Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στον τ/σ ΝΕΤ και τους δημοσιογράφους Τ. Σπηλιόπουλο και Μ. Μιχελιδάκη (29.05.2011)

Βασικά σημεία:

Για το κλίμα στο εξωτερικό: Όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, παραλάβαμε μία κατάσταση όπου η λέξη «αξιοπιστία» της χώρας πραγματικά δεν υπήρχε. Έγιναν πολύ σοβαρές προσπάθειες και με τις θυσίες του ελληνικού λαού καταφέραμε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Τα πράγματα προχωρούν, υπάρχουν δυσκολίες.


Για εθνική συνεννόηση: Βλέπουμε στις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων κ.λπ., ότι υπάρχουν περιθώρια για πραγματική σύγκλιση και πραγματική συνεργασία και αυτά τα περιθώρια ο Πρωθυπουργός θα τα εξαντλήσει... Εάν κάποιος μπαίνει στη σκέψη ότι συνεργασία-συνεννόηση σημαίνει «δώστε μου μία λευκή επιταγή όλοι σας και προχωρώ εγώ με αυτά που λέω», τότε βεβαίως δεν θα υπάρξει συνεννόηση και δεν είναι αυτό που ζητάει ο Πρωθυπουργός και που ζητάει η Κυβέρνηση. Αυτό που λέμε είναι, ας καθίσουμε κάτω με ηρεμία, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και να δούμε ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, τί μπορούμε από τις δικές σας προτάσεις να ενσωματώσουμε στο συνολικό πακέτο, πάντα όμως με γνώμονα το εξής: ότι έχουμε έναν στόχο, έναν σαφή στόχο να φύγουμε από αυτό το έλλειμμα. Όλα λοιπόν τα μέτρα που θα συμπεριλάβουμε στο συνολικό πακέτο θα πρέπει να υπηρετούν αυτόν τον στόχο. Πάνω σε αυτό υπάρχουν περιθώρια, υπάρχουν σκέψεις.

Για «επαναδιαπραγμάτευση» μνημονίου: Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μπορεί να ακούγεται «εθνικά υπερήφανη», αλλά πρέπει να βλέπουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Το λεγόμενο Μνημόνιο, αυτή η συμφωνία εάν θέλετε μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων μας της Τρόικας, είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό, γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση. Συνεχώς προσαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα ανάλογα με τις συνθήκες. Πάμε καλά, θα μπορέσουμε να το προσαρμόσουμε και σε πιο θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν δυσκολίες, θα πρέπει να δούμε πώς θα το συμπληρώσουμε. Άρα λοιπόν ο όρος επαναδιαπραγμάτευση ακούγεται καλά, δεν είναι όμως έτσι η πραγματικότητα.

Για τον «κίνημα του Συντάγματος»: Όσο αυτό είναι ένα αυθεντικό κίνημα, ιδιαίτερα της νεολαίας αυτής της χώρας, που θα εκφράζει αυτή τη γνήσια βούληση να αλλάξουμε, να πάμε προς το καλύτερο, βεβαίως και ας εκφράσει και την απογοήτευση που αισθάνεται για την κατάσταση που βρισκόμαστε και τα οικονομικά μέτρα. Αλλά εάν μπορέσουμε αυτό το κίνημα να μας δώσει την ώθηση και τη στήριξη να πάμε προς στη σωστή κατεύθυνση, αυτό θα ήταν για τη χώρα κάτι το πραγματικά πολύ σημαντικό.

