Συνέντευξη ΥΠΕΞ, N. Kοτζιά, στο Ρ/Σ του Alpha 98,9 και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου

Συνέντευξη ΥΠΕΞ, N. Kοτζιά, στο Ρ/Σ του Alpha 98,9 και στη δημοσιογράφο Γιάννα ΠαπαδάκουΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι, κ. Κοτζιά.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Καλό μεσημέρι και με βρίσκετε στην Αθήνα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν φύγατε τελικά. Πείτε μου τι έγινε…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Μπήκαμε στο αεροπλάνο, τροχοδρομήσαμε περιμέναμε να «σηκωθούμε», έγινε το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Πετούσαμε για Κωνσταντινούπολη για να πάρουμε από εκεί την πτήση για Βιετνάμ. Εγώ πήγαινα το Σάββατο στην Κίνα και από εκεί στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, είχατε ξεκινήσει σχεδόν…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, βέβαια, είχαμε ξεκινήσει. Είχαμε μπει στο διάδρομο απογείωσης και μας ανακοίνωσαν ότι λόγω τρομοκρατικών ενεργειών δεν θα πετάξουμε. Προσπαθήσαμε να βρούμε πτήσεις από άλλες περιοχές της Ευρώπης ή της Μ. Ανατολής για να φτάσουμε σήμερα το βράδυ στο Βιετνάμ. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πτήσεις είναι δύσκολη η διαδρομή για το Βιετνάμ. Και έτσι το αναβάλαμε μάλλον για τον Οκτώβρη αυτό το ταξίδι Σιγκαπούρη-Βιετνάμ. Στην Κίνα θα πάω κανονικά το Σάββατο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, κατάλαβα…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Και θέλω να εκφράσω δύο πράγματα: τη λύπη μου και τη συμπαράστασή μου προς όλους τους πολίτες της Τουρκίας που χτυπιούνται από την τρομοκρατία και τη συμπαράστασή μας στην τουρκική Κυβέρνηση όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Η Ελλάδα δεν χαίρεται από τέτοιου είδους χτυπήματα. Ίσα-ίσα, είναι απάνθρωπα, είναι ενάντια στην ίδια τη φύση και στη ζωή των ανθρώπων και ολόκληρης της οικουμένης. Είναι αποτελέσματα τυφλής ιδεολογίας, πάθους και εξτρεμισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι είναι όπως τα λέτε. Να ρωτήσω τώρα το πρώτο που ρωτούν και αυτοί που τηλεφωνούν στο σταθμό. Δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι υπάρχει κάποιος Έλληνας μεταξύ των τριανταέξι…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Από τις 11:30 η ώρα τα μεσάνυκτα, μισή ώρα μετά, είχαμε ένα κλιμάκιο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης στο αεροδρόμιο, που παρείχε βοήθεια στους Έλληνες πολίτες. Όσο έχουμε συνεννόηση και ενημέρωση από τις τουρκικές αρχές - γιατί ξέρετε δεν δίνουν και πολλές πληροφορίες, ευτυχώς, τουλάχιστον απ΄ ό,τι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει Έλληνας υπήκοος που να περιλαμβάνεται στα θύματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε στα θύματα, ούτε σε τραυματίες.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν έχουμε καταγράψει τραυματία - από την πλευρά του Γεν. Προξενείου Κωνσταντινούπολης. Και ήθελα να συγχαρώ τους Έλληνες διπλωμάτες και τους άλλους συνεργάτες του Προξενείου μας που –λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χθες- ήταν άγρυπνοι φρουροί του ελληνισμού και των Ελλήνων πολιτών που ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη, που είναι πάρα πολλοί. Ήταν όπως ξέρετε το τρίτο χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως εξηγείτε ότι είναι στόχος τόσο πολύ αυτή η περιοχή;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ μεγάλη πόλη, 18 εκατομμύρια, με πολύ σύνθετη ανάμειξη πληθυσμών, από διαφορετικές περιοχές της Τουρκίας. Αξιοποιείται από ό,τι φαίνεται από το Daesh, από την ISIS, για επιθέσεις τρομοκρατίας που κύριο στόχο έχουνε να πούνε ότι ουδείς είναι ασφαλής ούτε στο μεγάλο και Διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ούτε στην ίδια την Κωνσταντινούπολη και, γενικότερα, στην Τουρκία.

