Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στη Süddeutsche Zeitung (7.7.2011)

(μετάφραση από τη Γερμανική)

SZ: Κύριε Υπουργέ συνιστάτε - με ήσυχη τη συνείδησή σας - στους Γερμανούς  να επισκεφθούν φέτος την  Ελλάδα για διακοπές;

Λαμπρινίδης: Βεβαίως, πολλές χιλιάδες Γερμανοί έχουν ήδη αποφασίσει να την επισκεφθούν. Δεν χρειάζονται τη δική μου παρότρυνση. Ο τουρισμός μας είναι εξαιρετικά υγιής. Τα έσοδα από τον τουρισμό έχουν σημειώσει φέτος αύξηση κατά 10%.

SZ: Δεν ρωτάμε χωρίς λόγο. Αληθεύει ότι οι Γερμανοί δεν είναι αυτό το διάστημα ιδιαίτερα αγαπητοί στην Ελλάδα;

Λαμπρινίδης: Δεν αληθεύει.  Πολύ συχνά πολιτική και δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης  συγχέονται με την πραγματικότητα.  Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων όχι μόνο δεν τρέφει αρνητικά αισθήματα απέναντι στους Γερμανούς, αλλά είναι και ευγνώμονες για την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Γερμανία.

SZ: Παραπλανά η εικόνα των διαδηλώσεων;

Λαμπρινίδης: Φυσικά και υπάρχουν ακρότητες. Στη χώρα μου υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κρατούν αφίσες με προσβλητικές φράσεις κατά των Γερμανών. Εχω κατανόηση για τις διαδηλώσεις αλλά κάτι τέτοιο με εξοργίζει πολύ. Αυτοί οι άνθρωποι δεν εκπροσωπούν παρά μόνο τον εαυτό τους. Αλλά και στη Γερμανία υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν πεί φοβερά πράγματα για τους Ελληνες. Και αυτό επίσης με θλίβει. Εχουμε εδώ και δεκαετίες μια πραγματικά στενή διμερή σχέση. Δεν επιτρέπεται να επικρατήσουν στις δύο χώρες εκείνοι που επιδιώκουν να αποδυναμωθεί η σχέση αυτή.    

SZ: Σας ήταν ευπρόσδεκτη κάθε πρόταση της Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ;

Λαμπρινίδης: Ορισμένες προτάσεις ήταν ευπρόσδεκτες, άλλες λιγότερο. Το ίδιο συνέβη πιθανόν και με τις ελληνικές προτάσεις προς τη γερμανική Κυβέρνηση. Αλλά το θέμα δεν αυτό. Αυτή η κρίση αποκάλυψε βασικά προβλήματα στην ελληνική οικονομική διαχείριση αλλά και θεμελιώδη ζητήματα για τη δομή της Ευρωζώνης. Όλοι μας έπρεπε να διδαχθούμε, η Καγκελάριος, επίσης, όπως και ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι τώρα πορευόμαστε μαζί για ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και ισχυρό Ευρώ και για μια θετική εξέλιξη στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

SZ: Ήταν δίκαιη η  κριτική της Καγκελαρίου στην Ελλάδα;

Λαμπρινίδης: Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει η σημαντική αρχή της υπευθυνότητας, την οποία η Ελλάδα παραβίασε με το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα. Το μήνυμα της Καγκελαρίου για επιστροφή της Ελλάδας στην αρχή της υπευθυνότητας ήταν επώδυνο αλλά σωστό.  Το ίδιο ισχύει και για το μήνυμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία προειδοποίησε ότι μια ακόμα ευρωπαϊκή αξία κινδυνεύει: Η αξία της αλληλεγγύης. Η ΕΕ βασίσθηκε και στις δύο αξίες οι οποίες δέχθηκαν τον περασμένο χρόνο επίθεση. Εάν δεν επιστρέψουμε στις αξίες αυτές θα συνεχίσουμε να έχουμε μια ΕΕ αλλά πολύ αποδυναμωμένη. Αυτή την πολυτέλεια δεν την έχουμε. Είμαστε η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως και εν δυνάμει η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη.         

SZ: Όλα αυτά ακριβώς δεν τα έθεσε σε κίνδυνο η Ελλάδα;

Λαμπρινίδης: Αυτό είναι άδικο να το λέμε. Επιστρέφουμε στην υπευθυνότητα. Το 2010, μέσα σε ένα μόνο χρόνο, μειώσαμε το έλλειμμα κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Μέσα σε ένα μόνο χρόνο οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν όσο σε καμια άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Εχουμε ξεκινήσει αποτελεσματικά την είσπραξη φόρων  και την αύξηση των εσόδων. Περιορίσαμε τον αριθμό των απασχολουμένων στο δημόσιο κατά 10% και αυξήσαμε τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Η Στατιστική Υπηρεσία η οποία είχε στείλει στην ΕΕ πλαστά στοιχεία βρίσκεται τώρα κάτω από τον διαρκή έλεγχο της Eurostat.     

