Συνέντευξη ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στο ρ/σ Real FM και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου (29.10.2010)

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάμε τώρα να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών τον κ. Δρούτσα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και είχε την καλοσύνη μέσα στο πρόγραμμά του που είναι βαρύ εκεί λόγω της Συνόδου Κορυφής να διαθέσει λίγα λεπτά για να μας ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Κύριε Υπουργέ, καλή σας ημέρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου και θα μου επιτρέψτε να ευχηθώ και “χρόνια πολλά” μιας και χθες δεν μπορέσαμε να τα πούμε – “χρόνια πολλά” σ’ εσάς και στους ακροατές της εκπομπής σας.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να είστε καλά. Χρόνια Πολλά. Τώρα θέλω να σταθώ στις αποφάσεις αυτής της Συνόδου. Η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση είναι ότι κατ’ ουσίαν η Γερμανία για άλλη μια φορά επέβαλε πλήρως την πολιτική της βούληση στην Ευρώπη των 27 και ότι πολλές από τις ακραίες οικονομικές ποινές που κατορθώνει να επιβάλει η Μέρκελ στις χώρες που δεν πειθαρχούν δημοσιονομικά, θα “σκάσουν τελικά στο κεφάλι μας”, δηλαδή θα σκάσουν σε βάρος της Ελλάδος.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου, επιτρέψτε μου να πω ως ένα πρώτο σχόλιο σ’ αυτό που είπατε, στην κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση, ότι μάλλον κάποια επεισόδια έχασε η αντιπολίτευση, διότι ήταν μια πολύ σκληρή μάχη αν θέλετε, ένας σκληρός αγώνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι συζητήσεις πήγαν μέχρι τις 2:00-2:30 ώρα Ελλάδας, τότε ξεκαθάρισε το τοπίο.

Και να πω μπαίνοντας αμέσως σ’ αυτό το επίμαχο θέμα των ενδεχόμενων κυρώσεων, ότι αυτό που η Γερμανία ήθελε να κάνει ήταν να επιβάλει κυρώσεις «οριζόντιες» αν θέλετε, κυρώσεις δηλ. για αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου σε όλα τα θέματα και όχι μόνο θέματα που αφορούν την οικονομική πολιτική και τη Νομισματική Ένωση.

Αυτό ήταν κάτι στο οποίο αντιστάθηκε πρώτος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου, εκείνος «το πήρε στην πλάτη του», εάν επιτρέπεται να το πω έτσι, και είπε ότι αυτού του είδους πολιτικές κυρώσεων - αφαίρεση δικαιώματος ψήφου σε όλα τα θέματα - είναι απαράδεκτες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, διότι πρώτα απ’ όλα η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει, να δώσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας, αν θέλετε, να της αφαιρεθεί αυτό το δικαίωμα και οπωσδήποτε θίγει και την αξιοπρέπεια και τα δημοκρατικά δικαιώματα του κάθε κράτους – μέλους.

Το χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε χθες και στην συζήτηση, με την Γερμανίδα Καγκελάριο την κα Μέρκελ, ήταν ότι «μπορείτε εσείς να περιμένετε από την Ελλάδα, όταν π.χ. συζητείται το θέμα της Τουρκίας ότι η Ελλάδα εδώ πέρα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου;»

Απευθύνθηκε παραδείγματος χάρη σε χώρες Βαλτικές και είπε: «Όταν είναι θέματα Ρωσίας μπορείτε εσείς να δεχτείτε να μην έχετε δικαίωμα ψήφου;»

Αυτή η παρέμβαση ήταν καταλυτική και αυτό που επετεύχθη, η τελική συμφωνία είναι ότι θα συζητηθεί περαιτέρω, θα εξεταστεί περαιτέρω σε διαβούλευση με τα κράτη – μέλη το θέμα του δικαιώματος συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων, αλλά σε διαδικασίες σχετικές με την Νομισματική Ένωση, δηλαδή πολύ συγκεκριμένα μόνο στα θέματα που αφορούν τη Νομισματική Ένωση. Κι αυτό νομίζω είναι μια επιτυχία.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, κ. Υπουργέ, τι γίνεται με την ελεγχόμενη χρεοκοπία; Βλέπουμε ότι θα υπάρξει θεσμική κατοχύρωση αυτής της διαδικασίας και αναρωτιέμαι αν αυτή θα σημαίνει και αποβολή από το ευρώ ή όχι; Και επίσης αν ο λόγος για τον οποίον γίνονται όλα αυτά είμαστε εμείς, είναι η Ελλάδα;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα να το ξεκαθαρίσουμε, εδώ μιλάμε για τη θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση κρίσεων …

