Βασικά Σημεία:
• Tο Υπουργείο Εξωτερικών με κάθε ευκαιρία τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που δεν έχει και δεν πρόκειται να έχει πυρηνικά, και για το λόγο αυτό ζητάμε -απαιτούμε θα έλεγα- από τους γείτονές μας να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που μπορεί να έχει η εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων κοντά στην Ελλάδα.
• Για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, στην επίσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στη Μόσχα τον Απρίλιο 2010, ο συμπρόεδρός μου στην Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας, Υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας κύριος Levitin και εγώ συζητήσαμε όλα τα θέματα διμερούς συνεργασίας, υπεγράφη η επέκταση της συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΣΦΑ και τη Gazprom για να προχωρήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και τώρα προγραμματίζουμε μία επίσκεψη του κυρίου Levitin στην Ελλάδα για να προχωρήσουμε και τη συνεργασία.
• Η απευθείας αεροπορική σύνδεση του Πεκίνου με την Αθήνα μπορεί να σημάνει πολύ θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό. Το ΥΠΕΞ έχει βοηθήσει με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τη διαδικασία έκδοσης βίζας σε Κινέζους πολίτες ώστε να επισκεφθούν τη χώρα μας. Πέρυσι υπήρχαν 60.000.000 τουρίστες Κινέζοι που έφυγαν από την Κίνα και από αυτούς, η Ελλάδα προσέλκυσε μόνο τους 10.000. Αυτό πρέπει να αλλάξει.
• Το σχέδιο συνεργασίας και η συμφωνία που κάναμε πριν λίγες μέρες με την Ινδία είναι να δούμε μία σειρά συνεργασιών στον ναυτιλιακό τομέα, συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα όπου οι Ινδοί αποζητούν τεχνογνωσία και παρουσία Ελληνικών επιχειρήσεων στα ενεργειακά και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ίδιοι εξέφρασαν ενδιαφέρον για συνεργασία με την Ελλάδα στην επεξεργασία και προώθηση των τροφίμων, γιατί η Ινδία είναι μία χώρα με μεγάλη αγροτική παραγωγή αλλά δεν έχει μεταποίηση.
• Στα έξι σημεία προτεραιότητας της οικονομικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας που παρουσίασα πριν από δύο μήνες περιλαμβάνεται η προώθηση των νέων επιχειρηματιών και μάλιστα έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα σχεδιασμό για να γίνουν διμερείς συναντήσεις Ελλήνων νέων επιχειρηματιών με ομόλογους από άλλες χώρες. Μία πρώτη κίνηση που σχεδιάζουμε είναι με τους ομόλογους από την Τουρκία και λόγω εγγύτητας βέβαια και λόγω της ευρύτερης συνεργασίας που υπάρχει, αλλά όχι μόνο εκεί.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μία καλημέρα στον κύριο Σπύρο Κουβέλη, Υφυπουργό Εξωτερικών. Καλημέρα, κύριε Υπουργέ.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα και στους δύο σας, καλημέρα και στους ακροατές μας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού να ξεκινήσουμε; Τα θέματα πολλά. Πάμε στην επικαιρότητα, Ιαπωνία.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε να δείτε, δυστυχώς φαίνεται ότι εκεί υπάρχει μία κατάσταση που δύσκολα θα έλεγε κανείς ότι είναι υπό έλεγχο. Έχουν περάσει τόσο πολλές ημέρες πλέον και βλέπουμε να συνεχίζεται να υπάρχει μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η οποία έφτασε και μέχρι την πατρίδα μας.