Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στον τ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Τ. Σπηλιόπουλο και Μ. Μιχελιδάκη (26.03.2011)

Βασικά σημεία:
•    [Για την τηλεφωνική συνομιλία Ομπάμα – Παπανδρέου:] Βεβαίως ήταν οι ευχές για την Εθνική μας γιορτή, αλλά κύριο θέμα ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ένα τρίτο σημείο ήταν οι εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζήτησε ο Πρόεδρος Obama να ενημερωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα.
•    [Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:] Ήταν σημαντικό ότι ήδη από τις 11 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής του λεγόμενου Eurogroup κλείσαμε τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι αυτή η τακτική και αυτή η επιδίωξη του Πρωθυπουργού αποδείχθηκε όχι μόνο σωστή αλλά και σοφή, διότι μεσολάβησαν από τις 11 Μαρτίου μέχρι προχθές τόσο σημαντικά γεγονότα που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει.
•    [Για τη Λιβύη:] Είπαμε από την πρώτη στιγμή, εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, χωρίς όμως να συμμετέχουμε με δικές μας δυνάμεις στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το δεύτερο θέμα είναι η θέση της Ελλάδας και οι δυνατότητες της Ελλάδας, που η Διεθνής Κοινότητα τις αναγνωρίζει και εμείς θέλουμε βεβαίως να τις αξιοποιήσουμε. Και το τρίτο σημείο της δικής μας προσέγγισης και στρατηγικής σε αυτό το θέμα είναι ότι παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πάρουμε και διπλωματικές πρωτοβουλίες, πρέπει να σκεφθούμε και την επόμενη ημέρα. Την επόμενη Τρίτη στο Λονδίνο θα υπάρξει μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και του ΝΑΤΟ, διευρυμένη με τη συμμετοχή του αραβικού κόσμου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Λοιπόν, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε εδώ στο studio της ΝΕΤ τον Υπουργό των Εξωτερικών, τον κύριο Δημήτρη Δρούτσα. Κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε. Ευχαριστούμε πολύ.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Καλώς μας ήρθατε. Καλημέρα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Διπλή χαρά γιατί είναι και ένα γεγονός προχθές για το οποίο είναι η πρώτη σας δημόσια παρουσία, οπότε θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις σας, για τη Σύνοδο Κορυφής εννοούμε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, πριν ξεκινήσουμε για τη Σύνοδο Κορυφής, τί ήταν αυτό το τηλεφώνημα του κυρίου Obama, του Αμερικανού Προέδρου με τον Πρωθυπουργό;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Εικοσάλεπτο τηλεφώνημα. Σε τί αφορούσε, δηλαδή τί διεμοίφθη, τί συζητήθηκε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα από όλα, βεβαίως ήταν οι ευχές για την Εθνική μας γιορτή, αλλά κύριο θέμα ήταν οι εξελίξεις στη Λιβύη. Η Ελλάδα είναι στην άμεση περιοχή, παίζει ρόλο στρατηγικής σημασίας, θα έλεγα και για τις εξελίξεις τώρα, αλλά και για τις μελλοντικές πιθανές εξελίξεις. Αυτό ήταν και το κύριο μέρος των συζητήσεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου Obama, διότι είναι σαφές ότι το μεγάλο ερωτηματικό είναι η επόμενη ημέρα. Να υπενθυμίσω ότι ο Πρωθυπουργός ήδη από τη συνάντηση των Παρισίων, αυτή τη «mini Σύνοδο Κορυφής» πριν από λίγες ημέρες, εάν θυμόσαστε, που είχε συγκαλέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Sarkozy, στην παρέμβαση του είχε δώσει έμφαση σε αυτό ακριβώς το σημείο, ότι πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να στείλει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς το καθεστώς Gaddafi, να παύσει η βία, να υπάρξει άμεση παύση πυρός –αυτό είναι σημαντικό– αλλά δεν πρέπει να σταματήσουμε και τις διπλωματικές προσπάθειες και δεν πρέπει να ξεχνάμε και την επόμενη ημέρα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Μας ζήτησε κάτι ο Αμερικανός Πρόεδρος ή ήταν ανταλλαγή απόψεων;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ήθελα να μάθει ποιος θα είναι ο ρόλος…;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Μην περιμένετε από εμένα, ιδιαίτερα από εμένα, να μπω σε οποιαδήποτε λεπτομέρεια για το τί είπαν…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, λέω μήπως προορίζεται για κάποιο νέο ρόλο η χώρα μας;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: …οι δύο ηγέτες, αλλά οπωσδήποτε αναγνωρίζεται από όλους η ιδιαίτερη θέση της Ελλάδας και αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα, και θα μου επιτρέψετε να το πω και αυτό, προσωπικά ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε να βοηθήσει και την επόμενη ημέρα…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εννοείτε στις διαπραγματεύσεις;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Αυτό θα το δούμε, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, πάντως αυτό θα ήθελα γι’ άλλη μία φορά να το τονίσω, ότι αναγνωρίζεται ο ειδικός ρόλος και η ειδική θέση της Ελλάδας.

