ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών τον κύριο Δρούτσα. Κύριε Υπουργέ, καλημέρα σας.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να μας δώσετε την εικόνα των συνομιλιών με τον al-Obeidi, τον λέω καλά; Το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Κυβέρνησης Gaddafi.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ο οποίος εκτελεί τις υποχρεώσεις…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα χρέη.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …τα καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί ήθελε; Γιατί ήρθε στην Αθήνα; Ξέρετε ποιο είναι το ερώτημα, μήπως μεθοδεύει ο Gaddafi την έξοδό του από την πολιτική σκηνή της Λιβύης και ψάχνει να δει με ποιο τρόπο αυτό θα γίνει;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Επιτρέψτε μου να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή και στην πρώτη Σύνοδο στο Παρίσι, αν θυμόσαστε, στη δική του την παρέμβαση είχε τονίσει αυτό το σημείο, ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες εξεύρεσης διπλωματικής πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Κύριε Χατζηνικολάου, είναι νομίζω κι αυτό σαφές, προφανές, ότι η Ελλάδα ως μέρος της περιοχής έχουμε μεγάλο συμφέρον και ενδιαφέρον να δούμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας. Γι’ αυτό είπαμε ότι η Ελλάδα θα θέσει στη διάθεση της Διεθνούς Κοινότητας τις καλές της υπηρεσίες, αν θέλετε, η γεωγραφική μας θέση μας βοηθάει σε αυτό και οι παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με το σύνολο του Αραβικού κόσμου. Όπως ξέρετε, είμαστε σε συνεχή επαφή με εταίρους, με συμμάχους, αλλά και με εκπροσώπους στη Λιβύη και από το καθεστώς αλλά και τους αντικαθεστωτικούς, και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Λίβυο ομόλογό του την Παρασκευή το βράδυ, από αυτή την κουβέντα προέκυψε αυτή η σκέψη να στείλουν έναν απεσταλμένο στην Αθήνα για συνομιλίες, για να μας παρουσιάσουν κι εκείνοι πώς βλέπουν την κατάσταση και να δούμε εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διπλωματική λύση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητάει ο Gaddafi την έξοδό του από την πολιτική σκηνή της Λιβύης, ή όχι ακόμη.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, δεν μπορώ να πω ότι αυτό ήταν το σαφές μήνυμα, αλλά οπωσδήποτε παίρνει και το καθεστώς στη Λιβύη τα μηνύματα και της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο, κακά τα ψέματα, δε χρειάστηκε, δεν επιτρέπεται να κρυβόμαστε και πίσω από το δάχτυλό μας, είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί με σοβαρότητα. Αλλά δεν είναι κάτι, και αυτό να το τονίσω, κύριε Χατζηνικολάου, δεν είναι κάτι το οποίο εμείς στη χθεσινή μας επαφή συζητήσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ρωτώ γιατί πολλοί λένε ότι πιθανόν ο Gaddafi θα θεωρούσε προνομιακό χώρο για την απόσυρσή του την Ελλάδα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ότι αυτά είναι περισσότερο...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σενάρια.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...ανήκουν στο πεδίο της φαντασίας. Να είμαι και εδώ σαφής και ξεκάθαρος, κύριε Χατζηνικολάου, δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα.
4 Απριλίου, 2011