Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στον τ/σ MEGA και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA (30.05.2011)

Βασικά σημεία:

[Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και τον πιθανό ρόλο ξένων:]

·     Υπάρχει ένα σοβαρό, υπεύθυνο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και αυτό θα γίνει με τον πλέον σωστό τρόπο, συστηματικό τρόπο, και όποιος μπορεί να συμβάλλει, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική αυτή η διαχείριση, τότε ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια αλλά ο έλεγχος παραμένει στα δικά μας χέρια.  Καμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό.

·     Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής σε αυτά που είπε και στον κύριο Σαμαρά και μέσα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Γι’ αυτό το θέμα, είπε, είμαι ανοικτός –και το εννοεί, το πιστεύει αυτό– σε όλους αυτούς τους τομείς να συνεργαστούμε και αν υπάρχουν και από πλευράς αντιπολίτευσης κάποιες προτάσεις, ακόμα και για πρόσωπα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν, ευπρόσδεκτα.  Είναι μία εθνική υπόθεση αυτή, μην το ξεχνάμε.

[για ορισμένα προσβλητικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων:]

·     Αυτά είναι σενάρια φαντασίας, πολλά διαβάζουμε, πολλά ακούμε, αλλά κάποια πράγματα βεβαίως ξεπερνούν κάποια όρια κι εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς, τέτοιου είδους σχόλια, όπως αυτό που αναφέρατε [περί δήθεν επικείμενου πραξικοπήματος στην Ελλάδα], αλλά και άλλα όπως αυτό που διαβάσαμε σε μία ολλανδική εφημερίδα, όπου είδαμε μία φωτογραφία με μία τουρκική σημαία στη Σαντορίνη, κι εδώ αντιδράσαμε άμεσα.

·     Ιδιαίτερα από την ολλανδική πλευρά, δεν θα το περίμενα αυτό, διότι υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία βοήθησε την ολλανδική κυβέρνηση να βγάλουμε τρεις αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη.  Βεβαίως δεν ευθύνεται η Ολλανδική κυβέρνηση για αυτό, είναι αυτό που αποκαλούμε η ελευθερία της έκφρασης, αλλά κι εδώ νομίζω υπάρχουν κάποια όρια και το είπαμε με σαφή τρόπο, μεταφέραμε κι εμείς την έντονη δυσαρέσκειά μας προς την ολλανδική πλευρά.

·     Εγώ δεν υποτιμώ κανένα σχόλιο που γίνεται και μπορεί σε κάποιο σχόλιο να υπάρχει κι ένα ίχνος αλήθειας και αντιδρούμε πάνω σε αυτά με τον πλέον κατάλληλο κι αποφασιστικό τρόπο κάθε φορά, αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι, ας επικεντρωθούμε εμείς πάνω σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας σωστά κι αυτή θα είναι η πλέον σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση σε όλα τα σχόλια που γίνονται για τη χώρα μας.

Ακολουθεί το απόσπασμα της εκπομπής με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ:

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μιχάλη, πες μας τα καινούργια λοιπόν που υπάρχουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Έχουμε και τον Υπουργό Εξωτερικών εδώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Καλημέρα.  Μιχάλη, σε ακούει και ο κύριος Δρούτσας, ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Ωραία.  Να πούμε λοιπόν ότι δόθηκε…  Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Καλημέρα, κύριε Ιγνατίου.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Να πούμε ότι δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα και πρέπει να σας πω ότι στο Ταμείο παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον αυτές τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας του ελληνικού λαού.  Δόθηκε δημοσιότητα και από τις εφημερίδες και από τα ραδιοφωνικά δίκτυα, κυρίως για τον όγκο και για τα συνθήματα των διαδηλωτών και οι περισσότεροι στάθηκαν σε ένα σύνθημα, στο σύνθημα «Κλέφτες! Κλέφτες!».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ναι.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Αυτό σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις.  Τώρα σε ό,τι αφορά το θέμα της Financial Times, θα πούμε ότι κυκλοφόρησε από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής μία πληροφορία στην Ουάσινγκτον ότι θα τεθούν επικεφαλείς των Εφοριών στην Ελλάδα ξένοι υπήκοοι, δεν είχε επιβεβαιωθεί η πληροφορία και για το λόγο αυτό δεν τη μετέδωσε κανείς δημοσιογράφος.  Όμως η εφημερίδα Financial Times η οποία κυκλοφόρησε στο Λονδίνο ήδη, αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται με την Αθήνα μία συμφωνία που θα οδηγήσει σε πρωτοφανή όπως αναφέρει, χρησιμοποιεί αυτή τη λέξη, πρωτοφανή εξωτερική παρέμβαση στην ελληνική οικονομία συμπεριλαμβανομένης, όπως αναφέρει, της διεθνούς συμμετοχής στην είσπραξη των φόρων και την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων με αντάλλαγμα νέα δάνεια για την Αθήνα.  Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις συνομιλίες, δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης κίνητρα για τους ιδιώτες κατόχους ελληνικού χρέους ώστε εθελοντικά, όπως αναφέρει, να επεκτείνουν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων καθώς και στο πρόγραμμα αυτό, στο σχέδιο αυτό, αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχει και ένας νέος γύρος μέτρων λιτότητας.  Αξιωματούχοι, με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα, ελπίζουν ότι το μισό των χρημάτων, των νέων δανείων, που χρειάζεται η Ελλάδα, περίπου 60 με 70 δισεκατομμύρια δεν θα χρειαστεί να τα πάρει με νέα δάνεια αλλά θα χρησιμοποιηθεί η περιουσία του δημοσίου.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ως υποθήκη εννοεί προφανώς η εφημερίδα, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Περίμενε, πώς δηλαδή;  Θα έχουμε προλάβει να τα πουλήσουμε, να πάρουμε τα λεφτά ή ότι θα βάλουμε υποθήκη και θα μας δώσουν τα λεφτά;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Καταρχήν τα λεφτά αυτά δεν πρόκειται να πας στο χρέος, ρε Μιχάλη, άμα αρχίσουμε να τα ξοδεύουμε για το έλλειμμα, δώσε μισθούς, δώσε συντάξεις, να πουλήσουμε τη ΔΕΗ να την κάνουμε συντάξεις...

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Λοιπόν, να σταθούμε στο δημοσίευμα και στη συνέχεια να κάνετε τα σχόλιά σας.  Θα χρειαστούν, όπως είπα, υπολογίζουν ότι για τα 60 με 70 δισεκατομμύρια δεν θα χρειαστούν δάνεια αλλά θα καλυφθούν από την περιουσία του δημοσίου…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Τί εννοεί, ρε συ Μιχάλη;  Εντάξει, να μην κάνουμε σχόλια, να ρωτήσουμε, δεν καταλαβαίνουμε.  Εννοεί ότι θα έχουμε προλάβει να τα πουλήσουμε;