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ειδικός ρόλος, κύριε Υπουργέ, είναι σε συνάρτηση με κάποια νέα δεδομένα και ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί; Δηλαδή έχουμε προχωρημένο διάλογο με την Τουρκία, στενές σχέσεις με το Ισραήλ και καλές σχέσεις με τον Αραβικό Κόσμο και όλα αυτά πάνε μαζί. Χωρίς να έχουμε μικρομεγαλιστικές αυταπάτες μπορούμε να παίξουμε κάποιο ρόλο, έτσι δεν είναι;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Καπόπουλε, νομίζω, το συνοψίσατε πολύ καλύτερα από όσο θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω. Είναι ιδιαίτερα και αυτά τα τρία σημεία που αναφέρατε, αλλά μην ξεχνάμε τις παραδοσιακές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με το σύνολο του Αραβικού Κόσμου, είναι σχέσεις κατανόησης, εμπιστοσύνης. Τολμώ να πω ότι η Ελλάδα έχει μία φωνή την οποία ακούει ο Αραβικός Κόσμος και αυτό είναι κάτι το σημαντικό για το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το πάμε αυτό λίγο πιο πίσω στην κουβέντα μας, να φέρουμε μπροστά τα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Και να μας πείτε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Απλώς να σας πω ότι και ένα τρίτο σημείο το οποίο συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο Obama ήταν οι εξελίξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ζήτησε ο Πρόεδρος Obama να ενημερωθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής και αυτό νομίζω είναι και πολύ σημαντικό και για εμάς. Εξέφρασε για άλλη μία φορά την αναγνώρισή του για τις προσπάθειες της Ελλάδας και ιδιαίτερα του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και καλή προσωπική σχέση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ή είναι απλώς αυστηρά θεσμική και σε διπλωματικό επίπεδο;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, μόνο και μόνο το γεγονός ότι κράτησε πολύ παραπάνω…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Η συνομιλία.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …αυτό το τηλεφώνημα, η συνομιλία, από ό,τι προβλέπεται, σε εισαγωγικά, κανονικά, μπορώ να πω με κάθε ειλικρίνεια ότι από την πρώτη συνάντησή τους πριν από έναν χρόνο στο Λευκό Οίκο, μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι υπάρχει εδώ αυτό που λέμε μία ιδιαίτερη χημεία προσωπική. Και μην ξεχνάμε, νομίζω ότι και οι δύο ως χαρακτήρες μοιάζουν και αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αυτό μας το είπε, μου το είπε ένας στενός συνεργάτης του Προέδρου Obama μετά από αυτή την συνάντηση, ότι οι δύο αυτοί χαρακτήρες ταιριάζουν πάρα πολύ και υπάρχει όπως είπα μία πάρα πολύ καλή χημεία.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Κύριε Υπουργέ, είδαμε τα αποτελέσματα, είδαμε ότι για τη χώρα μας τα πράγματα κύλησαν ικανοποιητικά. Σαφώς είχε παίξει πολύ μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός είχε αποσπάσει τις δεσμεύσεις από την 11η Μαρτίου, γιατί τώρα μεσολάβησαν και πάρα πολλά άλλα γεγονότα και ίσως δεν είχαμε τα ίδια αποτελέσματα. Πήραμε την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου, συζητείται και το θέμα της επαναγοράς ομολόγων για λίγο αργότερα, να δούμε ποιες αποφάσεις θα παρθούν, πού βρισκόμαστε τώρα; Σαφώς υπάρχει μία ικανοποίηση, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Κυρία Μιχελιδάκη, πρώτα από όλα θα μου επιτρέψετε κι εγώ να το πω, ήταν σημαντικό αυτό, ότι ήδη από τις 11 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής του λεγόμενου Eurogroup κλείσαμε τα θέματα ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος. Νομίζω ότι αυτή η τακτική και αυτή η επιδίωξη του Πρωθυπουργού αποδείχθηκε όχι μόνο σωστή αλλά και σοφή κατά κάποιον τρόπο, διότι, όπως είπατε κι εσείς, τα γεγονότα τρέχουν και μεσολάβησαν από τις 11 Μαρτίου μέχρι προχθές το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόσο σημαντικά γεγονότα όπως οι εξελίξεις στη Λιβύη, η Ιαπωνία, το οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πορτογαλία.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πορτογαλία, βεβαίως, κακά τα ψέματα, οι εξελίξεις στην Πορτογαλία επισκίασαν κατά κάποιον τρόπο και τις συζητήσεις και το κλίμα, την ατμόσφαιρα, αν θέλετε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν είναι λίγο πράγμα αυτό, τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να στείλει αυτό το πειστικό μήνυμα και προς τις διεθνείς αγορές, την ημέρα πριν να καταρρέει η Κυβέρνηση ενός κράτους - μέλους, το οποίο αντιμετωπίζει δυστυχώς προβλήματα. Γι’ αυτό για άλλη μία φορά θα ήθελα αυτό να το πούμε στον Έλληνα πολίτη, ότι είναι σημαντικό ότι κλείσαμε αυτά τα θέματα, τα έκλεισε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Μαρτίου. Τώρα, τί πρέπει να κάνουμε; Να συνεχίσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό το έργο που ξεκινήσαμε, τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχουμε ξεκινήσει, μεταρρυθμίσεις οι οποίες –και αυτό να το τονίσουμε– επειδή δημιουργείται πάντα αυτή η εικόνα ότι παίρνετε μέτρα, κάνετε μεταρρυθμίσεις επειδή σας τα επιβάλλουν από πάνω. Βεβαίως υπάρχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε υπογράψει ένα Μνημόνιο, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: …αλλά αυτά είναι θέματα, είναι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι αναγκαίες για τη χώρα. Χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, βαθιές, ριζικές αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα μας δεν θα μπορέσει να προχωρήσει είτε υπήρχε κρίση είτε δεν υπήρχε κρίση, είτε βγούμε από την κρίση ή ο,τιδήποτε συμβεί.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι θέλει να ρωτήσει για τη Σύνοδο...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι πολύ σημαντικές και η έκκληση προς όλους μας, είναι να συνεχίσουμε αυτή την πορεία με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αυτό ισχύει και για την Κυβέρνηση, για όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, αλλά αυτό ισχύει παρακαλώ και για τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ισχύει όμως και για κάθε πολίτη, να βοηθήσει σε αυτή την πορεία.

