Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη στον τ/σ ET-3 (25.2.2011)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα τα βλέμματα όλης της υφηλίου είναι στραμμένα στη Λιβύη. Βία, αίμα, ανασφάλεια, φόβος, όλα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δυστυχώς η κατάσταση έχει ξεφύγει. Πλέον τα πράγματα έχουν πάρει βέβαια το δρόμο τους, αλλά με πολύ λουτρό αίματος, δυστυχώς γι’ αυτή τη χώρα και μέσα σε όλα τα άλλα είναι και μεγάλη η ανησυχία για το τί θα γίνει με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει. Χθες επέστρεψε και το τρίτο C-130, αλλά λίγοι Έλληνες, μαζί τους και Ελληνοκύπριοι παραμένουν εκεί, είναι εργαζόμενοι σε μια συγκεκριμένη εταιρεία, δεν υπάρχει ακόμα τρόπος για να επιστρέψουν. Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κύριο Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος έχει συντονίσει όλη αυτήν την προσπάθεια επαναπατρισμού των Ελλήνων της Λιβύης. Καλημέρα κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πώς είναι η κατάσταση τώρα; Έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι Έλληνες, ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν και κάποιοι εγκλωβισμένοι ακόμη και στην έρημο. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Δ. ΔΟΛΛΗΣ:
Κοιτάξτε, είχαμε πέντε περιοχές. Η περιοχή για την οποία μιλάτε είναι το Τζιάλο, όπου υπάρχουν οκτώ Έλληνες δέκα Ελληνοκύπριοι σε αυτό το μέρος, και άλλα 280 άτομα περίπου, από άλλες χώρες της Ασίας, μεταξύ αυτών και περίπου 30 πρέπει να είναι Ευρωπαίοι. Τώρα, όσον αφορά τη Βεγγάζη, για να σας εξηγήσω τί έχει γίνει, απεγκλωβίστηκε ο κόσμος και γύρισε πίσω με πλοία της ΑΝΕΚ τα οποία είχε μισθώσει η Κυβέρνηση της Κίνας. Σε συνεννόηση μαζί τους μπορέσαμε και τους πήραμε χθες, σε μία πολύ πολύπλοκη επιχείρηση, Τρίπολη, Σάμπχα και Σύρτη, φέραμε όλους τους άλλους και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, αλλά αυτό έγινε. Τώρα μας απομένει να δούμε σήμερα τί μπορούμε να κάνουμε με Τζιάλο και το Τζιάλο μας απασχολεί με τον ίδιο σοβαρό τρόπο, άσχετα αν είναι ένας ή οκτώ ή εκατόν οκτώ και κοιτάμε σε συνεννόηση με άλλες χώρες και διάφορες εταιρείες με ποιον τρόπο μπορούμε να τους βγάλουμε από εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, σας άκουγα το πρωί να λέτε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι ήταν από τις πιο δύσκολες στιγμές που έχετε αντιμετωπίσει ως πολιτικός.

Δ. ΔΟΛΛΗΣ:
Όχι ως πολιτικός. Κοιτάξτε να δείτε, δεν έχει καμία σχέση η πολιτική με αυτά. Έχω κάνει τέτοιου είδους επιχειρήσεις πάρα πολλές και στις δύο χώρες στις οποίες έχω ζήσει, αλλά ήταν πάρα πολύ δύσκολες γιατί η ρευστότητα ήταν μεγάλη και η ρευστότητα σε επιχειρησιακά κομμάτια είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλήθεια, τί είδατε κύριε Υπουργέ; Τί ζήσατε;

Δ. ΔΟΛΛΗΣ:
Κοιτάξτε, να σας δώσω μόνο την Τρίπολη σαν ένα παράδειγμα. Ένα αεροδρόμιο που υπάρχει πανικός, υπάρχουν χιλιάδες άτομα, σπρώχνουν, κάνουν, αποκλείουν, χωρίς δυνατότητα συνεννόησης, να προσπαθείς να βάλεις μέσα όλους τους δικούς μας τους ανθρώπους σε δύο αεροπλάνα C-130, περίπου 160-170 στο τέλος, φανταστείτε τί είναι. Μπορεί να χάσεις έναν, μπορεί να χάσεις δέκα, μπορεί να χάσεις είκοσι. Ήταν αρκετές ώρες, πάρα πολλές ώρες δύσκολες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ, τί σας έχει μεταφέρει η διπλωματική αποστολή της χώρας μας στη Λιβύη; Φαντάζομαι ότι ενημέρωση για την εικόνα που επικρατεί σε όλη την επικράτεια έχετε, έτσι δεν είναι;

