Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο ρ/σ REAL και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

Ακούστε τη συνέντευξη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Πάμε, τώρα, να καλημερίσουμε το νέο Υπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Λαμπρινίδη.  Κύριε Υπουργέ, καλημέρα και καλορίζικος.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Καλημέρα σας, ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Καλή επιτυχία στα καινούργια καθήκοντα.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Θέλω να ξεκινήσω ρωτώντας σας τί κλίμα εισπράττετε από τις πρώτες επαφές.  Σας ρωτώ διότι από τους Έλληνες του εξωτερικού αλλά και από Έλληνες πολιτικούς που βρίσκονται στο εξωτερικό κατά καιρούς, προχθές, ας πούμε, από τον κύριο Τσίπρα, εισπράττουμε ένα κλίμα απαξίωσης της εικόνας της χώρας μας, ένα κλίμα πολύ άσχημο και πολύ βαρύ.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Αυτό ισχύει εν μέρει και για αυτόν το λόγο άλλωστε άρχισα αμέσως αφού ανέλαβα τα καθήκοντά μου περιοδείες σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.  Ήμουνα χθες και προχθές στη Γερμανία και στην Αυστρία, δύο χώρες που στηρίζουν την Ελλάδα με δάνεια, αλλά που η κοινή τους γνώμη είναι αρκετά αρνητική σε αυτήν τη φάση και σκοπός μου είναι – και θα συνεχίσει να είναι στο άμεσο διάστημα– η προσπάθεια ανατροπής αυτού του κλίματος. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματα που σας λένε;  Τί συναντάτε δηλαδή;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Κοιτάξτε, το πρόβλημα το μεγάλο που υπάρχει στην κοινή γνώμη αυτών των χωρών είναι ότι θεωρούν, πρώτον, ότι μας δίνουν δανεικά κι αγύριστα.  Δεύτερον, ότι οι ίδιοι έχουν τα τελευταία χρόνια υποφέρει πολύ με περικοπές μισθών, συντάξεων και άλλα τέτοια ζητήματα, ενώ εμείς δεν το κάναμε, και τώρα καλούνται να πληρώνουν επιπλέον.  Έχουν και μία αγωνία μεγάλη για το κατά πόσον στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να εφαρμόσουμε όλα αυτά τα μέτρα με δεδομένη κυρίως αυτή τη μεγάλη πολιτική ένταση την οποίαν βλέπουν.  Αυτά λένε. 

Αυτό το οποίο τους εξηγώ είναι ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας να πέσουν αυτοί οι τόνοι.  Να αρχίσει να υπάρχει μια πολύ μεγάλη έμφαση πλέον τώρα στο ότι η Ελλάδα προχωρεί με αποφασιστικότητα στις αλλαγές που πρέπει να κάνει.  Υπάρχει και μια μεγάλη έμφαση πλέον εκ μέρους τους επίσης στο κομμάτι ανάπτυξης το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε και αυτοί αναγνωρίζουν ότι είναι σημαντικό.  Αλλά κοιτάξτε, το πρόβλημά τους είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχουν και αποκλειστικά οι ίδιοι σε ένα βαθμό.  Όσο καλλιεργείται μία αίσθηση στην κοινή τους γνώμη ότι οι Έλληνες είναι αμαρτωλοί, η Ελλάδα αμάρτησε κ.λπ., όσο και αν πράγματι παραβιάσαμε τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη ευθύνη που είχαμε να τηρήσουμε κανόνες που ισχύουν για όλους, τόσο δυσκολεύονται και οι ίδιοι μετά να παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βοήθεια της χώρας, διότι η κοινή γνώμη έχει ήδη καλλιεργηθεί σε ένα επίπεδο αρνητισμού.  Καταλαβαίνουν και οι ίδιοι λοιπόν ότι γίνεται πιο δύσκολο και για τους ίδιους το έργο τους, επιπλέον του γεγονότος ότι προφανώς δυσκολεύει και για εμάς, διότι ένα αρνητικό κλίμα εάν περνάει εδώ προφανώς δημιουργεί, αν θέλετε, ανασφάλεια. 

