Βασικά σημεία:
- Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ένα σχέδιο και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται από όλη την ελληνική κοινωνία ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε και στις Κασσάνδρες που θέλουν – και το θέλουν γιατί ποντάρουν χρήματα – την πτώση της ελληνικής οικονομίας.
- Το 2010 είχαμε μία συνολική αύξηση από χρονιά σε χρονιά πάνω από 10% των εξαγωγών και μάλιστα σε κάποιες σημαντικές χώρες οι αριθμοί ήταν πολύ εντυπωσιακοί, μπορεί να ξεπέρασαν και το 30% και το 40%. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πτώση του 2009, αλλά οφείλεται επίσης στην αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας.
- Μέσα στο πρόγραμμα της οικονομικής διπλωματίας του 2011 που εξαγγείλαμε στην αρχή του χρόνου, μία από τις έξι προτεραιότητες που θέσαμε ήταν η επιχειρηματικότητα των νέων διότι η καινοτομία, η κινητικότητα και η ενέργεια νέων επιχειρηματιών είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία αλλά και οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα χρειάζονται στήριξη αντίστοιχα.
- Χρειάζεται μία σειρά από παρεμβάσεις ακριβώς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε αυτή την αξιοπιστία και να πείσουμε ότι το πρόγραμμά μας υλοποιείται και ότι έχει έναν συγκεκριμένο στόχο και πρόγραμμα. Δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα από αυτό. Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να μπορούμε να βρούμε μία μαγική λύση για να ξεφορτωθούμε το χρέος, που έχει συσσωρευτεί μέσα από μία πολιτική 30 χρόνων στο παρελθόν πάνω στη χώρα, αλλά αυτό που μπορούμε σήμερα να κάνουμε είναι να είμαστε συνεπείς και να θυμόμαστε και σε επίπεδο είτε πολιτικού είτε επιχειρηματία είτε δημοσιογράφου, ότι στην Ελλάδα ο χειρότερος εχθρός μας πάντα ήταν η γκρίνια και η αμφισβήτηση των ίδιων των δυνατοτήτων μας.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπαμε, οι ανακοινώσεις σήμερα από την κυβέρνηση είναι αυτές οι οποίες κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό, ανακοινώσεις για το πρόγραμμα 2012 – 2015. Θα τα συζητήσουμε αυτά και την οικονομική ανάσα που περιμένουν βέβαια οι πολίτες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον κύριο Σπύρο Κουβέλη. Κύριε Κουβέλη, καλημέρα σας.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλή σας ημέρα, κύριε Σταματόπουλε.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια σας.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και κύριε Κύρτσο.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τώρα ποιο είναι το κλίμα κατά την άποψή σας, γιατί ακούμε ότι ο Πρωθυπουργός θα πάρει πρωτοβουλίες, αλλά πρωτοβουλίες για να βγάλει το λογαριασμό ουσιαστικά. Δηλαδή υπάρχει και οικονομική ανάσα, όπως λέει ο κύριος Σταματόπουλος, σε αυτή την υπόθεση;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, είναι δύο πράγματα τα οποία πηγαίνουν παράλληλα, τουλάχιστον αυτό λέει η δική μου ανάλυση. Από τη μία υπάρχει η ανάγκη η χώρα μας να έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σταθερότητας και θα περιμένουμε βέβαια να ακούσουμε τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γιατί νομίζω ότι στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα το σημαντικότερο είναι να υπάρχει ένα σχέδιο και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται από όλη την ελληνική κοινωνία ώστε να μπορούμε να απαντήσουμε και στις Κασσάνδρες που θέλουν – και το θέλουν γιατί ποντάρουν χρήματα – την πτώση της ελληνικής οικονομίας. Είναι επίσης εξίσου σημαντικό να υπάρχει η οικονομική ανάσα που αναφέρατε, δηλαδή το να παίρνονται πρωτοβουλίες οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να αναπνεύσει και αυτό είναι πρώτον η εξωστρέφεια και δεύτερον η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουβέλη, τέτοιες ενδείξεις έχετε εσείς στον τομέα ευθύνης σας;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, στον τομέα ευθύνης μου είχαμε ίσως ένα από τα πιο καλά νέα που είχαμε το τελευταίο εξάμηνο, που ήταν η άνοδος των εξαγωγών. Το 2010 είχαμε μία συνολική αύξηση από χρονιά σε χρονιά πάνω από 10% των εξαγωγών και μάλιστα σε κάποιες σημαντικές χώρες οι αριθμοί ήταν πολύ εντυπωσιακοί, μπορεί να ξεπέρασαν και το 30% και το 40%. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην πτώση του 2009, αλλά οφείλεται επίσης στην αύξηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν φθηνύνει και είναι πλέον πιο ανταγωνιστικά, αλλά παρόλα αυτά το γεγονός αυτό παραμένει μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί έδωσε το μήνυμα στην αγορά ότι μπορούμε να κινηθούμε εξωστρεφώς και αυτό το έχω δει στην πράξη πάρα πολύ, από Έλληνες επιχειρηματίες να θέλουν πλέον να ανοιχθούν μαζί μας σε άλλες αγορές. Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι παρόλο που έχουμε κάνει πολλά ανοίγματα, η διεθνής συγκυρία δεν μας έχει βοηθήσει, δηλαδή το ότι επενδύσαμε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια στις μεσογειακές χώρες και μετά προέκυψε η κατάσταση της πολιτικής ρευστότητας, ένα σημαντικό ανάχωμα...
