αφορά την Πορτογαλία. Είναι σωστή αυτή η εικόνα που έχει μεταδοθεί;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ναι, και δε θα μπορούσε και να αποτυπωθεί κάτι το συγκεκριμένο για την Πορτογαλία. Μη ξεχνάμε ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας παραιτήθηκε, άρα δεν έχει, αν θέλετε, και τη νομιμοποίηση να προχωρήσει οποιοδήποτε θέμα και γι’ αυτό το λόγο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή τη στιγμή δεν μπορούσε και να πάρει κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις για την Πορτογαλία. Πρέπει να δούμε, να περιμένουμε τις πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία, από ό,τι ακούσαμε είναι σαφές ότι η Πορτογαλία οδεύει σε εκλογές. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό στην Πορτογαλία, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ώστε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά, να πάρει τα δικά της τα μέτρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Μία που αναφέρετε…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αλλά βεβαίως κι εμείς όπως πάντα και είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της με την Πορτογαλία και νομίζω ότι αυτό είναι και το σωστό και απαραίτητο πνεύμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρετε την αλληλεγγύη, αναφέρατε και το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Πορτογαλίας. Είχε γίνει αισθητό από τις προηγούμενες ημέρες ότι χώρες όπως η Γερμανία, η Φιλανδία δεν ήθελαν και δεν θέλουν να περιγραφεί με πολλές λεπτομέρειες η νέα μορφή του υπάρχοντος μηχανισμού, πολλοί επικαλούμενοι και δημοσίως εσωτερικούς τους λόγους, είτε τις εκλογικές αναμετρήσεις είτε ισορροπίες στους κυβερνητικούς συνασπισμούς είτε ο,τιδήποτε τέτοιο. Αυτό δεν είναι ένα λάθος μήνυμα της Ευρώπης αυτή τη στιγμή; Δηλαδή το να προέχουν εσωτερικά ζητήματα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Κωβαίε, δυστυχώς δεν θα μπορέσω να διαφωνήσω μαζί σας, δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα, ότι και πολλές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές χαρακτηρίζονται και καθοδηγούνται, αν θέλετε, και από εσωτερικές ανάγκες. Το αναφέρατε ήδη, είναι γεγονός ότι στη Γερμανία έχουμε αυτή τη χρονιά μια σειρά από εκλογικές αναμετρήσεις στα διάφορα κρατίδια της Γερμανίας. Μάλιστα, τώρα την Κυριακή, θα υπάρξει η εκλογική αναμέτρηση στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, στο Baden-Wurttemberg. Στη Φιλανδία και εκεί τώρα, μέσα Απριλίου, έχουμε βουλευτικές εκλογές, όπου σε αυτές τις δύο χώρες τα θέματα αυτά, των οικονομικών εξελίξεων, της οικονομικής κρίσης, παίζουν μεγάλο ρόλο για ένα απλούστατο λόγο, επειδή το μεγαλύτερο κομμάτι το χρηματοδοτεί η Γερμανία και η Φιλανδία ανήκει σε αυτές τις χώρες οι οποίες, ας το πούμε έτσι απλά, περισσότερα δίνουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, οικονομικά, από ό,τι παίρνουν, άρα αυτά τα θέματα παίζουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή πολύ μεγάλη σημασία. Δυστυχώς, ναι, αυτές οι εξελίξεις οδηγούν στο να μην μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να στέλνει αυτό το απαραίτητο, ξεκάθαρο και πειστικό μήνυμα και προς τις διεθνείς αγορές. Είναι κάτι το οποίο κι εμείς ως Ελλάδα το επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, διότι το είδαμε κι εμείς στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, ότι εμείς ως Ελλάδα κάνουμε αυτά που πρέπει με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αλλά