Συνέντευξη ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα στην εφημερίδα Realnews και τη δημοσιογράφο Χρύσα Ταβουλάρη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν και ουσιαστικά έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο, τίποτα δεν θυμίζει κάτι τέτοιο. Γιατί τόσο χαμηλοί τόνοι και από τη Ν.Δ.; Τι φοβούνται ειδικά τα δύο μεγάλα κόμματα που συνήθως έδιναν τον τόνο;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Το τόνο τον διαμορφώνει η κατάσταση. Και η κατάσταση σήμερα είναι πολύ σοβαρή. Η προεκλογική εκστρατεία δεν μπορεί να διεξαχθεί με τους όρους του παρελθόντος. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ακριβά το φανατισμό, τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τον λαϊκισμό. Πρέπει να υπάρξει ψύχραιμη συζήτηση για τα ουσιαστικά θέματα που θα έχουμε μπροστά μας την επομένη των εκλογών. Εκεί εστιάζει η Νέα Δημοκρατία και προετοιμάζεται ώστε, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, να μη χαθεί ούτε λεπτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση της δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. είναι πρώτο κόμμα αλλά υπολείπεται της αυτοδυναμίας...

Σ. ΔΗΜΑΣ: Ο αριθμός και η κατανομή της ισχύος των κομμάτων που συμμετέχουν στη Βουλή δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να υπάρχουν ένα λειτουργικό και υγιές πολιτικό σύστημα και μια εξαιρετικά αποτελεσματική κυβέρνηση. Ιδίως τώρα. Αυτή τη στιγμή, στο πολιτικό σύστημα υπάρχει στην ουσία μόνο μία συντεταγμένη δύναμη με ξεκάθαρο σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση. Αυτή η παράμετρος θα είναι καθοριστική για το εκλογικό σώμα και θα δώσει στη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η Ν.Δ. υπό ποιους όρους θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αυτοδυναμία και μπορεί να την επιτύχει. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλους τους τομείς είναι πολύ μεγάλες και ριζικές, άρα απαιτείται ευρεία στήριξη. Δεν υπάρχει περιθώριο για δογματισμούς και μικροπολιτική. Αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα, το οποίο θα έχει άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Υπάρχει τρόπος να βάλουμε φρένο στην ύφεση. Να αρχίσουμε την ανάκαμψη και να πετύχουμε την ανάπτυξη. Υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Υπάρχει η πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη ΔΕΘ, ο Αντ. Σαμαράς είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας .Υπό τις παρούσες συνθήκες, ισχύει αυτό;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Η χώρα πρέπει να αποκτήσει βιώσιμη κυβέρνηση, που να μπορεί να παίρνει και να εφαρμόζει γρήγορα αποφάσεις. Διαφορετικά, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ χειρότερη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ανησυχεί η πολυδιάσπαση της κεντροδεξιάς; Που οφείλεται; Το νέο κόμμα των Ανεξάρτητων Eλλήνων συγκεντρώνει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά...

Σ. ΔΗΜΑΣ: Το τι είναι κεντροδεξιά και ποιος ανήκει σε αυτήν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Όσο για τα δημοσκοπικά ποσοστά, επιτρέψτε μου να διατηρήσω μια επιφύλαξη μέχρι να δω τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο κόσμος γνωρίζει το διακύβευμα. Γνωρίζει ότι κρίνονται το μέλλον και η θέση της χώρας. Το μέλλον όλων μας. Κόμματα που προτείνουν μαγικές λύσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστα. Όταν κάποιος είναι θυμωμένος -και οι Έλληνες αυτή τη στιγμή είναι θυμωμένοι- μπορεί να απαντήσει οτιδήποτε σε μια δημοσκόπηση. Την ώρα όμως που θα ρίχνει την ψήφο του στην κάλπη, γνωρίζει ότι η απόφασή του έχει συνέπειες. Και θα κρίνει με βάση το συμφέρον του τόπου και το δικό του. Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν περιθώρια, με δεδομένο τον υψηλό στόχο της αυτοδυναμίας, κάποιας κίνησης για συμπόρευση των κομμάτων που προέρχονται ευθέως από τα σπλάχνα της Ν.Δ.; Μιλώ για το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη και του Πάνου Καμμένου, αλλά -γιατί όχι;- και για τον ΛΑΟΣ...

Σ. ΔΗΜΑΣ: Δεν τίθεται τέτοιο θέμα αυτή τη στιγμή, για λόγους ουσίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέτυχε η κυβέρνηση Παπαδήμου;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε αναλάβει μια ειδική αποστολή, η οποία ολοκληρώνεται. Κατά συνέπεια, έχει εκπληρώσει τον σκοπό της.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για αρκετά χρόνια βλέπατε τα πράγματα στη χώρα από κάποια απόσταση. Είχατε ποτέ φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Λυπάμαι για αυτό που έγινε στη χώρα μας. Κανείς δεν μπορούσε να το φανταστεί. Και δεν χρειαζόταν να φτάσουμε ως εδώ. Υπάρχουν ευθύνες στην Ελλάδα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δέχομαι ότι οι Έλληνες πρέπει να σηκώσουν τις αμαρτίες όλης της Ευρώπης. Δυστυχώς, η Ελλάδα ταυτίστηκε με ό,τι είναι στραβό σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό είναι άδικο και αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Μήπως είμαστε διαφορετικός λαός από εκείνον που διοργάνωσε τους πιο πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες πριν από οκτώ χρόνια; Αυτή την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία την έχουμε μέσα μας. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η ηγεσία που θα την απελευθερώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις για τις θαλάσσιες ζώνες;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, η Ελλάδα συνεχίζει την πολιτική της για την οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές της. Επαφές γίνονται και ελπίζουμε να καρποφορήσουν. Παράλληλα, η χώρα μας προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων σε στεριά και θάλασσα. Εκεί δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο. Άλλωστε, η αξιοποίηση αυτών των πόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμά μας, άνευ άλλων προϋποθέσεων. Το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχισθεί με αμείωτο ρυθμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης είναι θέμα στρατοπέδων;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι τεράστιο και σύνθετο. Τα κέντρα υποδοχής δεν είναι λύση από μόνα τους. Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνάδουν με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μπορούν να είναι μέρος της λύσης σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που θα συνοδεύεται από αλλαγές στη διαχείριση συνόρων, τις διαδικασίες ασύλου, τις επιχειρήσεις επαναπατρισμού, την αστυνόμευση των πόλεων, τις υπηρεσίες υγείας και πολλά άλλα. Και, πάνω από όλα, απαιτείται μια ξεκάθαρη πολιτική στάση εκ μέρους της πολιτείας. Σήμερα, ο συνδυασμός της κοινοτικής νομοθεσίας (Δουβλίνο ΙΙ) και του νόμου για την ιθαγένεια στέλνουν λανθασμένο μήνυμα στους διακινητές. Η λαθρομετανάστευση είναι το αποτέλεσμα μιας σύγχρονης μορφής δουλεμπορίου, στο οποίο πρέπει να βάλουμε τέλος. Αυτό απαιτεί αποφασιστικότητα και συνέπεια εκ μέρους της Πολιτείας.

8 Απριλίου, 2012