Βασικά σημεία:
Χρήση Πυρηνικής Ενέργειας στην Ελλάδα:
- Να θυμίσω ότι σε πάρα πολλές ευκαιρίες και προσωπικά εγώ, αλλά και ο Πρωθυπουργός μας έχει πει ότι η Ελλάδα δεν ανοίγει την πόρτα στο να ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν πρέπει να έχουμε εγκατάσταση πυρηνικών, ακόμα και για εθνικές δράσεις. Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ακριβώς αυτό, ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής περιοχή, που σημαίνει ότι πρώτον, πάντα θα υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος και μία αυξημένη ανασφάλεια, να το πω έτσι, και δεύτερον, το κόστος θα ήταν πιθανότητα απαγορευτικό, αν θέλαμε να έχουμε τη σιγουριά.
Χρήση ΑΠΕ:
- ..... Εμείς ως χώρα έχουμε εναλλακτικές. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που είναι εξαιρετικά πλούσια, από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναφέρω και την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και τη γεωθερμία που είναι εξίσου σημαντική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην τηλεφωνική μας γραμμή έχουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Σπύρο Κουβέλη. Να διευκρινίσω όχι με την κυβερνητική του ιδιότητα, αλλά με την πολύ γνωστή ιδιότητα, εμπειρία και γνώση του περιβάλλοντος. Καλή σας ημέρα, κύριε Κουβέλη.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα, κυρία Καραγιάννη. Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, είναι δεδομένο.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ...έρχομαι όμως πρώτα με την ιδιότητα, γιατί νομίζω και αυτό ενδιαφέρει πάρα πολύ τους ακροατές, να κάνουμε μία αναφορά στην δουλειά που γίνεται και στην παρακολούθηση του θέματος από το Υπουργείο Εξωτερικών…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ...κυρίως σε σχέση με τους Έλληνες που ζουν στην Ιαπωνία, επειδή, προφανώς, υπάρχουν και οικογένειες των ανθρώπων που ζουν εκεί και ανησυχούν. Bρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Πρεσβεία μας στο Τόκυο, μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάποιο νέο για Έλληνα, που να δείχνει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ή να έχει κινδυνέψει. Είναι ασφαλείς οι Έλληνες, με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής και φυσικά υπάρχει συνεχής επαφή, των Ελλήνων εκεί, με την Πρεσβεία μας στο Τόκυο, αλλά όσοι επιθυμούν να μάθουν νέα για δικούς τους ανθρώπους μπορούν να επικοινωνούν με την Αθήνα, με την Κεντρική Υπηρεσία. Υπάρχουν τηλέφωνα επικοινωνίας που έχει δώσει το Υπουργείο Εξωτερικών για τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτή τη διευκρίνιση. Να πάμε λίγο σε ένα θέμα που αφορά γενικότερα το περιβάλλον. Καταρχάς υπάρχει μία παραδοχή, βλέπω τις τελευταίες ώρες, δηλώσεις πολύ γνωστών οικολογικών οργανώσεων, διεθνών οικολογικών οργανώσεων, που λένε ότι αυτός ο σεισμός στην Ιαπωνία και οι συνέπειές του στους πυρηνικούς αντιδραστήρες αποκάλυψαν ότι η βιομηχανία των εργοστασίων, των πυρηνικών, είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, κατ’ αρχάς να το φέρουμε λίγο στα δικά μας πλαίσια. Να θυμίσω ότι σε πάρα πολλές ευκαιρίες και προσωπικά εγώ, αλλά και ο Πρωθυπουργός μας έχει πει ότι η Ελλάδα δεν ανοίγει την πόρτα στο να ξεκινήσει μία συζήτηση για το αν πρέπει να έχουμε εγκατάσταση πυρηνικών, ακόμα και για εθνικές δράσεις. Ένα από τα επιχειρήματα ήταν ακριβώς αυτό, ότι η Ελλάδα είναι μία σεισμογενής περιοχή, που σημαίνει ότι πρώτον, πάντα θα υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος και μία αυξημένη ανασφάλεια, να το πω έτσι, και δεύτερον, το κόστος θα ήταν πιθανότητα απαγορευτικό, αν θέλαμε να έχουμε τη σιγουριά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Τώρα, από εκεί και πέρα στο σύνολο του κόσμου να αναγνωρίσουμε, βέβαια, ότι ήταν ένα εξαιρετικά δυνατό χτύπημα αυτό που δέχτηκε η Ιαπωνία, αλλά όταν διαθέτεις τέτοιες τεχνολογίες...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε περίπτωση, τα φαινόμενα της φύσης δεν μπορούν να προβλεφθούν.