πολλές φορές οι εξελίξεις μέσα στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βοηθούν στο βαθμό αυτό που θα επιθυμούσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εμείς όμως, να το τονίσω και αυτό, εμείς συνεχίζουμε, πρέπει να συνεχίσουμε την υπεύθυνη δουλειά που κάνουμε. Θα μου επιτρέψετε πραγματικά αυτό να το πω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Έχει καταφέρει η Ελλάδα να κερδίσει πάλι, να ανακτήσει την αξιοπιστία που είχε χάσει στο παρελθόν και μη ξεχνάμε, κύριε Κωβαίε, ότι αυτά που καταφέραμε να πάρουμε πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Μαρτίου, αυτά τα σημαντικά σημεία για τη δική μας περίπτωση, τα πήραμε επειδή η Ελλάδα έδειξε υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Εάν θυμόμαστε, και η ίδια η Γερμανίδα Καγκελάριος, η κυρία Merkel, μόλις προχθές στο δικό της Κοινοβούλιο, στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ακριβώς αυτό ανέφερε, ότι η Ελλάδα αξίζει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή ακριβώς είναι αξιόπιστη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οποία, ωστόσο, αξιοπιστία που αναφέρατε, θα μου επιτρέψετε να πω ότι από εδώ και πέρα δοκιμάζεται στο πεδίο της αποτελεσματικότητας, μένουν πολλά σε εκκρεμότητα και κρίνονται πολλά από αυτό.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θέλει πολύ δουλειά ακόμα από όλους μας, θέλει σοβαρότητα, υπευθυνότητα, η Κυβέρνηση νομίζω τη δείχνει αυτή, ο ελληνικός λαός και για άλλη μία φορά πρέπει το μεγάλο ευχαριστώ να πάει στον ελληνικό λαό και στις θυσίες που κάνει, νομίζω δείχνει και είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσει να δείχνει αυτή την υπευθυνότητα. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ελπίδα ότι και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας θα δείξουν την ίδια υπευθυνότητα και θα στηρίξουν αυτό το πραγματικά όχι εύκολο έργο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, παράλληλα με όλα αυτά έχουμε και κάποια νέα δεδομένα στην κρίση της Λιβύης. Διαβάζοντας και το διεθνή τύπο από χθες το βράδυ, βλέπουμε ότι επισημαίνεται ότι με τουρκική, αν όχι υποχώρηση, συμφωνία εν πάση περιπτώσει, δίδεται πλέον ο πρώτος ρόλος στο ΝΑΤΟ. Έχουμε μάλιστα και κάποιες δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου σας, του κυρίου Davutoglu, ο οποίος έχει δηλώσει ότι ικανοποιήθηκαν τουρκικά αιτήματα ώστε η Τουρκία να προχωρήσει σε αυτή την απόφαση. Αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει…; Μάλλον δεν κάνω την ερώτηση έτσι, συμπεραίνω ότι σημαίνει μία αναβάθμιση της Τουρκίας και σε αυτό το πεδίο και την ίδια στιγμή έχουμε τις πιέσεις στο Καστελόριζο να είναι καθημερινές. Τί γίνεται ως προς αυτό; Διαφοροποιείται και ο ρόλος της Ελλάδας στη συμμετοχή της σε αυτήν την επιχείρηση;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε, Κωβαίε, θα μου επιτρέψετε να πω, μη συγχέουμε τα διάφορα πράγματα. Πρώτον, είναι γεγονός ότι στο ΝΑΤΟ επετεύχθη επιτέλους, και λέω επιτέλους διότι άργησε το ΝΑΤΟ να πάρει την απαραίτητη απόφαση, υπάρχει τουλάχιστον…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και με τουρκική κωλυσιεργία…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς, αλλά θα έρθω σε αυτό. Υπάρχει τώρα πλέον, χθες το βράδυ, η πολιτική απόφαση, εκκρεμούν ακόμα κάποια τεχνικά πράγματα και οι τελικές αποφάσεις πάνω σε κάποια επιχειρησιακά σχέδια, αλλά είναι γεγονός και αυτό είναι το σημαντικό, ότι σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η συνεννόηση, η απόφαση το ΝΑΤΟ να αναλάβει το ρόλο της διοίκησης σε αυτές τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τη Λιβύη. Τώρα, άργησε το ΝΑΤΟ επειδή, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έφερε τις δικές της αντιρρήσεις και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι κάτι το συνηθισμένο πλέον, το έχουμε συνηθίσει η Τουρκία να φέρνει τις αντιρρήσεις της όπου νομίζει ότι μπορεί να κερδίσει κάτι σε ένα άλλο μέτωπο. Να είμαι σαφής, κύριε Κωβαίε, τίποτα δεν έχει πάρει η Τουρκία παραπάνω από αυτή την απόφαση του ΝΑΤΟ και ας λέει δημοσίως και ό,τι θέλει. Γεγονός είναι ότι υπάρχει τώρα η απόφαση το ΝΑΤΟ να εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία και τίποτα παραπάνω. Μη συνδέουμε, παρακαλώ, και όλα αυτά τα θέματα με θέματα όπως το Καστελόριζο κ.λπ. Κανένας δεν αμφισβητεί ούτε την ελληνικότητα του Καστελορίζου ούτε τίποτα. Θα μου επιτρέψετε να πω, δυστυχώς είμαστε εμείς οι ίδιοι, κάποιες πολιτικές δυνάμεις στη χώρα, οι οποίες λένε τέτοια πράγματα και με ακούτε λίγο απογοητευμένο ή και θυμωμένο, αν θέλετε, διότι για άλλη μία φορά εμείς οι ίδιοι είμαστε οι μόνοι οι οποίοι δημιουργούμε προβλήματα στους εαυτούς μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω λίγο σε αυτό.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπευθυνότητα από όλους, αυτό είναι το ζητούμενο. Αυτό είναι το ζητούμενο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό συμφωνώ ότι είναι το ζητούμενο, απλώς επειδή το ανέφερα το Καστελόριζο, επειδή ο κύριος Davutoglu ο ίδιος είχε κάνει τις περίφημες δηλώσεις περί Καστελορίζου που βρίσκεται περισσότερο στη Μεσόγειο και βλέπουμε τη σκοπιμότητα της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει και τη Λιβύη αυτή τη στιγμή, δεν το έθεσα ως ζήτημα αμφισβήτησης κυριαρχίας.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αλίμονο, αλίμονο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ως επιδίωξη τουρκική να υπογραμμίσει το ρόλο της το έθεσα το ερώτημα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι προσπάθειες της Τουρκίας είναι γνωστές και οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές και αυτά που είπε και προσφάτως ο κύριος Davutoglu και αυτά είναι γνωστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ήδη γνωστά όμως είναι, κύριε Κωβαίε, αυτά που έχει πει η Ελληνική Κυβέρνηση. Έχουμε δώσει και δίνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες απαντήσεις σε όλα αυτά που μπορεί να λέει ή να κάνει η Τουρκία. Για άλλη μία φορά η έκκληση, προς όλους, να μην ακούμε μόνο αυτά που λέει ο κάθε Τούρκος αξιωματούχος, αλλά να ακούμε πολύ περισσότερο και να δίνουμε, παρακαλώ, και πολύ περισσότερο βάρος σε αυτά που λέει η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση. Νομίζω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, όχι μόνο η σημερινή, να το τονίσω αυτό, η κάθε Ελληνική Κυβέρνηση λέει τα πράγματα όπως αυτά είναι στην πραγματικότητα, λέει τα πράγματα με το όνομά τους και πάνω σε αυτό παρακαλώ να βασιστούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, κύριε Δρούτσα, σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν τη συνομιλία.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, και πάλι χρόνια πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρόνια πολλά και σε εσάς. Λοιπόν, ακούσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Δρούτσα.
25 Μαρτίου, 2011