Βασικά σημεία:
[Για την επίσκεψη της H. Clinton και την οικονομία:] Η Ελλάδα πράγματι τα τελευταία χρόνια έχασε τον έλεγχο των δημοσιονομικών της, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τεράστια προσπάθεια, τεράστιες θυσίες και με σοβαρότητα επανακάμπτει. Άρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα πια. Το πρόβλημα είναι, αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί, στην εντύπωση που δίνει ενδεχομένως η Ευρώπη ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα σχετικά μικρό πρόβλημα πριν γίνει πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή να πάμε από μία πυρόσβεση σε κάθε περίπτωση σε μια πολιτική πυροπροστασίας.
[Για την επίσκεψη της H. Clinton και το Κυπριακό:] Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμένει ως τη λύση του ένα πρόβλημα το οποίο πηγάζει από μία εισβολή και μία κατοχή. Αυτό είναι κάτι το οποίο επαναλάβαμε και στην κυρία Clinton.
Εξαιτίας αυτής της εισβολής και κατοχής στην περίπτωση των Τουρκοκυπρίων, η Άγκυρα παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Επίσης αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνουμε. Η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η βούλησή της να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό, είναι επίσης δεδομένη. Από την άλλη, ως τώρα ο κύριος Eroglu καταθέτει προτάσεις οι οποίες δεν προχωρούν προς αυτά που απαιτούν τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Κοινότητα και σε αυτά που επιβεβαίωσε χθες η κυρία Clinton, που είναι μία λύση Ομοσπονδίας.
[Για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.:] Εάν δε βρεθεί μία πλήρης λύση την Πέμπτη, εκτιμώ ότι θα πρέπει να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές με μεγάλη σαφήνεια, της λύσης της οποίας θα δοθεί. Αλλά θεωρώ και ελπίζω ότι την Πέμπτη δε θα υπάρξει πάλι ένα μήνυμα αμφιλεγόμενο ή ένα μικρό μόνο βήμα, διότι αυτό προφανώς μπορεί να δώσει ένα λάθος μήνυμα.
Θα πρέπει η λύση που θα προτείνει η Ευρώπη να είναι μία η οποία θωρακίζει πια το σύστημα του χρέους πανευρωπαϊκά και περνάει και ένα θετικό μήνυμα για το ζήτημα της ανάπτυξης πανευρωπαϊκά. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αυτά τα οποία περνάνε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη, δεν αποσυντίθεται και όχι μόνο αυτό, αλλά προχωρεί με γοργά βήματα στην ανάκαμψη όλων. Αυτό θα καλμάρει και τις αγορές και θα απομονώσει και τους κερδοσκόπους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε στις Βρυξέλλες, γιατί εκεί βρίσκεται ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Σταύρος Λαμπρινίδης. Τον καλημερίζουμε. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ξεκινήσουμε από την επίσκεψη της κυρίας Hilary Clinton και τις εντυπώσεις που άφησε και που αφήνει. Από ό,τι βλέπουμε, η αμερικανική πλευρά επιχειρεί να περάσει ένα σαφές, ένα καθαρό μήνυμα ότι θέλουν ολοκληρωμένη λύση, ότι θέλουμε ολοκληρωμένη λύση για το θέμα του χρέους την Πέμπτη και όχι μία λύση που θα είναι τσιρότο, που θα είναι hansaplast. Πρακτικά θα ήθελα να ρωτήσω: Τί σημαίνει η αμερικανική υποστήριξη;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Σημαίνει, όπως και στο παρελθόν, ότι οι επαφές που κάνει και η αμερικανική Κυβέρνηση διμερώς με σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να μεταφέρουν ένα μήνυμα ακόμα πιο έντονο από αυτό που αντιλαμβάνονται πλέον όλοι οι ηγέτες. Δηλαδή ότι η λεγόμενη «Κρίση της Ελλάδας» δεν είναι απλώς πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα, δεν είναι δηλαδή ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό μόνο αλλά γίνεται και παγκόσμιο. Η Ελλάδα πράγματι τα τελευταία χρόνια έχασε τον έλεγχο των δημοσιονομικών της, αλλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με τεράστια προσπάθεια, τεράστιες θυσίες και με σοβαρότητα επανακάμπτει. Άρα δεν είναι εκεί το πρόβλημα πια. Το πρόβλημα είναι, αντιλαμβάνονται και οι Αμερικανοί, στην εντύπωση που δίνει ενδεχομένως η Ευρώπη ότι δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει ένα σχετικά μικρό πρόβλημα πριν γίνει πολύ μεγαλύτερο. Δηλαδή να πάμε από μία πυρόσβεση σε κάθε περίπτωση - Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, τώρα ξαφνικά η Ιταλία που είναι ένα πολύ μεγαλύτερο «δάσος» από τα δικά μας, να το πω έτσι - να πάμε από εκεί στην πυροπροστασία.