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Το δημοσίευμα δεν εξηγεί λεπτομέρειες, απλά αναφέρεται, είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το οποίο φρόντισαν να μας το στείλουν εδώ και μία ώρα, σε όσους είμαστε συνδρομητές, και πραγματικά σοκάρει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Θα μου επιτρέψετε να πω πάνω σε αυτό κάτι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Συγνώμη, επειδή έχουμε και τον Υπουργό εδώ.  Έχετε κάποια πληροφόρηση για αυτό, παρότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν έχω πληροφόρηση, ούτε γνωρίζω τις λεπτομέρειες αυτού του δημοσιεύματος.  Μπορούμε να το συζητήσουμε και στην πορεία, σήμερα το πρωί.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Έχει τεθεί στα Κυβερνητικά Όργανα ότι θα έρθουν ξένοι φοροελεγκτές, είτε επικεφαλής στις Εφορίες της ελληνικές;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όχι, όχι.  Εμείς αυτό που έχουμε πει είναι ότι επειδή  - και είναι ένα γεγονός αυτό, μία πικρή αλήθεια - η ελληνική Δημόσια Διοίκηση χρειάζεται ή θα ήταν θετικό να έχει κάποια στήριξη, κάποια μετεκπαίδευση, σε αυτό έχουμε πει ότι είμαστε ανοικτοί για συνεργασία με τους εταίρους μας, να δεχθούμε δηλαδή ειδικούς, από διάφορες χώρες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στη μετεκπαίδευση και της δικής μας Δημόσιας Διοίκησης.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ωραία, όταν λέτε ότι είσαστε ανοικτοί, εννοείτε ότι οι εταίροι μας σας το έχουν ζητήσει;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δε μας το έχουν ζητήσει, κύριε Οικονομέα, εμείς θα πάμε στους εταίρους μας...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Να σας πω, το κάναμε και παλιότερα, άλλο που τα γράφαμε στα παλιά μας τα παπούτσια τις συμβουλές.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Από τον καιρό του...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εδώ και είκοσι χρόνια καλούμε, κατά καιρούς, διάφορους ειδικούς, οι οποίοι μας λένε οδηγίες, μας λένε συμβουλές και εμείς τις γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Συμβουλές -  εγώ θα προτιμούσα να εστιάσουμε στον όρο συμβουλές.  Εδώ εμείς εξετάζουμε διάφορες χώρες όπου έχουν τα λεγόμενα «best practices». Κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει με υποδειγματικό τρόπο σε κάποιους τομείς και εμείς θέλουμε να τους πούμε να συνεργαστούμε, να μας δείξουν τη δική τους τεχνογνωσία, τη δική τους εμπειρία.  Αυτό είναι το σκεπτικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Αυτό που ρωτάμε είναι, εάν η Τρόικα μάς έχει επιβάλλει, για τις αποκρατικοποιήσεις, να έχει και δικούς της ανθρώπους μέσα, οι οποίοι άνθρωποι θα επιβλέπουν τις διαδικασίες που θα πουληθούν τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όλος ο έλεγχος των διαδικασιών θα είναι στα δικά μας τα χέρια, να μην έχει κανένας καμία αμφιβολία πάνω σε αυτό.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Σε μία εταιρεία, κύριε Υπουργέ;  Σε μία εταιρεία στα πρότυπα της Ανατολικής Γερμανίας;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, όλα αυτά είναι υπό συζήτηση αυτή τη στιγμή.  Δεν είμαι εγώ ο πλέον αρμόδιος για να μπω σε λεπτομέρειες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ναι.  Γι’ αυτό σας ρωτήσαμε αν έχετε κάποια…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και όπως σας είπα είναι υπό συζήτηση, αλλά να είμαστε όλοι ήσυχοι.  Ο έλεγχος όλων των διαδικασιών παραμένει αποκλειστικά στα χέρια μας.  Εάν έρθουν…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Απευθείας υποθήκες;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ούτε αυτά δεν συζητούνται.  Να είμαστε σαφείς πάνω σε αυτά.  Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό, υπεύθυνο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίησης του δημόσιου πλούτου και αυτό θα γίνει με τον πλέον σωστό τρόπο, συστηματικό τρόπο, και όποιος μπορεί να συμβάλλει, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική αυτή η διαχείριση, τότε ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια αλλά ο έλεγχος παραμένει στα δικά μας χέρια.  Καμία αμφισβήτηση πάνω σε αυτό.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και στην εταιρεία αυτή την οποία αν τη φτιάξετε θα καλέσετε και τον κύριο Σαμαρά να συμμετάσχει, να στείλει εκπρόσωπό του σε αυτήν την εταιρεία, στις αποκρατικοποιήσεις;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ο Πρωθυπουργός ήταν πολύ σαφής σε αυτά που είπε και στον κύριο Σαμαρά και μέσα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Γι’ αυτό το θέμα, είπε, είμαι ανοικτός –και το εννοεί, το πιστεύει αυτό– σε όλους αυτούς τους τομείς να συνεργαστούμε και αν υπάρχουν και από πλευράς αντιπολίτευσης κάποιες προτάσεις, ακόμα και για πρόσωπα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν, ευπρόσδεκτα.  Είναι μία εθνική υπόθεση αυτή, μην το ξεχνάμε.  Αυτό είναι το βαθύ πιστεύω μας, το βαθύ πιστεύω του Γιώργου Παπανδρέου, γι’ αυτό και αυτές οι ειλικρινείς προσπάθειες για συνεργασία, συνεννόηση με όλους τους πολιτικούς φορείς εδώ στη χώρα μας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εσείς ήσασταν ένας από τους δύο Υπουργούς που μπήκατε μέσα στη Σύνοδο των Πολιτικών Αρχηγών.  Τους ενημερώσατε για κάποιο ειδικό θέμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αυτό ήταν το σκεπτικό. Μετά από την πρώτη παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Κάρολου Παπούλια, κάλεσαν τον κύριο Παπακωνσταντίνου και εμένα στην αίθουσα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μπήκατε και οι δύο μέσα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και οι δύο μαζί.  Ο κύριος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε σε βάθος και με λεπτομέρειες για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο, ποιά είναι η κατάσταση, κι εγώ εκλήθην να ενημερώσω τους Πολιτικούς Αρχηγούς ιδιαίτερα για το κλίμα, το οποίο διαμορφώνεται πάλι απέναντι στην Ελλάδα στο εξωτερικό, διότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει συστηματικές επαφές στο εξωτερικό και είναι βεβαίως και το αρμόδιο Υπουργείο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.  Το σκεπτικό ήταν με αυτή την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών όλοι να έχουμε το ίδιο επίπεδο ενημέρωσης, πληροφόρησης, ώστε να μπορέσει να γίνει μία σοβαρή, υπεύθυνη συζήτηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Τους τα είπατε λίγο μαύρα ή μου φαίνεται;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν τα είπα μαύρα.  Τα είπαμε όπως είναι, κύριε Καμπουράκη, χωρίς δραματοποιήσεις, αλλά όπως είναι τα πράγματα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Η κυρία Δαμανάκη τα είπε όπως είναι;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Η κυρία Δαμανάκη είπε αυτά που είπε, δημιουργήθηκε και μια συζήτηση εδώ στο εσωτερικό.  Νομίζω ότι η κυρία Δαμανάκη - χωρίς να θέλω εγώ να σχολιάσω τις δικές της δηλώσεις, ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τις δικές του δηλώσεις - αλλά η κυρία Δαμανάκη νομίζω ήθελε να μεταφέρει κι εκείνη ένα κλίμα το οποίο υπάρχει και εισπράττει και η ίδια από τις δικές της επαφές.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ορθά το έκανε δηλαδή λέτε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κοιτάξτε, ο τρόπος, οι λέξεις που χρησιμοποιήθηκαν μπορεί να παρερμηνεύτηκαν, να έδωσαν λαβή για παρερμηνείες.  Δηλαδή σε τί αναφέρομαι;  Ότι γίνονται ήδη διαδικασίες και μάλιστα στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έξοδο της Ελλάδας από το…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Είναι σε μεθόδευση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Υπάρχει κάποιο θέμα;  Μήπως υπάρχει τέτοιο θέμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κάθετα όχι, κύριε Οικονομέα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Τότε γιατί το είπε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν υπάρχει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Άρα ήταν λάθος οι δηλώσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Άλλο να εκφράζεις την αγωνία…  Συγγνώμη, κύριε Δρούτσα, μισό λεπτό, γιατί είναι σοβαρό το θέμα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα σας απαντήσω.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Κατά τη γνώμη μου αυτή η δήλωση σας έκανε ζημιά και σε εσάς, στην κυβέρνηση και στους χειρισμούς, παρότι φαίνεται ότι σας εξυπηρετούσε.  Μισό λεπτό, ή υπάρχει αυτό το κλίμα και έχει τεθεί στο τραπέζι ή η κυρία Δαμανάκη είπε σαχλαμάρες για να εκφράσει την αγωνία της την πραγματική, δεν το αμφισβητεί κανείς ότι έχει αγωνία.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Οικονομέα, νομίζω χρησιμοποιήσατε ο ίδιος την πιο σωστή λέξη γι’ αυτή την περίπτωση, μετέφερε ένα κλίμα.  Τώρα το σκέλος αυτό - και θα είναι η τελευταία μου κουβέντα αν μου επιτρέπετε πάνω σε αυτό το θέμα, διότι δε θέλω και δε συνηθίζω να σχολιάζω δημοσίως δηλώσεις άλλων αξιωματούχων - το οποίο υπονοούσε ότι γίνονται ήδη διαδικασίες στο επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, αυτό ήταν λάθος, δεν ήταν η πιο πετυχημένη δήλωση και δημιούργησε αυτή τη συζήτηση και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η ίδια η Επιτροπή, ο Εκπρόσωπος του αρμοδίου Επιτρόπου, του κυρίου Rehn, αμέσως έβγαλε μία δήλωση η οποία διευκρίνιζε ακριβώς αυτό το κομμάτι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ.  Αν δεν είχε βγάλει και ο Olli Rehn ανακοίνωση να το διαψεύσει, θα είχε ανατιναχθεί το σύστημα του Ευρώ στον αέρα.  Δεν υπήρχε θέμα δηλαδή…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Κύριε Καμπουράκη, γι’ αυτό υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί, γι’ αυτό υπάρχουν οι άμεσες αντιδράσεις εκεί που χρειάζεται.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Εμείς πιστεύουμε την κυρία Δαμανάκη, την Ελληνίδα Επίτροπο, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Εντάξει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Για άλλη μία φορά νομίζω αυτή η δήλωση της κυρίας Δαμανάκη, εγώ τουλάχιστον σε αυτή την κατεύθυνση την ερμήνευσα από την πρώτη στιγμή και πιστεύω ότι σε αυτή την κατεύθυνση ήθελε να πάει και η ίδια.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μένετε στο επίπεδο των προθέσεων λοιπόν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ήταν λάθος.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι η έκφραση μίας αγωνίας η οποία πραγματικά υπάρχει για τις εξελίξεις, αλλά επ’ ουδενί δεν υπάρχει, δεν τίθεται θέμα προετοιμασίας ή «μεθόδευσης» εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μάλιστα.  Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ.  Μιχάλη;