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Και το ακριβό ευρώ υποθέτω.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και το ακριβό ευρώ, το οποίο είναι διαχρονικό θέμα. Παρόλα αυτά, εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια και μάλιστα ήθελα με την ευκαιρία να αναφερθώ σήμερα στην διοργάνωση που γίνεται στο Υπουργείο Εξωτερικών με την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Νέων Επιχειρηματιών. Γίνεται το τριμηνιαίο συνέδριο της οργάνωσης και το φιλοξενούμε εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών…
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει 40.000 μέλη αυτή η οργάνωση, έτσι;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μάλιστα, 40.000 μέλη και μάλιστα πολύ δυναμικά μέλη. Αυτό είναι σημαντικό διότι μέσα στο πρόγραμμα της οικονομικής διπλωματίας του 2011 που εξαγγείλαμε στην αρχή του χρόνου, μία από τις έξι προτεραιότητες που θέσαμε ήταν η επιχειρηματικότητα των νέων διότι η καινοτομία, η κινητικότητα και η ενέργεια νέων επιχειρηματιών είναι απαραίτητη για την ελληνική οικονομία αλλά και οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα χρειάζονται στήριξη αντίστοιχα. Έτσι θα τους φιλοξενήσουμε σήμερα, θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε ενώ το απόγευμα θα γίνουν συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα σε σχέση με την πρόσβαση των νέων σε κεφάλαιο εκκίνησης αλλά και την ουσιαστική οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ των νέων ευρωπαίων επιχειρηματιών κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική πραγμάτωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς. Είναι επίσης βασική προτεραιότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις στη μικρομεσαία επιχείρηση ώστε να δώσουμε πραγματικά ανάσα στην οικονομία.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Τώρα, εσείς διαπιστώνετε κάποια κινητικότητα, δηλαδή υπάρχουν στην Ελλάδα νέοι επιχειρηματίες που είναι δραστήριοι ή αυτοί που έχουν τις δυνατότητες και το κεφάλαιο και τις γνώσεις, τα μαζεύουν και δοκιμάζουν την τύχη τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι φεύγουν, δυστυχώς, και αυτό αποτελεί έτσι μία πολύ μεγάλη διαρροή δυναμικού και μυαλών και ιδεών και επιχειρηματικότητας, αλλά ευτυχώς υπάρχουν και αρκετοί οι οποίοι «πολεμούν» από εδώ. Να σας πω ότι τις τελευταίες ημέρες, επειδή προετοιμάζω κάποιες επισκέψεις στο εξωτερικό σε αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για ιδιωτικές επιχειρήσεις, έχω κάνει κάποιες συναντήσεις και με ανθρώπους που απασχολούνται στον χώρο της ενέργειας και των ανανεώσιμων κυρίως πηγών ενέργειας, αλλά και με ένα θύλακα που έχει δημιουργηθεί για την υψηλή τεχνολογία που λέγεται Corallia και μου έκανε εντύπωση ότι μιλάμε για συναθροίσεις 10 ή και 15 διαφορετικών επιχειρήσεων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που όμως έχουν ένα καλό κομμάτι της ελληνικής αγοράς και που έχουν κάτι ξεχωριστό να προτείνουν στους επενδυτές στους οποίους απευθύνονται, δηλαδή υψηλή τεχνολογία, γιατί η ευρηματικότητα και η δημιουργικότητα των Ελλήνων είναι γνωστή, έχουν επίσης ένα κομμάτι της αγοράς και έχουν τέλος τη δυνατότητα πρόσβασης σε αγορές των γύρω χωρών, δηλαδή Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, αραβικές χώρες κ.