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Φυσικό είναι αυτό. Ξέρετε, υπάρχει τόσο μεγάλη διαρροή που νομίζω ότι σε μικρές ποσότητες τουλάχιστον και αυτό είναι το παρήγορο σε αυτή την κατάσταση, ότι δεν είναι ποσότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία ή για τον πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά από την άλλη όταν από την άλλη άκρη του κόσμου είναι ικανή να φτάσει αυτή η ραδιενέργεια σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Εμείς εδώ έχουμε προφανώς κάνει τις ανάλογες προετοιμασίες. Εσείς ως Υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να κάνετε, έχετε κάνει κάτι επιπρόσθετο;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καταρχάς η παρακολούθηση του όλου θέματος γίνεται από την Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας η οποία δεν υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, όπως και όλα τα Ερευνητικά Ιδρύματα, αλλά έχουμε προφανώς επικοινωνία, και μάλιστα από τις πρώτες ημέρες υπήρχε πολύ στενή συνεργασία για να δούμε πώς ακριβώς θα παρέμβουμε για να προτείνουμε τον επαναπατρισμό Ελλήνων, έχουμε μειώσει στο ελάχιστο το προσωπικό στην Ελληνική Πρεσβεία στο Τόκυο και φυσικά ζητήσαμε, μάλλον απαιτήσαμε, να επιστρέψουν οι οικογένειες των εργαζομένων.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι γνωστά αυτά; Είστε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, κύριε Υπουργέ; Νομίζω ότι δεν είστε.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι είναι σαφές ότι δεν είμαι, το έχω πει πάρα πολλές φορές και μάλιστα πρέπει να σας πω ότι με έναν πολύ τραγικό τρόπο θα έλεγε κανείς μετά από αυτό το ατύχημα, δικαιώθηκε και μία γραμμή, στην οποία είχα συμβάλλει κι εγώ, που έλεγε ότι αυτή η Ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως εναντίον της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας και για ειρηνικούς σκοπούς, όπως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αν δεν κάνω λάθος πριν από μερικούς μήνες στο φάκελο με τις γαλλικές επενδύσεις είχε τεθεί το θέμα δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είχε τεθεί σαν ένα θέμα προς συζήτηση, αλλά πολύ γρήγορα απορρίφθηκε οποιαδήποτε συζήτηση. Nα σας πω και πάλι ότι και εγώ έχω εκφράσει τη γνώμη ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπούμε σε αυτή την υπόθεση διότι η Ελλάδα χρειάζεται να αναπτύξει άλλες μορφές ενέργειας, επειδή υπάρχει θέμα ασφάλειας καθώς είμαστε σεισμογενής χώρα και, επίσης, διότι το θέμα των αποβλήτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Να προσθέσω όμως εδώ ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σε κάθε ευκαιρία που έχει, εξηγεί ότι επειδή ακριβώς η Ελλάδα είναι μία ζώνη που δεν έχει πυρηνικά και δεν πρόκειται να έχει πυρηνικά, ζητάμε, και απαιτούμε θα έλεγα, από τους γείτονές μας να λάβουν υπόψη τους τις συνέπειες που μπορούν να έχουν οι επιλογές τους.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στη Ρουμανία, οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν εγκαταστάσεις πυρηνικών εργοστασίων κοντά σε ελληνικές. Πώς θα αποτρέψετε τον Erdogan να το κάνει;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να επιβάλλουμε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε, το να επιμένουνε όμως σε κάθε συζήτηση που κάνουμε ότι δεν πρέπει να χωροθετηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις κοντά στα ελληνικά σύνορα, σε οποιαδήποτε χώρα, δε μιλάω μόνο για την Τουρκία, μπορούμε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και ειδικά σε σεισμογενή περιοχή.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το Akkuyu είναι μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση, το Kozloduy είναι μία δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση, που είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ακριβώς. Να ρωτήσω κάτι; Ακριβώς, Kozloduy, Ρουμανία, και είναι όλες από την ίδια χώρα. Έχετε πάρει εσείς το αεροπλάνο; Έχετε κανονίσει ένα ραντεβού στο Κρεμλίνο με ανώτατα στελέχη της Ρωσικής Κυβέρνησης να το συζητήσετε αυτό το θέμα;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό το συζητάμε με όλες τις κυβερνήσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν κάποια επίδραση πάνω σε αυτό το θέμα - απευθείας με τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες αφορούν αυτές οι εγκαταστάσεις αλλά και με χώρες επιρροής. Φυσικά πρέπει να σας πω ότι στην ατζέντα όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής συνεργασίας, που συζητάω με τους συναρμόδιους στις χώρες αυτές, πάντα γίνεται αναφορά και στο ζήτημα αυτό.