Αυτές οι συνομιλίες και οι επαφές θεωρώ ότι είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία, ιδιαίτερα διότι εστίασα όχι μόνο σε επαφές με τους ομολόγους μου, κάτι το οποίο είναι αυτονόητο, αλλά και σε επαφές με μεγάλες δεξαμενές σκέψης, με διπλωμάτες, με δημοσιογράφους, με ανθρώπους δηλαδή που στην πράξη διαμορφώνουν κοινή γνώμη, στην πράξη επηρεάζουν και τους πολιτικούς τους, άνθρωποι που έπρεπε και πρέπει να προσεγγιστούν και το έκανα και αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, μέσα σε αυτό το κλίμα, πολλοί συμπολίτες μας ανησυχούν μήπως έχουμε κάποια υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα, κάποια ήττα στα εθνικά μας θέματα.  Διότι όταν μία χώρα είναι αδύναμη, τότε ο κίνδυνος μεγαλώνει και θέλω να σας ρωτήσω, αν αισθάνεστε πιέσεις από τις πρώτες κιόλας μέρες που καθίσατε στην καρέκλα αυτή σε σχέση με τα ανοιχτά εθνικά μας θέματα.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Θα σας απαντήσω ευθέως και ειλικρινά ότι απολύτως καμία.  Επίσης, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε καμία περίπτωση κανένα εθνικό θέμα δεν κινδυνεύει ούτε πρόκειται να κινδυνεύσει, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε μια οικονομική κατάσταση πιο δύσκολη.  Αντιθέτως πρέπει να σας πω ότι προσφάτως στο Μαυροβούνιο όταν συμμετείχα σε μία διάσκεψη με όλους τους Πρωθυπουργούς και Προέδρους των Βαλκανικών κρατών, η παρέμβαση η δική μας, η παρέμβαση της Ελλάδας για την προοπτική των Βαλκανίων και την ένταξή τους, με προϋποθέσεις βέβαια πολύ αυστηρές για όλους, ήταν μια παρέμβαση που έγινε εξαιρετικά θετικά δεκτή.  Όχι μόνο δεν απεμπολούμε, αν θέλετε, εθνικά δικαιώματα, αλλά αντιθέτως σε αυτή τη δύσκολη φάση βρίσκουμε κάθε τρόπο για να ξαναγυρίσουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο.  Αυτός ο ρόλος δεν μας αφαιρείται από κανέναν, αντιθέτως όλοι προσβλέπουν σε αυτό.  Μην έχετε επ’ αυτού καμία ανησυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ετοιμαζόμαστε για Χάγη;  Διαβάζω ότι το σχέδιο του συνυποσχετικού για προσφυγή στη Χάγη, Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι σχεδόν έτοιμο.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Ναι, κι εγώ είδα ένα άρθρο σήμερα σε μία εφημερίδα γι’ αυτό. Έχουμε, όπως ξέρετε, διερευνητικές επαφές, συζητήσεις, αυτές δεν έχουν τελειώσει.  Ο σκοπός πάντοτε, όπως έχει δηλωθεί, είναι να μπορέσει να επιλυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας από κοινού και αν δεν επιλυθεί από κοινού θα παραπεμφθεί από κοινού στη Χάγη.  Αυτός είναι ο δεδηλωμένος σκοπός και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε ένα σημείο που μπορώ να σας πω ότι πάμε εκεί ή δεν πάμε εκεί. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Με την ΑΟΖ τί θα κάνετε, κύριε Υπουργέ;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Η ΑΟΖ είναι για την Ελλάδα όπως και για κάθε άλλη χώρα με βάση το Διεθνές Δίκαιο της και το Δίκαιο της Θάλασσας ένα δικαίωμα το οποίο μπορεί να εξασκήσει όποτε κρίνει ότι είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος.  Αυτό θα κάνουμε κι εμείς, το έχει δηλώσει και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, το έχει δηλώσει ο προκάτοχός μου, το δηλώνω κι εγώ ευθαρσώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας βλέπω διστακτικούς, γι’ αυτό ρωτώ.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Καθόλου.  Καθόλου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εσείς βέβαια έχετε λίγες ημέρες στο Υπουργείο, αλλά μέχρι τώρα ενάμισι χρόνο η Κυβέρνηση δεν έχει κινηθεί.  Και επειδή η Άγκυρα προσπαθεί να εμφανίσει το σύμπλεγμα Καστελορίζου σαν αποκομμένες νησίδες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα για να αμφισβητήσει το νομικό δικαίωμά τους να έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, εκεί υπάρχει...

