Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εγώ θα επιμείνω να πιστεύω ότι υπάρχει ένα δυναμικό στη Διπλωματική Υπηρεσία, το οποίο, εφόσον δραστηριοποιηθεί, μπορεί να παράξει πολύ σοβαρά αποτελέσματα για την επούλωση των τραυμάτων στη διεθνή εικόνα της χώρας και για την οικονομική διπλωματία. Θα καλημερίσουμε τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Σταύρο Λαμπρινίδη. Καλή σας ημέρα, κύριε Υπουργέ.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Γεια σας.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Ποιο θα είναι το συμπέρασμα της σημερινής Ημερίδας και ποια είναι η πρόθεση;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Η πρόθεση είναι να ενημερώσουμε τους Πρέσβεις μας, ανά τον κόσμο, για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και τα στοιχήματα, αν θέλετε, της κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως σε θέματα ανάπτυξης, οικονομίας, προφανώς, των βασικών εξωτερικών σχέσεων και άλλα, ώστε να φύγουν από την Ημερίδα αυτή εξοπλισμένοι με νέα επιχειρήματα αλλά και με νέα εργαλεία στα χέρια τους, για να μπορέσουν – αυτό που είπατε – να κάνουν μία επιθετική παγκόσμια πολιτική για τη στήριξη της εικόνας της χώρας αλλά και για την υποστήριξη της οικονομικής της ανάπτυξης. Ένα πράγμα που θα πω στους Πρέσβεις σήμερα το πρωί είναι ότι όλοι θα κριθούμε, και εγώ προσωπικά και οι ίδιοι ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ανάλογα με το πόσο σοβαρό ενδιαφέρον, εκ μέρους σοβαρών ξένων επενδυτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε για τη χώρα μας στο επόμενο διάστημα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Αυτός ο θεσμός που περιγράφετε είναι νέος; Γιατί γνωρίζω, για παράδειγμα, ότι στη Γαλλία εφαρμόζεται χρόνια.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Έχει ξαναγίνει αλλά αυτή τη φορά καλούμε τους πάντες και καλούμε επίσης και τους εν Ελλάδι Πρέσβεις, δηλαδή αυτούς που βρίσκονται στην Κεντρική Υπηρεσία, διότι δεν έχει νόημα βέβαια να ενημερώνεις μόνο τους Πρέσβεις μας εκτός, αλλά να μην υπάρχει και μία ζύμωση με τους εντός. Επίσης έχω καλέσει το μεσημέρι που κάνουμε ένα γεύμα και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, από όλα τα κόμματα δηλαδή, για να μπορέσουν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν και αυτοί με τους Πρέσβεις. Βάζω μία πολύ μεγάλη έμφαση, όπως ίσως γνωρίζετε, κατά το δυνατόν, στην εθνική ενότητα στα εξωτερικά θέματα και δεν το λέω απλώς στα λόγια, προσπαθώ να το κάνω και στην πράξη. Και χθες στη Βουλή, όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, φάνηκε ότι αυτή την αίσθηση τη συμμερίζονται και άλλα κόμματα και αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ καλό για τη χώρα.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, όμως όλα αυτά είναι θέμα επικοινωνίας ή θέμα ουσίας; Δηλαδή θα πάνε οι Πρέσβεις, θα τους δώσετε σωστές οδηγίες, υποθέτω, και από εκεί και πέρα, πώς θα απευθυνθούν σε εκπαιδευμένους ανθρώπους, σε επιχειρηματίες, σε υποψήφιους επενδυτές, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα της γραφειοκρατίας, τα δημοσιονομικά και όλα αυτά; Δηλαδή δεν είναι μία mission impossible, θα μπορούσα να πω; Θα μου πείτε, γι’ αυτό είναι οι Πρέσβεις.