Βασικά σημεία:
• [για το σεισμό στην Ιαπωνία:] Έχουμε εκφράσει με τον πλέον επίσημο τρόπο την αλληλεγγύη της Ελλάδας. Δυστυχώς, έχουμε κι εμείς τις δικές μας πικρές εμπειρίες από τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα και έχουμε προσφέρει τις υπηρεσίες που έχουμε και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας όταν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο και σκόπιμο, τότε βεβαίως κι εμείς να συμβάλουμε.
• [για τα αποτελέσματα της έκτακτης συνόδου κορυφής του Eurogroup:] Πραγματικά είναι ένα είδος ασπίδας για το άμεσο μέλλον, ώστε το βάρος που έχει πέσει στην Ελλάδα λιγάκι να μπορέσουμε να το απαλύνουμε. Και να δώσουμε με αυτόν τον τρόπο και το απαραίτητο πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, ότι η Ελλάδα έχει μία βιώσιμη οικονομία, ότι πάει καλά, και ο στόχος όπως πάντα είναι να μπορέσει η Ελλάδα σύντομα να βγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό, ώστε να σταθεί πάλι στα δικά της τα πόδια.
• [για τα αποτελέσματα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Β. Αφρική:] Για εμάς ως Ελλάδα αυτό είναι ύψιστη αρχή, η όποια δράση, η όποια απόφαση που θα παρθεί, θα πρέπει να έχει την πλήρη νομιμοποίηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρέπει η διεθνής κοινότητα σε αυτά τα θέματα, πραγματικά να διατηρήσουμε την ενιαία φωνή την οποία έχουμε έως τώρα.
• Εμείς έχουμε πει και ως Ελλάδα ότι θα πρέπει σε όλες αυτές τις δράσεις και οι χώρες της περιοχής του αραβικού κόσμου να είναι όχι μόνο σύμφωνες αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτές τις αποφάσεις και την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, διότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η περιοχή και ο αραβικός κόσμος να μην έχουν την αίσθηση ότι έρχεται πάλι η Δύση να επιβάλλει κάποια πράγματα.
• [για τις δηλώσεις Νταβούτογλου περί άρσης casus belli έναντι μη επέκτασης χωρικών υδάτων:] Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και το ξέρει η τουρκική πλευρά και το έχουμε πει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν μπορείς να έχεις ένα casus belli από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά να ζητάς να άρεις το δικαίωμά σου, το οποίο απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες, από το διεθνές δίκαιο. Πλήρης σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αυτό είναι το απόλυτο πλαίσιο των συνομιλιών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα, Υπουργό Εξωτερικών, καλώς ήλθατε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρακολουθείτε κι εσείς φαντάζομαι τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνία, έχει ζητηθεί βοήθεια και από τη χώρα μας;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην Ιαπωνία. Πρώτα απ’ όλα, βεβαίως, έχουμε εκφράσει και με τον πλέον επίσημο τρόπο την αλληλεγγύη της Ελλάδας, του ελληνικού λαού προς το λαό της Ιαπωνίας και βεβαίως έχουμε προσφέρει και εμείς την βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε. Δυστυχώς, έχουμε κι εμείς τις δικές μας εμπειρίες, πικρές εμπειρίες από τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα και έχουμε προσφέρει τις δικές μας υπηρεσίες, τις ειδικές δυνάμεις που έχουμε και περιμένουμε από την Κυβέρνηση της Ιαπωνίας όταν κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο και σκόπιμο, τότε βεβαίως κι εμείς να συμβάλουμε με τις δικές μας δυνάμεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε τώρα στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ουσιαστικά για τη χώρα μας χαλάρωσαν οι όροι δανεισμού. Έχουμε μία ασπίδα προστασίας για το άμεσο διάστημα, ουσιαστικά από τις αγορές, μετά από αυτά που προέκυψαν;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ακριβώς αυτός ήταν και ο στόχος της όλης διαπραγμάτευσης, γι’ αυτό μπορούμε και να πούμε ότι ως Ελλάδα μπορούμε και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι. Κανένας δε θριαμβολογεί, παρακαλώ, αυτό απλώς για να το ξεκαθαρίσω, διότι ακούμε πολλά. Δε θριαμβολογεί η Κυβέρνηση, λέει με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα όπως πάντα πώς ήταν τα πράγματα, πώς είναι τα πράγματα, ποιό είναι το αποτέλεσμα, και όπως είπατε κι εσείς η ίδια, πραγματικά είναι ένα είδος ασπίδας, εάν θέλετε, για το άμεσο μέλλον, για τα επόμενα χρόνια, ώστε το βάρος που έχει πέσει πάνω στην Ελλάδα λιγάκι να μπορέσουμε αυτό να το απαλύνουμε, αν θέλετε, και να δώσουμε με αυτόν τον τρόπο και το απαραίτητο πειστικό μήνυμα στις διεθνείς αγορές, ότι η Ελλάδα έχει μία βιώσιμη οικονομία, ότι πάει καλά, και ο στόχος όπως πάντα είναι, αυτό ήταν από την αρχή, ο στόχος και της διαπραγμάτευσης για τα αποτελέσματα, να μπορέσει η Ελλάδα σύντομα να πείσει τις διεθνείς αγορές και να βγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό, ώστε να σταθεί πάλι στα δικά της τα πόδια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συναντήσατε αρκετές δυσκολίες σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, ήταν σκληρές και το παρασκήνιο βεβαίως μεγάλο. Είδαμε ότι για την Ιρλανδία που επέμεναν σε κάποια ζητήματα, το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο καλό ούτε ευνοϊκό.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η διαπραγμάτευση ήταν όντως και δύσκολη και σκληρή. Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα τα λόγια, αλλά οπωσδήποτε ήταν ένας αγώνας ο οποίος δόθηκε και ένας αγώνας δρόμου, αν θέλετε. Η Ιρλανδία, που αναφέρατε, οπωσδήποτε κι εκείνη μπήκε στον στίβο της διαπραγμάτευσης με τα δικά της τα θέματα, τις δικές της τις προσεγγίσεις, αλλά θα ήθελα να τονίσω και αυτό το οποίο μπορεί να μην έχει περάσει ακόμα προς τα έξω τόσο ξεκάθαρα, να μην είναι γνωστό ότι η Ελλάδα πήρε αυτά που πήρε, σημαντικά πράγματα - και ευχαρίστως να δούμε λίγο και τις λεπτομέρειες αν θέλετε, το τί ήταν το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων - η Ελλάδα όμως πήρε ό,τι πήρε επειδή ήταν αξιόπιστη και επειδή όλοι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και πρώτα απ’ όλα οι μεγάλες χώρες, Γαλλία, Γερμανία, ακόμα και η κυρία Μέρκελ αναγνώρισε ρητά ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή, είναι αξιόπιστη, έχει κάνει πράγματα με σοβαρότητα, με υπευθυνότητα και γι’ αυτό αξίζει αυτή, αν θέλετε –και χρησιμοποιήθηκε κι αυτή η λέξη– την επιβράβευση. Είναι και μια επιβράβευση για την Ελλάδα, ενώ για την Ιρλανδία, χωρίς τώρα να λέω πολλά, τί ειπώθηκε, δεν είναι κι αυτό σωστό, αλλά για την Ιρλανδία το πνεύμα ήταν «δεν έχουμε δει ακόμα από εσάς τα απαραίτητα αποτελέσματα να δούμε πώς θα το πάτε, άρα με αυτά που απαιτείτε, λιγάκι θέλει παραπάνω χρόνο».