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μήπως είναι επιτακτική ανάγκη στην παρούσα φάση, κυρίως με τη Μόσχα, να υπάρχει μία πιο στενή συνεργασία με αφορμή αυτό το θέμα, για την ευρύτερη συνεργασία και στα επενδυτικά πακέτα τα οποία εσείς επεξεργάζεστε; Γιατί σας βλέπω πάτε, θα μιλήσουμε για την Ινδία, Κίνα, Ρωσία δε βλέπω να έχετε αναπτύξει κάποια έντονη δραστηριότητα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αντιθέτως, απλώς στη Ρωσία αυτό έχει ήδη γίνει από πέρυσι, τον Απρίλιο, είχα κάνει μία επίσκεψη πολύ σημαντική στην Μόσχα, με είχε επισκεφθεί νωρίτερα ο συμπρόεδρός μου στην Επιτροπή Οικονομικής Συνεργασίας, ο Υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας, ο κύριος Levitin. Στην επίσκεψη που είχαμε κάνει, είχαμε συζητήσει όλα τα θέματα, είχε υπογραφεί και η επέκταση της συνεργασίας ανάμεσα στη ΔΕΣΦΑ και τη Gazprom για να προχωρήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και μάλιστα τώρα προγραμματίζουμε πάλι μία επίσκεψη του κυρίου Levitin στην Ελλάδα γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε και τη συνεργασία και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν στο Σότσι το 2014.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουβέλη, ένα από τα ενδιαφέροντά σας και τα καθήκοντά σας είναι η οικονομική διπλωματία, που παίζει τεράστιο ρόλο ειδικά σε αυτές τις μέρες, ειδικά σε αυτή τη χώρα που έχε ανάγκη από εισροή ξένων κεφαλαίων.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς όπως το λέτε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τί βγαίνει; Δηλαδή οι Κινέζοι, μια τεράστια αγορά, διαβάζω ότι γκρινιάζουν για το λιμάνι του Πειραιά, οι σχέση τους με τον ΟΛΠ δεν είναι καλή, φεύγουν από το Θριάσιο. Θα έρθουν χρήματα Κινεζικά, που είναι μια παγκόσμια δύναμη στην Ελλάδα; Συζητήσατε με την Ινδία. Τί περιμένουμε; Όχι μόνο συζητήσεις, επί του πρακτέου; Υπάρχει μια είδηση που αν την ακούσω ως Έλληνας, που μου την πείτε τώρα θα χαρώ;
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Θα αναθαρρήσω;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία δε νομίζω ότι πρέπει πάντα να αναζητάμε την είδηση πριν ακόμα να έχουν προχωρήσει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο ώστε να είναι ανακοινώσιμα. Η συνεργασία, για παράδειγμα, με την Κίνα έχει να κάνει πρώτον με το ότι η δουλειά στο λιμάνι του Πειραιά και με την Cosco προχωράει, δεν υπάρχουν θέματα. Και μάλιστα όταν ρωτήθηκε προχθές η συνάδελφός μου η Υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας, είπε ότι δεν έχει ακούσει για κανένα απολύτως πρόβλημα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τί άλλο προσδοκούμε από τους Κινέζους;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας πω μία είδηση που είναι σημαντική, ότι στις αρχές Μαΐου θα υπάρξει επιτέλους μία απευθείας αεροπορική σύνδεση του Πεκίνου με την Αθήνα το οποίο θα μπορούσε να σήμαινε πολλά για τον τουρισμό.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Την έχει υπογράψει ο κύριος Σημίτης αυτήν, επί πρωθυπουργίας Σημίτη.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως, αλλά είναι κάτι το οποίο επιτέλους υλοποιείται, γιατί από τη στιγμή της υπογραφής μέχρι την υλοποίηση, χρειάζονται μία σειρά από συνθήκες και εκεί μπορώ να πω ότι κι εμείς έχουμε βοηθήσει με τον τρόπο που μπορούμε, διευκολύνοντας στο να χορηγείται η βίζα σε Κινέζους πολίτες για να έρχονται. Σκεφθείτε ότι πέρυσι υπήρχαν 60.000.000 τουρίστες Κινέζοι που φύγανε από την Κίνα και από αυτούς εμείς υποδεχθήκαμε μόνο 10.000. Ο εγκαινιασμός αυτής της αεροπορικής γραμμής μπορεί να σημαίνει πολλά.