λπ. Αυτό είναι κάτι που για εμάς είναι υποχρέωση και χρέος να τους πιάσουμε από το χέρι και να πάμε στις αγορές που μπορούν να τους στηρίξουν.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη συνομιλούν, κύριε Κουβέλη; Επειδή πολλά ακούγονται για την αναδιάρθρωση και όλα αυτά έχουν να κάνουν και με τη διεθνή εικόνα της χώρας. Πιστεύετε ότι ευνοεί η διεθνής εικόνα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων; Εσείς τί κλίμα εισπράττετε;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα σας πω από την αντίθετη πλευρά ότι, όλη αυτή η συζήτηση για αναδιάρθρωση κάνει πάρα πολύ μεγάλο κακό σε αυτή την προσπάθεια να προσελκύσουμε επενδύσεις, γιατί νομίζω ότι εάν κυκλοφορεί έτσι μία φημολογία ότι η ελληνική οικονομία μπορεί και να μην τα καταφέρει, θα είναι πολύ πιο δύσκολο να πείσουμε οποιονδήποτε επενδυτή να έρθει να το κάνει εδώ. Νομίζω ότι γι' αυτό ακριβώς έχει σημασία το να μπορούμε να συζητάμε χωρίς κορώνες και χωρίς να ανεβάζουμε τους τόνους.
Γ. ΚΥΡΤΣΟΣ: Ναι, αλλά η συζήτηση αυτή όμως δεν ξεκινάει από εμάς, δηλαδή όταν η γερμανική επιχειρηματική, οικονομική και πολιτική ελίτ, αμφιβάλει για τις προοπτικές της χώρας, ελάχιστη σημασία έχει τί λέμε εμείς μεταξύ μας.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δε διαφωνώ και νομίζω ότι και εκεί χρειάζεται μία σειρά από παρεμβάσεις ακριβώς για να μπορέσουμε να αυξήσουμε αυτή την αξιοπιστία και να πείσουμε ότι το πρόγραμμά μας υλοποιείται και ότι έχει έναν συγκεκριμένο στόχο και πρόγραμμα. Δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά περισσότερα από αυτό. Θα ήταν πάρα πολύ ωραίο να μπορούμε να βρούμε μία μαγική λύση για να ξεφορτωθούμε το χρέος, που έχει συσσωρευτεί μέσα από μία πολιτική 30 χρόνων στο παρελθόν πάνω στη χώρα, αλλά αυτό που μπορούμε σήμερα να κάνουμε είναι να είμαστε συνεπείς και να θυμόμαστε και σε επίπεδο είτε πολιτικού είτε επιχειρηματία είτε δημοσιογράφου, ότι στην Ελλάδα ο χειρότερος εχθρός μας πάντα ήταν η γκρίνια και η αμφισβήτηση των ίδιων των δυνατοτήτων μας. Νομίζω ότι υπάρχουν παραδείγματα άλλων χωρών που θα μπορούσαν να μας διδάξουν κάποια πράγματα, που σε περιπτώσεις κρίσης υπήρχε μία ομοφωνία για το ότι πρέπει εδώ να βάλουμε τα δυνατά μας. Δυστυχώς η Ελλάδα έφτασε σε ένα σημείο που είναι χωρίς επιστροφή. Δεν μπορούμε απλώς να νοσταλγούμε τις εποχές που μπορούσαμε να ξοδεύουμε χρήματα που δεν έχουμε.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σήμερα λοιπόν, αύριο ολοκληρώνεται αυτό το Συνέδριο εδώ στην Αθήνα. Το βασικό συμπέρασμα, κύριε Κουβέλη, ποιο είναι;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι νέοι επιχειρηματίες βλέπουν την Ελλάδα σαν μία περιοχή και μία χώρα ευκαιρίας για την ανάπτυξη νέας επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο και του τίτλου του συνεδρίου «πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε μία ευκαιρία για ενωμένη Ευρώπη». Νομίζω ότι το βασικό συμπέρασμα θα βγει όταν δούμε τα δικά τους συμπεράσματα και κυρίως τα αποτελέσματα των συναντήσεων που θα έχουν μεταξύ τους, για τη δικτύωση και τη συνεργασία.
Γ. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ τον Σπύρο Κουβέλη.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.
15 Απριλίου, 2011