Για ανασχηματισμό: είμαστε σε ειδικές συνθήκες, σε μια δύσκολή κατάσταση όπου απαιτείται από όλους μας να επικεντρώνουμε την προσοχή μας, αποκλειστικά και μόνο, πάνω στο αντικείμενο μας, στη δουλειά μας. Η κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού ή ο,τιδήποτε άλλο, το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει από αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αντιλαμβάνομαι, σέβομαι, ότι ιδιαίτερα για το δημοσιογραφικό κόσμο αυτά τα θέματα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά, αλλά, πιστέψτε με, δε βοηθούν στην προσπάθεια και δεν τίθεται και τέτοιο θέμα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Λοιπόν, να καλωσορίσουμε τον κύριο Δρούτσα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλημέρα σας.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί κάνετε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ωραία. Εσείς;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Καλημέρα σας. Καλώς μας ήρθατε. Εξαιρετικά κρίσιμες ημέρες. Είσαστε από τα πρόσωπα που ήσασταν μέσα σε αυτή την περίφημη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για ένα τμήμα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Για ένα κομμάτι, την αρχή.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πόση ώρα μείνατε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Τρία τέταρτα περίπου. Στο ξεκίνημα της συνάντησης.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έγινε κουβέντα στο ξεκίνημα, ήταν απλώς ενημέρωση.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μετά μας κάλεσε, τον κύριο Παπακωνσταντίνου κι εμένα, για να ενημερώσουμε τους Πολιτικούς Αρχηγούς, όπως είχε προβλεφθεί, για την πορεία των πραγμάτων. Ο κύριος Παπακωνσταντίνου βεβαίως για τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο και εγώ είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους Αρχηγούς για το κλίμα που επικρατεί, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μέσα από τις συστηματικές επαφές που έχουμε…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Φαντάζομαι αν ήταν καλά τα νέα δεν θα υπήρξε λόγος παρουσίας σας. Πήγατε για να υπογραμμίσετε τις δυσκολίες.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, ούτε να δραματοποιήσουμε περαιτέρω την κατάσταση θέλουμε, αλλά πρέπει με ειλικρίνεια να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να έχουν όλοι το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης και ενημέρωσης ώστε να μπορούν να παρθούν και οι απαραίτητες αποφάσεις.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο δύσκολα, κύριε Υπουργέ; Είναι τόσο δύσκολα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν είναι εύκολα. Δεν είναι εύκολα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το «δεν είναι εύκολα» έχει να κάνει με τη στάση κάποιων συγκεκριμένων κυβερνήσεων που έχουν αρχίσει, αυτοί που λέμε ευρωσκεπτικιστές, ένα κλίμα εχθρικό κατά της χώρας μας; Αυτό είναι η δυσκολία μας σήμερα; Ένα κακό κλίμα για τη χώρα μας σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, κι εδώ καθαρές κουβέντες. Όταν ανέλαβε η σημερινή Κυβέρνηση την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, παραλάβαμε μία κατάσταση όπου η λέξη «αξιοπιστία» της χώρας πραγματικά δεν υπήρχε. Έγιναν πολύ σοβαρές προσπάθειες και - όσο «κλισέ» μπορεί αυτό να ακούγεται, επειδή το έχουμε πει πολλές φορές, αλλά πρέπει να το τονίζουμε - με τις θυσίες του ελληνικού λαού καταφέραμε να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας. Τα πράγματα προχωρούν, υπάρχουν δυσκολίες και νέες δυσκολίες.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να τις καταλάβουμε λιγάκι τις δυσκολίες; Δηλαδή τί είναι αυτό σήμερα που μας ζορίζει; Αφήνουμε το οικονομικό κομμάτι στην άκρη.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, γιατί μας λένε συνέχεια ότι δεν πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτό ισχύει; Έτσι είναι τα πράγματα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρέπει όλοι μας εδώ στην Ελλάδα, όχι μόνο η Κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όταν βγαίνουμε προς τα έξω να μην υποτιμούμε αυτά που έχουμε πετύχει ως χώρα, αυτά που ο ελληνικός λαός έχει πετύχει τον τελευταίο χρόνο. Διότι έχουμε πετύχει πολλά. Δε θέλω να επαναλαμβάνω αυτά τα πράγματα, αλλά η μείωση κατά 5% του ελλείμματος μέσα σε ένα χρόνο είναι πρωτοφανές, είναι κάτι το οποίο πραγματικά έχει βρει την αναγνώριση όλων.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, σύμφωνοι. Αυτά έγιναν.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτά πρέπει να τα τονίζουμε, διότι…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το τονίσαμε.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το τονίζουμε, δεν το τονίζουν όλοι δυστυχώς.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Φαίνεται όμως ότι δεν είναι αρκετό, κύριε Υπουργέ. Γιατί αν ήταν αρκετό, δε θα είχαμε κανένα πρόβλημα, σήμερα θα ήμασταν μια χαρά.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν είναι αρκετό διότι οι εξελίξεις τρέχουν, υπάρχουν νέες δυσκολίες, υπάρχει και η ανάγκη…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί σημαίνει αυτό; Να καταλάβουμε τί είναι αυτό που άλλαξε, ποιες είναι οι νέες δυσκολίες; Μέχρι χθες ακούγαμε από παντού ότι τα πράγματα πάνε καλά και ότι όλοι μας χτυπούσαν στην πλάτη και έλεγαν συνεχίστε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το λέγατε, εδώ, στην κουβέντα που είχαμε. Τί άλλαξε σήμερα; Δηλαδή τί είναι αυτό που άλλαξε την εικόνα και έκανε δραματική την κατάσταση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως και πρέπει να συνεχίσουμε και συνεχίζουμε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Γιατί έγινε όλο αυτό το θέμα για την πέμπτη δόση; Ξαφνικά το ΔΝΤ δε θέλει να δώσει το δικό του μερίδιο από τα χρήματα;

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Να προσθέσω και κάτι, είχε δημιουργηθεί, κύριε Υπουργέ, μία άλλη εικόνα μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου και ξαφνικά είδαμε ότι αυτή η εικόνα άλλαξε πλήρως.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί άλλαξε, κύριε Υπουργέ; Γιατί έγινε δραματική η κατάσταση και δύσκολη;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όλοι μας έχουμε συμβάλλει σε αυτήν την πιο αρνητική εικόνα. Υπάρχουν βεβαίως, για να ξεκινήσω από τη δική μας την πλευρά, κάποια πράγματα που δεν προχώρησαν με τον ρυθμό που θα έπρεπε ή θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, όμως λόγω κάποιων αντιστάσεων που υπάρχουν...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιστάσεων εντός Κυβέρνησης ή εκτός της Κυβέρνησης;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι, μέσα στην ελληνική κοινωνία, μέσα στα υπόλοιπα ελληνικά κόμματα, στις πολιτικές δυνάμεις και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν βεβαίως όχι αντιστάσεις, αλλά διαφορετικές απόψεις και μέσα στην Κυβέρνηση, οι οποίες βεβαίως συζητούνται, αλλά κάποιες φορές τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πιο αποφασιστικά, να ήμασταν πιο γρήγοροι σε κάποια πράγματα. Αυτό είναι το ένα το θέμα. Το δεύτερο είναι - και επιτρέψτε μου, επειδή δεν είμαι οικονομολόγος να το πω λίγο πιο απλουστευμένα - λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης που αντιμετωπίσαμε, κάποιοι από τους στόχους που είχαμε βάλει δεν έχουν επιτευχθεί μέχρι την τελευταία τελεία. Εδώ, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγαλύτερο έλλειμμα για αυτό το χρόνο, το οποίο πρέπει να καλυφθεί και από εκεί προκύπτει η συζήτηση περί κάποιων επιπρόσθετων μέτρων, για να βρούμε αυτά τα λεφτά τα οποία χρειαζόμαστε για φέτος. Αυτό δημιουργεί και από πλευράς ορισμένων εταίρων περαιτέρω ανησυχία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και οι εταίροι μας πρέπει να απευθυνθούν στο ψηφοφόρο τους, στον πολίτη τους, στη Βουλή τους για να ζητήσουν...