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Ναι, Δημήτρη.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ακούς τον Υπουργό.  Εσύ έχεις κάποιες άλλες πληροφορίες για το αν αντί να μας φέρουν όπως λένε επικεφαλής εφοριών και να τους βάλουν τώρα που είναι και λίγο βαρύ να σου φέρουν έναν Ολλανδό, έναν Αμερικανό, και να σου πούνε πήγαινε στη ΔΟΥ Χαλανδρίου, ας πούμε, να κάνεις τον εφοριακό.  Μήπως εσύ…;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μα βασικά δε γίνεται αυτό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Άσε που δε γίνεται.  Μήπως έχεις εσύ πληροφορίες ή έχεις ακούσει κάτι, ότι θα φέρουν ολόκληρες εταιρείες οι οποίες θα το αναλάβουν με έναν τρόπο και θα λειτουργούν συμπληρωματικά ή by-pass με την ελληνική εφορία;  Μήπως έχεις τέτοια πράγματα;  Και σε τέτοια αναφέρεται το δημοσίευμα;

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Ναι.  Εγώ είχα ακούσει πριν από μερικούς μήνες και το είχαμε συζητήσει και μαζί ότι υπήρχε περίπτωση να αναλάβει τα της εφορίας μία ξένη εταιρεία, αλλά επειδή διαψεύστηκε με κάθετο και οριζόντιο τρόπο, δεν προχώρησα στην έρευνα της πληροφορίας.  Την πληροφορία την άκουσα ξανά το απόγευμα της Κυριακής και μάλιστα το συζητήσαμε οι συνάδελφοι μεταξύ μας, αλλά ήταν και πολύ δύσκολο να το επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια ήρθε αυτό το δημοσίευμα.  Πάντως πρέπει να σας πω ότι το δημοσίευμα βασικά λέει ότι τέθηκε στο τραπέζι αυτή η πρόταση, δε σημαίνει ότι έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Εντάξει, πάντως έχουμε ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου με αυτές τις προτάσεις πια, έτσι;  Δεν είναι...

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Φαίνεται από το δημοσίευμα ότι ένας από τους οργανισμούς που συμμετέχουν στην προσπάθεια, αν θες, διάσωσης της οικονομίας δε δέχεται αυτό το σχέδιο, αυτό το πλάνο που κατατέθηκε και φαίνεται ότι είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Άρα θα πρέπει να περιμένουμε σε λίγο να τοποθετηθεί και ο Υπουργός των Οικονομικών, είναι ένα δημοσίευμα που πλέον είναι πρωτοσέλιδο όχι μόνο της Financial Times, αλλά και σε άλλες εφημερίδες…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μάλιστα.  Δε μου λες τώρα, Μιχάλη;  Ένα τελευταίο.  Θα την πάρουμε τη ριμάδα τη δόση από το ΔΝΤ ή όχι;  Τρία δις είναι όλα και όλα αυτή τη φορά, μωρέ, εκ μέρους τους τώρα.  Σιγά τα λεφτά.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Είναι τέσσερα τα δις.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Τέσσερα, ωραία, εντάξει.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Το βασικό πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι από το καταστατικό, αλλά φαίνεται ότι γίνεται μία προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Κοίταξε να δεις.  Και η δήλωση που έκανε αυτή η εκπρόσωπος, η οποία είπε ότι εφεξής, λέει, οι αποφάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εννοούσε για τη μετά Strauss Kahn εποχή, θα είναι αμιγώς οικονομικές, τα κριτήριά της θα είναι αμιγώς οικονομικά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ναι, ενώ μέχρι τώρα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Εννοούσε ότι ο Strauss Kahn, ας πούμε, λίγο το έπαιζε και πολιτική, είχε και το σχέδιό του.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ναι, αλλά πολιτικό πρόσωπο πάει πάλι, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ναι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Δηλαδή θέλω να πω, εντάξει τεχνοκράτες, αλλά πολιτικό πρόσωπο θα είναι επικεφαλής.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Απλά αν μου επιτρέπετε να σας πω ότι έχουμε εμείς νομίζω σοβαρή πληροφορία, τη δώσαμε από το Σάββατο, ότι θα επιλεγεί αυτή η λεγόμενη μικτή λύση, έτσι μας την εξήγησαν, η οποία θα περιλαμβάνει στοιχεία της λεγόμενης διαδικασίας της Βιέννης και επιπλέον χρηματοδότηση, διότι μας είπαν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ξεμπλοκαριστεί και η δόση από το Ταμείο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μάλιστα.

Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ:  Τώρα γίνονται προσπάθειες, όπως αντιλαμβάνεστε, πάρα πολλές προσπάθειες, γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις, χρειάζεται λίγη υπομονή για να δούμε τί θα συμβεί…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Υπουργέ, πάντως δεν κινδυνεύει η πέμπτη δόση.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Θα την πάρουμε την πέμπτη δόση, εδώ να μην υπάρχει καμία αμφιβολία και καμία ανησυχία και στον κόσμο, στον έλληνα πολίτη.  Γίνονται όλες οι απαραίτητες κινήσεις και θα μου επιτρέψετε ένα μικρό σχόλιο για όλα αυτά που λέγονται, όλα αυτά που διαβάζουμε κατά καιρούς…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μήπως να το κάνουμε μετά το διάλειμμα, Υπουργέ μου, γιατί είμαστε ήδη καθυστερημένοι;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Γιατί έχουμε κι άλλα να σας ρωτήσουμε.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και να μας πει και τί ερωτήσεις του έκαναν οι Πολιτικοί Αρχηγοί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Έχουμε πολλά, κύριε Υπουργέ.  Και για ανασχηματισμό να ρωτήσουμε.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και για τα αυτοκίνητα γιατί…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Και για εκλογές.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ποια αυτοκίνητα;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ο κύριος Δρούτσας, θέλω να σου πω, με μία δήλωσή του στην κρατική τηλεόραση χθες, διαβάζω, δεν είναι ο δημοφιλέστερος Υπουργός στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Γιατί;  Τους είπε τί;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Τους είπε ότι γιατί να έχουν αυτοκίνητο, δεν πρέπει, για λόγους συμβολικούς να αφήσουν τα αυτοκίνητα, όπως επίσης –κύριε Δρούτσα, πείτε μου αν κάνω λάθος– ότι να υπάρχει θητεία, δύο θητείες σε κάθε Βουλευτή και μετά διάλειμμα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Καλά, με το αυτοκίνητο των ανθρώπων τα έβαλες, Υπουργέ μου;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εγώ είπα κάποια πράγματα που είναι πάγιες θέσεις μου.  Δεν μίλησα για αυτοκίνητα, αλλά πολύ ευχαρίστως…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Μη θίγεις το αυτοκίνητο και το σπίτι του Έλληνα, θα σε πλακώσει.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και δη του Βουλευτή.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Καλά, πάντως δεν τους είπε να τους πάρει και το δικό τους αυτοκίνητο, για το υπουργικό θα μίλαγε φαντάζομαι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Ναι, βέβαια για το υπουργικό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Λοιπόν, τα λέμε μετά.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Για όλα.