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ακριβώς. Όχι, δεν είναι. Κοιτάξτε, προφανώς στην Ελλάδα έχουμε δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων, πράγμα που δεν έχει να κάνει με το αν και κατά πόσον λειτουργούν καλά οι Πρεσβείες μας έξω ή έχουμε καλή εικόνα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι μπορεί ένας σοβαρός επενδυτής να ερχόταν επί χρόνια στη χώρα και να τρελαινόταν με τη διαδικασία. Σε αυτό έχει εστιάσει, όπως ξέρετε, η Κυβέρνηση, εδώ και περίπου ένα χρόνο για να το αλλάξει άρδην. Ελπίζω ότι είμαστε στο σημείο πια που όταν λέμε ότι προσελκύουμε ξένες επενδύσεις, κάποιος που έρχεται δεν αντιμετωπίζει τρελή γραφειοκρατία ή άλλου είδους σκοτεινές διαδρομές για να κάνει την επένδυσή του, αλλά αντιθέτως αντιμετωπίζει μία βοηθητική διάθεση. Εάν δεν το πετύχουμε αυτό, ό,τι και να κάνουν οι Διπλωμάτες στο εξωτερικό, εξυπακούεται ότι θα χτυπήσει στον τοίχο μιας ελληνικής πραγματικότητας. Αλλά ξέρετε κάτι, κύριε Κύρτσο, αυτός είναι και ο λόγος, ο σημαντικός κατά τη γνώμη μου, που η επιτυχία του να στηθεί εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας μηχανισμός αναπτυξιακής στήριξης της Ελλάδας, που περιλαμβάνει τόσο από την Ευρώπη όσο και από κράτη-μέλη, στελέχη τους εξαιρετικά, μπορούν να συνδράμουν τη δική μας Δημόσια Διοίκηση, είναι κομβικό σημείο στην ανάπτυξή μας. Δηλαδή πρέπει να αναγνωρίσουμε επιτέλους σαν χώρα τόσο τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα –και έχουμε πάρα πολλά, είμαστε ένας λαός και μία οικονομία, αν θέλετε, δυνητικά, πολύ δυναμική– όσο και τα μειονεκτήματα. Έως τώρα τα πλεονεκτήματα που είχαμε τα καταστρέφαμε χωρίς κανένα λόγο, αγνοώντας τα, μη ποτίζοντάς τα κ.λπ. κ.λπ., τα δε μειονεκτήματα τα ρίχναμε κάτω από το χαλί.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, πώς μεταφράζετε την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας του κυρίου Schauble για μείωση της εθνικής κυριαρχίας των υπερχρεωμένων κρατών;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Μα κοιτάξτε, όλοι το ξέρουμε και εμείς έχουμε πει ότι προφανώς όταν είσαι χρεωμένος και υπερχρεωμένος, όταν ζεις δηλαδή με δάνειες δυνάμεις, να το πούμε έτσι, δεν έχεις τη δυνατότητα πλήρους ανεξαρτησίας κινήσεων, στον οικονομικό τομέα προφανώς, που θα είχες αν δεν ήσουνα υπερχρεωμένος. Αυτό είναι γνωστό. Γι’ αυτό άλλωστε και η μεγάλη επιτυχία, αν θέλετε, των περασμένων ημερών, κατά τη δική μου γνώμη τουλάχιστον, είναι ότι αυτό το βαρέλι που φαινόταν να μην είχε πάτο, αυτό το βαρέλι θυσιών και αλλαγών εκ μέρους της Ελλάδας, που όμως δεν έδειχνε να έχει προοπτική να φρενάρει και τελικά να εξαλείψει το χρέος, άρα να εξαλείψει της αλυσίδες μας, αυτό το βαρέλι απέκτησε πάτο. Πλέον έχουμε φως στο τέλος του τούνελ, το ελληνικό χρέος θωρακίζεται, η δικιά μας η προσπάθεια δεν τελειώνει, είναι εντονότατη και θα κρατήσει ακόμα χρόνια και θα είναι επίπονη, αλλά δε θα γίνεται πια με μία αίσθηση ματαιότητας και άρα μετά από αυτή τη διαδικασία όχι απλώς θα είμαστε μία πολύ πιο εύρωστη χώρα, κατά τη γνώμη μου, μία πολύ πιο ανεπτυγμένη χώρα, σε σωστές βάσεις όμως, αλλά θα είμαστε και μία χώρα που πραγματικά δε θα βασίζεται στα χρήματα, στις δυνάμεις ή στις συμβουλές άλλων.