Νομίζω είναι μία επίθεση εκφοβισμού. Ιδίως η τρομοκρατία συνήθως θέλει να δημιουργεί έναν μηχανισμό ψυχολογικό, φόβου και πάνω σε αυτό το φόβο να πατάει για να διεκδικεί αυτά που θέλει να επιβάλλει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεωπολιτικά τώρα η περιοχή είναι σε μια ταραγμένη εποχή, έτσι δεν είναι;

Ν. KΟΤΖΙΑΣ: Κοιτάξτε, αν θυμόσαστε, εσείς είστε μια εξαιρετική δημοσιογράφος και κατά συνέπεια το ερώτημα είναι ρητορικό, όταν ανέλαβα Υπουργός Εξωτερικών, το πρώτο σχήμα που έφτιαξα και εξήγησα και στους εταίρους μας, είναι ότι η Ελλάδα ζει μέσα σε ένα τρίγωνο αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας, που συνίσταται από την κορυφή του τριγώνου, που ήτανε η Ουκρανία, με τον πόλεμο ανάμεσα στις Ανατολικές περιοχές και την Κυβέρνηση του Κιέβου, τη Λιβύη, όπου είχαμε τη μάχη ενάντια στους εξτρεμιστές και από διάφορες φατρίες και τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα τη Συρία και δίπλα το Ιράκ. Είπα ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ζώνη σταθερότητας, γεωπολιτικής σταθερότητας, γεωστρατηγικής σταθερότητας, που η Κυβέρνηση μας τη φροντίζει πάρα πολύ και με τις συμμαχίες και με τις συνεργασίες που κάνει στην περιοχή και, κατά συνέπεια, θα ήταν μεγάλο λάθος αντί όλοι μαζί να χρησιμοποιήσουμε και αξιοποιήσουμε την Ελλάδα ως ένα σημείο από που ξεκινούν κύματα αποσταθεροποίησης της περιοχής, να προσπαθήσουν κάποιοι τα αποσταθεροποιητικά κύματα της περιοχής, να τα στείλουν προκειμένου να πλήξουν την Αθήνα και την υπόλοιπη χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και επιβεβαιωθήκατε με τραγικό τρόπο, δυστυχώς.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, παρ’ όλες τις κατηγορίες που άκουσα τότε από το διεθνή τύπο και από κάποιους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει, υπήρξε κριτική, αλλά στην πράξη…

N. ΚΟΤΖΙΑΣ: …αλλά πρέπει να ανοίγουμε δρόμο και στην πολιτική πρέπει να έχεις μια διαίσθηση και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική να σκέπτεσαι λίγο πιο μακριά από τη μύτη σου, και νομίζω ότι η συμπεριφορά μας και η πολιτική μας, η φιλία που έχουμε αναπτύξει ιδιαίτερα με τη Βουλγαρία αλλά και η συνεννόηση που κάνουμε με άλλες βαλκανικές χώρες, τα τρίγωνα σταθερότητας που έχουμε κάνει Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Κύπρος – Λίβανος και Ιορδανία, η μεγάλη Συνδιάσκεψη που καλούμε 6 ευρωπαϊκές χώρες και 6 αραβικές στη Ρόδο, στις 8 με 9 του Σεπτέμβρη, όλα αυτά είναι πρακτικές που βοηθάνε στην σταθεροποίηση της περιοχής και στο να αποτελεί η Ελλάδα πόλο σταθερότητας έναντι, δυστυχώς, των φαινομένων που έχουμε σε άλλες χώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό γίνεται αποδεκτό πια από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τώρα που έχουμε και την άλλη υπόθεση, του Brexit…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ναι, νομίζω γίνεται, αν είδατε τη Δευτέρα είχαμε πρόσκληση, μαζί με άλλα δέκα κράτη συναντηθήκαμε στη Βαρσοβία, και είναι άξιο απορίας, να με συγχωρείτε, που ορισμένοι συνάδελφοί σας μάς κατηγορούν γιατί μιλάμε με τους Πολωνούς που είναι αντιευρωπαϊστές, λες και δεν οφείλουμε ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μιλάμε με όλες τις πλευρές. Σας θυμίζω ότι τη Δευτέρα το πρωί πριν από τη συνάντηση της