Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην εκπομπή «Μη με Ξυπνάς απ’ τις Έξι» στο ρ/σ ΣΚΑΪ με το δημοσιογράφο Κ. Αλατζά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έλεγα στην αρχή της δεύτερης ώρας, ότι σήμερα και αύριο διεξάγεται η μεγαλύτερη συνάντηση για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, το Ελληνικό Εξαγωγικό Forum 2013 στο Καβούρι. Στόχος αυτού του Forum είναι η κάλυψη των αναγκών της αγοράς για ενημέρωση, η επιβράβευση καλών πρακτικών και η επιχειρηματική ανάπτυξη στις διεθνείς αγορές. Ο κύριος Τσόκας, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης υλοποιεί 25 δράσεις προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος κατά 50% και το κόστος των εξαγωγών κατά 20%. Αυτό, πρόσθεσε, θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, σε 1,7% αύξηση του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 80.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015. Μακάρι να πάνε όλα όπως τα είπε ο Γενικός Γραμματέας. Σήμερα μόνο εκείνοι που τολμούν να εκτεθούν στο διεθνή ανταγωνισμό έχουν ελπίδες επιβίωσης, ανέφερε στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Δημήτρης Κούρκουλας, και πρόσθεσε ότι η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση στην οικονομία. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα τον κύριο Δημήτρη Κούρκουλα, Υφυπουργό Εξωτερικών, καλημέρα κύριε Υπουργέ.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλημέρα σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα, πριν μιλήσουμε γι’ αυτό το πολύ ενδιαφέρον, που το έχουμε τόσο ανάγκη –μιλούσαμε πριν και με τον κύριο Λαμπριανίδη για το πόσο πρέπει να αλλάξει αυτό το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών, οπότε είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα– αλλά πριν συζητήσουμε γι’ αυτό θα ήθελα το σχόλιό σας για την τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών με αφορμή την επιστολή που έστειλε ο κύριος Davutoglu προς τον ΟΗΕ για το θέμα της Κύπρου.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Αβραμόπουλου, είναι ξεκάθαρη, είναι αποστομωτική θα έλεγα. Εμείς συνεχίζουμε να βαδίζουμε με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο μπορούμε να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε επίλυση οποιωνδήποτε αμφισβητήσεων. Δυστυχώς, η Τουρκία φαίνεται να επιμένει σε άλλες πρακτικές, οι προτάσεις του Τούρκου Υπουργού δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές για πολλούς λόγους, δε θα μπω τώρα σε λεπτομέρειες. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος, αναγνωρισμένο από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οπότε οποιαδήποτε διαδικασία μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί παρά να στηριχθεί σε αυτό το γεγονός. Η απάντηση του Έλληνα Υπουργού ήταν αποστομωτική και νομίζω ότι ήταν και πάρα πολύ εύστοχη, και ο τρόπος με τον οποίο έχει διατυπωθεί. Άρα, οι Τούρκοι γείτονές μας πρέπει τώρα να γνωρίζουν ακριβώς ποιες είναι οι πάγιες θέσεις οι δικές μας ως προς την επίλυση των ζητημάτων, την οποία επιθυμούμε κι εμείς, αλλά πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η θέση μας που είναι πάγια –η δική μας θέση– και ξεκάθαρη, κατά πόσο μπορεί να υποστηρίζεται στο εξής με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και τη δική μας, αλλά και της Κύπρου;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ή ελπίζουν ότι λόγω των οικονομικών δυσχερειών των δικών μας και της Κύπρου θα αλλάξουν οι πάγιες θέσεις μας, οι οποίες υποστηρίζονται όχι μόνο από εμάς, αλλά από όλες τις χώρες της διεθνούς κοινότητας, οι οποίες εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο οπωσδήποτε. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία περίπτωση όλες αυτές οι ελπίδες να επαληθευτούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να πάμε τώρα στο θέμα του Συνεδρίου, το οποίο είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θα ήθελα να ρωτήσω από τη δική σας σκοπιά, πόσο εύκολο είναι να προωθηθούν ή πόσο δύσκολο είναι να προωθηθούν οι ελληνικές εξαγωγές; Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η συνταγή από εδώ και στο εξής;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Πριν απαντήσω στο ερώτημά σας, νομίζω ότι πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποτελεί τη μόνη λύση για τη βιωσιμότητα της οικονομίας μας και της κοινωνίας μας, με δεδομένο ότι τα προσεχή χρόνια η εσωτερική ζήτηση, στην οποία είχε στηριχθεί η ανάπτυξή μας την τελευταία δεκαετία, η στρεβλή ανάπτυξη μας, με τεράστια εμπορικά ελλείμματα, με τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο πληρωμών, δεν ήταν βιώσιμη. Ασχέτως του δημοσιονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε με οξύτητα σήμερα, η βάση του προβλήματός μας είναι ακριβώς αυτές οι ανισορροπίες. Πρέπει, λοιπόν, η ελληνική οικονομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις να στραφούν προς τα έξω, να διεθνοποιηθούν. Ήδη υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια για θεαματική αύξηση των εξαγωγών τα δύο-τρία τελευταία χρόνια. Η εξωστρέφεια γενικότερα που περιλαμβάνει εξαγωγές, επενδύσεις, προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμό, είναι ο μόνος τρόπος να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, ώστε να δώσουμε δουλειά στη νέα γενιά, στους συμπολίτες μας. Υπάρχουν πάρα πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στρέφονται τώρα στη διεθνή αγορά, δεν είναι εύκολο να αντέξεις στο διεθνή ανταγωνισμό.
