ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λοιπόν, να καλημερίσω τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κύριε Παπαπαναγιώτου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δημιουργήθηκε ένα θέμα προχθές στη Βουλή με τα όσα είπε ο κύριος Βενιζέλος με αφορμή το Ιταλικό πλοίο το οποίο μέσα στην ελληνική ΑΟΖ πήρε άδεια από τις Τουρκικές Αρχές και αυτό θεωρήθηκε μια έμπρακτη αμφισβήτηση από την πλευρά της Τουρκίας, των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τί ακριβώς συμβαίνει με αυτήν την ιστορία;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα το πιο σημαντικό πράγμα, διότι όλα τα άλλα, η πολιτική αντιπαράθεση, τα παραπολιτικά, οι κομματικές αντιπαραθέσεις κ.λπ., αυτό είναι δευτερεύον ζήτημα. Το πρωτεύον και πιο σημαντικό ζήτημα, και να το ξεκαθαρίσουμε αυτό παρακαλώ, διότι η κοινή γνώμη πολλές φορές υποφέρει από παραπληροφόρηση και από εντυπώσεις που δημιουργούνται, κανένα πρόβλημα δεν έχει δημιουργηθεί για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Επιτρέψτε μου να πω λίγο πώς εξελίχθηκε αυτή η υπόθεση, διότι αποσπασματικά έχουν παρουσιαστεί κάποια πράγματα. Πριν από λίγες εβδομάδες ένα ιταλικό πλοίο ζήτησε από τις Ελληνικές Αρχές άδεια για να κάνει κάποιες εργασίες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά –και αυτό να το τονίσουμε, διότι κι αυτό δεν είναι γνωστό– μέσα στα δικά τα κυριαρχικά δικαιώματα, έχει όμως και την υποχρέωση να δίνει τέτοιου είδους άδειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, σε αυτό δεν τίθεται θέμα, ναι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Υπάρχει ένα ιταλικό σκάφος το οποίο θέλει να κάνει κάποιες...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ποντίσει καλώδια θέλει.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...εργασίες μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ και είναι αυτονόητο και είναι και υποχρέωση, όπως είπα, της ελληνικής πλευράς να δώσει αυτή την άδεια, το οποίο και πράξαμε. Κάποια στιγμή ήρθε ένα τουρκικό σκάφος το οποίο παρενόχλησε το ιταλικό και μετά απ’ αυτό το ιταλικό...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πολεμικό ήταν αυτό το σκάφος;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ήταν πολεμικό, ήταν του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Μετά από κάποια χρονική περίοδο επανήλθε το ιταλικό σκάφος, η ιταλική εταιρεία αυτή, σε εμάς, στο Ελληνικό Δημόσιο και ζήτησε πάλι άδεια για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις εργασίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ξαναζήτησε άδεια αφού του είχαμε δώσει;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Επειδή είχε λήξει η πρώτη άδεια που είχε δοθεί. Αυτές οι άδειες που δίνονται είναι κάποιας χρονικής διάρκειας. Λοιπόν ζήτησε πάλι άδεια και εμείς πάλι το εξετάσαμε, είναι μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Ρωτήσαμε όμως απευθείας την ιταλική εταιρεία και την ιταλική πλευρά, εάν έχει ζητηθεί και από την τουρκική πλευρά άδεια –για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα– και η απάντηση ήταν ένα σαφέστατο «όχι».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας είπαν δηλαδή οι Ιταλοί ότι δεν έχουν ζητήσει από τους Τούρκους άδεια.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βάσει αυτών των πληροφοριών, βάσει αυτών των δεδομένων, όπως σας είπα, όπως και οφείλει η ελληνική πλευρά έδωσε την άδεια γι’ αυτό το ιταλικό πλοίο, το οποίο και μπήκε, έκανε τις εργασίες του, βάσει της άδειας που του δόθηκε από την Ελληνική πλευρά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αποδείχθηκε όμως στη συνέχεια ότι είχε ζητήσει και είχε πάρει άδεια και από την Τουρκία.