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
: Να ρωτήσω, ένα φαινόμενο, κύριε Υπουργέ, στη συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο Obama, είναι γνωστό ότι το ενδιαφέρον του Obama για τις εξελίξεις στην Ευρώπη δεν είναι θεωρητικό. Ο κύριος Obama έχει αναμειχθεί και έχει αναμειχθεί προς κατεύθυνση ευνοϊκή για εμάς. Πέρυσι θυμάμαι στις 9 Μαΐου όταν ήταν το κρίσιμο Eurogroup ο κύριος Obama κρεμάστηκε στα τηλέφωνα μεταξύ Merkel και Sarkozy για να μπορέσει να συγκροτηθεί ο μηχανισμός.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Ο μηχανισμός στήριξης.

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε την αίσθηση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενεργά υπέρ μίας σταθερής και συνεκτικής Ευρώπης παρά τις περί αντιθέτου εντυπώσεις.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, οπωσδήποτε και μία ισχυρή Ευρώπη νομίζω εξυπηρετεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μία ισχυρή, σταθερή ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό είναι προς το συμφέρον και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και για όλη τη Διεθνή Κοινότητα. Γι’ αυτό, νομίζω, είναι και σημαντικό, και το έδειξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ίδιος ο Πρόεδρος Obama ότι όποτε χρειάζεται, εκφράζει τη στήριξή του, δε θέλω να πω ότι κάνει την παρέμβασή του, αλλά οπωσδήποτε και η δική του φωνή έχει και σε αυτά τα θέματα, τις εξελίξεις στην Ευρώπη, έχει βαρύνουσα σημασία.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αν, κύριε Υπουργέ…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Κύριε Υπουργέ, συγκεκριμένα όμως, πέρα από τα καλά που είπατε νωρίτερα, τα οφέλη για τη χώρα μας κ.λπ., υπάρχει και μία άλλη πλευρά σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής που έχουμε κάποια καινούργια δεδομένα τα οποία νομίζω ότι πρέπει να τα σχολιάσουμε. Πρώτο είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση των χωρών. Αυτό που λέμε μεθαύριο ότι θα υπάρχει ένας μηχανισμός και όταν δεν έχει μία χώρα να δανειστεί, θα πηγαίνει, θα προστρέχει στο μηχανισμό και θα πουλάει τα ομόλογά της και θα δανείζεται, μπορεί να ακούγεται ωραίο και χρήσιμο και εξαιρετικό, έχει μία σειρά από κανόνες όμως, όπως για παράδειγμα διαβάσαμε, και πείτε μου αν είναι λάθος, ότι θα πρέπει η χώρα που θα πάει να δανειστεί να υπογράψει ένα νέο Μνημόνιο. Δηλαδή πας μετά το 2013, δεν μπορείς να πάρεις από τις αγορές λεφτά, να πουλήσεις τα ομόλογά σου εκεί, πας για ένα καινούργιο Μνημόνιο, πάλι για συγκεκριμένους όρους θα πρέπει να δεσμευτείς, με την Τρόικα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να διαχωρίσουμε λίγο τα πράγματα. Η Ελλάδα έχει το δικό της πρόγραμμα, έχει αποφασίσει κάποια μέτρα, απαραίτητα μέτρα, και βάσει αυτού του προγράμματος εμείς συνεχίζουμε. Πήραμε την στήριξη στις 11 Μαρτίου και επικυρώθηκε αυτό και προχθές, αυτές τις, αν θέλετε να τις αποκαλέσουμε και ελαφρύνσεις, που είναι πολύ σημαντικό. Αλλά αυτό πάντα βάσει του προγράμματος το οποίο ήδη έχουμε αποφασίσει και έχουμε δρομολογήσει. Γι’ αυτό, παρακαλώ, οι πολίτες να μην λαμβάνουν συγκεχυμένες πληροφορίες πάνω σε αυτό και…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δε βγαίνουν τα προγράμματα πάντα, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …οπωσδήποτε απασχολεί αυτό τον πολίτη, επηρεάζεται από αυτό, δεν τίθεται…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά δεν βγαίνουν πάντα τα προγράμματα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων, δεν τίθεται θέμα για την Ελλάδα να κόψουμε μισθούς παραπάνω, συντάξεις…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Το είπε, κύριε Υπουργέ, αυτό και ο Πρωθυπουργός.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ο Πρωθυπουργός το τόνισε αυτό και χθες στις δικές του τις δηλώσεις μετά το Συμβούλιο Κορυφής, επιτρέψτε μου να το επαναλάβω και εγώ, διότι είναι σημαντικό να μην υπάρχει σύγχυση σε αυτά τα πράγματα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Παρόλα αυτά όμως υπάρχει μία ανησυχία σχετικά με το κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων, πώς θα γίνουν, με ποια σειρά, με ποιον τρόπο…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σαφέστατα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: …εάν θα καταφέρουμε να φτάσουμε να έρθουν αυτά τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, γιατί τώρα ένα μεγάλο κομμάτι του πώς θα πάνε τα πράγματα τα οικονομικά, διακυβεύεται μέσω των αποκρατικοποιήσεων.