[διαφημίσεις]

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Λοιπόν, έχουμε εδώ και τον Τάσο Παππά από την Ελευθεροτυπία και το Δημήτρη Μητρόπουλο από τα Νέα.  Καλημέρα και στους δύο.  Βεβαίως ο Γιάννης Σαραντάκος μαζί μας και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Δρούτσας, ένας από τους δύο Υπουργούς που μπήκαν μέσα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ενημέρωσαν το Συμβούλιο και αποχώρησαν.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Θέλω να σας πω, πριν από αυτό, ότι είχα ακούσει και φοβάμαι δεν το ξέρει ο Υπουργός, ότι από τη Νέα Δημοκρατία υπήρχαν κάποιες μίνι ενστάσεις για την παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών στη σύσκεψη.  Δεν ξέρω αν έφτασαν και σε εσάς αυτές οι πληροφορίες, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως και εμείς και διαβάζουμε εφημερίδες και blogs και όλα αυτά.  Γνωρίζω ότι υπήρξαν κάποιες σκέψεις, αλλά όχι μόνο από τη Νέα Δημοκρατία.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Που έφτασαν και στο βέτο, δηλαδή γιατί να...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν ξέρω για βέτο.  Βέτο, καλό θα ήταν η Νέα Δημοκρατία να το έθετε όταν έπρεπε να θέσει κάποιο βέτο ή τουλάχιστον να κάνει χρήση αυτής της δυνατότητας όταν είχε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Μιλάτε για παλιά ή για πρόσφατα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πριν από λίγα χρόνια ήταν μία ιστορική ευκαιρία για την εξωτερική μας πολιτική, την οποία, δυστυχώς, την έχασε η Ελλάδα, όχι με τον καλύτερο τρόπο.  Τέλος πάντων.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Φοβήθηκε, πάντως ο κύριος Σαμαράς, απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, μην ανοίξετε θέματα εξωτερικής πολιτικής, για αυτό ήταν επιφυλακτικός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Φοβήθηκε μήπως δοθεί ένας δραματικός τόνος επιπλέον.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μπορεί, μπορεί να είναι αυτός ο λόγος.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Λογικά δεν είχε καμία δουλειά ο Υπουργός Εξωτερικών εκεί, έτσι δεν είναι; Λογικά, αλλά δεν είναι έτσι, γιατί είναι και πολιτικό το θέμα όμως.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και σε όλες τις Συνόδους Κορυφής, ο Υπουργός Εξωτερικών συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, έτσι;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Και είναι και πολιτικό το θέμα.  Πολιτικές αποφάσεις παίρνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή υποτίθεται ότι παίρνουν.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Τέλος πάντων, αν επιτρέπετε, να σας πω το σκεπτικό και της δικής μου παρουσίας στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.  Το σκεπτικό ήταν να παρέχουμε, ως Κυβέρνηση, στους Πολιτικούς Αρχηγούς μία λεπτομερή ενημέρωση για το πού βρισκόμαστε.  Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αυτονόητο, για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και η δική μου δουλειά ήταν να ενημερώσω τους Πολιτικούς Αρχηγούς για το κλίμα ιδιαίτερα το οποίο αρχίζει πάλι να διαμορφώνεται απέναντι στην Ελλάδα, πάλι ένα αρνητικό κλίμα θα έλεγα. Αυτό δεν πρέπει να το υποτιμήσουμε, είναι άκρως πολιτικό το θέμα, το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει όλες τις επαφές και είναι αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ναι, μήπως τα παραείπατε;  Για να εκβιάσετε τη συναίνεση κύριε Υπουργέ;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Καθόλου, καθόλου.  Πρώτα απ’ όλα…

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Εγώ πάντως θέλω να ρωτήσω κάτι, συγνώμη που σας διακόπτω, επειδή έχετε και τη σχέση με τους Γερμανούς, κι επειδή εκεί παίζεται κυρίως το παιχνίδι για την Ελλάδα, στο Βερολίνο.  Τι ακριβώς συμβαίνει με τους Γερμανούς;  Κατ’ αρχήν γιατί τόσες πολλές δηλώσεις;  Είναι συνηθισμένο οι Γερμανοί, ένας λαός τόσο συγκρατημένος και σοβαρός κάθε τρεις και λίγο να μας αναδιαρθρώνουν, μετά να μη μας αναδιαρθρώνουν, και να μιλάνε για την Ελλάδα, να αλλάζουν γνώμη;  Τι συμβαίνει;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Εδώ μέχρι και για πραξικόπημα γράψανε, ότι έρχεται πραξικόπημα, μία εφημερίδα νομίζω το έγραψε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Αυτά είναι σενάρια φαντασίας, πολλά διαβάζουμε, πολλά ακούμε, αλλά κάποια πράγματα βεβαίως ξεπερνούν κάποια όρια κι εδώ πρέπει να είμαστε σαφείς, τέτοιου είδους σχόλια, όπως αυτό το τελευταίο που αναφέρατε, αλλά και άλλα όπως αυτό που διαβάσαμε σε μία ολλανδική εφημερίδα, όπου είδαμε μία φωτογραφία με μία τουρκική σημαία στη Σαντορίνη, κι εδώ αντιδράσαμε άμεσα. Θα ήθελα να το πω με αυτή την ευκαιρία ότι το Υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα - ναι, αυτή είναι η φωτογραφία του αίσχους - αντιδράσαμε αμέσως και κάναμε το απαραίτητο διάβημα, στείλαμε τα απαραίτητα μηνύματα και θα μου επιτρέψετε εδώ ένα τελευταίο να πω, κύριε Καμπουράκη, διότι αυτό και προσωπικά με στενοχώρησε και με απογοήτευσε πάρα πολύ.  Ξέρετε είμαι ήπιων τόνων και δεν εκφράζομαι συχνά με τέτοιες λέξεις, αλλά ιδιαίτερα από την ολλανδική πλευρά, δεν θα το περίμενα αυτό, διότι υπενθυμίζω ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Ελλάδα ήταν αυτή η οποία βοήθησε την Ολλανδία, την Ολλανδική κυβέρνηση να βγάλουμε τρεις αιχμαλώτους στρατιώτες από τη Λιβύη.  Εδώ η Ελλάδα έκανε όλη τη δουλειά κι αυτό ας μην το ξεχνάει κανείς.  Βεβαίως δεν ευθύνεται η Ολλανδική κυβέρνηση για αυτό, είναι αυτό που αποκαλούμε η ελευθερία της έκφρασης, αλλά κι εδώ νομίζω υπάρχουν κάποια όρια και το είπαμε με σαφή τρόπο, μεταφέραμε κι εμείς την έντονη δυσαρέσκειά μας προς την ολλανδική πλευρά.