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εκ των υστέρων μας πληροφόρησαν ότι είχαν ζητήσει, αυτή η εταιρεία, πρόκειται για εταιρεία, είχε ζητήσει και από την τουρκική πλευρά και εμείς, κατά συνέπεια και για παιδαγωγικούς λόγους εάν θέλετε, είπαμε αίρουμε εμείς τη δική μας την άδεια και εάν ξαναθέλετε να έρθετε, να κάνετε έρευνα, από την ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να πάρετε άδεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μισό λεπτάκι. Δηλαδή κάποια στιγμή αυτή η ιταλική εταιρεία είπε ψέματα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, εσείς μπορείτε να το αποκαλέσετε και έτσι. Όπως και να το κάνουμε...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ή είπε ψέματα ή προφανώς συνέβη κάτι το οποίο εμείς αργήσαμε να το μάθουμε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, όχι. Κοιτάξτε, τί σημαίνει «αργήσαμε να το μάθουμε»; Όταν κάνεις αυτές τις ενέργειες ζητάς όλες τις πληροφορίες και εμείς λάβαμε όλες αυτές τις πληροφορίες που χρειαζόμασταν και υπήρχε και το απευθείας ερώτημα και η απάντηση ήταν αρνητική. Βάσει αυτών των δεδομένων, λοιπόν, η ελληνική πλευρά δεν έχει και άλλη επιλογή και δυνατότητα απ’ ότι να δώσει την άδεια. Διότι, κύριε Παπαπαναγιώτου, εάν μας ζητάει κάποιος άδεια μέσα στη δική μας υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ και δεν την δώσουμε επειδή μπορεί να νομίζουμε ότι υπάρχει και επαφή με την τουρκική πλευρά, τότε εμείς οι ίδιοι θα αμφισβητούσαμε τα δικά μας τα κυριαρχικά δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δε διαφωνεί κανείς, κύριε Δρούτσα, με αυτό. Δε διαφωνεί κανείς, αλίμονο. Στα δικά μας χωρικά ύδατα εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι πρέπει να δίνουμε την άδεια. Το θέμα είναι όμως...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βάσει της ελληνικής άδειας έκανε το ιταλικό πλοίο αυτές τις εργασίες και μάλιστα πάνω ακριβώς σε αυτή την γραμμή, την πορεία που είχε ζητήσει και είχε χαράξει το ιταλικό σκάφος, διότι ξέρετε πώς είναι, είναι λεπτομέρειες αυτές…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ασφαλώς.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …αλλά δίνουν συγκεκριμένες συντεταγμένες, υπάρχει μία συγκεκριμένη πορεία την οποία ακολουθεί το πλοίο και γι’ αυτή την πορεία είχε δοθεί η άδεια και αυτή ήταν η πορεία που ακολουθήθηκε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου, και φαντάζομαι και των υπολοίπων…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Άρα, αυτό που…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου μισό λεπτάκι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ναι, παρακαλώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι γιατί πολύ λογικά και πολύ σωστά, για τα δικά μας χωρικά ύδατα, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε, ως όφειλε και καλά έκανε, την άδεια. Το θέμα είναι η αντίδραση, εάν τελικά στρέφεται κατά της ιταλικής εταιρείας η οποία έσπευσε να ζητήσει άδεια και από την Τουρκία, η οποία με αυτόν τον τρόπο δηλώνει διεθνώς ότι σε αυτήν την περιοχή Ελλάδα και Τουρκία έχουν ίσα δικαιώματα –αυτό σημαίνει η πράξη της– ή στρέφεται κατά της Τουρκίας.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική πλευρά στρέφονται κατά οποιουδήποτε, αμφισβητεί, προσπαθεί να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Υπήρξαν εντονότατα διαβήματα διαμαρτυρίας και προς την ιταλική πλευρά και προς την Τουρκία από την πρώτη στιγμή όπου είχε γίνει η παρενόχληση του ιταλικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό. Κύριε Παπαπαναγιώτου, το πολύ σημαντικό, το πιο σημαντικό σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα έχουν διαφυλαχθεί στο ακέραιο, ούτε γρατζουνιά δεν υπάρχει και μη δημιουργούμε, παρακαλώ, τέτοιου είδους εντυπώσεις. Καταλαβαίνω, κατανοώ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανείς δεν έχει το στόχο να δημιουργήσει, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι σοβαρό το θέμα, κύριε Δρούτσα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως είναι σοβαρό, κύριε Παπαπαναγιώτου...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα επιβάλλει σ’ ένα ιταλικό πλοίο μιας ιταλικής εταιρείας να ζητήσει άδεια σε κάτι το οποίο δεν του ανήκει, αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι ευρύτερης σημασίας.