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Αυτό είναι, κυρία Μιχελιδάκη, που προσπάθησα να πω και προηγουμένως, ότι το στοίχημα είναι να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όλοι μας αυτό το πρόγραμμα. Και να φέρουμε αυτούς τους πόρους που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει. Αυτό είναι το στοίχημα, το πρόγραμμα το οποίο ήδη υπάρχει, που έχουμε αποφασίσει, με συνέπεια –και όπως είπα υπευθυνότητα, όλοι μας– να το ακολουθήσουμε, να το υλοποιήσουμε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Θα υπάρξουν όμως, κύριε Υπουργέ, πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Ήδη βλέπουμε, αν το συζητήσουμε πιο συγκεκριμένα…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να μείνουμε λίγο στη Σύνοδο Κορυφής, αν μου επιτρέπετε; Πριν πάμε στις αποκρατικοποιήσεις και στα άλλα εσωτερικά θέματα, να κάνουμε μερικές διευκρινίσεις. Έλεγα, λοιπόν, ότι δημιουργείται όντως ένας μηχανισμός, το τόνισε και ο Πρωθυπουργός, το είπαν όλοι, ότι θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της Ευρώπης, όμως ακούγαμε και νωρίτερα εδώ από άλλους προσκεκλημένους ότι, για παράδειγμα, δεν ήταν τόσο δυναμική και τόσο καθοριστική η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα το δούμε, λένε κάποιοι, αύριο - μεθαύριο στις αγορές, ότι θα συνεχίσει να υπάρχει πίεση. Δεν δόθηκε λύση, στην κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, βεβαίως δε θέλω κι εγώ να συγκαταλέγομαι σε αυτούς οι οποίοι την επόμενη ημέρα ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουμε και σχολιάζουμε τη μία ή την άλλη απόφαση, διότι με αυτόν τον τρόπο όντως στέλνουμε ένα συγκεχυμένο μήνυμα και προς τις διεθνείς αγορές και αυτό είναι και το άλλο στοίχημα, να ηρεμήσουν οι διεθνείς αγορές και αυτό μπορεί να γίνει μόνο –και αυτό το λέγαμε πάντα– μέσω ενός αποφασιστικού, ξεκάθαρου μηνύματος από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό παλεύουμε κι εμείς ως Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο. Αλλά, και πάλι, πρέπει να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι. Σαφέστατα το μήνυμα θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ισχυρό, αλλά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας πώς λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, είμαστε 27 κράτη - μέλη, το κάθε κράτος - μέλος έχει και τις δικές του εσωτερικές ευαισθησίες, ανάγκες εάν θέλετε. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι και η Γερμανία αύριο είναι αντιμέτωπη με εκλογές στο μεγαλύτερο κρατίδιο, στο Baden-Wurttemberg, στη Γερμανία, σημαντικές εκλογές για τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία. Έχουμε στη Φιλανδία σε τρεις εβδομάδες περίπου βουλευτικές εκλογές…

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και στην Πορτογαλία αντίστοιχα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …όπου ξέρουμε ότι αυτό το θέμα παίζει πρωταρχικό, κυρίαρχο ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία. Όχι ότι μου αρέσουν αυτά ή θα έπρεπε να τα δεχόμαστε, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα και μέσα σε αυτή την πραγματικότητα πρέπει κι εμείς να κινούμαστε και γι’ αυτό βλέπετε και τις…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι θα μπορέσουν να ηρεμήσουν οι αγορές με τις αποφάσεις του προχθεσινού Συμβουλίου Κορυφής;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Στην Ελλάδα δυστυχώς τους τελευταίους 18 μήνες όλοι μας έχουμε γίνει κάπως ειδικοί στα οικονομικά, δεν μπορώ εγώ να σας δώσω σαφή απάντηση και αξιόπιστη απάντηση επάνω σ’ αυτό, μπορώ να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να προσαρμόζεται καλύτερα, θα συνεχίσει να παίρνει τις απαραίτητες αποφάσεις, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Με τις αποφάσεις προχθές, δε σημαίνει ότι εκεί έκλεισε το θέμα, έχουμε θέματα τα οποία και η ελληνική πλευρά έχει προβάλλει και έχουμε πει ότι αυτά θα ήταν αναγκαία ώστε πραγματικά οι διεθνείς αγορές να πειστούν από τις αποφάσεις αυτές. Έχουμε μιλήσει για Eurobonds, παραδείγματος χάριν, ευρωομόλογα. Αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, επιτρέψτε μου να το πω αυτό, είναι σημαντικό, μέχρι πριν λίγο καιρό...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, και πρέπει να λήξει μεθαύριο...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, έχει ξεκινήσει η συζήτηση. Αυτό σημαίνει ότι με τη σωστή δουλειά...