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μιλάτε τώρα για την περίπτωση ας πούμε της Ολλανδίας, της Φιλανδίας...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...περαιτέρω οικονομική ενίσχυση.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως η ύφεση δεν έπεσε από τον ουρανό, δεν έβρεξε ύφεση ξαφνικά μια ημέρα, είναι αποτέλεσμα μίας…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πολιτικής.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, η ύφεση υπάρχει. Μην μπαίνουμε σε τέτοιου είδους σκέψεις ότι η πολιτική που άσκησε η Κυβέρνηση συνέβαλλε στο να υπάρξει μεγαλύτερη ύφεση από ό,τι περιμέναμε. Οπωσδήποτε…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαστε σε ένα διεθνές οικονομικό πλαίσιο, επηρεαζόμαστε από όλες τις εξελίξεις, μην το ξεχνάμε αυτό, και είναι μία πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα, τα μέτρα που παίρνουμε θα αρχίσουν να πιάνουν τόπο και να δείχνουν τα αποτελέσματά τους όχι όλα άμεσα, κάποια είναι και πιο μακροπρόθεσμα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, κύριε Δρούτσα, να σας…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας και επιστρέφω στην έναρξη της συζήτησής μας και την ερώτησή σας, ποιό είναι το κλίμα στο εξωτερικό, γιατί διαπιστώνουμε πάλι ένα πιο δύσκολο κλίμα, μία μεγαλύτερη αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα;

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από ένα χρόνο...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό να ολοκληρώσει αυτό που θέλει να πει ο κύριος Δρούτσας για το κλίμα...

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Όχι, θα βοηθήσω σε αυτό.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: ...γιατί τον έχουμε διακόψει δύο φορές και αμέσως μετά ρωτάς.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ναι, ναι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι ακριβώς αυτό το θέμα ότι και οι εταίροι μας πρέπει να αντιμετωπίσουν την κοινή γνώμη στις χώρες τους. Δεν είναι εύκολο πράγμα να πηγαίνεις επανειλημμένα στους πολίτες σου και να λες «πρέπει να πάρω κάποια μέτρα να αντιμετωπίσω τη διεθνή οικονομική κρίση». Και υπάρχουν και άλλες χώρες –Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία– μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον μόνη της στο μηχανισμό στήριξης. Όλα αυτά έχουν συμβάλλει σε μία επιβάρυνση του πολιτικού κλίματος σε αυτές τις χώρες και αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Σαράντη.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από ένα χρόνο ως Κυβέρνηση είπατε βάζουμε το πιστόλι στο τραπέζι. Ξαφνικά, ένα χρόνο μετά, έχουμε βρεθεί αυτό το πιστόλι να το έχουμε στον κρόταφο. Έγιναν κάποιες προσπάθειες από την πλευρά της Κυβέρνησης για συναίνεση. Τα επόμενα βήματα που περιμένουμε ποια είναι και πού πιθανά να περιμένουμε να είναι και το πιστόλι;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα από όλα σοβαρή δουλειά με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα, να συνεχίσουμε αυτά που πρέπει να κάνει η χώρα μας. Αυτό να είναι ξεκάθαρο και αυτό είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης και την έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη η Κυβέρνηση. Επικεντρώνουμε την προσοχή μας πάνω σε αυτό που πρέπει να κάνουμε, σε αυτά τα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Τώρα πέρα από αυτό, επειδή η κατάσταση είναι έκτακτη, είναι κάτι το πρωτοφανές, ο Πρωθυπουργός έχει πει και το πιστεύει αυτό, είναι κάτι το αυτονόητο για τον ίδιο, ότι πρέπει να επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, συνεννόηση, συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και αυτό κάνει.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Και μέχρι στιγμής, κύριε Υπουργέ;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Έκανε τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Πολιτικούς Αρχηγούς και έπειτα πήγε ένα βήμα παραπέρα να δει και μέσα από το θεσμικό όργανο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών αν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια για συνεννόηση και συνεργασία. Είναι κάτι το αυτονόητο για τον ίδιο.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Τί περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα που έρχεται; Δηλαδή περιμένουμε πιθανά ένα δεύτερο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ή μία συνάντηση με τον κύριο Σαμαρά με τον κύριο Παπανδρέου;

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα γράφεται, νομίζω στο ΒΗΜΑ, ως πληροφορία ότι υπάρχει περίπτωση να ξανακαλέσει ο Πρωθυπουργός τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τέτοιου είδους σκέψεις που μπορεί να έχει κάνει ο Πρωθυπουργός, αυτό όμως που θέλω να υπενθυμίσω είναι αυτό που ο ίδιος τόνισε, μετά την τελευταία συνάντηση, ότι θα συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες, διότι νιώθουμε, βλέπουμε…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Δρούτσα, εμείς όμως τώρα το παρακολουθούμε δύο-τρεις ημέρες…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Συγγνώμη, αν μου επιτρέπετε...