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήταν και η επιμονή, βεβαίως, των Ιρλανδών στο θέμα του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων που δεν έκαναν πίσω και αυτοί εκεί.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι κι αυτό το θέμα, ένα θέμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση βεβαίως με την Ελλάδα. Όπως ξέρουμε, και είναι σαφές αυτό, αυτονόητο, η κάθε χώρα έχει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα τα οποία θα προσπαθήσει βεβαίως να υπερασπιστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κρίνετε ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ο προθάλαμος για ένα μεγαλύτερο βήμα συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση η δημοσιονομική συνεργασία σε αυτό που αποφασίστηκε προχθές;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οπωσδήποτε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, και αυτό νομίζω είναι σαφές, όταν μιλάμε για ένα ενιαίο νόμισμα, τότε πρέπει να υπάρχουν και οι απαραίτητοι κανόνες λειτουργίας για να μπορέσεις να στηρίξεις αυτό το ενιαίο νόμισμα και το τονίζουμε για άλλη μία φορά, δεν ήταν μόνο η λεγόμενη ελληνική κρίση. Η Ελλάδα ήταν σίγουρα και η αφορμή για τους ευρωπαίους εταίρους μας, για όλα τα μέλη του λεγομένου Eurogroup, της Ευρωζώνης, να διαπιστώσουν, να καταλάβουν ότι το θέμα είναι η στήριξη του Ευρώ. Όταν μία χώρα είναι σε κρίση, υπάρχει επίθεση απέναντι σε μία χώρα, είναι επίθεση, είναι κρίση για το ενιαίο νόμισμα, για το Ευρώ μας και πρέπει να το αποκαλούμε έτσι «το Ευρώ μας». Είναι το κοινό μας νόμισμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει και ζήτημα με το αντάλλαγμα ουσιαστικά που μας έχει ζητηθεί, γιατί τίθενται πλέον πολύ αυστηροί κανόνες, δημοσιονομικής πειθαρχίας, τους οποίους θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά και να μην παρεκκλίνουμε. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο μέλλον.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και αυτό να το ξεκαθαρίσουμε και ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα να το διευκρινίσω και αυτό, διότι και εδώ πάλι πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται, πολλά θα ειπωθούν, πολλά θα γραφτούν για ανταλλάγματα κ.λπ. Η Ελλάδα σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν έδωσε τίποτα παραπάνω απ’ ό,τι ήδη είχε δεσμευθεί και είναι δεσμευμένη από την αρχή, από το πρόγραμμα που έχουμε υποβάλλει και υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους μας και τη λεγόμενη Τρόικα. Δεν έδωσε η Ελλάδα τίποτα παραπάνω. Ό,τι ειπώθηκε ως δέσμευση, δήθεν δέσμευση, είναι απλώς μία επανάληψη αυτών των δεσμεύσεων που η Ελλάδα έχει αποφασίσει και από μόνη της και περιέχονται στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όμως, αυτές οι δεσμεύσεις.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, όσο χρειάζεται, όσο είναι η διάρκεια αυτού του προγράμματος, αλλά δεν είναι τίποτα παραπάνω απ' ό,τι έχουμε ήδη δεσμευθεί. Να το πω με απλά λόγια: Όχι νέα μέτρα, όχι νέο πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει σε οποιαδήποτε μέτρα. Είναι το πρόγραμμα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανοίγετε τώρα μεγάλη συζήτηση, πάντως.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...το πρόγραμμα το οποίο είναι στο τραπέζι, το οποίο εξειδικεύεται, όπως γνωρίζουμε όλοι μας, αλλά δεν τίθεται θέμα νέου προγράμματος, νέων δεσμεύσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το ίδιο ισχύει, αν μου επιτρέπετε, και γι’ αυτή τη δέσμευση για αποκρατικοποιήσεις, για αξιοποίηση του δημοσίου πλούτου...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι εύκολο να γίνουν όλα αυτά; Κάποιοι λένε ότι δεν είναι υλοποιήσιμοι όλοι αυτοί οι στόχοι.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι τώρα το μεγάλο στοίχημα, είναι η πρόκληση για όλους μας. Τώρα, να βγαίνεις από την αρχή και να λες, δεν είναι υλοποιήσιμο κάτι, δεν είναι ρεαλιστικό, ας αφήσουμε, ας δώσουμε σε όλη αυτή την προσπάθεια την απαραίτητη ευκαιρία. Αυτό ισχύει για την ίδια την Κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει πλέον να επικεντρώσει την προσοχή της και τις προσπάθειες, ακριβώς, στην υλοποίηση αυτού του προγράμματος και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα. Αυτό ισχύει, παρακαλώ, και αυτό πάρτε το και ως έκκληση αν θέλετε προς την αντιπολίτευση, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να δείξουν και αυτά την απαραίτητη υπευθυνότητα, να μην ακούμε μόνο μηδενισμούς, να μην ακούμε μόνο κριτική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην πράξη θα κριθούν όλα, έχετε απόλυτο δίκιο.