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια εταιρεία θα την πάρει;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Chinese Airlines.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μονομερώς εφαρμόζεται η συμφωνία.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έρχονται με δική τους πρωτοβουλία, μετά τις συναντήσεις που είχαν γίνει εδώ.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Αλήθεια, με τη βίζα με τους Ρώσους τί έγινε, που λέγαμε τόσον καιρό να καταργήσουμε τη βίζα αφού την κατήργησαν και οι Τούρκοι;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να καταργηθεί από εμάς δε γίνεται, γιατί εμείς είμαστε χώρα Schengen που η Τουρκία δεν είναι.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό, σωστό.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αλλά από την άλλη εμείς έχουμε καταφέρει στη Μόσχα, και γενικότερα στη Ρωσία, να είμαστε η χώρα που δίνει πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη. Η Ελλάδα δίνει σε 48 ώρες, τη στιγμή που οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα θέλει τουλάχιστον 72.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Συζητάμε με την Ινδία;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συζητάμε πολλά με την Ινδία. Η Ινδία είναι μία χώρα που είναι πολύ σημαντική και συζητάμε πολλά θέματα συνεργασίας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα παράδειγμα;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο ναυτιλιακός τομέας είναι ένας από αυτούς που ενδιαφέρει τόσο την Ινδία όσο και εμάς διότι όπως καταλαβαίνετε, η Ινδία είναι μία χώρα με πολύ μεγάλη παραγωγή και ανάπτυξη και αναζητεί ένα σημείο πρόσβασης προς την Ευρώπη. Θέλουμε αυτό το σημείο εισόδου προς την Ευρώπη να είναι η Ελλάδα, ένα αντίστοιχο σχήμα, ας πούμε.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τί μας ζητάνε εκείνοι δηλαδή; Ποιο είναι το σχέδιο συνεργασίας το οποίο επεξεργάζεστε;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το σχέδιο συνεργασίας και η συμφωνία που κάναμε προχθές με την Ινδία είναι να δούμε μία σειρά συνεργασιών στον ναυτιλιακό τομέα, συνεργασίες στον ενεργειακό τομέα όπου οι Ινδοί αναζητούν τεχνογνωσία και παρουσία Ελληνικών επιχειρήσεων στα ενεργειακά και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για άλλες μορφές, εξοικονόμηση στον τομέα της παραγωγής, και κάτι που εκείνοι μας είπαν ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και μας ζήτησαν βοήθεια, είναι ότι θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα στην επεξεργασία και προώθηση των τροφίμων, γιατί η Ινδία είναι μία χώρα με μεγάλη αγροτική παραγωγή αλλά δεν έχει μεταποίηση, και νομίζω ότι εκεί υπάρχει ένας πολύ καλός δρόμος συνεργασίας.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, υπάρχουν Ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν δραστηριότητα στην τεράστια και αχανή χώρα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ήδη υπάρχουν τρεις-τέσσερις εταιρείες που δραστηριοποιούνται, κυρίως σε θέματα μετάλλων αλλά όπως είχα ανακοινώσει προχθές, ετοιμάζω προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου μία επίσκεψή μου στην Ινδία με επιχειρηματική αποστολή στοχευμένη στους τομείς αυτούς που προανέφερα, και κάποιους ακόμα βέβαια.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Νέους επιχειρηματίες εδώ στην Ελλάδα, νέα παιδιά, τριαντάρηδες, που έχουν όρεξη για δουλειά, που θέλουν όμως τη στήριξη του ίδιου του κράτους, υπάρχει δυνατότητα όλη αυτή την προσπάθεια τη δική σας να τη μαθαίνουν, να έρχονται σε επαφή, να τους βοηθάτε και να τους στέλνετε στις ξένες αγορές; Είναι ένα πρακτικό θέμα που φοβάμαι ότι δεν το έχουμε δει σωστά εδώ στη χώρα μας.