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, παρακαλώ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βλέπουμε, παρά το τί λέγεται και στις δημόσιες τοποθετήσεις των κομμάτων κ.λπ., ότι υπάρχουν περιθώρια για πραγματική σύγκλιση και πραγματική συνεργασία και αυτά τα περιθώρια ο Πρωθυπουργός θα τα εξαντλήσει.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αυτά τα περιθώρια, ακριβώς, αν θα μπορούσατε λίγο να μας αποσαφηνίσετε πού διαφαίνονται, διότι εμείς τώρα, όσες ημέρες το παρακολουθούμε, προσπαθούμε να διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις τί ακριβώς είναι αυτό που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα ότι πραγματικά θα τα βρούνε μεταξύ τους ο κύριος Παπανδρέου με τον κύριο Σαμαρά, παρακολουθούμε τον Πρωθυπουργό να μην αφήνει καθόλου αιχμές ότι ο κύριος Σαμαράς δε συναινεί, ουσιαστικά σαν να αφήνει ένα περιθώριο ότι υπάρχει τρόπος να συνεννοηθούνε, αλλά αυτό για εμάς τους απ’ έξω, που δεν ήμασταν μέσα ούτε στη συνάντηση ούτε γενικώς στις μεταξύ τους συνεννοήσεις, δεν είναι πάρα πολύ κατανοητό πώς προκύπτει, από τα όσα λέγονται μετά όταν βγαίνουν. Δηλαδή από τις δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά, των ανθρώπων της Αντιπολίτευσης.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, εάν κάποιος μπαίνει στη σκέψη ότι συνεργασία-συνεννόηση σημαίνει «δώστε μου μία λευκή επιταγή όλοι σας και προχωρώ εγώ με αυτά που λέω», τότε βεβαίως δεν θα υπάρξει συνεννόηση και δεν είναι αυτό που ζητάει ο Πρωθυπουργός και που ζητάει η Κυβέρνηση. Αυτό που λέμε είναι, ας καθίσουμε κάτω με ηρεμία, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και να δούμε ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις, τί μπορούμε από τις δικές σας προτάσεις να ενσωματώσουμε στο συνολικό πακέτο, πάντα όμως με γνώμονα το εξής: ότι έχουμε έναν στόχο, έναν σαφή στόχο να φύγουμε από αυτό το έλλειμμα. Όλα λοιπόν τα μέτρα που θα συμπεριλάβουμε στο συνολικό πακέτο θα πρέπει να υπηρετούν αυτόν τον στόχο. Πάνω σε αυτό υπάρχουν περιθώρια, υπάρχουν σκέψεις.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, αλλά η βασική σας διαφορά είναι το φορολογικό, ας πούμε, που είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τις δύο πλευρές.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πρακτικά, εγώ έλεγα το εξής, να φύγουμε λίγο από τη δίνη της σύσκεψης, να απαντήσουμε σε μερικά ερωτήματα τα οποία μας τα θέτουν μάλιστα θεωρώντας ότι εμείς οι δημοσιογράφοι ξέρουμε κάτι παραπάνω. Το ξέρετε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε, ειδικά από την Τετάρτη-Πέμπτη και μετά που άρχισε πια να υπάρχει μία ατμόσφαιρα ότι η πέμπτη δόση δεν είναι σίγουρο ότι θα την πάρουμε, ότι αν δεν υπάρξει συναίνεση στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών μπορεί να τιναχτεί το πολιτικό σύστημα στον αέρα, να πάμε σε εκλογές, να, να, να... Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε. Ερώτηση: πώς είναι δυνατόν μέχρι προχθές η πέμπτη δόση να κινδυνεύει και χθες να μην υπάρχει πρόβλημα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, το ότι δεν υπάρχει πρόβλημα…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Από επίσημα χείλη και το ένα και το άλλο, έτσι;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα χθες βγήκε ο κύριος Παπακωνσταντίνου στο δελτίο, στο MEGA νομίζω, και είπε ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει πρόβλημα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: ...είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι θα πάρουμε την πέμπτη δόση.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως, διότι οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα έχουν συνεχιστεί. Μη ξεχνάμε ότι βρισκόμασταν στην έναρξη αυτών των συζητήσεων, έχουν προχωρήσει, βλέπουμε ότι και από πλευράς της Τρόικας υπάρχει η αντίληψη και καταλαβαίνουν ότι αυτά που προτείνει η Κυβέρνηση είναι στη σωστή κατεύθυνση. Εμείς λέμε ότι με τη σωστή δουλειά και τις σωστές αποφάσεις και η πέμπτη δόση δεν θα έχει πρόβλημα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, οι δηλώσεις όμως και το περιβάλλον έξω από την Ελλάδα συνεχίζουν να είναι όπως ήταν τότε μας μιλούσατε και μας λέγατε ότι η πέμπτη δόση κινδυνεύει, δηλαδή να το τηλεγράφημα, ο Ολλανδός Υπουργός των Οικονομικών, να οι δηλώσεις του κυρίου Olli Rehn, ο χρόνος τελείωσε, ή τα βρίσκετε ή δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα, σας εγκαταλείπουμε, διαρροές από το ΔΝΤ ότι δεν ξέρουμε εμείς πέμπτη δόση και διάφορα τέτοια που λέτε και όλα αυτά, ξέρετε, δημιούργησαν ένα κλίμα στην κοινωνία. Και αναρωτιέμαι μήπως είτε το κλίμα που περιγράφατε όλες τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν αυτό, αλλά ήταν ένα άλλο κλίμα που για να γίνει αυτό που έλεγαν σήμερα, χθες μάλλον, κάποιες εφημερίδες, ένα επικοινωνιακό τρικ, να απομονωθεί ο κύριος Σαμαράς.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Παρακαλώ να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, ούτε επικοινωνιακά τρικ ούτε άλλου είδους…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να απομονώσετε πολιτικά τον κύριο Σαμαρά εκθέτοντάς τον ότι δε συναινεί.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καθόλου. Και να τονίσω το εξής, για να είμαστε και σοβαροί και υπεύθυνοι, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση στη χώρα σήμερα, αυτή η έκτακτη κατάσταση, δε σηκώνει παιχνίδια από κανέναν. Σηκώνει μόνο αλήθειες, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σε αυτό, θα μου επιτρέψετε, συγκαταλέγω όχι μόνο τις εξελίξεις και τις πρακτικές εδώ στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως και από τους εταίρους μας και διεθνώς. Αναφερθήκατε σε δηλώσεις ξένων αξιωματούχων, αναφερθήκατε σε διαρροές του ΔΝΤ. Δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από αυτά τα πράγματα. Ναι, τα λαμβάνουμε υπόψη μας, και το κάθε πράγμα παίρνει και την απάντησή του εάν ο τόνος ή ο τρόπος δεν είναι ο σωστός κι έχω πει κι εγώ ότι υποδείξεις οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές, βεβαίως δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι να συγκεντρωθούμε στα δικά μας, στη δική μας δουλειά και αυτό είναι η μόνη αποφασιστική απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι σχεδιάζουν αυτά τα σενάρια. Το ότι η κατάσταση δεν είναι εύκολη, αυτό να μην το ξεχνάμε, αλλά το αντιμετωπίζουμε.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων χθες το βράδυ, αργά το βράδυ, ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομίας: Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει, δε συμμορφωθεί –γιατί θεωρούν ότι δεν έχουμε συμμορφωθεί– με τα μέτρα και τους όρους που έχει θέσει το ΔΝΤ και δεν καταβάλει το ΔΝΤ την πέμπτη δόση, εμείς θα ακολουθήσουμε τη γραμμή που ακολουθεί και η Γερμανία και η Φιλανδία, δηλαδή εμείς οι Ολλανδοί, και δε θα καταβάλλουμε τα χρήματα στην Ελλάδα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ότι θα βρείτε και πολλές άλλες τέτοιες δηλώσεις από ξένους αξιωματούχους.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και πρόσφατα, πριν λίγες ώρες.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είναι ακριβώς αυτό που είπαμε και στην αρχή της συζήτησής μας, μην υποτιμούμε ότι κάθε χώρα, κάθε Κυβέρνηση έχει βεβαίως και το δικό της εσωτερικό κοινό στο οποίο πρέπει να απευθυνθεί. Εδώ, όλοι οι εταίροι μας θα κληθούν πάλι, μην το ξεχνάμε αυτό, δεν είναι αυτονόητο, θα κληθούν πάλι να απευθυνθούν στους δικούς τους πολίτες και να πουν ότι χρειαζόμαστε πάλι κάτι παραπάνω να δώσουμε στην Ελλάδα, όπως πρέπει να δώσουν και στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία. Εδώ λοιπόν υπάρχει αυτή η αντίληψη.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τί θα πουν, ότι στην Ελλάδα συζητούν εάν θα δώσουν τον ΟΛΠ ή δε θα τον δώσουν;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όχι...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Διαφωνεί ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ότι είναι αυτονόητο, μπορεί να μη μας αρέσει…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ή δε θα δώσουμε τη ΔΕΗ γιατί διαφωνεί ο Υπουργός Περιβάλλοντος;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Σπηλιόπουλε, μπορεί να μη μας αρέσει να ακούμε τέτοια πράγματα και είμαι ο πρώτος ο οποίος αντιδρά σε αυτό και είπα ότι υπάρχει και σωστός τρόπος να πεις κάποια πράγματα. Μπορεί να μη μας αρέσει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Υπάρχει μία ανησυχία και από πλευράς εταίρων και έχουν επιλέξει να κάνουν –να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη – ακόμα και συστάσεις, οι οποίες δεν είναι σωστές βεβαίως αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό λέω ότι εμείς η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι όχι να σχολιάζουμε το τί λέει ο ένας ή ο άλλος αλλά να επικεντρωθούμε σε αυτά που πρέπει να κάνουμε και σε αυτά που πρέπει να κάνουμε συμπεριλαμβάνεται...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μα γι’ αυτό σας είπα πριν, σε αυτά που πρέπει να κάνετε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...συμπεριλαμβάνεται και η προσπάθεια μίας εθνικής συνεννόησης.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, υπάρχει ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο έχει συγκεκριμένα μέτρα που είναι απαραίτητα για την επιβίωση της χώρας. Ένα από αυτά είναι τα λιμάνια για παράδειγμα. Βγαίνει μετά από λίγες ώρες ο Υπουργός ο αρμόδιος και λέει «Όχι, τον Πειραιά θα δούμε, δεν ξέρουμε». Μα είναι δυνατόν;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κύριε Σπηλιόπουλε και πάλι εδώ μπαίνετε σε μία άλλη συζήτηση.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνω κάτι λάθος; Είπα κάτι λάθος;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν κάνετε λάθος, αυτά είναι γεγονότα. Ο καθένας θα πρέπει να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και να συμπεριφερθεί με τον σωστό τρόπο. Δεν είναι αυτό παρακαλώ, μην το παρερμηνεύσει κανείς, μία δημόσια μομφή απέναντι σε έναν συνάδελφό μου στο Υπουργικό Συμβούλιο, οποιοσδήποτε είναι αυτός, οποιοσδήποτε έχει να πει κάτι ή έχει διαφωνίες. Και υπάρχουν διαφωνίες, διότι ως αρμόδιος Υπουργός σε έναν τομέα βεβαίως τα βλέπει κανείς τα πράγματα από τη δική του, μπορεί μερικές φορές και πιο στενή, οπτική γωνία.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ή ως Βουλευτής Πειραιά για παράδειγμα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Χρειάζεται συζήτηση, είναι σοβαρές αποφάσεις για τη χώρα και ο Πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ο οποίος παροτρύνει τη συζήτηση...