Αυτό συμφέρει προφανώς και την Αμερική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι φοβάται τη μετάσταση της κρίσης στις χώρες της περιφέρειας και της Ιταλίας όπως είπατε πολύ σωστά. Κατά συνέπεια ένα ελληνικό πρόβλημα φαντάζει ότι είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, γίνεται ευρωπαϊκό και κατά συνέπεια και κατ' επέκταση παγκόσμιο. Αυτό λέτε.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Έτσι, και επηρεάζει στη συνέχεια την Αμερική, διότι μία οικονομική δυσκολία στην Ευρώπη και μία οικονομική αστάθεια επηρεάζει και τη δυνατότητα της Αμερικής να έχει τις μεγάλες οικονομικές επαφές που χρειάζεται με την ήπειρό μας προκειμένου και αυτή να αναπτύσσεται. Αλλά η επιτυχία, αν θέλετε, της δικής μας εθνικής παρέμβασης, από την πρώτη στιγμή θα θυμάστε στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις, ήταν ότι ακριβώς ανεβάζαμε την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Υπήρχαν κάποιοι στην Ευρώπη που προσπαθούσαν πάντα να απομονώσουν το πρόβλημα, να πουν ότι αυτό είναι μόνο ελληνικό και ότι «οι Έλληνες δεν εργάστηκαν όπως έπρεπε», ότι «οι Έλληνες είναι σπάταλοι», ότι «οι Έλληνες το ένα, οι Έλληνες το άλλο». Αυτό ήταν εξαρχής ένας τεράστιος κίνδυνος για τη χώρα, διότι αν έμενε εκεί η συζήτηση τότε θα είχαμε τον κίνδυνο να περιοριστούμε μόνον σε δημοσιονομική προσαρμογή σκληρή, χωρίς όμως το κομμάτι της στήριξης και της αλληλεγγύης για την ανάπτυξη της χώρας, που είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο. Και με μία ψυχολογία ευρωπαϊκή τόσο κακή και δηλητηριασμένη εναντίον μας, τελικά όλες οι λύσεις να κινδύνευαν να μείνουν ατελέσφορες, να χτυπήσουν μόνο εμάς. Από την πρώτη στιγμή αρχίσαμε να βάζουμε το πλαίσιο. Λέω αρχίσαμε, διότι φυσικά σε μία σκληρή ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση δεν κερδίζεις από τη μία ημέρα στην άλλη, ειδικά αν, όπως εμείς το 2009-2010 στην αρχή, είσαι μία χώρα η οποία έχει χάσει παντελώς το ευρωπαϊκό της κύρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα, κύριε Λαμπρινίδη...
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αυτό που αντιμετωπίσαμε δηλαδή, αν θέλετε, στην αρχή, το ανατρέπουμε πλέον και νομίζω ότι το βλέπει κανείς πια αρκετά έντονα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το μήνυμα εστάλη. Να ρωτήσω αν κατά την κρίση σας το μήνυμα ελήφθη από τους Ευρωπαίους και κυρίως από την Angela Merkel;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, θα προτιμούσα κι ελπίζω να καταλαβαίνετε το λόγο γι' αυτό, να μην κάνω τέτοιου είδους προβλέψεις σε αυτήν τη φάση.