Βαρσοβίας είχε δει τους Πολωνούς και τις άλλες τρεις χώρες του Visegrad, δηλαδή την Τσεχία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, ο Steinmeier. Συνεννοηθήκαμε με το Steinmaier. Η πολιτική της Ελλάδας είναι να μην αφήσουμε να δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα χάσματα στην Ευρώπη, να μην υπάρξει και άλλος κατακερματισμός. Η Ελλάδα, η οποία δεν ανήκει ούτε στις μεγάλες και ισχυρές χώρες, ούτε όμως είναι ένα απλό, νέο κράτος-μέλος της ΕΕ –ήταν το δέκατο κράτος που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ και σήμερα ΕΕ- έχει έναν ειδικό ρόλο. Σίγουρα μας εμπιστεύονται και μπορούμε να συμβάλουμε στο να διαμορφωθούν γέφυρες. Μάλιστα, στην Πολωνία που βρέθηκα, είπα τα εξής, απαντώντας και σε διάφορες αιτιάσεις και απόψεις: Μία παλιά ελληνική παροιμία λέει ότι βρίσκουμε συχνά μπροστά μας σωρούς από πέτρες. Αυτούς τους σωρούς από πέτρες μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε με τρεις τρόπους, από τους οποίους η Ελλάδα απορρίπτει τους δύο πρώτους. Ο πρώτος είναι να πετροβολούμε τους άλλους εταίρους μας στην ΕΕ, ο δεύτερος είναι –όπως με καλεί σήμερα μία εφημερίδα να πράξω- να σηκώσουμε τείχη και να μη μιλάμε σε άλλους και ο τρίτος είναι να φτιάξουμε γέφυρες συνεννόησης και φιλίας, οι οποίες δίνουν και έναν ιδιαίτερο ρόλο σε μία χώρα μεσαίου μεγέθους, όπως είναι η Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα τείχη, βέβαια, ως ρητορική και στο Ηνωμένο Βασίλειο βρήκαν χώρο και βλέπουμε τα αποτελέσματα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση, επειδή έχουμε διαφορετικές απόψεις με άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ να μην τους μιλάμε. Σε μία οικογένεια υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Ο ειδικός ρόλος της Ελλάδας προκύπτει από την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι άλλες χώρες, και η οποία μεγαλώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να μην απομονωθούμε, γιατί εκεί θα κερδίσουν έδαφος ρητορικές που δεν είναι θετικές, όχι μόνον για την Ευρώπη αλλά και γενικότερα. Να ρωτήσω και κάτι άλλο, μιας και είπατε για τον κ. Steinmeier, με τον οποίο έχετε μία παλιά γνωριμία…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχουμε σπουδάσει και στο ίδιο Πανεπιστήμιο, παρόλο που κάποιες εφημερίδες μου έχουν χρεώσει άλλα βιογραφικά από τα πραγματικά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ, οι σχέσεις με τη Γερμανία πώς είναι τώρα, σε αυτήν την κρίσιμη φάση;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτησή σας. Θα σας αποκαλύψω κάτι που δεν το έχω πει- ξέρετε, μιλάω πολύ σπάνια δημόσια. Και σήμερα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου προς τον τουρκικό λαό. Εμείς έχουμε κατασκευάσει μία σειρά από καινούργια εργαλεία της εξωτερικής πολιτικής. Ένα από αυτά είναι το λεγόμενο «Σχέδιο Δράσης», που σημαίνει να συμπυκνώνουμε όλα τα ζητήματα συνεργασίας με μία χώρα, την οποία θεωρούμε σημαντική για τα συμφέροντά μας, από τον πολιτισμό και τη μόρφωση, μέχρι τις επενδύσεις και την οικονομία στη συνεργασία με μια χώρα που θεωρούμε σημαντική για τα συμφέροντά μας. Είμαστε στη φάση της επεξεργασίας της κοινής συμφωνίας για ένα τέτοιο σχέδιο δράσης και μετά το καλοκαίρι έχουμε συμφωνήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας να έρθει στη Θεσσαλονίκη, σχεδιάζω, για να υπογράψουμε αυτό το μεγάλο σύμφωνο, το κοινό σχέδιο δράσης με τη Γερμανία για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε σε μια πορεία ανάπτυξης των σχέσεών μας, αλλά σε ισότιμη βάση και με σεβασμό των δύο πλευρών, τουτέστιν ιδιαίτερα σεβασμό της Γερμανίας απέναντί μας. Οφείλω να σας πω ότι ο κ. Steinmeier είναι ένας από τους εξαιρετικά προσεκτικούς και σοφούς Υπουργούς Εξωτερικών, από αυτούς που χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή χημεία και, θα έλεγα, και φιλική σχέση και εργαζόμαστε όχι μόνο για την καλυτέρευση και συστηματοποίηση των σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη μας, αλλά και για κοινές συναντιλήψεις για μεγάλα προβλήματα, όπως είναι το προσφυγικό, αλλά και, τώρα, το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είχα μια μεγάλης χρονικής διάρκειας συζήτηση με τον κ. Steinmeier ευρισκόμενος στο αεροδρόμιο της Βαρσοβίας, μόλις είχα προσγειωθεί, όπου εκείνος με ενημέρωνε για τη συνάντηση στην Πράγα με τις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ, που στο μεταξύ είχαν φτάσει στη Βαρσοβία. Δηλαδή έχουμε μια πάρα πολύ τακτική επικοινωνία και αλληλοπληροφόρηση για τις απόψεις και τις δράσεις μας. Δεν είναι ο μόνος, με πάρα πολλούς συναδέλφους μου έχω μια τέτοια επικοινωνία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προφανώς, κύριε Υπουργέ, αλλά εδώ σπουδάσατε και στο ίδιο Πανεπιστήμιο, παίζουν και τα προσωπικά ρόλο, δίνεται ένας τόνος και από τα πρόσωπα.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η εμπιστοσύνη παίζει μεγάλο ρόλο, έχετε δίκιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θέλω να τελειώσουμε με ένα ευχάριστο, όταν θα γυρίσετε από την Κίνα, θα σας έχουμε εδώ να μας πείτε και τα αποτελέσματα από εκεί.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Θα πάω Κίνα και από την Κίνα θα πάω στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα γυρίσω και θα είμαι μιάμιση μέρα μόνο στην Αθήνα, γιατί πάω Μογγολία στη Σύνοδο Κορυφής Ευρώπης-Ασίας και από εκεί στις Βρυξέλλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κινείστε κι έτσι πρέπει. Να ρωτήσω, οι ρυθμοί στις βίζες από τη Ρωσία, επειδή έχει σχέση με τον τουρισμό…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ικανοποιούνται όλες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …είναι ικανοποιητικοί;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Όλες οι αιτήσεις ικανοποιούνται πια και ήδη για ένα αρκετό χρονικό διάστημα τις είχαμε καλύψει όπου υστερούσαμε. Διότι αναβαθμίσαμε το λογισμικό μας σύστημα, προσλάβαμε επιτόπιο προσωπικό, στείλαμε δέκα διοικητικούς από άλλες πρεσβείες μας στο εξωτερικό. Να ευχαριστήσω και τον υπουργό τον κ. Τόσκα για τους δεκαπέντε καλά εκπαιδευμένους Έλληνες αστυνομικούς. Έχουμε ένα προσωπικό πέντε φορές μεγαλύτερο. Επιτρέψτε μου να πω κάτι: παρά τη στενοχώρια της ημέρας και τη συμπαράσταση που οφείλουμε στο φίλο λαό της Τουρκίας, ας ευχηθούμε χρόνια πολλά σε φίλους καλούς, Πέτρο και Παύλο, που ομορφαίνουν τη ζωή πολλών από εμάς… Έχω πολλούς καλούς συνεργάτες και στο Πανεπιστήμιο και εδώ στο Υπουργείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κ. Υπουργέ που ήσασταν μαζί μας. Καλά ταξίδια και καλές επιτυχίες.

29 Ιουνίου, 2016