T. ΠΑΠΠΑΣ:  Τα δημοσιεύματα του Spiegel που είχαμε σπεύσει να αποδοκιμάσουμε, προ δύο εβδομάδων, ότι υπάρχει σενάριο εξόδου από την… δεν ήταν εκτός πραγματικότητας τελείως.  Μετά ήρθε η κυρία Δαμανάκη, που είπε τί ακριβώς συζητείται στο παρασκήνιο…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Και μετά από λίγο…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Το διέψευσε, το διέψευσε ο κύριος Δρούτσας όμως πριν από λίγο, ότι συζητείται.

T. ΠΑΠΠΑΣ:  Ο κύριος Παπανδρέου στο Υπουργικό Συμβούλιο, με πιο ήπιο τόνο είπε ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή, άρα υπάρχει μία τέτοια συζήτηση.  Άρα το δημοσίευμα του Spiegel δεν ήταν τελείως στον αέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Οι δυνάμεις που θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή, κύριε Παππά, επειδή είσαι νέος και…

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Νέος;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  …αλλά τα ξέρεις γιατί έχεις διαβάσει ιστορία, είναι κάτι μαυραγορίτες, όπως είναι οι αντίστοιχοι μαυραγορίτες…

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Στην Κατοχή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  …στην Κατοχή, κάτι τέτοιοι θέλουν να επιστρέψει η Ελλάδα πίσω.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Υπάρχουν και ντόπιες δυνάμεις που το θέλουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ντόπιες, για ντόπιες μιλάμε, για ντόπιες μαυραγορίτικες δυνάμεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μόνο αυτοί θα πανηγυρίζουν άμα καταστραφεί η χώρα…

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Όσοι έχουν πολλά λεφτά στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μόνο αυτοί θα πανηγυρίζουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Να ρωτήσω κάτι, πριν πάμε… μισό λεπτό, θέλω μία μικρή διευκρίνιση διότι ενδιαφέρει και τον κόσμο.  Είπατε εσείς στους βουλευτές για τα αυτοκίνητά τους;  Διότι αφήσαμε τη συζήτηση στη μέση και ο κόσμος ενδιαφέρεται για αυτά τα πράγματα.  Τι είπατε;  Να έχουν θητεία και να τους πάρουν το αμάξι;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Θητεία δύο τετραετίες από ότι…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Τι είπατε ακριβώς και γίνεται χαμός;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Πριν μπούμε σε αυτό το θέμα, επειδή δεν θα επιστρέψω στο άλλο και μου είναι σημαντικό να το πω, επειδή διαβάζουμε πολλά, ακούμε πάρα πολλά σχόλια για τη χώρα μας, για την Ελλάδα μας και πολλά, τα περισσότερα, είναι αρνητικά.  Εγώ δεν υποτιμώ κανένα σχόλιο που γίνεται και μπορεί σε κάποιο σχόλιο να υπάρχει κι ένα ίχνος αλήθειας και αντιδρούμε πάνω σε αυτά με τον πλέον κατάλληλο κι αποφασιστικό τρόπο κάθε φορά, αυτό όμως που θα ήθελα να επισημάνω είναι, ας επικεντρωθούμε εμείς πάνω σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας σωστά κι αυτή θα είναι η πλέον σοβαρή και υπεύθυνη απάντηση σε όλα τα σχόλια που γίνονται για τη χώρα μας.  Μην επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο σχολιασμό των σχολίων που γίνονται. Και πάλι, δεν υποτιμώ τίποτα και τίποτα δεν αφήνουμε να πέσει κάτω από το τραπέζι, αλλά να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε αυτό που εμείς πρέπει και μπορούμε να κάνουμε…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Σεβαστό.  Μόνος σας όμως το είπατε ότι τον τελευταίο καιρό ξανά άλλαξε το κλίμα, έγινε αρνητικό, πράγμα το οποίο με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα έχετε κάνει μπάχαλο στην κυβέρνηση, κύριε Υπουργέ μου.  Διότι αλλιώς, πώς ξανά άλλαξε το κλίμα και χειροτέρευσε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Εσείς χρησιμοποιείτε αυτή τη λέξη, η οποία είναι σίγουρα «πιασάρικη», δεν ανταποκρίνεται όμως στην πραγματικότητα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:   Να διαλέξω κάποια άλλη, που κατά τη γνώμη σας δεν είναι «πιασάρικη»;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   …είμαι ο πρώτος ο οποίος παραδέχθηκε και το έχω κάνει επανειλημμένα και δημοσίως, διότι εγώ θεωρώ ότι είμαστε σε μία κατάσταση όπου δεν χωράει να κρύβουμε ή να ωραιοποιούμε τα πράγματα, να παίζουμε παιχνιδάκια, είναι η ώρα της αλήθειας…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:   Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   …της απόλυτης αλήθειας, σε όλα τα θέματα.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:   Σε ποιους απευθύνεστε κύριε Υπουργέ;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Υπάρχουν και μέσα στο κυβερνητικό έργο κάποιες καθυστερήσεις, αυτό είναι αναμφισβήτητο, δεν υπάρχει θέμα.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Ποιες καθυστερήσεις είναι αυτές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:   Καθυστερήσεις ή συνειδητές… μήπως είναι ηθελημένες καθυστερήσεις, κύριε Υπουργέ;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:   Φόβος πολιτικού κόστους ας πούμε, υπάρχει;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:   Μήπως δεν πιστεύουν μερικοί ότι έτσι πρέπει να προχωρήσουν;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Ο καθένας έχει, μπορεί να έχει και τις δικές του απόψεις. Οι απόψεις πρέπει να εκφράζονται και ο Πρωθυπουργός είναι και ο πρώτος ο οποίος ενθαρρύνει το να εκφράζει ο καθένας την άποψή του, όσο διαφορετική και να είναι, αυτό όμως πρέπει να γίνεται μέσα στα όργανα, μέσα εκεί που πρέπει να συζητάμε ανοιχτά και μόλις παίρνει η κυβέρνηση κάποιες αποφάσεις, αυτές είναι και δεσμευτικές.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:   Πάντως, με συγχωρείτε, αυτή δεν είναι κυβέρνηση είναι σεμινάριο, δηλαδή αν μετρήσουμε τις συσκέψεις οι οποίες έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, θα είχε σωθεί η χώρα, αν αντί να κάνετε συσκέψεις κάνατε…

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Μα, κύριε Υπουργέ, είχατε Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:   Δεν το βλέπουμε αυτό, για να συνεχίσω τη σκέψη του κυρίου Μητρόπουλου, αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι συνέδριο, όπου ο καθένας λέει την άποψή του.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Σεμινάριο, σεμινάριο… το συνέδριο είναι ανοικτό.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Δε νομίζω ότι είναι κακό μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο να ανταλλάσσεις απόψεις.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Μα δε γίνεται μέσα στο όργανο, κύριε Υπουργέ. Είχατε Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα, αποφασίσατε το βασικό σχεδιασμό για το Μεσοπρόθεσμο.  Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα το Υπουργικό, την Τρίτη βγήκε ο κύριος Διαμαντίδης, διαφώνησε με την πολιτική για τα λιμάνια, βγήκε η κυρία Κατσέλη, διαφώνησε για άλλη πολιτική, ο κύριος Ρέπας είπε δεν εξετάζω -ο άνθρωπος που έχει τις ΔΕΚΟ, έτσι;- δεν εξετάζω θέμα πωλήσεων, δηλαδή θέλω να σας πω ότι την επόμενη ημέρα του Υπουργικού Συμβουλίου υπήρξαν τρεις διαφοροποιήσεις.  Ποια όργανα λέτε εσείς;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Και πάλι, οι αποφάσεις παίρνονται από την κυβέρνηση, είναι δεσμευτικές για όλους…

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Σωστά.  Και γιατί βγήκε ο κύριος Διαμαντίδης κι είπε μία άλλη άποψη;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Να το ρωτήσετε αυτό στον κύριο Διαμαντίδη, τον όποιο κύριο Διαμαντίδη.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Όχι, εγώ ρωτώ, τη λειτουργία της κυβέρνησης σας ρωτώ εγώ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:   Εγώ δεν σχολιάζω δημοσίως τι λέει ο ένας ή ο άλλος…