Είμαστε δηλαδή σε μία πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση και το αντιλαμβάνεται κανείς αυτό βλέποντας τις δηλώσεις που γίνονται άλλωστε δημοσίως. Εμείς έχουμε επιδιώξει μεταξύ άλλων να εξηγήσουμε ότι είναι καλό αυτή η συζήτηση να μην εκτραχυνθεί στις δημόσιες αντιπαραθέσεις, διότι δε βοηθά φυσικά την αξιοπιστία της Ευρώπης και δε βοηθά αυτό και τη χώρα μας και άλλες χώρες, διότι οι αγορές στέλνουν ένα μήνυμα ότι δεν ξέρουμε τι κάνουμε, ενώ ενδεχομένως να ξέρουμε. Άρα, καλό είναι πάντοτε αυτή η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιείται από όλες τις πλευρές πριν από μία ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση να μετριαστεί, τουλάχιστον αυτή τη φορά, για να μπορέσουμε με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα αυτό. Θα χρειαστεί μία ψύχραιμη λύση, δε βοηθάει σε τίποτα να ανεβαίνουν οι τόνοι από κανέναν, εκτός και εντός της χώρας μας θα τόνιζα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καταλαβαίνω τί λέτε. Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Λαμπρινίδη, να θέσω αλλιώς το ερώτημα. Στην Ελληνική Κυβέρνηση διαβάζω ότι χαρακτηρίζουν τη Σύνοδο Κορυφής ως υψηλού ρίσκου. Υπάρχει αισιοδοξία για την Πέμπτη, κρατάμε μικρό καλάθι; Δώστε μας ένα στίγμα.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ πάντοτε κρατάω, αν θέλετε, ένα μετρίου μεγέθους καλάθι, να το πω έτσι. Δε θεωρώ ότι η Ευρώπη αυτό το διάστημα έχει δείξει πλήρως τα σημάδια αυτής της ενότητας, της μιας γροθιάς που απαιτείται για μία συνολική λύση, αλλά έχω δει τα στοιχεία της να εμφανίζονται σιγά-σιγά. Ίσως διότι η κρίση έχει φτάσει πια σε ένα σημείο που έχει χτυπήσει και την Ιταλία, και επομένως κανείς δεν μπορεί να διατείνεται πια ότι είναι εθνικό το θέμα και μόνο. Επομένως, υπό αυτές τις συνθήκες, κρατάω ένα μέτριο καλάθι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτιμάτε ότι την Πέμπτη θα δοθεί μία κάποια λύση ή αυτό το πράγμα μπορεί να πάρει παράταση;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, εάν δε βρεθεί μία πλήρης λύση την Πέμπτη, εκτιμώ ότι θα πρέπει να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές με μεγάλη σαφήνεια, της λύσης της οποίας θα δοθεί, διότι αυτά είναι και ζητήματα τα οποία απαιτούν χρόνο και πολύ δύσκολες τεχνικές διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή τους.
Αλλά θεωρώ και ελπίζω ότι την Πέμπτη δε θα υπάρξει πάλι ένα μήνυμα αμφιλεγόμενο ή ένα μικρό μόνο βήμα, που υπονοεί ότι δεν υπάρχουν και άλλα βήματα που έρχονται, διότι αυτό προφανώς μπορεί να δώσει ένα λάθος μήνυμα σε όλους μας. Έχει πάψει κατά τη γνώμη μου η πολυτέλεια που είχε η Ευρώπη ή κάποιοι πίστευαν ότι είχε ως τώρα, να πορεύεται με τη δασοπυρόσβεση.
Πρέπει να πάμε στη δασοπροστασία και αυτό ελπίζω ότι θα βγει την Πέμπτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε και αν δεν έχουμε συγκεκριμένη, πλήρη απάντηση την Πέμπτη θα έχουμε ένα σχέδιο απάντησης.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Πρέπει να υπάρχει, σαφώς και να είναι πειστικό και να είναι γενικό, να μην είναι αποσπασματικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να προσθέσουμε, θα δίνει και απάντηση στους κερδοσκόπους και στους οίκους αξιολόγησης, κύριε Υπουργέ.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Φυσικά. Κοιτάξτε να δείτε, κερδοσκόποι πάντα θα υπάρχουν. Κακώς η Ευρώπη δεν έχει ως τώρα κινηθεί με την αποφασιστικότητα που θα έπρεπε, προκειμένου να τους περιορίσει όσο μπορεί, αλλά ταυτοχρόνως το γεγονός ότι υπάρχουν κρίσεις τους επιτρέπει να μπορούν να ελπίζουν ότι θα βγάλουν χρήματα στην κερδοσκοπία τους. Για να μην το κάνουν αυτό, για να μην έχουν αυτή την ελπίδα, για να ηρεμίσουν και οι διεθνείς αγορές, θα πρέπει η λύση που θα προτείνει η Ευρώπη να είναι μία η οποία θωρακίζει πια το σύστημα του χρέους πανευρωπαϊκά και περνάει και ένα θετικό μήνυμα για το ζήτημα της ανάπτυξης πανευρωπαϊκά. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι αυτά τα οποία περνάνε το μήνυμα ότι η Ευρώπη είναι ενωμένη, δεν αποσυντίθεται και όχι μόνο αυτό, αλλά προχωρεί με γοργά βήματα στην ανάκαμψη όλων. Αυτό θα καλμάρει