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τώρα, σε περιφερειακό επίπεδο νομίζω ότι ο οικονομικός ορίζοντας γίνεται κάπως πιο δύσκολος, δηλαδή έχουμε μια υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου και απ’ ό,τι διαβάζω έχουν αρχίσει να έχουν και κάποια προβλήματα στην Τουρκία με μία εξαιρετικά δυναμική οικονομική ανάπτυξη, που όμως έχει ανατρέψει το ισοζύγιο των τρεχουσών συναλλαγών και χτυπάει και το εθνικό νόμισμα. Τί εκτίμηση κάνετε εσείς; Δηλαδή αυτή η οικονομική αναταραχή μπορεί να μπερδέψει τις διπλωματικές σχέσεις σε αυτή τη φάση;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Δεν το πιστεύω αυτό κύριε Κύρτσο, αν και είναι κάτι που προφανώς με απασχολεί και μας απασχολεί. Η δική μας η παρουσία και η έμφαση, αν θέλετε, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αναφέρατε, έχει επιστρέψει αρκετά έντονα στην ενδοχώρα, όπως λέμε, της Ελλάδας, δηλαδή την Νοτιοανατολική Ευρώπη, ιδιαίτερα δε τα Βαλκάνια. Γιατί το λέω αυτό, διότι μέσα σε όλη αυτή την οικονομική αναταραχή τα Βαλκάνια έχουν μία μοναδική προοπτική πλέον, με όσες δυσκολίες αντιμετωπίζουν, για μία ευρωπαϊκή πορεία ένταξης. Είναι δηλαδή οι μόνοι οι οποίοι πραγματικά βρίσκονται σε αυτό το μεταίχμιο. Ευρωπαϊκή πορεία ένταξης θα πει και ευρωπαϊκά κονδύλια και μία οικονομία που μπορεί να αισιοδοξήσει στις χώρες τους και άρα να αναπτυχθεί περισσότερο και μία ελληνική παρουσία που ήδη είναι εξαιρετικά υψηλή. Τώρα, εμείς ως Ελλάδα αντιμετωπίζουμε θέματα σε κάποιες από τις χώρες στις οποίες έχουμε μεγάλες επενδύσεις, θέματα π.χ. κάποιων τραπεζών που ενδεχομένως κάποιες κλείνουν παραρτήματα κ.λπ. Πρέπει εκεί να βάλουμε μεγάλη έμφαση να μην υπάρξει μία τέτοια τάση, κατά τη γνώμη μου. Πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσει αυτό, διότι η δυναμική παρουσία μας εκεί και η προοπτική ανάπτυξης ακόμα περισσότερο των Βαλκανίων, είναι για εμάς, για τη δική μας οικονομία, μία σημαντική ελπίδα, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Όποτε έχω μιλήσει εγώ τώρα τελευταία στους ομολόγους μου στην Ευρώπη, αλλά και στα Βαλκάνια, τους έχω τονίσει την Agenda 2014, δηλαδή την ελληνική πρωτοβουλία, το 2014 που θα έχουμε την Προεδρία, να γίνει μία Σύνοδος Κορυφής Ευρώπης-Βαλκανίων, ώστε να καθοριστεί, ει δυνατόν, μία πορεία, ένας χάρτης οδικός, μία ημερομηνία για την ένταξή τους. Έχει υπάρξει κόπωση για την ένταξη των Βαλκανίων και σε κάποιες χώρες στην Ευρώπη και σε ορισμένες χώρες των Βαλκανίων. Η Αλβανία έχει θέμα εσωτερικής πολιτικής σταθερότητας όπως ξέρετε, είναι πολύ έντονες οι αντιπαραθέσεις τους, υπάρχει προφανώς ζήτημα με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, υπάρχουν ζητήματα δηλαδή στα οποία πρέπει τόσο η Ευρώπη να εστιάσει και να επανενθουσιαστεί αν θέλετε, όσο και η κάθε μια Βαλκανική χώρα ξεχωριστά. Αν πετύχει αυτή η στρατηγική μας, την οποία προωθούμε πολύ έντονα, ίσως τα οικονομικά προβλήματα που περιγράψατε, κύριε Κύρτσο, στην περιοχή, να μπορέσουμε να τα μετατρέψουμε ενδεχομένως σε ευκαιρία δική μας.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Εσείς επενδύετε πολύ στη δημόσια διπλωματία κύριε Λαμπρινίδη και αναρωτιέμαι πως μπορεί κανείς να βελτιώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας όταν αυτό που κυριαρχεί στην επικαιρότητα και στην καθημερινότητα εδώ είναι, ας πούμε, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ταξί;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Ναι, κοιτάξτε, με ρώτησαν και με ρωτάνε πάντα όταν ταξιδεύω. Έχω πάει όπως ξέρετε πολλές επίσημες επισκέψεις αυτόν το μήνα, που είμαι Υπουργός Εξωτερικών και έχω και πολλές άλλες και μέσα στον Αύγουστο.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Και τη Δευτέρα στο Λονδίνο.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Στο Λονδίνο, στις 8-9 Αυγούστου στη Δανία, που είναι η επόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήμουν στην Πολωνία κ.λπ. Αλλά το ερώτημα αυτό μου το θέτουν κάθε φορά.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Λένε, θα έρθουμε να επενδύσουμε, ταξί θα βρούμε;