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάντως, κύριε Δρούτσα… Να προχωρήσουμε λίγο;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...αλλά οι αποφάσεις μόλις παρθούν από την Κυβέρνηση είναι αποφάσεις δεσμευτικές για όλους και καλό είναι ο καθένας μας την όποια προσωπική άποψη που έχει να την εκφράσει στα θεσμικά όργανα και να μείνει εκεί η κουβέντα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως αυτά καταγράφονται στον διεθνή τύπο, στην κοινή γνώμη των χωρών που θέλετε…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δε βοηθάνε. Δε βοηθάνε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πόσο περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης έχουμε του Μνημονίου, αυτό που ζητάει ο κύριος Σαμαράς, ότι πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας, να αλλάξουμε, επιμένει, στο κομμάτι της φορολογίας και να πάμε να επαναδιαπραγματευθούμε; Και χρησιμοποιεί βέβαια και το παράδειγμα της Ιρλανδίας που επέμειναν και η φορολογία παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα παρά το γεγονός ότι οι δανειστές ζητούσαν άλλα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και με την Ιρλανδία δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, αλλά τέλος πάντων να επικεντρωθούμε στα δικά μας. Η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου μπορεί να ακούγεται –και συγγνώμη γι’ αυτή την έκφραση– «εθνικά υπερήφανη», αλλά πρέπει να βλέπουμε ποια είναι η πραγματικότητα. Το λεγόμενο Μνημόνιο, αυτή η συμφωνία εάν θέλετε μεταξύ Ελλάδας και των εταίρων μας της Τρόικας, είναι κάτι το οποίο είναι δυναμικό, γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για επαναδιαπραγμάτευση. Συνεχώς προσαρμόζεται αυτό το πρόγραμμα ανάλογα με τις συνθήκες. Πάμε καλά, θα μπορέσουμε να το προσαρμόσουμε και σε πιο θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν δυσκολίες, θα πρέπει να δούμε πώς θα το συμπληρώσουμε. Άρα λοιπόν ο όρος επαναδιαπραγμάτευση ακούγεται καλά, δεν είναι όμως έτσι η πραγματικότητα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Μα πάνω σε αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, λέει ο κύριος Σαμαράς, ότι επειδή δεν έχει αποδώσει μέχρι τώρα, μήπως να το επαναδια…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό το λέει ο κύριος Σαμαράς;