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:   Σωστά, για τη δουλειά της κυβέρνησης δεν θα μας πείτε όμως;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Το σέβομαι αυτό. Εγώ απλώς θα σας πω τη δική μου προσέγγιση. σχόλια ή έκφραση διαφορετικών απόψεων, οι οποίες είναι σημαντικές, μόνο από τη συζήτηση μεταξύ μας θα μπορέσουμε να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τις καλύτερες δυνατές λύσεις σε μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ναι, αλλά, κύριε Υπουργέ, ξέρετε, η Κυβέρνηση δεν είναι...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Γιατί βγαίνουν οι Υπουργοί δημοσίως και κάνουν και φωνάζουν και λένε ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, να υπάρχει συναίνεση, να υπάρχει ομοφωνία, διότι είναι ένα καράβι που φαίνεται ότι είναι ακυβέρνητο, ενώ ο καθένας λέει το μακρύ του και ο άλλος το κοντό του;  Την περασμένη εβδομάδα αυτά δεν είπαν και ο Λοβέρδος και η Διαμαντοπούλου και άλλοι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Εσείς που είστε στενότατος συνεργάτης του Παπανδρέου, τον βλέπετε κάθε ημέρα, πες του τα εκεί Υπουργέ μου.  Πείτε του, ας πούμε, ότι «Κύριε Πρόεδρε, δε δουλεύει το σύστημα έτσι».

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Ο Πρωθυπουργός δε χρειάζεται κανέναν να τα ψιθυρίζει αυτά...

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Όχι, δεν τα ψιθυρίζεις, να του τα πεις ευθέως.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  ...ο Πρωθυπουργός τα βλέπει, τα ακούει όλα ο ίδιος.  Σχηματίζει την άποψή του και κάνει όποια κίνηση χρειάζεται για την καλύτερη αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Πάντως, η εικόνα που βγάζετε προς τα έξω είναι μία εικόνα Κυβέρνησης που λειτουργεί όπως οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι. Δηλαδή, δεν υπάρχει, φαίνεται ότι δεν υπάρχει ισχυρή διεύθυνση, φαίνεται ότι ο καθένας μπορεί να λέει ατιμωρητί όποια άποψη θέλει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Δημοσίως.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Δημοσίως και ας είναι κόντρα σε αποφάσεις.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και εκτός κομματικών πλαισίων.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Και επειδή το σύστημα είναι Πρωθυπουργικοκεντρικό, τον τόνο πάντα τον δίνει ο Πρωθυπουργός.  Από τη στιγμή που δεν μπορεί να μαζέψει αυτήν την κατάσταση, η ευθύνη είναι δική του.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Νομίζω ότι ευθύνη έχει ο καθένας μας για τις πράξεις του, για το πώς χειρίζεται κάποια θέματα και ο Πρωθυπουργός, να το πω για άλλη μία φορά, χειρίζεται τα πράγματα με τον πλέον δημοκρατικό τρόπο, δίνει τη δυνατότητα σε όλους να εκφράσουν την άποψή τους και είναι σεβαστό αυτό. Πρόκειται για στελέχη με μεγάλη εμπειρία ο καθένας και στο δικό του τον τομέα, είναι σημαντικό να εκφράζει ο καθένας τις απόψεις του, πρέπει να βρίσκουμε συνολικές λύσεις, να συνεννοούμαστε. Αυτό γίνεται. Εάν υπάρχουν παραφωνίες και δημοσίως και συμβάλλουν σε μία εικόνα, την οποία εσείς περιγράψατε, αυτό βεβαίως δεν είναι θετικό.  Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σε αυτόν τον τομέα και πιστέψτε με όλες οι απαραίτητες κινήσεις και όλες οι απαραίτητες προσπάθειες, από τον καθένα μας, γίνονται και γίνονται καθημερινά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ναι, αλλά αν πάει στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, έχουμε τελειώσει, έτσι;  Δηλαδή έχει...

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και δεν υπάρχει και χρόνος πια, έτσι;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Δε γίνεται.  Εάν πάει έτσι.  «ίσως» ο ένας, «μπορεί» ο άλλος, «διαφωνώ» ο τρίτος, «θα δούμε» ο τέταρτος, «ίσως» ο πέμπτος, «μπορεί και ναι, μπορεί και όχι» ο έκτος...

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Μα, οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι στη διακριτική ευχέρεια των Υπουργών.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  ...έχει λήξει.  Όταν δηλαδή βγαίνει ο Σουηδός και σου λέει «Θα πιεις το φάρμακο που σου έχω συνταγογραφήσει», αυτή ήταν φοβερή δήλωση.  «Οι Έλληνες θα πιουν το φάρμακο που τους έχουμε συνταγογραφήσει» είπε ο Σουηδός.  Εγώ αρρωσταίνω όταν το ακούω αυτό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Μα πριν από λίγους μήνες δε έλεγαν ότι μας έδωσαν λάθος φάρμακο;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Δεν έχει σημασία.  Θα το πιεις, θες δε θες.  Όταν σου λέει ο άλλος τελειώνει ο χρόνος, δεν το καταλαβαίνουν οι Έλληνες.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Ληγμένο ήταν το φάρμακο.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ληγμένο ήταν το φάρμακο.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Να ρωτήσω εγώ κάτι.  Γιατί έχετε εξοργίσει τόσο πολύ τους βουλευτές και έγινε τόσο μεγάλη φασαρία χθες και αναμένονται σήμερα δηλώσεις και ζητείται από σας κάποια διόρθωση;  Τί ακριβώς έχει γίνει;  Έχετε πατήσει κάποια νάρκη;

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Για τη θητεία και τα αυτοκίνητα.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Έχετε πατήσει καμία βόμβα;  Καμία νάρκη;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Να πω πρώτα απ' όλα ότι εγώ δεν έχω γίνει αποδέκτης κάποιων διαμαρτυριών.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ε, τώρα, άμα λέει ο Μητρόπουλος, ξέρει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αλλά τέλος πάντων, πολύ ευχαρίστως, και με αυτή την ευκαιρία να διευκρινίσω τί ακριβώς είπα, διότι το συνηθίζουμε εδώ, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και στο δημόσιο διάλογο, κάποια πράγματα να τα μεγαλοποιούμε ή να τα παρουσιάζουμε με διαφορετικό τρόπο, χωρίς να θέλω να πω ότι ό,τι έχω πει δεν ισχύει.  Είναι απόψεις τις οποίες έχω εκφράσει και στο παρελθόν.  Εγώ ξεκινάω από το εξής πολύ απλό σημείο, και νομίζω το βλέπουμε και αυτό με όλες αυτές τις κινητοποιήσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες και από τους Έλληνες πολίτες: υπάρχει μία δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στον πολιτικό γενικά και στο Βουλευτή.  Λοιπόν, εγώ εδώ είπα το εξής, από εκεί ξεκινάω.  Πιστεύω ότι πρέπει να σπάσει αυτή η εικόνα του πολιτικού, του Βουλευτή, ως καθεστώτος, ως κατεστημένου, για να ανακτήσει η πολιτική ζωή και ο πολιτικός πάλι την απαραίτητη αξιοπιστία του.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Ένα λεπτό, εσείς όμως δεν είστε Βουλευτής, δεν είστε εκλεγμένος.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αυτό είναι ακριβώς το δεύτερο που θέλω να πω, το οποίο το τόνισα και χθες όταν είπα ξέρω ότι πολλοί, αμέσως, θα με κατηγορήσουν και μπορεί και με το δίκιο τους, τί λέει τώρα ο Δρούτσας, έχει αυτή την πολυτέλεια...