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η κριτική πάντα ευπρόσδεκτη, αλλά μη δημιουργούμε εδώ μία εικόνα η οποία δείχνει ότι πάμε στην καταστροφή, ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αν μου επιτρέπετε, ένα τελευταίο. Η έκκληση απευθύνεται βεβαίως και στον κάθε συμπολίτη μας, αν μου επιτρέπετε. Στον κάθε συμπολίτη μας ο οποίος βεβαίως ήδη έχει κάνει ιδιαίτερες θυσίες, αναμφισβήτητα, και η επιτυχία, θα μου επιτρέψετε να πω, η επιτυχία αυτής της διαπραγμάτευσης ήταν αποτέλεσμα αυτών των θυσιών του ελληνικού λαού. Μας έδωσε την απαραίτητη αξιοπιστία και όπως σας είπα, αναγνωρίστηκε αυτό από όλους και μίλησαν όλοι και για μια επιβράβευση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού. Άρα, η έκκλησή μου πηγαίνει και προς κάθε συμπολίτη, πραγματικά να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια, να συνεχίσει την στήριξη, να συνεχίσει με την πίστη του προς την προσπάθεια την οποία καταβάλλει η Κυβέρνηση, ολόκληρη η Ελλάδα να δώσει αυτή την απαραίτητη στήριξη και να αλλάξουμε όπου χρειάζεται και νοοτροπίες οι οποίες μας οδήγησαν ως τώρα, δυστυχώς, σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν όλα αυτά, να επιστρέψουμε τώρα...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, είναι μια μεγάλη προσπάθεια δεν είναι εύκολο, δεν είναι αυτονόητο, αλλά δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να λέμε εκ των προτέρων, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Όλοι μαζί θα πρέπει να προσπαθήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Στην ατζέντα, τώρα, του Υπουργείου Εξωτερικών. Θέλω να μου πείτε αν είστε ικανοποιημένος από τη στάση που έχει τηρήσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα της Λιβύης και τί περιμένετε εσείς για το μέλλον.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, το έχουμε πει και αυτό, οι εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική αλλά ιδιαίτερα τώρα, τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, στη Λιβύη, είπαμε ότι είναι και μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει το πρόσωπό της, να δείξει ότι μπορεί να συμβάλει, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμεσή της περιοχή. Δε σας κρύβω ότι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε 27 κράτη - μέλη, βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφορετικά συμφέροντα, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τα οποία συμφέροντα και οι διαφορετικές απόψεις έδειξαν για άλλη μία φορά ότι όταν πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέτοιου είδους θέματα να πάρει άμεσες αποφασιστικές αποφάσεις, δυσκολευόμαστε λίγο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπουμε πάντως ότι ο στρατός του Καντάφι έχει ανακαταλάβει κάποιες πόλεις τις οποίες κρατούσαν οι αντάρτες μέχρι στιγμής. Σας ανησυχεί αυτό για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και τί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει; Ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, εμείς δυστυχώς επειδή είμαστε και μέλος της άμεσης περιοχής, γνωρίζουμε τα πράγματα κάπως καλύτερα από πολλές άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρακολουθούμε τα πράγματα στενά, το είχαμε επισημάνει αυτό, στις τελευταίες συναντήσεις υπήρξε μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και την επόμενη ημέρα οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων συζήτησαν γι’ αυτό το θέμα κι εμείς στη δική μας την παρέμβαση επισημάναμε, ακριβώς, αυτό τον κίνδυνο ότι θα μπορούσαν οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι πάλι να πάρουν το πάνω χέρι αν θέλετε ή να προχωρήσουν περισσότερο και να μην έχει ο Καντάφι και το καθεστώς του αυτή την πίεση, να μην αισθάνεται αυτή την πίεση, να κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή την οποία επιθυμούμε ως διεθνής κοινότητα, διότι μην ξεχνάμε και η Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό να το τονίσουμε, ομόφωνα είπε και ξεκάθαρα είπε ότι το τέλος του καθεστώτος Καντάφι έφτασε και έκανε έκκληση προς τον Καντάφι και το καθεστώς του άμεσα να φύγουν από τη Λιβύη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς όμως θα το πετύχει αυτό; Εννοώ, θα ήταν λάθος να επιβληθεί ζώνη εναέριου αποκλεισμού; Κάποιες χώρες συμφωνούν, κάποιες διαφωνούν με αυτή την προσέγγιση.