- είμαι απολύτως πεπεισμένος, εάν επιτευχθεί αυτή η λύση - και τις αγορές και θα απομονώσει και τους κερδοσκόπους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω αν μπορώ να πάρω απάντηση στο ερώτημα που θα σας θέσω ευθύς αμέσως, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό και ενδεχομένως η απάντησή σας μπορεί να είναι απάντηση και στο εσωτερικό της χώρας που υπάρχει σχετική κριτική και σχετικός διάλογος. Υπάρχει ελληνική πρόταση; Δηλαδή αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα ξέρει τί θέλει, τί ζητάει;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Μα προφανώς και την έχει αναπτύξει και εξηγήσει ο Πρωθυπουργός πάρα πολλές φορές και ανοιχτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιο θα ήταν το ιδανικό για την Ελλάδα την Πέμπτη; Ποιο θα ήταν το ιδανικό σενάριο, κύριε Υπουργέ, την Πέμπτη για την Ελλάδα;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Επιτρέψτε μου να πω σε αυτό το εξής, για την Ελλάδα το ιδανικό σενάριο είναι γενικά -και θα μπούμε σε λεπτομέρειες- να υπάρξει μία λύση η οποία δίνει τον απαραίτητο χώρο για να ξεδιπλωθούν τόσο τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης της χώρας, όσο και τα απαραίτητα μέτρα για την ανάπτυξή της, και αναφέρομαι αυτήν τη στιγμή στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Μία λύση δηλαδή που θα δίνει το χρόνο όλα αυτά να εξελιχθούν, πριν οποιαδήποτε αγορά αποφασίσει να αμφισβητήσει πάλι. Αυτό μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους. Μερικοί έχουν ήδη συζητηθεί, είναι ήδη πάνω στο τραπέζι.
Έχει να κάνει και με το χρόνο αποπληρωμής δανείων και με τα επιτόκια και με τη δυνατότητα ευρωπαϊκών μηχανισμών να συμμετέχουν με μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά ομολόγων, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα, αν θέλετε, στοιχεία σε μία τέτοια λύση. Μπορεί να είναι αυτά, μπορεί να είναι και άλλα. Ξέρετε, είναι πολλές οι προτάσεις στο τραπέζι και γι' αυτό ακριβώς είναι και τόσο ευαίσθητη η διαπραγμάτευση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ' ότι καταλάβαμε, θέλουμε χρόνο σε πρώτη φάση. Θέλουμε πολύ χρόνο.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Οποιοσδήποτε θέλει χρόνο σε αυτήν τη φάση και θα έλεγα ότι τον θέλει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά τον θέλει και η Ευρώπη. Το πρόβλημα της ανάπτυξης, για παράδειγμα, δεν είναι ζήτημα μόνο ελληνικό.
Υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και δε μιλώ μόνο για την Πορτογαλία και την Ισλανδία, που είναι και αυτές σε μηχανισμούς στήριξης και αντιμετωπίζουν σήμερα ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά μιλώ και για άλλες. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες παραδοσιακά πολύ δυνατές σε εξαγωγές και βαριά βιομηχανία που τα πηγαίνουν σχετικά καλά, δεν απαλείφει το γεγονός ότι άλλες χώρες στην Ευρώπη δεν τα πηγαίνουν τόσο καλά. Εάν η Ευρώπη επιστρέψει στην αντίληψη που ήταν και η θεμελιώδης αντίληψη κατά τη δημιουργία της, ότι είναι στόχος μας όχι οι μεμονωμένες επιτυχίες και η απομόνωση των αποτυχιών, αλλά η σύγκλιση και συνολική πορεία όλων μας προς τα εμπρός, εάν επιστρέψουμε λοιπόν σε αυτό δεν έχω καμία αγωνία ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην υπόθεση του χρέους, θα έχουν συμμετοχή οι ιδιώτες;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό όπως ξέρετε είναι κάτι το οποίο συζητείται και οι μεγάλες συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων είναι ακριβώς επ'