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Έχετε δίκιο ότι η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη. Από την πλευρά μου να σας πω ότι στα έξι σημεία προτεραιότητας της οικονομικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας, που παρουσίασα πριν από δύο μήνες, το τέταρτο ανάμεσα σε αυτά είναι η συνεργασία και η προώθηση ακριβώς των νέων επιχειρηματιών και μάλιστα έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα σχεδιασμό για να γίνουν διμερείς συναντήσεις Ελλήνων νέων επιχειρηματιών με ομόλογους από άλλες χώρες. Μία πρώτη κίνηση που σχεδιάζουμε είναι με τους ομόλογους από την Τουρκία και λόγω εγγύτητας βέβαια και λόγω της ευρύτερης συνεργασίας που υπάρχει, αλλά όχι μόνο εκεί. Όπως λέτε, αυτές οι αγορές, οι ξένες χώρες που είναι λίγο πιο μακριά αλλά είναι πολύ δυναμικές, η Ινδία, η Κίνα, η Ρωσία που αναφέρατε πριν, είναι πάρα πολύ σημαντικές ακριβώς γιατί προσφέρουν ένα πολύ καλό πεδίο σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι πιο προετοιμασμένοι να πάρουν και το ρίσκο το επιχειρηματικό.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κουβέλη, σας ακούω τόση ώρα με έναν ευγενή τρόπο να αναπτύσσετε τη δουλειά σας, δε με πείσατε όμως και δεν κλείνω αυτή τη συζήτηση χαρούμενος ως Έλληνας ότι επετεύχθη μία μεγάλη εμπορική συμφωνία που θα δώσει μία ανάσα στην δοκιμαζόμενη σκληρά ελληνική οικονομία. Δηλαδή δεν άκουσα τον Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο σε διεθνή deals να μου λέει «Έχω να σας ανακοινώσω ότι με την Ινδία έκλεισα μία δουλειά που θα μου φέρει τριακόσια εκατομμύρια».
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν πατά κανείς απλά ένα κουμπί και ύστερα κλειδώνουν αυτόματα τα πράγματα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Δε σας άκουσα να μου λέτε ότι θα έρθουν από τα εξήντα εκατομμύρια Κινέζους δύο στην Ελλάδα. Κάνετε προσπάθειες. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό και η πρόθεση είναι πολύ σημαντική. Το αποτέλεσμα όμως; Ο κύριος Παμπούκης κάνει προσπάθειες, εσείς κάνετε προσπάθειες, λεφτά δε βλέπω να μπαίνουν μέσα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, το αποτέλεσμα χτίζεται μέρα με τη μέρα και σιγά-σιγά. Ξέρετε, το έχουμε ξαναπεί σε δική μας συζήτηση, μεταξύ μας, ότι όταν είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι το κάνουμε, αλλά θέλει και μεγάλη προσοχή.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Με το Κατάρ τί γίνεται; Γιατί όλο για Κατάρ ακούμε, Κατάρ δε βλέπουμε. Να, τώρα, ο κύριος Πάγκαλος είχε ξαναπάει κάτω, στο Κατάρ, μυστική διπλωματία βλέπουμε, αποτέλεσμα όμως δεν υπάρχει.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Με το Κατάρ, καταρχήν προχωράει, απ’ όσο παρακολουθώ κι εγώ, η συνεργασία για το θέμα του Ελληνικού που πιστεύω ότι ο συνάδελφος, ο κύριος Παμπούκης, θα κάνει ανακοινώσεις αρκετά σύντομα γι’ αυτό το θέμα, όπως έχει πει και ο ίδιος. Από τη δική μου πλευρά σας θυμίζω ότι είχα παρακολουθήσει το θέμα του Αστακού, που πέρασε από κάποιες δυσκολίες, αλλά προσπαθούμε να εξετάσουμε, αυτή τη στιγμή, να δούμε πώς θα μπορούσε να αναβιώσει και αυτό το σχέδιο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Δηλαδή δεν έχει πεθάνει ο Αστακός;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο Αστακός δεν έχει πεθάνει, φυσικά δεν έχει πεθάνει, γιατί μιλάμε για μία περιοχή που είναι εξαιρετικά σημαντική, ένα λιμάνι στο οποίο έχουν επενδυθεί ήδη πολλά χρήματα και που μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά θέλουμε να βρούμε και τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Μάλιστα. Άλλες επενδύσεις από το Κατάρ και άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου με ιδιώτες, με ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, βρίσκονται