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι, σας λέω εγώ την άλλη γνώμη.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εδώ τα αποτελέσματα που βλέπουμε δεν είναι ότι έχουμε πετύχει όλους τους στόχους, αλλά βλέπουμε ότι είμαστε στη σωστή πορεία και αυτό μου είναι σημαντικό να τονίσω και, πιστέψτε με, δεν είναι από διάθεση πολιτικής αντιπαράθεσης. Είμαι ο πρώτος ο οποίος λέει, σε τέτοιες στιγμές δε χωρούν συμβατικές πολιτικές πρακτικές και αντιπαραθέσεις. Εδώ πρέπει να τα βάλουμε κάτω αντικειμενικά, υπεύθυνα και να βρούμε κοινό τόπο και αυτή η προσπάθεια είναι που γίνεται από τον Πρωθυπουργό.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα πάρω δύο πραγματάκια. Το ένα είναι οι σημερινές δημοσκοπήσεις που δείχνουν για μία ακόμα φορά ότι υπάρχει κρίση του πολιτικού συστήματος. Το δεύτερο είναι το Σύνταγμα όπου εδώ και ημέρες χιλιάδες κόσμου χωρίς να είναι κάτω από έναν πολιτικό μανδύα βρίσκονται στην Πλατεία Συντάγματος. Το 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε μιλήσει για το χρέος που θα αφανίσει την Ελλάδα αν δεν το αφανίσει η πολιτική διαχείριση. Πού πάει το πολιτικό σύστημα σήμερα ή και πού πρέπει να πάει;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Εγώ έχω πει και στο πρόσφατο παρελθόν ότι η Ελλάδα περνάει μία οικονομική κρίση και το ζητούμενο είναι πρώτα από όλα να βγούμε από αυτή την οικονομική κρίση, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα περνάει και μία κρίση στην ίδια την κοινωνία της, μία κρίση αξιών αν θέλετε, μία κρίση και του πολιτικού συστήματος. Νομίζω έχουμε δει, και όλα τα γεγονότα μας δείχνουν, ότι είναι μία έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα η οποία μας αναγκάζει να τα αλλάξουμε όλα και δεν χωρούν συμβατικά εργαλεία, αυτά τα εργαλεία και οι πρακτικές που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αναφερθήκατε στο κίνημα αυτό του Συντάγματος. Νομίζω πρώτα από όλα είναι πολύ σημαντικό κανένας να μην κάνει την προσπάθεια να οικειοποιηθεί αυτό το κίνημα. Δεν θα ήταν σωστό αυτό. Νομίζω όμως ότι ένα τέτοιο κίνημα όσο μπορέσει να μείνει εκτός κάποιας κομματικής, αν θέλετε, καθοδήγησης, χωρίς κομματικό χρώμα, τότε τέτοια κινήματα μπορούν μόνο θετικά να είναι διότι εκφράζουν μία πραγματική αγωνία που υπάρχει στον κόσμο, αλλά θέλω να πιστεύω και να ελπίζω και μία αγωνία όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα δύσκολα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση, που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης, αλλά και μία αγωνία να αλλάξει αυτή η χώρα, να αλλάξει αυτό το πολιτικό σύστημα. Εάν μπορέσει αυτό το κίνημα του Συντάγματος να δώσει αυτή την ώθηση, αν θέλετε, και τη στήριξη σε μία τέτοια βούληση να τα αλλάξουμε τα πράγματα και ξέρω ότι αυτή η λέξη, να τα αλλάξουμε όλα, ακούγεται και πάλι λίγο κλισέ, αλλά μόνο με αυτό μπορούμε να εκφράσουμε αυτό που νιώθουμε και θέλουμε. Πρέπει να αλλάξει όχι μόνο το πολιτικό σύστημα εδώ στην Ελλάδα, πρέπει να αλλάξουν και κάποιες αξίες που έχουμε πλέον στην κοινωνία μας. Αν θέλετε πολύ ευχαρίστως και νομίζω ότι θα ήταν σημαντικό να μπούμε επιτέλους παρά την οικονομική κρίση, παρά το γεγονός ότι βεβαίως αυτό μας καίει αυτή τη στιγμή, να μπούμε σε μία σοβαρή συζήτηση: τί πρέπει να αλλάξει στο πολιτικό σύστημα; Παραδείγματος χάριν, για εμένα προσωπικά, από τα πιο σημαντικά είναι να αλλάξει και αυτή η εικόνα του πολιτικού, του βουλευτή αν θέλετε, ως καθεστώτος.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κάντε ένα σχόλιο για όλα αυτά που γίνονται αυτά τα τελευταία εικοσιτετράωρα έξω από τη Βουλή από τους αυθόρμητους και ακομμάτιστους αγανακτισμένους.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τους αγανακτισμένους.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Νομίζω ότι έχω κάνει το σχόλιο.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Την άποψή σας.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Όσο αυτό είναι ένα αυθεντικό κίνημα, ιδιαίτερα της νεολαίας αυτής της χώρας, που θα εκφράζει αυτή τη γνήσια βούληση να αλλάξουμε, να πάμε προς το καλύτερο, βεβαίως και ας εκφράσει και την απογοήτευση που αισθάνεται για την κατάσταση που βρισκόμαστε και τα οικονομικά μέτρα. Αλλά εάν μπορέσουμε αυτό το κίνημα να μας δώσει την ώθηση και τη στήριξη να πάμε προς στη σωστή κατεύθυνση, αυτό θα ήταν για τη χώρα κάτι το πραγματικά πολύ σημαντικό.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εγώ το αντιλαμβάνομαι ως μεγάλη πίεση η οποία θα σας υποχρεώσει να αλλάξετε ρότα. Εγώ αυτό καταλαβαίνω έτσι όπως το λέτε.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ναι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, η κάθε πίεση…