Βρισκόμαστε όμως και θα βρισκόμαστε τα επόμενα χρόνια σε ένα διεθνή οικονομικό πόλεμο και αυτοί που θα κερδίσουν τον οικονομικό πόλεμο θα είναι οι χώρες, οι πολίτες, οι λαοί, που θα βγουν κερδισμένοι. Γι’ αυτό είχα πει και στην ομιλία μου χθες ότι η εξωστρέφεια είναι ένα πατριωτικό καθήκον. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να είναι - το λέω τώρα έτσι σχηματικά - η μεγάλη ιδέα για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας, την πλήρη ανεξαρτησία μας και να διαδραματίσουμε ένα ρόλο που μας αξίζει και στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρακτικά το κράτος, η πολιτεία, πώς μπορεί να βοηθήσει τις ελληνικές εξαγωγές;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν δύο πτυχές, υπάρχει η εσωτερική πτυχή και η εξωτερική. Στο εσωτερικό νομίζω ότι γίνονται βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, και από το Υπουργείο Ανάπτυξης και από άλλα Υπουργεία, με τη μείωση της γραφειοκρατίας, με τη σύντμηση του χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να εξάγει τα προϊόντα του. Βεβαίως μια σημαντική πτυχή είναι η σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, η οποία έχει επιτευχθεί και να υπάρχει ρευστότητα στην αγορά. Όσον αφορά το εξωτερικό κομμάτι, που εκεί το Υπουργείο Εξωτερικών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, έχουμε ένα δίκτυο Πρεσβειών σε όλο τον κόσμο, σε πολλές από αυτές τις Πρεσβείες υπάρχει Γραφείο οικονομικού και εμπορικού διπλωμάτη, συμβούλου δηλαδή, ο οποίος είναι στη διάθεση των επιχειρηματιών για να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες. Προσπαθούμε και έχουμε πετύχει σε μεγάλο βαθμό να ευαισθητοποιήσουμε όλη τη διπλωματική μας υπηρεσία, ώστε να στραφεί πολύ πιο ενεργά στην οικονομική διπλωματία. Νομίζω ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχει αυξηθεί κατά 30% μέσα σε ένα χρόνο, ο αριθμός των αιτήσεων που λαμβάνουν οι Πρεσβείες μας από επιχειρηματίες που επιθυμούν να μπουν στις αγορές των τρίτων χωρών. Υπάρχει, επίσης, η διάσταση της οικονομικής διπλωματίας με την έννοια της σύναψης συμφωνιών με τρίτες χώρες και είναι κάτι το οποίο το προωθούμε, ώστε να διευκολύνουμε την εξαγωγή των προϊόντων μας και βεβαίως ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής διπλωματίας και του οικονομικού παζαριού λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρμοδιότητα για την εμπορική πολιτική και νομίζω ότι εκεί πρέπει, και αυτό κάνουμε, πιο δυναμικά να προωθήσουμε τα ελληνικά συμφέροντα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και λέτε ότι τα τελευταία δύο χρόνια αυτό πάει καλά και γι’ αυτό έχουν αυξηθεί και τόσο οι εξαγωγές;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Όχι, οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί διότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν στραφεί προς τις εξαγωγές, με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εσωτερική ζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό πήγα να πω.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εμείς βοηθάμε. Δεν είναι το Υπουργείο Εξωτερικών η το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο θα επιτύχει. Εμείς διευκολύνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι σαφές αυτό, ότι στο σκέλος της διευκόλυνσης και της υποστήριξης.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας γενικά. Όσο πιο ανταγωνιστική είναι η οικονομία, τόσο θα μπορούν να προωθηθούν και τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Όπως είπε και ο προηγούμενος συνομιλητής σας, ο κύριος Λαμπριανίδης, δεν μπορούμε να ποντάρουμε σε φθηνά προϊόντα, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις χώρες οι οποίες έχουν φθηνό εργατικό δυναμικό και δεν πρόκειται να το κάνουμε, πρέπει να στηριχθούμε στην ποιότητα. Εγώ στα διάφορα ταξίδια μου, που έκανα και στην Κίνα και στη Χιλή και σε άλλες χώρες, στην Ουγγαρία πριν από τρεις ημέρες, βλέπω ότι η εικόνα των ελληνικών προϊόντων είναι πολύ θετική. Υπάρχει, λοιπόν, αγορά για διάφορα προϊόντα και όχι μόνο για τα παραδοσιακά μας, όπου νομίζω ότι μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να αυξήσουν τη δραστηριότητά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτή τη συνομιλία, κύριε Κούρκουλα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά, καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας, στην οικονομική διπλωματία όπως είπατε. Ο κύριος Δημήτρης Κούρκουλας, Υφυπουργός Εξωτερικών. Νομίζω πολύ ενδιαφέροντα αυτά που είπε για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Το κράτος προσπαθεί από την πλευρά του να προάγει τα ελληνικά προϊόντα, αλλά, όπως είπε ο κύριος Κούρκουλας, το κλειδί είναι σε αυτό που ονομάζεται ανταγωνιστικότητα να γίνουν ανταγωνιστικά. Από τη στιγμή που γίνουν ανταγωνιστικά, θα προωθηθούν και από μόνα τους θα έλεγα.

30 Μαρτίου, 2013