στα σκαριά;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε επίπεδο συζητήσεων και συνεργασίας υπάρχει ενδιαφέρον από πάρα πολλούς. Για παράδειγμα να σας πω ότι στην τελευταία επίσκεψη που είχα κάνει στο Κουβέιτ υπήρξε ενδιαφέρον από τον τραπεζικό τομέα για συνεργασία με τα επενδυτικά ταμεία του Κουβέιτ, το οποίο είναι κάτι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση και της δραστηριότητας και της συνεργασίας με ελληνικές τράπεζες –κι αυτό είναι κάτι που θα υποστηρίξουμε– αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Να θυμίσω, για παράδειγμα, ένα σημαντικό έργο που προχωράει, ότι την επόμενη εβδομάδα που θα γίνει η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αζερμπαϊτζάν, ήδη έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή συνεργασία, εγώ είχα πάει πριν από περίπου ενάμιση μήνα, για να προχωρήσει ο μεγάλος αγωγός, ο ITGI, αγωγός φυσικού αερίου από Αζερμπαϊτζάν - Τουρκία - Ελλάδα προς την Ιταλία, και αυτό είναι μία σημαντική επιτυχία γιατί έχουμε γυρίσει το κλίμα υπέρ της Ελλάδας, απέναντι στον αγωγό Nabuko.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Κύριε Κουβέλη, εσείς έχετε στο δικό σας φάκελο, στη δική σας τσάντα, στις αποσκευές σας μία λίστα με το ποιες τελικά ΔΕΚΟ μπορούν να πωληθούν;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, γιατί αυτό είναι κάτι που πρέπει να προκύψει από τη δουλειά της αρμόδιας Επιτροπής που θα φτιάξει αυτήν τη λίστα και θα ξέρουμε τί ακριβώς είναι το ζητούμενο για τις συνεργασίες με τις ΔΕΚΟ.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί όταν συζητάτε έξω, έχει δίκιο ο Βερύκιος, όταν σας λένε οι ξένοι συνομιλητές σας: Θέλουμε να επενδύσουμε στην Ελλάδα τη ΔΕΗ την πουλάτε, την ΕΥΔΑΠ την πουλάτε; Αυτό ρωτάω.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Και δεν ξέρει τί να πει! Εσείς δεν ξέρετε τί να πείτε.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό που λέτε είναι πολύ σημαντικό και θα συμφωνήσω μαζί σας για αυτό και από τη δική μου πλευρά, ότι χρειάζονται αυτά τα δεδομένα, γιατί ξέρετε εγώ είμαι αυτός που κουβαλάει το κουτί.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε πίσω δηλαδή.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το τι έχει το κουτί μέσα δεν είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών και γι’ αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε. Έχουμε καλή συνεργασία με τους συναδέλφους - συνεργάτες και μη ξεχνάτε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ένα χρόνο, έτσι;
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ, καλή σας ημέρα.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μία εκδήλωση για το trafficking, για τη διακίνηση γυναικών;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, σε λίγη ώρα, σε μισή ώρα, ξεκινάει μία εκδήλωση για την παράνομη διακίνηση γυναικών και γενικότερα για το «trafficking», που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα παγκοσμίως.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Οργιάζει στην Ελλάδα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Έχουμε κάνει βήματα;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι μία από τις πρώτες χώρες, θα έλεγα, που έχουν υπογράψει τα σχετικά πρωτόκολλα και πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά στο θέμα του trafficking γυναικών και στο trafficking των παιδιών. Σε αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε και τους πολίτες συμμάχους, γιατί από τη στιγμή που σταματάει η ζήτηση σταματάει και το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων.
Δ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Υπουργέ.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Να είστε καλά.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα
30 Μαρτίου, 2011