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Η Άγκυρα μπορεί να προσπαθεί πολλά και με βάση τις δικές της τις επιδιώξεις μπορεί να τα δηλώνει όπου και όπως επιθυμεί.  Έχει πάρει για όλα αυτά, κάθε φορά, ακαριαία, την ελληνική απάντηση με αυτά που πιστεύουμε εμείς.  Δεν υπάρχει κανένα ερώτημα ή κανένα ζήτημα το οποίο εγείρεται σ' αυτά τα θέματα.  Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι δεδομένα και όπως σας είπα ασκούνται.  Αλλά να σας πω και κάτι άλλο: η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει μια συνέχεια, δεν αλλάζει με Υπουργούς και δεν αλλάζει με διαφορετικές Κυβερνήσεις.  Προσαρμόζεται ενδεχομένως, αλλά δεν αλλάζει.  Για το θέμα της ΑΟΖ και την χρονική στιγμή και τον τρόπο που πρέπει να χειριστούμε αυτό το θέμα σας υπενθυμίζω ότι και η Νέα Δημοκρατία ήταν Κυβέρνηση επί πέντε χρόνια, πριν να έρθει η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σαφώς.  Σαφώς.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  …και είχε κρίνει και αυτή, την περίοδο εκείνη που κυβερνούσε, ποιοι θα ήταν οι κατάλληλοι χειρισμοί.  Επομένως, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να μην...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εννοείτε δεν είχε κάνει τίποτε.  Εννοείτε δεν είχε κάνει τίποτε.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Εννοώ ότι όλα αυτά τα εθνικά δικαιώματα κρίνονται όσον αφορά τη σωστή περίοδο και τον τρόπο κήρυξής τους και σε κάθε περίπτωση εννοώ ότι πρέπει ειδικά στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, να διατηρούμε σαν Έλληνες την αυτοπεποίθηση μίας χώρας εξαιρετικά σημαντικής στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, αλλά και μία αίσθηση συναίνεσης.  Πρέπει να σας πω ότι στο εξωτερικό, τώρα στις επισκέψεις μου, έβαλα ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό.  Είναι γνωστή η απογοήτευση πάρα πολλών συνομιλητών μας στην  Ευρώπη για την αδυναμία μέσα στην Ελλάδα να δείξουμε στη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου μία, αν θέλετε, στοιχειώδη συναίνεση.  Παρόλα αυτά η δική μου η έμφαση είναι στα σημεία συναίνεσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Κύριε Υπουργέ, μου τα λέτε πολύ ωραία σε σχέση με την εικόνα που πρέπει να εμφανίζουμε για τη χώρα μας προς τα έξω, αλλά ο Juncker άλλα μας είπε σε σχέση με την κυριαρχία μας.  Και επίσης θέλω να σας πω ότι, κατά τη γνώμη μου και πετάξτε την, αλλά αυτό είναι κάτι που το λέμε πολλοί άνθρωποι πια, ίσως είναι η ώρα να επιχειρήσουμε, να επιδιώξουμε, να εγγυηθεί η Ευρώπη τα σύνορα μας σαν ευρωπαϊκά, για να μη χρειαζόμαστε τόσο μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που εκείνοι δεν έχουν στις δικές τους χώρες.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά, κύριε Χατζηνικολάου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Ναι, αλλά δεν είναι εγγυημένα από την Ευρώπη, σε ότι αφορά την άμυνα.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Η Νέα Συνθήκη της Λισαβόνας προβλέπει, σε ειδικό άρθρο, σε περίπτωση απειλής εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άμεση συνδρομή όλων.  Επομένως θεωρώ ότι και σε αυτό το σημείο όλα αυτά που έχουμε πετύχει στις ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις ως τώρα, αλλά και η εφαρμογή τους, εάν ποτέ χρειαστεί στο μέλλον, είναι θέματα που χειριζόμαστε με μεγάλη προσοχή και αποτελεσματικότητα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Τώρα, ένα τελευταίο.  Φαντάζομαι ότι ανάμεσα στα άλλα θα συναντάτε και κατηγορίες για διαφθορά στην Ελλάδα και φαντάζομαι ότι θα τις συναντάτε πολύ πιο έντονα μετά τις δηλώσεις που είχε κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επ’ αυτού.  Κατηγορήθηκε μάλιστα τότε από την Αντιπολίτευση ότι κατά κάποιον τρόπο χρωματίζει άσχημα την εικόνα της χώρας όταν τα λέει αυτά προς τα έξω.  Μήπως είναι η στιγμή να αρχίσουμε να θυμίζουμε στους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ελλάδα κινήθηκαν από τους ίδιους, δηλαδή από δικές τους εταιρίες;  Θέλω να πω, μιλούν για διαφθορά στην Ελλάδα. Μιλούν για διαφθορά στην Ελλάδα. Διαβάζω το γερμανικό τύπο και γίνομαι έξαλλος και δε λένε ότι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Ελλάδα είναι από δική τους εταιρία.  Και το δεύτερο μεγαλύτερο, των υποβρυχίων, είναι επίσης από δική τους εταιρία.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Όλα αυτά τα ζητήματα, δηλαδή αν θέλετε όχι απλώς ελληνικής αλλά ευρωπαϊκής διαφθοράς, τίθενται πάντα. Αλλά εδώ, στο εσωτερικό μας, είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου, να μην αποπροσανατολιζόμαστε από το δικό μας το στόχο.  Όλοι ξέρουμε στη χώρα μας και φυσικά όταν το ξέρουμε εμείς και το γράφουν οι εφημερίδες μας κάθε ημέρα, δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι ξένοι δε διαβάζουν ελληνικό τύπο, διότι αυτό νομίζω ότι κάπως υπονοείται.  Δηλαδή κάθε μέρα ελληνικές εφημερίδες μιλούν για τη διαφθορά μας, αλλά θεωρούμε ότι αν εμείς δεν αναφερθούμε στις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας για να εξαλείψουμε αυτό το φαινόμενο, κανείς στην Ευρώπη δεν το γνωρίζει.  Προφανώς το γνωρίζουν.  Η ευθύνη είναι λοιπόν δική μας, ο μεγάλος αγώνας είναι δικός μας.  Δεν μπορούμε να έχουμε μία χώρα η οποία να αντιμετωπίζει τέτοια προβλήματα, όχι μόνο διότι για τους πολίτες τους δικούς μας είναι βαθύτατα προσβλητικό και άδικο να πρέπει να αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους συμπεριφορές από κρατικούς ή άλλους υπαλλήλους, αλλά και διότι σε μία στιγμή σήμερα που η ανάπτυξή μας βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό και σε ξένες επενδύσεις είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να ανατρέψουμε όλα τα κακώς κείμενα, ώστε όταν κάποιος έρχεται να επενδύει, κάποιος όχι διεφθαρμένος, κάποιος ο οποίος επιθυμεί πραγματικά να φέρει ανάπτυξη στη χώρα μας και χιλιάδες θέσεις εργασίας, να μπορεί να το κάνει, χωρίς να του πετάγεται ξαφνικά μπροστά του η “Α”, η “Β” ελληνική κακοδαιμονία. 