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Μπορεί να υπάρχει έδαφος να προχωρήσει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: …μπορεί να υπάρξει. Ένα άλλο παράδειγμα, ο φόρος για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Άρα ουσιαστικά τον Ιούνιο περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Περιμένουμε πολύ σύντομα, εδώ, την επεξεργασία και τις προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτά μπορούν να βοηθήσουν.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια εκκρεμότητα, με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου που αφορούν τη μείωση του επιτοκίου του δανείου που έχουμε πάρει και την παράταση της αποπληρωμής του, αυτό θα κριθεί σε ψηφοφορίες που θα γίνουν στα Εθνικά Κοινοβούλια μέχρι τον Ιούνιο. Έχετε φόβους ότι μπορεί κάποιες χώρες να μην το ψηφίσουν;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και πάλι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι ανοιχτές, είναι σεβαστές, είναι ιερές, εάν θέλετε, ποτέ δε μπορείς να αποκλείσεις τίποτα, δεν μπορώ εγώ να σας πω, τώρα, 27 Κοινοβούλια τί θα κάνουν, να σας πω με σαφήνεια ότι όλα θα πάνε όπως τα έχουμε προβλέψει και σχεδιάσει, αλλά το κλίμα το οποίο παίρνουμε είναι ότι όλα πηγαίνουν σωστά, καλά. Σημαντικό είναι να πούμε ότι σε πολιτικό επίπεδο 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων προχθές το έκλεισαν το θέμα, ή μάλλον χθες επισήμως, το έκλεισαν το θέμα. Πολιτικά υπάρχει η απόφαση, η δέσμευση. Θέλω να πιστεύω ότι το κάθε Κοινοβούλιο θα καταλάβει ποιες είναι οι ευθύνες του κάθε Κοινοβουλίου και του κάθε πολιτικού σε κάθε χώρα και ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα πάνω σε αυτό.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιώργο, τί θέλεις να προσθέσεις;

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
: Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, έχετε την αίσθηση ότι δύο βασικά ερωτήματα που πέρυσι ετίθεντο, θα κρατήσει τη συνοχή της η Ευρωζώνη; Θα μείνει έτσι όπως είναι; Αυτά έχουν απαντηθεί πλέον; Το ότι είμαστε στη συζήτηση, τί μέτρα παίρνουμε; Δηλαδή ότι δεν υπάρχει περιθώριο να αμφιβάλουμε αν η Ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη, άλλοι μιλούσανε για διάσπαση της Ευρωζώνης τέτοια εποχή πέρυσι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, νομίζω ότι τουλάχιστον σ’ αυτό, πολύ σημαντικό, οπωσδήποτε έχει δοθεί μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση, ότι δεν πρόκειται το Ευρώ να το εγκαταλείψει κανείς. Όλα τα κράτη μέλη θα έχουν την απαραίτητη υποστήριξη. Τέτοιου είδους συζητήσεις που ακούγαμε τον τελευταίο καιρό περί διάσπασης της Ευρωζώνης ή ακόμα και κάποια κράτη μέλη να βγουν από το Ευρώ, παραδείγματος χάρη, αυτά έχουν σταματήσει. Υπάρχει σαφέστατη βούληση και σαφέστατη απόφαση ότι το Ευρώ θα στηριχθεί. Πρόκειται για το κοινό μας νόμισμα. Από αυτό ζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει όλοι και το έχουν πει ξεκάθαρα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και κυρίως οι Γερμανοί που έχουν επωφεληθεί και έχουν κάθε λόγο να το στηρίξουν.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και η Γερμανία και η Δανία, το έχουν πει ξεκάθαρα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, νομίζω, είναι κλειδί ο ρόλος των Γερμανών.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτές οι συζητήσεις...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλεις να ρωτήσεις τις αποκρατικοποιήσεις για να πάμε Λιβύη μετά;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ήθελα γιατί έμεινε λίγο μετέωρο πριν αυτό που ξεκίνησα να λέω. Κύριε Υπουργέ, δόθηκε η μάχη έξω, τα αποτελέσματα κρίνονται ικανοποιητικά και τώρα αρχίζουν οι μάχες μάλλον στο εσωτερικό, έτσι τουλάχιστον διαβάζουμε. Διότι έρχονται μπροστά θέματα που αφορούν αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα όπως είναι στη ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, συζητιούνται πάρα πολλά πράγματα και εκεί τα Συνδικάτα έχουν και πάρα πολύ δυνατό ρόλο και είναι κατηγορηματικά ότι δε δεχόμαστε τέτοιες παρεμβάσεις.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάποια είναι και φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Σαφώς, να το πούμε και αυτό. Αυτό πώς θα το αντιμετωπίσει τώρα η Κυβέρνηση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Λέτε κάτι το πολύ σωστό, κυρία Μιχελιδάκη, ότι στο Ευρωπαϊκό μέτωπο κάναμε τη δουλειά μας, πήραμε αυτά που πήραμε, σημαντικά πράγματα, αλλά αυτό, σαφέστατα, δε μας έχει λύσει και το δικό μας το πρόβλημα. Μας έχει δώσει την απαραίτητη ανάσα και τη δυνατότητα, αν θέλετε, να συνεχίσουμε στο εσωτερικό αυτό που πρέπει να κάνουμε και αυτό που έχουμε ξεκινήσει. Τώρα, ότι δεν θα είναι εύκολη αυτή η πορεία, αυτό το ξέρουμε όλοι μας, αυτό το έχουμε δει από την πρώτη στιγμή. Το τί θα κάνει το κάθε Συνδικάτο κ.λπ., αυτό θα μου επιτρέψετε να μην μπω εγώ σε τέτοιες εικασίες. Αυτό που μπορώ εγώ να σας πω είναι ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, εάν θέλετε, αλλά σίγουρα και με τον απαραίτητο διάλογο με την ελληνική κοινωνία. Και εδώ νομίζω ο καθένας μας, Κυβέρνηση, όπως είπα, αντιπολίτευση και ο κάθε πολίτης θα κληθούν να δείξουν την απαραίτητη υπευθυνότητα. Αυτό ελπίζω και γι’ αυτό είμαι πεπεισμένος. Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε, τις μεγάλες θυσίες που ήδη έχει κάνει, αναμφισβήτητα, και είμαστε οι πρώτοι οι οποίοι, όχι μόνο το αναγνωρίζουμε, έχουμε πει ότι αυτό μας έδωσε τη δύναμη και στην Ευρώπη να διαπραγματευτούμε με αξιοπιστία. Πιστεύω λοιπόν ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, παρά τις δυσκολίες, καταλαβαίνει την ανάγκη, καταλαβαίνει ότι τα πράγματα γίνονται με συστηματική δουλειά, με υπευθυνότητα και στηρίζει.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αλλά έχει αρχίσει και πιέζεται και το ίδιο αυτό το κομμάτι της κοινωνίας που λέτε, κύριε Υπουργέ, πάρα πολύ, το ξέρετε τώρα κι εσείς.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως και το είπα από την αρχή ότι οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες στην ελληνική κοινωνία, αλλά μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να βγούμε απ’ αυτή τη δύσκολη φάση και αν δεν τα κάνουμε αυτά, κι αυτά πρέπει νομίζω να τα πούμε ανοιχτά, να το πούμε κι αυτό ανοιχτά. Εάν δεν τα κάνουμε αυτά, εάν δεν προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις απλούστατα η χώρα μας δε θα βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μία ερώτηση…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιώργο, αν μου επιτρέπεις, πάμε στη Λιβύη. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την παρουσία του Υπουργού. Κράτα το, αν μας μείνει χρόνος για το τέλος. Λοιπόν, διαβάζαμε σε ένα από τα πρωτοσέλιδα ότι ενδεχομένως να επιφυλάσσεται για την Ελλάδα ένας ρόλος μιας διπλωματικής πρωτοβουλίας, επειδή ήταν καλός συνομιλητής των Λίβυων, ακούσαμε και για τη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Υπάρχει κάτι που αφορά τη χώρα μας σε διπλωματικό επίπεδο στην κρίση της Λιβύης;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαι ο τελευταίος ο οποίος βασίζεται σε πρωτοσέλιδα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς ξέρετε, εμείς βασιζόμαστε στα πρωτοσέλιδα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όπως σας είπα προηγουμένως, η δική μας η προσέγγιση είναι να αξιοποιήσουμε και το ρόλο και τη θέση της Ελλάδας. Από τη μια πλευρά είναι σαφές ότι ως χώρα οφείλουμε να σεβαστούμε και να βοηθήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, και εδώ να πω το εξής, είμαστε μια χώρα η οποία έχει δυστυχώς ανοιχτά θέματα στην εξωτερική της πολιτική.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια εννοείτε; Ποια θέματα…;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαστε μια χώρα η οποία δέχεται απειλές, νοιώθουμε μια απειλή και από την άμεση γειτονιά μας. Είναι γνωστά τα θέματά μας, έχουμε τα Ελληνοτουρκικά, έχουμε το Κυπριακό, έχουμε το Σκοπιανό, κι εμείς πρέπει πάντα, είμαστε αναγκασμένοι να πείθουμε και τη Διεθνή Κοινότητα. Γι’ αυτό λέμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία βασίζει την εξωτερική της πολιτική στον πλήρη και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Άρα λοιπόν, όταν επικαλούμαστε εμείς πάντα για την υπεράσπιση των δικών μας θεμάτων το Διεθνές Δίκαιο, θα ήταν νομίζω παράλογο, τη στιγμή που η χώρα μας καλείται να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να βοηθήσει στην υλοποίηση αποφάσεων του ΟΗΕ, εμείς να λέγαμε όχι.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Έχουμε προτείνει πρωτοβουλίες;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Γι’ αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή, εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, χωρίς όμως να συμμετέχουμε ενεργά, με δικές μας δυνάμεις, στις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Λοιπόν, αυτό είναι το πρώτο θέμα. Το δεύτερο θέμα είναι η θέση της Ελλάδας και οι δυνατότητες της Ελλάδας, τις οποίες συζητήσαμε και λίγο προηγουμένως. Οι παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης με το σύνολο του Αραβικού κόσμου. Ναι, είπατε κι εσείς, κύριε Καπόπουλε, πολύ σωστά, οι σχέσεις όσο και να χαρακτηρίζονται πολλές φορές από ένταση και προκλήσεις, προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα, δεν παύει η Ελλάδα να έχει άλλου είδους σχέσεις αναπτύξει με την Τουρκία από πολλές άλλες χώρες. Και το τρίτο, ακόμα και το άνοιγμά μας προς το Ισραήλ, είναι κι αυτό ένα επιπρόσθετο θετικό στοιχείο για τη δική μας τη διπλωματία. Λοιπόν, αυτό το ρόλο της Ελλάδας, αυτές τις δυνατότητες της Ελλάδας και η Διεθνής Κοινότητα τις αναγνωρίζει και εμείς θέλουμε βεβαίως να τις αξιοποιήσουμε. Και το τρίτο σημείο της δικής μας προσέγγισης και στρατηγικής σε αυτό το θέμα είναι ότι από την πρώτη στιγμή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και στο Παρίσι όπου πάρθηκαν οι πρώτες αποφάσεις, τόνισε ότι ένα είναι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, το πειστικό αυτό μήνυμα αποφασιστικότητας που πρέπει να στείλουμε στο καθεστώς Gaddafi, αλλά παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πάρουμε και διπλωματικές πρωτοβουλίες, πρέπει να σκεφθούμε και την επόμενη ημέρα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει η απάντηση στο ποια είναι η επόμενη ημέρα στη Λιβύη; Δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, αναφέρομαι στην κρίση.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι νομίζω νωρίς και δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να πει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις επάνω σε αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να αναφέρω ότι την επόμενη Τρίτη στο Λονδίνο θα υπάρξει μία συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και του ΝΑΤΟ, αλλά θα είναι διευρυμένη με τη συμμετοχή...