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δε νομίζω ότι μπορούμε να το πούμε έτσι, ότι επέβαλε στο ιταλικό σκάφος να ζητήσει άδεια...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός αν υπήρχε συνέργεια…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όταν ήταν το ιταλικό σκάφος, την πρώτη φορά που έκανε τις εργασίες του στην ελληνική υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ, τότε παρενοχλήθηκε από τουρκικό πολεμικό σκάφος. Εδώ υπήρξε έντονη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, αυτά είναι πράγματα απαράδεκτα από την τουρκική πλευρά, το έχουμε πει επανειλημμένα ότι η τουρκική πλευρά προσπαθεί με στρατιωτικά μέσα να επιβάλλει τις δικές της απόψεις καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δυστυχώς είναι πράγματα τα οποία τα βλέπουμε, είναι αυτή η τακτική της τουρκικής πλευράς, είναι γνωστή, δεν είναι νέα, δεν είναι καινούργια, αντιδρούμε εμείς σε πρώτο επίπεδο, με όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε τα δικά μας τα κυριαρχικά δικαιώματα να είναι εξασφαλισμένα. Από εκεί και πέρα είναι δυστυχώς αυτή η γενική αντίληψη που υπάρχει από την τουρκική πλευρά να προσπαθεί τις δικές της τις θέσεις - σκέψεις, να προσπαθεί να τις επιβάλλει και με στρατιωτική ισχύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ…;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εμείς έχουμε πει το δικό μας το όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, εμφανέστατα αυτό ξέρει η Τουρκία ότι θα καταστεί εις βάρος της, διότι το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας κατοχυρώνει τα ελληνικά δικαιώματα και προσπαθεί, και με αυτόν τον τρόπο να ξεφύγει από αυτό το «στενό κορσέ», αν θέλετε, του Δικαίου της Θάλασσας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ…;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εμείς θα συνεχίσουμε πρώτα από όλα να κατοχυρώνουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικά μας τα κυριαρχικά δικαιώματα με όποιο μέσο αυτό επιβάλλεται και σε δεύτερο πλάνο να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις σε αυτά τα θέματα βάσει όμως του Δικαίου της Θάλασσας και αυτό είναι το οποίο έχουμε πει στην τουρκική πλευρά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, κύριε Υπουργέ, μήπως έχει και μία διαφορετική ανάγνωση η πρόσφατη δήλωση του κυρίου Davutoglu για το Καστελόριζο πού ανήκει;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και αυτό να το διευκρινίσουμε για άλλη μία φορά, να το καταστήσουμε σαφές, ο κύριος Davutoglu μπορεί να έκανε την όποια δήλωση έκανε αλλά και εδώ στην Ελλάδα όταν ήταν στην κοινή Συνέντευξη Τύπου είπε ο ίδιος, αναγκάστηκε να πει και το είπε, ότι το Καστελόριζο είναι Ελληνικό και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό. Και μην μπαίνουμε εμείς, κύριε Παπαπαναγιώτου, παρακαλώ σε αυτή τη διαδικασία, εμείς οι ίδιοι να αμφισβητούμε τα δικά μας τα δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς δεν μπαίνουμε, απλώς να καταλάβουμε τί εννοούν και οι άλλοι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το τί λέει ο όποιος Τούρκος αξιωματούχος, ο όποιος ξένος, είναι μέσα στη δική του τη φιλοσοφία, μέσα στις δικές του τις θέσεις. Εμείς αυτό το αντικρούουμε, κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, αυτό είναι ξεκάθαρο, από εκεί και πέρα εμείς θα προσπαθήσουμε και οφείλουμε να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις για να μην έχουμε όλη την ώρα αυτήν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών, αλλά να το τονίσω αυτό και πάλι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένταση να μην υπάρχει αν δεν υπάρχει και πρόβλημα όμως, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πάντα μέσα στο πλαίσιο των δικών μας συμφερόντων, κατοχυρώνοντας πλήρως τα δικά μας τα κυριαρχικά δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Δρούτσα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Γεια σας, καλημέρα.
31 Μαρτίου, 2011