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Μα μίλησε ήδη…

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Εκφράζονται μεν ειρηνικά αλλά έχουν δώσει το στίγμα τους.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κάθε πίεση…

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Ο κύριος Δρούτσας είπε ήδη για αλλαγή στο πολιτικό…, και στο πολιτικό προσωπικό αν κατάλαβα καλά.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, όχι μονιμότητα στους βουλευτές.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Αυτή είναι μία δική σας πάγια αντίληψη, πραγματικά το έχετε επαναλάβει.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Μπορώ να σας πω δύο-τρία συγκεκριμένα πράγματα στα οποία πιστεύω…

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Και τί θα κάνει ο άλλος; Στα 17 χρόνια ένας βουλευτής βγάζει 6.000 Ευρώ σύνταξη, κύριε Υπουργέ. Πώς θα τον πείσεις;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, εγώ να σας πω και κάτι, διότι κάποιοι θα μου πουν...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι επάγγελμα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...και με το δίκιο τους, είσαι εξωκοινοβουλευτικός, δεν έχεις εκλεγεί, άρα εύκολα τα λες αυτά. Να πω από την αρχή ότι εγώ σέβομαι τον κάθε πολιτικό ο οποίος εκτίθεται καθημερινά στην κοινή γνώμη και ιδιαίτερα στην περιφέρειά του. Θέλει θάρρος αυτό. Το βλέπω κι εγώ, τους τελευταίους 20 μήνες, το τί σημαίνει να είσαι στη δημόσια ζωή. Θέλει θάρρος αυτό, το αναγνωρίζω, αλλά πρέπει και να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει η εικόνα του βουλευτή, του πολιτικού στη χώρα μας ως καθεστώτος και αυτό μπορεί να σπάσει, παραδείγματος χάριν, με πολύ εύκολα μέτρα, μπορεί να ακούγονται ακραία αλλά είναι πολύ εύκολα...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ένα; Δύο θητείες και μετά υποχρεωτικά ένα διάλειμμα. Μετά μπορείς ξανά να εκλεγείς, αλλά ένα διάλειμμα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως να βρίσκατε, πριν φτάσετε εκεί, έναν πιο απλό τρόπο, ο Υπουργός να μη δίνει τα μισά κονδύλια του Υπουργείου του στην περιφέρειά του;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακριβώς σε αυτό θέλω να καταλήξω. Είσαι μέλος της Κυβέρνησης; Θα πρέπει να αποποιηθείς του βουλευτικού αξιώματος όσο είναι μέλος της Κυβέρνησης. Μετά, εάν φύγεις από την Κυβέρνηση, ξαναπαίρνεις τη βουλευτική σου θέση, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπαίνεις και σε αυτό τον πειρασμό. Δεν ελέγχεις ο ίδιος τον εαυτό σου.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Να πω μια πιο πρακτική ιδέα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καταργήστε τον σταυρό.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κοιτάξτε, όλα αυτά μπορεί κανείς να τα δει.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καταργήστε τον σταυρό, μην με υποχρεώνετε να κάνω ό,τι είδους υπέρβαση…

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να σας πω τί θα έπρεπε να καταργήσουμε ως ένα πρώτο πράγμα;

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι μία λύση;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα μου πείτε, ακούγεται…

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Δρούτσα, επιτρέψτε μου.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Συγγνώμη, απλώς με την ευκαιρία αυτή, επιτρέψτε μου, μπορεί να ακούγεται πολύ μικρό αυτό, αλλά εγώ πιστεύω πάρα πολύ στους συμβολισμούς. Να κοπεί το εξής, μπαίνει-βγαίνει αυτοκίνητο βουλευτή ή πολιτικού στη Βουλή, σταματάνε την κυκλοφορία. Δεκάδες χιλιάδες Αθηναίοι, καθημερινά, το βλέπουν αυτό και ξέρω ότι αγανακτούν. Κι εγώ ως πολίτης...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να έχει ο βουλευτής αυτοκίνητο, κύριε Υπουργέ;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να μην έχει.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί να έχει;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτος εγώ να σας το πω αυτό. Πρώτος εγώ να σας το πω. Έχω μεγαλώσει στο εξωτερικό και είχα τη δυνατότητα να δω και άλλα πολίτικά συστήματα. Αυτό που έχουμε εδώ στην Ελλάδα είναι πρωτοφανές.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό που περιγράψατε...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Για πολλά από τα δικαιώματα που έχει ο βουλευτής, ο πολιτικός, δε λέω, χρειάζεται τα εργαλεία. Χρειάζεται εργαλεία για να κάνει τη δουλειά του...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Βγάζετε προχθές ένα νόμο και λέει, πλαφόν στις συντάξεις, 2.700.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...αλλά τη στιγμή...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι και στις δικές σας όμως, των βουλευτών εννοώ, δεν υπάρχει πλαφόν.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να τα δούμε όλα αυτά.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ξέρετε πόσα μηνύματα έχουν έρθει επ’ αυτού;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να τα δούμε όλα αυτά. Σας λέω εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος τα στηρίζει αυτά, διατρέχοντας, βεβαίως, τον κίνδυνο να κατηγορηθώ ότι δεν είμαι Βουλευτής. Το γνωρίζω αυτό.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Νέο μισθολόγιο, λέει, και στους Βουλευτές, εδώ. Ενιαίο μισθολόγιο και στους βουλευτές.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να γίνουν. Να γίνουν όλα.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Κύριε Δρούτσα, με βάση το σκεπτικό που περιγράψατε...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ακραίες καταστάσεις, έκτακτες καταστάσεις, απαιτούν και έκτακτα μέτρα και ιδιαίτερα μέτρα και βήματα που έχουν έντονο συμβολισμό, ώστε ο κόσμος, ο πολίτης να πιστέψει πάλι στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να γίνουν. Κύριε Υπουργέ, συμφωνούμε μαζί σας, να γίνουν όμως.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να γίνουν και θα γίνουν. Και γι’ αυτό χρειάζεται αυτή η εθνική συνεννόηση, δεν είναι μόνο συνεννόηση πάνω στα μέτρα τα στενά οικονομικά, τα οποία είναι σημαντικά, αυτό μας καίει. Χρειάζεται συνεννόηση...

