Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσας στη βουλγαρική εφημερίδα ΚΑΠΙΤΑΛ (12.3.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι διαμαρτυρίες στη Λιβύη μετατράπηκαν σε εμφύλιο πόλεμο. Ποια είναι η απάντηση της Ευρώπης σε αυτό που συμβαίνει στη Βόρεια Αφρική;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Το πρώτο σαφέστατο μήνυμα πρέπει να είναι η έκκληση προς όλες τις πλευρές για τερματισμό της βίας. Το δεύτερο, είναι να γίνει σεβαστή η βούληση του λιβυκού λαού, η επιθυμία του για δημοκρατία, ελευθερία, καλύτερες συνθήκες ζωής και δικαιοσύνη. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί χωρίς βία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως σκέφτεται η ΕΕ να πείσει τον Μουαμάρ Καντάφι να το κάνει αυτό;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η πίεση εκ μέρους του λιβυκού λαού είναι ορατή. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πιστεύω ότι τώρα και στη Λιβύη υπάρχει μία διαδικασία χωρίς επιστροφή, όπως πριν στην Τυνησία και την Αίγυπτο, παρά το γεγονός ότι εκεί η κατάσταση είναι διαφορετική και το κίνημα διαμαρτυρίας εκφυλίζεται προς την κατεύθυνση του εμφυλίου πολέμου. Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να στείλουν μήνυμα στους κυβερνώντες στη Λιβύη ότι οφείλουν να σεβαστούν αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανακήρυξη ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη μπορεί να αποτελέσει τέτοιο μήνυμα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Αυτό συζητείται, αλλά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Είναι σαφές ότι κάθε στρατιωτική επιχείρηση απαιτεί την πλήρη νομιμοποίηση του ΟΗΕ. Ήδη, έχουμε μία ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κυρώσεις κατά της Λιβύης. Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτήν την ενότητα της διεθνούς κοινότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Όμως, οι αποφάσεις αυτές δεν βοηθούν, κυρίως τους απλούς Λίβυους, που γίνονται θύματα των ένοπλων συγκρούσεων στη χώρα.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:
Γι’ αυτό πρέπει τώρα να ενεργήσουμε γρήγορα, και, αν αυτό είναι δυνατόν, από κοινού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιες μπορεί να είναι αυτές οι ενέργειες;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Οι στρατιωτικές επεμβάσεις αποτελούν πάντα το έσχατο μέσο. Πρέπει, όμως, σε όλους να είναι σαφές ότι και αυτό αποτελεί μέσο άσκησης πίεσης, ότι αν χρειαστεί η διεθνής κοινότητα μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δηλαδή, η πιθανότητα για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη είναι υπαρκτή;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν μπορεί να αποκλειστεί. Δεν μπορούμε ακόμα για πολύ να βλέπουμε αποστασιοποιημένοι πως ασκείται βία πάνω στους πολίτες της χώρας. Η ΕΕ πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα επ’ αυτού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις εντός της ΕΕ για την πιθανότητα στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Συζητήσεις λαμβάνουν χώρα εντός της ΕΕ, κυρίως, όμως, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Νομίζω, όμως, ότι θα ήταν λάθος η διεξαγωγή μίας δημόσιας συζήτησης σχετικά με το αν, πότε και τι είδους επέμβαση πρέπει να υπάρξει. Το σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή να πούμε «Φτάνει!», ότι η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη και ότι όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μιλώντας για την εξέλιξη των πραγμάτων, πως σχολιάζετε την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έως Β1 από τον οίκο Moody’s;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρώτα πρέπει να τεθεί το ερώτημα ποια είναι η νομιμοποίηση αυτών των διεθνών οίκων αξιολόγησης. Η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη εμπειρία επ’ αυτού, πως δηλαδή παρόμοιες αξιολογήσεις είναι μερικές φορές ακατανόητες και άδικες, ενώ ενίοτε τίθεται το ερώτημα για το χρονικό σημείο που επιλέγεται προκειμένου να ανακοινωθούν παρόμοιες αξιολογήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε σκοπιμότητα στην απόφαση αυτή για την πιστοληπτική ικανότητα αυτή την εβδομάδα;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν θέλω να κάνω εικασίες επ’ αυτού. Η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες τους τελευταίους 18 μήνες εργάζονται για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Τα πρώτα αποτελέσματα ήδη δείχνουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλά θετικά αποτελέσματα. Μπορώ εν συντομία να αναφέρω τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού πάνω από 6% μέσα σε ένα χρόνο. Αυτό είναι απόδειξη ότι εδώ επιτελείται ένα πολύ σοβαρό έργο – με παραδοσιακά μέσα, όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και με στοχευμένες δομικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσαμε το συνταξιοδοτικό μας σύστημα και σήμερα το ελληνικό σύστημα είναι μεταξύ των πλέον βιώσιμων στην Ευρώπη. Απελευθερώσαμε τα επαγγέλματα, για τα οποία προηγουμένως χρειαζόταν άδεια. Αυτά είναι πολύ σημαντικά βήματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται, όμως, ότι δεν μπορούν να πείσουν τους οίκους αξιολόγησης.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει πολύ αποτελεσματικά αυτά που έχουμε συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό. Βλέπουμε, όμως, ότι, δυστυχώς, μόνο οι διεθνείς αγορές δεν αντιδρούν θετικά. Γιατί; Και αυτό συνδέεται με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Είναι, πλέον, εμφανές σε όλους ότι δεν γίνεται λόγος μόνο για μία ελληνική κρίση. Ναι, η Ελλάδα έχει τα δικά της προβλήματα και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει, παράλληλα, από την πλευρά της η ΕΕ να στείλει στις διεθνείς αγορές εκείνα τα πειστικά μηνύματα που πραγματικά θα τις καθησυχάσουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ακριβώς περιμένετε από την ΕΕ;