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, πρέπει και εδώ να είμαστε ρεαλιστές και πρώτα από όλα και η Ελλάδα ως χώρα της άμεσης περιοχής, της άμεσης γειτονιάς, πρέπει κι εμείς να βλέπουμε τα πράγματα με ιδιαίτερο ρεαλισμό. Αυτό το “No Flying Zone” όπως το αποκαλούμε δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οι στρατιωτικοί μπορούν αυτό βεβαίως να το εξηγήσουν πολύ καλύτερα από εμένα, αλλά οι εξηγήσεις που μας έχουν δοθεί και όπως μας τα έχουν παρουσιάσει, αυτό είναι μία πραγματική στρατιωτική επιχείρηση και επέμβαση η οποία θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Γι’ αυτό βλέπετε ότι υπάρχει και αυτή η διστακτικότητα από πλευράς κάποιων χωρών και είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε με μεγάλη προσοχή. Αυτό που όμως πρέπει να τονίσουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαφωνούν πάντως, Ρώσοι και Κινέζοι διαφωνούν, είναι αντίθετοι προς αυτό.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Διαφωνούν και αυτό ήθελα να τονίσω. Πρώτα από όλα και για εμάς ως Ελλάδα αυτό είναι ύψιστη αρχή, η όποια δράση, η όποια απόφαση που θα παρθεί, θα πρέπει να έχει την πλήρη νομιμοποίηση, να καλύπτεται πλήρως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό για εμάς είναι απόλυτη προϋπόθεση και πρέπει να δούμε η διεθνής κοινότητα σε αυτά τα θέματα, πραγματικά να διατηρήσουμε την ενιαία φωνή την οποία έχουμε έως τώρα. Νομίζω πρέπει το μήνυμα να είναι και προς τη Λιβύη και το καθεστώς, ότι «σταματήστε άμεσα με τη βία». Δεν αποκλείουμε και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την οποιαδήποτε δράση, απλώς στρατιωτικές παρεμβάσεις πάντα πρέπει να είναι και δεν επιτρέπεται παρά να είναι το τελευταίο μέσο. Ένα τελευταίο, αν μου επιτρέπετε, με αυτήν την ευκαιρία. Εμείς έχουμε πει και ως Ελλάδα ότι θα πρέπει σε όλες αυτές τις αποφάσεις, σε όλες αυτές τις δράσεις και οι χώρες της περιοχής του αραβικού κόσμου να είναι όχι μόνο σύμφωνες αλλά και να συμμετάσχουν σε αυτές τις αποφάσεις και την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, διότι είναι πολύ σημαντικό αυτή η περιοχή και ο αραβικός κόσμος να μην έχουν την αίσθηση ότι έρχεται πάλι η Δύση να επιβάλλει κάποια πράγματα. Νομίζω κι εδώ, με αυτές τις εξελίξεις, η Ελλάδα έδειξε για άλλη μία φορά ότι παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει αυτήν την οικονομική κρίση, αυτές τις μεγάλες προκλήσεις, παραμένει ένα σημαντικό κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα σημαντικό κράτος στην περιοχή όπου μπορούμε πραγματικά να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο και το αποδείξαμε αυτό, ιδιαίτερα στα θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις επιχειρήσεις μιλάτε.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Με τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού δεκάδων χιλιάδων Κινέζων και από άλλες χώρες ή μάλιστα τώρα, πριν δύο ημέρες, καταφέραμε να βγάλουμε από τη Λιβύη τρεις Ολλανδούς στρατιώτες τους οποίους κρατούσαν εκεί. Ήταν η παρέμβαση της Ελλάδας η οποία έφερε αυτά τα αποτελέσματα και αυτό νομίζω γίνεται από όλους σεβαστό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μαίνεται ο εμφύλιος όμως. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί στη χώρα το θέμα. Είναι πολύ σημαντικό.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως. Θέλει μεγάλη προσοχή, όλοι οι χειρισμοί που θα κάνουμε και ως Ελλάδα αλλά και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου σας εδώ στην χώρα μας πώς αποτιμάται από το Υπουργείο; Έγιναν δηλαδή βήματα προς την ελληνοτουρκική προσέγγιση;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, κι εδώ καθαρά λόγια όπως πάντα. Δεν περιμέναμε τίποτα από αυτήν την επίσκεψη του κυρίου Davutoglu, διότι είναι και η χρονική συγκυρία τέτοια, σε λίγες εβδομάδες η Τουρκία έχει βουλευτικές εκλογές. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπήρχαν ούτε τα περιθώρια αλλά ούτε και η προσδοκία εδώ να προχωρήσουμε σε οποιοδήποτε θέμα. Εντάσσεται όμως αυτή η επίσκεψη του κυρίου Davutoglu στην Αθήνα μέσα σε αυτό το πλαίσιο των επαφών που έχουμε σε τακτικά χρονικά διαστήματα και είναι σημαντικό αυτό για την διατήρηση αυτών των επαφών, του διαλόγου, αν θέλετε και του καλού κλίματος. Δεν θα...