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Πάνω σε αυτό που λέτε...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ...και για όλες τις αλλαγές, και γι’ αυτό το κίνημα του Συντάγματος μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Επειδή..., Τάκη, αν προλαβαίνουμε ένα τελευταίο ερώτημα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει να συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό στη συνάντηση με τον Καναδό Πρωθυπουργό, όποτε είναι το τελευταίο ερώτημα αυτό. Να τον αποδεσμεύσουμε.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Απλά, κύριε Δρούτσα, επειδή εκτός από Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ήσαστε στην κλειστή σύσκεψη που έγινε το προηγούμενο βράδυ υπό τον Πρωθυπουργό. Εκεί συζητήθηκαν πάρα πολλά πράγματα, ανάμεσα σε αυτά συζητήθηκε, αν καλά έχω πληροφορηθεί, και ο ανασχηματισμός. Αυτό το οποίο περιγράψατε προηγουμένως ως το πολιτικό μοντέλο, είναι αυτό το οποίο θα ακολουθηθεί στον επερχόμενο ανασχηματισμό; Όποτε και να γίνει αυτός. Δηλαδή να περιμένουμε να δούμε κι άλλους εξωκοινοβουλευτικούς σε πόστα της Κυβέρνησης σημαντικά και δη τεχνοκράτες ή οικονομολόγους;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Με όλο το σεβασμό, δεν ξέρω ποιες είναι οι πηγές σας, αλλά λάθος σας έχουν ενημερώσει. Τίποτα δεν έχει συζητηθεί για τέτοιου είδους θέματα, όπως ανασχηματισμός. Στο θέμα του ανασχηματισμού, διότι θα θέλετε ένα σχόλιο από εμένα, πρώτα απ’ όλα οι αποφάσεις είναι του Πρωθυπουργού και αυτό είναι κάτι το δεδομένο, δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνω. Αλλά, και πάλι, είμαστε σε ειδικές συνθήκες, σε μια δύσκολή κατάσταση όπου απαιτείται από όλους μας να επικεντρώνουμε την προσοχή μας, αποκλειστικά και μόνο, πάνω στο αντικείμενο μας, στη δουλειά μας. Η κάθε συζήτηση περί ανασχηματισμού ή ο,τιδήποτε άλλο, το μόνο που κάνει είναι να αποπροσανατολίζει από αυτό που πρέπει να κάνουμε. Αντιλαμβάνομαι, σέβομαι, ότι ιδιαίτερα για το δημοσιογραφικό κόσμο αυτά τα θέματα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικά, αλλά, πιστέψτε με, δε βοηθούν στην προσπάθεια και δεν τίθεται και τέτοιο θέμα.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Ευχαριστούμε.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ανοιχτή συζήτηση.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή συνέχεια.

Τ. ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Καλημέρα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε, νομίζω, σήμερα να πάτε Καλάβρυτα, είπατε, με τον Πρωθυπουργό.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πάμε Καλάβρυτα με τον Πρωθυπουργό του Καναδά και νομίζω είναι μια σημαντική, συμβολική κίνηση από πλευράς του, να τιμήσει την ιστορία της Ελλάδας, τις θυσίες της Ελλάδας και νομίζω ότι και με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζουμε, σε όλους τους εταίρους μας, τις θυσίες και τη συμβολή της Ελλάδας για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, στην Ευρώπη και όχι μόνο.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα το πω γιατί το συζητούσαμε όλοι μας. Χθες, εδώ, φιλοξενήσαμε τον...

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τον Εκπρόσωπο Τύπου, του Πρωθυπουργού. Ξέρετε πόσο χρονών είναι; Έλληνας είναι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το ξέρω.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τριάντα ενός, και είναι μαζί του δέκα χρόνια.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το ξέρω, το ξέρω...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δέκα χρόνια! Να καταλάβετε άλλη αντίληψη πολίτικού συστήματος. Ένα παιδί γεμάτο φρέσκιες ιδέες βέβαια.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δε θέλω να φέρνω συγκρίσεις...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο ένας άνθρωπος 32 χρονών, που είναι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι..., μιλάει, δεν είναι γραφειοκράτης...

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Και είναι εξαιρετικό παιδί, νοιώθει την Ελλάδα και να σας πω...

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το διαπιστώσαμε κι εμείς χθες.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: ... ότι ήταν δική του πρωτοβουλία να αναφερθεί στον Πρωθυπουργό του για τα Καλάβρυτα, διότι και η καταγωγή του είναι από εκεί, και εκείνος είναι ο οποίος του είπε «Όταν έρθεις Ελλάδα, σε παρακαλώ, πρέπει να επισκεφτούμε τα Καλάβρυτα, διότι είναι ένας ιστορικός τόπος για την Ελλάδα...».

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τους αξιοποιούμε αυτούς τους ανθρώπους;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Βεβαίως τους αξιοποιούμε και πρέπει να τους αξιοποιήσουμε και πολύ περισσότερο.

Τ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, καλημέρα.

Μ. ΜΙΧΕΛΙΔΑΚΗ: Κύριε Δρούτσα, ευχαριστούμε πολύ.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

29 Μαΐου, 2011