αυτού. Αλλά υπάρχουν χώρες, ευρωπαϊκές οι περισσότερες, οι οποίες πιστεύουν ότι χρειάζεται οπωσδήποτε κάποια συμμετοχή ιδιωτών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ιδιώτες οι ίδιοι διαφωνούν, επομένως αυτό είναι ένα πολύ λεπτό σημείο της συζήτησης. Οι ιδιώτες μπορούν να συμμετέχουν και πρέπει να συμμετέχουν χωρίς καμία αμφιβολία. Το ερώτημα του πώς, ώστε να επιτευχθεί τόσο η δίκαιη κατανομή των βαρών από την κρίση και να πληρώνουν όλοι, αλλά και για να μην αποσταθεροποιηθεί η Ευρωζώνη είναι ακριβώς το καυτό σημείο στη διαπραγμάτευση. Ας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κλείνοντας είπαμε για το ιδανικό σενάριο σε σχέση με τη χώρα μας. Τώρα, αν όλα τιναχτούν στον αέρα, κανένας δεν το εύχεται αυτό βέβαια αλλά λέμε, αν όλα τιναχτούν στον αέρα κινδυνεύει το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Κινδυνεύει το Ευρώ;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θα έλεγα ότι το σενάριο αυτό κανείς δεν το εύχεται και δεν πρόκειται να προκύψει. Η αστάθεια η οποία θα μπορούσε να δημιουργηθεί από κάτι τέτοιο όχι για τη χώρα μας μόνο αλλά ευρύτερα, ναι και για την Ευρωζώνη, είναι τόσο απρόβλεπτη που το ένστικτο όλων σε αυτήν τη φάση δείχνει να πηγαίνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Οπότε να μη συζητάμε αυτά τα σενάρια, όχι ότι δεν είναι καλά για εμάς, δεν είναι καλά για κανέναν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σας ευχαριστήσω θα ήθελα ένα σύντομο σχόλιο σε σχέση με το Κυπριακό, αν κατά την κρίση σας και με τις επαφές που είχατε με την κυρία Clinton, αν κατά την κρίση σας μπαίνει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το Κυπριακό και αν η πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο κύριος Χριστόφιας, μετά την πρόσφατη τραγωδία, δυσκολεύει κάπως τα πράγματα.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Κοιτάξτε, το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμένει ως τη λύση του ένα πρόβλημα το οποίο πηγάζει από μία εισβολή και μία κατοχή. Αυτό είναι κάτι το οποίο επαναλάβαμε και στην κυρία Clinton και το κάνουμε σε όλους τους τόνους. Αυτό δε θα πει ότι δεν πρέπει προχωρήσουμε μπροστά, αλλά πρέπει να θυμόμαστε από πού ξεκίνησε αυτή η ιστορία. Και θέλω να θυμόμαστε επίσης ότι εξαιτίας αυτής της εισβολής και κατοχής, η Άγκυρα παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση. Επίσης αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνουμε. Η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η βούλησή της να προχωρήσει σε ένα συμβιβασμό, είναι επίσης δεδομένη. Αν δει κανείς τις προτάσεις και τους συμβιβασμούς που έχει προτείνει ο κύριος Χριστόφιας θα δει ότι υπάρχει μια πραγματική διάθεση και με δύσκολο πολιτικό κόστος για τον ίδιο, ακόμα και πριν τα τελευταία γεγονότα στα οποία αναφερθήκατε, να προχωρήσει μπροστά και να υπάρξει μία λύση βιώσιμη και αποδεκτή από όλους. Από την άλλη, ως τώρα ο κύριος Eroglu καταθέτει προτάσεις οι οποίες δεν προχωρούν προς αυτά που απαιτούν τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Κοινότητα και σε αυτά που επιβεβαίωσε χθες η κυρία Clinton, που είναι μία λύση Ομοσπονδίας, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει μία λύση Συνομοσπονδίας, δηλαδή κάτι το ερμαφρόδιτο, απολύτως χαλαρό, που στην ουσία είναι σα να λέμε μία διχοτόμηση, χωρίς να τη λέμε έτσι. Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί, εκεί είναι η έμφαση και πιστεύω ότι ανεξαρτήτως των όποιων θεμάτων αναφέρατε τώρα στην Κύπρο, θα επιστρέψει η συζήτηση στη σωστή βάση πολύ σύντομα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Λαμπρινίδη, να σας ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα για την επικοινωνία και τη συμμετοχή στην εκπομπή μας. Να είστε καλά.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια χαρά.
Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο ρ/σ ΒΗΜΑ FM και το δημοσιογράφο Θ. Σιαφάκα
{mp3}/images/sounds/180711_vimafm_lamprinidis.mp3{/mp3}
18 Ιουλίου, 2011