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς, έτσι. Και όταν κανείς έχει στα χέρια του τεχνολογίες που μπορεί να πάνε και προς το χειρότερο - και άκουσα με πολλή προσοχή τον κύριο Καθηγητή πριν, που έλεγε ότι παρακολουθεί με αγωνία τις ειδήσεις για να δει τι γίνεται. Όταν λοιπόν έχει μια χώρα μία τεχνολογία που μπορεί να εξελιχθεί σε τόσο επικίνδυνα μεγέθη, πρέπει να πηγαίνει στην αρχή της πρόληψης. Δηλαδή, είτε να έχεις εξασφαλίσει ότι ακόμα και στο δυνατότερο χτύπημα της φύσης ο κίνδυνος δε θα υπάρχει, που προφανώς εδώ δεν υπήρχε αυτή η πρόβλεψη ή για λόγους πρόληψης δεν θα πάει κανείς σε αυτή την τεχνολογία. Είναι απλά αυτά τα πράγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαντάζομαι, αυτό είναι ένα ανοικτό ζήτημα καθώς το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και από διεθνείς διασκέψεις που έχουν γίνει, η χρήση της δείχνει ότι σε αρκετά κράτη που χρησιμοποιείται, έχουμε εντυπωσιακή μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι αλήθεια, είναι αλήθεια ότι η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά, δεν έχει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αυτό είναι το ένα θετικό που μπορεί κανείς να προσμετρήσει. Από την άλλη όμως σε αυτή τη ζυγαριά πρέπει να βάλει και τα πιθανά αρνητικά και νομίζω ότι, τουλάχιστον προσωπικά, θα έλεγα ότι εκεί που δεν μπορούμε να αποκτήσουμε με απόλυτη σιγουριά την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρχει ένας κίνδυνος, καλύτερα να πάμε σε άλλες λύσεις. Ειδικά για μία χώρα σαν τη δική μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαν την Ελλάδα, ναι.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γιατί νομίζω έχει σημασία να αναφερόμαστε στην Ελλάδα για το τί σημαίνει αυτό. Εμείς ως χώρα έχουμε εναλλακτικές. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που είναι εξαιρετικά πλούσια, από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αναφέρω και την ηλιακή και την αιολική ενέργεια και τη γεωθερμία που είναι εξίσου σημαντική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, κύριε Υπουργέ, στη γειτονιά μας γύρω - γύρω, Τουρκία, Βουλγαρία χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως. Χρησιμοποιούν και αυτό είναι κάτι το οποίο δε νομίζω ότι πρέπει να μας αφήνει ασυγκίνητους ή χωρίς να ανησυχούμε και θυμίζω ότι έχω πει και στο παρελθόν πολλές φορές ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και σαν εργαλείο την μη παραδοχή της πυρηνικής ενέργειας εντός της Ελλάδας και σαν, αν θέλετε, ένα εργαλείο διπλωματίας για το ότι δε θέλουμε τέτοιοι σταθμοί να εγκαθίστανται κοντά στα ελληνικά σύνορα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο, σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις όπου συζητείται το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και παρουσιάζονται και στοιχεία θετικά για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, τίθεται ένα θέμα που αφορά την παλαιότητα των αντιδραστήρων. Εκτιμάτε ότι έχει προχωρήσει αυτό το ζήτημα παρακολουθώντας τα γεγονότα; Διότι το ακούμε πολλά χρόνια και τουλάχιστον η Βουλγαρία, ας πούμε, έχει ένα υπαρκτό τέτοιο ζήτημα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι μία συζήτηση που έχει δύο πλευρές, γιατί πολλές από τις χώρες που προαναφέρατε μιλάνε για ακριβώς την ανάγκη εγκατάστασης νέων αντιδραστήρων ακριβώς για να βγάλουν από τη λειτουργία τους παλιούς. Όμως, ακόμα και στην Ιαπωνία, που είναι μία χώρα τεχνολογικά πολύ εξελιγμένη, βλέπουμε ότι το πρόβλημα προήλθε από παλιούς αντιδραστήρες οι οποίοι ήταν ακόμα σε λειτουργία. Άρα, το να πάει κανείς στην καλύτερη λύση, σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να βρει μία λύση για να σταματήσει το προβληματικό και αυτό νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και φαντάζομαι είναι και πάρα πολύ δύσκολο το να γίνει, έτσι δεν είναι;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και πάρα πολύ ακριβό. Δεν είναι μόνο τεχνικά δύσκολο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πάρα πολύ ακριβό.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι πάρα πολύ ακριβό και μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις που παρέχουν μεγάλο ποσοστό της ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα, αν κανείς βγάλει αυτούς τους αντιδραστήρες εκτός λειτουργίας, αντιμετωπίζει πρόβλημα παροχής. Γι’ αυτό ακριβώς μιλάμε για την ανάγκη να στραφούμε σε μία άλλη μορφή ενέργειας που, τουλάχιστον οι χώρες που έχουν την αφθονία, πρέπει να το αξιοποιήσουν και σαν συγκριτικό τους πλεονέκτημα στο κάτω - κάτω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία μας.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι. Γεια σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.
14 Μαρτίου, 2011