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σωστά.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Προκειμένου να διασφαλίζεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Που μακάρι να υπήρχε και την άνοιξη την περασμένη, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό τώρα είναι μία πρώτη γενική απόφαση που πήραν οι Αρχηγοί Κυβερνήσεων και Κρατών χθες και σήμερα θα κλείσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τα λεγόμενα «Συμπεράσματα» επ’ αυτού, όπου δίδεται η εντολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε συνεργασία με την Επιτροπή, αλλά και σε διαβούλευση με τα κράτη – μέλη, να συζητήσουν και να επεξεργαστούν ακριβώς αυτό τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης αντιμετώπισης κρίσεων.

Και αυτή η πρόταση, όπου θα έχει συμμετοχή το κάθε κράτος – μέλος, αυτή η προετοιμασία θα έρθει μετά πάλι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το Δεκέμβριο, όπου εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν απ’ ότι φαίνεται και σε μια τροποποίηση της Συνθήκης, αλλά περιορισμένου χαρακτήρα.

Άρα, πρώτον, μη βάζουμε ήδη από τώρα κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν και να διαπραγματευτούμε και έχουμε κι εμείς το ρόλο μας σ’ αυτό. Και δεύτερον, δεν τίθεται θέμα -αυτό θέλω να το τονίσω κ. Χατζηνικολάου για να μην υπάρχουν παρερμηνείες- εξόδου κάποιου κράτους – μέλους από το ευρώ, από την Ευρωζώνη.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ανεξάρτητα από το αν θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν έχει σχέση με θέμα ελεγχόμενης χρεοκοπίας. Μιλάμε για έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης και αντιμετώπισης κρίσεων και όλες τις λεπτομέρειες που θα συζητηθούν τώρα στην πορεία.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αποφάσεις, λοιπόν, και επ’ αυτού λέτε το Δεκέμβριο ότι θα έχουμε και όχι τώρα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι αποφάσεις της ουσίας θα συζητηθούν και τον Δεκέμβριο θα έρθει αυτή η πρόταση, αυτή η επεξεργασμένη πρόταση, όπου θα έχουν συμμετοχή, το τονίζω αυτό, όλα τα κράτη – μέλη, θα έρθει πάλι προς συζήτηση το Δεκέμβριο, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Πάντως θα ήθελα, αν μου επιτρέπετε κ. Χατζηνικολάου, απλώς επειδή είναι μια καλή ευκαιρία και είναι ένα σημαντικό θέμα για τη χώρα μας και είναι πολύ πρόσφατες αυτές οι εξελίξεις, είναι μια καλή ευκαιρία και σας ευχαριστώ γι’ αυτό να ενημερώσουμε λίγο τους ακροατές της εκπομπή σας, ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είπε, ότι θέλει να δει έναν τέτοιο μόνιμο μηχανισμό στήριξης. Αυτό είναι σημαντικό, εμείς από την πρώτη στιγμή εργαζόμασταν, δουλεύαμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, αυτός ο μηχανισμός στήριξης να είναι μόνιμος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και αυτό επετεύχθη.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, πείτε μου σας παρακαλώ πόσο καλή εικόνα είναι για τη χώρα να υπάρχουν διαξιφισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων ακόμη και τις ημέρες που είμαστε στην Σύνοδο των Βρυξελλών και ως Κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μιλώ για τους διαξιφισμούς ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα όπου από τη μία μεριά η Νέα Δημοκρατία κατηγορείται από το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία ότι λέει άλλα μέσα και άλλα έξω. Και από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση κατηγορείται από τη Νέα Δημοκρατία, ότι κατ’ ουσίαν ως αιχμάλωτη του μνημονίου δεν λέει όχι στο Βερολίνο;

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Χατζηνικολάου με προκαλείτε τώρα να παραβιάσω μια αρχή που έχω να μην σχολιάζω εσωτερικά θέματα ιδιαίτερα όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, αλλά επειδή …

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εσείς την έχετε την αρχή, αλλά τα δύο κόμματα άνοιξαν μάχη.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω, θα μου επιτρέψτε να κάνω ένα μικρό σχόλιο κι αυτό πάντα με όλο τον σεβασμό που τρέφω και οφείλω να τρέφω απέναντι στο θεσμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και βεβαίως απέναντι στο πρόσωπο του κ. Σαμαρά.