Γ. ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Και του Αραβικού Κόσμου.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς, και αυτό είναι μια πολύ σημαντική συνιστώσα, και του Αραβικού Κόσμου, διότι είναι πολύ σημαντικό ο Αραβικός κόσμος να συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες, σε αυτές τις εξελίξεις.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει ατζέντα συγκεκριμένη; Δηλαδή θα συζητήσετε κάποιες προτάσεις;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ατζέντα, κοιτάξτε, είναι...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν προτάσεις δηλαδή για τις οποίες...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...προτάσεις, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι το συγκεκριμένο στο οποίο θα μπορούσα να αναφερθώ, αλλά εδώ κι εμείς ως Ελλάδα θα αναπτύξουμε την Τρίτη σ’ αυτή τη συνάντηση κι εμείς τις δικές μας θέσεις, αλλά και τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις για την επόμενη ημέρα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Αυτό το ντόμινο που συζητάμε, μας έλεγε το πρωί συνάδελφός μας από το εξωτερικό δελτίο, για παράδειγμα, στη Συρία γίνεται το «έλα να δεις». Είκοσι νεκροί χθες σε διαδηλώσεις. Υεμένη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέϊν, Ιορδανία.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Φόβος για τη Σαουδική Αραβία.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Πού σταματάει αυτό; Σας φοβίζει αυτή η αναταραχή;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως μας ανησυχεί και ήμασταν από τους πρώτους που είπαμε στις συνομιλίες μας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και άλλες φίλες χώρες, ότι αυτά που βλέπουμε που ξεκίνησαν στην Τυνησία, ποιός μπορούσε να φανταστεί πριν από λίγες εβδομάδες ότι σε μια τόσο μεγάλη χώρα όπως στην Αίγυπτο θα βλέπαμε τέτοιες εξελίξεις. Ποιος θα μπορούσε να σκεφθεί ότι λίγες μέρες αργότερα θα είχαμε αυτές τις εξελίξεις στη Λιβύη; Εμείς είπαμε από την αρχή ότι θέλει πολύ μεγάλη προσοχή το όλο θέμα, οι εξελίξεις μπορεί να αφορούν το σύνολο του Αραβικού Κόσμου, αυτό όπως βλέπουμε σιγά - σιγά εξελίσσεται, θέλει προσοχή, θέλει μελέτη και ανάλυση και για μια χώρα όπως την Ελλάδα, πέρα από τον ειδικό ρόλο που μπορεί να παίξει και που πρέπει να παίξει διότι είναι η άμεση γειτονιά μας, είναι και το θέμα το ευαίσθητο των προσφύγων που μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, αν θα έρθουν οι πρόσφυγες, καινούργιο, νέο κύμα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Είδατε τί έγινε στην Ιταλία, στο νησάκι αυτό κάτω από τη Σικελία, 15.000 τις τελευταίες τρεις μέρες. Στη Λαμπεντούσα, 15.000. Εμείς φοβόμαστε ότι αυτό το κύμα μπορεί να έρθει και προς την Ελλάδα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, εδώ πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί, ρεαλιστές. Ο κίνδυνος πάντα υπάρχει αλλά και εδώ να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή εμείς πήραμε τα απαραίτητα μέτρα, υπό ποιά έννοια, δεν μπορεί μία χώρα ή δύο - τρεις χώρες οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα, στην άμεση περιοχή, να σηκώσουν όλο το βάρος. Δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται μόνο λίγες χώρες, αυτές που συγκυριακά βρίσκονται σε αυτή την περιοχή να σηκώσουν όλο το βάρος. Αυτό εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπαμε μάλιστα ότι είναι ηθική υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ να μοιραστούμε το βάρος. Τα συμπεράσματα, ακόμα και τα χθεσινά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το λένε αυτό ξεκάθαρα, έχει μάλιστα κληθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει σύντομα, πολύ σύντομα, συγκεκριμένες προτάσεις, ένα σχέδιο δράσης, εάν θέλετε, πώς μπορούμε αυτό να το αντιμετωπίσουμε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Θα μπορούσαμε να πούμε με μια τελευταία κουβέντα και πολύ περιεκτικά και συνοπτικά για την Τουρκία, για τα Ελληνοτουρκικά, αν υπάρχει κάποια εξέλιξη που…, να μην το αφήσουμε να χαθεί;