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ:
Να προετοιμαστεί ένα συνολικό πακέτο, που δεν θα συνδέεται μόνο με την Ελλάδα. Γίνεται λόγος για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που υποστηρίζεται κυρίως από τη Γερμανία. Γίνεται λόγος, επίσης, για την πειστικότητα του Μηχανισμού Σταθερότητας, που σημαίνει να υπάρχουν διαθέσιμα πραγματικά επαρκή μέσα, για να συνειδητοποιήσουν οι διεθνείς αγορές ότι η ΕΕ έχει πραγματική πρόθεση να στηρίξει το ευρώ. Γίνεται λόγος για την ελαστικότητα αυτού του μηχανισμού στήριξης. Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισεκ. ευρώ και να ισχύσουν οι ίδιοι όροι με την Ιρλανδία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος αποπληρωμής ενός δανείου, τόσο περισσότερο πείθονται οι αγορές ότι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό θα εκπληρωθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αγορές το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, όχι όμως και όλοι οι πολιτικοί στην ΕΕ. Πως σκέφτεστε να πείσετε τους τελευταίους;

Δ.ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Πρόκειται για μία διαδικασία διαβουλεύσεων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες. Βλέπετε ότι τον τελευταίο χρόνο η θέση της ΕΕ εξελίχθηκε βήμα-βήμα προς την ορθή κατεύθυνση. Θα σας το πω ανοιχτά – κατά τη γνώμη μου, αυτό έγινε με πολύ αργό ρυθμό. Η ΕΕ απώλεσε πολύτιμο χρόνο. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διεθνείς αγορές είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από μας. Πρέπει να είμαστε πιο πειστικοί. Είναι μία πολιτική διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλώντας για πολιτικές διαδικασίες, πως θα ερμηνεύατε την απροθυμία του Βούλγαρου Πρωθυπουργού, Μπόικο Μπορίσοφ, να συμμετάσχει η χώρα του στο σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη;

Δ.ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Είμαστε σε διαρκή επαφή με τους συναδέλφους μας στη Βουλγαρία. Για την Ελλάδα είναι ένα σημαντικό σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

Δ.ΔΡΟΥΤΣΑΣ:
Πρώτον, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, αλλά και της ΕΕ να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφοροποίηση των διαδρομών μεταφοράς ενέργειας. Το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ταιριάζει πολύ καλά με αυτή την αντίληψη. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, μέσα από ένα παρόμοιο σχέδιο, η Ελλάδα και η Βουλγαρία αποκτούν σημαντικότερο ρόλο στο παιχνίδι των ενεργειακών προμηθειών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός μάλλον δεν βλέπει τα πράγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Σεβόμαστε την ανησυχία της Βουλγαρίας σε σχέση με την περιβαλλοντική σκοπιά του σχεδίου. Θα περιμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης στη Βουλγαρία και στη βάση ανάλυσης θα αποφασίσουμε για την περαιτέρω εξέλιξη των πραγμάτων. Θα ήθελα, όμως, για μία ακόμα φορά να υπογραμμίσω ότι για την Ελλάδα το σχέδιο αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας και πραγματικά ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε».

14 Μαρτίου, 2011