SZ: Οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι όμως ευχαριστημένοι.

Λαμπρινίδης: Ναι, πρώτα μας υποβαθμίζουν επειδή δεν είχαμε λάβει ακόμα ορισμένα μέτρα και το έλλειμμά μας ήταν ακόμα πολύ υψηλό. Στη συνέχεια μας υποβαθμίζουν επειδή λάβαμε τα μέτρα και η οικονομία μας δεν αναπτύσσεται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

SZ: Τελικά το θέμα είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να πληρώσει τα δάνεια. Είναι σε θέση;

Λαμπρινίδης: Ασφαλώς. Υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, θα πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, για τα οποία δεσμευτήκαμε έναντι των εταίρων μας στην ΕΕ, όπως κάνουμε μέχρι τώρα  και μάλιστα ακόμη πιο αποτελεσματικά. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου. Δεύτερον, χρειαζόμαστε ανάπτυξη. Στο πλαίσιο της αναγκαίας εξοικονόμησης, χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας για να επιτύχουμε ανάπτυξη. Αποφασιστικής σημασίας είναι το εάν υπάρχει αυτή η αλληλεγγύη.

SZ: Ζητάτε από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ;

Λαμπρινίδης: Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις. Ένα πρώτο μέτρο θα ήταν η πρόωρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Στην Ελλάδα θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συγχρηματοδοτήσει αργότερα τις δράσεις. Αυτό θα επέτρεπε στην Ελλάδα – παρά τις περικοπές – να πραγματοποιήσει επενδύσεις, π.χ. στην έρευνα, στην καινοτομία, σε πράσινες τεχνολογίες, σε ενέργεια. Υπάρχουν, επίσης, και αξιόλογες δυνατότητες για συνεργασία και επενδύσεις. Αυτό ισχύει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη φαρμακοβιομηχανία ή τον τουρισμό. Θα επιθυμούσαμε τη συμμετοχή γερμανικών εταιριών σε αυτά τα σχέδια. Η Ελλάδα δεν είναι φτωχή χώρα. Είναι μία χώρα, που επί σειρά ετών κακοδιοικήθηκε. Η Ελλάδα θα καταφέρει να βρεθεί ανάμεσα στις χώρες εκείνες που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της Ευρωζώνης.

SZ: Δεν διστάζουν οι εν δυνάμει επενδυτές εξαιτίας των Εκθέσεων περί διαφοράς και βραδυκίνητης διοίκησης;

Λαμπρινίδης: Αντιλαμβάνομαι ότι Γερμανοί επιχειρηματίες μπορεί να ανησυχούν με όλα αυτά που διαβάζουν. Το αίτημά μου προς αυτούς είναι το εξής: Ψάξτε το λίγο καλύτερα. Η ίδρυση μίας επιχείρησης στην Ελλάδα έχει γίνει πια πολύ πιο εύκολη υπόθεση. Στο πλαίσιο αυτό ζητήσαμε από τη Γερμανία τεχνική υποστήριξη προκειμένου να απορροφήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε γραφειοκρατικές δυσκολίες, οι οποίες ακόμη υπάρχουν.

SZ: Ελπίζετε να υπάρξουν και Γερμανοί αγοραστές στο πλαίσιο των προωθούμενων αποκρατικοποιήσεων;

Λαμπρινίδης: Αστειεύεστε; Κάθε επενδυτής με καλή πρόταση και προσφορά είναι καλοδεχούμενος.

SZ: Δεν θα πει η κοινή γνώμη: Πρώτα καταστρέφουν οι Γερμανοί την οικονομία μας και μετά έρχονται να μας αγοράσουν;

Λαμπρινίδης: Όχι. Η ελληνική κοινή γνώμη γνωρίζει ποιός ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση της χώρας πριν τις εκλογές του 2009 και απαίτησε αλλαγές στον δημόσιο τομέα και στη γραφειοκρατία.

SZ: Οι περικοπές πραγματοποιούνται σήμερα αντίθετα προς τη θέληση της πλειοψηφίας.

Λαμπρινίδης: Όχι. Οι περισσότερες από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούμε αποτελούσαν μέρος του προεκλογικού μας προγράμματος. Ασφαλώς και υπάρχουν σκληρά, κάποιες φορές ίσως και άδικα μέτρα, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων.

SZ: Δεν έχουν οι Έλληνες την αίσθηση ότι όλα αυτά τα μέτρα τούς υπαγορεύονται απ’  έξω;

Λαμπρινίδης: Ναι. Γνωρίζουν ότι αυτοί είναι οι όροι για το μεγαλύτερο δάνειο, που έλαβε ποτέ χώρα, και χωρίς το οποίο θα είχε βρεθεί σε μεγάλες δυσκολίες. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν είναι αχάριστοι. Κανείς δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αναμένει ότι ο κόσμος θα πανηγυρίζει με τέτοια μέτρα.

7 Ιουλίου, 2011