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αυτό δε μου το ρωτάνε. Εγώ μπορώ να σας πω ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης μίας εικόνας της χώρας η οποία, αν θέλετε, αυτοπυροβολείται, προφανώς κάνει τη δουλειά και τη δική μου και των Διπλωματών πολύ δυσκολότερη. Είναι προφανώς και ένα ζήτημα που πρέπει να απασχολεί και απασχολεί και όλους τους παραγωγικούς φορείς στην Ελλάδα, διότι κάποιος ο οποίος δημιουργεί ένα τόσο τεράστιο πρόβλημα στην εικόνα και τόσο πραγματική ταλαιπωρία στη βαριά μας βιομηχανία, που είναι ο τουρισμός, πώς να το κάνουμε, αυτός επηρεάζει αρνητικά άλλους που είναι σε αυτήν τη βιομηχανία, είτε λέγεσαι ξενοδόχος είτε λέγεσαι πλοίο είτε λέγεσαι κάτι άλλο. Εκεί, η αλήθεια είναι ότι απαιτείται, θεωρώ εκ μέρους όλων, μία πραγματική ψυχραιμία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υποφέρουμε, αυτό το μεταφέρω στο εξωτερικό, στους συνομιλητές μου. Τους μεταφέρω ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η ρητορική της τιμωρίας, ότι εντάξει, προφανώς η Ελλάδα είναι – με βάση τα στοιχεία – σε χειρότερη θέση συνδυασμού ελλείμματος και χρέους από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, άφησε να ξεχειλώσουν χρέος και έλλειμμα και έφτασε στα όρια της χρεωκοπίας. Πρέπει πράγματι να υποφέρουμε ώστε να πέσει αυτό το έλλειμμα και το χρέος ώστε να μη μας δανείζουν άλλοι, που δε μας το χρωστάνε άλλωστε. Αλλά αυτή η έμφαση στην τιμωρία, αυτή η έμφαση στο ότι πρέπει να πονέσουμε κι άλλο και να πονάμε διαρκώς, είναι κάτι που τους επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους, δε βοηθάει ούτε αυτούς και την κοινή τους γνώμη, ούτε εμάς.
Τώρα βέβαια, όταν το λες αυτό, κι έρχεται και σου λέει, ωραία, εγώ να σταματήσω τη ρητορικής της τιμωρίας, να δείξω – όπως και έδειξα πριν από λίγες ημέρες – τη συγκλονιστική μου αλληλεγγύη, να σε θωρακίσω για τα επόμενα είκοσι χρόνια με χρήματα των δικών μου φορολογούμενων. Μπορείς τώρα εσύ, παρακαλώ, εκεί που έχεις συγκριτικά πλεονεκτήματα να αναπτυχθείς, όπως ας πούμε στον τουρισμό; Αν μπορείς, μην αυτοκαταστρέφεσαι. Εκεί δε μας φταίει κανένας ξένος, χρειάζεται, εκ μέρους μας, νομίζω, μία συσπείρωση. Ναι υποφέρουμε, ναι πονάμε, αλλά σε αυτήν την περίοδο πρέπει κάπως να βρούμε τον τρόπο να δώσουμε ο ένας στον άλλον τα χέρια, αντί να δείχνουμε ο ένας τον άλλον με το δάχτυλο και να τον κατηγορούμε και να διασπαζόμαστε εμείς, μέσα εσωτερικά στη χώρα μας. Αυτό δε βοηθάει κανέναν.
Α. ΣΠΑΝΟΥ: Σας ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτήν τη συζήτηση κύριε Λαμπρινίδη. Ελπίζουμε να έχετε και καλά αποτελέσματα στην Ημερίδα. Ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Σταύρος Λαμπρινίδης.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ευχαριστούμε.
Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Γεια σας.
Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο ρ/σ FLASH και τους δημοσιογράφους Α. Σπανού και Γ. Κύρτσο (28.07.2011)
{mp3}/images/sounds/280711_flashradio_lamprinidis.mp3{/mp3}
28 Ιουλίου, 2011