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Δεν είναι φάουλ όμως κάποιος που βρίσκεται στη θέση του ελέω Πρωθυπουργού και όχι λαϊκής ετυμηγορίας να κρίνει τους άλλους;  Δηλαδή οι Βουλευτές έχουν εκλεγεί, έχουν διεκδικήσει το σταυρό, μπορούν να καταψηφιστούν.  Εσείς είστε υπεράνω όλων αυτών.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Να πω και γι' αυτό.  Διότι το επόμενο που είπα κι εγώ χθες όταν έκανα αυτές τις δηλώσεις, ήταν ότι σέβομαι απολύτως τον κάθε Βουλευτή ο οποίος εκλέγεται και ο οποίος έχει το θάρρος, και χρειάζεται μεγάλο θάρρος να εκτίθεσαι καθημερινά στη δημόσια κρίση και ιδιαίτερα στην Περιφέρεια...

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Δε μας είπατε τί σπάει, πώς σπάει το κατεστημένο, αυτό δεν έχουμε πει ακόμα.  Τί είπατε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εγώ νομίζω είναι σημαντικό να το διευκρινίσω αυτό, διότι να καταλάβει ο καθένας το πνεύμα με το οποίο είπα κάποια πράγματα, διότι νομίζω τότε διαλύονται όλες οι παρεξηγήσεις. Είπα ότι σέβομαι τον κάθε Βουλευτή διότι θέλει θάρρος, ιδιαίτερα σ' αυτή την περίοδο όπου έχει κληθεί ο κάθε Βουλευτής, ιδιαίτερα της δικής μας παράταξης, να υπερασπιστεί δύσκολα μέτρα απέναντι και στο δικό του τον ψηφοφόρο. Λοιπόν, πώς μπορείς τώρα να σπάσεις αυτή την εικόνα του βουλευτή, του πολιτικού ως κατεστημένου; Και είπα κάποιες απόψεις, όπως ότι αυτό είναι μια έκτακτη περίπτωση, αυτή τη στιγμή, θέλουμε και έκτακτα μέτρα.  Λέω λοιπόν, δύο θητείες για κάθε βουλευτή, μετά από τη δεύτερη θητεία υποχρεωτικά ένα διάλειμμα.  Δε λέω ότι δε μπορείς μετά να ξανακατέβεις για να εκλεγείς. Να μεσολαβήσει ένα διάλειμμα, ώστε να σπάσεις αυτή την εικόνα ότι είσαι κατεστημένο, ότι είσαι καθεστώς.  Δεύτερον, είπα, είσαι μέλος της Κυβέρνησης;  Λοιπόν, εδώ θα αποποιηθείς της βουλευτικής σου ιδιότητας για την περίοδο αυτή που είσαι μέλος της Κυβέρνησης. Γιατί;  Ώστε η Βουλή, ο βουλευτής, οι βουλευτές να ελέγχουν την Κυβέρνηση.  Δεν μπορείς λοιπόν να ελέγχεις τον εαυτό σου.  Αυτό είπα, και αυτό θα ήταν ένα μέτρο το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στο να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας.  Και αυτά...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Και μετά ξαναγύρισε ο αριθμός των Βουλευτών; Το είπατε αυτό;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αυτό δεν το έχω πει εγώ, αλλά εγώ είπα...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Εσείς τι πιστεύετε γι' αυτό;  Γιατί δεν τους κάνετε 200 τους Βουλευτές αντί για 300;

(...):  Το είχε προτείνει ο κύριος Ρέππας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Και άλλοι.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και η κυρία Μπακογιάννη, νομίζω στη συνεδρίαση χθες.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εγώ πιστεύω ότι ό,τι μπορεί να συμβάλει σ' αυτό το στόχο της επανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, αξίζει να το εξετάσουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Και με τα αμάξια, τί έγινε;  Πώς προέκυψε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και μάλιστα είπα και λέω ότι χρειάζονται και έντονοι συμβολισμοί.  Λοιπόν, μέσα σ' αυτή την κουβέντα που είχα χθες, τέτοιου τύπου, είπε κάποιος από τους συνομιλητές μου, να κοπούν και τα αυτοκίνητα των Βουλευτών. Και είπα ότι εάν αυτό μπορεί να είναι μια συμβολική κίνηση, η οποία θα συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση που είπα, να το δούμε κι αυτό, αλλά ταυτόχρονα τόνισα ότι βεβαίως ο Βουλευτής πρέπει να έχει στη διάθεσή του όποιο εργαλείο και όποιο μέσο χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά του.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Για τους βουλευτές της επαρχίας όμως, το αυτοκίνητο είναι εργαλείο, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βέβαια.  Για άλλη μία φορά, εγώ δεν είπα κόψτε τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Εγώ είπα, μέσα στην συζήτηση, όταν ετέθη αυτό το θέμα, ότι εάν ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να συμβάλει σ' αυτή την κατεύθυνση που είπα, της επανάκτησης της αξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου, να το εξετάσουμε, τονίζοντας όμως ότι πρέπει ο βουλευτής να έχει ό,τι χρειάζεται.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Εσείς όμως είστε Υπουργός, δεν είστε σχολιαστής.  Πρέπει να παίρνετε αποφάσεις. Εδώ και αρκετά χρόνια και ο Πρωθυπουργός και κορυφαίοι Υπουργοί έχουν συνδέσει τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.  Το ακούμε εδώ και ένα χρόνο.  Ο εκλογικός νόμος είναι έτοιμος, σε επίπεδο ρεπορτάζ το λέμε αυτό, είναι έτοιμος.  Έχει κατατεθεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, που είχε συγκροτήσει ο κύριος Ραγκούσης, το σχέδιο. Και εν πάση περιπτώσει δεν κατατίθεται, γιατί υποτίθεται ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Εντάξει, δεν είναι κακό να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Ναι, αλλά δεν κατατίθεται όμως.  Δηλαδή, αυτό που είναι ενοχλητικό είναι ότι οι περισσότεροι Υπουργοί είναι περισσότερο σχολιαστές παρά παίρνουν αποφάσεις.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Επειδή βλέπω εδώ, και αυτά δημιουργούν παρεξηγήσεις, δεν έχω πει όποιος είναι μέλος της Κυβέρνησης να παραιτείται από τη βουλευτική ιδιότητα.  Αποποιείται της βουλευτικής του ιδιότητας για αυτό το χρονικό διάστημα που είναι βουλευτής.  Επιστρέφει μετά ως βουλευτής, εάν φύγει από την κυβέρνηση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Να αναστέλλεται.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Να αναστέλλεται, όπως θέλετε. Αλλά δεν παραιτείται. Μη δημιουργούμε παρεξηγήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Κύριε Υπουργέ, συγνώμη που το λέω, μην παρεξηγηθείτε κιόλας.  Θα τα πάρει κανείς στο κρανίο, κανείς από τους Βουλευτές, και θα πει ότι είσαστε κηπουρός.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν έχω καμία σχέση με την κηπουρική εγώ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ναι, γιατί συνάδελφοί σας λένε ότι ο Παπανδρέου βάζει και κηπουρούς ως Υπουργούς.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πάντως δεν ξέρω κανέναν της κυβέρνησης, ο οποίος να ήταν κηπουρός ή να έχει ασχοληθεί με την κηπουρική.

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Πάντως το 50% της Κυβέρνησης...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Πώς αισθάνεστε θέλω να πω, μ' αυτό το χαρακτηρισμό; 

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Μα πώς να αισθάνεται; Τα περισσότερα κρίσιμα Υπουργεία τα έχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι βουλευτές αυτή τη στιγμή. Ένα-ένα να τα πάρουμε.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Και κάποιοι λένε ότι...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Να ακούσουμε πώς αισθάνεται ο κύριος Δρούτσας;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Εγώ αισθάνομαι μια πολύ μεγάλη ευθύνη γι' αυτό το έργο το οποίο μου έχει ανατεθεί.  Νομίζω ο καθένας μας, ο οποίος είναι μέλος αυτής της Κυβέρνησης, αισθάνεται αυτό το μεγάλο βάρος και τη μεγάλη ευθύνη. Επικεντρωνόμαστε όλοι μας σ' αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να συνεχίσουμε και όποιο σχόλιο υπάρχει πρέπει να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο.  Πολλές φορές είναι και πολύ ελκυστικό και για τον δημοσιογραφικό κόσμο να μπαίνουμε σε τέτοιου είδους συζητήσεις.  Αλλά…

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Δεν τα λέμε εμείς, ο κύριος Φλωρίδης είπε για τους κηπουρούς.  Σας θυμίζω ότι ο κύριος Γερουλάνος πριν από δύο εβδομάδες είπε μάλιστα ότι ο Φλωρίδης πάντως δεν είναι γεννημένος Υπουργός, εννοώντας ότι...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Νομίζω ότι ο κύριος Γερουλάνος είπε μια πραγματικότητα, ένα γεγονός, δεν είπε τίποτα ο άνθρωπος το οποίο να είναι...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ναι, ναι.  Όχι, απλώς λέω ότι έχει ξεκινήσει μια συζήτηση ήδη επ' αυτού.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως και καλό είναι να υπάρχουν συζητήσεις...