Δ. ΔΟΛΛΗΣ:
Έχουμε όσο μπορεί να έχει κάποιος ο οποίος βλέπει τα πράγματα να αλλάζουν κάθε ημέρα. Η χώρα είναι χωρισμένη, υπάρχουν οι καθεστωτικοί και οι αντικαθεστωτικοί και αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πόλεμος μεταξύ των δύο. Παρακολουθούμε, ανησυχούμε και βλέπουμε τα γεγονότα, αλλά με μεγαλύτερη σημασία στον απεγκλωβισμό των δικών μας ανθρώπων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επίσης είχαμε και έναν τραυματία μεταξύ αυτών που επέστρεψαν χθες.

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ναι, ακριβώς, ένας υπάλληλος της Πρεσβείας ο οποίος τραυματίστηκε και χθες το βράδυ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Μάλιστα. Υπήρξαν κάποια παράπονα, να το πω, κάποια εύλογη ανησυχία όλων των ανθρώπων, των Ελλήνων που βρίσκονταν εκεί έως ότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση επαναπατρισμού τους, όσον αφορά τις επικοινωνίες με την Πρεσβεία και τις Προξενικές Αρχές, εν πάση περιπτώσει της χώρας μας εκεί. Νομίζω ότι είναι κατάλληλη στιγμή να δώσετε κι εσείς μια απάντηση. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια ήταν ότι είχαν καταρρεύσει οι τηλεφωνικές γραμμές στη χώρα, σκοπίμως, φαντάζομαι.

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, όλα τα παράπονα είναι εύλογα και σεβαστά. Όταν υπάρχει κίνδυνος και φόβος το τελευταίο πράγμα που προσπαθείς να πεις, είναι αν έχει δίκιο ή άδικο κάποιος. Μπορώ την ίδια στιγμή να σας πω ότι σε σχέση με την Πρεσβεία μας με τα πολλά προβλήματα που υπήρχαν, τραυματίστηκε και υπάλληλος προσπαθώντας να κάνει τη δουλειά του. Στο τέλος, αυτό που μετράει είναι να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το είχαμε. Δέχομαι ό,τι κριτική, ό,τι παράπονο μπορεί να γίνει και το καταγράφω. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι η πατρίδα να μπορέσει να τελειώσει, να καταφέρει να πετύχει χωρίς να υπάρχουν θύματα. Μέχρι στιγμής στα τέσσερα κομμάτια της Λιβύης που έχουμε επιχειρήσει το καταφέραμε. Τώρα να προσπαθήσουμε να δούμε τί θα κάνουμε με το Τζιάλο για να είμαστε περήφανοι κι εμείς σαν χώρα ότι άσχετα από τις δυσκολίες μπορούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι που είναι στη Τζιάλο οι Έλληνες και οι Ελληνοκύπριοι, γιατί δεν έρχονται κατά μόνας και θέλουν να έρθουν όλοι μαζί; Υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή η εταιρεία το θέτει ως όρο αυτό;

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Κοιτάξτε, είναι κλασσική ερώτηση και δεν εννοώ εσάς, για όσους δε γνωρίζουν την περιοχή και λένε «Μα, γιατί δεν κάνετε εκείνο, γιατί δεν κάνετε το άλλο». Το Τζιάλο είναι μέσα στην έρημο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ναι, ήθελα να ρωτήσω κι αυτό, για τί αποστάσεις μιλάμε, για τί χιλιόμετρα.

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ναι, ναι. Δεν είναι μόνο οι αποστάσεις. Είναι ότι υπάρχει αστάθεια στο δρόμο, με ποια βεβαιότητα μπαίνεις σε αυτοκίνητο και πας; Υπάρχει ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο για το οποίο δε δίνουν άδειες πτήσης και φυσικά είναι πολύ σύνθετο το πρόβλημα. Άσχετα πόσο δύσκολο είναι προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να βρούμε λύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η αλήθεια είναι ότι η χώρα μας ήταν από τις πρώτες χώρες που δόθηκε άδεια προσγείωσης και απογείωσης, έτσι;

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Δόθηκε και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Γι’ αυτό, αν μου επιτρέψετε να σας ευχαριστήσω, για να μπορέσω να συνεχίσω με τις προσπάθειες τις οποίες κάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Υπουργέ. Καλή συνέχεια.

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Να είστε καλά. Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζουμε να είναι τέλος καλό, όλα καλά.

25 Φεβρουαρίου, 2011