Όλα αυτά, και το θέμα της διαφθοράς είναι ένα από αυτά, είναι θέματα τα οποία αναφέρονται και αναλύονται στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους μας, αλλά εμφανίζονται κάκιστα, κατά τη γνώμη μου, ως απαιτήσεις ή επιβολές των ξένων πάνω στη χώρα.  Μα, ξεχνάμε ότι το 2009 όταν κάναμε τότε εκλογές ήταν βασικό αίτημα όλων να αλλάξει αυτή η κατάσταση;  Και το 2004 ακόμα, όταν κάναμε εκλογές, ήταν βασικό αίτημα όλων, του ελληνικού λαού, κανενός Γερμανού, κανενός Άγγλου, κανενός Πορτογάλου να αλλάξει η χώρα.  Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε επιτέλους και θέλει εθνική συναίνεση, εθνική δύναμη και θεωρώ ότι εκεί υπάρχει αυτή η συναίνεση από όλα σχεδόν, ελπίζω, τα κόμματα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.  Είναι για το δικό μας καλό, όχι για κανενός ξένου το καλό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.  Καλή σας ημέρα.

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Ευχαριστώ πολύ, κύριε Χατζηνικολάου.  Γεια σας.


Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο ρ/σ REAL και το δημοσιογράφο Ν. Χατζηνικολάου

{mp3}/images/sounds/080711_realfm_lamprinidis.mp3{/mp3}


8 Ιουλίου, 2011