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Έχετε αρχίσει και πλακώνεστε, Υπουργέ μου, μεταξύ σας, δυστυχώς.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Δεν πλακωνόμαστε καθόλου, αυτά είναι…

Τ. ΠΑΠΠΑΣ:  Αυτά είναι συμπτώματα εκθετικά.  Παρατηρούνται στο τέλος της δεύτερης τετραετίας μιας κυβέρνησης. Και είναι και ειδικές οι συνθήκες, εντάξει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Για βοηθήστε μας, ανασχηματισμός θα γίνει;  Δώστε μας και καμιά είδηση.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Για αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρωθυπουργό.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Επειδή είναι δύσκολο, ρωτάμε εσάς, κάτι θα ξέρετε παραπάνω.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Πάντως είπατε πριν ότι υπάρχουν δυσλειτουργίες στο κυβερνητικό σχήμα.  Υπάρχουν.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αλίμονο τώρα. Ξέρω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις εάν πεις όχι, δεν υπάρχουν δυσλειτουργίες, τότε είσαι από άλλο πλανήτη, αλλά εάν πεις ναι, υπάρχουν δυσλειτουργίες, αρχίζει αμέσως αυτή η συζήτηση. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρό τρόπο, όλοι μας όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε την κρισιμότητα της κατάστασης, όλοι ωριμάζουμε, αν θέλετε. Όπως είπα και πριν, ήρθε η ώρα της απόλυτης αλήθειας για όλους μας.  Ήρθε η ώρα της απόλυτης ευθύνης για όλους μας.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Γιατί πιο πριν, όταν πήγε ο Πρωθυπουργός στο Καστελόριζο δεν ήταν ώρα της ευθύνης για την κυβέρνησή σας;  Ένα χρόνο μετά είναι;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Βεβαίως.  Θα σας πω, κύριε Μητρόπουλε, ότι βλέπουμε από κάποιες εξελίξεις και πώς λειτουργούν κάποιοι και πώς αντιδρούν. Προφανώς δεν είχαν διαπιστώσει όλοι την κρισιμότητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι; Συγνώμη, για να καταλάβω. Σε ποιους χώρους αναφέρεστε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όλο τον πολιτικό κόσμο, όλη μας την κοινωνία...

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Αυτές οι γενικεύσεις είναι, δεν είναι σοβαρή πολιτική προσέγγιση. Συγνώμη.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Μα σας παρακαλώ, είναι με ειλικρίνεια, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Δε μπορείς να κάνεις γενίκευση. Δε μπορεί να έχει την ίδια ευθύνη ο απλός πολίτης ή το μέλος ενός κόμματος που δεν έχει κυβερνήσει ποτέ.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Όταν λέτε «όλους» τι εννοείτε;  Σε Υπουργούς μιλάτε, απευθύνεστε;  Σε τι;  Εσείς κυβερνάτε.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όλος ο πολιτικός κόσμος και η ελληνική κοινωνία, τα ΜΜΕ, όλοι πρέπει να σταθούμε πλέον στο ύψος των περιστάσεων, να δείξουμε υπευθυνότητα, όλοι μας και να μην εστιάζουμε την προσοχή μας πάνω σε τέτοιου είδους φαινόμενα, να εστιάζουμε την προσοχή μας στο απόλυτα δύσκολο έργο το οποίο πρέπει όλοι μας να φέρουμε εις πέρας.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Δηλαδή να υποθέσω, κύριε Δρούτσα, ότι η Κυβέρνηση επειδή έκανε ένα χρόνο να διορίσει διοικητές στα νοσοκομεία και οκτώ μήνες το διοικητή του ΙΚΑ, δεν είχε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος. Είμαι ο πρώτος ο οποίος παραδέχεται ότι έχουν υπάρξει και δυσλειτουργίες.  Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά.  Μαθαίνουμε.  Θα μου πείτε τώρα, σε μια κρίση θα αρχίσεις να μαθαίνεις;

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Μα σε μια οικονομία που έχει μείον 4,5% ύφεση λέτε ότι μαθαίνετε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Είναι έκτακτες καταστάσεις αυτές.  Μην ξεχνάμε, είναι τεράστια τα προβλήματα, μην ξεχνάμε ότι και η Ελληνική Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί άμεσα, πατώντας ένα κουμπί να υλοποιηθούν πολιτικές αποφάσεις, όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ:  Είναι θέμα ταμπού για σας η συμμετοχή τεχνοκρατών στο κυβερνητικό σχήμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Όποιος μπορεί και ό,τι μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, θα πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα.  Εγώ προσωπικά δεν αποκλείω τίποτα.  Ό,τι μπορεί να βοηθήσει, όποιος μπορεί να βοηθήσει, καλοδεχούμενος. Και να πω ένα τελευταίο αν μου επιτρέπετε. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του. Δε χρειάζονται ούτε αξιώματα, ούτε τίτλοι, ούτε ταμπελίτσες, για να μπορέσει ο καθένας και με την εμπειρία του να συμβάλει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Πάντως είναι το δεύτερο θέμα στο οποίο διαφωνείτε με τον κύριο Πάγκαλο. Το πρώτο ήταν, αν διάβασα καλά κάποιες δηλώσεις σας, και για τους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα, τους οποίους εσείς, και κατά τη γνώμη μου ορθώς, τους ονομάζετε ένα αυθεντικό κίνημα, ιδιαίτερα της νεολαίας κ.λπ., ο κύριος Πάγκαλος είπε τελείως διαφορετικά πράγματα, και είναι το δεύτερο θέμα, οι τεχνοκράτες.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και πάλι εγώ θα μου επιτρέψετε να εκφράζω πάντα τη δική μου την άποψη. Για το «Κίνημα του Συντάγματος» είπα το εξής απλό, ότι όσο πραγματικά παραμένει αυτό ένα αυθεντικό κίνημα, το οποίο δεν καθοδηγείται από κομματικές σημαίες δεν έχει κομματικά χρώματα ή ο,τιδήποτε, είναι νομίζω κάτι το οποίο είναι και υγιές, αν θέλετε. Εκφράζουν αυτοί οι άνθρωποι, πιστεύω, μια αγανάκτηση για την κατάσταση στη χώρα, βεβαίως και τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί και μπορεί και για τα μέτρα τα οποία μπορεί να χρειαστούν στο μέλλον...

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο για σας όμως, κύριε Δρούτσα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Αλλά νομίζω ότι εκφράζουν και αυτή την βούληση, την επιθυμία να γίνουν οι απαραίτητες μεγάλες αλλαγές...

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Πάντως θα μας τρελάνετε και εσείς και ο Παπανδρέου. Αυτοί που είναι μαζεμένοι εκεί κάτω, εσάς και εμάς βρίζουν.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Και μουτζώνουν κιόλας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Το σύστημα και τους δημοσιογράφους.

Δ. ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:  Γιατί είμαστε μέρος του συστήματος και…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Ευχαριστούμε πολύ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Πρέπει να αλλάξει το σύστημα και αν ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να συμβάλλει στις απαραίτητες αλλαγές, θα πρέπει να το βοηθήσουμε.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Καλημέρα σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:  Και εγώ σας ευχαριστώ.

30 Μαΐου, 2011