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε και οι εκλογές στην Τουρκία τον Ιούνιο, αν δεν κάνω λάθος.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Απλά μας πιέζει πάρα πολύ ο χρόνος, κύριε Υπουργέ, γι’ αυτό σας το ρωτάμε έτσι

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πολύ συνοπτικά, η δική μας η προσέγγιση είναι να προσπαθήσουμε εδώ να αναπτύξουμε μια πιο στενή συνεργασία με την Τουρκία, ιδιαίτερα στους τομείς αυτούς που έχουμε κοινά ενδιαφέροντα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Μα είμαστε μια στη χαρά και μια στη λύπη με την Τουρκία. Δηλαδή πάνω που πάμε να αναθαρρήσουμε ότι πάνε οι σχέσεις προς το καλύτερο...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Θα έρθω σε αυτό, διότι παρακολουθούμε κι εμείς βεβαίως και με ανησυχία τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Αλίμονο, δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σ’ αυτό, αλλά τί λέμε εμείς, εμείς λέμε ότι έχουμε επιλέξει μία πολιτική ουσίας, λέμε ότι θέλουμε να προσπαθήσουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να βρούμε λύσεις. Δεν μένουμε μόνο στις κραυγές. Πιστέψτε με, είναι πολύ πιο εύκολο να βγαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών, και μπορεί και πιο αβανταδόρικο, αν θέλετε, να βγαίνω κάθε φορά και να κραυγάζω και εγώ και το ένα και το άλλο. Αυτό είναι εύκολο. Η προσπάθεια το να πεις ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία κάνει αυτά που κάνει, προκαλεί την Ελλάδα με τις ενέργειές της, και λες ότι όχι, εγώ θα προσπαθήσω, θέλει θάρρος αυτό, νομίζω είναι πιο θαρραλέα πολιτική. Και ένα τελευταίο να τονίσω, εμείς τί λέμε, η Τουρκία ποντάρει στη δική της ισχύ, και στρατιωτική ισχύ. Εμείς λέμε η δική μας δύναμη είναι το Διεθνές Δίκαιο, είναι το Δίκαιο της Θάλασσας. Τουρκία, θέλεις να συζητήσουμε; Θέλεις να τα βρούμε, να βρούμε λύσεις; Έλα λοιπόν να συζητήσουμε, αλλά το πλαίσιο είναι σαφές.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κανόνες Διεθνούς Δικαίου.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν είναι οι απειλές με βία, είναι το Διεθνές Δίκαιο, είναι το Δίκαιο της Θάλασσας και πάνω σε αυτό θα επιμείνουμε εμείς.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή κάνατε οικονομία στο χρόνο, ένα πολύ σύντομο σχόλιο για τα φαινόμενα δημόσιας αποδοκιμασίας πολιτικών από ομάδες πολιτών.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Προσφάτως είδαμε τον κύριο Πάγκαλο…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα σχόλιο, για να κλείσουμε με αυτό.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, ήμουνα από τους πρώτους που είπε όταν είδαμε τα πρώτα τέτοια φαινόμενα ότι αυτά θα τα βλέπουμε συνεχώς. Από τη μία εγώ τρέφω απόλυτο σεβασμό στην κάθε διαφορετική άποψη και στο να εκφράζεται η κάθε διαφορετική άποψη και ακόμα και η διαμαρτυρία. Αυτό βοηθάει, μπορείς μέσα απ’ αυτόν το διάλογο, εάν γινόταν διάλογος, να βρεις ενδεχομένως και καλύτερες λύσεις. Αυτό το οποίο όμως δεν είναι σωστό, και νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, είναι να βλέπεις μικρές, μεμονωμένες ομάδες…, άκουσα ας πούμε, σε κάποιες παρελάσεις βλέπαμε…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ
: Συνέβησαν διάφορα περιστατικά.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: …υπήρχαν διαμαρτυρίες αλλά ήταν πέντε, έξι, επτά, δέκα άτομα τα οποία κινούσαν αυτές τις διαδικασίες. Αυτό δε νομίζω ότι βοηθάει. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι πολύ δύσκολες οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και πρέπει να προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε λύσεις. Και πάλι, διαμαρτυρία σεβαστή, είμαστε μια ανοιχτή δημοκρατία στην οποία πιστεύουμε βαθιά, αλλά αυτή η διαμαρτυρία πρέπει να οδηγεί σε μια συνεργασία, αν θέλετε, σε αποτελέσματα, να μην είναι απλώς μια τυφλή διαμαρτυρία, απλώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό δε θα μας βοηθήσει.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μάλιστα κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ:
Θερμά σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
: Να είστε καλά.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιώργο, κι εσένα σ’ ευχαριστούμε που παρέμεινες μαζί μας μέχρι το τέλος της εκπομπής.

26 Μαρτίου, 2011