ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιά είναι τα ισχυρά σημεία των διμερών σχέσεων Ιταλίας και Ελλάδας;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας είναι άριστες. Ας μην ξεχνάμε ότι ανήκουμε στην ίδια περιοχή, στη Μεσόγειο. Η Μεσόγειος μάς ενώνει, μας υποχρεώνει να έχουμε κοινές πολιτικές στους τομείς της οικονομικής συνεργασίας, της προστασίας του περιβάλλοντος, για παράδειγμα. Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα στην περιοχή. Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας είναι ήδη διευρυμένη, αλλά μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω. Ελπίζω, ή μάλλον είμαι βέβαιος, πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Ρώμη θα έχουμε τη δυνατότητα με τον ομόλογό μου Franco Frattini να κάνουμε νέα πράγματα μαζί τόσο για τα Βαλκάνια, όσο και για την περιοχή της Β. Αφρικής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινά συμφέροντα αλλά και κοινά προβλήματα, όπως η μετανάστευση. Πέραν των ευρωπαϊκών πολιτικών, υπάρχουν κοινές πρωτοβουλίες μεταξύ των δύο χωρών;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σίγουρα αυτό αποτελεί θέμα της ημερήσιας διάταξης των δύο χωρών. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα λεγόμενα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο βάρος, το βάρος της λαθρομετανάστευσης ολόκληρης της Ε.Ε.. Για εμάς είναι σαφές ότι το ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί μόνο εθνικό θέμα, θα πρέπει να συντονιστούμε με τις υπόλοιπες χώρες. Η κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος αποτελεί ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά και ηθική υποχρέωση, θα έλεγα, για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Θα πρέπει να επιδείξουμε πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και μια άλλη πρόταση που σχετίζεται με τον αραβικό κόσμο: θεωρούμε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να είναι πιο ενεργή και παρούσα στην περιοχή. Θα πρέπει να την υποστηρίξουμε με αποφασιστικό τρόπο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχέσεις της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη της Β. Αφρικής και ειδικότερα με τη Λιβύη μετά από το κίνημα εξέγερσης στο οποίο ενεπλάκησαν πολλές αραβικές χώρες. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτές οι εξελίξεις είναι πολύ σημαντικές. Όποιος κάνει λόγο για αραβικές επαναστάσεις έχει δίκιο. Επιθυμούμε να υπάρξει μια δημοκρατική περιοχή, με δημοκρατικούς θεσμούς. Θέλουμε να ανθίσει η δημοκρατία προπαντός για τις νέες γενιές που αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη αυτών των επαναστάσεων. Όσον αφορά στη Λιβύη, η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται πλήρως το διεθνές δίκαιο και την απόφαση του Σ.Α. των Η.Ε.. Επομένως, ήταν σαφές για εμάς ότι θα συμβάλαμε προκειμένου να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Σ.Α. των Η.Ε. Η συμμετοχή μας γίνεται μέσω της παροχής υποστήριξης, κυρίως, και διάθεσης των στρατιωτικών βάσεων στην Κρήτη. Αυτήν την στιγμή όλοι κατανοούμε ότι δεν μπορεί να μπει τέλος στη λιβυκή κρίση μόνο με στρατιωτικά μέτρα. Ήταν πολύ σημαντικό και αναγκαίο να γίνουν αυτές οι επιχειρήσεις και να ασκηθεί η απαραίτητη πίεση. Τώρα, όμως, πρέπει να βρούμε τα μέσα για μια πολιτική λύση αυτής της κρίσης. Η Ελλάδα, συμμετέχει με τις ιδέες της, τις πρωτοβουλίες της για μια πολιτική λύση. Είναι σημαντικό. Και η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει με αποφασιστικό και καθοριστικό τρόπο προς αυτήν την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι η άποψή σας για την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, σε αυτήν την περίοδο οικονομικής κρίσης και επομένως μεγάλης δυσκολίας για τη χώρα;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σίγουρα αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Πιστεύω ότι από την αρχή της θητείας της κυβέρνησής μας, όταν ήρθαμε αντιμέτωποι με αυτήν την κρίση, θέσαμε σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο, σοβαρό και συστηματικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα πρόγραμμα για το οποίο έχουμε δεσμευθεί και υλοποιούμε. Φυσικά η πρόκληση παραμένει ακόμα μεγάλη, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εντούτοις, μπορούμε ήδη να δούμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Υπενθυμίζω, για παράδειγμα, ότι το έλλειμμά μας μειώθηκε περισσότερο από 5% σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον, θυμίζω, τις βασικές μεταρρυθμίσεις που εισαγάγαμε, όπως στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Περικόψαμε τις δαπάνες της γραφειοκρατίας του δημόσιου τομέα μας. Όλα αυτά είναι στοιχεία αποδεικνύουν ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναμφίβολα, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, παρουσιάζει προκλήσεις, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και οι Έλληνες παραμένουμε δεσμευμένοι και αποφασισμένοι στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατά τη γνώμη σας, αυτή η τόσο δύσκολη περίοδος βλάπτει την εικόνα της χώρας σας στο εξωτερικό;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σίγουρα τα σχόλια των διεθνών ΜΜΕ δεν υπήρξαν πάντα θετικά. Επιτρέψτε μου να πω ότι, μερικές φορές, πιστεύω πως οι Έλληνες και η Ελλάδα, δεν αξίζουν τέτοιου είδους σχόλια μετά από τις προσπάθειες που έχουμε καταβάλει. Εμείς, όμως, είμαστε αποφασισμένοι και δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα. Τον τελευταίο χρόνο αποδείξαμε ότι ήδη κάναμε πολλά προς τη σωστή κατεύθυνση, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, δεν είναι εύκολος, αλλά εργαζόμαστε σκληρά, είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την πορεία και να οικοδομήσουμε αυτήν που καλούμε, μια νέα Ελλάδα.
23 Μαΐου, 2011