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε δηλαδή ότι υπάρχει προσέγγιση σε κρίσιμα διμερή ζητήματα; Δηλαδή μπορεί να γίνονται βήματα, αν μου επιτραπεί η έκφραση, χαμηλής πολιτικής, αλλά σε κρίσιμα ζητήματα βλέπουμε ότι δεν αλλάζουν οι τουρκικές θέσεις. Εσείς τί πιστεύετε;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και αυτό είναι προφανές, δε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Και αυτό το τονίζουμε και το έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο και απέναντι στους Τούρκους συνομιλητές μας, ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη σε μία ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης των δύο χωρών μας. Εμείς λέμε ότι βλέπουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας, εάν θέλετε. Βλέπουμε δύο πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες, είτε αυτό είναι πιστευτό είτε όχι, αλλά στις κουβέντες, στις επαφές βλέπουμε ότι υπάρχει μία τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία είναι πιο ανοικτή αν θέλετε. Δε θέλω να υπερβάλω ούτε να ωραιοποιώ ούτε να μεγαλοποιώ πράγματα, υπάρχει όμως μία τουρκική πολιτική ηγεσία, η οποία φαίνεται πιο ανοικτή σε σύγκριση με το παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι Υπουργοί όμως πώς…;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πιο ανοικτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς να υπάρξει, πώς να καλλιεργηθεί…
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου επιτρέψετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …ένα κλίμα εμπιστοσύνης, αν δεν αρθεί το casus belli;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς αυτά είναι τα θέματα, στα οποία εστιάζουμε κι εμείς. Προσπαθούμε και το λέμε και στην Τουρκία με κάθε ευκαιρία και είχα κι εγώ την ευκαιρία να το πω και στον κύριο Davutoglu πάλι αυτή τη φορά ότι, κοίταξε, προσπαθούμε, είναι μία ειλικρινής προσπάθεια, αλλά όταν βλέπουμε από τη δική σας τη μεριά να συνεχίζονται οι παραβιάσεις, οι παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, ακόμα και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, βλέπουμε μία αυξημένη κινητικότητα –για να το αποκαλέσω έτσι– μία αυξημένη κινητικότητα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας απάντησε;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …ακούμε κάποιες δηλώσεις περί casus belli, ότι, ναι, να κάνουμε δήθεν ανταλλαγή, δηλαδή η Τουρκία να άρει το casus belli και ως αντάλλαγμα να παραιτηθούμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να παραιτηθούμε εμείς από τα 12 μίλια.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα και το ξέρει η τουρκική πλευρά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί σας είπε γι’ αυτό;
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …και το έχουμε πει ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι συγκρίσιμα. Δεν μπορείς να έχεις ένα casus belli από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά να ζητάς να άρεις το δικαίωμά σου, το οποίο απορρέει από τις διεθνείς συνθήκες, από το διεθνές δίκαιο. Ακριβώς αυτό είναι το σημείο το οποίο εμείς τονίζουμε και γι’ αυτό συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Εμείς τονίζουμε, πλήρης σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στην εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αυτό είναι το απόλυτο πλαίσιο των συνομιλιών μας και λέμε, πάνω σε αυτό συμμορφωθείτε. Για άλλη μία φορά, εμείς προσπαθούμε, είναι μία ειλικρινής προσπάθεια, δεν έχει βεβαίως ανοικτό χρονικό όριο και η υπομονή έχει κάποια όρια, αλλά εμείς πιστεύουμε, οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το οποίο βλέπουμε εμείς ως ένα παράθυρο ευκαιρίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δούμε κατά πόσον θα υπάρξει πρόοδος. Δεν είναι μόνο τα διμερή ζητήματα, είναι και το Κυπριακό, είναι πολλά.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αλλά να μην έχει κανείς ψευδαισθήσεις ή να μην υπάρχουν παρερμηνείες, οι ελληνικές θέσεις είναι ξεκάθαρες, είναι σαφείς, είναι διαχρονικές. Τις ίδιες θέσεις τις οποίες στηρίζουμε εμείς, τις στηρίζει και το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού πολιτικού κόσμου και η Αντιπολίτευση και η Νέα Δημοκρατία, θα μου επιτρέψετε να το πω αυτό, ως κυβέρνηση τις ίδιες θέσεις στήριζε. Αλίμονο, αυτές είναι οι θέσεις της Ελλάδας, σαφείς, διαχρονικές, αυτές προωθούμε ο καθένας με τον τρόπο του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν σήμερα εδώ.
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ ευχαριστώ.
14 Μαρτίου, 2011