Αλλά νομίζω, ότι αυτό που έγινε χθες δίνει για άλλη μια φορά αυτό το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί και των προθέσεών του. Την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός έδινε για άλλη φορά τον αγώνα για τα συμφέροντα της χώρας, για σημαντικότατα θέματα όπως συζητήσαμε προηγουμένως, επιτρέψτε μου να πω ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε και πάλι να δείξει ανευθυνότητα και να εξαπολύσει μία επίθεση και μάλιστα προσωπική επίθεση απέναντι στον Πρωθυπουργό.

Αυτό για μένα είναι ανευθυνότητα, είναι ακριβώς αυτό το οποίο οδήγησε τη χώρα τα τελευταία χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών, ο κ. Σαμαράς αντιθέτως λέει, ότι η δική του αντιπολίτευση αυτό τον ένα χρόνο ήταν υπεύθυνη και εποικοδομητική και αναφέρει ως παράδειγμα εποικοδομητικής αντιπολίτευσης το γεγονός ότι ψήφισε 30 από τα 50 νομοσχέδια που έφερε συνολικά η Κυβέρνηση στη Βουλή, ενώ αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ στα 5,5 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας είχε υπερψηφίσει μόνο 5. Είναι ένα ισχυρό επιχείρημα αυτό.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το πρώτο σχόλιο μου θα είναι, για να δούμε τον αριθμό νομοσχεδίων που έφερε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προς ψήφιση στη Βουλή, για να δούμε και να συγκρίνουμε λίγο τα μεγέθη.

Δεν είναι το θέμα κ. Χατζηνικολάου το πόσα νομοσχέδια μπορεί να στήριξε η Νέα Δημοκρατία και πολύ καλά έκανε όταν στήριζε αυτά τα νομοσχέδια, είναι το θέμα το ποιά νομοσχέδια έχει στηρίξει.

Αυτά που έχει καταψηφίσει είναι ο μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν μπροστά στη χρεοκοπία. Καταψήφισε τη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της χώρας. Καταψήφισε τη ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Καταψήφισε τον «Καλλικράτη».

Όλα αυτά τα μεγάλα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα κ. Χατζηνικολάου - σ’ αυτό νομίζω όλοι συμφωνούμε ότι τα έχει ανάγκη η χώρα. Εδώ η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Σαμαράς προσωπικά έδειξε ότι δεν θέλει να στηρίξει.

Και ακριβώς, λοιπόν, αυτή η διγλωσσία που βλέπουμε για άλλη μια φορά, ότι εδώ στις Βρυξέλλες κάτω και από την πίεση αντιλαμβάνομαι των κομματικών του εταίρων, των αδελφών κομμάτων στην Ευρώπη, κάτω και απ’ αυτή την πίεση να μιλάει, να λέει στο εξωτερικό το ένα και στο εσωτερικό πάλι να συνεχίζει αυτή την καταστροφολογία απέναντι στις κυβερνητικές επιλογές, στην κυβερνητική πολιτική, αυτό νομίζω δείχνει ότι άλλα λέμε μέσα, άλλα λέμε έξω ή ακόμα χειρότερα άλλα κάνουμε μέσα και άλλα λέμε έξω, ότι ακριβώς αυτό είναι άλλη μια φορά το στίγμα της πολιτικής του.

Και αυτό επιτρέψτε μου να το τονίσω για άλλη μια φορά κ. Χατζηνικολάου πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό έφερε τη χώρα μας τα τελευταία 5-5,5 χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Υπουργέ.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ κ. Χατζηνικολάου και για άλλη μια φορά χρόνια πολλά σε όλους.

κ. Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Καλή σας ημέρα.


Ακούστε την συνέντευξη:


29 Οκτωβρίου, 2010